夏麵館(鑽石山店)第一次食!隨便點了些菜哈哈😄🍜擔擔麵好像是基本要點的菜🤤🥳☀️❤️酥炸排骨擔擔麵的擔擔麵🍜(9/10)$66 大大碗既擔擔麵,最喜歡是被煮過後很有黏度、花生味重湯底,感覺很濃郁😍😍二人一起吃絕對是最正確的選擇哈哈😄份量也太多了吧😰👎酥炸排骨擔擔麵的排骨👎$0(4/10 )😦排骨肉皮分離、偏多油☺️肉質軟身 好咬口🆗叫做食得落口💥❤️雞絲粉皮 $52(8/10)感覺不似平常食開的粉皮,好可愛特別的口感▶️‼️最貼切的形容是平常吃的腸粉😂花生麻醬味非常濃郁!絕對必要再食🤤💥👎鮮肉小籠湯包(5/10)🥶當天穿很少,感覺很冷,叫的是$38小籠包♨️想暖一下身☺️但極不建議,皮厚過我塊面😦建議不必看價錢的朋友們請柯打$70/4件的招牌蟹粉小籠包🤣🤤環境一流,麻雀雖小,但整體裝潢帶有中國風😁也有被吸引了!🤤熱茶任添($8茶位/人) ♨️‼️🤤😡服務態度😡‼️♨️雖進餐前店員說明用餐時間只有75分鐘,我和友人用餐約60分鐘已不斷摧促「你地既用餐時間差唔多啦」,並經常企圖收走我們桌上食物,感覺就是叫你快點離開啦😡如想慢慢嘆的話,是不可能😡
夏麵館(鑽石山店)

第一次食!隨便點了些菜哈哈😄
🍜擔擔麵好像是基本要點的菜🤤🥳

☀️❤️酥炸排骨擔擔麵的擔擔麵🍜(9/10)

👎酥炸排骨擔擔麵的排骨👎$0(4/10 )
😦排骨肉皮分離、偏多油
☺️肉質軟身 好咬口
🆗叫做食得落口

💥❤️雞絲粉皮 $52(8/10)

💥👎鮮肉小籠湯包(5/10)

🤤環境一流,麻雀雖小,但整體裝潢帶有中國風😁也有被吸引了!
🤤熱茶任添($8茶位/人) ♨️‼️🤤
😡服務態度😡‼️♨️
2019-11-23
  • 擔擔麵
2019-12-24 422 瀏覽
某日中午想食上海菜,去左夏麵館食。叫左上海菜必食出名既小籠包,小籠包皮薄多汁,即叫即蒸。好好味。內在環境舒適,沒有限時交枱可以慢慢食慢慢坐,餐廳好快就坐滿晒。仲見到有人响門外等位。仲食左一碟未食過既食物叫多唻咪,個名甘得意同特別就叫左黎試,蟹粉蟹肉加蝦,好香濃既蟹粉味,呢個配搭送飯一流。所以我地都叫左碗白飯黎撈汁。正。推介。如果佢呢款食物係包埋白飯就仲好唔駛額外再叫佢推介配饅頭各有所愛啦~最後仲叫左個高力豆沙,有三粒甘多,新鮮熱辣即炸,需要等15分鐘左右先有得食,有少少油,但味道都ok既。

佢推介配饅頭各有所愛啦~

七十三回很久沒有見寶寶,掛念死我,沒法子,完全沒有意欲拍拖看戲吃飯。解禁期間,可以去夏麵館吃,絕對是可以一戰的上海店。餐廳設計以二人座位計,不是坐得十分舒適,但也可以接受。餐牌方面多得令人看到眼花繚亂,加上價錢實惠,每道菜也想淺嚐。食物方面1)夏味鱔糊麵;2)鮮肉小籠包;3)上海醬鴨;4)香煎南瓜餅。先來了上海醬鴨和夏味鱔糊麵。夏味鱔糊麵,餐廳特意把擔擔麵和鱔分開處理,十分貼心,既不失擔擔麵的鮮味,也不怕失去鱔的鮮名。那個鱔,看似其貌不揚,但也很好,配合鱔,沒有搶了鱔的原有味道。那個上海醬鴨,比起南小館,可以說好了10倍、價錢差不多,不過啖啖肉,而且那個濃味醬令人食指大動。鮮肉小籠包,皮薄餡靚,一吃下去,湯立刻咇出來,十分出色!可惜只是一籠,抱著遺憾離開。最後來了南瓜餅,十分煙軔。我家寶寶刻怒吃兩塊。你說好唔好?
七十三回

