2016-10-02 284 瀏覽
今日你到荃灣嘅大鴻輝中心3樓食放題,價錢相宜款味多, 去放題一定要食刺身啦。刺身清甜新鮮,尤其是牡丹蝦同埋帶子,壽司方便,有我最鍾意食嘅海膽不過係手捲,仲有飛魚籽吞拿魚等等嘅壽司都非常新鮮,除咗壽司之外仲有好多 熱食,好多好多不能盡錄,我重點介紹幾個, 第一個係鐵板牛柳,牛柳煮得非常入味好淋 鐵板上熱辣辣非常好味,仲有就係鐵板牛油炒粟米粒,啲人話牛油粟米粒好好蝕底,但我覺得食放題邊一定要食自己鍾意同好味嘅嘢,仲有即燒嘅豪, 啲豪非常肥美鮮甜加上芝士同少少配菜,食落非常好味,最後仲有一款雪糕做甜品, 加上自助吧,有好多好味嘅食水果,西瓜密瓜菠蘿都非常新鮮好味,飲品方面,除左罐裝嘅嘢飲之外仲會有沙冰果汁仲有沙律吧添
壽司方便,有我最鍾意食嘅海膽不過係手捲
,仲有飛魚籽吞拿魚等等嘅壽司都非常新鮮
,仲有就係鐵板牛油炒粟米粒,啲人話牛油粟米粒好好蝕底
,但我覺得食放題邊一定要食自己鍾意同好味嘅嘢
,最後仲有一款雪糕做甜品, 加上自助吧,有好多好味嘅食水果
2016-09-24
  • 燒豪
  • 刺身
「我要食日本野,我要食放題!」不段在女友耳邊重覆這說話,終於能夠願望成真。女友在我煩擾下,最終上網找了這家位於荃灣大鴻輝3樓既大井町日式放題比我啦!去到既時候,第一個印象係,環境都唔錯。侍應安排我地坐窗邊卡位,落地大玻璃望著荃灣夜景,都算幾舒服。坐低後第一時間點D刺身食下先「少食多滋味」,第一次落單每人各款先試一件帶子同北寄貝都好好食,甜蝦既味道都好鮮甜。再encore !食完刺身,緊係唔少得壽司啦!蝦上面加左小小魚子,賣相不得了。其實放題又點只得壽司,呢間大井町的燒物都好好食,特別係個牛肉粒,但唔記得左影相。仲有個蒸蛋同牛油栗米都好好食。推介!最後仲有甜品,呢度有我最鐘意既movenpick 雪糕,真係令我喜出望外!總結,食物種類超多,上菜速度算快,又有個自助吧區域,可以自己攞野飲有各式各樣既飲料同沙律,最印象深刻係佢地個開放式廚房,可以望到師傅即叫即做,十分乾淨整潔。260蚊有咁既質數,絕對係要比讚。

坐低後第一時間點D刺身食下先
「少食多滋味」,第一次落單每人各款先試一件

帶子同北寄貝都好好食,甜蝦既味道都好鮮甜。
再encore !

食完刺身,緊係唔少得壽司啦!
蝦上面加左小小魚子,賣相不得了。

仲有個蒸蛋同牛油栗米都好好食。推介!

260蚊有咁既質數,絕對係要比讚

2016-09-20
  • Movenpick  雪糕
2016-10-01 271 瀏覽
今天要介紹的 是1間日式放題餐廳。名稱叫大井町,位於荃灣,9月初開張。香港人每位總會有至少數次吃放題的經驗。特別是年輕一輩 無論是拍拖週年紀念 還是同學聚會等等 第一時間會想起吃放題。放題已經是港人不能或缺的飲食文化之一今晚和三五知己聚會 也自然選擇放題。既然是吃放題 第一輪攻擊 當然是以刺身為主。 而本人至愛的三文魚更加要點大大量 看看圖片 塊塊三文魚也是十分肥美 色澤均勻 脂肪比例適中。另外 大大粒帶子亦是亮點之一 非常好吃爽甜 很鮮味 據說帶子高營養 高蛋白質 低熱量 所以女孩們吃了也不怕增磅。哈哈 😊 另外甜蝦也很美味裝修環境很美觀 讚 !

