2019-12-22 781 瀏覽
今次又黎到荃灣夏麪館食上海野,好食嘅上海菜館荃灣其實都唔少,呢間係其中一間,而且仲有加錢甜品任食,有驚喜!所以緊係要約朋友去食返餐勁啦。鮮肉小龍包一定係必點,皮雖然唔算薄,但入面有勁多湯汁,湯汁滋味濃郁,仲超級熱辣辣架,所以記得要好小心咬!唔係會辣到個咀架。一人有兩粒,超滋味。煎餅煎得薄薄脆脆,好惹味。回鍋肉香噴噴,有肉片有菜有紅椒綠椒,少少辣勁有鑊氣,勁惹味,用來送飯一流。擔擔上海麵份量好足,味道又正宗同好味,濃濃嘅麻醬味,嗅覺味覺都好享受,而且係上海幼麵,非常掛湯,令每啖都會有麻醬又食到肉碎粒粒嘅香口口感,熱辣辣真係好好食。食左咁多邪惡美食梗要叫個菜,火腿津白清清地而且又有幾片咸肉,同津白一齊食互相提鮮,又唔會覺得火腿太咸,而津白又唔會淡而無味!正另外加左20蚊任食甜品同夏味熏蛋。熏蛋煙熏味濃,而內入面流心黏住咀,很香。甜品方面我地叫左豆沙鍋餅,擂沙湯圓,薑茶湯丸,仲有仲有,非常cross over 嘅貓山王榴槤高力,一次過試晒咁多甜點,咁樣以甜點作結真係太滿足。最正係任食,鍾意食的,可以狂點。太多太多款甜食了,不能盡錄,又正又好抵食。
小籠包

煎餅

煎餅煎得薄薄脆脆,好惹味。
回鍋肉

上海擔擔麵

火腿津白

另外加左20蚊任食甜品同夏味熏蛋。
熏蛋
熏蛋煙熏味濃,而內入面流心黏住咀,很香。
甜品方面我地叫左豆沙鍋餅,擂沙湯圓,薑茶湯丸,
榴槤高力
上海擔擔麵
熏蛋
榴槤高力
2019-12-22 271 瀏覽
Anyone who knows me knows that I love Shanghainese food, and especially dumplings! So when I found out that there was a resturant so close to my house that served this I just had to go and give it a try!We ordered three different types of dumplings this time, the soup dumplings, pan fried dumplings and the chili steamed dumplings. Usually my fav is the soup dumplings but this time the chili dumplings was a stand out for me. I think it’s because the sauce had a little bit of sweetness to it which

We ordered three different types of dumplings this time, the soup dumplings, pan fried dumplings and the chili steamed dumplings. Usually my fav is the soup dumplings but this time the chili dumplings was a stand out for me. I think it’s because the sauce had a little bit of sweetness to it which complemented the rest of the flavours really well.

We decided to get the appetizer palate so that we could try a bit of everything. You can choose a total of 5 different appetizers from a variety of eight.

We also tried the dan dan noodles which was such a big portion!! And soup was very tasty, with hints of fragrant peanut flavour and a little spicy.

Also really wanted to try their sour spicy soup so decided to get a small bowl to share. Nice balance of flavours for sure and super appetizing.