餐廳設計
以二人座位計,不是坐得十分舒適,但也可以接受。

餐牌方面
多得令人看到眼花繚亂,加上價錢實惠,每道菜也想淺嚐。

食物方面

夏味鱔糊麵
擔擔麵

鮮肉小籠包

最後來了南瓜餅,十分煙軔。我家寶寶刻怒吃兩塊。你說好唔好?
2019-11-22
夏味鱔糊麵
鮮肉小籠包
2019-11-09 917 瀏覽
突如其來嘅轉變,#小秘書 嘅世界已經唔同晒,從前好多理所當然嘅事,而家都變得不一樣... 平時除咗 #返工,有 #假期 就去吓 #旅行、#游水,間中搵埋班朋友食吓好嘢、吹吓水,都係一個幾好嘅 #補品,補下個🧠補吓個💔咁啱呢排有朋友想食 #大閘蟹,而我又咁啱喺網上睇到 夏麵館 #團購優惠,膽粗粗就搵埋大家陪我一齊去做白老鼠🐁 試吓呢個「北海道大閘蟹餐」。其實我喺出發之前冇期望㗎,因為都預咗 #團購 冇咩好嘢,不過見佢平平哋,只係$271(已經連加一、茶錢)就每人食到兩隻蟹,仲有一個 #冷盤、兩個 #小菜,加指定嘅 #蟹粉小籠包、#陽春麵、#薑茶湯丸... 真係聽吓都夠哂飽呀🤣 #小菜 我哋要咗 #糖醋小排、而 #主菜 就揀咗 #蟹粉扒菜心 + #回鍋肉🤪 先上枱嘅係 #糖醋小排,味道比較甜、無咩酸味,但係肉質就唔錯😋 呢個時候 來自 #北海道 嘅 #主角 #大閘蟹終於出現,頂羔嘅 #蟹公 同 #蟹乸 味道都各有千秋,不過我就鍾意 #蟹公 嘅羔比較黏口一啲😋之後再嚟嘅係 #主菜 #蟹粉扒菜心、#回鍋肉 都做得相當精美❤️ 尤其係鋪喺 #菜心上面嘅 #蟹粉,非常鮮美,而 #回鍋肉 亦炒得相當有

之後再嚟嘅係 #主菜 #蟹粉扒菜心、#回鍋肉 都做得相當精美❤️ 尤其係鋪喺 #菜心上面嘅 #蟹粉,非常鮮美,而 #回鍋肉 亦炒得相當有鑊氣🔥 唔錯唔錯!不過如果 #蟹粉小籠包 個皮可以做得薄啲啲,就更好喇🥳 聽講啲 #大閘蟹 好涼㗎... 所以點都要啪碗 #湯丸 落肚驅吓風,唔使個胃成晚頂住頂住咁辛苦吖嘛😉 一句講哂... 呢個 #團購餐 抵呀👍🏻👍🏻
2019-11-08
2019-11-02 459 瀏覽
因為看到有一公一乸北海道大閘蟹【夏麵館】7道菜盛宴的團購,所以第一次來了夏麵館//就結論而言:完全買對了! 一公一乸大閘蟹即叫即蒸,膏多黃多,光是這2隻就很覺得值回票價WW跟小伙伴一起吃得很開心WW這套餐包括其他東西,因為我們4個人,所以能選的小菜還滿多的,吃到入口有雷有伏也有好吃的小籠包:正常水準,皮有點太厚扣掉了一點分數醉雞:還不錯,米酒味道很香糖醋小排:正常賽螃蟹:這輩子吃過最難吃的賽螃蟹,難吃得全桌4個人吃一口都變了臉色,基本上沒太多人會再動口的東西…身為賽螃蟹,它竟然沒有醋(大叫)!!!身為賽螃蟹,它竟然加了豆!它竟然還添入紅椒炒成…對,它加了紅椒、青豆和蝦,吃出來,滿口都是紅椒的味道……真是有夠莫名其妙…其他忘了拍照,想點讚薑茶湯圓///作為收尾很完美