香港人每位總會有至少數次吃放題的經驗。特別是年輕一輩 無論是拍拖週年紀念 還是同學聚會等等 第一時間會想起吃放題放題已經是港人不能或缺的飲食文化之一
大大粒帶子  口感一流
刺身拼盤  賣相十分精美
三文魚  油甘魚  赤貝  等等
裝修環境很美觀 讚 !
新店開張不久 裝修漂亮
蔬果  自助吧
自助吧  有橙汁
這裡有我少時候最愛喝的忌廉溝鮮奶  喝了4至5罐
2016-09-21
刺身拼盤  賣相十分精美
  • 刺身
2016-10-01 280 瀏覽
今天放假 相約了很多年沒有見面的外國朋友聚會 選擇了這間最近開設的日式放題店舖 叫大井町。下午逛逛街已經接近黃昏 加上開始肚餓 便早點上去餐廳 剛上到去很多客人還未到達 我們趁少人時候 趕快order食物。 今次坐了靠近窗邊位置 可以邊吃邊看到荃灣街上景色 跟朋友講述這些年香港的變化。講回食物 第一轉order當然是先吃Sashimi, 巨型刺身拼盤紅藍燈光作襯托。未吃先有視覺享受以上刺身哪款最喜愛? 我自己最愛吃甜蝦 味道鮮甜 口感很好 。吃過1小時多刺身手卷熟食後 便開始吃甜品 有Movenpick這款雪糕 十分高級 濃濃朱古力味 好味到震 如果在超市單獨買 相信要數十元以上才買到。看到很多女仔也對這款雪糕讚 !!還有各式不同甜品水果等 士多啤梨慕絲 個人最喜愛!

各款飲品  任君選擇
刺身拼盤 賣相一流  ^^
口感非常好
肥美甜蝦
自助吧
看到很多女仔也對這款雪糕讚 !!