• 鮮肉小籠包
  • 擔擔麵
  • 酸辣湯
2019-11-30 471 瀏覽
夏麵館係各區都有分店,今日好想食上海菜所以就簡左呢度,門口有手畫既掛畫,入面既中式裝修配埋木枱木椅,再加上黑白瓷磚,十份有風格川味口水雞麵 $60大大碗既上海麵,份量十足而且麵既軟硬適中,湯頭清甜,川味口水雞辣味十足,雞肉食落嫩滑,再配上燻蛋,煙燻味香濃又帶少少流心蛋黃,更添風味,不錯夏味燻蛋 $13隻干扁四季豆$55鑊氣十足既四季豆,大大碟非常青綠,肉粒調味十足,加入四季豆爆炒後十分香口,食完唔會有渣,果然係出名既菜式,正!松鼠桂魚 $198原條桂花魚拆骨再炸脆,再配上松子酸甜醬,賣相一流,滿滿既甜酸醬佈滿桂魚,見到都已經口水流桂花魚炸得非常酥脆,脆卜卜既表面內裡既魚肉依然十分鮮嫩,而且食落無骨,岩曬我呢啲唔中意食魚骨既懶人,淡淡肉最正!最吸引既係每口都有滿滿既甜酸醬,食完一啖又一啖,酸酸甜甜既味道剛好,十分開胃,男女老幼都岩食,極度推薦既一道菜,十分之滿意!到甜品既時候:高力豆沙 $36鬆軟既包上面灑滿糖粉,而入面有大量既紅豆蓉,食落非常滿足,甜蜜既紅豆無得頂另外仲叫左個 擂沙湯丸 $30新鮮熱辣嘅湯丸,冒住煙上枱,一咬落去芝麻爆晒出黎,煙韌既芝麻湯丸,甜品既一流選擇!總括來說,我

川味口水雞麵 $60

夏味燻蛋 $13隻

干扁四季豆$55

松鼠桂魚 $198

甜品既時候:高力豆沙 $36

另外仲叫左個 擂沙湯丸 $30

總括來說,我最最最鍾意松鼠桂花,一定會帶埋屋企人黎試下,十分推薦!

• 松鼠桂魚
  • 夏味燻蛋
2019-11-30 311 瀏覽
去完一田掃貨,行下行下就見到間夏麵館,聽同事講幾好食,於是就入去試下🤣地方環境都幾整齊,寬敞舒適,帶中國風裝飾✨夏伯伯酸梅湯 $14✨比一般酸梅湯多了一份涼涼的感覺,就好似冰極檸檬茶果種冰極咁,梅酸味中帶甜😋👍🏻🎇夏味燻蛋 $13🎇燻蛋入味,蛋黃流心,質感唔錯🌌干扁四季豆 $55🌌上海鋪的特色,要睇下一間上海鋪的食物質素,睇呢味餸就知,炒得非常惹味, 鹹而香,帶少許蝦味色澤及香味都👍🏻👍🏻👍🏻🌠川味口水雞麵 $60🌠賣相不錯,麵條整齊,口水雞色澤鮮豔口水雞都幾辣,凍食的口水雞有蒜香芝麻味,加上辛辣的辣椒油,建議可以沉落湯到再食,令湯底有份香味😋麵質有彈性🌌松鼠桂魚 $198🌌呢條桂魚賣點就係無骨啖啖肉,而桂魚原條拆骨炸脆,再淋上類似咕嚕肉的醬汁加上松子,極之好味除了松子,更有椰果、菠蘿等其他配料✨擂沙湯丸 $30✨最後當然不少得上海式甜品,擂沙湯丸皮略厚,但勝在熱辣辣夠好味🌠高力豆沙 $36🌠高力豆沙有3件,感覺似食梳乎厘,少了蛋的香味,但有微脆口感及甜絲絲的糖霜豆沙加了蜂蜜,有蜂蜜香甜味總括而言,夏麵館食物都幾出色,各款食物都有水準,難怪全港咁多分店,獨特的滋味都值得一試😋👍🏻

