餐廳: 壹.01
資訊:

2022-12-14 48 瀏覽
相信唔少觀塘打工仔都有食過哩間中海日升中心嘅台灣菜 佢地兩點半後會有九折優惠~ 放工/tea time可以來試下😆😆芒果魯肉飯🥭🍚 $58哩碗魯肉飯超級足料 係滿滿嘅芒果同魯肉 魯係半肥瘦 口感適中 配埋芒果啱啱好中和咗油膩感☺️可能有人見到呢個組合會覺得唔夾 但小編鍾意鹹甜鹹甜咁夾雜住食所以覺得幾正🤣創意十足!香蔥紫菜手撕雞飯 $57手撕雞嫩滑又大份 而且佢中間配咗海量嘅紫菜 風味十足~ 不過唔鍾意偏油膩嘅朋友可能就未必啱啦手作芋泥鮮奶 S$38 M$48佢嘅芋泥絕對俾得唔吝嗇! 雖然呢個冇得揀甜度 不過本身已經唔會過甜 芋泥好綿密 好推薦!不過要留意飲完會好飽🤣🤣雙檸冬瓜茶🍋 (跟餐半價$17)呢個我哋叫咗少甜少冰 甜度適中 好清新 🍃會飲到淡淡的冬瓜茶味 解渴解膩一流古早紅茶 (跟餐半價$14) +$8奶蓋呢個一樣都係叫咗少甜少冰 紅茶底完全唔會苦澀 奶蓋好有芝士味又唔會太鹹😋😋有驚喜~

芒果魯肉飯🥭🍚 $58

香蔥紫菜手撕雞飯 $57

手作芋泥鮮奶 S$38 M$48

雙檸冬瓜茶🍋 (跟餐半價$17)

古早紅茶 (跟餐半價$14) +$8奶蓋
手作芋泥鮮奶
芒果魯肉飯
手作芋泥鮮奶
芒果魯肉飯
2022-12-13 14 瀏覽
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️ 壹.01#觀塘超抵食台灣菜,2點半後仲做緊9折優惠🥳🥳識食嘅你,又點可以錯過啊💪🏻💪🏻全手作芋頭鮮奶 $17.1超出色 芋頭同鮮奶融為一體 好多芋頭粒喺底 超足料 就好似原隻芋頭放落去咁 芋頭控必點雙檸冬瓜茶 $18.9解渴下火一流 酸酸甜甜,超級開胃熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)$35.1必叫 個名果然冇叫錯 拉絲芝士火腿蛋餅 果然條芝士可以拉到勁勁勁勁高 超滿足 食落去淡淡芝士香 啱晒我呢啲芝士控芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $35.1必叫 芋頭泥十足,仲有肉鬆溝埋Mix and match係超級好食,估唔到係咁夾 夾埋蛋餅熱辣辣食落去啱啱好 外脆內軟,仲要全部都係新鮮滾熱辣風琴豆腐牛肉飯少飯,多牛汁 $49.5風琴豆腐超級入味,勁重牛味牛肉軟林林好正香蔥紫菜手撕雞飯 多蔥,多紫菜 $51.3油味超濃郁,紫菜味更加正 食落去就好似紫菜包飯咁再加埋台灣油同埋酸菜配料 蔥油手撕雞勁多 食極都食唔完 超級抵食蜜汁台灣腸 $13.5超級有bbq嘅味道,因為有蜜汁再加埋台灣腸,估唔到係幾咁出色Encore?當然啦,叫咗咁多嘢食都係$220左右超級抵食,一定會再次
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
壹.01
#觀塘

