去尖沙咀行街,行到超累,所以就近近入左去大丈夫食放題,落到地底,推開門感覺都幾舒服,地方闊落。食物種類算頗多,特別是甜品及飲品,還有春日推介。一坐下就送上2條多春魚,可惜超油,我同男朋友仔見到都唔想食。第一輪當然是刺身啦,三文魚、北寄貝、八爪魚、鮑片都ok,一般質素,但不算出色;甜蝦頗大隻,鮮甜不錯;海膽魷魚冇食,男朋友仔覺得一般;希靈魚算比較好,有encore。最差都可以說是甜蛋,沒有質感,只有甜味,連蛋味也欠缺。壽司只點了腐皮同蟹子軍艦,腐皮壽司好像放了好耐,不像腐皮,頗濕的; 蟹子軍艦ok。街買的螺肉比它店裡的好,螺肉的汁是稠糊狀,一點都不爽口。 蟹子沙律有清新的感覺。另外,點了2款春日推介,諗住會好些,瀨尿蝦醋物,一上枱,瀨尿蝦得半隻,你唔係呀,半隻都夠膽上枱!!下面的昆布反而好味,青瓜只是花樣,味道怪怪的。另外一款是田樂溫室青瓜,青瓜暖暖的,但又不是熱的,配上芝麻醬都不錯,如果是冷盤會更好。虎蝦天婦羅同鱈場蟹棒天婦羅,我只可以說不要欺騙食客吧,不是用那些材料就不要改這個名,虎蝦同蟹棒的size一樣的,粉漿頗厚。炸雞軟骨還好,不會太乾。之後的蜜糖檸檬雞翼,簡稱蜜糖雞翼就可以了,

食物種類算頗多,特別是甜品及飲品,還有春日推介。

下面的昆布反而好味,青瓜只是花樣,味道怪怪的。

炸雞軟骨還好,不會太乾。
之後的蜜糖檸檬雞翼,簡稱蜜糖雞翼就可以了,雞翼沒有味,應該連基本的調味也沒有,而蜜糖疑似燒好雞翼上碟前搽上去的,因為蜜糖超多,令隔離的鹽燒鯖魚亦變成蜜糖鯖魚,真的浪費了鯖魚。

燒海蝦同燒粟米是最好的選擇。燒蝦算大隻,肉質爽,粟米頗甜,火喉掌握得好,沒有太多的燒焦。

燒羊鞍不錯,第2輪的羊鞍比第一輪更嫩。 翠玉瓜串燒,燒得幾香,還有蔬菜的水份,不會乾掉。
五目鮮蜆粥,鮮蜆??你肯定嗎?? 超腥! 連粥內其他食材都有腥味。
甜品類,見到張order 紙一心歡喜的,點了糯米糍,水果盤,香蕉船,日式麻糬燒。最好的當然是水果盤啦,安全之選; 糯米糍是黑糖花生糯米糍,不錯,皮頗有彈性,花生餡亦香口、日式麻糬燒是米紙包住紫薯,味道有點似香水,米紙亦太硬了; 香蕉船就更過份,上枱已經溶了,發生咩事呢?原來隔離幾枱都有點香蕉船,一齊上枱的結果就係一齊〝沉船〞了。
飲品是正常的,試了黑牛(朱古力雪糕加可樂),雜果賓治和熱金桔檸檬,都不錯。還有白牛(vanilla 雪糕加7up),紅棗茶及薑母茶等可供選擇。
2013-03-23
2013-03-20 362 瀏覽
可愛媽媽朋友生日在即,早早已經問了她想吃什麼,她不假思索就說想吃日式放題,日式放題嘛?以前喜歡到碗屋,及後也會去鹿悅,但自從鹿悅沒再做放題後,已經沒再接觸過日式放題了。因此媽媽朋友提出來時,還真的把我難倒了。幾經尋訪,終於找到尖沙咀有間開業不久的日式放題「大丈夫」。大丈夫現址往日是時裝店,店鋪也不算大,想不到改頭換面後竟變成了食肆,源樓梯走到地庫,店面比想像的要大,侍應安排我們坐到近入口處的方枱。任點任食兩小時,可愛媽媽朋友已急不及待點菜了。刺身包括三文魚、赤身、油甘魚、帶子、章魚、魷魚及甜蝦等,較為特別的則有希靈魚。吃起來三文魚、赤身、帶子算是比較新鮮,甜蝦味道不俗,不過連頭連殼原隻上倒是首次見的,司馬昭之心,路人皆知,但這樣做就顯得太小家子氣了,而且地食客也做成很大的不便。希靈魚現在鮮有地方能吃到了,可惜切得太細,加上醋酸味道太強,吃起來完全不是那回事了。最弔詭的要算海膽魷魚,媽媽朋友吃過發覺海膽有怪味,唯有只吃魷魚,油甘魚魚腥味甚重,似乎不太新鮮。壽司吃放題點壽司,某程度上也只是吃刺身吃得有點麻目了,相有口飯吃吃中和一下,對於握壽司的功力其實也不會有什麼要求,當要這裡也不能令我有

