2021-05-11 74 瀏覽
和牛漢堡扒定食配炸池魚 HK$150坊間的漢堡扒都唔好食乾爭爭,不過呢個漢堡扒都幾好食,不僅肉味香濃,而且軟熟多汁,如果可以再熱辣啲就好喇!另外,肥美鮮香脆炸池魚,本身見到炸魚仲以為係普通炸魚柳,但原來佢係成條池魚咁樣炸,所以淡淡肉,連魚骨都酥脆!燒血鯛定食配南蠻炸雞 HK$129真心勁勁勁大份,係完完全全嘅一整條肉,燒血鯛魚肉肉質鮮嫩,味道鮮甜!(不過下次刮鱗要刮得好啲)另外,南蠻炸雞好食,係我平時去居酒屋必備小食,炸雞塊表面酥脆,但入面又保留到肉汁,加埋西式的TATA醬,正!加配沙津吧及飲品吧 HK$15/位自助飲品吧內超過20款的蔬菜和水果汁、茶飲丶咖啡及汽水。我自己幾鐘意佢嘅美人果茶,清清淡淡,唔會太甜!
和牛漢堡扒定食配炸池魚 HK$150
燒血鯛定食配南蠻炸雞 HK$129
加配沙津吧及飲品吧 HK$15/位
自助飲品吧內超過20款的蔬菜和水果汁、茶飲丶咖啡及汽水。
我自己幾鐘意佢嘅美人果茶,清清淡淡,唔會太甜!
2021-05-03
2021-05-08 97 瀏覽
相約將軍澳之友食lunch,行來到東港城食店都好多,但又想坐得舒服啲, 就食塚田食堂吧!貪佢坐得舒服張枱又夠大,Order個lunch set就可以食埋出面自助形式嘅食物,有沙律吧,甜品,雖然款式不多但都好美味,飲品款式很多,沙律菜亦非常新鮮。我同朋友order左兩款set lunch四色刺身定食$98幾款刺身都新鮮,配沙律菜,我鍾意食牛蒡漬帶少少甜,另外仲有薯仔沙律、麵豉湯同埋青瓜漬天婦羅定食配南蠻炸雞$118南蠻炸雞雞肉幼嫰有雞味,天婦羅厚薄適中,好美味

我同朋友order左兩款set lunch

四色刺身定食$98

天婦羅定食配南蠻炸雞$118
南蠻炸雞雞肉幼嫰有雞味,天婦羅厚薄適中,好美味

經過依間餐廳見到menu啲嘢食都好日式好吸引,就決定試吓。我叫咗和牛壽喜燒定食🐮 $178,依個價錢就有和牛食好抵!加15蚊就有沙律飲品吧,一開始出去攞沙律飲品先,沙律吧有生菜,粟米,西蘭花,蕃茄等等,我落嘅柚子醋幾清新開胃。飲品都有超多選擇!有唔同嘅罐裝飲品,又有咖啡茶,同果汁。定食嚟到真係覺得超大份超靚,湯底係骨膠原湯底,舊骨膠原好快溶咗。和牛唔會太肥啱我食,質素不錯幾有牛味。加埋珍珠米同半熟玉子一齊食好正。食完牛仲有一大盤唔同款式嘅蔬菜,要做個健康寶寶食多啲新鮮蔬菜,食完真係好飽好飽。最後仲有自助吧嘅蛋糕仔食,推薦朱古力蛋糕,好有朱古力味,上面仲有層好Moisturise 件cake嘅cream。

2021-05-03 61 瀏覽
食物好食,推介燒鯛魚。照燒雞都好食,真係有燒嘅感覺,雞皮脆。不過出餐慢,我地坐低落單叫左兩個餐,黎一個﹑冇黎第二個。後尾加左單再叫多個餐。追左兩三次,第二個餐終於黎,但第三個餐又要再等﹑再追。但係店員態度好,幫我地追,同係咁講唔好意思。當晚外賣order好多,廚房入面忙住做外賣單,我地眼見係咁出外賣order。個經驗唔係咁好嘅,因為我地堂食要俾服務費,但外賣反而仲快過我地。最後店員見我地真係等左好耐,埋單時俾左少少折頭我地,成件事就唔同哂,覺得佢地有誠意想做好佢。
2021-05-01
2021-05-02 53 瀏覽
星期日諗住食個晚飯,行過叫咗個鹽麴雞定食外賣。返到屋企開嚟一睇,燶到咁樣樣,即刻食嘢嘅胃口都冇乜飯同湯都冇乜嘢,但係個雞燶到咁樣好心就整多個先出俾客,下次無乜事都唔會係呢間外賣😅😅