超抵食台灣菜,2點半後仲做緊9折優惠🥳🥳
識食嘅你,又點可以錯過啊💪🏻💪🏻

全手作芋頭鮮奶 $17.1

雙檸冬瓜茶 $18.9
解渴下火一流 酸酸甜甜,超級開胃

熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)$35.1

芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $35.1

風琴豆腐牛肉飯少飯,多牛汁 $49.5
風琴豆腐超級入味,勁重牛味牛肉軟林林好正

香蔥紫菜手撕雞飯 多蔥,多紫菜 $51.3

蜜汁台灣腸 $13.5

Encore?
當然啦,叫咗咁多嘢食都係$220左右
超級抵食,一定會再次encore啊🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
「觀塘除咗塞車仲有壹01」見到牆上呢句Slogan 真係笑左🤣 原本以為觀塘區嘅野食都係比較頹既快餐感覺🌝 呢間台灣菜小店感覺又有一番驚喜💕 價錢唔貴CP值高⭐️ 壹01芒果魯肉飯 🥭特別試佢呢度嘅招牌🏅️滷肉飯肥瘦相間口感不錯👍🏻特別在用了鮮芒果💛 入口夠鮮甜中和了魯肉既油脂感⭐️ 蜜汁排骨便當 🍱排骨有塊面咁大份量超豐富🍖 好似台式做法 滷過再炸夠入味😋配菜份量偏多超抵食🥒⭐️ 芋泥肉鬆蛋餅 🍠蛋餅香口唔會太乾身🍳有早餐店風味 芋泥同肉鬆甜鹹嘅配搭好正💜 芋泥綿密得來又唔會太Dense 🥰⭐️ 0冰手作芋頭鮮奶🍼⭐️ 雙檸冬瓜茶 🍋值得一讚嘅係呢度嘅飲感覺唔會好Artificial 😛 芋頭鮮奶嘅奶味濃郁🤍入口順滑甜味唔會假 冬瓜茶真係飲到青檸同檸檬嘅甘甜味💚酸味配上冬瓜茶好夾🧋⭐️ 台北夜市小食拼盤 🍘⭐️ 牛肉汁風琴豆腐 🐮小食有鹽酥雞花枝丸同埋香腸🍢全部都好香口🫶🏼 風琴豆腐索曬牛肉汁好濃郁好正
壹01芒果魯肉飯

壹01芒果魯肉飯
蜜汁排骨便當
0冰手作芋頭鮮奶
2022-12-12 10 瀏覽
雖然係觀塘返工係地獄但都係美食天堂有好多小店值得我地去發掘今次試既係一間創意台式小店.💎$58 壹.01 芒果魯肉飯見到e個配搭覺得好奇怪,但係餐廳既招牌,所以叫左點知真係出奇既夾因為通常魯肉飯食都一半就會好膩而配搭芒果既開胃又解膩魯肉既醬汁亦都十分惹味,用黎撈飯一流😍😍.💎$58 蜜汁椒蔥排骨飯大大塊酥炸排骨放係飯上面原本以為蜜汁係就咁淋上塊但佢係腌醬,所以每一啖都可以吃到蜜汁味而且排骨炸得岩岩好,肉質又嫩又juicy 再加埋辣椒、大蔥同櫻花蝦一齊食,個味道更為豐富🤤🤤.💎$48 手作芋泥肉鬆蛋餅身為芋泥控既我點可以唔試下e個蛋餅蛋餅煎得恰到好處,外層微焦酥脆入面就包住雞蛋、芋泥同肉鬆一啖咬落首先會食到陣雞蛋味之後肉鬆既鹹香味會慢慢散發最後就係淡淡既芋香味芋泥口感軟滑,仲會食到芋頭粒蛋餅亦因為加左麻薯而令口感格外煙韌🥰🥰.💎$39 台灣夜市小食拼盤拼盤有台灣腸、花枝丸同鹽酥雞台灣腸每一面都煎得很脆,再加上甜甜既蜜糖,令人想一食再食花枝丸非常彈牙,仲會食到墨魚粒鹽酥雞炸得鬆脆,雞粒嫩滑,椒鹽味同胡椒粉味都非常突出🤩🤩.💎$45 秘製牛肉(雙份)肥牛份量非常多,肥瘦適中肥牛同洋蔥都食到甜
雖然係觀塘返工係地獄
但都係美食天堂
有好多小店值得我地去發掘
今次試既係一間創意台式小店

💎$58 壹.01 芒果魯肉飯

見到e個配搭覺得好奇怪,但係餐廳既招牌,所以叫左
點知真係出奇既夾
因為通常魯肉飯食都一半就會好膩而配搭芒果既開胃又解膩
魯肉既醬汁亦都十分惹味,用黎撈飯一流😍😍
💎$58 蜜汁椒蔥排骨飯

大大塊酥炸排骨放係飯上面
原本以為蜜汁係就咁淋上塊
但佢係腌醬,所以每一啖都可以吃到蜜汁味
而且排骨炸得岩岩好,肉質又嫩又juicy
再加埋辣椒、大蔥同櫻花蝦一齊食,個味道更為豐富🤤🤤
💎$48 手作芋泥肉鬆蛋餅

身為芋泥控既我點可以唔試下e個蛋餅
蛋餅煎得恰到好處,外層微焦酥脆
入面就包住雞蛋、芋泥同肉鬆
一啖咬落首先會食到陣雞蛋味
之後肉鬆既鹹香味會慢慢散發
最後就係淡淡既芋香味
芋泥口感軟滑,仲會食到芋頭粒
蛋餅亦因為加左麻薯而令口感格外煙韌🥰🥰
💎$39 台灣夜市小食拼盤

拼盤有台灣腸、花枝丸同鹽酥雞
台灣腸每一面都煎得很脆,再加上甜甜既蜜糖,令人想一食再食
花枝丸非常彈牙,仲會食到墨魚粒
鹽酥雞炸得鬆脆,雞粒嫩滑,椒鹽味同胡椒粉味都非常突出🤩🤩
💎$45 秘製牛肉(雙份)
肥牛份量非常多,肥瘦適中
肥牛同洋蔥都食到甜甜既燒汁味
味道十分濃郁
醬汁用黎撈飯簡直一流😋😋

