2020-05-14 4632 瀏覽
大三園的出品,一向很好,不論晚餐小菜或中午飲茶,均有傳統粵菜風味中午的點心套餐,非常優惠,所以縱使疫情期間,也是全場座滿,訂了位置也需要等候他們的杏汁豬肺湯,也是招牌名菜之一,在中午只需加$20,便可享用,超值之選黑蒜燒賣,非常特別,坊間沒有,黑蒜味道,個人喜愛鮮蝦脆春卷,香脆可口,濃厚蝦味欖角醬燒骨,與晚餐所點的質素一樣,高水準之作,無可挑剔因為沒有了雪山焗叉燒包,所以改了蒸叉燒包點心與炒粉,也是滿意水準做了午餐優惠,更為吸引,所以久不久便過來用餐

黑蒜燒賣,非常特別,坊間沒有,黑蒜味道,個人喜愛

鮮蝦脆春卷,香脆可口,濃厚蝦味

欖角醬燒骨,與晚餐所點的質素一樣,高水準之作,無可挑剔

因為沒有了雪山焗叉燒包,所以改了蒸叉燒包

點心與炒粉,也是滿意水準

做了午餐優惠,更為吸引,所以久不久便過來用餐

2020-03-01 2931 瀏覽
一直都將這間酒樓收藏在我的飲食名單裏,今日終於有時間到來。午市全包套餐都幾抵,但2人食又好似多了,只是簡簡單單點了幾個點心。<大三圓蝦餃>雖然未達到皮薄餡靚,不過皮都幾煙韌,蝦餃和筍的比例平均。<南翔小籠包>夾起的時候沒有散,裏面都有湯汁。<菜苗帶子餃>菜苗幼嫩,帶子很細粒,有鹹味,皮在散與唔散之間。<蜜汁叉燒腸粉>這個皮薄,內裏包滿叉燒,繼“陶X”吃過最好吃的叉燒腸。<古法馬拉糕>馬拉糕很軟熟,我還隱約吃到些杏仁味。水滾茶靚,樓底又夠高,環境闊落,侍應服務態度都幾好。
一直都將這間酒樓收藏在我的飲食名單裏,今日終於有時間到來。
<大三圓蝦餃>

雖然未達到皮薄餡靚,不過皮都幾煙韌,蝦餃和筍的比例平均。
<南翔小籠包>
夾起的時候沒有散,裏面都有湯汁。
<菜苗帶子餃>
菜苗幼嫩,帶子很細粒,有鹹味,皮在散與唔散之間。
<蜜汁叉燒腸粉>
這個皮薄,內裏包滿叉燒,繼“陶X”吃過最好吃的叉燒腸。
<古法馬拉糕>
馬拉糕很軟熟,我還隱約吃到些杏仁味。
水滾茶靚,樓底又夠高,環境闊落,侍應服務態度都幾好。
2020-02-02 1922 瀏覽
讚1. 有啲野食的確係唔錯,頭盤既醃苦瓜係好味,馬拉棧夠香;豆皮好味;排骨又香又入味;呢幾樣野都好有水準彈1. 部份食物就麻麻,雞既醬汁太淡,肉質老;蝦飯係唔入味,蝦還蝦、飯還飯咁;點心既馬拉糕都好淡2. 有啲野食味道唔錯,但價位太貴,焗蠔賣二百幾,但用既係桶蠔而唔係金蠔;炒鮑魚近三百,得兩舊鮮鮑,銅鑼灣但直逼中環價3. 服務係西既,九點幾就問仲使唔使加菜,搭半已經問要唔要點甜品