燶到咁樣樣,即刻食嘢嘅胃口都冇乜

外賣自取
2021-05-02 128 瀏覽
塚田農場實在太抵啦!上星期先食完,但今次行過都忍唔住再食下佢!見佢個menu有好多set都係100蚊唔洗, 仲要係晚市呀!係東港城食晚餐,都冇乜邊間CP值高過佢啦!天婦羅定食 $98今次就試下佢啲炸野~天婦羅!份量都唔少呀!有雞肉,蝦,茄子,秋葵,椒,金菇!好足料呀! 啲天婦羅岩岩炸起,熱辣辣,正!仲要啲炸粉唔太厚,入面既蔬果都好多汁!呢個價錢,抵到爆啦!仲要加15蚊就可以任飲!有包裝飲品又有自由斟既飲品,都好多選擇嫁!
天婦羅定食 $98
天婦羅定食
天婦羅定食
2021-05-01 53 瀏覽
講左好耐終於試左塚田食堂喇入到黎坐位好闊落,坐落感覺好舒服呀。可以用QR code 落單,好方便。呢間餐廳highlight 既係雞,所以決定試試佢地既鹽麴燒雞定食$98,而睇menu 見到佢地既燒魚好似好好食,所以朋友就試左個血鯛定食$108。加$15 仲可以有自助沙律吧同飲品吧。飲品都幾多選擇 有果汁,汽水,罐裝飲品,茶同咖啡任飲。至於沙律有生菜,粟米,車厘茄等等,仲有少量迷你蛋糕。我想講個鹽麴燒雞好好食呀,個雞有種好獨特嘅咸香味,個皮夠脆,肉質夠滑唔會乾。個定食本身仲跟咗唔同嘅前菜,有牛蒡,漬物,薯仔沙律,個薯仔沙律好滑呀!朋友嗰條血錭好大條,都燒到好香👍🏼 唔錯唔錯。最後試埋個甜品,老老實實睇樣呢就麻麻哋嘅,但係食落又真係唔錯喎!個芝士蛋糕唔會太heavy 個brownie都好好味, 呢個ending 唔錯呀😋食完有咩諗法💭食物質素🥢: 質素絕對係中上,都食得出係有心做好個食物質素,絕對唔係hea 燒就算👍🏼環境🏟:枱同枱之間都好闊落,好乾淨坐落好舒服,full house 都無好嘈服務🤵🏻‍♀️:員工都好細心 好快手, 有問都必答有咩推介🤩:雞雞雞🐥🐥🐥 下次會試試個黑醋雞
講左好耐終於試左塚田食堂喇

朋友嗰條血錭好大條,都燒到好香👍🏼 唔錯唔錯。

食完有咩諗法💭

服務🤵🏻‍♀️:員工都好細心 好快手, 有問都必答

有咩推介🤩:雞雞雞🐥🐥🐥 下次會試試個黑醋雞
Japanese Lunch Set w/ Drink bar, Salad bar & Dessert bar🥳💫..日式都有半自助❓今日黎到坑口東港城,順便吃個lunch🍴,估唔到日式午套定食都可以食得咁豐盛😍。一個午餐價錢,已經包左:主食、前菜數小碟、麵豉湯、自助Salad吧🥗 & 自助飲品吧🍹,真的是太吸引了吧。ll $68一款熱食Lunch Set🥢 總覺得豬🐽 同薑汁很配,肉片夠香滑又惹味,伴飯吃不錯啊。l刺身定食]l $98另一款凍食Lunch Set🥢 四色刺身有:三文魚、吞拿魚、油甘魚、魚子,魚生算新鮮肥美,呢個價錢可以喔。ll $18最後既甜品雪糕:焙茶🖤 & 綠茶💚 味道都很濃郁,又夠奶香。而自助甜品既蛋糕:Cheese Cake,質素亦算不錯喔。仲有無限添加既飲品啊啊啊。一個價錢真係很抵食呢。..×××××ש將軍澳坑口重華路8號東港城1樓181號舖..