💎$25 蘇子手撕雞(單份)

雞肉肉質嫩滑,有淡淡既麻油味同蔥油味
而且伴有青瓜絲,令口感變得清新
係好開胃既小食😙😙
💎$48 手作芋頭鮮奶(中)
芋香味同奶香味十足
而且仲會飲到芋頭粒
甜味係黎自芋頭同鮮奶既香甜,而唔係人工加糖,所以甜度自然
飲完真係非常滿足😎😎
💎$40 珍珠奶茶(大)
台式飲品點少得珍珠奶茶
珍珠煙韌彈牙,而且唔會太甜
每一啖都有淡淡既鮮奶同茶香味
整體唔會好甜,罪惡感相對低d😜
2022-12-11 19 瀏覽
可能因為期望太高,有少少失望🙈魯肉飯:average 嘅味道,同埋太多蔥變到好似燒味飯style,無台式嘅感覺🙈芋泥肉鬆蛋餅🌟好食,有層餅皮好脆,平時少見👍但個人覺得可以加多啲肉鬆,而家比芋泥蓋過哂有啲可惜🙈芋泥牛奶:不過不失,但芋泥唔夠綿滑 服務一般般😅無人執枱,上野食但無比餐具😅不過係friendly 嘅
可能因為期望太高,有少少失望🙈

芋泥肉鬆蛋餅🌟
好食,有層餅皮好脆,平時少見👍
但個人覺得可以加多啲肉鬆,而家比芋泥蓋過哂有啲可惜🙈

芋泥牛奶:不過不失,但芋泥唔夠綿滑

• 芋泥肉鬆蛋餅
觀塘人氣爆棚嘅台式餐廳,去咗幾次都因為太多人而無食到🥲今次行過終於見到唔洗等!唔係唔試呀嘛🫢1. 芒果滷肉飯($58)成日見到好多人打卡呢間嘅芒果鹵肉飯,鹵肉飯食得多,夾埋芒果一齊就真係未食過🫣第一啖覺得有少少唔夾😂但食多兩啖又開始搵芒果🥭滷肉係半肥半瘦果種,所以芒果其實係中和到滷肉嘅油膩感👍🏻幾有創意評分🌕🌕🌕🌕🌖2. 蜜汁排骨便當($65)排骨炸得香脆唔油膩,肉質醃得好入味,唔係得出面層炸粉有味有好多配菜,小編最鐘意酸菜~撈埋一齊好惹味😋評分🌕🌕🌕🌕🌖3. 芋泥肉鬆蛋餅($39)近排愈黎愈多台式食物加入芋泥呢個元素,芋泥同肉鬆鹹甜交錯,兩者份量都好多,蛋餅皮薄薄一層~但都可以完美包裹住內餡!評分🌕🌕🌕🌕🌗4. 拉絲芝士火腿蛋餅($39)兩款蛋餅口味都好吸引😂所以最後嗌曬兩款呢款一定要趁熱食,芝士硬咗口感會冇咁好架~面頭有好多千島醬同木魚絲,好似食緊章魚燒味嘅蛋餅🤣評分🌕🌕🌕🌕🌘5. 蘇子手撕雞($25)無骨食落係好正😜本身冇特別嘅醬料調味,但醃完其實已經好夠味,鹹度適中,再配埋青瓜絲,整體味道好fresh🥰評分🌕🌕🌕🌕🌗6. 小食拼盤($35)店員見我地勁糾結嗌邊款小食,所以推薦咗

1. 芒果滷肉飯($58)
第一啖覺得有少少唔夾😂但食多兩啖又開始搵芒果🥭
評分🌕🌕🌕🌕🌖

2. 蜜汁排骨便當($65)
排骨炸得香脆唔油膩,肉質醃得好入味,唔係得出面層炸粉有味
有好多配菜,小編最鐘意酸菜~撈埋一齊好惹味😋
評分🌕🌕🌕🌕🌖

3. 芋泥肉鬆蛋餅($39)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

4. 拉絲芝士火腿蛋餅($39)
兩款蛋餅口味都好吸引😂所以最後嗌曬兩款
呢款一定要趁熱食,芝士硬咗口感會冇咁好架~
面頭有好多千島醬同木魚絲,好似食緊章魚燒味嘅蛋餅🤣
評分🌕🌕🌕🌕🌘

5. 蘇子手撕雞($25)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

6. 小食拼盤($35)
店員見我地勁糾結嗌邊款小食,所以推薦咗呢個隱藏叫法比我地😚
一次過試曬三款小食巧開心,有花枝丸、台灣腸同鹽酥雞🐔
小編最鐘意花枝丸,彈牙爽口,魚香味重~
評分🌕🌕🌕🌕🌗

