餐廳: 壹.01
資訊:

2023-01-29 21 瀏覽
觀塘呢間「壹.01」一直🔥人氣都好高🤩,經常座無虛席,因為抵食又好味😋。入面裝修☺️簡約,走小清新🌱風格主打多款便當、滷肉飯以及地道小食,例如芋泥肉鬆蛋餅、夜市小食拼盤等,仲不時有新產品推出,芋泥三文治、炸鮮奶、芋泥奶蓋都係新出食品,鍾意芋泥既朋友不能錯過哦😎另外好暖心既係有多款養生系列飲品,八寶桂圓玫瑰茶、生薑紅棗玫瑰茶等,岩哂冬天飲,又有保氣養血功效🥰便當飯類款款都大大份,仲可選多飯🥳,飯餐低至$55起,除咗下午茶(2:30pm後入座)及晚市可享全單9折外,外賣同樣有9折,特飲更有半價優惠,真係非常抵食👍🏻

• 芋泥三文治
  • 炸鮮奶
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
2023-01-28 21 瀏覽
3 MOST FAV dishes on their menu:🥇Deep fried milk puddingThe crust was super crispy with a warm sweet milky core 🥛 We could not stop eating it 😋🥈Braised pork rice 🍚 They have definitely upgraded this taiwanese signature dish to another level 🤩 The braised pork belly was super soft & tender 🐷 The mango was a surprise🥭 The fruitiness & acidity completely balanced out with the greasiness of the fat 😍We ordered another rice bowl with deep-fried pork ribs & salty seaweed too & the meat was HUGEEE🥉 Tar

🥇Deep fried milk pudding

🥈Braised pork rice 🍚

🥉 Taro Egg Pancake Roll
The taro purée was smooth & nutty with a hint of sweetness paired with the savory meat floss 💜 The warm egg pancakes were v soft & fluffy too 🫓

We tried the cheese-string egg pancakes with ham too 🧀 It’s tasty too but could be less salty ☺️

Love their cold dishes too including the shredded chicken 🍗 which was silky smooth & appetizing with the cucumbers 🥒 & the drunken wings with rice wine aroma 🍶

It is by far the BEST taiwanese food I’ve ever tried in HK 👍🏻 Their food was both in high quality & in satisfying portion at economic prices 💰
2023-01-21
  • 蘇子青瓜手撕雞
  • 炸鮮奶
📍Hong Kong📍開工大吉🍊祝大家順順利利開開心心🧧初五開工同朋友仔去食餐開年飯先,去開觀塘就諗到再訪極高性格比既台式餐廳「壹.01」。🤭宜家晚市仲做緊9折,特飲半價!會唔會太抵。🤪 所有野仲要大大份,食到超級無敵飽,最後仲可以打包走🤭1. 香葱紫菜手撕雞飯上次試過魯肉飯今次就試下其他飯先,手撕雞飯真係喜出望外。😍啲雞好滑嫩,另外仲有得揀加紫菜,超正!🤭另外,仲有啲台灣醃菜撈埋啲飯真係好正。🤤2. 辣椒大葱排骨飯大大塊排骨,相信大過我隻手。🤣炸得超級酥脆,配飯超夾。另外,仲有超級多辣椒同大葱,撈埋落啲飯同超好食,辣辣地。同埋啲料真係超級超級多,啲排骨都食唔晒打包左返屋企食。🤭3. 花雕雞翼大大隻雞翼,陣陣花雕酒香味。唔太好酒既我都覺得好食!🤤個質地好嫩滑。😋4. 珍珠豆奶 黑糖鮮奶珍珠煙煙韌韌,但又唔會太淋啱啱好。配搭豆奶意想唔到既夾。豆奶仲好有豆香。🧋黑糖鮮奶,今天簡左少甜個甜度就啱啱好,唔會太甜。😋飲品大大杯真係好抵飲!______________________________
💰價錢: HKD $60-100😋味道: ❤️❤️❤️❤️❤️📍地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號
📍Hong Kong📍

