3天前 0 瀏覽
與其頻頻撲撲上大陸,有時我都會寧願留喺香港,瞓一個好覺,執吓間房再慢條斯理出去搵食😉 可惜值得回味嘅餐廳買少見少,而且價錢仲越嚟越貴😅 打正旗號$38一個下午茶餐,都只不過係餐廳嘅宣傳伎倆😅 餐牌裏面嘅項目平均都要五六十蚊以上,要加蟹粉嘅就當然唔止呢個價啦😅坦白講… #小秘書 每次過嚟幫襯 #夏麵館 ,其實都只不過係為咗跟餐嗰四隻 #小籠包, 一啖咬落去滿口湯汁,熱到辣口感覺都幾爽㗎😉 不過原來餐廳下午茶餐牌改過嚟,跟餐嘅 #小籠包 不再😅 淨抵嘅都變成糖水/熱湯😅😅 唯一可以接受嘅 #生煎包 都話無貨… 失望🙂‍↕️唯有跟大隊,要咗個 #豬扒擔擔麵 跟#豆漿🤪 碗麵其實都唔平㗎,不過口味認真麻麻😅 中辣嘅 #擔擔麵 完全冇辣味,塊豬扒又薄又乾😅 最唔明白係點解 #下午茶時段,喺毫無服務下都要加茶錢同10%服務費‼️成件事真係有啲離地囉🤪夏麵館 (鑽石山)龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖

夏麵館 (鑽石山)龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖
4天前
2024-03-04 178 瀏覽
琴日下午搞完一些事情又走左去荷里活行一陣, 行之前要醫下肚仔😅見到佢有下午茶餐, 叫左一個黃魚湯麵一個芹菜水餃湯麵, 一杯熱豆漿一杯凍豆漿另加$要四粒小籠包, 下午茶份量都不少, 等左一陣送來兩杯豆漿, 唔係真係好凍, 唔係好甜算幾好😍再來小籠包, 食到入面有湯汁, 皮亦不厚幾好食😋👍然之後送來黃魚湯麵同家人share, 奶白色的湯配幼的麵, 先飲啖湯, 有d魚味雖然不是太濃但幾好飲🥰麵都ok唔會太淋, 魚唔係炸過啱我食🤩不過就有少少腥, 但都可以接受😅再來芹菜水餃湯麵, 一樣敢大碗, 湯就清d, 芹菜水餃食到微微的芹菜香味, 但皮厚左少少😅雖然要加一但算幾好食💞💓😚
2024-03-03
下午茶
「我在香港最喜歡的上海菜 沒有之一😝‼️」我係香港食到最鍾意嘅上海菜🇭🇰就係呢間集團式經營嘅夏麵館~除咗鑽石山店外 係九龍新界仲有六間其他分店位置都非常便利😙野食好味😋 環境都算好坐仲有壺茶可以慢慢飲一邊食好西 一邊飲茶同朋友吹下水一流嘅享受😎😎😌「推薦菜式✨」- 酸辣湯🌶️首先要講咗價錢$32 一位,用茶樓嘅飯碗仔🍚$78 一例,小型電飯煲嘅內膽Size😨叫一例真係抵到爛!誠意推薦大家都叫一例試下😎夏麵館(鑽石山分店)嘅酸辣湯係我飲過最鍾意嘅酸辣湯諗起都流曬口水🤤湯羮嘅濃稠度剛剛好 介乎係湯同埋碗仔翅中間用料好足 每一啖都食到不同嘅材料入口啖啖都咁滿足味道方面係有小小偏辣🌶️食唔到辣嘅朋友要小心啲 🥵我個人就好鍾意呢個酸辣湯個種辣同酸平衡嘅感覺兩者互相補足 零舍滋味試過唔少出名上海菜鋪頭個酸辣湯都唔及呢間好飲🙌🏻如果要去食夏麵館 呢個酸辣湯真係必嗌❗️- 三鮮湯年糕🍲夏麵館嘅湯年糕/炒年糕都好食🤩年糕偏厚 質地非常非常煙韌🍡食落同韓式辣年糕/上海薄片年糕都不一樣 個切口唔算好整齊 有小小似手切唔係機切🔪個年糕切口唔平整就會更索味 湯煮定熱炒都更好食因為酸辣湯係重口野食通常年糕我就會叫返三鮮湯
「我在香港最喜歡的上海菜 沒有之一😝‼️」

