2018-11-15 452 瀏覽
鋪前睇唔倒裏面 一直以為係細鋪 進內好大地方 環境舒服唔嘈 有服務閒日午市免茶錢 要加一清茶用茶壺上(冇茶葉) 大熱 有午市餐 & 套餐有折加$14 油菜加$12 豆沙鍋餅 但漏咗單 呆坐等待雞扒担担麵餐+小籠包2個+可樂罐裝 加10% $76担担麵~ 大大碗份量多 但唔好味麵條腍 湯底淡/冇味 獨有花生麻醬味 肥膩難嚥 👎炸雞扒~ 夠大塊 但油浸雞扒咁 皮唔脆 肥淋淋👎放在麵面嘅配菜有沙小籠包~ 好味 皮薄軟 有湯汁飲品~ 多選擇 (冇奶茶咖啡檸檬茶水)可選 凍/熱豆漿 酸梅湯 西洋菜蜜罐裝可樂/雪碧/忌廉
鋪前睇唔倒裏面 一直以為係細鋪

炸雞扒~ 夠大塊
但油浸雞扒咁 皮唔脆 肥淋淋👎
放在麵面嘅配菜有沙
小籠包~ 好味 皮薄軟 有湯汁

飲品~ 多選擇 (冇奶茶咖啡檸檬茶水)
可選 凍/熱豆漿 酸梅湯 西洋菜蜜
罐裝可樂
/雪碧/忌廉
2018-11-14
2018-10-31 592 瀏覽
和男友來鑽石山看咖啡用品!看之前先吃個晚飯~看商場指示牌知道這邊有一間上海餐廳,二話不說就決定光顧這一間。在門口等了大約10-15分鐘就可以入坐,以平日晚飯時間來說,也算是很快。我們點了皮蛋豆腐、排骨擔擔麵和津白肉絲湯年糕。皮蛋豆腐:不錯,豆腐很冰凍~皮蛋是溏心的。份量也不少,夠二人一起吃!排骨擔擔麵:份量很多,花生味和辣味很夠。排骨有點乾,但是肉也不會太硬。津白肉絲湯年糕:夠熱,湯底很鮮甜!我們差不多把湯都喝光了!
和男友來鑽石山看咖啡用品!看之前先吃個晚飯~

我們點了皮蛋豆腐、排骨擔擔麵和津白肉絲湯年糕。

津白肉絲湯年糕:夠熱,湯底很鮮甜!我們差不多把湯都喝光了!
皮蛋豆腐
2018-10-26
皮蛋豆腐
2018-10-26 521 瀏覽
一個人到鑽石山行街,突然想吃上海菜,就不如試下夏麵館啦! 看見餐牌上都有很多不同種類 食午市套餐, 選擇困難症的我很難才選好,最後點了排骨擔擔麵+兩隻鮮肉鍋貼+凍豆漿 $68加一。 擔擔麵的湯底有濃濃的花生味,帶有少少辣,麵質煙韌,份量非常之多。 排骨醃得好入味,外層有少少脆,食落香口惹味!鮮肉鍋貼上枱的時候凍凍的,皮比較硬身,肉質亦冇juicy的感覺。豆漿不算太甜,味道適中。今次一個人到這裏吃午餐,不能夠試太多款式, 下次會再與朋友或家人到來,嘗嘗夏麵館其他的美食。

豆漿不算太甜,味道適中。

鮮肉鍋貼

2018-10-22 323 瀏覽
平時好少食中菜,今日試下轉一轉口味,哈哈,試下呢間上海菜呀。夏麵館環境麵算ok, 一入門口覺得好有中國風,一班人黎食既話都唔會算迫。食上海野點會少得擔擔麵呀!所以諗都冇諗就叫左個黎試!去圖~😊先講個湯底,都幾香花生味,微辣,愈食愈上癮呀。麵質都算幾好,唔會太腍呀。仲叫多左個夏味熏蛋,好欣賞呢個小食!個蛋白好入味,蛋黃係流心又香,唔知點樣先可以整到呢個效果?因為茶葉蛋蛋白入味,但蛋黃就會熟曬。所以唔知點先整到呢!推薦大家可以試下呀,價錢唔算太貴!
擔擔麵