還有各式不同甜品水果等 士多啤梨慕絲 個人最喜愛!
Dessert
這款雪糕  很高級
  • 慕絲蛋糕
  • 甜蝦刺身
2016-09-28 2510 瀏覽
今日我同男友都一齊放假,在大白天時我們當然四周逛街,晚上時份,他提議去食日式放題,我平時都好少去荃灣,今次交俾他發辦了,他原來一早預訂了枱,我們今次去到大鴻輝荃灣中心上面的「大井町日式放題」食飯,男友話都是之前有朋友介紹給他,所以今日想同我一齊去試下,我們約了7:00pm,可能時間尚早,等待的時間都不用等太耐。今天是星期二,晚市放題是$238+10%一位,入座起計任食2小時。環境地方都好寬敞,燈火通明,有足夠的空調,設有不少沙發卡位,幸好我們今次被安排坐近窗邊的位置,可以欣賞晚上的鬧市街道。點菜紙一共有16張,共中一張是點雪糕紙(有movenpick及dreyer's 雪糕,每人可以點一杯),其下15張任食的點菜紙中包括有前菜、刺身、手卷、壽司(A)、壽司(B)、創作壽司、火灸壽司、卷物、軍艦、天婦羅、湯/麵、炸物、燒物、蒸/焗、鐵板料理及一品料理。食物種類真是應有盡有。除了點菜之外,更設有放罐裝/膠樽飲品的雪櫃,飲品種類都好多,例如明治的milk飲品、aloe 飲品、道地烏龍茶、可樂、康師傅冰紅茶、水蜜桃汁、新奇士的cream soda、道地的解茶等.......不但如設更設有自斟的
除了點菜之外,更設有放罐裝/膠樽飲品的雪櫃,飲品種類都好多,例如明治的milk飲品、aloe 飲品、道地烏龍茶、可樂、康師傅冰紅茶、水蜜桃汁、新奇士的cream soda、道地的解茶等.......不但如設更設有自斟的玄米茶、陸羽茶、更設有果汁機有四款飲品,包括有蘋果汁、竹庶茅根、fruit punch及橙汁。十幾款飲品真是太多選擇。
還設有沙律吧及甜品吧,沙律吧中有一些沙律菜、粟米粒、水果、車厘茄、日式八爪魚等....甜品都有Fruttato 的gelato 雪糕,有綠茶或芒果味,仲有雪糕糯米糍,自助的甜品蛋糕有菠蘿布甸、tiramisu、北海道奶凍、芝士餅、金莎朱古力蛋糕、日式和菓子等......
飲品方面道地的蜜桃玉露都不錯,蜜桃味都很重,甜度剛好,一開始當然必食就是刺身三文魚刺身切得都有點太細片,唯有食多幾片,夠柔嫩,魚味就一般,不過劍魚腩刺身幾有口感, 爽口有魚油,都是不錯,帶子軟嫩,必食人氣之選有牡丹蝦,肉質黏黏軟滑,都鮮甜。
牡丹蝦
這款刺身都幾特別就是章紅魚薄切伴柚子醋,章魚薄切都有爽口嚼感,粒粒橙色的jelly 有些木魚的味道,反而柚子味就較輕。
章紅魚薄切伴柚子醋
先來一份味噌焗蠔及帶子北海道,焗蠔的味道都是較甜,帶子方面,帶子已經切粒,與cream 一齊起,好creamy 。
焗薯角就比較惹味,內有蒜粒及肉醬,熱辣辣的薯角加上了一份香惹的味道。
海膽手卷都是即包,真是要趁早食,海膽份量適中,紫菜都是卜卜脆,真是好正。
海膽手卷
卷物方面一口氣點晒4款, 有軟殼蟹卷、青瓜鰻魚反卷、香芒鵝肝卷及和牛卷,四款之中我較愛食香芒鵝肝卷,芒果肉都清甜,鵝肝餡都幾甘香,配搭都新穎又夾。
軟殼蟹卷、青瓜鰻魚反卷、香芒鵝肝卷及和牛卷
香芒鵝肝卷
壽司方面我們點了松葉蟹腳壽司拌蟹面豉、柚子醬拌油甘魚腩及芝士蟹籽拌虎蝦,一口把柚子醬拌油甘魚腩放入口中, 柚子味好清香,油甘魚腩滑嫩又有魚油香,另外芝士蟹籽拌虎蝦的蝦肉都好爽彈,有芝士香加上卜卜脆的蟹籽,真是令人回味無窮。
創作壽司三款我都有點,不過我只是嘗試了「町」(中間的),上層有海膽、魚籽,而中間是吞拿魚蓉及牛油果醬,入口都香軟綿滑,都有少許海膽的甘甜,整體不錯。
「井」、「町」及「大」(創作壽司)
「町」
食了那麼多壽司,到食熱的食物,先有清酒煮蜆,酒味淡了一點,膀在蜆肉都算大粒飽滿。
之後有白酒煙肉煮青口, 茄汁味濃郁,灑上了不少煙肉,但青口肉就較細粒。
雖然我個人較愛食日本菜,但我都好喜愛韓國的泡菜,鐵板料理方面點了一碟泡菜炒豚肉,泡菜都好甘甜帶少少辛口,豚肉沾上泡菜的香甜及辣味,令豚肉都好入味又香辣,豚肉肉質不會太嚡口,真是一道好醒胃的菜式。
日式的天婦羅做得都不錯,整體上不會太油膩我食了一粒一口蕃薯天婦羅及南瓜天婦羅,兩耆的炸漿都夠薄身,入口味道十分清甜,外脆內軟,真教人吃得十分感動,蘸上有白蘿蔔的天婦羅汁,更可以減輕下熱氣。
蕃薯天婦羅
最後再食多一點炸物,有芝士年糕、迷你男爵薯餅、榴槤炸彈及日式炸餃子,愛食榴槤的人士一定會愛上此榴槤炸彈,剛炸出來真是熱辣辣,不會太厚炸漿,一咬開已經湧出榴槤汁出來,外層香脆,內饀的榴槤汁在口腔中縈迴久久不散,讓人齒頰留香,真是一流,芝士年糕真是好大粒,一咬閞已經拉出芝士絲,芝香軟滑,必食之選。迷你男爵薯餅原來是咖哩餡, 都真是幾得意。
芝士年糕、迷你男爵薯餅、榴槤炸彈及日式炸餃子
芝士年糕
榴槤炸彈
女生多數有兩個胃,我更是愛食甜品人士,一口氣取了不少甜品,有tiramisu、金莎朱古力餅、芝士餅、北海道奶凍等......tiramisu的咖啡味都好會濃,mousse部份都十分香滑,又不會太甜膩,金莎朱古力餅的朱古力味都是很濃,另外我較爰食木糠布甸,舀起餅碎與布甸一起共食,香滑又有餅碎粒粒的口感,真是不錯,最後也可以試下北海道奶凍,奶味濃郁滑溜,水準不俗。
tiramisu、金莎朱古力餅、芝士餅、北海道奶凍
男友點了movenpick的朱古力雪糕,而我點了dreyer's 的脆皮朱古力的芒果雪糕,movenpick的朱古力雪糕的朱古力味很甘醇濃郁,內有朱古力碎,真是非常美味,而dreyer's 的脆皮朱古力的芒果雪糕一咬開朱古力脆皮真是好脆,再夾雜香芒雪糕,味道好夾又重芒果味,真是冇得頂。
上菜效率真是好迅速,服務又夠主動,當我寫完點菜紙, 不少員工巡枱時都會留意客人的枱面情況,主動幫我們入單,收碟都好有效率,真是要讚下他們,價錢二百六十元,都算合理,值得再來食過。
2016-09-27
10 分鐘 (堂食)
章紅魚薄切伴柚子醋
軟殼蟹卷、青瓜鰻魚反卷、香芒鵝肝卷及和牛卷
海膽手卷
「井」、「町」及「大」(創作壽司)
香芒鵝肝卷
「町」
蕃薯天婦羅
牡丹蝦
2016-09-28 298 瀏覽
2016-09-18大井町日式放題******************大井町新店開張, 大胃聯盟急不及待要試下。呢度選擇, 以同價放題對比, 唔算特別多, 但壽司種類就比較上多, 熱食亦有D特別款, 例如薯絲蝦, 雞骨腸等。********************小食一部份要入單, 八爪魚就要出salad bard自己拎。飲品櫃都幾大, 選擇多。甜品櫃甜品各樣都幾精緻, 味道對於放題來講算係OK, 仲有"gelato波波"。最後每人仲可以揀一款Dreyer's雪糕批/Moevenpick雪糕。******************綠茶湯麵有D鞋, 羊架好大舊, 可惜太鹹同幾羶, 而且好似落左鬆肉粉, 又唔係好熟。******************消費 $476 / 2 adults優惠: facebook like大井町9折 (原價加一)註:本人以真金白銀$476於大井町用餐,並無收取餐廳任何利益!
2016-09-18

