2019-06-02 534 瀏覽
夏麵館,常常去食嘅餐廳,味道中間啦,唔係特別好食,但實在太近自己了,今日叫左魚湯,有點咸,上海粗炒無乜材料有點油,但味道可以接受嘅,小籠包啲肉大左好多,湯汁唔太多,想食飽又唔差嘅。

2019-05-27 434 瀏覽
以前荃灣夏麵館座落在荃灣廣場地下,那時吃過很多次,印象是又便宜又好食,後來搬到了寶石大廈,不知是否換了廚師,質素已經時好時壞,有時咸到飛起,有時太淡。前日經過那裡又去食咗一次晚餐,因時間比較早,人唔多,叫了薰魚,小籠包,黃金蝦球,獅子頭等8樣嘢,其中熏魚還是一貫的好,非常好吃,就是骨比較多,吃的時候要小心一點;獅子頭等其他幾樣還可以,不過不失;黃金蝦球的蝦很鞋,外面炸的不脆,冧冧地,不好吃;但最沒想到的是招牌小籠包非常難吃,一拿上來就感覺是返蒸的,食落果然皮超厚,裡面是一點肉汁都沒有,早就穿咗了。如果經營上海菜連小籠包都做得唔似樣,咁就太失敗了
2019-05-25
  • 熏鱼
2019-05-17 485 瀏覽
今日好想食上海嘢, 咁啱瞓到2:00點又到下午茶的時段, 係OPENRICE搵下搵下, 搵到呢間有下午茶食的上海食店.叫左個上海炒年糕, 餐跟凍豆漿.上海炒年糕一開始食覺得好好味, 但好重味精, 偏咸少少, 但我見雪菜不是很多, 所以覺得應該唔關雪菜事, 係佢落重左味精或者鹽.食左幾啖可始覺得好"溜", 最後食左一半已經過食唔到了.豆漿正常, 不偏甜. 不錯.但總括佢的下午茶係抵食,年糕的份量我估2個女仔食啱啱好,唔夠仲可以加小食!

叫左個上海炒年糕, 餐跟凍豆漿.
食左幾啖可始覺得好"溜", 最後食左一半已經過食唔到了.

豆漿正常, 不偏甜. 不錯.

2019-05-11
2019-05-14 366 瀏覽
周末遲咗去身,係車站等男朋友,佢肚餓一黎就話食呢間,想試好耐又唔想再搵餐廳。下午茶40、50左右叫咗一杯酸梅湯,個色個味道都好可樂,似落第一口都覺得似汽水,因為偏甜同平時似開有藥材甘草味既有點唔同雞湯煨麵,其實男友唔中意飲老火湯,呢款雞湯麵湯底好清,但湯頭濃郁,配埋香滑既麵條食真係好夾,不經意清底,入面有粒粒雞肉粒+藥粒,無華麗既配菜但真係好味,夠曬平實上海小籠包,填相已經好吸引,咬落去個外皮夠薄內餡充滿湯汁,好出色。排骨擔擔麵,麵質同雞湯雞一樣,係滑身既幼麵。上面有少少炸油蔥、炸菜、肉碎,好香。湯底係好香既花生醬味炸排骨多肉,調味恰好,外層炸得偏乾身但入面緊緊鎖住咗肉汁,大份有性價比