地方環境都幾整齊,寬敞舒適,帶中國風裝飾
夏伯伯酸梅湯

✨夏伯伯酸梅湯 $14✨
夏味燻蛋

🎇夏味燻蛋 $13🎇
燻蛋入味,蛋黃流心,質感唔錯

🌌干扁四季豆 $55🌌

色澤及香味都👍🏻👍🏻👍🏻

🌠川味口水雞麵 $60🌠
賣相不錯,麵條整齊,口水雞色澤鮮豔

🌌松鼠桂魚 $198🌌
松鼠桂魚

除了松子,更有椰果、菠蘿等其他配料
擂沙湯丸

✨擂沙湯丸 $30✨

🌠高力豆沙 $36🌠
高力豆沙

豆沙加了蜂蜜,有蜂蜜香甜味

夏伯伯酸梅湯
夏味燻蛋
擂沙湯丸
2019-11-13 423 瀏覽
今天和好姊妹約好晚上吃這家上海菜由於我的姊妹非常喜歡吃上海小籠包所以今天選了這家,因為他沒有吃過所以帶他來吃一下。由於他未吃過這家所以我給他發板吧茶位$4先點了一份燻蛋燻蛋蛋黃香甜得黎蛋白夠滑夠彈再來蟹粉小籠包2隻即叫即蒸熱騰騰,湯包滿滿非常多汁,蟹粉在面上肉汁鮮甜,不過蟹粉多點會更好另外每次我地都會叫《紅油抄手》有6粒仲要大大粒,甜得黎有辣味,最鐘意佢個醬汁再來一個《排骨擔擔麵》超大塊豬排加超大碗麵,夠2-3人食仲要$65抵食到暈最緊要個湯夠濃,排骨炸到香脆再來一個上湯時菜叫左白菜仔菜夠鮮甜同新鮮,加上個湯夠清另外再點一個《哆唻咪》半份原來半粉已經超多,蟹粉蟹膏滿滿夠新鮮再配上粒粒炒蝦仁之後點了一份銀絲卷撈埋一齊食 正最後兩個大胃妹仲要來多個甜品🍮食上海菜當然要叫 《高力豆沙》啦即叫即整熱騰騰滿滿豆沙清甜香口,滿足
今天和好姊妹約好晚上吃這家上海菜
由於他未吃過這家所以我給他發板吧

茶位

茶位$4

先點了一份燻蛋

夏味燻蛋1隻

燻蛋蛋黃香甜得黎蛋白夠滑夠彈

再來蟹粉小籠包2隻
即叫即蒸熱騰騰,湯包滿滿非常多汁,蟹粉在面上

肉汁鮮甜,不過蟹粉多點會更好

另外每次我地都會叫《紅油抄手》
有6粒仲要大大粒,甜得黎有辣味,最鐘意佢個醬汁

排骨擔擔麵

再來一個《排骨擔擔麵》
超大塊豬排加超大碗麵,夠2-3人食
仲要$65抵食到暈
最緊要個湯夠濃,排骨炸到香脆

上湯白菜仔

再來一個上湯時菜
叫左白菜仔

菜夠鮮甜同新鮮,加上個湯夠清

另外再點一個《哆唻咪》半份
原來半粉已經超多,蟹粉蟹膏滿滿夠新鮮再配上粒粒炒蝦仁
之後點了一份銀絲卷撈埋一齊食 正

哆唻咪
正銀絲卷

最後兩個大胃妹仲要來多個甜品🍮
食上海菜當然要叫 《高力豆沙》啦

即叫即整熱騰騰滿滿豆沙清甜香口,滿足

2019-11-07
夏味燻蛋1隻
排骨擔擔麵
上湯白菜仔
哆唻咪
正銀絲卷
2020-03-16 3 瀏覽
我好少喺度留言,但今日忍唔住要寫食評。經uber eats叫咗個炸醬牛肉撈麵同酒釀丸子,個撈麵比想像中辣,不過都仲可以食得落。我想話嗰個酒釀丸子真係垃圾!!!!!! 望落已經覺得好杰,食落口根本就係生粉水,一舊舊透明漿糊咁,而果啲丸子咬落去 完全冇煙韌嘅感覺,只覺得好粉!!好粉!!
完全冇煙韌嘅感覺,只覺得好粉!!好粉!!
酒釀丸子
2020-03-16
45 分鐘 (外賣送餐)
2020-02-28 16 瀏覽
又係出街做嘢嘅時候,見客之前就好鬼肚餓,行過見到有人喺餐廳度食炒飯,個肚即刻打晒鼓,時間關係見客先,見面先至再食,眨吓眼已經過咗三個鐘,唔影響我食炒飯嘅心情,再行返過嚟食炒飯,望吓餐牌原來已經到咗下午茶時間,價錢平多少少,加多兩隻煎鍋貼,上次食過好好食,最記得似生煎包但薄好多嘅外皮,肉汁保留得非常好,juicy至極,瑤柱蛋白炒飯出現,瑤柱份量唔少,正確應該話成碟飯份量都唔少,飯粒分明唔油膩,食完之後,飲埋酸梅湯幫助消化
2020-02-06 56 瀏覽
Winter always the best season for eat CrabLet’s chill難得星期五 仲要蟹季見到夏麵館有蟹既菜式 所以決定去佢到食晚飯點左蟹粉小龍包 哆唻咪 擔擔麵 蒜泥白肉 豆沙鍋餅 桂花拉糕推介:哆唻咪:個名夠哂特別 其實佢係一份蟹粉蟹膏蟹肉同蝦仁煮埋一齊既菜式 佢未食已經有好香好濃既蟹味 入口真係有啖啖蟹香係口嚨 配埋饅頭食岩岩好 唔會太流蒜泥白肉:好有驚喜佢係用真蒜去整 唔係用蒜醬好用心去煮 有好香既蒜味 同埋食落口 啲蒜唔會好攻喉豆沙鍋餅:出面市面比較小見 好開心係夏麵館食到 皮薄餡靚 食落口 個薄皮好脆 配埋豆沙蓉 真係有上海既味道Remark:食物份量方面都偏大份同好足料@xiamianguanLocation: Tsuen WanPrice (5 is max): 3/5Yummy (5 is max): 3/5
Let’s chill

