2021-07-24 402 瀏覽
全晚最欣賞系員工既服務,態度親切亦貼心。首先上菜既系餐廳自家製既竹炭麵包,熱騰騰亦鬆軟。好似可以再添。點左輕烤麵豉漬三文魚$188同埋和牛片Carbonara$198。兩樣都不便宜,注意只系主食,無餐飲或餐湯。三文魚皮不脆,相信系煎過皮,但不夠。內面既肉仍然有粉紅色,亦即不全熟。但三文魚是否刺身級級數,衛生情況下容許做到半生熟效果呢?用既麵豉可以好夾,但浸住既湯略為太咸,配上櫻花蝦更咸。無其他配料,如薯蓉或蔬菜,所以份量好細。和牛Carbonara敗筆之處系太多芝士,多到蓋過所有肉味,亦非常滯。不明白大量既漏芝士對菜色有何提昇既作用。另外牛肉太大條又太長,根本系咬不開。牛肉既質素系被芝士既濃味蓋過晒,難以評估。
全晚最欣賞系員工既服務,態度親切亦貼心。

兩樣都不便宜,注意只系主食,無餐飲或餐湯。

附送之餐包
和牛片Carbonara
附送之餐包
2021-07-10 721 瀏覽
同男友去食咗佢個taste menue 一個人成600幾 呢個價錢都可以去食酒店buffet 不過未食過日式西餐 都試下啦 點知仲晒伏 除左個甜品過得去 其他菜式完全唔值呢個價錢 尤其是鵪鶉嗰度菜食落似臘鴨味 又咸 口感又唔好🤦🏻‍♀️ 非常失望 仲要話自己係日式西餐 除咗個source撈左啲wasabi 之外,真係食唔出邊個位係日式。之後講服務 個staff不停咁留意住我哋食完未 之後好快咁幫我哋收野 態度係好殷勤嘅 但搞到我哋食得有啲唔係好自在 呢個評論 希望間餐廳見到會作出改善啦 不過口味嘅嘢個個唔同嘅 我就唔會再去啦
呢個評論 希望間餐廳見到會作出改善啦
不過口味嘅嘢個個唔同嘅 我就唔會再去啦
2021-07-04 448 瀏覽
因為朋友生日 提早係openrice訂定位 仲留左信息有人生日 book左中午去到見到都坐滿人朋友們最愛黑色麵包 上枱時仲係熱辣辣我最愛忌廉湯小小一碗湯 就睇得出餐廳好用心製作食物有小蝦米乾 紫菜碎.....好多層次主食外表都十分精緻味道一流朋友們都好滿意特別想多謝 餐廳侍應-4眼哥哥好好服務比左個驚喜我的朋友仔Tiramisu好正 仲有小小酒味字寫得好靚 跟餐甜品都只係+$18 幾抵食總括黎講 餐廳環境乾淨食物精緻好味 服務100分 會再幫襯
因為朋友生日 提早係openrice訂定位

慶祝紀念
生日
Tirumisu
2021-06-10 839 瀏覽
I ordered the tomato which is $7x. It is just one big tomato with sour sauce. How come it cost $7x for just a tomato. It is overpriced a lot. Then we ordered eel risotto, the eel is normal but the rice is a bit too hard for me. Overall it is not a good experience. The staff is not sincere.
2021-05-25 1138 瀏覽
由坐低寫紙仔到埋單走嗰刻都覺得有一個五星級酒店嘅服務!!真係好到令我有點害羞😂😂😂爭啲以為自己係公主🤭嘢食方面都好有驚喜!叫咗個<<日式蒲燒鰻魚意大利飯>>($188)估唔到佢咁有創意!除咗有肥美嘅日式燒鰻魚之外~仲有好creamy嘅意式risotto!唔止! 仲有港式煎蛋🍳爆黃嗰吓...睇到都覺得好治癒🥳原來蛋黃加豉油撈risotto口感幾好,更加有種黏住口腔&鹹鹹的感覺😀爭啲唔記得要特別介紹佢嘅餐包!壓軸實有好嘢😌佢嘅竹炭餐包係有好香嘅橄欖油同蒜蓉味~熱烘烘加上包面脆卜卜!一個人都有兩塊😍真係唔好意思問佢有冇得加多一塊俾我🤪但其實我仲好想食多幾塊🤫
由坐低寫紙仔到埋單走嗰刻都覺得有一個五星級酒店嘅服務!!
真係好到令我有點害羞😂😂😂
爭啲以為自己係公主🤭
日式蒲燒鰻魚意大利飯