2020-01-17 1727 瀏覽
This place definitely deserves more attention!! 無論食物環境服務都一流,係正銅鑼灣Mid Town又有大房幾適合大時大節啲家族聚會~不過算係價錢偏貴嘅中菜廳🤭 🍲鮮杏汁花膠筒燉白肺湯 (HK$68/位) 👍🏻👍🏻👍🏻一試難忘! 係我至今飲過最正的! 第一啖已覺驚艶入口好濃郁嘅杏汁香味 飲得出係真材實料 豬肺亦處理得好好毫無異味 如果唔係要食其他餸絕對可以飲兩碗🤭🐖明爐蜜汁叉燒 (HK$148) 👍🏻👍🏻👍🏻招牌菜點可以唔叫! 叉燒size比一般食開好似厚得多 肉質軟稔得黎有咬口🤤肥瘦比例剛好且有微燶邊 餸飯good!🐦脆皮燒乳鴿 (HK$98/隻) 👍🏻👍🏻上果陣仲熱辣辣 皮脆肉嫩 唔乾多汁 唔洗沾調味料已經好夠味🤤🐟陳皮鮮沙薑煎龍躉脊 (HK$298) 好少食咁煮法嘅龍躉🤭魚肉大塊新鮮仲有骨lun~除左龍躉仲放左燒肉 皮還是香脆的! 陳皮同沙薑呢個配搭令成道菜更惹味 十個讚!🐖新鮮菠蘿咕嚕肉 (HK$148) 咕嚕肉做得香口唔油膩 醬汁甜酸度適中 好開胃!🥬古法南乳炆粗齋 (HK$128) 成晚入面較失色的一道

🍲鮮杏汁花膠筒燉白肺湯 (HK$68/位) 👍🏻👍🏻👍🏻

🥬古法南乳炆粗齋 (HK$128) 成晚入面較失色的一道菜 素食店嘅粗齋煲仲好食🤭

🍚瑤柱蛋白炒飯 (~HK$200) 夠哂鑊氣嘅炒飯 粒粒分明 瑤柱份量都幾多 食落無油膩感 啖啖都好足料!
2019-10-13 4064 瀏覽
到來飲早茶, 服務員們親切, 能見到場內滿滿熟客的。叫來了它們出場;叫個午市精選餐A, 有;住家老火湯,一小煲;四碗,湯底清澈味道濃郁,潤喉, 另分開付上一碟湯渣配埋豉油, 自用。荷葉籠仔鲜沙薑生煎雞蒸飯,好很嘢味的一籠, 生煎雞配合砂沙薑粒, 雞件們肉滿鮮香, 飯粒們吸取了荷葉及所有配料的味道, 淡淡都好好味。鲮魚肉煎釀尖椒,這些尖椒們雖然很辣但香煎的魚肉, 帶來真的很嘢味啊。南翔小籠包,皮薄內埋湯汁多而肉嫩, 附上陳醋, 要趁熱食。鮑汁花生雞腳,汁哋香濃而雞腳入味每隻的表皮內埋都保持爽脆, 弄得精美的一道菜。
到來飲早茶,
服務員們親切, 能見到場內滿滿熟客的。
叫來了它們出場;
叫個午市精選餐A, 有;
住家老火湯,
一小煲;四碗,
湯底清澈味道濃郁,潤喉,
另分開付上一碟湯渣配埋豉油, 自用。
荷葉籠仔鲜沙薑生煎雞蒸飯,
鲮魚肉煎釀尖椒,
這些尖椒們雖然很辣但香煎的魚肉, 帶來真的很嘢味啊。
南翔小籠包,
皮薄內埋湯汁多而肉嫩, 附上陳醋, 要趁熱食。
鮑汁花生雞腳,
2019-10-07
$272.5 (早餐)
  • 鮑魚汁花生雞腳
  • 荷葉籠仔鮮沙薑生煎雞蒸飯
2019-10-09 1838 瀏覽
其實銅鑼灣好食和抵食的粵菜也不少, 不一定第一時間要去鼎爺的, 正常如今次介唔的大三圓一様, 她的煮法是傳統中加了些西式配菜, 但又不會變得不倫不類, 例如是加上百里香炒的鱔球, 彈牙的後者加上前者的香氣, 配搭的味道相當有趣. 傳統的則有咸香雞和炒龍門文粉, 前者的新鮮雞用半煎炸的做法, 外皮脆但內裡的肉不會太乾, 我常常說, 只要是以新鮮雞煮成, 就一定不會差! 後者米粉色調不太好看, 但炒功是可以的, 沒有多餘的沾油, 爽之餘也不會炒得太散太碎, 配上蝦球和墨魚鬚, 相當美味, 又是另一個”人不可貌相”的例子!
2019-04-30 4893 瀏覽
間餐廳已經成為我哋家族聚會首選,皆因佢哋嘅嘢食一直保持水準,啲侍應又nice,環境舒適,總會令人有賓至如歸嘅感覺。因為每次來都係家族聚會,所以都會訂定位,提醒大家,如果大時大節,記得預早一個月訂座啊!呢到裝潢好有特色,仲有落地玻璃大水缸,新鮮游水海鮮任君選擇。招牌杏汁花膠白肺湯~每次都會點嘅,味道濃郁,材料充足,每一啖都清香優雅。明爐蜜汁叉燒~肥瘦相間,餸飯一流。鮑汁扣鵝掌~點埋個酸汁,開胃水煮魚選用咗上等花椒熬製而成,魚肉厚身,煮得啱啱好,有少少麻,辣得好過癮,不過我最欣賞嘅係啲粉!浸耐些少更惹味,師傅會跟人數比份量,絕對人人有份,永不落空。原隻炸蝦球~大大隻,已炸至成個卜卜脆,連個蝦頭都可以食埋。皮脆肉嫩嘅燒雞記得應該係有欖角、生薑等材料佢哋會有套餐,價錢中肯,份量會跟人頭數變更,每樣餸都選料新鮮,製作認真。除咗晚市,佢哋午市會提供點心,有創意得來又不失口感,推薦各位可以一試。