Location: Tsuen Wan
Price (5 is max): 3/5
Yummy (5 is max): 3/5
2020-01-29 37 瀏覽
諗住簡簡單單食一餐,點知有意外驚喜聽到個名以為係一間麵館 睇到餐牌先知原來係一間咁高水準嘅上海菜先叫咗隻燻蛋 溏心嘅蛋黃加上煙燻嘅香味齒頰留香跟著點咗一碗酸辣湯酸辣比例恰到好處 水份比例不太稀亦不太結好耐冇飲過日本咁高水準嘅酸辣湯黑醋話梅骨酸酸甜甜嘅排骨 配上醒胃嘅話梅食起來特別開胃火腿津白濃烈嘅火腿味配上清淡嘅津白兩個極端嘅味道簡直係絕配跟住一個蟹粉小籠包呢一味就比較普通冇乜特別唔係佢難食 而係其他太好味相比之下略為普通之後叫番個澱粉飽肚瑤柱蛋白炒飯飯粒水份比例 蛋白同味道都剛剛好 不太鹹不太淡唔會太少配料亦都唔會太多跟住驚唔夠飽 點咗菜肉雲吞麵不過佢嚟到嘅時候已經飽咗味道唔作評論因為對佢唔公平雖然已經好飽但係都要叫返個甜品嚟收尾高力豆沙整體嘅評論 好耐未試過一間有咁多驚喜餐廳本來諗住一間麵檔 點知食到一間咁正宗嘅上海菜值得推介朋友嚟試下嘅餐廳
諗住簡簡單單食一餐,點知有意外驚喜
聽到個名以為係一間麵館

點知食到一間咁正宗嘅上海菜
值得推介朋友嚟試下嘅餐廳

Tea
2020-01-14 26 瀏覽
又落到去荃灣做嘢,做完嘢之後望一望,已經三點幾唔知食乜好,臨走之前攞車出去兜一兜,見到女朋友上次介紹呢一間,原本我好抗拒嘅魚湯,經過去強行要我飲一啖,令到我從此對魚湯改觀,而家見到就叫嚟食下,原來有做下午茶餐,價錢比平時平啲,仲可以加小食,我加咗一個煎鍋貼,鍋貼皮同平時嘅有啲唔同,比較厚身應該係麵粉做,餡料比較juicy,特別又好食,到主角黃魚煨麵出場,入面有少少雪菜帶嚟魚湯少少吊味,我再加多少少胡椒粉落去,鮮味更加突出
2020-01-07 35 瀏覽
喺荃灣附近行完街,隨便搵咗間上海餐廳食飯!味道唔錯,性價比幾高不過我哋週末嘅晚上去,餐廳入面都人頭湧湧,要等一陣位。食上海野梗係要叫啲包點。叫咗香口嘅炸饅頭,小朋友好鍾意食!小籠包都幾好味,不過就厚皮左少少之後要咗醉雞,份量都唔少雞肉都幾滑,酒味就唔係好重~我覺得燻蛋係必食推介,非常之流心,好味食肉獸最後仲要咗個炸豬扒,豬扒都炸得幾乾身,小小辣,香口惹味,送飯一流甜品叫咗一碗湯圓,食完薑茶湯圓成個人暖哂
不過我哋週末嘅晚上去,餐廳入面都人頭湧湧,要等一陣位。