嘢食方面都好有驚喜!
叫咗個<<日式蒲燒鰻魚意大利飯>>($188)
估唔到佢咁有創意!
除咗有肥美嘅日式燒鰻魚之外~
仲有好creamy嘅意式risotto!
唔止! 仲有港式煎蛋🍳
爆黃嗰吓...睇到都覺得好治癒🥳

爭啲唔記得要特別介紹佢嘅餐包!
壓軸實有好嘢😌
佢嘅竹炭餐包係有好香嘅橄欖油同蒜蓉味~
熱烘烘加上包面脆卜卜!
一個人都有兩塊😍
真係唔好意思問佢有冇得加多一塊俾我🤪
但其實我仲好想食多幾塊🤫
日式蒲燒鰻魚意大利飯
2021-05-02 1592 瀏覽
觀塘工廈一向多正嘢, 今日去完九龍灣咖啡市集就book埋觀塘呢間fusion餐廳.一入到去有重別有洞天嘅感覺, 超舒服嘅cafe環境, 播住廣東歌. Waiter仲好gentlemen咁幫我拉凳. 詳細咁介紹menu.🍞 個餐包入邊搽咗佢哋自家製嘅橄欖醬. 切開個包仲有煙出, 好鬆軟, 橄欖味好香. 仲可以refill. 🥩 Grilled Australian Wagyu Flank Steak $328雖然冇問我幾成熟, 但係咁啱係我最中意嘅medium rare, 畀咗法式同英式兩隻mustard我哋揀, 英式就比較攻鼻啲, 法式就比較mild. 我同fd都中意英式嘅, 好刺激. 我好中意個牛, 因為好嫩同有啲粗鹽釣味. 我fd就覺得個薯條好正. 🥓 Pan-seared Legado Iberico Black Pork Loin $218本身見到個黑毛豬咁厚都擔心會乾. 但係切開又真係可以煎到裡面係嫩嘅. 但係我覺得鋪上面嘅粗鹽太多, 我後面係努力咁撥開佢.🥤 Iced Mocha $38呢個偏甜, 而waiter都有特別講明, 好貼心.覺得呢間餐廳嘅服務真係好好, 上菜會介

🥤 Iced Mocha $38
呢個偏甜, 而waiter都有特別講明, 好貼心.

覺得呢間餐廳嘅服務真係好好, 上菜會介紹返, 中間會問你覺得味道點. 而且環境好chill, 又冇咩人, 係幾好嘅拍拖地方.
2021-05-01
2021-03-26 1615 瀏覽
講左兩年的開年飯,今日終於都食到喇之前食,試過要等好耐先上菜。所以今次問定餐廳拎個menu,職員提醒12點前落單可縮短等餐時間試過鴨髀,試過豬,今次就試牛啦通常我都會揀salad,佢個salad十年如一日如果可以轉下就好喇是日餐湯係蘑菇湯,無興趣牛叫左五成,幾嫩薯條有黑松露味,好在唔多,仲接受到。隻蠔如果再煎得香脆少少,就好喇第一次試甜品好重酒味,但唔太甜似正宗的樣。如果甜品都不時換下就好喇!Main都會不時轉下,所以我都會keep住去試新野
講左兩年的開年飯,今日終於都食到喇

試過鴨髀,試過豬,今次就試牛啦

Simple  salad

通常我都會揀salad,佢個salad十年如一日
如果可以轉下就好喇

是日餐湯係蘑菇湯,無興趣

牛扒

牛叫左五成,幾嫩

薯條有黑松露味,好在唔多,仲接受到。
隻蠔如果再煎得香脆少少,就好喇

Tiramisu

第一次試甜品
好重酒味,但唔太甜
似正宗的樣。
如果甜品都不時換下就好喇!