白肺湯

蜜汁叉燒

明爐蜜汁叉燒~肥瘦相間,餸飯一流。

鵝掌

鮑汁扣鵝掌~點埋個酸汁,開胃

炸蝦球

原隻炸蝦球~大大隻,已炸至成個卜卜脆,連個蝦頭都可以食埋。

脆皮吊燒雞

皮脆肉嫩嘅燒雞

古法蒸頭腩

記得應該係有欖角、生薑等材料

瑤柱蛋白炒飯

古法蒸頭腩
瑤柱蛋白炒飯
上湯時蔬
2019-04-11 3427 瀏覽
3個人叫左個四人餐食~~~~~~~全部都好好食,服務唔錯,價錢合理~~~~員工態度友善環境乾淨幽靜又闊落~~~~~值得推介!~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-11-14 6200 瀏覽
我們不考慮就叫了二人餐$388一位。.首先要稱讚店員的服務態度,他們全部都有禮貌,友善和細心。 食物是有次序分別傳上。.杏汁花膠燉白肺湯: 杏汁味道濃厚,花膠有兩件,我最愛熱湯。蜜汁燒脆鱔 燒腩仔 : 我不吃鱔的,燒腩仔一般的好。蠔皇原隻南非鮑魚扣鵝掌 : 好味道! 鮑魚軟滑,一流,非常入味。 但碟上的賣相就一般,淋上的醬汁有點不太美觀。上湯焗開邊龍蝦伊麵:好味道,龍蝦肉質爽,新鮮。 伊麵軟硬適中。 本人建議放在一隻大碟上會美觀些。蝦子海參燴豆腐:有很多海參,味道不錯。合時糖水  (蕃薯糖水):一般。傳統馬拉糕 :好味的。.食品質素是良好的,員工服務態度十分好。 主動提供服務,坐位也很舒適。 只可惜當晚其中一枱客人極度嘈吵。 他們四圍走,飲酒。 店員也很無奈,我們只想快快吃完離去。 本人欣賞店員主動對我們說 不好意思,嘈了。
我們不考慮就叫了二人餐$388一位。
杏汁花膠燉白肺湯:
杏汁味道濃厚,花膠有兩件,我最愛熱湯。