壽司
放題壽司,某程度上也只是吃刺身吃得有點麻目了,相有口飯吃吃中和一下,對於握壽司的功力其實也不會有什麼要求,當要這裡也不能令我有什麼要求!壽司的賣相,除了軍艦是比較嚇人外,其他的主要是三文魚及玉子,尚算可吃的!

主食
我點了冷烏冬,吃了一口就「知錯」了,烏冬煮得腍爛,豪無質感,烏冬的湯汁也不要妄想是正宗的鰹魚汁,相信只用上普通的湯汁,但最令我不寒而慄的是湯汁是半冷不熱,吃起來有夠嘔心的!媽媽朋友點了牛肉烏冬,她吃了一口也面色一沉,相信都是表現對烏冬腍爛的不滿吧!

串燒
媽媽朋友點了一串牛舌及一些野菜串燒,牛舌切得如紙蟬翼,燒出來像牛肉乾一樣似的,吃起來不可能會有什麼質感,只覺得乾與硬,更會懷疑是否真的在吃牛舌。野菜串燒就比較正常,不過沒頭沒腦就加了七味粉,不能吃辣的朋友似乎無福消受了。

鍋物
鍋物當中就只有海鮮豆乳鍋較合胃口,鍋物出奇的大,份量出奇的多,不過有點大而無當,內裡海鮮聊聊可數,我就只吃了一只蝦及一些豆腐而已;豆乳湯的味道也是奇奇怪怪的,令人不會有想喝下去的衝動。

前菜
其實芥末八爪魚應該是最受歡迎的,可惜沒有供應,因此只點了雜菜沙律,雜菜尚算新鮮,加入了玉米及車厘茄,配上柚子醋,吃起來蠻清新開胃,老實說,吃日式放題,應該想也沒想過最可吃的竟會是雜菜沙律吧?

甜品
甜品方面是一點日式風味也沒有的,只有最基本的雪糕、啫喱糖、焦糖布丁等等,質素也是聊勝於無。

大丈夫位處地庫位置,門面也不大,不是刻意去找也確實較難察覺的。不過店面裝潢也算雅致,比印象中的日式放題店要好。侍應服務只能說是不過不失,不過日式放題不論送食物及收碗碟也相當頻繁,人手不足下,服務質素下降也是在所難免!不過食物質素確實令人失望,刺身壽司質素尚且可以接受,但其他不論揚物、鍋物、煮物及串燒等,質素皆是強差人意,往往有「食之無肉,棄之有味」的感覺,真的為了地球先生,不浪費資源,才勉強吃下去的!

大丈夫的經驗不單無助我重拾對日式放題的信心,而且更有哀莫大於心死的感覺,不過如果明年可愛媽媽朋友賞光,希望可以請她吃更好的日式放題吧!

Berlin
2013-02-24 169 瀏覽
一坐下來就送上小小的前菜 鱔魚質感猶如沒完全風乾的咸魚不難吃也不見得好吃青蘋果汽水 味道跟青蘋果萬樂珠如出一轍還是不難喝也不見得好喝燒牛舌必須點 口感極好 表面甜甜的燒汁很對味這裡的燒雞脾菇也是必嘗之選 喜歡刺身用上冰盤 鋪排美觀 必然是拍照之選 刺身新鮮度不俗 三文魚油甘魚肥美 鮑片尤魚可口但是甜蛋過於死實 赤貝海水味太重 最差是甜蝦 蝦頭被燻黑了似的向店員了解情況 店員說沒問題只是蝦眼爆了這是名符其實爆過了頭吧= =蝦內也滿了蝦春 吃着不知道自己在吃什麼..........吃放題最期待吃到羊鞍 因為外面單點實在太貴可惜這裡的羊鞍味道過淡亦沒羊味 不好吃吃上一口已大失所望上來的時候熱得燙嘴 豆腐配上麵豉醬 但可一試 這個自己沒嘗 但見朋友吃的時候感覺豆腐非常滑朋友也說味道不錯所謂香蕉船也不過是雪糕配上兩片香蕉.......不過雪糕比維記好 味道更濃 但比不過Dryer's還有很多吃了沒拍照 這裡數一數不能點: 燒雞串/ 牛肩/ 咖啡能點: 蝦丸/ 螺肉/ 雞軟骨/北寄貝/ 天婦羅蝦&蕃薯/ 水果/ 蟹籽沙律總括來說這裡五分二食物不好吃 五分二平平 五分一好吃食物味道確實有欠但這裡是我
一坐下來就送上小小的前菜
但是甜蛋過於死實 赤貝海水味太重
最差是甜蝦 蝦頭被燻黑了似的
向店員了解情況 店員說沒問題只是蝦眼爆了
這是名符其實爆過了頭吧= =
蝦內也滿了蝦春 吃着不知道自己在吃什麼..........
放題最期待吃到羊鞍 因為外面單點實在太貴
可惜這裡的羊鞍味道過淡亦沒羊味 不好吃
吃上一口已大失所望
上來的時候熱得燙嘴 豆腐配上麵豉醬 但可一試
這個自己沒嘗 但見朋友吃的時候感覺豆腐非常滑
朋友也說味道不錯
所謂香蕉船也不過是雪糕配上兩片香蕉.......
不過雪糕比維記好 味道更濃 但比不過Dryer's