小籠包

小籠包:正常水準,皮有點太厚扣掉了一點分數
醉雞

醉雞:還不錯,米酒味道很香
糖醋小排

糖醋小排:正常
賽螃蟹

其他忘了拍照,想點讚薑茶湯圓///作為收尾很完美
2019-11-01
小籠包
醉雞
糖醋小排
2019-10-24 397 瀏覽
鑽石山廣場看看有什麼店舖適合吃晚餐和朋友商議後選了這間上海菜因為想吃湯麵食物🍜😊選了一份雞排擔擔麵雞排是即炸起的 熱熱的 也挺香脆上碟時已細心地切開了可以直接夾起吃😋😋😋擔擔麵點了不辣味道湯底和材料有些花生和肉醉 很香👍🏻👍🏻👍🏻碗很大 麵的份量也頗多的😊😊😊

鑽石山廣場看看有什麼店舖適合吃晚餐
擔擔麵點了不辣味道
湯底和材料有些花生和肉醉 很香👍🏻👍🏻👍🏻
碗很大 麵的份量也頗多的😊😊😊

2019-10-11 627 瀏覽
因為上月不快的飲食體驗,本是打死也不想再來,唯朋友堅持拉著,而又再度買了coupon,只好勉為其難頂硬上。小周末星期五去,所以黃昏6:30就到,怕難攞位。上次點的小籠包、抄手、高力豆沙難吃到一個點,所以今次不再翻叮。死就死,就點了較不推介的 五小碟(水晶餚肉、虎皮素鵝、四喜烤夫、糖醋小排、海蜇);先來第一碟,有點驚喜,顏色醒神,餚肉凍食不膩開胃有嚼口、素鵝外脆內熱含蘿蔔絲味清爽、烤夫海線模樣彈牙微甜、比較一般就是糖醋排,汁底調較甜度剛好但肉太硬太粗糙,海蜇亦欠缺平時的彈牙口感;砂鍋雲吞雞,半隻雞煮得夠腍,肉質保持到幼嫩,吃不停,下了很多棵小棠菜,雖然切得大件但菜軟熟了很易咬,雲吞皮雖厚但不滯胃,最意外是那個湯底,本不打算喝這疑似味清湯,但最後喝了三碗,吃完返家也沒感口渴,估計味精就算下了也不多;上海醬鴨,看起來以為會又硬又鞋,吃起來是夠入味及軟腍,又是煮得很嫩。連今次的侍應比上次也禮貌得多,見是用coupon也沒西面,抵讚番!