蜜汁燒脆鱔 燒腩仔 :
我不吃鱔的,燒腩仔一般的好。

蠔皇原隻南非鮑魚扣鵝掌 :

蝦子海參燴豆腐:有很多海參,味道不錯。

合時糖水  (蕃薯糖水):一般。

傳統馬拉糕 :好味的。

蜜汁燒脆鱔 燒腩仔
蠔皇原隻南非鮑魚扣鵝掌
上湯焗開邊龍蝦伊麵
蝦子海參燴豆腐
合時糖水  (蕃薯糖水)
傳統馬拉糕
2018-10-26
蠔皇原隻南非鮑魚扣鵝掌
上湯焗開邊龍蝦伊麵
傳統馬拉糕
2018-08-18 5019 瀏覽
日前朋友又邀請到此店出席飯局,有驚喜不斷,菜式整體水準在高水平之上,但價錢卻是平民價格(抵食),服務好,樓底高,坐位又寬敞,食得固然自在,此店是海鮮酒家,其中就叫了一味粉絲蟹煲來試試功力,果然一食難忘,極力推薦給大家!
2018-08-17
  • 粉絲蟹煲
2018-08-14 4509 瀏覽
大食夫妻同闖蕩,三餐四處浩浩蕩,圓桌放滿餚和湯,價格清楚唔會劏。當一名中年男子與家人在外共進晚餐,最重要係全家開心。與靚太拍拖食飯,最重要係食咩都好,只要合她意願和知道該處有利於她。❝大三圓❞ 的套餐採用了較矜貴的「青龍」龍蝦,所以立刻叫嚟試試,最後也無令我哋失望。❛ 杏汁白肺花膠湯 ❜每人只有一小碗,內有花膠三少片,不能免費添飲,所謂少吃多滋味,但總覺有少少不夠喉喔。❛ 蠔皇原隻南非鮑魚扣鵝掌 ❜ 所用之鵝掌與平常所見的大咗20個巴仙,軟滑中帶有骨膠質口感,相信十分滋潤加滋補。 ❛上湯焗開邊龍蝦伊麵❜ 實在係冇得輸,啲龍蝦嘅肉好實在,口感彈牙味道濃沃,可惜伴着伊麵的上湯汁,沒帶點龍蝦香味,也未能黏附在伊麵上, 真係食麵只有麵味啊!溫馨提示: 地方細,早啲到才有位呀。其他都幾好
大食夫妻同闖蕩,
三餐四處浩浩蕩,
圓桌放滿餚和湯,
價格清楚唔會劏。

溫馨提示: 地方細,早啲到才有位呀。其他都幾好

2018-08-05
2018-06-22 8260 瀏覽
經常會跟家中長輩一盅兩件,對於居住港島的家人,銅鑼灣算是一個方便大家的聚腳點。銅鑼灣食肆林立,但要找到適合長輩及一家人享用的點心,並凡易事,容我大膽說這麼多年仍未找到滿意的! 那天我們選擇了名字甚有廣府菜及充滿懷舊氣息的「大三圓」! 「大三圓」位於 Midtown 八樓全層,由於整層面積不大,故呈長方形的用餐區並不寬廣,遇上假日,桌子更是排得密集,不過不會過份擠迫,尚算是可接受的程度! 飲茶是廣東人的日常,從小開始便接觸點心,對於一盅兩件絕不會陌生。在腦海中,點心就是廣東菜一大特色食品,可是隨著香港人愛好新鮮感和日新月異的烹調方法,究竟現在的點心還是帶著廣東的傳統嗎? 「大三圓」走傳統粵味路線,這回首訪或可得到一些啟發。 蒸 點心 — 大三圓蝦餃 HK$38 「大三圓」的點心紙以幾大項分類,令人可第一時間從分類中找到合口味的點心,設計簡單,卻來得實用! 先來品嚐大三圓蝦餃。蝦餃皮薄帶黏性,餡料爽彈、鮮美、多汁,自然流暢的味道直教人歡喜,不愧為招牌蝦餃。 蒸 點心 — 三鄉蒸蘿蔔糕 HK$31 老爺愛吃蒸蘿蔔糕,糕頂豐富的臘味和蔥花,令沒多下調味的蘿蔔糕添上生氣,只略嫌糕身蘿蔔絲不夠多,

那天我們選擇了名字甚有廣府菜及充滿懷舊氣息的「大三圓」!