枱與枱之間相距適中 以前去過的都迫得要死
而且服務員有禮 絕不像其他放題餐廳的店員木口木面
或是忙得無閒招呼食客 也許因為這裡是酒店的附屬餐廳吧
而且價錢相宜 星期六連加一$240也算聚會好地方了
題外話/補充資料: 這裡有個既壞又好的情況 因為餐廳身處地庫 所以電話是沒有服務或非常弱 不能接收電話也不能上網 的確有點麻煩 但現在太多人吃飯只忙着按手機 忽略了人與人之間的溝通 尤其那些男的一直玩手機 女的十分無耐的情侶 女友大可帶男友來這裡吃飯 (當然事先扮作不知有信號接收問題:p) 那麼男友就只能乖乖跟你聊天了 哈
2013-02-23
  • 燒牛舌
  • 燒雞脾菇
2013-01-06 92 瀏覽
上次朋友介紹大丈夫餐廳最初以為散叫 原來係tick order紙之後入到去環境唔錯加上寬敞 待應服務很好我們坐唔夠10分鐘上菜速度快可能因為本人太肚餓唔夠20分鐘把叫的前菜及小量刺身食完第2round試下炸物和串燒 天婦羅係粉薄好脆加上餃子雞翼係我同我老公係不斷重覆另外串燒一讚芝士波及小丸子 真是一流刺身北寄貝同油甘魚必食飲品好似除左啤酒要收費 其他已任飲竟然望見有黑牛很出奇放題有這些特飲但我落薑母茶 而老公點了雜果賓治都好好飲總括而言 $2百幾一位而有質素既放題 服務態度又好 不漏單 已經好難係尖沙咀搵得到
題外話/補充資料: 生日好似有食物贈送
2013-01-03
  • 推介:餃子雞翼 油甘魚 北寄貝 小丸子 芝士波
2012-12-28 96 瀏覽
我忍夠啦,放過我啦!你呃人,要我再去冇可能!平安夜,好難得約到中學同學聚會,諗住BOOK間貴既放題,可以食好D,享受一下美食啦。於是去Openrice Search貴既放題,比我搵到一間叫「大丈夫」既放題,加上自己自問都係一個大丈夫,所以決定Book。我心諗,平安夜應該都好難book ga la,點知咁都比我訂到,個一刻我以為自己好好彩,一直好期待‧...點知原來係悲劇既開始…….個晚book左7點半,入到去,諗住實好多人啦,話晒都平安夜喔,Book左都要有排等啦,點知好神奇,等左5分鐘已經可以入座,放題黎講,真係好神奇!希望太大,失望愈大,慘過叫外賣!款式實在太少,食到咀秒秒!當晚既刺身好失敗,D三文魚刺身初四咁既樣,就知有幾多斤兩=。= 完全唔新鮮,問個侍應點解咁既,佢答我係咁ga la, D希靈魚總要有鱗片,你想我點?原來我比285蚊就係要食呢D野。本來我好鐘意食刺身ga,自從個晚之後我見到D刺身就想嘔、反感,頂!無啦啦就咁多左個陰影,究竟我做錯左D乜?D意大利雜菜湯好難飲,如果你叫我形容,我只可以答你咪湯囉,一碗難飲既湯!算啦,都係飲返其他野啦!紅棗荼都幾好飲,終於有樣野值得讚

我忍夠啦,放過我啦!
你呃人,要我再去冇可能!

希望太大,失望愈大,慘過叫外賣!
款式實在太少,食到咀秒秒!