4. 珍珠豆奶 黑糖鮮奶

💰價錢: HKD $60-100

😋味道: ❤️❤️❤️❤️❤️

📍地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

#hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkong
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 蜜汁排骨便當
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
唔會heavy的台式美食( ̀⌄ ́)~~~比起一般台式食物少油少鹽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)食物同飲品同樣少調味少糖( ̀⌄ ́)很喜歡🔸脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字 $48炸鮮奶超驚艷(´▽`)外脆內軟炸皮很薄很脆 一咬即碎裏面係滑嘟嘟鮮奶 半流心奶凍狀(´▽`)重奶香( ̀⌄ ́)好味芋泥餅好天然 無額外加糖的感覺一咬濃濃芋泥香( ̀⌄ ́)好適合芋泥控🔸壹.01芒果魯肉飯 $58份量十足 魯肉入味魯肉偏瘦 少肥膏( ̀⌄ ́)醬汁唔會過咸芒果全部好甜( ̀⌄ ́)配魯肉飯出奇地搭 減少油膩感🔸蘇子手撕雞 $25淡淡嘅調味 唔會過咸突出手撕雞本身香味 推介(´▽`)(溫馨提示 夜晚去經常賣晒的喔(´▽`))🔸拉絲芝士火腿蛋餅 $39咸香嘅火腿芝士配千島醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)絕配蛋餅足料 芝士可以拉絲喔🔸台北夜市小食拼盤 $36(台灣腸+花枝丸+鹽酥雞)炸物出色 脆而不油膩( ̀⌄ ́)鹽酥雞肉質嫩滑 炸皮脆但唔厚 必試炸花枝丸同樣彈牙juicy(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🔸全手作芋頭鮮奶 $24 (加配價)必點 真材實料的芋泥鮮奶鮮奶無額外加糖 口感醇厚(不是稀稀的那種鮮奶喔( ̀⌄ ́))大量滑溜芋泥(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)配鮮奶超幸福好天

唔會heavy的台式美食( ̀⌄ ́)~~~

比起一般台式食物少油少鹽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
食物同飲品同樣少調味少糖( ̀⌄ ́)很喜歡

脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字

🔸脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字 $48

炸鮮奶超驚艷(´▽`)外脆內軟
炸皮很薄很脆 一咬即碎
裏面係滑嘟嘟鮮奶 半流心奶凍狀(´▽`)
重奶香( ̀⌄ ́)好味

芋泥餅好天然 無額外加糖的感覺
一咬濃濃芋泥香( ̀⌄ ́)好適合芋泥控

壹.01芒果魯肉飯

🔸壹.01芒果魯肉飯 $58

份量十足 魯肉入味
魯肉偏瘦 少肥膏( ̀⌄ ́)醬汁唔會過咸
芒果全部好甜( ̀⌄ ́)
配魯肉飯出奇地搭 減少油膩感

蘇子手撕雞

🔸蘇子手撕雞 $25

淡淡嘅調味 唔會過咸
突出手撕雞本身香味 推介(´▽`)
(溫馨提示 夜晚去經常賣晒的喔(´▽`))

🔸拉絲芝士火腿蛋餅 $39

咸香嘅火腿芝士配千島醬(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)絕配
蛋餅足料 芝士可以拉絲喔

🔸台北夜市小食拼盤 $36

(台灣腸+花枝丸+鹽酥雞)
炸物出色 脆而不油膩( ̀⌄ ́)
鹽酥雞肉質嫩滑 炸皮脆但唔厚 必試
炸花枝丸同樣彈牙juicy(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

全手作芋頭鮮奶(加配價)

🔸全手作芋頭鮮奶 $24 (加配價)

必點 真材實料的芋泥鮮奶
鮮奶無額外加糖 口感醇厚
(不是稀稀的那種鮮奶喔( ̀⌄ ́))

大量滑溜芋泥(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)配鮮奶超幸福
好天然的味道(*¯︶¯*)滿足

🔸黑糖鮮奶(大) $33

飲品同樣係微糖 好合適 唔會過甜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
牛奶醇厚 有全脂奶嘅奶香(´▽`)

🔸 黑糖珍惜鮮奶+寒天(大) $40

寒天口感較硬身 似實淨的啫喱口感
一大塊好好咬 但用飲管有點難吸(´・_・`)

炸物同芋泥高質(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推介
性價比高 下午茶同晚市仲有九折喔~

脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文字
壹.01芒果魯肉飯
蘇子手撕雞
台北夜市小食拼盤
全手作芋頭鮮奶(加配價)
第三次到訪壹.01 。最近新年朋友到訪家食飯。諗諗有甚麼餐廳好食。一諗就諗起觀塘的台灣壹.01。最近仲要新出了新品,一於試試未食過的食物和新品。1.脆炸鮮奶卷 古早芋泥三文治($48)鮮奶卷外層香脆,鮮奶味濃,好香口,好好味!芋泥三文治好特別,外層用上餅乾炸脆脆,內的芋泥非常香滑。兩款新小食的確一流!2. 熔岩蛋之戀( $39 )火腿芝士拉絲蛋蛋餅,餡料非常豐富﹐仲可以芝拉絲。上面的醬汁味道似千島醬,非常夾,推介!!!3. 台北夜市小食拼盤($39)每次都必叫台北夜市小食拼盤。因為每一道小食都是我最愛的。鹽酥雞香脆,花枝丸彈牙,台灣腸香甜脆口。4. 風琴豆腐牛肉飯($55)一大串的風琴豆腐,滲入濃濃的牛肉汁。配上份量多的牛肉飯,滿足!5.薑蔥蜜汁排骨飯($58)排骨醃得入味,酥炸香脆,肉質軟腍,份量極大份,還要舖滿薑蓉及蔥花,邪惡但不能拒絕!6.奶蓋手作芋頭鮮奶(+$27)7.手作芋頭鮮奶(+$19)芋泥香濃幼滑,味道天然,甜度適中。鮮奶味香濃。最新還新出了芝士奶蓋,芝士奶蓋細滑,香濃。另飲品更豐富一層外賣自取/2:00後都有9折優待,CP值高
第三次到訪壹.01 。

最近新年朋友到訪家食飯。諗諗有甚麼餐廳好食。

一諗就諗起觀塘的台灣壹.01。

最近仲要新出了新品,一於試試未食過的食物和新品。

1.脆炸鮮奶卷 古早芋泥三文治($48)

鮮奶卷外層香脆,鮮奶味濃,好香口,好好味!

芋泥三文治好特別,外層用上餅乾炸脆脆,內的芋泥非常香滑。

兩款新小食的確一流!

2. 熔岩蛋之戀( $39 )

火腿芝士拉絲蛋蛋餅,餡料非常豐富﹐仲可以芝拉絲。

上面的醬汁味道似千島醬,非常夾,推介!!!

3. 台北夜市小食拼盤($39)

每次都必叫台北夜市小食拼盤。因為每一道小食都是我最愛的。

鹽酥雞香脆,花枝丸彈牙,台灣腸香甜脆口。

4. 風琴豆腐牛肉飯($55)

5.薑蔥蜜汁排骨飯($58)
排骨醃得入味,酥炸香脆,肉質軟腍,份量極大份,

還要舖滿薑蓉及蔥花,邪惡但不能拒絕!

6.奶蓋手作芋頭鮮奶(+$27)
7.手作芋頭鮮奶(+$19)

外賣自取/2:00後都有9折優待,CP值高
2023-01-26
10 分鐘 (外賣自取)
前排又去左呢間 @1.01_ig 食lunch! 呢間台式餐廳由幾位年輕人經營,唔單止食物高質又地道,價錢又唔貴,仲會定時推出新產品,真係好抵食!😍🔻🌟脆炸鮮奶卷。古早二文治 $48呢個係佢地嘅新產品!味道唔錯,一咬落去就咇曬啲鮮奶出黎,炸到好香口,咸咸甜甜咁,好好食😋另外嘅古早二文治入面充滿芋泥餡,中意食芋泥嘅朋友一定覺得好食🤩🔻🌟花雕雞翼($28/3隻)呢個冷盤小食必叫☺️雞翼好大隻,而且好入味,有啲酒味同埋好香麻油味,好食😉🔻🌟酥炸花枝丸 ($15/3粒)呢個花枝丸炸到好香脆,上面好多椒鹽,味道好似台灣食嘅果啲咁😹好味🔻🌟鹽酥雞球 $16呢個小食真係好開胃,食下食下就食曬,細細粒咁又冇骨,好香口🤣🤣🔻🌟薑蔥手撕雞飯 $55呢個飯份量好多,上面有勁多薑蔥,絕對夠曬撈成碗飯!夾埋啲手撕雞食超正!啲手撕雞冇骨之餘肉質都好嫩滑,側邊仲有啲青瓜、酸菜等配菜,好豐富😍🔻仲有每次黎都必叫嘅0冰手作芋頭鮮奶($38/S),底下真係食到好多芋頭,成杯飲品冇冰唔會愈飲愈淡,飲完超飽😆😆
🌟脆炸鮮奶卷。古早二文治 $48
🔻
🌟花雕雞翼($28/3隻)
🔻
🌟酥炸花枝丸 ($15/3粒)
🌟鹽酥雞球 $16
🌟薑蔥手撕雞飯 $55
2023-01-24
  • 花雕雞翼
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 薑蔥手撕雞飯
  • 酥炸花枝丸
講真話:屋企人同朋友都知我只認證一間台式食店,就係非壹.01莫熟。上年食過返尋味, 我亦有推介過同事黎食,2023年一開始當然要再黎幫襯。今次到訪,發現小食和飲品類更進一步,比以往多元化。難怪小店客似雲來, 經常爆滿。一直勞心勞力的90後老闆腼腆一笑,然後跟我說很快會推出的新產品。期待再臨 ______________________________除了一向熱賣的熱雙檸冬瓜茶和全手作芋頭鮮奶, 多了有菊花蜜糖薑茶,而有養血調理功效的八寶桂圓玫瑰茶更見精緻,看著花瓣在飄浮,著實漂亮。脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治鮮奶卷外層香脆,內面鮮奶味濃,入口爆奶,好特別!芋泥二文治炸到卜卜脆,芋泥香滑,非常好吃!兩款新小食的確一流!熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)蛋餅芝士多到可以拉絲,醬汁調味得宜,係我最推介既蛋餅。101芒果魯肉飯香芒、魯肉、蔥花和雜菜蓋滿整個飯,一個令我驚艷既配搭。芒果香甜,魯肉夠入味,飯粒香滑軟綿綿,令我食指大動。202蜜汁紫菜排骨飯 (酥炸)四大件肉排同埋紫菜,同樣堆滿整個飯,肉排香酥脆滋味,再配香蔥和紫菜,味道更加一絕。台北夜市小拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)鹽酥雞真的非常之