我係香港食到最鍾意嘅上海菜🇭🇰
就係呢間集團式經營嘅夏麵館~
除咗鑽石山店外 係九龍新界仲有六間其他分店

- 酸辣湯🌶️
首先要講咗價錢
$32 一位,用茶樓嘅飯碗仔🍚
$78 一例,小型電飯煲嘅內膽Size😨
叫一例真係抵到爛!
誠意推薦大家都叫一例試下😎

為呢一餐畫上完美嘅句號🤌🏻🤌🏻🤌🏻

講完好食嘅🤩
都有啲踩過伏嘅菜式可以話比大家知🚁
未去難食嘅 不過就無必點叫 嘥quota落佢度😉
糖醋小排(凍 無肉 調味一般般)
小龍包(好厚好厚皮)

✨夏麵館 (荷里活廣場) (鑽石山)
📍鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖
三鮮湯年糕
酸辣湯
水煮牛肉
三鮮湯年糕
酸辣湯
水煮牛肉
2023-10-07 568 瀏覽
熱爆燻魚與其他餐廳做法有分別。內軟外脆。食到魚的鮮味。醬汁不會太濃。值得一試。其他菜式。例如小籠包,煎鍋貼。符合標準。酸辣湯麵-酸辣程度恰到好處。以上菜式味度當好處不會太濃。剛食到食材之鮮味。
熱爆燻魚與其他餐廳做法有分別。
內軟外脆。食到魚的鮮味。醬汁不會太濃。
值得一試。
其他菜式。例如小籠包,煎鍋貼。符合標準。
酸辣湯麵-酸辣程度恰到好處。
以上菜式味度當好處不會太濃。
剛食到食材之鮮味。
2023-10-01 586 瀏覽
呢排個個都食蟹,搞到我都忍唔住想食返餐蟹宴,就平平地係附近呢間夏麵館試下啦~-蟹粉鮮肉小籠包蟹粉鮮肉小籠包真係好好食!皮夠簿,內裡湯汁都好多,食落好juicy~但如果蟹粉份量再多啲,咁就更好啦!-烏金蟹粉伴麵雖然上菜時見到大量蟹肉蟹粉係上面,但食落去又唔太重蟹味,比想像中差啲~-鮮蟹粉黃魚片麵一到枱面已經聞到好香嘅魚味,魚肉鮮甜,而且今次湯底真係有蟹嘅味道,雖然蟹粉唔多,但食落去比烏金蟹粉伴麵好食!另外,仲食左口水雞同紅油抄手,呢道嘅口水雞香辣又鮮嫩,幾好食!不過紅油抄手就偏甜同埋皮有啲厚,中意食辣嘅多啲~