推薦大家可以試下呀,價錢唔算太貴!
夏味熏蛋
擔擔麵
夏味熏蛋
2018-10-21 286 瀏覽
2大2細食咗4舊幾水,食完極之失望,蒜泥白肉無蒜泥唔特止,白肉仲鞋十十,素燒鵝唔係傳統嗰種、d麵軟淋淋,一d都唔彈牙.....小朋友唔鍾意食就知瀨嘢啦,無下次!
2018-10-11 433 瀏覽
今日朋友係鑽石山附近做野,佢放lunch就一齊去荷里活食啦。行過見到夏麵館午市套餐都幾抵,就試一試啦。Set lunch係$60-70左右咁既價錢,佢包左一碗麵/飯+一個小食+同野飲。係商場黎講咁大份量野食真係好少見😂 所以決定兩個女仔share黎食,再加小食就算數啦。我地叫左個菜埔肉碎炒飯set lunch($60),嘩估唔到幾大碟,飯粒粒分明,炒得好香又唔多油。炒飯最緊要飯粒夠咬口,又真係唔差!然後小食就加左$30 要個海蜇,因為我本身幾鍾意食,朋友又話冇咩所謂😜海蜇就普普通通,不過不失,唔夠個炒飯好食!我地仲叫多左個炸饅頭!個人認為好食過平時酒樓😜平時酒樓炸饅頭咬落去成口油,呢個炸饅頭咬落去唔會出油,皮又幾脆口!所以算係幾好食既炸饅頭,有驚喜☺️!總既黎講,覺得佢既午市套餐大份又抵食,細食既女仔應該一定食唔曬😂😂男仔就一定夠飽!食物質素都唔錯😊

菜甫肉粒炒飯套餐

涼伴海蜇

炸饅頭

菜甫肉粒炒飯套餐
涼伴海蜇
炸饅頭
2018-09-07 709 瀏覽
夏麵館算係數一數二既地道上海菜,菜式簡單為主,冇太多花樣,味道較為清淡。岩哂一家大細。放工去到門口,原來有落場時間,要6點先開番。點知行完一個圈番黎,坐到滿哂咁濟!我地要坐近門口位TIM! 我地本身話輕食,叫叫下都叫左好多野食。因為樣樣都好想食,哈哈! 薰蛋(4/5)我人生食薰蛋有兩次,但依次出色好多。味道、熟度、賣相都好好。不過一人食一邊就夠,因為食多會好濟。 烤夫(3.5/5)有木耳、金針同埋青豆,味道偏咸,但唔會咸到苦,開胃小菜都幾好。 排骨擔擔麵(4.5/5)排骨好香好有肉汁,另外擔擔麵份量好多,湯頭有好重花生味。不過慢慢嘆既話,食到後尾D麵會索哂D湯,食到後段麻麻地。 小籠包(3.5/5)有湯汁,麵團頂較厚。 雪菜肉絲炒年糕(5/5)配料同年糕比例岩岩好,唔會食到尾得番年糕,可以再煮熱少少。好似有D攤凍左。 看著牆上既人生勉言,再呷一口清茶,格外有意思。雖然唔會話特別好食,但就係依種平平凡凡既感覺,讓你的晚餐結束辛勞的一天,帶給你一片寧靜。

岩哂一家大細。放工去到門口,原來有落場時間,要6點先開番。
點知行完一個圈番黎,坐到滿哂咁濟!我地要坐近門口位TIM!

