餐廳: 壹.01
資訊:

2023-05-20 32 瀏覽
觀塘區高質台灣小店,已經多次次到訪,全因為食物味道夠地道正宗,充滿台灣風味,而且性價比相當高,令小店一直人氣高企😋 首先餐廳提供各類型台灣飯類,主要以魯肉飯、排骨飯、手撕雞飯等,款式多達20多款,今次點選既人氣芒果魯肉飯,鮮甜芒果配上半肥瘦魯肉,味道清新入味!而新推出小食,炸鮮奶、芋泥二文治,外脆內軟,香脆外層包住暖笠笠既鮮奶同芋泥,口感一流💫 值得一提,手作芋頭鮮奶,芋泥足料又唔會過於甜膩~ 總結係非常推介既一間台灣料理!
2023-05-19 161 瀏覽
我哋上次係觀塘食完呢間餐廳之後,發現性價比非常之高,所以今次係觀塘做完嘢之後,第一時間沖去呢到到醫肚🤪脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治 $48今次我哋叫咗佢哋呢款新產品,一次過滿足兩個願望,鮮奶卷炸到脆卜卜,一咬開啲鮮奶就排山倒海咁湧出嚟,夠香又夠滑,Jᴇɴɢ!至於個二文治呢,個餡夠哂份量,而且芋頭味十足,配埋個外層嘅餅乾一齊食,口感勁豐富😋熔岩蛋之戀 $39其實佢即係芝士蛋餅,但啲芝士就真係好似熔岩咁流哂出嚟🤣 趁熱食仲可以有超強嘅芝士拉絲效果😍 蛋餅餅皮微脆,每嚿蛋餅都有滿滿嘅芝士同一塊完整嘅火腿,配埋千島醬食,勁Yᴜᴍ🤤香蔥紫菜手撕雞飯 $57吸收上次嘅經驗,今次叫咗少飯😆 手撕雞唔會撕到變雞絲,食落仍然啖啖肉🤩 調味方面主要靠香蔥,紫菜同麻油做味道嘅輸出,超級惹味👍🏻台北夜市小食拼盤 $39呢款我哋上次都有叫,仍然保持高水準,每款小食都好有台灣嘅味道,我哋就特別鍾意入面嘅炸花枝丸🫶🏻 又係超級惹味🥴秘製厚切蜜汁豬扒 $38真係超大塊🤣🤣 佢用酥炸嘅方法去炸,熱辣辣上枱,外脆肉嫩,炸炸夠哂薄,而且豬扒肥瘦適中,食到少少油脂,Pᴇʀғᴇᴄᴛ😚今次都叫返上次果兩杯飲品,分別係黑糖珍珠鮮奶同

脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治 $48

台北夜市小食拼盤 $39
台北夜市小食拼盤

秘製厚切蜜汁豬扒 $38
秘製厚切蜜汁豬扒

今次都叫返上次果兩杯飲品,分別係黑糖珍珠鮮奶同全手作芋頭鮮奶,都係一樣咁好味😙

食物質素夠哂高,食到捧住個肚走都係2百零蚊,醒多個Tɪᴘs比你哋,依家follow 佢地嘅IG,2:30pm後仲有9折優惠添啊🥰 仲唔拿拿聲去食😆
2023-05-13
下午茶
脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治
香蔥紫菜手撕雞飯
台北夜市小食拼盤
秘製厚切蜜汁豬扒
  • 全手作芋頭鮮
2023-05-19 24 瀏覽
同事話觀塘有間台灣餐廳芋泥好好食芋頭控又出動啦🌞放工去到餐廳差唔多七點半 唔洗排隊 不過都幾乎座無虛席大家可以係Openrice 訂座 或者like 餐廳IG page ✨可享有全單九折💁🏻‍♀️蜜汁排骨便當 $68蜜汁味好濃 大大塊排骨炸得好脆肉質唔乾唔死實👍 便當仲有好多配料 有好幾種醃菜 酸菜榨菜等等 仲有滷肉 鵪鶉蛋 台灣香腸 西蘭花$68有咁多野食 配料 同大碗飯 真係物超所值💁🏻‍♀️芋泥肉鬆蛋餅 $39其實我最想食脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治不過點餐時才發現售罄最後叫左芋泥肉鬆蛋餅蛋餅脆身有蛋香 配上幼滑芋泥同鹹香肉鬆 口感豐富滿足👍芋泥味道偏淡 如果芋頭味濃d會更好食💁🏻‍♀️台式小食拼盤 $ 39小食拼盤有鹽酥雞 台灣腸 花枝丸花枝丸炸得好出色 炸皮好薄唔油膩 入面仲有花枝片👍好好食台灣腸同坊間無乜分別 正常發揮 鹽酥雞份量好多不過就炸得冇乜鹽酥效果 雞肉冇雞味 比較普通💁🏻‍♀️芋泥鮮奶(大) $24芋泥軟綿 芋頭粒粒粉綿 呢杯芋頭味好濃厚 鮮奶濃香而不甜口感味道都超正😋食物: 7.5/10環境: 7/10服務: 7/10性價比: 7.5/10
同事話觀塘有間台灣餐廳芋泥好好食