期待再臨

全手作芋頭鮮奶

八寶桂圓玫瑰茶

脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治
古早芋泥二文治

脆炸鮮奶卷

熔岩蛋之戀 (拉絲芝士火腿蛋餅)
蛋餅芝士多到可以拉絲,醬汁調味得宜,係我最推介既蛋餅。

101芒果魯肉飯
芒果魯肉飯

202蜜汁紫菜排骨飯 (酥炸)
蜜汁紫菜排骨飯

台北夜市小拼盤 (台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)
鹽酥雞真的非常之香脆,越食越好味。花枝丸彈牙,台灣腸香口。

全手作芋頭鮮奶
八寶桂圓玫瑰茶
古早芋泥二文治
脆炸鮮奶卷
芒果魯肉飯
蜜汁紫菜排骨飯
2023-01-20 21 瀏覽
Badboy難得嚟開觀塘,去咗呢間台灣小店外賣番去同朋友分享。Badboy喺2:30pm後去有外賣9折、飲品半價優惠,超抵食呀😳二百嶺蚊就已經好豐富🤭(內文價錢為折扣前)🫔邪惡蛋之戀-芋泥肉鬆脆皮蛋餅$39蛋餅酥脆香口包住綿滑微甜嘅芋泥配埋咸咸哋嘅肉鬆好邪惡😋🌭蜜汁台灣腸$15朋友欣賞佢加咗蜜汁,令本身就好食嘅台灣腸更好食😋🐥花雕雞翼(5隻)$38雞翼好大隻😳好似係第一次食花雕雞翼,花雕幾香,食落都幾入味,肉質結實爽滑。🐤蘇子青瓜手撕雞(雙份)$45雙份份量好足,肉質無花雕雞翼咁滑但更有肉味,食吓食吓唔小心食哂成兜🤭本身仲諗住分兩次食。🍱蜜汁排骨便當$65飯偏濕軟,量好多😳排骨好大塊好多肉,酥炸得幾脆幾香口,肉質偏實身好有咬口,加埋甜甜地嘅蜜汁唔錯。仲有兩粒鵪鶉蛋、幾塊腸、菜。🧋古早奶茶(中)$31,雙檸冬瓜茶(中)$35,全手作芋頭鮮奶(中)$48全部飲品都幾好飲,古早奶茶睇落好奶但其實奶滑之餘茶味好香濃。雙檸冬瓜茶酸酸甜甜好清爽解渴。全手作芋頭鮮奶落足料芋泥,同樣綿滑好飲😋

