2021-11-29
【壽司郎 Sushiro】近年迴轉壽司名店之一,價錢大眾化,又有一定質數,大受歡迎🙌🏻今次筆者出Post,唔係講壽司郎 cp 值有幾高,係想講下一d 可能被人忽略,而筆者又會覺得好正既款式,介紹一下。.以下係我心水,你地既心水又係邊款?留言,大家交流下。😉..黎壽司郎,大部分人都會集中點選三文魚類壽司,而筆者就偏愛其他種類,魚生配上 Wasabi 真係好正🤤.❇️鯖魚押壽司💰HKD 22關西壽司既代表,四大壽司種類之一:箱押壽司。魚身厚實,配上紫蘇葉,淡化新鮮魚腥味,食落口既口感與一般手握壽司完全唔同。用押箱製作壽司,其實一開始並非為了美觀,而是古時還未有雪櫃,遠行時為了不讓食物變壞,首先會用醋醃製米飯和餸菜,把材料放入箱內壓實則可以增加米飯量,做到細細件方便攜帶又有飽肚,這亦成為了押壽司的雛形。筆者覺,呢款鯖魚押壽司,味偏濃,未必個個接受,如你係濃味既愛好者,一定要試試。.❇️虎蝦天婦羅卷💰HKD 27江戶前壽司代表之一:捲壽司。第一次點壽司郎既虎蝦天婦羅卷,上碟時見到係巨型卷物❗️一隻虎蝦切三件,每件都好有份量❗️配上玉子& 青瓜,口感雜複,有虎蝦天婦羅外脆內軟,有玉子既軟滑,又有青爪既爽
以下係我心水,你地既心水又係邊款?
留言,大家交流下。😉
❇️鯖魚押壽司
💰HKD 22
關西壽司既代表,四大壽司種類之一:箱押壽司。
❇️虎蝦天婦羅卷
💰HKD 27
江戶前壽司代表之一:捲壽司。
第一次點壽司郎既虎蝦天婦羅卷,上碟時見到係巨型卷物❗️一隻虎蝦切三件,每件都好有份量❗️配上玉子& 青瓜,口感雜複,有虎蝦天婦羅外脆內軟,有玉子既軟滑,又有青爪既爽脆,$27 有三件,絕對係必點食品之一❗️
❇️特選大吞拿魚魚腩握壽司
💰HKD 27
以$27 蚊一件既壽司黎計,未必個個食客會點,筆者就覺,呢款吞拿魚魚腩,食過就返唔到轉頭,一試愛上💕 吞拿魚油脂豐富,魚香濃郁,入口即化,沾少量wasabi &豉油已可帶出魚味🐠
以色水睇,應該係中拖羅。
❇️玉子壽司
💰HKD 12
第四款推介,係玉子壽司,咁岩店方做Promotion 「大大大祭」❗️係厚切玉子❗️蛋味濃又厚又大件,完勝坊間一般玉子壽司。
❇️蜆肉麵豉湯
💰HKD 17
濃濃麵豉湯,帶有蜆肉既鮮味,每隻蜆都有肉,唔係齋殼😆再配大量蔥花
$17 蚊做餐前湯,好正❗️