7. 手作芋泥鮮奶(S $38; M $48)
M size超大杯🤩勁多芋泥!!!小編仲貪心地加咗奶蓋😂
雖然冇得改甜度,但本身已經係微糖👍🏻
由於飲完會好飽肚😂建議最後先慢慢飲
  • 台北夜市小食拼盤
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 芒果魯肉飯
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 蘇子青瓜手撕雞
  • 蜜汁排骨便當
觀塘中海日升中心開多一間台灣野正正就是龍鳳號同一條走廊,行入少少就是幾個後生仔開的 壹.01主要賣飯餐,性價比高適合打工仔食 lunch堂食不用外賣盒就更加好薑蔥蜜汁排骨飯無諗過係咁大份哇!薑蓉成球雪糕咁,葱粒多到連飯和排骨都看不到薑蓉和葱不會整到燒味飯咁油淋淋或者鹹食完個口 keep 住有一陣青蔥味道排骨好食,不會乾、鞋、韌炸皮超級脆,又唔厚粉已經預先填成一條條,方便食食下先發現原來排骨下面仲有少量肉燥粒 😲性價比高,可惜不在觀塘返工製作時間寫 10 - 15 分鐘,不過好快出餐餐廳試賣台式蛋餅芋泥肉鬆蛋餅出菜時已經切好一件件蛋餅皮非常脆口,芋泥未算好甜芋泥和肉鬆的份量剛剛好,不會飽到濟酥炸花之丸$15 @ 3 粒,都 ok 好食不過堂食裝 3 粒野用一個外賣盒,有點 .....午市某幾款式飲品有半價優惠雙檸冬瓜茶,黃檸檬和青檸味道無出面賣的冬瓜茶咁甜杯邊寫着每日進步一 1% 咁進步 100% 要幾多日呢?
觀塘中海日升中心開多一間台灣野
主要賣飯餐,性價比高適合打工仔食 lunch
堂食不用外賣盒就更加好
無諗過係咁大份
薑蔥蜜汁排骨飯
哇!薑蓉成球雪糕咁,葱粒多到連飯和排骨都看不到
薑蓉和葱不會整到燒味飯咁油淋淋或者鹹
食完個口 keep 住有一陣青蔥味道

排骨好食,不會乾、鞋、韌
炸皮超級脆,又唔厚粉
已經預先填成一條條,方便食
食下先發現原來排骨下面仲有少量肉燥粒 😲
性價比高,可惜不在觀塘返工
製作時間寫 10 - 15 分鐘,不過好快出餐

餐廳試賣台式蛋餅
出菜時已經切好一件件
蛋餅皮非常脆口,芋泥未算好甜
芋泥和肉鬆的份量剛剛好,不會飽到濟
酥炸花之丸
$15 @ 3 粒,都 ok 好食
不過堂食裝 3 粒野用一個外賣盒,有點 .....
酥炸花之丸
午市某幾款式飲品有半價優惠
雙檸冬瓜茶,黃檸檬和青檸
味道無出面賣的冬瓜茶咁甜
杯邊寫着每日進步一 1%
咁進步 100% 要幾多日呢?
午餐
雙檸冬瓜茶
今日去左觀塘接朋友收工,小篇👧🏻想食台灣野,黎左呢間新開既台式小店。 我地叫左好多野食,但加埋都唔洗💰250🤪,真心抵🥰。👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼🌟台式便當💕壹.01芒果魯肉飯 💰58呢個係招牌菜緊係要試下啦‼️芒果🥭清香清甜,魯肉半肥瘦, 估唔到呢個配搭撈埋一齊食落去係咁夾。同埋鐘意魯肉入味之餘,唔會死咸加埋伴菜-菜葡同椰菜一齊食,幾好食🥰。💕特盛紫菜牛肉飯 💰 77呢個便當係有驚喜既好好味😋,一上枱便當🍱鋪滿海量香蔥同紫菜,中間有燒汁牛肉。牛肉份量多肉味香濃,肉質唔軔。而且伴菜好有誠意有台灣腸、滷蛋、酸菜、菜葡、滷水齋。餸同飯既比例簡直係1:1,平時唔好食飯既小篇都清得哂。呢個值得一試‼️‼️🌟小食💕 邪惡蛋之戀-芋泥肉鬆脆皮蛋餅💜 💰39芋泥控既小篇👧🏻見到呢個試賣中既蛋餅一定會叫黎試😎。蛋餅煎得簿身,邊位會帶點脆身,咬上去滿滿芋泥蓉香甜味🥰, 而且芋泥香滑軟綿再配上肉鬆同蛋既咸香,好夾🤩。呢個可以encore‼️期待佢出多啲蛋餅口味。 💕花雕雞翼 3隻 💰28雞翼好大隻,雞翼皮爽口肉質嫩滑,花雕味剛剛好唔會太重味。💕 牛肉汁煮風琴豆腐💰風琴豆腐份量都好多,浸上牛肉汁味道好入味,重口味既朋友應該會