環境: 7/10
服務: 7/10
性價比: 7.5/10
2023-05-17 24 瀏覽
壹.01 觀塘📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖值得再訪👍🏻價錢親民~台灣餐廳今日來開觀塘又來到 壹.01 觀塘@1.01_ig心心念住♥️全手作芋泥鮮奶🥛外賣返支飲手準仍然保持到👍🏻芋頭香~入口口感綿密加埋鮮奶😬好香滑另外叫左兩個飯同兩款小食😋好滿足啊💯足料飯餐~落料不手軟。香蔥紫菜手撕雞~雞肉滑嫩配上大量香蔥 。蜜汁紫菜排骨飯~超大塊排骨~入口酥脆。台北夜市小食拼盤 有齊夜市3寶~台灣腸、花枝丸、鹽酥雞 即叫即炸~新鮮熱辣🔥。脆炸鮮奶卷 古早芋泥二文治 一次過食到2款甜品😋鮮奶卷香而不膩 ~ 芋泥控必食二文治~滿佈爆漿芋泥。雙檸冬瓜茶 ~ 飲落帶冬瓜茶香~好清新。珍珠豆奶 ~ 珍珠入口Q彈 😎*如果大家2:30pm後來仲抵食🥹做緊9折同埋特飲半價🤭✨大家來開觀塘可以來支持下呢間好有熱誠♥️CP值高又高質台式小店👍🏻
壹.01 觀塘

手準仍然保持到👍🏻芋頭香~入口口感綿密
加埋鮮奶😬好香滑

另外叫左兩個飯同兩款小食😋好滿足啊💯
足料飯餐~落料不手軟

。香蔥紫菜手撕雞~雞肉滑嫩配上大量香蔥

。蜜汁紫菜排骨飯~超大塊排骨~入口酥脆

。台北夜市小食拼盤

有齊夜市3寶~台灣腸、花枝丸、鹽酥雞
即叫即炸~新鮮熱辣🔥

。脆炸鮮奶卷 古早芋泥二文治

一次過食到2款甜品😋鮮奶卷香而不膩 ~
芋泥控必食二文治~滿佈爆漿芋泥

。雙檸冬瓜茶 ~ 飲落帶冬瓜茶香~好清新

。珍珠豆奶 ~ 珍珠入口Q彈 😎

*如果大家2:30pm後來仲抵食🥹
做緊9折同埋特飲半價🤭✨
大家來開觀塘可以來支持下呢間好有熱誠♥️
CP值高又高質台式小店👍🏻

2023-05-16 24 瀏覽
滷肉飯叫咗佢最出名嘅芒果滷肉飯!見到好多人都話芒果同滷肉飯係夾的,甜甜鹹鹹係幾好食的!滷肉飯有好多配料包括酸菜等等。撈勻晒一齊係淡淡都係有配料的,如果第一次食都好推介芒果滷肉飯🥭