食上海野梗係要叫啲包點。
叫咗香口嘅炸饅頭,小朋友好鍾意食!

小籠包都幾好味,不過就厚皮左少少

之後要咗醉雞,份量都唔少

雞肉都幾滑,酒味就唔係好重~

我覺得燻蛋係必食推介,非常之流心,好味

甜品叫咗一碗湯圓,食完薑茶湯圓成個人暖哂

2020-01-04
  • 夏味燻蛋
  • 花雕醉雞
2019-12-26 47 瀏覽
今日係聖誕假期第二晚當然要同屋企人食埋嗰晚飯先結束完美嘅假期今晚就去咗位於荃灣嘅夏面館食上海菜畢竟聖誕party食得太多西餐,要食下中式餐廳荃灣呢間上海菜距離地鐵站有一段路人流唔算係太旺我大概6:30入座餐廳坐滿一半客人菜式都係一般上海餐廳必有嘅食物 生煎包同小籠包當然唔可以唔叫啦生煎包味道不錯但如果可以煎得更鬆脆就更好小籠包入面嘅湯好好味,不過比其他上海舖不夠多湯另外仲叫咗醉雞,好重酒味,好香,本餐最愛,讚!回鍋肉同糖醋小排都很香口配白飯食 不經不覺食咗一碗半飯比較鍾意佢冇傳統上海舖咁油膩 感覺輕盈一點 再配餐廳提供嘅熱茶飲 食完都唔會話覺得太多味精,唔會太渴總括來講,係一間貼地上海舖,價錢合理,味道中上,會再次光顧
今日係聖誕假期第二晚

當然要同屋企人食埋嗰晚飯先結束完美嘅假期

今晚就去咗位於荃灣嘅夏面館食上海菜
畢竟聖誕party食得太多西餐,要食下中式餐廳

荃灣呢間上海菜距離地鐵站有一段路
人流唔算係太旺
我大概6:30入座餐廳坐滿一半客人

菜式都係一般上海餐廳必有嘅食物
生煎包同小籠包當然唔可以唔叫啦

生煎包味道不錯但如果可以煎得更鬆脆就更好

小籠包入面嘅湯好好味,不過比其他上海舖不夠多湯

另外仲叫咗醉雞,好重酒味,好香,本餐最愛,讚!

回鍋肉同糖醋小排都很香口

配白飯食 不經不覺食咗一碗半飯

總括來講,係一間貼地上海舖,價錢合理,味道中上,會再次光顧
2019-12-22 49 瀏覽
我本人和媽媽非常喜歡食上海野,搭巴士成日經過一間叫「夏麵館」的食店,店面頗大,又成日有人排隊,於是趁星期一放假,請爸爸媽媽去食晚飯,等佢哋開心下😘店內有卡位,方便小家庭坐👍頭盤叫了五小碟涼茶,雞絲粉皮好滑,芝麻醬又香,糖醋小排骨,骨肉均稱,味道正😋,手拍青瓜夠爽😘水晶肉及素鵝高質素🤤,單單頭盤已經👍經典小籠包,湯汁肉汁鎖住,好味😋至於必先的擔擔麵,賣相已贏得最多,但味道更濃,很美呀🥰再叫了回鍋肉粗炒,肉香麵滑,無得頂🆙再加個酸辣湯,絕👍媽媽中意的紅油炒手,做得很出色,不太辣,皮又滑!每碟份量頗大,已經容納不到甜品,下次再試
我本人和媽媽

店內有卡位,方便小家庭坐👍

經典小籠包,湯汁肉汁鎖住,好味😋

至於必先的擔擔麵,賣相已贏得最多,但味道更濃,很美呀🥰

再叫了回鍋肉粗炒,肉香麵滑,無得頂🆙再加個酸辣湯,絕👍

媽媽中意的紅油炒手,做得很出色,不太辣,皮又滑!