l[生薑炒豬肉定食]l $68

l[四色刺身定食]l $98

l[茶味雪糕盛合]l $18

×××[塚田食堂 -Tsukada Shokudo]×××
©將軍澳坑口重華路8號東港城1樓181號舖

2021-04-28 43 瀏覽
📍將軍澳美食同朋友行開東港城,見到呢間日系風裝修嘅塚田食堂,一於要食個定食補充吓體力先!.💛六色刺身定食刺身非常新鮮,除咗必食嘅三文魚,亮點係隻牡丹蝦🦐肥美彈牙,令人回味無窮😍仲有我最愛嘅魚子,一啖魚子一啖飯,無得輸!另外定食配嘅沙律靚得嚟亦好好食,整體感覺唔錯!.💛黑醋炒雞肉野菜定食Woo本來諗住主角係黑醋炒雞肉,原來野菜至係重點❣️南瓜同茄子配合酸酸甜甜嘅黑醋汁,滋味爆燈💡.整體而言食物質素唔錯,加上餐廳裝修走日系風格,令人感覺放鬆,座位之間亦有足夠距離,坐得好舒服,啱晒同朋友仔食吓飯傾吓偈😆🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️整體評分 8/10📍塚田食堂(將軍澳)將軍澳坑口重華路8號東港城1樓181號舖🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📍將軍澳美食
💛六色刺身定食
另外定食配嘅沙律靚得嚟亦好好食,整體感覺唔錯!

💛黑醋炒雞肉野菜定食

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️整體評分 8/10

📍塚田食堂(將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城1樓181號舖
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-04-27 127 瀏覽
今日去將軍澳嗰邊探外甥女👧🏻咁耐無見帶左佢出去附近商場行下街同食野🍴🐟鰤魚西京燒定食🍱 - $106定食包括味噌湯、飯、漬物同埋薯仔沙律  唔係講笑呢塊鰤魚真係好好食!鰤魚表面燒得金黃,食落甘香柔軟魚肉帶有油脂感同鮮味,滑到有入口化油既感覺而且魚扒無細骨,岩晒好怕食到魚骨既人美中不足既地方係魚皮燒得有啲燶,曬左🐔雞扒定食🍱 - $98雞扒定食都包括味噌湯、飯、漬物同埋薯仔沙律佢地既薯仔沙律好高質,唔會得厚厚既沙律醬味雞扒肉質厚實唔椱口,不過份量比想像中細塊小朋友胃口比較細,唔會食到太多所以嗌左個熱湯烏冬比佢🍜$18蚊一碗,份量比小朋友食岩岩好烏冬唔係好粗身,麵條有嚼口,都唔錯平時佢好鐘意食雞翼,只係食少少魚🐠但佢今次唔食雞扒,反而食左好多魚,仲大讚好食!不過店員埋單時先提醒我地呢個歲數都要買定食所以大家帶小朋友去食嗰陣就要留意番另外加$15蚊有得享用沙律吧、飲品吧同埋甜品吧沙律吧嘅款式同埋醬料唔多,不過材料夠新鮮飲品超多選擇!🥤☕️🧃有果汁、熱飲同埋罐裝飲品🧁而甜品款式每次只有兩款口味既蛋糕乘載沙律嘅木碗都幾特別,感覺更有日式風味蛋糕比起出面放題食到既高質,唔伏🍫朱古力蛋糕朱古力味濃郁,
今日去將軍澳嗰邊探外甥女👧🏻
咁耐無見帶左佢出去附近商場行下街同食野🍴