超難得黎到觀塘整野, 梗係要搵下呢頭有咩野食啦, 未飛台灣前, 真係會好掛住台灣嘅野食😬 Bookmark左呢間台式小店, 最主要有小丸子中意嘅芋頭野食啊😍嗌左超特色嘅芒果魯肉飯, 岩哂豬生中意食芒果嘅心意, 冇諗到芒果同魯肉飯食起上嚟又幾夾喎, 魯肉仲要唔肥添👍 然後小丸子瘋狂嗌芋泥小食, 試左脆炸鮮奶卷。古早芋泥二文治, 超香嘅流心奶同埋鬆化餅乾夾著芋泥啊😋 超級香口, 啖啖芋頭🤩 再嗌左芋泥肉鬆蛋餅, 芋頭夾埋雞蛋肉鬆一齊食, 口感超豐富!!! 野飲豬生嗌左超級爆炸多年冇飲嘅黑糖珍珠鮮奶, 小丸子就嗌左特濃芝士奶蓋芋頭鮮奶, 肉眼睇芋頭已經佔左成大半, 勁瘋狂, 加埋芝士奶蓋係咪好邪惡先😚😝 飲哂成杯真係堅飽同滿足啊!!!呢度最吸睛嘅係過左2點半黎食仲有9折添呀😍📌壹.01觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖.#hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodstagram #foodies #foodlover #foodporn #foodphotography #taiwan #likesforlike #instali

呢度最吸睛嘅係過左2點半黎食仲有9折添呀😍

📌壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
#hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #foodstagram #foodies #foodlover #foodporn #foodphotography #taiwan #likesforlike #instalike #followforfollowback #milktea #taro #tarolover
  • 芒果魯肉飯
  • 脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治
觀塘搵食有好多選擇, 而且台灣菜式亦有好多, 今次揀左呢間係俾古早芋泥三文治同芋頭鮮奶吸引😍用openrice book台仲有9折, 當然要去試下啦。 脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治 $48芋泥二文治係用兩塊餅乾夾住芋泥去炸🍪芋泥棉滑而餅乾又有D甜甜地。鮮奶卷亦炸得好香脆, 奶味好香滑。呢碟用黎做下午茶一流👍🏼 全手作芋頭鮮奶 $24呢杯芋頭鮮奶外表已經好吸晴, 幾乎每張台都有叫🫶🏻飲落好香芋頭味, 加埋牛奶一齊飲, 好香滑🥛 蜜汁紫菜排骨飯 $60排骨炸得太乾而且食落仲有少少苦味, 唔知係咪D蜜汁炸太耐而變左苦味🤧伴碟既蔥都好乾。紫菜同D小菜撈飯就好食, 呢個組合冇出錯。 辣椒大蔥魯肉飯 $58魯肉汁唔錯, 同白飯撈埋一齊食, 仲有少少痴住個口😳而辣椒大蔥只有少少微辣, 味道有D似川菜。 台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞) $39小食拼盤最穩陣, 台灣腸同花枝丸都好食🌭而鹽酥雞亦炸得香脆肉質亦唔乾。

脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治 $48

全手作芋頭鮮奶 $24

蜜汁紫菜排骨飯 $60

辣椒大蔥魯肉飯 $58

台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞) $39
觀塘眾多餐廳之中,呢一間係值得我再次回訪嘅台式餐廳今次見到多咗唔同嘅新菜式梗係要試下新野我地2:30後嚟,全單仲有9折本身價錢已經唔貴,真係抵上加抵✨ 脆炸鮮奶卷初嚐鮮奶卷,熱辣辣脆卜卜量咬一啖...幼滑嘅鮮奶即時流出,口感好正✨ 古早芋泥二文治呢款加入厚厚嘅芋泥軟綿綿嘅口感,滲出啖啖芋香味✨辣椒大蔥牛肉飯 牛肉配上滿滿嘅大蔥份量充足 肉汁豐富好Juicy✨香蔥紫菜魯肉飯 魯肉飯食得多估唔到加上紫菜嘅味道又幾夾飯同魯肉嘅比例恰好✨台北夜市小食拼盤 拼盤可以一次過享受3種唔同嘅小食鹽酥雞 同 花枝丸 炸得香脆夠乾身灑上椒鹽更香口惹味✨全手作芋頭鮮奶 每啖都啜到綿滑芋頭同鮮奶係完美嘅配搭加埋幼滑嘅芝士奶蓋更香滑✨珍珠奶茶 必飲珍珠奶茶,煙煙韌韌嘅珍珠茶底同奶嘅比例恰好掃QR Code落單,見到有其他新菜式會將會推出,期待下次再嚟試

觀塘眾多餐廳之中,
呢一間係值得我再次回訪嘅台式餐廳

今次見到多咗唔同嘅新菜式
梗係要試下新野
我地2:30後嚟,全單仲有9折
本身價錢已經唔貴,真係抵上加抵
✨ 脆炸鮮奶卷
初嚐鮮奶卷,熱辣辣脆卜卜量
咬一啖...幼滑嘅鮮奶即時流出,口感好正