🫔邪惡蛋之戀-芋泥肉鬆脆皮蛋餅$39
蛋餅酥脆香口包住綿滑微甜嘅芋泥配埋咸咸哋嘅肉鬆好邪惡😋

🌭蜜汁台灣腸$15
朋友欣賞佢加咗蜜汁,令本身就好食嘅台灣腸更好食😋

🐥花雕雞翼(5隻)$38

🐤蘇子青瓜手撕雞(雙份)$45

🍱蜜汁排骨便當$65

外賣自取
2023-01-18 37 瀏覽
好掛住台灣, 今日去官塘做野晚飯當然要係果裏食埋啦大食妹記得之前食過中海中升中心嘅呢間台灣餐廳真係好好味, 今日就去回味一下<蜜汁紫菜排骨飯>朋友嗌嗌左份蜜汁紫菜排骨飯大食妹上次黎嘅時候都嗌左呢個, 排骨即叫即炸, 完全蓋住下面嘅飯, 超足料呀另外肉質亦都唔錯, 真材實料之餘又彈牙<芒果魯肉飯>可惜大食妹啱啱剝左智慧齒唔食得咁脆嘅野, 於是嗌左份芒果魯肉飯點解冬天嘅芒果仲可以咁香甜, 配搭入味而且入口即溶嘅肥美魯肉, 好夾加埋青蔥口感層次更佳<熔岩蛋之戀>今次蛋餅就揀另一隻口味熔岩蛋之戀芝士好多, 可以影返張拉絲嘅相引死睇緊食評嘅你哋<脆炸鮮奶卷 . 古早芋泥二文字>今次黎呢時候發現好似多左款小食拼盤鍾意甜食嘅朋友一定要試脆炸鮮奶卷外脆內軟, 入口有奶凍感古早芋泥二文字好似薄脆餅乾夾住綿綿芋泥, 有驚喜<魯肉汁肉燥蔬菜>朋友又懶健康嗌左蔬菜, 均衡營養又餘味道都唔差宜家堂食指定飲品有半價優惠, 晏晝兩點半後仲有九折, 都幾抵食
好掛住台灣, 今日去官塘做野晚飯當然要係果裏食埋啦
<蜜汁紫菜排骨飯>
朋友嗌嗌左份蜜汁紫菜排骨飯
另外肉質亦都唔錯, 真材實料之餘又彈牙
<芒果魯肉飯>
加埋青蔥口感層次更佳
<熔岩蛋之戀>
今次蛋餅就揀另一隻口味
熔岩蛋之戀芝士好多, 可以影返張拉絲嘅相引死睇緊食評嘅你哋
<脆炸鮮奶卷 . 古早芋泥二文字>
今次黎呢時候發現好似多左款小食拼盤
鍾意甜食嘅朋友一定要試
脆炸鮮奶卷外脆內軟, 入口有奶凍感
古早芋泥二文字好似薄脆餅乾夾住綿綿芋泥, 有驚喜
<魯肉汁肉燥蔬菜>
朋友又懶健康嗌左蔬菜, 均衡營養又餘味道都唔差
  • 脆炸鮮奶卷 . 古早芋泥二文字
  • 熔岩蛋之戀
📍「壹.01」- 觀塘今次食食食之旅黎到觀塘😌等到頸都長,台灣都仲係未開關俾自由行,唯有搵住啲台灣野過下癮先🥹呢間嘅芒果魯肉飯好出名,👧🏻想試好耐,而且2點半後仲有9️⃣折優惠同特飲半價,夠哂抵食🥳📷餐廳位於中海日升中心二樓,唔算難搵,裝修風格帶有文青feel ,有唔同嘅字句同圖案係牆壁,整體感覺幾舒服😗呢間嘅上菜速度都幾快,而且店員服務態度都好好,抵讚👍🏻🍴壹.01芒果魯肉飯💰HK$58 (9折HK$52.2)✨推薦指數:8/10魯肉飯就食得多,加埋芒果又真係未試過🤣首先呢個飯有好多芒果🥭,而且粒粒鮮黃,熟嘅程度岩岩好,夠香甜😋魯肉唔會淨係得啲肥肉,仲有瘦肉夾雜住,比例幾好,而且好入味,個汁夠哂出色,鮮嚟撈飯一流😋配菜仲有椰菜、紅蘿蔔絲、台式醃梅菜、香蔥一齊撈飯食,營養夠哂均衡😇整體嚟講芒果同魯肉各自都幾出色,撈埋一齊食👧🏻就覺得幾特別,芒果中和返魯肉嘅肥膩感,不過又未到驚艷嘅感覺😂不過佢勝在份量幾多,價錢唔貴,CP值幾高!未試過嘅朋友仔都可以試吓😎🍴蜜汁排骨便當💰HK$65 (9折HK$58.5)✨推薦指數:7/10去台式小店👧🏻都好中意嗌便當,因為有好多唔同嘅配菜😌呢款有大大塊酥炸排
📍「壹.01」- 觀塘