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
🌟台式便當
💕壹.01芒果魯肉飯 💰58

💕特盛紫菜牛肉飯 💰 77

🌟小食
💕 邪惡蛋之戀-芋泥肉鬆脆皮蛋餅💜 💰39

💕花雕雞翼 3隻 💰28

雞翼好大隻,雞翼皮爽口肉質嫩滑,花雕味剛剛好唔會太重味。

💕 牛肉汁煮風琴豆腐💰

風琴豆腐份量都好多,浸上牛肉汁味道好入味,重口味既朋友應該會鐘意🤪。

🌟飲品
💕 0冰手作芋頭鮮奶💜 💰24 {半價}

呢個真心正🥰 最鐘意就係0冰用上新鮮牛奶加埋香滑清甜芋頭蓉,飲上去啖啖芋頭蓉,好滿足🥰。而家仲有半價優惠,值得一試‼️

💕豆漿💰10
凍豆漿好香濃豆味, 朋友話配上蛋餅食好好味😋。

《整體黎講》
小篇👧🏻覺得呢度食物性價比高,加上店員好親切好似去左台灣咁。 同埋而家2點半後去全單仲有9折優惠添。

#cc_甜品推介 #cc_觀塘推介
——————————————————

💕Encore指數:4.5/5
💕餵食指數:4.5/5
💕推介指數:4.5/5
——————————————————

📍壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
2022-12-03 27 瀏覽
和朋友行完山,來到觀塘吃晚餐。這家餐廳被我bookmarked一段時間,現在有機會試試喇!😍想講,壹.01真的好抵!飲品半價後,還全單9折,還要免加一🤩🤩。滿枱食物五顏六色,好豐富,開心😍☺️。‖ 壹.01芒果魯肉飯 ($58) ‖魯肉加芒果,這麼特別,一定要點來試試。芒果好鮮甜,與鹹香魯肉好夾,鹹鹹甜甜,味道平衡而有層次😋。‖ 薑蔥手撕雞飯 ($55) ‖手撕雞嫩滑多汁,和薑蓉、香蔥等拌在一起吃,好味☺️。‖ 牛肉便當 ($65) ‖平時吃牛肉丼的肥牛,配有鵪鶉蛋、台灣腸、西蘭花、椰菜、榨菜等等,同樣好吃😆。‖ 蜜汁排骨便當 ($65) ‖排骨好大塊,熱辣辣脆卜卜,不會炸得乾,內裡有肉汁,好不錯😋。‖ 芋泥肉鬆蛋餅 ($39) ‖芋泥滿滿😍,細滑香甜。蛋餅微微帶煙韌,包住芋泥和肉鬆吃,好味☺️。‖ 0冰手作芋頭鮮奶 ($24) ‖‖ 古早奶茶 ($15) ‖‖ 雙檸冬瓜茶 ($17) ‖芋頭鮮奶,用真芋頭,份量不少☺️。飲到尾,味道與喝第一口時的保持一樣,讚👍🏽。古早奶茶和雙檸冬瓜茶,朋友都讚讚😊。以上所有價錢未9折,壹.01 CP值超高🤩。食物不錯,店員好親切有善☺️,絕對讚讚🧡🧡。
和朋友行完山,來到觀塘吃晚餐。

滿枱食物五顏六色,好豐富,開心😍☺️。

‖ 壹.01芒果魯肉飯 ($58) ‖

‖ 薑蔥手撕雞飯 ($55) ‖

手撕雞嫩滑多汁,和薑蓉、香蔥等拌在一起吃,好味☺️。

‖ 牛肉便當 ($65) ‖

‖ 蜜汁排骨便當 ($65) ‖

‖ 芋泥肉鬆蛋餅 ($39) ‖

‖ 0冰手作芋頭鮮奶 ($24) ‖
‖ 古早奶茶 ($15) ‖
‖ 雙檸冬瓜茶 ($17) ‖

古早奶茶和雙檸冬瓜茶,朋友都讚讚😊。

以上所有價錢未9折,壹.01 CP值超高🤩。

食物不錯,店員好親切有善☺️,絕對讚讚🧡🧡。
-🔸花雕雞翼 $28🔸熔岩蛋之戀 $39🔸芒果魯肉飯 $58🔸風琴豆腐牛肉飯 $55🔸台北夜市小食拼盤 $39🔸全手作芋頭鮮奶 $24🔸黑糖珍珠鮮奶 $40-喺觀塘老母返工最開心就係好多餐廳選擇,最近又發掘到一間好有特色嘅台灣美食,縱使觀塘已經有好多間灣菜餐廳,依間壹.01嘅性價比質素都好唔錯呢,好值得推介俾大家~主食揀咗賣相好吸睛嘅芒果魯肉飯,一碗滿滿嘅魯肉,配上新鮮嘅芒果、青葱、榨菜,好味到一口接一口食唔停口啊!另一碗叫咗風琴豆腐牛肉飯,汁煮嘅洋蔥牛肉,同埋風琴豆腐都索晒牛肉汁,超入味呢!小食揀咗花雕雞翼,大大隻好飽滿嘅雞翼,食落有淡淡嘅花雕酒味同麻油香味。熔岩蛋之戀即係芝士火腿蛋餅,滿滿嘅芝士仲有拉絲效果,配上千島醬同炸蒜,好好味😋 再叫咗小食拼盤,都係去台灣夜市必食嘅炸花枝丸、炸雞粒同台灣腸。配埋台式手搖飲,我最愛嘅黑糖珍珠鮮奶同男友最愛嘅芋泥鮮奶,真係大滿足啊!
🔸花雕雞翼 $28
🔸熔岩蛋之戀 $39
🔸芒果魯肉飯 $58
🔸風琴豆腐牛肉飯 $55
🔸台北夜市小食拼盤 $39
🔸全手作芋頭鮮奶 $24
🔸黑糖珍珠鮮奶 $40