✨ 古早芋泥二文治
呢款加入厚厚嘅芋泥
軟綿綿嘅口感,滲出啖啖芋香味

✨辣椒大蔥牛肉飯

每啖都啜到綿滑芋頭
同鮮奶係完美嘅配搭
加埋幼滑嘅芝士奶蓋更香滑

✨珍珠奶茶
必飲珍珠奶茶,煙煙韌韌嘅珍珠
茶底同奶嘅比例恰好

掃QR Code落單,見到有其他新菜式會將會推出,
期待下次再嚟試
2023-05-13
下午茶
  • 台北夜市小食拼盤
2023-05-14 66 瀏覽
閒日夜晚全店爆滿,無可否認份量足,計埋九折又平,但味道好一般,難免會失望🥺最近幾次食既台灣嘢都麻麻地,係時候要計劃下飛台灣,食啲正宗既平衡返🫣▪️ 薑蔥蜜汁排骨飯(6/10)💲58呢兜上檯真係嚇親,面頭勁大堆既生薑蔥,所以幾重草青味,同我幻想既薑蓉蔥油有出入,仲會有啲鹹酸菜,係重口味之選😳酥炸排骨脆身既,但係炸粉偏多,肉位乾身嚡口😢自問平時唔鍾意太多汁,不過呢度係近乎無既,說好的蜜汁呢?成兜飯感覺實在太過乾🍚▪️ 香蔥紫菜牛肉飯(6.5/10)💲57相比下呢兜算係好啲,有香蔥、洋蔥、紫菜、榨菜、椰菜,牛肉就係普通既肥牛,有少少似以前係連鎖店食既牛肉飯咁,好彩底下有返少少汁,起碼無咁乾👉🏻👈🏻▪️ 拉絲芝士火腿蛋餅(6/10)💲39食落邊位微脆,口感唔係平時既台灣蛋餅,而係似大阪燒麵糊,偏向厚身粉感,無咩蛋香🥚裡面既芝士火腿,做唔到拉絲效果,而且比好濃烈既千島醬搶曬味🤨▪️ 0冰手作芋頭鮮奶(S)(6/10)💲19 (跟餐);38見到已經覺得芋頭比例太少,好間唔中先有啲細芋頭粒,覺得自己飲緊好純正既鮮奶🥛💆🏻‍♀️🔎 整體評分(6/10)

▪️ 薑蔥蜜汁排骨飯(6/10)💲58

薑蔥蜜汁排骨飯

▪️ 香蔥紫菜牛肉飯(6.5/10)💲57

香蔥紫菜牛肉飯

▪️ 拉絲芝士火腿蛋餅(6/10)💲39
拉絲芝士火腿蛋餅

🔎 整體評分(6/10)
2023-05-13 39 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️ 5/5/2023(Fri), Dinner🍽💁A先生之前工作都喺觀塘區出入過一段時間,所以喺呢頭搵食都有少少心得,喺工廠區呢一帶都有唔少值得試既餐廳,今晚我地就去到中海日升中心既壹.01食台灣菜。店舖係由幾位有心既年輕人經營,主打健康無味精既台灣菜,好值得支持💪🏻。而今晚我地order咗:🔆 壹.01芒果魯肉飯($58)餐廳自己都喺餐牌度講「睇落小奇怪,食落好和諧!」,又甜又鹹咁,得唔得㗎?不過既然你敢整,💁‍♀️為食妙妙同💁A先生又會敢叫敢食既!上枱時既賣相比起餐牌上更色彩繽紛,除咗黃色既芒果🥭,仲有紅色既豆乾絲、淺啡色既菜脯、深啡色既魯肉同埋綠色既蔥粒。魯肉本身夠油潤,肥肉唔算多,本身已經好好送飯。混合埋香甜既芒果🥭粒一齊,又係另一種感覺,芒果既香甜中和咗魯肉既油膩感覺,食多幾啖都唔怕膩,果然食落都幾和諧。🔆 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治($48)脆炸鮮奶卷入面既鮮奶餡都好流心,A先生第一啖咬落去時都“咇”咗一啲落返隻碟度,外表夠脆,而鮮奶餡唔會過甜又有奶味,唔錯👍🏻。至於古早芋泥二文治就係兩片餅夾住芋泥,餅夠香脆而芋泥就夠晒足料,香甜軟滑既芋泥帶點一點芋頭粒粒既口感,同