大井町日式放題

******************

大井町新店開張, 大胃聯盟急不及待要試下。

********************

小食一部份要入單, 八爪魚就要出salad bard自己拎。飲品櫃都幾大, 選擇多。甜品甜品各樣都幾精緻, 味道對於放題來講算係OK, 仲有"gelato波波"。最後每人仲可以揀一款Dreyer's雪糕批/Moevenpick雪糕。

消費 $476 / 2 adults

優惠: facebook like大井町9折 (原價加一)

2016-09-18
  • 薯絲蝦
2016-09-27 299 瀏覽
服務一流,店員殷勤。主動! 態度好!(好多餐廳已遺忘了對客的態度)比起同等價錢的日本放題抵食有水準,上菜快!(本以為只是第一輪快, 原來不是我填幾多轉都是一樣快)很久沒試過在放題吃的壽司上的紫菜還是脆的。
服務一流,店員殷勤。
主動! 態度好!(好多餐廳已遺忘了對客的態度)
很久沒試過在放題吃的壽司上的紫菜還是脆的。
2016-09-26 1805 瀏覽
難得就到第一份工嘅舊同事大家都得閒,打邊爐打到怕轉食放題先,荃灣區放題都試得7788,就喺街接到呢間既傳單好似幾正甘,就book位試一試😂~~一黎到就緊係點刺身先😋我地叫左甜蝦、赤貝、北寄貝、帶子、三文魚、牡丹蝦、鮑片(其實佢地d刺身都算齊款,又新鮮,甜蝦算大隻比起其他放題,赤貝唔腥好食,帶子鮮甜大塊,牡丹蝦好大呀...個蝦頭,我自己就麻麻地牡丹蝦不過同事話好正,三文魚一般唔算厚切)壽司細細件容易食😁😁佢d反卷係唔錯既,尤其係芒果鵝肝反卷,真係幾好食成件事又幾match,個火炙三文魚都好好食,一啖一件🙈其實我食頭果兩舊都係幾淋,唔知點解佢地話好韌,韌到咬唔開可能攤凍左so sad🤔🤔佢係切開一粒粒既加埋芝士同沙律醬一齊燒,頭一兩粒係唔錯既,食晒全個就有d油膩喇,所以冇encore😉炸物叫左墨魚咀、芝士年糕、薯絲蝦、紫芋丸、芝麻雞翼,唔係講笑除左薯絲蝦之外我覺得全部都好好食,放左一陣都好夠熱,炸野緊係要夠熱先好食,薯絲蝦入面d薯絲好似唔係好熟,咬落去有d草青味😣😣好滑溜溜既蒸蛋有層好似人地打芡既物體向上面,巧巧痴的~呢個焗蠔唔推介,好細隻冇蠔味,重要個汁係甜既,唔知以為食緊甜品😑😑海膽手
一黎到就緊係點刺身先😋
好滑溜溜既蒸蛋
有層好似人地打芡既物體向上面,巧巧痴的~
呢個焗蠔唔推介
,好細隻冇蠔味,重要個汁係甜既,唔知以為食緊甜品😑😑
海膽手卷都中左伏,好小又腥
開心有movenpick食,正
有三隻味揀,或者可以揀Dreyer's雪條(當然每人一條/一盒啦),另外出面重有甜品櫃,但太飽冇試到下次可以試埋👍👍👍
佢地野飲櫃都多野揀(唔記得影),我飲左一罐荔枝紅茶就拎左解茶飲喇,消下油膩感🙆🙆