呢間台式餐廳,我覺得位置都幾山旮旯,因為是在觀塘站和牛頭角站之間的一個美食商場裡,地下和一樓有多間餐廳,上到2樓才會找到佢。不過可能因為網上好評如潮,我哋平日晚上七點嚟到都差唔多滿座,我哋坐咗最後一張吉枱,超幸運✌🏻店員提供餐牌及介紹一下有咩好食,之後叫我哋掃枱上的QR code 網上點餐,好方便呀~邪惡蛋之戀:芋泥肉鬆脆皮蛋餅 (HK$39).每一件蛋餅都好飽滿,入口簡直係爆多芋泥和肉鬆😍.一頭一尾就少啲餡料,但食到塊蛋餅皮好脆口,有蛋香喎!台北夜市小食拼盤 (HK$39).一碟可同時品嚐三款小食:台灣腸、花枝丸、鹽酥雞.花枝丸,花枝味出眾,好彈牙,朋友覺得超好食😋.台灣腸,爽脆口感,有蜜糖甜味.鹽酥雞,比較細粒,但有好多粒,酥軟又嫩滑,我就覺得呢個最好食啦!101芒果魯肉飯 (HK$58).鮮甜芒果粒配魯肉,新穎有趣嘅配搭,做出相當美味.魯肉汁也調味得好食😋.我哋本身要求少飯、多蔥,不過依然覺得有好多飯,食唔晒薑蔥手撕雞飯 (HK$55).叫咗多蔥,估唔到真係有勁多薑蓉和青蔥,而薑蔥和手撕雞係最佳配搭,真係好好味😋.手撕雞無骨,大大條,不是幼絲,所以食到係啖啖肉㗎!.我哋一樣要求少

邪惡蛋之戀:芋泥肉鬆脆皮蛋餅 (HK$39)
.每一件蛋餅都好飽滿,入口簡直係爆多芋泥和肉鬆😍
.一頭一尾就少啲餡料,但食到塊蛋餅皮好脆口,有蛋香喎!

邪惡蛋之戀:芋泥肉鬆脆皮蛋餅

台北夜市小食拼盤 (HK$39)
.一碟可同時品嚐三款小食:台灣腸、花枝丸、鹽酥雞
.花枝丸,花枝味出眾,好彈牙,朋友覺得超好食😋
.台灣腸,爽脆口感,有蜜糖甜味

台北夜市小食拼盤

101芒果魯肉飯 (HK$58)
.鮮甜芒果粒配魯肉,新穎有趣嘅配搭,做出相當美味
.魯肉汁也調味得好食😋
.我哋本身要求少飯、多蔥,不過依然覺得有好多飯,食唔晒

101芒果魯肉飯

薑蔥手撕雞飯 (HK$55)
.手撕雞無骨,大大條,不是幼絲,所以食到係啖啖肉㗎!
.我哋一樣要求少飯,不過也是有好多飯,唔知有冇可以要求少少飯呢?🤔

薑蔥手撕雞飯

雙檸冬瓜茶 (大杯 - 原價 HK$42, 半價 HK$21) + 愛玉 (+HK$5)
.要求少甜少冰
.青檸和檸檬味好出,但又不會搶咗冬瓜茶嘅味道,酸酸甜甜的,配爽滑嘅愛玉,好夾呀!
珍珠奶茶 (中杯 - 原價HK$35, 優惠價 HK$22)
.要求少甜少冰
.朋友話飲落去一般輕盈,唔會太膩,珍珠煙韌,茶味濃度適中