🐟鰤魚西京燒定食🍱 - $106
定食包括味噌湯、飯、漬物同埋薯仔沙律
唔係講笑呢塊鰤魚真係好好食!
鰤魚表面燒得金黃,食落甘香柔軟

魚肉帶有油脂感同鮮味,滑到有入口化油既感覺
而且魚扒無細骨,岩晒好怕食到魚骨既人
美中不足既地方係魚皮燒得有啲燶,曬左
鰤魚西京燒定食

🐔雞扒定食🍱 - $98
雞扒定食都包括味噌湯、飯、漬物同埋薯仔沙律
佢地既薯仔沙律好高質,唔會得厚厚既沙律醬味
雞扒肉質厚實唔椱口,不過份量比想像中細塊
燒雞定食
小朋友胃口比較細,唔會食到太多
所以嗌左個熱湯烏冬比佢🍜
$18蚊一碗,份量比小朋友食岩岩好
烏冬唔係好粗身,麵條有嚼口,都唔錯

平時佢好鐘意食雞翼,只係食少少魚🐠
但佢今次唔食雞扒,反而食左好多魚,仲大讚好食!
不過店員埋單時先提醒我地呢個歲數都要買定食
所以大家帶小朋友去食嗰陣就要留意番
熱烏冬

另外加$15蚊有得享用沙律吧、飲品吧同埋甜品
沙律吧嘅款式同埋醬料唔多,不過材料夠新鮮
飲品超多選擇!🥤☕️🧃有果汁、熱飲同埋罐裝飲品
🧁而甜品款式每次只有兩款口味既蛋糕

乘載沙律嘅木碗都幾特別,感覺更有日式風味

蛋糕比起出面放題食到既高質,唔伏
🍫朱古力蛋糕朱古力味濃郁,蛋糕夠濕潤
好可惜只係夾左一件,到第二轉出去嗰陣已經無晒
明明岩岩入黎嗰陣見到仲有好多件🥲saddd
不過無左朱古力蛋糕後佢fill左另一款香蕉蛋糕
甜甜地既忌廉加埋淡淡既香蕉味🍌 都唔錯~
芝士蛋糕相對比較遜色,甜味重唔算好濃芝士味
鰤魚西京燒定食
2021-04-27 37 瀏覽
這天因為工作的需要,前往了坑口,餐廳位於坑口的大型商場之內,鄰近地鐵站, 位於大型商場之內的餐廳地理十分方便,加上座位寬闊,十分舒適,但令我最喜愛的就是他的空調系統,中央冷氣的就是不一樣,十分充足, 食物方面,餐廳主打的也就是日本美食,而我點選的也就是定食套餐,選擇套餐的原因全因為更有半自助的沙律吧和任飲的飲品供應,這樣已經令我十分喜愛, 我挑選的也就是炸雞,外皮香脆可口,最重要內裏肉汁豐富,肉質鮮嫩, 加上任食的沙律吧,完全不擔心蔬果不足的這個問題,纖維量十足。

2021-04-27 55 瀏覽
今日係東港城行街,夜晚肚餓見到塚田食堂,好似幾吸引,之前朋友食過都話好味,今晚一於試吓佢啦!和牛壽喜燒定食湯底用左幼雞同走地雞既雞骨餚製而成,每啖都有濃厚雞湯既精華同營養,好正!九州和牛,油脂紋理分明,肉質嫰滑,肉味濃,入口即溶,有種滿滿既幸福感,定食仲包括左新鮮蔬菜、流心溫泉蛋。成個套餐真係好豐富,追加$15已經有埋沙律吧、不同類型嘅飲品同果汁、甜品等。選擇種類多,性價比高,食得好滿足!環境闊落坐得舒服,服務幾好,食物質素真心唔錯,下次一定要帶埋朋友再黎食!

和牛壽喜燒定食
湯底用左幼雞同走地雞既雞骨餚製而成,
每啖都有濃厚雞湯既精華同營養,好正!
九州和牛,油脂紋理分明,肉質嫰滑,
肉味濃,入口即溶,有種滿滿既幸福感,
定食仲包括左新鮮蔬菜、流心溫泉蛋。
成個套餐真係好豐富,追加$15已經有埋沙律吧、
不同類型嘅飲品同果汁、甜品等。
選擇種類多,性價比高,食得好滿足!