整體黎講絕對可以再有下一次😁😁😁😁

2016-09-25 1111 瀏覽
老同學帶去吃新開放題 早10分鐘到已見人山人海入場參觀雪櫃任飲飲料都好高級冷熱齊全moven pick dreyer 每人一個其他全部任点任吃2個鐘先点較高檔的魚生賣相精緻右後兩片正是劍魚生令人驚喜,魚生用料堪稱上品帶子大如湯圓味鮮美我最好劍魚女友今晚見識,立即認同盛傳新開張才任用的極大牡丹虾吃2只已飽足海胆葱花吞拿壽司和花之戀也夠精選 抵吃燒羊架鮮菠蘿,可讚句應有盡有所有好奇的飯團芒果鵝肝軟壳蟹和牛卷都叫各一外表全部ok我最愛軟壳蟹朋友有些小折實收218元一個連加一部長殷勤介紹星期一至五午市放題(食材一樣)168加一任用3小時我再問星期六?188 加一我覺得星期一至5會再來
老同學帶去吃新開放題

魚生用料堪稱上品

帶子大如湯圓
味鮮美

我最好劍魚
女友今晚見識,立即認同
盛傳新開張才任用的
連加一
部長殷勤介紹

星期一至五
午市
放題(食材一樣)
168加一

我覺得
星期一至5
會再來
2016-09-25
10 分鐘 (堂食)
  • 牡丹虾
  • 軟壳蟹
  • 劍魚生
2016-09-25 342 瀏覽
大鴻輝已經成為搵食熱點啦 又有新放題餐廳地方都幾大 坐得幾舒服晚市$238/位 有movenpick/dreyer's食刺身好新鮮 就算叫多兩三round 質素都不變手卷同壽司都好正 枱枱都encore羊架大大塊 有咬口燒物普普通通 無驚喜甜品款式多又特別 幾好食的
2016-09-25 366 瀏覽
由於之前嚟食過覺得幾好,所以今晚我們特意帶咗朋友去咗荃灣大鴻輝中心嘅「大井町日式放題」晚市放題!上一次嚟食係喺晚市先有,本人嘅至愛海膽可以任食優惠,但今晚已經轉咗係牡丹蝦,亦係本人嘅另一至愛!我們叫咗個雜錦刺身拼盤,當中最吸引嘅就係超新鮮大隻嘅牡丹蝦,肉質極之爽甜彈牙,味道超級鮮甜!蟹肉蒸蛋蒸得非常滑溜,蒸嘅時間火候控制得恰到好處!冰頭漬「三文魚頭軟骨」係我們第一次食,質感好爽脆彈牙,配上和風柚子醋一齊食,感覺好清新醒胃!另外有自助沙律同甜品吧,當中最驚喜同吸引到我們嘅係自家製日式和菓子,造型賣相極之精緻同色彩繽紛,食落嘅口感超煙煙韌韌,而且唔會有好甜同好膩嘅感覺!
食落嘅口感超煙煙韌韌,而且唔會有好甜同好膩嘅感覺!
冰頭漬「三文魚頭軟骨」
蟹肉蒸蛋
自家製日式和菓子
2016-09-24
冰頭漬「三文魚頭軟骨」
蟹肉蒸蛋
自家製日式和菓子
大鴻輝中心佈滿各式各樣的餐廳食肆。朋友是一個放題控,今次帶我食一間新開不久的放題~餐廳佔據整層,故此環境很寬敞,而且又光猛整潔!座位亦很闊落,一洗平日去食放題時的擠迫感!有自助飲品、果汁、沙律吧及水果甜品領取。選擇種類繁多!蟹籽軍艦 - 紫菜不鬆軟,壽司飯軟硬度適中,不易夾散。蟹籽尚算鮮美!明太子沙律 - 沙律不滯,明太子頗有口感~但.....都係少食多滋味!帶子刺身 - 面積真心不算大,不過勝在鮮甜彈牙及的的骰骰!食哂一整顆帶子絕對不是難事!三文魚刺身 - 切得雖則不算厚身,但亦無損它的味道!入口頗為肥美及新鮮。會不自覺的情況下生吞了無數片..........甜蝦刺身 - 面積小巧,蝦肉質感較實但食落幾鮮甜~牡丹蝦刺身 - 體積較甜蝦大,蝦肉亦比甜蝦略為鮮甜及晶瑩~個人很喜歡.....鰻魚炒飯 - 朋友是飯痴一名,無飯不愛!以鐵板呈上,保持著一定熱力。雖然飯粒炒得有鑊氣,但食落很油膩!薯絲蝦 - 扭紋賣相不錯,而且炸得脆身。咬一口後有蝦肉,食落頗彈牙。紫心香芋丸 - 迷你造型夠的骰,食落口有滿滿的香芋餡,不甜也不滯。丸的外層炸得酥脆,頗香口的小食!芝士年糕 - 質感軟稔無比,而且內裡

有自助飲品、果汁、沙律吧及水果甜品領取。選擇種類繁多!