2:30pm後指定特飲半價,之後仲有九折㗎,我哋食咗6樣嘢,埋單只係$215,好抵食呀👍🏻
2022-11-28
$107.5 (晚餐)
101芒果魯肉飯
薑蔥手撕雞飯
  • 壹.01芒果魯肉飯
  • 雙檸冬瓜茶
  • 珍珠奶茶
  • 芋泥肉鬆脆皮蛋餅
2022-12-01 42 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨高質多元化台式餐廳😋-壹.01🇭🇰 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖 🇭🇰-💌外賣同堂食2:30後都有9折, 特飲仲有半價, 超抵食 💌等外賣時見到鋪頭講明不限用餐時間, 即係cafe式台灣菜, 野飲仲大大杯可以慢慢坐💌便當同小食都勁多款式, 仲樣樣都好好味冇得彈! 見人地打卡D相好似細細兜, 忍唔住叫左好多, 點知食到勁飽🤣-🥒🐓蘇子青瓜手撕雞 (單份) $25 折後 $22.5💯手撕雞肉冇撕到好幼, 但食落都超滑💯胡麻醬台式非日式, 唔太膩酸酸甜甜, 加左藜麥同芝麻更香💯有青瓜絲墊底, 撈埋雞肉一齊食勁開胃👍🏻-🍯🐖秘製厚切蜜汁豬扒 $38 折後 $35✨勁大塊勁厚肉! 炸完個盒仔都放唔晒要用橡筋箍住✨蜜汁好多好香濃但都冇話整濕塊扒, 依然好酥脆✨有肥有筋有肉, 厚切豬扒我就係要呢D😍-🍯🐷🍱蜜汁紫菜排骨飯 $60 折後 $54💯便當既排骨同厚切豬扒明顯薄D, 但個皮就更加脆💯排骨同飯中間有菜脯, 紫菜, 菜絲, 味道好豐富-🥭🐽🍱1.01 芒果滷肉飯 $58 折後 $52✨IG宣傳講到話果欄芒果咁呢個招牌一定要試試, 的確香甜又juicy✨滷肉有大粒有細粒, 口
👧🏻😋👅🍽✨
高質多元化台式餐廳😋
壹.01
🇭🇰 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖 🇭🇰

💌外賣同堂食2:30後都有9折, 特飲仲有半價, 超抵食
🥒🐓
蘇子青瓜手撕雞

蘇子青瓜手撕雞 (單份) $25 折後 $22.5
💯手撕雞肉冇撕到好幼, 但食落都超滑
💯胡麻醬台式非日式, 唔太膩酸酸甜甜, 加左藜麥同芝麻更香
💯有青瓜絲墊底, 撈埋雞肉一齊食勁開胃👍🏻
🍯🐖
秘製厚切蜜汁豬扒 $38 折後 $35
秘製厚切蜜汁豬扒

✨勁大塊勁厚肉! 炸完個盒仔都放唔晒要用橡筋箍住
✨蜜汁好多好香濃但都冇話整濕塊扒, 依然好酥脆
✨有肥有筋有肉, 厚切豬扒我就係要呢D😍
🍯🐷🍱
蜜汁紫菜排骨飯 $60 折後 $54

💯便當既排骨同厚切豬扒明顯薄D, 但個皮就更加脆
💯排骨同飯中間有菜脯, 紫菜, 菜絲, 味道好豐富
🥭🐽🍱
1.01 芒果滷肉飯 $58 折後 $52

✨滷肉有大粒有細粒, 口感更有層次, 滷汁好juicy但完全冇整濕個飯
🧀🍳🫔
熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅) $39 折後 $35

💯勁足料放左兩層, 蛋餅師冇打斧頭😌 面頭有個千島醬, 有少少芥末香好惹味, 仲有大量乾蔥好香!!
💯每件蛋餅都有厚厚既火腿, 芝士同蛋皮; 我外賣幾個字返到去就一定冇人地堂食拉絲咁happy, 但芝士食落好香都冇差到😍
🍠🧆🫔
邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) $39 折後 $35
✨芋泥如圖所見爆晒出黎.... 雖然好飽但因為仲有鹹鹹地既肉鬆中和返, 食到停唔到.... 難怪叫邪惡...
✨芋泥唔會太甜岩岩好, 同個蛋皮好夾

🍋🍹
雙檸冬瓜茶 $42 折後 $19
💯想同特飲師投訴: 得4款特飲真係唔夠揀, 下次黎都想再試下其他啦😌
💯不過雙檸冬瓜茶真係好出色!! 出面既冬瓜茶通常超甜, 加埋檸檬同青檸就易入口好多! 甜得黎仲好fresh!
外賣自取
蘇子青瓜手撕雞
秘製厚切蜜汁豬扒
2022-12-01 389 瀏覽
見到咁多好評 抱住好期待既心情帶埋屋企人過嚟試下 但結果令人大失所望😞 主食:手絲雞便當係暫時三個入面最正常既 味道清清地 雞口感都唔差 偏滑 欣賞配菜令口感提升 雞同飯既分碗合理 如果一個人食岩岩好風琴豆腐牛肉飯完全唔值得試 我會話係吉野家質素 呢個價錢完全唔值 芒果魯肉飯簡單係災難 個飯勁濕 爭啲懷疑自己食緊粥 不過個配搭都算夾 芒果配魯肉唔算奇怪 幾創新嘅食法 魯肉半肥瘦 唔會太油 但試一次就好 千祈唔好抱有期待 小食:芋泥肉鬆蛋餅個人幾鐘意 芋泥好滑 配肉鬆勁夾 已經蛋餅唔油 不過唔好期望食到台灣既味道 佢個隻蛋餅唔係正宗既台灣蛋餅 唔當佢係台灣菜黎食 呢個我會推薦 值得一試小食拼盤 分別有台灣腸 花枝丸 鹽酥雞 個人覺得冇乜特別 中規中矩 飲品:芋泥鮮奶+奶蓋 暫時只有呢樣嘢符合到我對呢間餐廳嘅期望 芋泥分量好足 鮮奶味好重 而且甜度適中 呢個真心推薦👍🏻 不過唔建議大家加奶蓋 奶蓋口感有少少奇怪 唔係出面飲開個隻味奶茶+奶蓋 味道一黎 唔建議大家叫黎飲 都係喺出面買返珍珠奶茶會好啲本體黎講 整合埋屋企人嘅意見 如果你咁岩喺附近返工 又諗唔到食咩 普普通通過嚟食一餐飯都ok