今次食食食之旅黎到觀塘😌

呢間嘅上菜速度都幾快,而且店員服務態度都好好,抵讚👍🏻

🍴壹.01芒果魯肉飯
💰HK$58 (9折HK$52.2)
✨推薦指數:8/10
魯肉飯就食得多,加埋芒果又真係未試過🤣

🍴蜜汁排骨便當
💰HK$65 (9折HK$58.5)
✨推薦指數:7/10
去台式小店👧🏻都好中意嗌便當,因為有好多唔同嘅配菜😌
呢款有大大塊酥炸排骨,大到遮住哂成個飯咁滯🤣另外仲有鵪鶉蛋、台灣腸、紅薑絲、西蘭花、魯肉飯,夠哂豐富😙
排骨炸到好乾身唔油膩,但就唔係好食到蜜汁嘅味🤔雖然排骨好大塊同埋炸到個外層好脆,不過炸粉就太厚,如果薄返少少🤏🏻會更好😗內層肉質就幾入味但較乾身😛
魯肉飯就依然出色😍滷鵪鶉蛋夠入味,紅腸夠惹味,反而配菜比主菜更出色🫣不過以呢個價錢同份量嚟講都算幾抵🫡

🍴熔岩蛋之戀
💰HK$39(9折HK$35.1)
✨推薦指數:8.5/10
👧🏻最愛嘅台灣野非蛋餅莫屬!所以今次嗌哂兩份試吓😌
呢份熔岩蛋先呀其實就係拉絲芝士火腿蛋餅,一份切開咗6件,由薄口香脆嘅蛋餅皮包住芝士同火腿,面頭淋上海量嘅千島醬😆
呢度嘅蛋餅皮同外面食嘅有啲唔同,比較薄身同乾身,頭尾位嘅皮仲幾脆添!😛
入面嘅芝士真係做到拉絲效果,而且唔漏,火腿就令整體味道更咸香😙

🍴邪惡蛋之戀
💰HK$39(9折HK$35.1)
✨推薦指數:9/10
試咗款咸嘅蛋餅,梗係要埋呢一款甜嘅蛋餅,就係芋泥肉鬆脆皮蛋餅啦,作為芋泥控嘅👧🏻又點可以錯過呢😌
呢份都係切開咗6件,由香脆嘅蛋餅皮包住海量芋泥同肉鬆,見到都已經覺得好吸引🤤食落芋泥甜度岩岩好,口感好綿滑,入面仲加咗芋頭粒,令口感更多層次🤩🤩🤩
香甜嘅芋泥配合埋咸香嘅肉鬆,雙方配合得好好,再加脆皮蛋餅,層次好豐富,食完超滿足🥰😋😋😋

🍴珍珠豆奶(凍/大)
💰HK$21(9折HK$18.9)
✨推薦指數:8/10
珍珠奶茶就飲得多,珍珠豆奶又真係好少見,所以👦🏻嗌咗杯試吓😎呢杯入量都幾多,飲落豆奶味好濃,甜度岩岩好,連男仔都岩飲😗珍珠份量都幾多,口感Q彈,幾好飲😚

🍴生薑桂圓紅棗茶(熱/中)
💰HK$15(9折HK$13.5)
✨推薦指數:9/10
👧🏻不嬲走養生type,呢度有埋養生熱飲,岩哂女仔,而且冬天飲仲可以暖粒粒🥰🔥
呢杯睇到落咗好多材料,飲落紅棗味香甜,帶有薑味,可以驅寒,唔會太甜,飲完真係成個人暖哂😚😚😚

• 邪惡蛋之戀
2023-01-17 26 瀏覽
再次二訪呢間台式料理嘅小店,每次去到都排龍要等位。仲推出咗新款小食,當然要同朋友去食。用Qrcode落單真係好方便見到即刻嘩咗一聲,呢碗 [ 薑蔥手撕雞飯 $55 ] 薑蔥份量真係超級多,薑蔥控真係大愛呀,超惹味嘅薑蔥,成個飯都係薑蔥味,而且手撕雞肉肉質好嫩滑,份量又夠多,撈飯食真係一流友人就叫咗呢碗 [ 風琴豆腐牛肉飯 $55 ] 中間位置放咗舊長長嘅風琴豆腐,風琴豆腐就好似海綿咁索哂啲牛肉汁,咬落去唧哂啲汁出嚟,超美味,配埋啲嫩滑牛肉,夠哂惹味新推出嘅必試小食 [ 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文字 $48 ] 即叫即炸,外層炸到金黃色,口感酥脆,入面軟滑,奶香味香滑;古早芋泥二文字,外層用鬆脆嘅餅乾,夾住中間細滑軟糯嘅芋泥,真係食到停唔到口呢款 [ 熔岩蛋之戀 $39 ] 蛋餅薄身之餘,食落香脆口感,真係超足料,入面有芝士同好多火腿,啲芝士仲可以拉絲拉到好長添,口感豐富多層次,真係夠哂邪惡,芝士控必叫最後叫埋份 [ 台北夜市小食拼盤 $39 ] 燒得香脆嘅台灣腸,帶蜜糖嘅甜味,食落爆汁、口感爽口彈牙嘅花枝丸、炸到卜卜脆,口感酥脆嘅鹽酥雞飲品就叫咗杯 [ 黑糖珍珠鮮奶 (大) $45 ]