甜蝦刺身 - 面積小巧,蝦肉質感較實但食落幾鮮甜~

牡丹蝦刺身 - 體積較甜蝦大,蝦肉亦比甜蝦略為鮮甜及晶瑩~
個人很喜歡.....
鰻魚炒飯 - 朋友是飯痴一名,無飯不愛!

芝士年糕 - 質感軟稔無比,而且內裡的芝士非常漏及滯。

日式炸餃子 - 外皮略為厚身,而且油膩得很。不過餡料尚算多及有肉汁。

芝麻雞翼 - 熱辣辣脆卜卜,外層炸得香脆不油,而且滲上芝麻增加口感~肉質不嚡又嫩滑,讓人一叫再叫!
虎蝦天婦羅及南瓜天婦羅雖然炸得脆,而且味道清甜及厚實。不過我認為一口紫蕃薯天婦羅味道更出色,除了夠迷你,食得多也不怕飽滯之外,其粉嫩及天然甜是其他天婦羅均沒有的。
鐵板牛柳粒 - 香味很強~但牛柳粒肉質食落很韌!
燒菠蘿 - 既多汁又美味,即使食得多也不會衍生太重的罪惡感!

燒雞翼 - 外皮同樣是燒得夠脆,不過肉質較炸芝麻雞翼那款嚡身~
最後以MOVENPICK雪糕作完結!
2016-09-25 849 瀏覽
位於荃灣的,是一間新開的放題店。眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心3樓今晩和媽媽一起來吃晩餐,想不到餐廳人山人海,人客非常多,想吃晩餐的話,記得要訂位。晩市放題$258 一位,任食2小時。飯品,水果,沙律為自助,先拿了一杯竹蓆喝一喝。食放題我必定會吃很多壽司,當作壽司放題。三文魚腩壽司,火灸左口魚邊壽司,燒和牛壽司,明太子沙律壽司。 和牛燒後微靭, 明太子壽司有不少明太魚子粒粒脆口,飯小小一個,飯量不多,因此可以吃多一點。辣味三文魚沙律,軟殼蟹手卷。值得安哥的軟殼蟹炸至脆身,服務員提醒要先吃紫菜類食物,防止紫菜淋身。手卷內更有芒果和牛油果,脆軟配合,十分兒豐富。饅魚青瓜壽司,和牛卷。我真的吃了不少壽司,饅魚不夠肥美幸有饅魚醬汁,令壽司生色不少。和牛卷配以牛油果芒果,小小一件。魚籽醬配赤蝦芝士醬配虎蝦芝麻雞翼為最值得推介的,炸至非常香脆外皮有層薄薄炸漿,內裡嫩滑入味,媽媽也喜歡。夫婦羅點選海蝦,南瓜,蕃薯,味道不錯。軟殼蟹卷,花之戀,最後還安哥了不少壽司。甜品環節,有任食的芝麻和益力多雪糕。還是第一次吃一整球益力多雪糕,感覺新奇。更有Dryers和movenpivk雪糕,價錢不貴,平價放題好
位於荃灣的,是一間新開的放題店。
眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心3樓

晩市放題$258 一位,任食2小時。
飯品,水果,沙律為自助,先拿了一杯竹蓆喝一喝。
放題我必定會吃很多壽司,當作壽司放題
三文魚腩壽司
,火灸左口魚邊壽司,燒和牛壽司,明太子沙律壽司

和牛燒後微靭, 明太子壽司有不少明太魚子

粒粒脆口,飯小小一個,飯量不多,因此可以吃多一點。
辣味三文魚沙律,軟殼蟹手卷。

值得安哥的軟殼蟹炸至脆身
服務員提醒要先吃紫菜類食物,防止紫菜淋身。

手卷內更有芒果和牛油果,脆軟配合,十分兒豐富。
饅魚青瓜壽司,和牛卷。
我真的吃了不少壽司,饅魚不夠肥美

幸有饅魚醬汁,令壽司生色不少。

和牛卷配以牛油果芒果,小小一件。
魚籽醬配赤蝦
芝士醬配虎蝦
芝麻雞翼為最值得推介的
,炸至非常香脆
外皮有層薄薄炸漿,內裡嫩滑入味,媽媽也喜歡。
夫婦羅點選海蝦,南瓜,蕃薯,味道不錯。
軟殼蟹卷,花之戀,最後還安哥了不少壽司
甜品環節,有任食的芝麻和益力多雪糕。
還是第一次吃一整球益力多雪糕,感覺新奇。