而今晚我地order咗:
🔆 壹.01芒果魯肉飯($58)

🔆 脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治($48)

至於古早芋泥二文治就係兩片餅夾住芋泥,餅夠香脆而芋泥就夠晒足料,香甜軟滑既芋泥帶點一點芋頭粒粒既口感,同香脆既餅好匹配。
🔆 台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)($39)

台灣腸咬落肉汁同油脂喺口腔內爆發,外皮仲加咗少少蜜汁令到入口帶點甜味;花枝丸入口彈牙,有花枝味唔會太多粉;鹽酥雞炸得酥脆,入口雞肉仍嫩滑有肉汁,唔會乾爭爭。
🔆 花雕雞翼(5隻)($38)

雞翼上枱時花雕酒香撲鼻,酒味入到雞翼入面夠晒入味,雞肉都嫩滑,$38有5隻性價比好高。
🔆 全手作芋頭鮮奶(中)(加芝士🧀️奶蓋)($32)

分開飲會分別飲到面層鹹香幼滑既芝士🧀️奶蓋,中間係濃郁既奶味,再到最底層既綿滑芋泥,芋香味味濃又帶點粒粒既口感。攪勻之後就係芋頭既香甜中帶點芝士奶蓋既味道,甜中帶點芝士🧀香,有層次既味道。
🔆 八寶桂圓玫瑰茶($25)

有菊花🌼、玫瑰🌹、紅棗、桂圓,熱飲入口滋潤養血,適合女士飲用。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 有創意既台灣菜,性價比高

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮附近既APM🅿️
👉🏻 餐廳牆上都寫住「觀塘除咗塞車,仲有壹.01」,其實工廠區都主要係日間塞車,夜晚又問題不大
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-05-05
5 分鐘 (堂食)
2023-05-13 43 瀏覽
小店食物份量足、定價不貴,2:30後更有9折優惠,絕對划算‼️👍🏻▫️❥$𝟱𝟱 / $𝟰𝟵.𝟱 辣椒大蔥手撕雞飯🐥肉質幼嫩的手撕雞鋪滿在碗中,大蔥中加了櫻花蝦,很滋味‼️👏🏻 吃著還有一絲絲的辣,很不錯‼️🌶️▫️❥$𝟲𝟬 / $𝟱𝟰 蜜汁紫菜排骨飯🐽排骨炸得酥香又軟嫩,一點都不油膩‼️👍🏻 米飯中放入紫菜,簡單拌著已很美味‼️😚▫️❥$𝟯𝟵 / $𝟯𝟱.𝟭 台北夜市小食拼盤🍱有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞‼️台灣腸皮脆肉汁飽滿‼️花枝丸口感鮮甜‼️鹽酥雞酥脆可口‼️👅▫️❥$𝟯𝟵 / $𝟯𝟱.𝟭芋泥肉鬆蛋餅🥢綿密的芋泥和金黃色的蛋黃顏色配搭很吸睛‼️👀 加了咸香的肉鬆,豐富又美味‼️😙▫️❥$𝟰𝟴 / $𝟮𝟭.𝟲 (特飲半價+9折)手作芋頭鮮奶🥤有一顆顆的芋頭顆粒,加了牛奶口感很順滑‼️🥛▫️❥$𝟰𝟬 / $𝟯𝟲黑糖珍珠鮮奶(大)🧋珍珠Q彈份量也很多‼️🍬
❥$𝟱𝟱 / $𝟰𝟵.𝟱 辣椒大蔥手撕雞飯🐥

❥$𝟲𝟬 / $𝟱𝟰 蜜汁紫菜排骨飯🐽

❥$𝟯𝟵 / $𝟯𝟱.𝟭 台北夜市小食拼盤🍱

❥$𝟯𝟵 / $𝟯𝟱.𝟭芋泥肉鬆蛋餅🥢

❥$𝟰𝟴 / $𝟮𝟭.𝟲 (特飲半價+9折)手作芋頭鮮奶🥤
有一顆顆的芋頭顆粒,加了牛奶口感很順滑‼️🥛
❥$𝟰𝟬 / $𝟯𝟲黑糖珍珠鮮奶(大)🧋
珍珠Q彈份量也很多‼️🍬