五小碟(烤夫、海蜇、素鵝、餚肉、糖醋排)
砂鍋雲吞雞
2019-10-11
團購
五小碟(烤夫、海蜇、素鵝、餚肉、糖醋排)
砂鍋雲吞雞
2019-09-26 573 瀏覽
食過呢間好多次,連鎖店得黎又維持到水準,最重要係服務態度好。今次兩個人叫左五樣野,包括美味海蜇,花雕醉雞,麻醬拌面,桂花拉糕,酒釀丸子。海蜇好彈牙,好爽口,食到索索聲,條條都好入味。碎雞好重酒味,不過稍為苦左少少。拌面大讚,雖然佢無咩料,表面上只有花生醬同豉油,但唔知點解勁香,好想知佢仲落左咩醬料,面質勁有口感。桂花拉糕好煙韌,同平時既桂花糕唔一樣,唔係晶瑩剔透個種,有少少年糕feel,不過勁香桂花味。酒釀丸子又係勁香酒味,丸子細細粒,煙煙韌韌,甜甜地。如果想入黎食個飽肚既話,建議叫番粉面飯,食完一定巨飽,完全食唔落其他野。但如果純粹口痕想食上海菜,建議叫下涼菜同甜品,細細份,每樣都可以試少少!
2019-09-22 500 瀏覽
之前已經食過一次覺得啲食物水準低於正常水平,見有團購優惠,响琴日(20/9)比多次機會啦,點知....今次叫嘅菜色系👉紅油抄手👉擔擔麵👉松子桂花魚👉牛肉生煎包👉高力豆沙除左個汁偏甜之外,其他都正常。擔擔麵完全唔掂當。個人認為食擔擔麵湯底系最重要。佢個湯勁稀,水汪汪咁,就好似辣油加水開出黎,冇花生醬味。麵質煮得耐左少少偏淋。松子桂花魚扺讚嘅位系個汁做得幾好,酸甜適中。可惜嘅系通常呢啲做法系唔會食到腥味,比啲汁蓋過晒架嘛。但系佢條魚好腥....生煎牛肉包,麵包裏面可能索晒啲油,搞到好淋,勁唔好食,而且餡好少。印像中食過嘅高力豆沙唔系咁嘅口感,系好似沙翁咁架嘛,但系而加就好似食緊一舊麵糰咁嘅感覺。

今次叫嘅菜色系
👉紅油抄手
👉擔擔麵
👉松子桂花魚
👉牛肉生煎包
👉高力豆沙

紅油抄手

除左個汁偏甜之外,其他都正常。
擔擔麵

松子桂花魚

牛肉生煎包

高力豆沙

2019-09-20
2019-09-15 334 瀏覽
有一段時間沒來,一直覺得這店服務不怎麼樣,沒期望,料不到甫坐下,鄰座有一家人的食客,還未點菜就給服務員氣走,已有心理準備,大部分女服務員冷漠的,想點菜就叫不到人,還未吃完就想收走你的碟,一副唔休冇客的模樣,不要緊,忍你一次沒下次吧。因用雅虎優惠券,服務員的面就更「西」,而且講明要下午6時前埋單及只能點某張菜單,於是點了:炒鱔糊淮山面,這個是整晚最好吃,雖然黃鱔份量少,汁還是較得恰到好處,而淮山麵也很爽口不滯胃;紅油抄手,汁不甜沒味,皮太厚,餡少❌炸春卷,又是餡少,還好沒油臆味;蟹粉小籠包,首次吃小籠包是有腥味,歎為觀止,更遑論有沒爆肉汁;高力豆沙,熱是夠熱,但皮厚硬,又是餡少。不再見👋🏻。

紅油抄手,汁不甜沒味,皮太厚,餡少❌

炸春卷,又是餡少,還好沒油臆味;

高力豆沙,熱是夠熱,但皮厚硬,又是餡少。

不再見👋🏻。

2019-09-15
優惠券
鱔糊淮山麵
2019-08-25 538 瀏覽
去荷里活行完街有的肚餓經過見到呢間有下午茶時間剛剛好三點三又唔洗等位👍🏻價錢唔貴$50-60元左右有一個餐加錢可以加小食回鍋肉粗炒,好惹味有辣味選擇選左小辣,都幾多回鍋肉回鍋肉半肥瘦排骨擔擔麵豬排熱辣辣,外脆肉嫩擔擔麵有麻醬味面有的醃菜唔太見肉碎三鮮炒年糕有好多餸蝦,雞肉,火腿都算多另外叫左小龍包不過不失咬開好多肉汁皮就合格la生煎包好迷你差不多一啖一個底唔脆勝在唔油紅豆鍋餅外脆,紅豆饀唔太甜超好食不過份量都係偏細下午茶有飲品送叫左豆漿好大杯,味道唔錯但飲得黎又飲唔到的茶$4茶錢(六日先要)都飲唔到兩杯🙈
去荷里活行完街