D意大利雜菜湯好難飲,如果你叫我形容,我只可以答你咪湯囉,一碗難飲既湯!算啦,都係飲返其他野啦!紅棗荼都幾好飲,終於有樣野值得讚!

285蚊既價錢;100蚊既質素!講真,其他百幾蚊個D放題都好食過呢間!
算啦,食物唔得,我唯有安慰自己同D同學仔,食佢既裝修同環境啦,咁樣大家可能會好過D!
環境真係咁多間放題之中最清靜最安寧既一間ga,
 因為隔離個幾台竟然冇人,唔講總以為自己包左場
 ! 平安夜都可以咁少人,真係好神奇!

呢間係我食過咁多間放題最貴既一間,亦都係最差、最失望、最唔開心、最想嘔既一間,我有個同學竟然食到訓著左,你話西唔西利!

由我book位到食完,我既心情好似坐過山車咁: 未book到位:
  book到位:
  期待當中:
 食緊期間:
 食完之後:

一個難忘既平安夜,屬於你:大丈夫!
題外話/補充資料: 抵食評分個度我係比負5 ga,沒有最低,只有更低!冇得簡我先比1 only
2012-12-24
5 分鐘 (堂食)
平安夜
  • 全場唯一好食就係薯仔沙律,好飲就紅棗荼
大家好, 小弟第一次打食評, 唔係, 應該係小弟一次嬲到要上OPEN RICE, 登記做會員, 再激活個AC 黎打食評見到呢間野上幾手個食評, 真係中哂伏, 我開頭都心諗, 食評都咁少人打,,會唔會.........就由小弟左腳踏入門口既一瞬間開始講起.....第一樣先講價錢先....我地成班一行4個每人狂收$$258 (+ 10%)= $284我係平安夜730PM入座.....我地一開始大家都明呀, 大時大節, 你收咁貴我心甘命抵, 但比唔到我食一分錢一分貨既野, 我就打到你HIHI左腳一踏進間鋪既入口, 其實要落樓梯, 呢個時候我都覺應該幾好FEEL, 因為間野係地鋪, 所以都廿幾級....奇怪既係有少少走緊後門GE FEEL,,但又冇理由, 因為間野真係得一個入口入到去, 我地BK左位, 等左5分中到, 入座.....但入到去第一眼見, 立刻彈左一個疑問雖然間野的的確確係地牢, 但成個天橋咁高既POSTER都會冇人見到咩???]隨之而來GE 驚恐同不安為平安夜埋下了伏線其實成間野GE 格調只不過好似其實日系店舖一樣, 不過不失,,,,,可惜黎到呢一刻, 我地手上既$$284唔係包

就由小弟左腳踏入門口既一瞬間開始講起.....

第一樣先講價錢先....

入到去, 我地BK左位, 等左5分中到, 入座.....

但入到去第一眼見, 立刻彈左一個疑問[點解現加7點半旺場, 成間鋪得半成客??]雖然間野的的確確係地牢, 但成個天橋咁高既POSTER都會冇人見到咩???]

隨之而來GE 驚恐同不安為平安夜埋下了伏線

可惜黎到呢一刻, 我地手上既$$284唔係包氣氛格調, 只係想食到一餐真正既日系料理

帶我地入座果一位男接待員的確係幾好禮貌, 但抱歉, 能成為接待員有禮貌係必需之一, 並無加分之處

當我地放下細丸, 果時, 見得到D侍應因為想動作快一D , 所以功夫求期, 有少少蝦殼未走, 不過算, 我自己彈走佢

因為我知道我要點既野, 可能會帶我去另一個世界去迎接聖誕

咁我地見到D都係同MK 果D 放題一樣落下紙咁

之後大家傾下傾下, D 野食都陸續上枱, 時間唔算耐, 因為得果半成客,

首先黎左一個翡翠螺, 對於呢一類海產付合自己預期啦, 係無味....因為出面食開都係咁

第二就黎左個燒脾骨同雞翼......都係果D丁熱左既感覺, 唔覺佢係即煮, 心諗唔係呀...咁快見真章??!