2023-05-11 33 瀏覽
《📍壹.01食評》仲記唔記得之前介紹觀塘人氣台灣美食嘅壹.01,聽講最近佢哋又出咗啲新菜單喎,到底係咪都係保持一貫高質水準呢😚?一齊嚟睇吓💓!限時優惠‼️宜家經Openrice book位仲有9折優惠,記得記得記得要早啲book喇!🆕『脆炸鮮奶卷。古早二文治 - $48』新上品嘅小食,點會唔試‼️先講講脆炸鮮奶卷係炸得十!分!香!脆!,一咬落口先會感受到卜卜脆嘅口感,之後就會有濃濃先牛乳味湧出嚟,成件事係好match,亦都唔會過膩!之後就要讚讚古早二文治都係同樣都正,二文治裡面鑲咗滿滿嘅芋泥,同樣地外皮都係卜卜脆,裡面嘅芋泥好綿密,甜度剛剛好,口味程度係有💯分!🆕 『芝士奶蓋芋泥鮮奶 - $24』芝士奶蓋超厚超濃郁,加埋勁綿密嘅滿滿芋泥蓉,同埋超重牛乳味嘅鮮奶🐄,成個combination 係幾夾,超有層次感,重點係絕對唔會過甜!偷偷地話你,好飲到2位小編係爭住飲啊🥹!🔸『台北夜市小食拼盤 - $39』▶️包括花枝丸、鹽酥雞粒、台灣腸呢個拼盤係encore又encore,皆因真係超有台北夜市嘅味道,冇得飛嘅小編表示超懷念!小食全部都炸得金黃香脆,食落口係卜卜脆架,再加上十分香口嘅椒鹽,令到菜
《📍壹.01食評》

🆕『脆炸鮮奶卷。古早二文治 - $48』

🆕 『芝士奶蓋芋泥鮮奶 - $24』

🔸『台北夜市小食拼盤 - $39』
▶️包括花枝丸、鹽酥雞粒、台灣腸
呢個拼盤係encore又encore,皆因真係超有台北夜市嘅味道,冇得飛嘅小編表示超懷念!小食全部都炸得金黃香脆,食落口係卜卜脆架,再加上十分香口嘅椒鹽,令到菜式更加惹味😍!

🔸『薑蔥手絲雞飯 - $55』
眼見滿滿嘅薑蔥,小編已經覺得心動了!先讚讚薑蔥係超級之香,連怕食蔥嘅小編都覺得好正,係唔加唔得啊!而手絲雞份量都係超級多,每一啖飯都食到滿滿雞肉,仲要雞肉係好嫩滑,配埋薑蔥同自家製醬汁,好食到一粒飯都唔留😋!

🔸『香蔥紫菜牛肉飯 - $57』
飯上面鋪滿嘅香蔥同紫菜,令成個味道更加之有層次,惹味MAX!牛肉亦加入咗自家製和風醬汁,保留到牛肉味道,亦都令整個菜式更加香口,超正😝!

🔸『黑糖珍珠鮮奶 - $40』
鮮奶揀選咗3.6牛奶🥛,口感香濃順滑,絕對係真材實料!黑糖珍珠亦都保持一貫高質水準,超級Q彈超級香濃,值得一讚😎!