薰蛋(4/5)
薰蛋
我人生食薰蛋有兩次,但依次出色好多。

烤夫(3.5/5)
烤夫

排骨擔擔麵(4.5/5)
排骨擔擔麵

排骨好香好有肉汁,另外擔擔麵份量好多,湯頭有好重花生味。
不過慢慢嘆既話,食到後尾D麵會索哂D湯,食到後段麻麻地。

小籠包(3.5/5)
上海小籠包
有湯汁,麵團頂較厚。

雪菜肉絲炒年糕(5/5)
雪菜肉絲炒年糕

2018-08-30
上海小籠包
雪菜肉絲炒年糕
  • 鮮肉小籠包
  • 夏味燻蛋
2018-09-03 412 瀏覽
臨近放工時間又有口福,同事派手信,食完一輪之後又有同事請食月餅,食到飽飽哋,咁食法今晚嗰餐只好清淡啲😅揾食嗰陣見到夏麵館啲嘢都好似幾啱食,清清哋叫咗個唐芹水餃麵,加多個小籠包😜水餃麵用個大大的瓦碗裝住,好有中國風味。4隻餃子,咬開好清香芹菜味,肉質鮮甜,皮唔厚,麵好煙靭,飲啖湯都好有肉汁味。唔知小籠包有無啲咩正宗食法,不過我就鍾意將少少醋由頂上面個窿加入去,之後一啖食晒😋啲肉汁流晒出嚟,既鮮甜又帶點醋的酸味,好夾呀。呢度啲茶只有一種,係烏龍茶,幾清香㗎。

唐芹水餃麵

鮮肉小籠包(4隻)

呢度啲茶只有一種,係烏龍茶,幾清香㗎。

唐芹水餃麵
鮮肉小籠包(4隻)
  • 鮮肉小籠包
2018-08-24 342 瀏覽
朋友好鐘意食中式,所以我地不時會去夏麵館,我地個日點左雞絲粉皮、皮蛋拌豆腐、三鮮湯年糕同酸辣湯麵。雞絲粉皮好開胃,花生醬調得啱啱好,唔會太濃同太油,雞絲尚有雞味,而且條條唔同,似乎真係手撕出黎。粉皮透明晶螢,質感又滑又爽。皮蛋拌豆腐一樣唔錯,豆腐好滑,配合冰涼嘅皮蛋,令人胃口大開。至於酸辣湯面湯底唔算辣,但味道幾好,面質吾會太軟,算係不過不失。最後食嘅係每次必點嘅三鮮湯年糕,湯底味道鮮甜,年糕彈牙,再配合雞肉、蝦仁及金華火腿等配料,的確令人食指大動。再加上不同嘅菜,整體感覺好健康。

2018-08-15 364 瀏覽
今日同朋友去到荷活里廣場隨便走入一間食店,食午餐都無入錯需要要加一服務費我同朋友每人叫左一個雞扒擔擔麵同排骨擔擔麵個湯底好香芝麻醬味唔試唔知原來要落單的時候要講聲辣或不辣,如果你唔出聲就會是辣的!大家要小心
今日同朋友去到荷活里廣場隨便走入一間食店,食午餐都無入錯
2018-08-14
  • 擔擔麵
2018-08-13 334 瀏覽
今日同仔仔係鑽石山上興趣班,上完就順便係荷里活廣場lunch. 我見尼間餐廳野食都幾啱小朋友食,就入左去試下我地叫左酥炸大排面($55)同埋豆沙鍋餅($36)大家share. 酥炸大排即是炸豬排,上面有層炸粉。炸得都幾香脆但係略嫌有點燶。 個麵就正正常常無乜特別,麵質都唔錯,湯底就比較淡無乜味道。豆沙鍋餅幾好味。 個皮好似春卷皮甘薄薄脆脆的。個豆沙涵都唔錯幾香幾滑!埋單一百蚊度,有茶錢($4/位)有加一。都ok啦!

我見尼間餐廳野食都幾啱小朋友食,就入左去試下

埋單一百蚊度,有茶錢($4/位)有加一。都ok啦!
2018-08-12 259 瀏覽
今天中午在夏麵館用膳,第一次光顧,一點多坐落,還有空位,沒多久就要排隊,可能我們在唔使與下午茶的臨界時間入座。餐廳裝潢簡潔,座位比較闊落,多數客人為一家幾口。我們點了炸醬牛肉拌麵 $48,炸醬麻辣且香,麵質地軟但唔係唸,撈起黎食,好味。酥炸大排麵轉淮山麵 $55+$5=$60,個麵幼身,香且滑,湯底清甜,炸大排香脆但濃左少少,整體OK,尤其個麵。生煎包 $36,叫了一次然後追加,連小朋友都中意,皮香肉嫩,夠乾身,推薦。豆沙鍋餅 $36,連台紙都印此物,應該係招牌菜,但我反而覺得比起其它來說沒有咁出彩,不是說不好,而是感覺普通,當然它也是外脆內軟的,喜歡紅豆的朋友可以試試。