第三就係加洲卷, 食到呢到先閔閔地, 點解同我係高級明將食果D一樣嫁......唔係呀...佢都係就咁好拿西咁整好左, 我同成班FD好拿西咁望一望, 食都冇食

有個胡椒鬼火燒, 聽到個名好似唔叫唔得, 但叫左咪變到咁LOR
見到個胃都冇開過
不過見到之前大家都見到上幾手食評, 全部刺身都係碟上, 而唔係放係冰上, 我唔UP相大家一樣

唔係話貪D冰, 但冇左始終都同284呢個價大相徑庭, 人地2000 YAN都有

不過其實平心而論, 三文魚顏色唔錯的確係咁,,,不過, 至於係咪真係咁新鮮....我個人只不過覺得有魚味, 放入口尚可
如大家所見三文魚邊邊位可以有紅色, 灰色,,每次RANDOM...想換都冇
我個FD叫完黎左碟灰色, 佢之後行行下諗番起都嘔番出黎...大家喜歡就吃多D, 人地MK黑壽司, 板前都唔會啦....係咪呀
食完都唔記得自己放D咩落口, 連個FD都食到唔好意思想比番錢我地
仲有一舊唔知咩死人豆腐......就咁樣兩塊豆腐上面用左淘大既海鮮醬 [即係食粉腸果D甜醬上面加D 芝麻].....FK 我都識整啦休咪呀.....問題係比我食到係甜醬先死.....呃都呃唔到人
一個平安夜呢D咁既地方, 值得咩???仲要再黎, 值得咩???

之前有個食評5點幾中食左200幾
值得咩???

我成晚都係食左百幾蚊放題

我地最後走果時個場9 點半到......都FULL唔 哂啦, 唔怪得有得BK 啦...

我見到佢本野都係得個廿幾張BK左...仲有10幾張吉左....
題外話/補充資料: 仲有佢個男廁真係要小心, 佢個門口就大大隻字寫住門後小心階級, 但你點估到佢一開門之後果D條樓梯係同果D 地磚一樣都係白白地色, 試問你飲飽食醉之後點留意到 講真, 真係一唔留意會趺左落去.... 我點解冇趺??? 我一開門FEEL有少少好似唔同既野係地下到, 嚇LUN 到我跳左落去, 好彩係 3 4 級趺我唔死..... 仲有我同兩個FD都有上黎打食評會作多方面主觀描述 打手就一定唔係.....係比LUN左284都唔番D野,,,,點對得住香港政府果句食幾多嗌幾多..... 我去果時都覺得好可惜, 一黎食唔哂, 二黎D野食比佢搞到咁 我一直都相信冇 一分錢, 一分貨,, 得十分錢, 一分貨 但今次呢間野, 未免呃得太金
2012-12-24
5 分鐘 (堂食)
平安夜
2012-12-17 27 瀏覽
光顧時間,星期日 (5:30 - 7:30pm)$207 (包埋加一, 算抵食了)食物味道款色都尚算多, 味道都新鮮, 可能本人夠喜歡熱食, 所以在刺身方面只好鮑片, 油甘魚..在熟食方面以燒海蝦, 雞肉骨, 金菇牛肉卷, 味道及口感最好. (份量亦算多)飲品方面, 熱金桔檸檬暖得來令喉嚨有舒適感覺. 熱薑母茶雖然我覺好辣, 但細口細口喝完有感全身暖透, 血氣順流的感覺. 作感冒者絕對一試.麵鼓湯方面本人約覺加多一些蔥花海帶,味道會更好的; 咖啡就感覺味道跟外間的有別, 甘甘澀澀的 (但不苦), 不是太香, 但味濃, 特別介紹一試的飲品: 黑牛, 白牛, 雖然看上去感覺好恐怖, 本人亦不敢試, 當雪糕下沉時, 四周那混濁的汽水泡沫如泉湧出來......膽細的朋友(包括我)一定不敢試......但感覺這兩款飲品好特別, 當中一定有不少愛好者/挑戰者.....亦相信它的味道也不壞....甜品方面推介雲呢拿流芙, 一小口卻美味的; 香蕉船都幾好味, 但如果細食的朋友, 相信吃一碟都飽了一半.....是一間絕對有回頭光顧的食店
光顧時間,星期日 (5:30 - 7:30pm)

$207 (包埋加一, 算抵食了)

麵鼓湯方面本人約覺加多一些蔥花海帶,味道會更好的;