Main都會不時轉下,所以我都會keep住去試新野
2021-03-12
牛扒
Tiramisu
2021-03-17 1159 瀏覽
真喺意想唔到,佢嘅餐包可以好食到咁,佢比美出面嘅麵包店內嘅麵包,我都情不自禁,食完一個又加一個😂😂,佢嘅黑麥內心有少少疑似提子?定喺啲咩嘅蓉呢?烘熱嘅麵包,鬆軟可口,聞到輕輕嘅芝麻味,一咬嘅時候有少少輕甜⋯⋯大腦湧現出兩個字好味⋯剛剛食完,侍應就問:需唔需添加餐包,內心極奇興奮,話好呀😬😬而佢嘅南瓜湯,除咗外觀吸引之外,飲第一啖就知道,非常足料,濃味十足,佢溝咗少少忌廉,令到嗰湯香滑度真喺啱啱好。因為雞肉串當刻有折扣,貪小便宜嘅我,我就叫咗嚟食,點知佢將普通嘅雞肉串,煮得啱啱好,一啲都韌,仲好彈牙呀。色香味俱全😳😳佢嘅大蝦意粉,比起之前幾味餸嚟講,真喺有啲可惜,意粉比較多油,但隻大蝦煮得唔差,個殼完全唔痴殼。最後食到甜品嘅時候,佢賣相好吸引,佢嘅面個陣焦糖,熱得啱啱好,而食落口都不過不失,反而我中意佢嘅香蕉串,佢嗰面加咗糖漿喺面,感覺有少少似蘋果果。秘汁燒雞串:$88香煎大蝦蟹膏配龍蝦汁意大利粉 $138甜品喺跟餐(時日甜品,所以唔記咩名🤪)

秘汁燒雞串

香煎大蝦蟹膏配龍蝦汁意大利粉

秘汁燒雞串:$88
香煎大蝦蟹膏配龍蝦汁意大利粉 $138
甜品喺跟餐(時日甜品,所以唔記咩名🤪)

秘汁燒雞串
2021-02-03 1339 瀏覽
Lunch set:包+餐湯+主食+飲品⁣⁣餐湯🥣(8/10)⁣熱熱的~充滿南瓜香甜同蕃茄香😚⁣⁣🦑墨魚咀天婦羅 +$28(7.5/10)⁣炸得好脆口~墨魚咀好彈牙但同個炸衣有分離☺️配嘅wasabi 汁好特別,好夾 !⁣⁣🐟秘撈瑤柱珍珠米炒飯配慢煮脆燒黃鱔 $138(7.5/10)⁣一黎到個飯好香,有勁多料~但比較乾同飯有點硬~⁣黃鱔勁彈勁鮮好香口😆,呢個配搭幾特別~⁣⁣🐷輕煎慢煮西班牙黑毛豬肉眼 $148 (8/10)⁣依舊豬勁香同重黑椒味,調味岩岩好而且脂肪分佈好平均,唔會好韌~⁣好鍾意個薯蓉,牛油味好濃同好creamy,仲有粒粒薯仔係入面🤓⁣⁣🦐香煎大蝦蟹膏配龍蝦汁意大利麵🦞 $138 (7.5/10)⁣個意粉汁充滿鮮甜味~蝦好彈牙幾好味,但意粉硬左少少❣️⁣⁣🤎Tiramisu (8/10)⁣細細的一舊,好滑好香,食到少少酒味,甜度岩岩好。⁣⁣
Lunch set:包+餐湯+主食+飲品⁣