一間屬於香港年青人嘅觀塘台式餐廳👦🏻👩🏻👧🏻🧒🏻,全部都係由一班超有心嘅後生仔女去打理,你唔係唔支持啊⁉️

🤪iHungry肚餓指數:10/10分
📍二訪觀塘台灣菜‼️· 創意芋泥二文治😆 -- 壹.01☝🏻•===========================最近見到呢間餐廳推出咗新產品幾吸引,決定再encore!今次星期五夜晚嚟到坐無虛席,依然人氣十足!🤩------------------------------⭐️脆炸鮮奶卷、古早芋泥二文治 $48 (4.3/5)你無睇錯!呢個係二文治唔係三文治🤣用咗餅乾充當麵包,中間夾住厚厚嘅芋泥😍味道天然質感綿密🤩如果塊餅再脆啲更加正🥰鮮奶卷外皮脆口,入面嘅鮮奶半溶熱辣辣,奶味香濃👍·⭐️香蔥紫菜魯肉飯 $60 (4.3/5)魯肉份量好多,肥瘦均勻,鹹香十足🤩‼️加埋紫菜同香蔥更添風味😛•⭐️蜜汁台灣腸 $15 (4.2/5)外皮微脆甜甜哋,肉質juicy~·⭐️風琴豆腐牛肉飯 $55 第一次食風琴豆腐,其實就係長形嘅豆卜🤣牛肉份量好多~整體正常發揮·⭐️黑糖鮮奶 $28 (4/5)鮮奶香滑,黑糖甜度適中~•⭐️全手作芋頭鮮奶 加 芝士奶蓋 $32(4.3/5)第二次嚟都要encore呢個😆今次仲加咗芝士奶蓋,勁邪惡😛------------------------------賣相:3.5/5味道

===========================
⭐️脆炸鮮奶卷、古早芋泥二文治 $48 (4.3/5)

你無睇錯!呢個係二文治唔係三文治🤣
⭐️香蔥紫菜魯肉飯 $60 (4.3/5)

⭐️蜜汁台灣腸 $15 (4.2/5)
外皮微脆甜甜哋,肉質juicy~
⭐️風琴豆腐牛肉飯 $55

⭐️黑糖鮮奶 $28 (4/5)

鮮奶香滑,黑糖甜度適中~

⭐️全手作芋頭鮮奶 加 芝士奶蓋 $32(4.3/5)

第二次嚟都要encore呢個😆今次仲加咗芝士奶蓋,勁邪惡😛
賣相:3.5/5
味道:4.2/5
性價比:3.8/5
推介度:3.8/5
5------------------------------
店舖資料
名稱:壹.01
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
前往方法:觀塘站A出口
  • 風琴豆腐牛肉飯
觀塘不嬲都幾多台灣嘢食,近期有間新開嘅台式小店,由幾位二十幾歲既青年主理。價錢親民,仲要唔洗加一👏🏻!最近仲做緊優惠,follow佢哋ig 2:30pm後有9折優惠,真係超級抵食😆!🔸🤍薑蔥魯肉飯 $58魯肉肉質唔肥膩,好入味,個飯淋滿醬汁,好多薑蔥,好好送飯😋🥭芒果魯肉飯 $58好特別既配搭,鹹甜夾雜,芒果清甜,令到魯肉飯感覺冇咁油膩😆💛熔岩蛋之戀 $39即係拉絲芝士火腿蛋餅~ 芝士火腿呢個配搭不嬲都係世一🥹 芝士做到拉絲效果,意想不到既係加埋千島醬,都幾match🤩~💜脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治 $48新產品✨ 好難得有炸鮮奶🥹 外面炸得幾脆,裏面既鮮奶餡香滑又甜🤤 芋泥二文治既芋泥餡好豐富,芋頭味香甜濃郁😍🥛全手作芋頭鮮奶 $24+特濃芝士奶蓋$7.2超級推介👍🏻 建議要加奶蓋🫶🏻!芋泥軟綿,夾雜住芋頭粒🤤 芋泥同牛奶比例一半一半,加埋鹹香嘅芝士奶蓋好好飲🥹!🥛黑糖鮮奶 $28黑糖味十足,不過不失☺️