是一間絕對有回頭光顧的食店

螺肉刺身
土佐豆腐 鐵板燒豆腐 鳳尾蝦餃子 餃子雞翼 蜜糖檸檬雞翼
香蕉船 粟米燒
椒鹽雞軟骨 醬燒章魚丸 燒羊胺 吉列生蠔
雲呢拿泡芙
豬骨湯叉燒拉麵
燒海蝦 雞肉串燒
題外話/補充資料: 環境舒適, 員工服務有禮(站在接客處的那位經理態度最友善)
2012-12-16
  • 金菇牛肉卷
  • 熱金桔檸檬
  • 熱薑母茶
2012-12-04 9 瀏覽
今日晚飯好想食日本野在紅磡慍左好耐都慍唔到間好d 嘅放提或日本菜都諗住放棄去食其他野算點知突然見到間招牌好大 寫住大丈夫放提又見到唔太貴 就衝落去試下la不過6點入去入面個經理話如要食平價時段就只可食到7:30 咁我都覺得okay 都足夠時間la咁就食呢間la環境好好 坐得舒服D 野食種類都好多Sashimi choice都多過mk 嘅放提好多有油甘魚,鮑片,赤貝,salmon, 等等等等la熟食嘅墨魚丸 真係勁好味脆pok pok, 熱辣辣串燒就ma ma 地,好乾雞翼okay 同埋燒cheese青口,雞軟骨,燒海蝦 都好味野飲都好多款,柑桔,薑茶,白牛,pops ,etc甜品有香蕉船,jello, pudding, 都okay laOverall 係好多都好味同埋經理勁好禮貌,d 野都黎得算齊
今日晚飯好想食日本野
咁就食呢間la

環境好好 坐得舒服
D 野食種類都好多
Sashimi choice都多過mk 嘅放提好多
有油甘魚,鮑片,赤貝,salmon, 等等等等la
熟食嘅墨魚丸 真係勁好味
脆pok pok, 熱辣辣
串燒就ma ma 地,好乾
野飲都好多款,柑桔,薑茶,白牛,pops ,etc
Overall 係好多都好味

同埋經理勁好禮貌,d 野都黎得算齊
sashimi
2012-12-02
sashimi
  • 墨魚丸
2012-11-25 12 瀏覽
當日撞正同男人放假,就揾下好野食。早上先打去book位,7:30場即book即有😊。到場後環境尚可,個場亦未見太full。傳菜亦頗快。一坐低即送一份螺片,4塊2人share,份量尚可。😁然後開始點野食,主要分幾樣type,特別想介紹一下刺身,算幾新鮮✨,亦成盤上,唯嫌甜蝦需要自己mi殼較麻煩😒炸物還可以,蝦蟹柳南瓜茄子,都剛起🔥,故夠熱不不太多粉。壽司主要反卷同basic 幾款,手卷得3款就略嫌太少。😔燒物就大失所望喇😒,味道不多,又乾,仲有串燒牛肉未熟😱,血都仲有!另外仲有d主食,即飯粉面,但去得放題應該少人嗌架喇,我地就無特別嗌過。飲品推介:薑茶同紅棗水,good !👍👍👍👍
到場後環境尚可,個場亦未見太full。傳菜亦頗快。

一坐低即送一份螺片,4塊2人share,份量尚可。😁

炸物還可以,蝦蟹柳南瓜茄子,都剛起🔥,故夠熱不不太多粉。

壽司主要反卷同basic 幾款,手卷得3款就略嫌太少。😔

飲品推介:薑茶同紅棗水,good !👍👍👍👍
  • 刺身
(非會員)
難得同三五知己飯局, 在朋友介紹下, 第一次來光顧.其實以往食的放題質素都係麻麻地, 本著唔太期待的心態去食就算.入到餐廳, 環境不錯, 坐位也很寬敞舒適.先來刺身, 三文魚/八爪魚/鮑片/北寄貝...等等就一定會叫. 刺身擺得很精緻, 飽片很有鮮味, 三文魚都很好.叫左兩三碟刺身, 每碟都很認真擺放到一朵花咁, 美觀之餘, 新鮮度都很高.再來熱食, 炸蠔/章魚丸...., 一食之下, 估唔到真係熱到燙口, 尤其個"辣魚餅" 熱得來仲很有香料及薑味, 正就不得了.食buffet的熱食既然熱到入心, 仲要燙口, 真係很少有兼難得呀.食到中途, 仲送左碟螺片刺身. 我本來就唔太好螺, 見朋友們都力讚很好味, 我就試一件啦, 點知 真係有驚喜, 很好味. 連我唔太食螺的人都話好就真係要力讚啦.仲叫左個有機野菜沙律, 細細碟, 個汁有點酸酸的, 真係很開胃.其間服務員都很幫忙加茶及收碟, 服務態度都很好.雖然有時間限制, 但埋完單都唔會趕客走, 真係唔錯.已經很少食buffet可以有咁新鮮啦, 真係用心製作呀! ^o^總括來講, 食物新鮮度高, 服務態度好, 真係要keep住這個良好的水平
難得同三五知己飯局
, 在朋友介紹下, 第一次來光顧.
入到餐廳, 環境不錯, 坐位也很寬敞舒適.

其間服務員都很幫忙加茶及收碟, 服務態度都很好.
雖然有時間限制, 但埋完單都唔會趕客走, 真係唔錯.