酥炸大排麵
豆沙鍋餅
生煎包
2018-08-12
酥炸大排麵
生煎包
2018-07-06 578 瀏覽
今日兩個人去食午餐,因為未到下午茶時間,午餐又唔太啱食,所以正價叫嘢食。首先一個排骨擔擔麵,份量夠,排骨OK。仲有鱔糊淮山麵,鱔糊就得幾條、筍就一大堆,唔抵食。淮山麵就夠爽但味淡。另外加咗個涼拌木耳,木耳爽口,又夠入味,係最好味嘅一樣嘢。另外仲叫咗蟹粉小籠包,小籠包係夠juicy,但個皮就厚同硬,仲要當你食曬碗麵至嚟到,都飽曬啦,仲邊覺得好食啫。飲品就叫咗兩杯豆漿,每杯盛惠十四蚊,豆香唔夠,街邊幾蚊杯貨色可以好過佢。
2018-07-06
2018-06-27 449 瀏覽
屋企人鍾情於上海菜, 剛剛的星期日就一行六人約去夏麵館開餐.4:45PM入座, 仲可以趕到係5點前點佢地嘅下午茶餐, 平少少, 仲多杯嘢飲, 同埋可以特價加小籠包&鍋貼.點齊全家嘅 favor :老上海粗炒 : 味道ok, 但嫌吾夠配菜, 多少少肉絲就好了.上海擔擔麵 : 好味, 少少辣雪菜肉絲炒年糕 : 呢碟好足料, 年糕又夠林嫩雞煨麵 : 麵有少少硬, 但個湯好好味, 菜絲同雞絲都夠多韮黃炒鱔絲 : 有水準, 鑊氣夠, 只係太多筍絲, 如果多返D芽菜, 少返D身筍絲會更好醉雞 : OK, 吾差五小碟 --- 蒜香四季豆/海蜇/雞絲粉皮/水晶肉/素鵝 : OK正常小籠包 : OK正常鍋貼 : OK好味食左咁多嘢, 叫埋嘢飲都係HKD605, 好抵呀!!

點齊全家嘅 favor :

上海擔擔麵 : 好味, 少少辣
雪菜肉絲炒年糕 : 呢碟好足料, 年糕又夠林
醉雞 : OK, 吾差
小籠包 : OK正常
鍋貼 : OK好味

食左咁多嘢, 叫埋嘢飲都係HKD605, 好抵呀!!
2018-06-24
2018-06-22 754 瀏覽
上海菜的狂熱粉絲又出洞啦連續比幾間所謂傳統既上海菜小店伏左既我,今次揀左間連鎖店。因為中左幾次伏,對香港仲有冇整得好食既上海菜心存質疑,所以都冇抱任何期望。點知,今次反而有驚喜喎12點左右啦,都幾多客,揀左兩個午市套餐等食啦。一個套餐係炸醬牛肉拌麵配涼拌粉皮加熱豆漿炸醬牛肉拌麵單睇賣相,見到面頭有唔少肉碎,麵既份量都幾多(係真係好多!)麵質落order果陣叫左煙韌,但因為佢麵條算係幼細,未做到好彈牙果種,但唔會煮得太耐過淋、似食緊麵糊,麵質黎講質素平平,不過接受范圍內。配料有大量肉碎同薯仔粒不得不提,薯仔切到好細粒、四方型,但食落係煮得啱啱好,就算勁算粒都食得出係薯仔既質感同味道值得一讚肉碎冇食過就唔知啦見到個底都有一層汁定唔知油既野,撈完食會惹味啲,同行朋友話食完係唔會覺得漏既。我試左一啖,唔會太重口味,都ok既。涼拌粉皮,粉皮仍然有少少凍,質感都彈牙既,但未係食過最爽口果種。因為都食過啲好漿既粉皮,所以哩個質素算中或中上;青瓜絲就普通野,無特別,解下漏咁;麻醬杰身,食得出甘味,唔錯。好彩落左唔多麻醬,如果唔係就會重口味好多整體表現唔差,但無驚喜,正常發揮。豆漿,㨂左熱既。飲落少少杰
上海菜的狂熱粉絲又出洞啦