價錢唔貴$50-60元左右有一個餐
加錢可以加小食
回鍋肉粗炒,好惹味
有辣味選擇
選左小辣,都幾多回鍋肉
回鍋肉半肥瘦

排骨擔擔麵
豬排熱辣辣,外脆肉嫩
擔擔麵有麻醬味
面有的醃菜唔太見肉碎

三鮮炒年糕
有好多餸
蝦,雞肉,火腿都算多
另外叫左小龍包

下午茶有飲品送
叫左豆漿
好大杯,味道唔錯
但飲得黎又飲唔到的茶
$4茶錢(六日先要)
都飲唔到兩杯🙈
2019-07-21 581 瀏覽
途經荷里活,找了這餐廳,餐廳格局舒適,帶有少許上海味道。叫了碗雞面,雞面非常大碗,作為男人的我也差點吃不完,雞塊很鮮滑,湯很濃很鮮甜,讚!蟹肉小籠包很鮮甜,蟹味很重。鵝炸得很脆很香口,老人家也很喜愛吃。白雲鳳爪就一般,但不之於不好吃。整體味道高質,價錢便宜,屬於高質餐廳。
途經荷里活,找了這餐廳,餐廳格局舒適,帶有少許上海味道。

整體味道高質,價錢便宜,屬於高質餐廳。

2019-06-16 642 瀏覽
聽講係上海品牌引入既品牌就去試下喇。入到去一陣酶焗既感覺,但坐低左開左茶冇得走喇,原來噩夢既開始。食物質素差,小籠包不美觀,皮厚,個皮同其他小籠包店顯得較”凌“ 身,唔知落左 D 口羊。黃魚唔新鮮,食落腥既。醉雞肉酶,唔知浸左幾耐。服務最差,趕客,入去既時候都冇講用餐時間,好你話有人等緊位,咁咪埋單走。已經走緊,仲黎執野,已經叫唔好執我走緊都係要執,結果就整污糟曬人。叫個經理出黎就唔見人,龜縮埋一邊。想食到一肚氣既可以試下。

2019-06-15
2019-06-14 479 瀏覽
約朋友去鑽石山行街,GU開咗咁耐都無去睇過。行咗一圈能量耗盡,於是決定先補充能量。我地揀咗呢間夏麵館,裝修幾復古,好似客棧咁。我地都有選擇困難症,揀餸都要揀半個鐘……最後揀咗一個前菜:涼拌小木耳,酸酸地,又爽口幾開胃。一個麵:嫩雞煨麵,好大一碗,D雞幾滑嫩,青菜都有幾多下,分量好足。一個肉:蔥爆牛肉。牛肉好嫩滑,帶上蔥香味,餸D麵食,好滋味。仲揀咗個青菜:濃湯浸津白,呢個真係好油,我地都係食咗一兩條就唔想再食,唔建議叫呢個餸。我地都覺得間嘢幾好食,價錢都合理,碗面真係好大碗,好抵食。8分推介!

我地揀咗呢間夏麵館,裝修幾復古,好似客棧咁。

我地都有選擇困難症,揀餸都要揀半個鐘……

最後揀咗一個前菜:涼拌小木耳,酸酸地,又爽口幾開胃。

我地都覺得間嘢幾好食,價錢都合理,碗面真係好大碗,好抵食。

8分推介!
2019-06-09
2019-06-05 395 瀏覽
因為住喺附近,所以經常都落嚟呢度食飯。我自己最鍾意就係呢度嘅排骨擔擔麵,排骨不會炸得太乾身,而且面底又唔會太淋。可能我自己鍾意食辣,所以通常都會叫大辣。另外黃魚煨麵亦都推介,魚湯夠鮮味同清淡。價錢亦相對便宜,值得推介。
因為住喺附近,所以經常都落嚟呢度食飯。

另外黃魚煨麵亦都推介,魚湯夠鮮味同清淡。

價錢亦相對便宜,值得推介。
  • 排骨擔擔麵
  • 鮮肉小籠包