-今次想同大家介紹一間性價比爆燈既日式餐廳🌟!大家記得Bookmark定啦👍🏻!-今次要介紹既餐廳係位於坑口既塚田食堂,呢間餐廳主要係食平民化而且性價比勁高既日本料理。基本上,你係呢間餐廳叫定食既話,跟餐既前菜同麵豉湯已經超級豐富。-我同朋友今次就叫左炸池魚定食同4式刺身定食。而跟餐既麵豉湯非常好味,應該係白麵豉,唔會太濃,亦唔會太鹹,有啲豆腐同昆布,飲完成個人暖笠笠,舒服哂。-兩款餐點既前菜都非常豐富,包括有日式薯仔沙律🥔、麻油牛蒡絲同醃製青瓜🥒。日式薯仔沙律既沙律醬偏向香港口味,並唔係日式沙律醬咁甜,比較適合本地人👍🏻。而麻油牛蒡絲就切得比較細,唔會太乾柴,食落好有麻油香,而且仲甜甜地。至於醃製青瓜🥒,呢款比較濃味,非常開胃醒神。-主菜方面,先講炸池魚定食🐠。呢款定食足足有三大塊炸池魚,睇落去已經非常香脆,擠埋跟餐既檸檬🍋,唔單止可以無左魚腥味,而魚既香味仲四溢出黎!炸池魚食落無骨,比普通魚柳更加厚實,加上餐廳用麵包糠炸,香脆無比。而且呢款定食勁有飽足感,朋友食完一塊加白飯,已經要外賣打包走。-至於4式刺身定食,基本上前菜、湯同白飯已經係必備,所以我想著重講刺身。吞拿魚赤身方面,刺

-至於4式刺身定食,基本上前菜、湯同白飯已經係必備,所以我想著重講刺身。吞拿魚赤身方面,刺身單食唔會有腥味,反而好甘香,非常新鮮。而三文魚就屬於正常發揮,非常肥美厚身,完全唔係放題級數,食落唔會有魚骨,擺盤外貌都好靚。最想推介俾大家係油甘魚,油甘魚食落去油香味充斥口腔,有入口即溶既感覺。平時我唔太鍾意食三文魚子,因為好怕腥味,但呢次三文魚子食落鮮甜,可以一次倒落白飯食,勁Match!

-P.S 如果大家隨餐再+$15,咁就可以升級做半自助日式晚餐,可以享有飲品吧、沙律吧同甜品吧既放題,非常抵食👍🏻,性價比爆燈🌟!
3K
2021-04-26 46 瀏覽
去過日本旅行都會去過當地的食堂幫襯,裝潢簡單設計,價錢親民。係坑口呢間日式食堂,正正是有這個理念。鍋燒鰤魚定食魚鮫部位,特別嫩滑又肥美。啖啖肉,香口惹味。跟餐有麵豉湯,白飯,沙律和漬物。豚肉味噌湯定食豚肉味噌湯採用了三種類型味噌和酒糟烹製成湯,蔬菜和豚肉吸盡精華,入口時慢慢滲入口腔,滋味無窮!另有吉列池魚,即叫即炸,外脆內軟,肉質嫰滑,沒有魚骨方便享用,最重要炸得不油膩。講真食物咁有水準,價錢咁平,超抵!

鍋燒鰤魚定食
魚鮫部位,特別嫩滑又肥美。啖啖肉,香口惹味。
跟餐有麵豉湯,白飯,沙律和漬物。

豚肉味噌湯定食

講真食物咁有水準,價錢咁平,超抵!
2021-04-26
2021-04-26 32 瀏覽
某天晚上去坑口行街,黎到一間門面幾靚既日式餐廳門口都幾多人買外賣同等位,好快我就入左去,環境舒適,空間感好闊落,光線充足可以選用電話qr code落單,方便快捷,我叫左一個九州和牛火鍋套餐,呢度最特別既地方係當你叫左定食餐之後你只需要加多$15既價錢就可以出外面近門口附近既位置度任食沙律吧同任酙飲品,飲品選擇多,菠蘿青瓜汁都幾特別上菜速度都幾快嫁,九州和牛個湯底用左走地雞湯入面既精華形成固體湯底透明狀,和牛入口滑溜,呢個餐仲伴左一個新鮮蔬菜藍,健康又美味。