餐湯🥣(8/10)⁣
熱熱的~充滿南瓜香甜同蕃茄香😚⁣

🦑墨魚咀天婦羅 +$28(7.5/10)⁣

一黎到個飯好香,有勁多料~但比較乾同飯有點硬~⁣
黃鱔勁彈勁鮮好香口😆,呢個配搭幾特別~⁣

🐷輕煎慢煮西班牙黑毛豬肉眼 $148 (8/10)⁣

個意粉汁充滿鮮甜味~蝦好彈牙幾好味,但意粉硬左少少❣️⁣

🤎Tiramisu (8/10)⁣
細細的一舊,好滑好香,食到少少酒味,甜度岩岩好。⁣
2020-12-05 1129 瀏覽
已經bookmarked左好耐,今日終於去了這餐廳食午餐。經openrice訂位還有85折。由於2人限聚只帶了媽媽來。今天試了不同的小食包括厚切牛脷、雞泡魚乾、煙肉焗日本蠔,主菜日本漬鮑魚乾炒秘撈瑤柱闊條麵、秘撈煮珍珠米炒飯以及甜品tiramisu,臨走時仲叫多個外賣比屋企人食。整個午餐經驗都很滿意。服務員態度簡直滿分。👏👏👏飲品選擇不是太多,我點的熱cappuccino及西柚汁是可以的。媽咪說要再來呀!
2020-12-05
  • 煙肉焗日本蠔
  • 雞泡魚干
2020-11-20 1057 瀏覽
📍境 (觀塘)今次嚟到觀塘樓上既一間嘅餐廳 餐廳環境好好 Waiter服務都好好 好細心👍𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹: 💛LUNCH SET-SOUP of the day: 粟米湯🌽粟米湯好有驚喜!好香濃同埋有陣陣牛油香味☺️-烤焗《宮崎》豬 ($138)豬肉烤得岩岩好 💓 唔會話太過乾 仲好入味-法式油封鴨髀 ($148)-Latte -Cappuccino -DESSERT of the day: Tiramisu (+$18) Tiramisu 入面有少少酒味 好特別 🍷𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:📍觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖Shop 509, 5/F, Hewlett Centre, 52-54 Hoi Yuen Road, Kwun Tong
📍境 (觀塘)

𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:
💛LUNCH SET

-SOUP of the day: 粟米湯
🌽粟米湯好有驚喜!好香濃同埋有陣陣牛油香味☺️

-烤焗《宮崎》豬 ($138)
豬肉烤得岩岩好 💓 唔會話太過乾 仲好入味

-法式油封鴨髀 ($148)

-Latte

-Cappuccino

Tiramisu 入面有少少酒味 好特別 🍷

𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:
📍觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖
2020-11-18 687 瀏覽
中午食飯訂座主餐牌有八折優惠,一行四人,有訂咗所以唔使等位, 1點鐘去到,餐廳已經好多人嗌咗四個lunch set,有三種串燒半價,嗌咗其中兩樣第一樣呢度係竹炭麵包,熱辣辣,鬆軟可口,中間夾雜着黑橄欖叫咗沙律同是日餐湯,南瓜蘿蔔湯,沙律賣相非常好,蘿蔔南瓜湯就一般啲,雖然都龍,但係冇乜南瓜味之後去半隻燒春雞,勁鞋,超柴皮再你係黑毛豬,好過燒雞,但份量好少,女仔食都未必夠飽最後點左兩個口福,龍蝦餐,三個主菜,依個最好,龍蝦雖然細細隻,都好夠膽呀,隻好過得去,都飽滿嘅,雖然區服有啲過數,味道都唔錯,薯條炸得鬆脆餐飲最好有果汁,叫咗杯西柚汁,酸味味,非常開胃,咖啡就超龍,一般d反而燒魷魚最吸引,又夠口,但係又唔老,燒牛脷就真係麻麻哋,因為用鹹牛脷燒,真係第一次見識到,第一口咬落去,真係打個突
嗌咗四個lunch set,有三種串燒半價,嗌咗其中兩樣
第一樣呢度係竹炭麵包,熱辣辣,鬆軟可口,中間夾雜着黑橄欖
之後去半隻燒春雞,勁鞋,超柴皮
再你係黑毛豬,好過燒雞,但份量好少,女仔食都未必夠飽
  • 串燒魷魚
2020-11-10 525 瀏覽
如果用心去我搵吓的話,觀塘工廠區都真係好多野食吓,今次第二次去呢間叫做嘅餐廳。去食日式西餐。餐廳位於the wave 隔離嘅豐利中心度。一出lift就見到餐廳嗰個大大嘅招牌,所以位置絕對唔難搵。餐廳裝修得好似一間cafe咁,仲有露枱可以坐,如果嗰日唔太熱我哋都會坐坐嗰張梳化好大張,比人一種好舒適嘅感覺。餐廳有lunch set 提供,但今日係星期六,所以只有正餐牌。野食方面好fusion,有西式嘅扒類麵包新鮮出爐,risotto 等等。當中菜色有結合日式嘅食材,例如:綠茶卡邦尼意粉,日式蒲燒鰻魚意大利飯。還有日式嘅串燒、天婦羅等。竹炭麵包麵包新鮮出爐,好香。麵包外皮鬆脆,內裏濕潤。麵包烘烤前落咗橄欖油,每一口都食到橄欖油嘅風味,又有輕微嘅竹炭香 ,麵包上面再加咗白芝麻,令本身己經色,香,味俱全嘅麵包再錦上添花。超好食。輕煎慢煮西班牙黑毛豬肉眼扒$218豬扒肉質嫩滑,有肉汁。但個人覺得扒類應該原個上,母需切開,咁樣會保留到更多肉汁。薯蓉普通,冇特別creamy。碟上掃上咗D藍莓醬個人覺得同豬肉唔係好夾。輕烤麵豉漬三文魚$188三文魚條邊看似有少少燶咗,但食落無燶味。魚嘅肉質唔柴口,但又未
如果用心去我搵吓的話,觀塘工廠區都真係好多野食吓,今次第二次去呢間叫做[境]嘅餐廳。去食日式西餐。
竹炭麵包