「大三圓」走傳統粵味路線,這回首訪或可得到一些啟發。

蒸 點心 — 大三圓蝦餃 HK$38

蒸 點心 — 三鄉蒸蘿蔔糕 HK$31

老爺愛吃蒸蘿蔔糕,糕頂豐富的臘味和蔥花,令沒多下調味的蘿蔔糕添上生氣,只略嫌糕身蘿蔔絲不夠多,可能吃慣了自家製的,一下子無法調整味蕾!

蒸 點心 — 蟹籽燒賣 HK$38

蟹籽燒賣賣相不出眾,可是一咬豬肉餡軟腍混雜筋性的組合,口感就是一流,再加上豬肉餡香甜的肉汁,外表雖平平無奇,但肉餡 (內涵)卻 令人怦然心動的重要性!

蒸 點心 — 燒腩卷 HK$31

燒腩卷是老式點心,白色卷皮藏著邪惡的燒腩肉,原來舅父最喜歡傳統的邪惡口味!

自家特式 — 七彩牛栢葉 HK$38

許久沒嚐牛栢葉,牛栢葉質感爽口無味,剛好以薑蔥香氣和以小鹹吊味,出來的效果就是平衡與互補之美!

自家特式 — 潮州蒸粉果 HK$31

橫看豎看,潮州粉果就是有點不順眼!

自家特式 — 潮州蒸粉果

通常粉果皮是順滑,但它偏偏像長滿皺紋兼收縮了似的,幸好食味也討好。黏腍的皮層包裹著爽口的沙葛,惹味的蝦米、花生,還有豬肉和唐芹等,散發芳香柔和的味兒,正是大家喜歡的!

即蒸腸粉 — 春風得意腸 HK$38

腸粉滑溜、薄脆香口、蝦膠彈牙,春風得意腸突破了傳統腸粉單一的滑溜,雖然突破已不是新事,但源自這春風得意腸的興奮感覺,就是叫人一吃再吃的原因!

即蒸腸粉 —韮黃鮮蝦腸粉 HK$38

廣東菜善用薑蔥芫荽等佐味,本來鮮蝦腸沒什麼特別,可是當加添了韮黃,韮黃的香氣將蝦的香甜鮮美增強,小小的韮黃帶出大大的力量,所以怎樣省也不該節省一條韮黃!

煎炸焗 點心 — 芝蔴炸蝦筒 HK$38

皮層酥鬆而不油,滿滿的芝麻香氣,跟蝦餡料來得匹配!

煎炸焗 點心 — 黑金流沙奶皇包 HK$38

喜歡這黑與金擦出的耀眼反差,予人耳目一新的感覺。

煎炸焗 點心 — 黑金流沙奶皇包

放了好一會,奶皇餡依然流心,但黑芝麻的包質,似乎未夠鬆軟!

廚師推介 — 鮑魚汁花生雞腳 HK$88

既然是廚師推介,當然要一試。鮑汁香濃而不膩,雞腳燜後保持完好不缺的外觀,肉質軟腍得宜,所以大家也喜歡這道鮑魚汁花生雞腳!

廚師推介 — 酥炸魷魚鬚 HK$68

愈來愈難找到好吃的炸魷魚鬚,如果您也喜愛酥炸魷魚鬚,「大三圓」的頗有水準!炸漿細薄鬆化,隨著淡淡的鹹香送口,那懷念的魷魚味終重現了!

特式推介 — 豉蒜虎皮尖椒 HK$68

充滿豉蒜、肉碎的虎皮尖椒,富有椒香,味道富有層次感,只可惜鑊氣與惹味度略遜!