下午茶40、50左右

同平時似開有藥材甘草味既有點唔同

無華麗既配菜但真係好味,夠曬平實

• 排骨擔擔麵
  • 鮮肉小籠包
  • 雞湯煨麵
2019-05-04 349 瀏覽
簡唔中都會食下上海美食,是日午餐又同工友去左呢度開飯,每人點一款午市套餐再一齊品嚐,先飲番杯夏伯伯酸梅湯,酸酸甜甜夠晒開胃再來係前菜點心有紅油妙手同鮮肉小籠包,兩款雖然都係用豬肉做餡料,但食落就各有特色風味等左一輪到主菜分別有人氣美食之一上海排骨擔擔面同老上海炒飯,先食番啖麵先,麵條吸收湯汁精華,入口好香滑又食到肉碎嘅鮮甜飲埋啖湯汁咁至完美,再食件香脆排骨,最後係炒飯睇落好似普通,但食落口會發覺味道香濃,飯粒軟綿又夠乾爽,又幾有地道特色嘅一餐美食。,
飲埋啖湯汁咁至完美,再食件香脆排骨
午餐
  • 鮮肉小籠包
  • 排骨擔擔麵
所謂唐芹麵既 酸辣又怪味,友人叫炸排骨麵果兜既肉 硬如骨頭,淮山麵要加錢,好貴,但在張manu上寫得細隻又紅底紫字,邊睇到,存心詐騙。最慘係同普通米線冇分別。叫個雲吞麵姐,講明 清湯都係辣,呃人叫野飲
2019-04-22
1 分鐘 (堂食)
2019-04-23 227 瀏覽
We went late at night, got in quick. Menu paper colours hide the extra charges for choosing a different soup or noodles and the waitress didn't tell us we ticked boxes that costed more. Most noodle sets almost look the same, when the food came the waiter didn't speak loud enough so 2 of us ate each other's choice = = and then the product doesn't look the same as the menu. Individually these are not a big deal, but all together with some average noodles, meh.

2019-04-22
2019-04-01 268 瀏覽
荃灣以前既夏麵館係係荃灣廣場,結左業一段時間再係沙咀道出現,都會間唔中去食既,味道未算好好,不過感覺上會比某些上海連鎖餐廳好的,而且環境都唔錯,夠闊,夠舒服。每次都會點鮮肉小籠包,夠熱有汁,皮就唔算係好薄不過口感都算還可以。炸饅頭,自己都幾鍾意食既,加埋奶一齊食就更加好味,口感唔錯,皮都會少少脆不過真係少少而已。津白,味道還算正常,不過不失,火腿果然好鹹,鹹到無食哂了,不過整體還算ok既。整體黎講,夏麵館食物質素係ok既,所以間唔中都會食。價錢相比其他既上海餐廳都係可接受,唔算特別貴或便宜啊。總結ok,可試。

總結

ok,可試。
2019-03-31 260 瀏覽
星期六去食晏,有商務午餐,都算抵,一個麵跟小食同飲品。窩貼得個大字,皮厚又油又唔夠熱。小籠包裡面個餡同窩貼係一樣,而且擺底果陣個皮已經串左漏曬汁。排骨擔擔麵幾好,湯底夠濃夠香,排骨都炸得唔差,而且幾大份。但個黃魚燶麵就真係有驚喜啦!個湯係魚湯,條煎魚應該係新鮮魚,又滑又鮮甜,估唔到會係夏麵館食到咁高質既魚,實在驚喜!老人家或者身體唔舒服食呢個當堂暖曬,而且起左骨,推介!唯一麻煩既係洗手間要行九曲十三彎,去用商場果個,仲要拎鎖匙,有d唔方便。而且d伙計成日漏order,香港地係咁架啦,唔會對服務有期望。
星期六去食晏,有商務午餐,都算抵,一個麵跟小食同飲品。

排骨擔擔麵幾好,湯底夠濃夠香,排骨都炸得唔差,而且幾大份。

但個黃魚燶麵就真係有驚喜啦!

排骨擔擔麵
黃魚煨麵
窩貼
小籠包
午餐
排骨擔擔麵
黃魚煨麵
2019-03-12 153 瀏覽
用網上外賣平台外賣。麻醬拌麵餐,加菜送飲品,46元。小籠包40,擂沙湯丸40。拌麵很香,但好像下太多豬油,太油膩了。味道是ok的,花生味也足。小籠包,內裡有很多湯汁,味道很鮮。擂沙湯九,芝麻很香,皮也彈牙。整休不俗
用網上外賣平台外賣。

麻醬拌麵餐,加菜送飲品,46元。

小籠包40,擂沙湯丸40。

小籠包,內裡有很多湯汁,味道很鮮。

擂沙湯九,芝麻很香,皮也彈牙。

整休不俗
2019-02-23 161 瀏覽
叫了兩個Lunch set, 小籠包,兩件鍋貼,兩件嫩雞燴麵一大碗 (62)菜肉雲吞麵一大碗 (56)豆漿兩杯Waaaa, 份量咁多,好抵食咁,不過小籠包,鍋貼,唔熱的,落咗單,一陣就上,可想而知,一早整定又唔熱住粉好厚咁大碗麵,全部都係粉 啲雲吞皮有九層厚,丁丁咁多肉,食食食,一直都係粉只有幾粒雞丁的麵🙈份量多,但唔好食🥺
叫了兩個Lunch set,