-蟹粉鮮肉小籠包

-烏金蟹粉伴麵

-鮮蟹粉黃魚片麵

2023-07-27 737 瀏覽
本人三人同行該食中午,叫咗三個午餐,餐內包括兩客小籠包(一籠入面有四個小籠包),咁正餐好快已經到,雖然質素已經麻麻,諗住好又一餐唔好又一餐,食咗先算,冇耐隔離有個客人遲我10-15分鐘先到嘅已經食緊小籠包(一籠入面有兩個小籠包),咁我即時問侍應點解我早咁多都冇得食,返之人地有,佢竟然答我因為小籠包要蒸的,所以要耐,我再問同一個侍應佢竟然答我因為蒸小籠包四個係比兩個會耐啲,我即時O哂咀,佢真係對啲客人傻嘅,敷衍了事,以後都唔會再幫襯😡
2023-06-18 637 瀏覽
今日收工勁攰 諗住食啲惹味野 去咗之前都有幫襯過嘅夏麵館 不過之前都係晏晝去食 食嘅野都正正常常 今8點40分位都唔洗等就可以入座 叫咗個排骨擔擔麵 落單三分鐘唔夠就送黎 啲麵勁淋 夾起就斷 排骨唔熱 應該係之前有人落錯單放咗嚮度 我唔好彩叫呢個餐就送過黎...我睇鐘佢仲有差唔多成個鐘先閂門 唔知係佢趕住收檔定係已經準備收檔 碗咁嘅野都可以出比客? 碗野唔係貴 但係都做返好少少丫 為咗慳少少錢 碗野咁嘅樣都出...你話我腦補都係咁講 之後去食麥當勞都仲好食過佢真係冇下次...
真係冇下次...
2023-06-11 496 瀏覽
晏晝食午餐 見到張相幾吸引嘗試嘅心態去品品熱騰騰嘅香味十足可惜食宜無味比較貴嘅關係 選擇食咗五啖食出黎結論[垃圾]咁嘅菜品 唔應該出現係餐牌上第一次為菜品震驚到要寫評語
晏晝食午餐 見到張相幾吸引

咁嘅菜品 唔應該出現係餐牌上
第一次為菜品震驚到要寫評語

2023-06-11
2023-05-17 468 瀏覽
呢間野真係難食到一個點🤮完全冇一樣野係入到口😡小籠包隻隻穿窿漏晒汁😕雲吞水餃啲皮超厚🙄炒麵好咸,擔擔麵又冇味🤷🏻‍♀️豆沙鍋餅完全貨不對版🙄服務態度直頭係世界級差💩請埋啲咁嘅員工真係不得了🙄惡劣態度到極致😡絕對冇下次💀
呢間野真係難食到一個點🤮
完全冇一樣野係入到口😡
小籠包隻隻穿窿漏晒汁😕
雲吞水餃啲皮超厚🙄
炒麵好咸,擔擔麵又冇味🤷🏻‍♀️
豆沙鍋餅完全貨不對版🙄
服務態度直頭係世界級差💩
請埋啲咁嘅員工真係不得了🙄
惡劣態度到極致😡絕對冇下次💀
2023-05-06 432 瀏覽
突然想吃擔擔麵, 本來想去黃大仙既詠藜園. 但唔想在太陽下行去, 唯有搭地鐵去荷里活廣場1樓的夏麵館. 叫咗份排骨擔擔麵, 鍋貼, 四喜烤夫, 嫩菜煨雞麵, 高力豆沙. 先講個擔擔麵, 湯底是正常, 但花生少咗啲, 都係詠藜園既擔擔麵有特色啲. 鍋貼個皮就唔太脆, 失色. 嫩菜煨雞麵就好大碗, 但啲雞唔太嫩, 湯味唔太濃, 給之前在美孚小店吃嗰間煨雞麵比下去. 高力豆沙就又是正正常常, 冇咩特別. 好彩個烤夫爭氣, 夠汁, 入味, 細碟唔夠食, 秒殺! 仲叫多二客回家孝敬家人. 其實之前有去過其他分店, 印象OK, 但今次疫後再來, 感覺水準差了, 而且人手不足, 侍應都應接不暇. 整體來說, 有少少失望, 味道普通, 勝在唔洗排隊.
突然想吃擔擔麵

2023-05-05
2023-04-18 450 瀏覽
下晝去咗荷里活廣場嘅滬菜夏麵館食嘢,因為我之前食過幾次,印象都幾好,所以又想再去試下啦。我叫咗一份排骨擔擔面,味道真係好夠滬派風味,湯底濃郁又夠花生味,令到整個麵都好香,一個字正🤌🏻。不過最令我驚喜嘅係佢哋嘅價錢,80蚊內搞掂,仲包埋飲品同一個小食,真係好抵食!🤩另外,我都試咗佢哋嘅小籠包,咬落去啖啖肉汁,真係好鮮美。而且佢哋嘅皮又唔會太厚,好好啃。整體嚟講,我覺得夏麵館嘅食物質素唔錯同都好抵食。下次如果再去荷里活廣場,我一定會再嚟食!✨