🔸
薑蔥魯肉飯

🤍薑蔥魯肉飯 $58
魯肉肉質唔肥膩,好入味,個飯淋滿醬汁,好多薑蔥,好好送飯😋

🥭芒果魯肉飯 $58
好特別既配搭,鹹甜夾雜,芒果清甜,令到魯肉飯感覺冇咁油膩😆

💛熔岩蛋之戀 $39

脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治

💜脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治 $48

🥛全手作芋頭鮮奶 $24+特濃芝士奶蓋$7.2

🥛黑糖鮮奶 $28
黑糖味十足,不過不失☺️

2023-05-06
薑蔥魯肉飯
脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治
  • 脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治
相隔一段時間,又嚟到壹.01 ,見到佢哋出咗唔少新品,鍾意嚐鮮嘅我緊係要試吓啦💞蜜汁紫菜酥炸排骨飯有時突然想食一碗好豐富嘅大碗飯,尤其係翻完整日工精力耗盡嘅時候,而壹.01 嘅台式大碗飯簡直係我嘅comfort food😆今次叫咗蜜汁紫菜酥炸排骨飯,排骨酥脆嘅外衣,彷彿聽到咬落去時"卡滋卡滋"嘅聲音,一咬果然做到外脆內嫩嘅效果!排骨炸得好通透 (證明火喉控制得好好) 配合秘製蜜汁及紫菜調味,然後面頭撒上蔥花,各種獨特又融合嘅味道交匯埋一齊,完美復刻咗台灣常見嘅炸排骨飯~芋泥肉鬆蛋餅我鍾意佢哋蛋餅嘅質感,係微微脆帶點厚實嗰一種煙韌,上次叫咗佢哋嘅芝士火腿蛋餅,今次試吓再芋泥肉鬆蛋餅,蛋餅塞滿口感綿密嘅芋泥餡。一層一層咁口感在太正了,夾埋肉鬆無半點違和感,呢個經典組合真係完美不過!脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治炸鮮奶一向都係我好鍾意食嘅嘢嚟,見到呢度有得食,好驚喜呢🤟內餡奶香濃郁,滑滑嫩嫩有啲似溶咗布甸咁嘅質感,而外皮金黃酥脆,結合埋一齊口感相當豐富,又唔會太甜~古早芋泥二文治係一款將兩塊餅乾夾住芋泥嘅小食🙈其實芋泥呢種餡料好容易會有一種廉價嘅香味,但係呢一款完全唔會,係紮紮實實屬於芋泥天然嘅

蜜汁紫菜酥炸排骨飯
芋泥肉鬆蛋餅
脆炸鮮奶卷‧古早芋泥二文治

古早芋泥二文治係一款將兩塊餅乾夾住芋泥嘅小食🙈其實芋泥呢種餡料好容易會有一種廉價嘅香味,但係呢一款完全唔會,係紮紮實實屬於芋泥天然嘅味道,中間嘅芋頭餡軟軟綿綿,未至於全部壓成蓉,中間會食到小小芋頭顆粒嘅粉粉沙沙咁,而外面嘅餅乾香香脆脆,甜度比較自然,好突顯到芋頭嘅清香,而且店家將古早芋泥二文治 切開四小件方便食用,好貼心呢😆
鹽酥雞球
咁大份都比我一口氣食晒,比起一般鹽酥雞細粒,細粒嘅好處就係雞肉比較入味,食落又冇咁乾~直接嘅調味粉香氣+酥脆無骨嘅癒悅,呢種小確幸,你懂的🥴
蘇子手撕雞
身為鍾意食肉唔鍾意啃骨嘅人,好鍾意佢哋嘅手撕雞🤭首先雞肉唔會撕得太碎,保留翻啖啖肉口感,另外雞肉軟硬度中等,雞皮好Q彈,油脂豐富得嚟唔乾,感覺係雞肉質感上落咗唔少功夫。味道方面清新開胃,青瓜份量都好足夠,食多啲都無罪惡感~
特製牛肉
牛肉軟嫩回甜,細膩嘅肉質+微甜嘅肉汁,送飯一流呢✨

古早紅茶
又平又大杯,茶味濃郁帶少少甜,冰冰涼涼清爽可口,配炸物一流💡

芝士奶蓋芋泥鮮奶
用一個方形嘅樽裝住,眼見有半杯份量都係芋泥。呈現出嚟係好靚嘅漸層紫色,溫柔嘅紫色同淡淡嘅奶香,每啖都好似台灣人嘅人情味咁warm❤️奶香濃郁嘅芝士奶蓋稠厚可口,配合香甜嘅芋泥同幼滑嘅鮮奶,係多重滿足!

最後,『壹.01』 比我嘅感覺就係量大實惠,出餐速度快、店內裝修光明舒適、整體用餐環境好舒服、有種家庭用餐嘅隨意感...『壹.01』 由幾個二十幾歲後生仔經營,主打台式料理嘅餐廳,一班小伙子默默努力為夢想打拼,淨係呢一點,已經值得支持~有時我哋食餐飯除咗單純為咗食物本身,有時仲為咗一種情境、一種感覺、一種氣氛,『壹.01』 食物本身嘅質素,加上員工友善嘅態度,以及整體嘅氣氛我都好滿意,令我同身邊朋友都由過路客變成回頭客。
外賣自取