飲品就叫咗杯 [ 黑糖珍珠鮮奶 (大) $45 ] 奶味超濃,口感幼滑,黑糖珍珠口感煙韌彈牙,另外仲加入仙草,而且味道唔會太甜,真係超好飲。另一杯係濃濃豆香味嘅 [ 珍珠豆奶 (大) $31 ] 口感綿滑,加入仙草及寒天,三款配料都好有咬口,食落口感更豐富

星期一至六,2:30pm後全單9折優惠同埋特飲半價,真係抵食到爆,記得唔好去錯日子,因為星期日同紅日休息㗎

壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

2023-01-14
  • 風琴豆腐牛肉飯
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文字
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 珍珠豆奶
  • 薑蔥手撕雞飯
佢哋而家2:30pm後做9折同埋特飲半價‼️芒果魯肉飯 (折後價 $52.2) ●●●●○魯肉大大嚿 半肥瘦芒果好鮮甜 🥭本身仲擔心會酸同埋唔夾個飯 見佢哋ig寫係用當造芒果💛呢個組合真係幾新鮮,食厭普通魯肉飯可以try try佢風琴豆腐牛肉飯 (折後價 $49.5) ●●●●○牛肉係正常肥牛,冇咩特別 反而個風琴豆腐係MVP🌟佢完全索晒牛肉汁,咬落去juicy香口同魯肉飯一樣,份量好多(重點係餐廳仲有得俾你揀多飯㖭🍚)熔岩蛋之戀 (折後價 $35.1) ●●●●◐表面煎到微薄脆呢一點真係非常欣賞,想講我喺香港幾乎冇食過脆嘅蛋餅個餡亦都冇偷工減料,入面有埋拉絲芝士同火腿 上面嘅千島醬吊味效果👍🏻全手作芋頭鮮奶 (中;折後價 $21.6) ●●●●●我願意為呢杯芋頭鮮奶吃回頭草!(嗯?芋泥顆粒感唔重,整得好滑身 輕甜味道配上香醇creamy嘅鮮奶🥛好飲呢 (ㆆᴗㆆ)*✲゚*。⋆黑糖珍珠鮮奶 (大;折後價 $36) ●●●●○珍珠彈牙而且黑糖亦都濃味,🐷非常滿意 話可以媲美老虎堂level😂我冇咩飲過就唔清楚了✍🏻 用料簡單但有心思,係非常適合觀塘打工仔同埋學生嘅飯堂🇹🇼🐷覺得好足料📍壹.0
佢哋而家2:30pm後做9折同埋特飲半價‼️

芒果魯肉飯 (折後價 $52.2) ●●●●○
魯肉大大嚿 半肥瘦
呢個組合真係幾新鮮,食厭普通魯肉飯可以try try佢

風琴豆腐牛肉飯 (折後價 $49.5) ●●●●○
同魯肉飯一樣,份量好多(重點係餐廳仲有得俾你揀多飯㖭🍚)

熔岩蛋之戀 (折後價 $35.1) ●●●●◐

全手作芋頭鮮奶 (中;折後價 $21.6) ●●●●●
我願意為呢杯芋頭鮮奶吃回頭草!(嗯?