涼拌茄子 HK$58

廣東菜以食味溫和見稱,而充滿紅油的涼拌茄子看來一反常態!茄子做得幼滑,麻辣汁意外地充滿層次和香氣,不過對我來說,香辣和惹味度可以多來一些!

明爐燒味及冷盆 — 蜜汁叉燒 HK$138

燒味是廣東菜的精髓之一,我們也來測試「大三圓」的水平!

明爐燒味及冷盆 — 蜜汁叉燒

入口叉燒軟腍得來帶嚼感,最怕只得腍軟、缺乏咬口的叉燒,吃得不是味兒!至於蜜味,來得自然且不過甜,恰似回味著小時候叉燒的味道,長輩們也很滿意!若然帶點焦邊,效果必然更加精彩!

明爐燒味及冷盆 — 脆皮燒腩仔 HK$128

叉澆不錯,那燒腩仔又如何?驟眼一看,燒腩仔的脂肪較瘦肉比例為多,而且沒有五花的美感,似乎輸數局面居多。豈料一試後,燒腩仔其實不似預期的差,嘴巴裡的脂肪層全是爽感,且不帶一絲油膩,加上少鹹和十分鬆化香脆的燒腩皮,再一次證明不要光憑外表去判斷食物 (別人)!

甜品 — 古法馬拉糕 HK$38

長輩們說古法馬拉糕擁有一份焦糖的香氣,但我就是搞不懂,只知道最喜愛其充滿彈性的質感,略嫌蛋香未夠香濃,否則便更加完美!

木瓜雪耳糖水

最後侍憑為我們送上木瓜雪耳糖水

廣東菜是中國八大名菜之一,以展示食材的原有鮮味為上。也許香港人被其他地方菜菜式影響,口味變得愈來愈重,以至不少廣東菜酒家和食肆的烹調脫離了廣東菜的本質。此次到訪 「大三元」令我們的味蕾重回粵菜原有特色、享受粵悅之美,期待下次一試晚飯與小菜!
2018-06-03
  • 蜜汁叉燒
  • 酥炸魷魚鬚
  • 鮑魚汁花生雞腳
  • 大三圓蝦餃
  • 蟹籽燒賣
2018-05-19 4082 瀏覽
母親節同一家人慶祝。本來諗住去媽媽鐘意嘅川菜,但為咗方便啲所以就去咗呢間位於銅鑼灣嘅大三圓。之前嚟過飲茶覺得佢嘅點心同燒賣幾好食,點知晚市原來有水煮魚同酸菜魚㗎!😍水煮魚🐟 加咗辣真係好夠麻好夠辣 可惜唔夠濃味~呢度係用石斑魚,第一次用水煮形式食石斑,啖啖肉、冇骨係好爽! 但係始終最愛都係水煮桂花魚☺️酸菜魚🐟酸菜同泡椒嘅味道加上魚湯嘅鮮甜,湯都可以飲幾碗啊!加上呢個真係少少辣㗎啫,唔食得辣嘅人都接受到。不過都係果句,用石斑煮硬係爭少少~ 不過呢一個酸菜魚嘅湯底真係大贊! ———————————大三圓地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown8樓價格: $200-400營業時間: 11:00-15:00 18:00-23:00電話: 29839899

水煮魚🐟
加咗辣真係好夠麻好夠辣 可惜唔夠濃味~

酸菜魚🐟

酸菜魚
2018-05-13
酸菜魚
2018-05-18 2092 瀏覽
well, service is lousy (it's OK in the beginning), food is mediocre, for the price you have to pay for a first class restaurant. Don't waste your time and money.
2018-04-08 2993 瀏覽
唔係數十年前那間大三元,環境價錢唔同但同樣是吃點心,我最開心是芋角(看照片就知),好多茶樓唔做,有都唔係好掂,啲油同火都重要㗎,油舊會好難吃; “翠玉軒” 不妨一試,呢間就真係要試,仲要價錢平些