更有Dryers和movenpivk雪糕,價錢不貴,平價放題好選擇。
2016-09-24 467 瀏覽
荃灣係我心目中係一個天堂,除左多商場可以行之外,另外一個優勝之處就係好多時有新餐廳開張。今日同朋友仔行街個陣見到有間開張無耐既放題餐廳,當然去嘗鮮試下新餐廳啦。新餐廳人流不算太多,所以不用等位便可以入座,餐廳環境幾舒服,可能新餐廳唔多人幫襯住,所以坐得幾舒服。但係餐廳最重要都係食物質素,放題最主要就係刺身同埋肉類掂唔掂!我地點左鮑片、三文魚、北寄貝、甜蝦、牡丹蝦刺身等等三文魚刺身-都幾厚身 油脂均勻 非常美味牡丹蝦-好鬼大隻 幾新鮮 食多幾隻都好飽帶子-唔算太大粒 但都算新鮮 總體黎講 刺身算係合格 起碼基本盤三文魚、甜蝦都唔失禮幾好食,可以叫多幾次食。熟食串燒-我覺得牛舌係幾入味 最重要係牛有牛味丫嘛壽司卷物- 卷物太細件 根本食唔到入面食材既味道 可以唔洗叫都得。飲品種類-種類算係幾多 汽水、茶、啤酒、蔗汁、什果賓治等等。甜品-甜品櫃裡面只有芝士餅好食,其他啫喱確實普通。雪糕-每人一杯Movenpick雪糕,有草莓、朱古力、香草如果唔夠食出面有獨立雪糕波波比大家拎黎食,薑味雪糕波波可以試下唔算太重薑味,可以試試。總體黎講$238加1  我覺得都值得一試 因為刺身真係幾好味 壽司卷物

可能新餐廳唔多人幫襯住,所以坐得幾舒服。

我地點左鮑片、三文魚、北寄貝、甜蝦、牡丹蝦刺身等等

三文魚刺身-都幾厚身 油脂均勻 非常美味

牡丹蝦-好鬼大隻 幾新鮮 食多幾隻都好飽

帶子-唔算太大粒 但都算新鮮

熟食串燒-我覺得牛舌係幾入味 最重要係牛有牛味丫嘛

甜品-甜品櫃裡面只有芝士餅好食,其他啫喱確實普通。

雪糕-每人一杯Movenpick雪糕,有草莓、朱古力、香草

如果唔夠食出面有獨立雪糕波波比大家拎黎食,

薑味雪糕波波可以試下唔算太重薑味,可以試試。

總體黎講$238加1  我覺得都值得一試 因為刺身真係幾好味 壽司卷物就遜色少少啦
2016-09-21
5 分鐘 (堂食)
呢間日式放題係晌集合唔少食肆嘅大鴻輝中心,上網見其他人分享出嚟嘅相,睇落好似唔錯,就決定嚟試試。星期日至四晚市$238,星期五、六及公眾假期$258一位(未計加一),任食兩小時。新開無幾耐,裝修陳設都非常新,呢晚同朋友坐晌靠窗嘅卡位,比一般嘅雙人檯較有私人空間,啲檯櫈亦無擺放得太過擠迫。坐底之後,首要係爭取時間剔食物。order紙以類別區分,包括有前菜、燒物、炸物、一品料理、蒸焗、卷物、壽司軍艦同刺身。食物雖然係常見款式,但總算我想食嘅都有,而且都係大多數食客鍾意嘅嘢。嚟之前見網上唔少人話海膽係任食嘅,不過order紙上無呢個選擇,詢問侍應後得知原來近期已換成牡丹蝦。店內仲設有自助區,先係前菜沙律,分別有粟米粒、車厘茄、羅馬生菜、雜菜同鮮雜果,另有胡麻汁同和風汁調味。自助飲品就有罐裝、盒裝同樽裝之分,除咗常見嘅可樂、七喜外,仲有道地系列如烏龍茶同柑桔檸檬等,就連韓國Lotte嘅忌廉溝鮮奶都有提供,略為點算之下當晚就有十數款唔同口味嘅飲品,較配額發放飲品嘅放題餐廳落重本。另有自助斟嘅雜果賓治、蘋果汁、橙汁同竹蔗茅根等…連餐後甜品都有,分別係水果類嘅西瓜、菠蘿、哈密瓜同各式凍餅奶凍等。我拎
坐底之後,首要係爭取時間剔食物。
另有自助斟嘅雜果賓治、蘋果汁、橙汁同竹蔗茅根等…
我拎咗熱情果汁,挺消滯,朋友就飲烏龍茶。
然後就拎咗罐忌廉溝鮮奶,第一次飲士多啤梨味,又唔錯啊!!!
(刺身)鱆紅魚薄切拌柚子酢、牡丹蝦、帶子
無幾耐,我哋第一輪嘅嘢食陸續送來。