小籠包,兩件
鍋貼,兩件
嫩雞燴麵一大碗 (62)
菜肉雲吞麵一大碗 (56)
豆漿兩杯

Waaaa, 份量咁多,好抵食咁,不過

粉好厚

咁大碗麵,全部都係粉
啲雲吞皮有九層厚,丁丁咁多肉,食食食,一直都係粉

只有幾粒雞丁的麵🙈
嫩雞燴麵

份量多,但唔好食🥺
2019-02-23
2019-02-18 158 瀏覽
💁🏻‍♀️夏麵館 (荃灣)🍴-荃灣真係餐廳🍴集中地,今次同男友去左間上海餐廳食😆😆價錢都幾抵🤭坐得算舒服😌,但野食質素有進步空間上海粗炒又係隔離飯香系列🤷🏻‍♀️點解男朋友點嘅野次次都好味啲架😑呢個粗炒都幾夠鑊氣,又大份,幾足料,我覺得味道唔錯,但佢覺得未算超好味喎,睇來佢先係食評家🤭。雞排湯麵🍜.至於呢個湯麵,大兜就夠大兜,但真係油麻地啦,清過水,但又唔係好好味果隻淡,啲麵超多但係冇味嘅,連舊雞排都係冇味嘅,同埋好多炸粉,唔知自己食緊啲咩🧟‍♂️唔會再食啦應該-📍夏麵館 (荃灣)#荃灣 沙咀道328號寶石大廈地下12-15號舖#小丸子搵食記#小丸子荃灣
💁🏻‍♀️夏麵館 (荃灣)🍴

上海粗炒

雞排湯麵🍜.

📍夏麵館 (荃灣)
#荃灣 沙咀道328號寶石大廈地下12-15號舖
#小丸子搵食記
#小丸子荃灣
2019-02-14 193 瀏覽
不老實的店舖,朋友1:50pm帶入坐等我前來,我2:10pm才到,即時叫食物。原來2點後下午茶是按入坐計,完全沒有人告知,亦給我們下午茶點餐紙。和侍應反應應該要提醒哦,同一樣食物價格是雙倍價錢,侍應的反應冷淡覺得我們是多餘的反應。如果不接受我們叫下午茶,就不應給我們下午茶的點單紙。管理有點混亂,侍應態度不好。本來這麼有質素的餐廳就給這些爛侍應攪虧了。以前光顧Element的夏麵館,服務和態度都好好多,地區性餐廳就不用做好嗎?

2019-02-14 154 瀏覽
今日過來這間夏麵館吃午餐,13:49入場,等個朋友14:05到來,準備叫野食,朋友話有下午茶,問問職員話有並奉上餐紙,快速點餐後被另一職員告知第一位入座是未到2點,要點午餐牌,我即問無人講過,如是,我在門口等陣才入座,完全無handle過顧客的查詢,唯有再點午餐紙,同該同事再反映,該馬尾長髮四眼女同事的反應是,哦!(咩意思?)完全無視查詢。咁既態度,負評,入座無講明要點午餐,講聲大家都無問題,做生意咁唔老實,為了這個不老實的員工影響整體集團聲譽,多點培訓吧。
培訓吧。

2019-02-08 157 瀏覽
本想來一個簡單的午餐,點兩個湯麵加一客四件的小籠包和春卷。落單不夠三分鐘,小籠包子已分兩籠送上。看看隔離枱的小籠四件上,我的😳每籠兩件上,分明就不是即叫即正蒸,隨便端上就算了。完全無Heart的廚房!講到招待,差得可憐。問侍應生取喼汁,扮唔識聽就行咗去,個個都是不聞不問、面窿窿!就算言語不懂也可以請其他同事幫忙,況且我只是講廣東話,員工質素低劣。很久以前他們還是很有水準。時移世易,質量和服務態度不再重要。不值得再來。不是因為價錢平,就可以給這樣水準的服務及餸菜給客人!永不再來😖

不是因為價錢平,就可以給這樣水準的服務及餸菜給客人!
永不再來😖