每碟份量頗大,已經容納不到甜品,下次再試

2019-12-18 34 瀏覽
天氣入秋,就想吃小籠包! 想到上海菜當然是夏麵館啦! 荃灣店寬敞舒適,復古裝修很雅致 鮮肉小籠包 皮薄餡靚 咬一小口,濃濃的湯汁爆出來, 湯汁肉味濃很好味。炸銀絲卷 很像炸饅頭, 但內面卻是一絲絲的的口感, 沾上煉奶外甜內軟, 很好吃的小食。干扁四季豆 四季豆很新嫩 炒得很有大排檔的鑊氣, 乾身又一點點焦, 加上用豉油調過的醬汁很惹味, 用來配白飯也很是好的選擇!老上海炒飯 看似普通的蝦仁炒蛋飯, 但絕不簡單 炒飯的火候夠, 蝦仁仍保持鮮甜爽脆, 蛋包好米飯, 還充滿著蛋的香氣 老上海炒麵 其實就是上海粗炒, 麵質Q彈, 醬汁調得微微甜很好入口, 配料有很多,香菇片、肉絲、白菜仔等等, 炒得很不錯!香煎南瓜餅 今晚的甜品, 炸得剛好, 有保留淡淡的南瓜香, 也有煙韌QQ的餅芯, 再加上一點點糖霜, 真是喜出望外的甜品。

天氣入秋,就想吃小籠包!
想到上海菜當然是夏麵館啦!
荃灣店寬敞舒適,復古裝修很雅致

鮮肉小籠包

皮薄餡靚
咬一小口,濃濃的湯汁爆出來,
湯汁肉味濃很好味。

炸銀絲卷

很像炸饅頭,
但內面卻是一絲絲的的口感,
沾上煉奶外甜內軟,
很好吃的小食。

四季豆很新嫩

炒得很有大排檔的鑊氣,
乾身又一點點焦,
加上用豉油調過的醬汁很惹味,
用來配白飯也很是好的選擇!

老上海炒飯

看似普通的蝦仁炒蛋飯,
但絕不簡單

炒飯的火候夠,
蝦仁仍保持鮮甜爽脆,
蛋包好米飯,
還充滿著蛋的香氣

老上海炒麵

其實就是上海粗炒,
麵質Q彈,
醬汁調得微微甜很好入口,
配料有很多,香菇片、肉絲、白菜仔等等,
炒得很不錯!

香煎南瓜餅

今晚的甜品
炸得剛好,
有保留淡淡的南瓜香,
也有煙韌QQ的餅芯,
再加上一點點糖霜,
真是喜出望外的甜品

2019-12-16 28 瀏覽
估唔到而家夏麵館仲做緊甜點,惠顧滿$140/人就可以加$20就可以任食點心紙上嘅甜品啦。香煎南瓜餅煎得外皮好脆軟綿綿嘅擂沙湯圓外皮相當有咬口。豆沙鍋餅新鮮熱辣出爐,入面有大量紅豆蓉。雞絲粉皮韌度適中,麻醬配埋爽口青瓜好開胃燻蛋蛋黃係流心狀態,賣相好吸引!高力豆沙有少少似沙翁,不過就更加鬆軟。賽螃蟹夠滑,蝦嘅份量再多D就更好虎皮素鵝炸得好通透,呢個小吃係用腐皮包住冬菇絲去炸,新鮮炸起係非常香口嘅,食下食下好容易就唔覺意食晒成碟

香煎南瓜餅煎得外皮好脆

軟綿綿嘅擂沙湯圓外皮相當有咬口。

豆沙鍋餅新鮮熱辣出爐,入面有大量紅豆蓉。

雞絲粉皮韌度適中,麻醬配埋爽口青瓜好開胃

燻蛋蛋黃係流心狀態,賣相好吸引!