刺身我哋試咗鱆紅魚薄切拌柚子酢、牡丹蝦、三文魚、吞拿魚、帶子同玉子,賣相頗吸引。
(刺身)鱆紅魚薄切拌柚子酢、牡丹蝦、帶子
鱆紅魚薄切拌柚子酢,切得透薄嘅鱆紅魚,配上凝固成啫喱狀嘅柚子酢,味道酸酸哋,食味唔錯。牡丹蝦,蝦身大而肉厚,頗彈牙。其他刺身如三文魚幾肥美、帶子就爽口、吞拿魚無難以咀嚼嘅筋位,但玉子較硬身同冰感稍重。
我哋原本怕壽司太大,於是只剔三款小試,發現實物都幾的骰,即係話下輪可以放膽剔多幾件。燒和牛壽司,牛肉燒得頗香口。蔥花吞拿魚腩海膽壽司,一口兩件都唔膩。魚子醬拌赤蝦壽司,赤蝦味道稍淡,魚子味唔濃,不過壽司飯就幾香甜。
軟殼蟹手卷、海膽手卷,由於食物差唔多係一併上,所以放咗陣先食,紫菜爭咗啲脆度。
天婦羅就試咗虎蝦、一口番薯、南瓜、冬菇、日本青椒仔,炸皮薄薄脆口兼熱辣辣,當中以一口番薯最為香甜美味,日本青椒仔就有微微辣勁。
芝麻雞翼,炸得外脆內富肉汁,幾惹味。
(刺身)鱆紅魚薄切拌柚子酢、牡丹蝦、帶子
再來第二輪,呢次刺身就試咗北寄貝、赤貝,我哋都覺得赤貝比北寄貝鮮味爽口,另外就encore咗第一輪食過覺得較突出嘅鱆紅魚薄切拌柚子酢、牡丹蝦同帶子。
柚子醬拌油甘魚腩壽司,酸香嘅柚子醬有中和作用。火炙左口邊壽司,入口即溶。火炙三文魚腩壽司,帶焦香。花之戀壽司,我幾鍾意滿滿沙律醬嘅感覺。
軟殼蟹卷,鋪上鮮芒果同牛油果片,食落清新唔膩。青瓜鰻魚反卷,鰻魚肉鬆化。芝士辣味三文魚卷,三文魚嘅味道被芝士蓋過咗。
芥辣八爪魚軍艦,辣度夠但唔嗆。龍蝦沙律軍艦、明太子沙律軍艦,食味中規中矩。
然後仲試埋燒物、一品料理、蒸焗類食物:鹽燒海蝦,蝦身屬中小型,唔太彈牙。鹽燒鯖魚,燒得香口,加入檸檬汁後更美味。燒羊架,主要以鹽同黑椒調味,既厚身又唔乾身,羊羶味可接受。燒菠蘿,甜香多汁。
日式海老湯,湯頭清澈,蝦味卻非常濃郁,飲完都無太重嘅口渴感。清酒煮蜆,湯有酒香,蜆肉彈牙,其中幾隻有啲沙,但尚可接受。
帶子北海燒,醬汁內混入洋蔥粒等等,有芝士香。
味噌焗蠔,焗後嘅蠔肉偏細,味噌非死鹹,反而係滿口甜味。
紅酒燴牛舌,外表唔出眾,不過牛舌燴得軟腍,食味討好。
鐵板牛柳粒,肉質鬆化唔韌,但某幾粒較淡、某幾粒就較鹹。
貪得意之下試咗迷你男爵薯餅,事後從網上得知原來男爵係馬鈴薯嘅其中一個品種,混入日式咖哩調味,都幾有趣。
一向對日式放題所提供嘅甜品期望唔大,當晚就只晌自助區拎咗其中兩款,綠色奶凍,我估計係青蘋果之類嘅口味,質感較紮實,味道唔太突出。
Dreyer’s、Movenpick
雪糕係知名嘅Dreyer’s同Movenpick,每人限揀一份。平時我大多數會食Movenpick,不過因為未試過Dreyer’s嘅迷你雪糕批,所以就揀咗佢,當晚係日本宇治抹茶黑糖同呂宋芒果味。

食過唔少日式放題,總結嚟講佢哋嘅刺身壽司質素唔錯,以鱆紅魚薄切拌柚子酢、牡丹蝦、帶子較出眾。嘢食嚟嘅速度算快,食物亦算嚟得足,當晚亦無漏單情況,只係第二輪刺身(牡丹蝦同鱆紅魚)數量倒轉咗,但問題唔大。另外侍應都幾勤快,會不時走嚟收碟同換碟。
Dreyer’s、Movenpick