輕煎慢煮西班牙黑毛豬肉眼扒$218

輕烤麵豉漬三文魚$188
三文魚條邊看似有少少燶咗,但食落無燶味。魚嘅肉質唔柴口,但又未到非常嫰滑,勝在非常香口,幾好食嘅。上面有D柴魚絲同辣椒絲令三文魚有第二種口感嘅湯底味道清甜,但麵豉味就冇乜,係純日式高湯。
Cream brulee
焦糖皮香脆,燉蛋嫰滑,甜而唔膩。旁邊串焦糖香蕉都唔錯。
價錢總共$446.6。周末午市冇平日嘅午餐餐牌,有D唔低。平日平好多。但價錢都合理,有包,飲品同甜品
總括而言,環境同座位非常舒適,服務不俗,服務員會主動介紹餐牌同食物內容。食物有特色同質數唔錯,特別係個黑炭包,真係會吸引好多回頭客。
黑炭麵包
黑炭麵包
輕煎慢煮西班牙黑毛豬肉眼扒
Cream burlee
2020-11-01 410 瀏覽
星期六 放假同屋企搵日式餐廳 但又唔想食咁多刺身搵到呢間日式fusion 菜最喜歡佢自家製既餐包 好食過outback餐包食完可再添半份(由於好食所以冇影相)牛舌串燒:厚身而軟淋 同個燒汁好夾 再電埋蕃薯同番茄仔慢煮豬扒 味道ok 配薯蓉同紅菜 都幾健康 豬扒都淋滑雞肉串燒 簡單調味同加芝麻 ok👌🏻鮑魚軟淋入味 寬麵有咬口 配埋菇 汁係日式汁 甜甜地 辣辣地總括來講 整體食物質素唔錯價錢都可以接受我地再回來食店內有室內區 及室外區 秋涼出面坐都唔錯下次同其他朋友黎
星期六 放假同屋企搵日式餐廳 但又唔想食咁多刺身
搵到呢間日式fusion 菜

最喜歡佢自家製既餐包 好食過outback餐包
食完可再添半份
(由於好食所以冇影相)

牛舌串燒:厚身而軟淋 同個燒汁好夾 再電埋蕃薯同番茄仔

慢煮豚肉
雞肉串燒
海洋手工寬麵
2020-10-18 511 瀏覽
我同朋友兩個叫咗一份黑毛豬, 半份烤雞, 仲有一個漬蕃茄。叫完野食首先嚟咗個餐包, 係竹炭包, 入面搽咗啲香蒜同橄欖油, 而面頭就鋪咗啲芝麻。我搣開食嗰陣個包係出煙既, 睇得出有特登焗熱先拎上枱, 非常有誠意。食落好香蒜味同芝麻味 讚!主菜方面, 黑毛豬配咗少少藍莓醬, 鹹甜鹹甜咁幾好食。烤雞就正正常常不過不失。漬蕃茄好香, 食到有啲酒味再配反啲桂花香, 好fresh, 岩岩好可以中和下肉既膩。順帶一提, 餐廳廁所好乾淨, 抵讚!
我同朋友兩個叫咗一份黑毛豬, 半份烤雞, 仲有一個漬蕃茄。

竹炭包

黑毛豬(前) 烤春雞(後)

順帶一提, 餐廳廁所好乾淨, 抵讚!

2020-10-16
竹炭包
黑毛豬(前) 烤春雞(後)