總括來講, 食物新鮮度高, 服務態度好, 真係要keep住這個良好的水平, 我都仲希望下次來的時候, 還可以食到咁高質素的放題.
2012-11-09
2012-10-21 13 瀏覽
朋友生日, 揀左呢間, 貪佢生日有磯煮鮑魚送.比約定時間遲左半個幾鐘先到, 又唔係好想等下一輪咁晏食, 諗住食個零鐘囉, 鬼叫自己係"黎池"咩.去到, 問個侍應可以食到幾點, 佢竟然俾我由入蓆起計2.5小時喎. 咁筍? 一讚.坐低, 開始tick野食, 選擇唔多, 得4張揀. 好食既話, 4張都夠食, 唔啱食既, 10張都揀唔落. 首輪刺身, 好新鮮. 己經覺得無揀錯啦. 生日既特式小食--磯煮鮑魚, 同枱非生日既送海螺, 兩樣都好出色. first impression 好好.下一round到燒物, 羊鞍係咁多樣中最好味既一樣. 不過, 之後追加order再上既, 做得徧鹹, 燒得過老. 失水準. 其他既都可以話係above average. 用百零蚊既價錢, 俾到咁既quality, 算係超值. 老闆, 咁做有冇錢賺架?其實佢唔賣廣告, 真係好難吸引到walk-in客. 話就話酒店既餐廳, 只係開晌酒店既地庫, 正門又唔搶眼, 雖然開晌TST至旺既加連威老道, 但行過都留意唔到有間咁既野晌度. 所以坐左成晚都唔爆場.唔知下個月生日又送咩呢? 我有朋友下個月生日喎, 又可以乘
朋友生日, 揀左呢間, 貪佢生日有磯煮鮑魚送.

唔知下個月生日又送咩呢? 我有朋友下個月生日喎, 又可以乘機黎多次. (^_^)
2012-10-11
2012-09-21 21 瀏覽
每當新開業餐廰總抱著十萬分期待心態,尤期是在雜誌上看到漂亮又吸引之相片...很不情願下,但又遲遲還未見有先頭乒評食午飯、今日找上借口心口找上勇子乒去也門外清晣寫明放題時間,但午巿就只做定食原樓梯直下地庫,裝修走着一貫日式風格、十二時半有多連我也只不過有四枱人客場面真是敎人冷清午市時段其實也有十多款選擇理應非常吸引而定食均配上麵鼓湯、米飯、沙律、蒸蛋等硬件配角叫上一款夀司定食$88.午飯原來有汽水送、選上青蘋果汽水,陣陣青蘋果香又夠凍、正在四枱人客下,呆等上十五分鐘有多的我、定食終告出場但在禮貎的侍應下、呈上枱面之時,眼睛唯之一亮、刀功比超級市場還要差的青瓜卷,飯粒滿滿黏在柴菜上、還要烈口這樣子的外型還可上場,可能我真是小見多怪心底內正在大大力咆哮著,沙律...只是在外加了少許酸甜汁、馬伕一作麵鼓湯...又是我見識少之一環、沒有海帶、又沒豆腐就只有五花腩之肉片,飲上一口放手了冷而冰凍之三數小件炆豬肉,吃上半件停筷了蒸蛋...應該係全個定食中穩陣之作,滑身而味道適中洗清卷物之不快心情,筷子往右面遷移、一面筷一面散,刺身沒有在厨師手上跟飯糰緊貼好就上碟、抱著沉重的心情再度接受下,最尾一件還要

門外清晣寫明放題時間,但午巿就只做定食
門面清楚寫明價錢
午市時段其實也有十多款選擇理應非常吸引
而定食均配上麵鼓湯、米飯、沙律、蒸蛋等硬件配角
午餐定食約有十多款
送蘋果汽水
在四枱人客下,呆等上十五分鐘有多的我、定食終告出場
這樣子的外型還可上場,可能我真是小見多怪

心底內正在大大力咆哮著,
沙律...只是在外加了少許酸甜汁、馬伕一作
肥膏下之麵鼓湯
冷而冰凍之三數小件炆豬肉,吃上半件停筷了
冷冰冰之炆豬肉跟飯
蒸蛋...應該係全個定食中穩陣之作,滑身而味道適中
蒸蛋
洗清卷物之不快心情,筷子往右面遷移、一面筷一面散,刺身沒有在厨師手上跟飯糰緊貼好就上碟、抱著沉重的心情再度接受下,最尾一件還要帶根
(我想師傅基本功確實要多加努力、努力、再努力才可)

其實我對日食問心不算挑剔,就算不舔舔利也不會比喊面、但這回我倒真...
遏止著,收乒下往街上再尋覓誘惑我的動人美食好了。
2012-09-20
門面清楚寫明價錢
午餐定食約有十多款
見到報紙廣告, 一家人去左試下...由12:00坐到14:15, 間鋪都好空下, 6個伙計serve 4枱人, 服務就一流, 不停加茶換碟。食物方面賣相OK, 都有多款刺身, 燒物, 炸件選擇, 天婦羅蝦同劍魚腩刺身都好好食, 不過主食及廚師推介都好普通...整體黎講, 餐廳用膳過程都過得去, 不過日後, 家中有三人都腸胃炎不適, 似乎與餐廳衛生有關...
見到報紙廣告, 一家人去左試下...