主食:

小食:

飲品:

本體黎講 整合埋屋企人嘅意見 如果你咁岩喺附近返工 又諗唔到食咩 普普通通過嚟食一餐飯都ok 但真係唔好特登出嚟食呢間啦 不過都有一樣幾欣賞佢哋嘅地方 就係啲野唔會太重口味 幾算健康 少油少糖

評分:4/10

• 0冰手作芋頭鮮奶
滋味台式料理~必試招牌芋泥肉鬆蛋餅壹.01 (台式便當)~~~~~~~~~~~~~~~~~~今次要介紹呢一間台式料理位於觀塘工廠區, 觀塘嘅打工仔們午餐有口福了🥰🥰~~~ 呢一間餐廳專營親民平價台式便當,CP值超高~~小編今次order了招牌芋泥肉鬆脆皮蛋餅($39),101芒果滷肉飯($58), 台北夜市小食拼盤($39),502 手撕雞便當($65)。飲品方面小編同朋友order了雙檸冬瓜茶($21) 同埋 全手作芋頭鮮奶($24)~~ (2:30pm後仲有九折優惠)~~ 重點推介招牌芋泥肉鬆脆皮蛋餅🥰淡淡爆餡芋泥, 再配上香口嘅肉鬆, 係完美嘅蛋餅~ 芒果肉滷肉飯, 芒果鮮甜, 再配上滷肉, 味道非常特別,亦都好match~~  小食拼盤包括台灣腸, 花枝丸,鹽酥雞~ 一次過食曬咁多種台灣夜市小食🥳🥳飲品方面, 雙檸冬瓜茶有驚喜, 不會很甜,但很清新❤️ 全手作芋頭鮮奶,淡淡芋泥很足料,濃厚芋頭味,正呢~~
滋味台式料理~必試招牌芋泥肉鬆蛋餅

壹.01 (台式便當)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

台灣菜食過不少,但這麼價廉物美的台灣餐廳是少之又少呀!餐廳是用QR code下單,我與朋友一見menu,菜式價錢都非常便宜,不自覺點完又點,竟選了5樣主食、2杯飲品!🥢台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)$39🥢小食拼盤這個價錢這個份量,真的非常划算!腸仔、花枝丸都好入味,雞則夠嫰滑🥢花雕雞翼3隻 $28🥢這是冷盤,雞翼同樣入味加嫰滑🥢魯肉汁肉燥蔬菜 $15🥢蔬菜份量不算多,但加肉燥一齊食,味道增色不少🥢薑蔥排骨飯(酥炸)$58🥢份量非常充足,尤其薑同蔥多到堆滿整個飯!🥢熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)$39🥢蛋餅好香蛋味,芝士做到拉絲效果,色香味俱全呀🥢全手作芋頭鮮奶(小)$19[加芝士奶蓋$8]🥢全手作芋頭鮮奶(中)$24 🥢這可以說是餐廳的必點招牌飲品,芋頭好多,加上芝士奶蓋,口質更勝一籌餐廳正在做優惠,星期一至六2:30pm後有9折以及特飲半價,我與朋友二人,整餐飯都只需$214.2,真是物超所值!

台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)

🥢花雕雞翼3隻 $28🥢這是冷盤,雞翼同樣入味加嫰滑

花雕雞翼3隻

魯肉汁肉燥蔬菜

薑蔥排骨飯(酥炸)

熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)

🥢全手作芋頭鮮奶(小)$19[加芝士奶蓋$8]🥢全手作芋頭鮮奶(中)$24 [芝士奶蓋$8.00]🥢這可以說是餐廳的必點招牌飲品,芋頭好多,加上芝士奶蓋,口質更勝一籌

全手作芋頭鮮奶

餐廳正在做優惠,星期一至六2:30pm後
2022-11-24
台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)
花雕雞翼3隻
薑蔥排骨飯(酥炸)
熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)
全手作芋頭鮮奶
  • 拉絲芝士火腿蛋餅