連續比幾間所謂傳統既上海菜小店伏左既我,今次揀左間連鎖店。
點知,今次反而有驚喜喎

12點左右啦,都幾多客,揀左兩個午市套餐等食啦。
炸醬牛肉拌麵套餐

一個套餐係炸醬牛肉拌麵配涼拌粉皮加熱豆漿

配料有大量肉碎同薯仔粒
值得一讚
肉碎冇食過就唔知啦
我試左一啖,唔會太重口味,都ok既。

青瓜絲就普通野,無特別,解下漏咁;

整體表現唔差,但無驚喜,正常發揮。

豆漿,㨂左熱既。飲落少少杰,唔太甜、有豆味,唔差

排骨擔擔麵

另一個套餐叫左排骨擔擔麵配小籠包,飲品都係熱豆漿

排骨擔擔麵有驚喜喎

正確黎講,應該係話擔擔麵有驚喜
擔擔麵份量依然好多,自問大食既我食完都覺得好飽><
麵質都係叫左煙韌既,可以再做好啲。不過,麵底浸係湯入面都有一小段時間(for影相
)本身驚佢會糊左,點知又冇喎,收貨既!
麵條掛湯力唔錯,撈勻左啲配料之後,湯汁同配料都可以依附係麵條上面,食落更加好食

湯底方面,雖然碗麵放落黎聞唔到來自湯底既花生醬香氣,但係佢好有內涵

湯底中等稠身,可以更好咁附係麵條上面,令麵條更易入口。湯底唔會過油,浮住油果啲好可怕

味道方面,放入口首先感受到湯底既花生醬味,隨之而黎既係辣,辣勁過一陣先係喉嚨攻上黎。
可以放心,辣味唔會過辣,唔食得辣既我都接受到。
因為擔擔麵既辣勁,令人忍唔住一啖接一啖咁食
正呀

配料方面,有蔥花、肉碎、花生碎、白芝麻
不過,對我黎講,湯底先係最重要,佢足以令成個擔擔麵起死回生!
哩個係本人食過數一數二既擔擔麵
會想放慢速度去食、仔細品嚐,最尾果幾啖仲有啲唔捨得添

整體黎講,湯底味道有層次,做得稠身、麵條掛湯力強,好食過老字號詠x園

kikuxxxx既千層豬扒擔擔麵都好唔錯,但辣勁既惹味令夏麵館略勝一籌

至於排骨,份量正常,冇咩肥膏,而且炸粉唔厚,炸得都唔算太油,肉質保持鮮嫩易咬,
但見到排骨係粉紅色既,我估佢yip左都幾耐,因為食落排骨冇任何肉味可言,只係有一股死鹹,
排骨處理手法唔差(師傳功力有返咁上下),可惜味道強差人意、不值一試
下次我會淨係叫上海擔擔麵,排骨就不了~
鮮肉小籠包

上海菜館除左擔擔麵,小籠包又係一必試菜式。
小籠包好大個、挺身,有啲似蒸肉包
事實上,食落肉餡係超多,有成粒肉丸咁大,但肉味就唔係好出
皮唔算薄,又唔會厚,成粒放入口會因為肉餡太多而忽略左個皮
湯汁亦唔多,可以話係好少,不過湯汁唔油既(可能太少啦
),更無味道可言
雖然係啱啱蒸好,但食落一啲都唔熱喎

小籠包真係麻麻,可能會滿足食肉獸大口食肉既慾望,但味道只屬下品

午市套餐真係好抵食,份量好大,食完會好飽!
野食方面味道屬中或中上,首推擔擔麵

擔擔麵既驚喜會令我想encore(可能之前比幾間小館傷左心,要求準則冇咁高?)

不過真係可以一試既~唔會食到嬲囉
2018-06-21