黑糖珍珠鮮奶 (大;折後價 $36) ●●●●○

🐷覺得好足料

📍壹.01
💰: ●●●●◐ (after discount)
環境、服務: ●●●●○
2023-01-16 21 瀏覽
呢間台灣菜價錢好抵😍而且好多選擇!味道都好唔錯🤤芒果魯肉飯✨ $58 4.2/5😋睇到覺得好特別!驚會唔會好奇怪😯但完全唔會~芒果一啲都唔酸!配魯肉反而好解膩✨魯肉肥瘦均勻,汁嘅調味都好香😍配埋菜脯超送飯!不過略嫌飯有少少太濕,乾身啲配埋魯肉飯嘅汁就啱啱好!辣椒大蔥手撕雞飯✨(有櫻花蝦)$55 4/5食落唔會好辣~手撕雞份量都好多而且都好滑好入味😍櫻花蝦唔係裝飾咁簡單🤣真係好鮮好重味!不過唔食大蔥嘅可能會覺得有少少苦~整體都唔錯!芋泥肉鬆脆皮蛋餅✨ $39 4.5/5😋蛋餅真係超好食😍個皮真係脆唔係講笑!肉鬆加埋芋泥真係外脆內軟🤤鹹加甜嘅平衡啱啱好,超值得試😍😍台北夜市小食拼盤✨ $39 4/5😋呢個價錢有齊台灣腸、花枝丸同鹽酥雞🤤每樣都唔hea😍鹽酥雞size細細粒好入口,雞肉好嫩滑!炸皮又唔會厚😍台灣腸好香好juicy!全手作芋頭鮮奶(中) $24超足料嘅芋泥😍而且唔係化學味道!真材實料🤤甜度啱啱好~整體嚟講無論小食、主菜定飲品都做得唔錯!好值得去試😍
呢間台灣菜價錢好抵😍而且好多選擇!味道都好唔錯🤤

芒果魯肉飯✨ $58 4.2/5😋

辣椒大蔥手撕雞飯✨(有櫻花蝦)$55 4/5

芋泥肉鬆脆皮蛋餅✨ $39 4.5/5😋

台北夜市小食拼盤✨ $39 4/5😋

全手作芋頭鮮奶(中) $24

超足料嘅芋泥😍而且唔係化學味道!真材實料🤤甜度啱啱好~

整體嚟講無論小食、主菜定飲品都做得唔錯!好值得去試😍
2023-01-15 102 瀏覽
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖好耐冇食台灣嘢啦,所以有啲同事就介紹咗我去觀塘附近嘅台灣小食店,有正宗嘅夜市小食同埋超正嘅珍珠奶茶😋😋😋1. 香蔥紫菜手撕雞飯🐔🍚$57 - 佢呢個口水雞肉質有嫩滑口感,再用紫菜調味,食落口感覺豐富,不過個飯比較濕身,但係整體味道啱啱好😋😋2. 台北夜市小食拼盤🍢🍡$39 - 拼盤包括鹽酥雞,台灣腸同酥炸花枝丸,行台灣夜市必食,鹽酥雞炸到卜卜脆,台灣腸燒得香脆,花枝丸粒粒都彈牙,好有台灣feel👍🏻👍🏻3. 芋泥肉鬆蛋餅🫔$39 -🤤🤤用咗手抓餅做法,再加芋泥同肉鬆增加口感,兩樣嘢混合令到芋泥唔會太甜,而且肉鬆帶有少少鹹味,令到個蛋餅超容易入口😋😋😋4. 黑糖珍珠鮮奶🧋$35 - 好飲過🐯堂😁😁,味道唔會太甜,個奶茶超滑超好飲環境坐得好舒服,有啲台式cafe feel,感覺好chilled😁😁😁 一定推介啲朋友去試吓👍🏻👍🏻👍🏻餐廳2:30後做緊全單九折優惠,超平靚正👍🏻👍🏻👍🏻
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

香蔥紫菜手撕雞飯
芋泥肉鬆蛋餅
黑糖珍珠鮮奶
2022-12-17
10 分鐘 (堂食)
香蔥紫菜手撕雞飯
芋泥肉鬆蛋餅
黑糖珍珠鮮奶
2023-01-15 25 瀏覽
觀塘不少小店熱愛台式料理今次去左試一試 壹。01份量十足一啲都唔怕唔夠食而且店家都主張少鹽少糖相較普遍既食肆冇咁重口味🍀芒果魯肉飯特別配搭 香甜鮮芒加上滷肉飯 恰度好處🍀薑蔥蜜汁排骨飯薑蔥控 大愛惹味薑蔥配上炸到鬆脆既排骨令人食指大動🍀特盛薑蔥手撕雞便當鮮嫩可口 亦都係薑蔥味特濃加上台式香腸及鵪鶉蛋等配菜口感豐富另有多款不同健康特飲可供選擇注重健康嘅都可以㨂選 🍀生薑紅棗玫瑰茶(補氣養血)🍀菊花枸杞決明子茶 消熱解毒)🍀邪惡蛋之戀-芋泥肉鬆脆皮蛋餅軟綿既芋泥加上芝士肉鬆惹味可口🍀蜜汁台灣腸另外2:30後仲有9折優惠下午茶又多個選擇啦🤭
觀塘不少小店
熱愛台式料理