2023-03-21 444 瀏覽
有料,可以將每一樣嘢都整到咁難食。首先,係個上海醬鴨!難食到癲,啲醬一pat pat,啲鴨勁多碎骨,完全食唔落。幾經努力之下,剩返大半兜。其次,個桂花紅燒肉,真係中咗伏,同個上海醬鴨係一樣嘅醬。我頂你,一樣難食。個擔擔麵,正正常常,啲湯稀嘅掛唔住啲麵。跟住就到呢一個極品鮮肉鍋貼!第一次食鍋貼,食到個皮完全咬唔掂,成舊粉,要將啲肉撩出嚟食,舊肉呢就一就成舊粉團咁。成餐飯就係個可樂正常,講真,呢餐飯差到咁,即係嘥埋個可樂!
有料,可以將每一樣嘢都整到咁難食。

個擔擔麵,正正常常,啲湯稀嘅掛唔住啲麵。

成餐飯就係個可樂正常,講真,呢餐飯差到咁,即係嘥埋個可樂!
全碎骨醬鴨
桂花紅燒肉
上海擔擔麵
成嚿粉鍋貼
2023-03-21
2023-02-24 477 瀏覽
2人餐,湯得酸辣湯同三鮮豆腐湯選擇,我地問可唔可以轉做咸肉豆腐湯,佢地唔比轉🥲🥲冇計,照叫三鮮湯。鎮江水晶肉,前菜黎講算唔錯,幾好。四喜烤夫,好食👍好快就清哂。水煮牛肉,選左小辣,我覺得幾惹味,牛肉份量都幾多,入面又有粉絲,唔錯👍瑤柱蛋白炒飯,炒得香,夠乾身,料幾足,滿意。甜品叫左高力豆沙,ok既,又熱又香,食落唔會太甜。但入面豆沙唔多,如果可以多番啲,會好推薦。另外,二人餐係2前菜1主食1炒麵/飯,如果係2主食1前菜,感覺會好啲。
鎮江水晶肉,前菜黎講算唔錯,幾好。
四喜烤夫,好食👍好快就清哂。
瑤柱蛋白炒飯,炒得香,夠乾身,料幾足,滿意。

2023-02-07
新年時節遇到咁嘅惡劣員工第一次寫食評,坐低後叫夥記冇人理你,啱啱坐低未叫嘢嘅情形下見隔離有張大小小臺想轉檯,有位女員工已經好冇禮貌話出面有人等緊唔畀轉,見佢態度咁惡劣都唔想坐低影響心情食嘢,起身就走到收銀處見一位唔同裝束嘅女士,問佢經理喺邊想投訴嗰位員工態度問題,嗰個女員工即刻彈出嚟好大聲呼喝嘅態度,話你要轉檯出去再排過隊先入嚟,當時全間餐廳都聽到佢呼喝,所有客人都望過來,新年流流唔想再同呢啲小人爭拗走咗,之後打咗去佢寫字樓投訴,睇過之前啲食評都有人講餐廳員工態度惡劣,定係鑽石山呢一間餐廳由上而下嘅員工都係咁樣做? 當時員工呼喝客人情形下唔明餐廳冇一個高級啲嘅員工或經理出嚟了解或調停,有得呢位員工放肆,未食過一間咁差態度嘅餐廳,希望佢公司重視客人反映嘅意見。
2023-01-30
Ok
2022-11-30 436 瀏覽
蟹粉小籠包有蟹殼 嫩菜煨雞麵好少雞 菜比較多 其他食物ok 第一次食呢間 還好 希望下次食小籠包沒有蟹殼 外賣自取好快拎到 15分鐘就有 唔洗點等 在openrice叫外賣好方便 又有優惠。
2022-11-29
$100 (其他)