不過主食及廚師推介都好普通...

2012-09-08
  • 天婦羅蝦
  • 劍魚腩
2012-09-04 15 瀏覽
朋友忽然話想食放題又要9龍區,當日下午才致電訂位,頭輪時間較適合於是6:00便到達,檯對住壽司位,人不太多服務也幾好!點左一輪刺身先,一上檯"哇"實在太靚啦,好少放題師傅會咁有心機做的,讚!大家爭住影好相先動手,好新鮮,三文魚好肥美,海膽魷魚都幾match,甜蝦夠鮮,份量亦足,另外帶子牡丹蝦每位一份(送)跟著黎左天婦羅蝦粉張夠薄蝦亦新鮮,南瓜好味!串燒方面,羊架出色,enore 幾次早20分鐘便last order,時間充足大家都飽到好滿足,一致認為有下次!9龍區又多一個好地方了

跟著黎左天婦羅蝦粉張夠薄蝦亦新鮮,南瓜好味!

串燒方面,羊架出色,enore 幾次

• 刺身,羊架
2012-08-26 18 瀏覽
一行四人想食放題慶祝其中三人生日...想食大吉同漁屋都full o左...見到呢間新開連食評都未有...又有生日優惠...於是決定試o下!!! 係o左早段 17:30-19:00 o既時段...去到得五六檯客...環境其實係唔錯ge...第一round又唔多人...靜靜地傾計都好~ 放題食物得四張紙...講真選擇真係唔係好多...火炙壽司都無...生日優惠係生日o個個人有一份牛肝多士...同行有三個係8,9月生日...所以有三份~ 另外仲有每人一份帶子同牧丹蝦刺身~ 隻蝦真係好大隻又甜!!! 正~ 多士熱辣辣同埋好脆~ 好快叫o左第一round 食物...可能因為全場都係半滿...所以d o野都上得快...炸o野同燒烤都嚟晒...最遲上係刺身lor...店員話因為個個都係同一時間叫刺身...所以做唔切wor...o下...如果得半滿你都做唔切...第二輪o既話坐滿人d刺身真係等到埋單都唔知有無得食...同埋佢張紙d格超細lor...三文魚寫o左12件...個1字出o左界佢睇唔到? 第一round只係嚟o左兩件...真搞笑...第二round 叫12件嚟o左10件...不過入第三roun
幾好
點餐紙
點餐紙

第二round 叫12件嚟o左10件...不過入第三round刺身就無o左影...埋單o個陣都無上到...
而且刺身方面選擇唔太多...連帶子都無...同埋唔係咁鮮味...認真麻麻...

其他食物就無乜點漏單...不過麻麻地好食...d燒物唔係熱辣辣lor...只有雞翼同炸蠔真係辣口...其他都只係暖...
我地試o左好多o野...有d真係唔好食...肉醬茄子...又凍又一pat pat...仲有牛蒡沙律...咸到不得了!!! 一d都唔似沙律...
仲有焦糖布甸又係唔得...o個層焦糖個味好怪...唔知想點...
比較好味o既反而係羊鞍...雞翼...可能因為夠熱所以好味d...

飲品方面除o左汽水竟然有黑牛同奶昔!!! 我同老公都叫o左士多啤梨奶昔...不過奶味勁過士多啤梨味...同埋真係幾漏...
大家都話試完之後希望我做到第一個寫食評o既人...我就叫大家一齊俾分...大家一致認為只係OK...
雖然服務都幾好...加茶收單同埋換碟都好快手...但係我地都認為...下次未必會再來了...
題外話/補充資料: 我地食第一round...個半鐘...到15分鐘前last order我地已經無加單... 俾完錢諗住食埋d o野傾一陣計...反正第二輪都無人等位... 點知佢地都真係同我地倒數...話我地仲有三分鐘要交檯... 講真...如果你真係有人等我都唔阻住你做生意啦... 但係無人等緊...係咪真係要同你報時倒數...三分鐘要交檯呢... 真係有點兒不近人情lor...
2012-08-26
幾好