2004-10-30 65 瀏覽
前言:老爸到深水埗聚會後,給我們帶回來坤記的各式糕點。食物和評語: a. 千層黑芝麻糕:黑芝麻味道濃郁,甜度恰當,不俗。 b. 紅豆糕:豬肝色的粒粒紅豆糕,吃完後可謂「齒頰留香、回味再三」。打個比方,若同類的酒樓點心賣十塊錢一件,那麼這兒的便值廿塊錢! c. 馬蹄糕:入口即溶,手功出色,甜度恰當,讚! d. 砵仔糕:體積比一般細三分一。入口清爽彈牙,師傅在火喉控制得好,整件糕的密度勝在夠均勻,口感佳,可謂「水準之作」。 e. 白糖糕:味道清新,口感清爽,一點酸味都沒有,師傅手功令人讚歎不巳。註: a. 就那麼普遍的糕點,這兒的師傅就是做得比別人好吃,是否因為這兒是人手作的?還是因為足料? b. 個人覺得,師傅在處理米漿(在來米粉漿)的功夫相當到家,特別是師傅對於火喉和烹調時間拿得很準確。故此賣得貴些少都可以理解。 c. 據說店家相當有「性格」,大概是有名氣的關係。不過,奉勸店家:若果水準可以保持到,而又無對手,才好玩「有性格」。
前言:老爸到深水埗聚會後,給我們帶回來坤記的各式糕點。

食物和評語:
a. 千層黑芝麻糕:黑芝麻味道濃郁,甜度恰當,不俗。
c. 馬蹄糕:入口即溶,手功出色,甜度恰當,讚!

註:
2004-09-23 4 瀏覽
本身唔食白糖糕,所以唔知點樣o既白糖糕為之好味,但係坤記o既芝麻糕同多款口味o既茶果就真係好好味,百吃不厭,當中最喜受紅豆茶果和花生眉豆,size適中,多吃兩個也不覺滯呀!
我好怕食早餐,有時晨咁早無胃口就會去買件砵仔糕,d價錢好實惠,唔會話好貴,之後放學我有時會買芝麻糕同白糖糕,芝麻糕睇到有好多層,食落有淡淡的芝麻香,味道唔會太甜,岩岩好唔會覺得甜到膩~白糖糕聞落好酸,但食落口係無酸味架~~好正有時4、5 點會有好多人排晒隊咁買,手慢就無架啦~~
我好怕食早餐,有時晨咁早無胃口就會去買件砵仔糕,
d價錢好實惠,唔會話好貴,
之後放學我有時會買芝麻糕同白糖糕,
芝麻糕睇到有好多層,食落有淡淡的芝麻香,
味道唔會太甜,岩岩好唔會覺得甜到膩~
白糖糕聞落好酸,但食落口係無酸味架~~好正

有時4、5 點會有好多人排晒隊咁買,
手慢就無架啦~~
2004-09-21 7 瀏覽
見倒咁多食評話哩度既白糖糕好好食,山長水遠都要黎嘗試啦,好彩都冇令我失望,真係好得, 而我都係第一次食一d 酸味都冇既白糖糕ja~哈哈!
見倒咁多食評話哩度既白糖糕好好食,
山長水遠都要黎嘗試啦,
好彩都冇令我失望,
真係好得, 而我都係第一次食一d 酸味都冇既白糖糕ja~
哈哈!
2004-08-31 9 瀏覽
慕名而來, 第一次幫趁, 買左:- 白糖糕: 聞落有酸味, 但食落口真係無, 反而嫌佢甜左少少.- 芝麻糕: 無想像中咁香芝麻味喎.- 紅豆糕: 感覺足料, 好.- 砵仔糕: 唔太甜, 個人覺得最尾呢兩樣反而比著名既白糖糕同芝麻糕好食添.仲有都係出名既鬆糕, 去到果陣已經賣晒嚕.
慕名而來, 第一次幫趁, 買左:
- 芝麻糕: 無想像中咁香芝麻味喎.
- 紅豆糕: 感覺足料, 好.

仲有都係出名既鬆糕, 去到果陣已經賣晒嚕.
2004-08-17 5 瀏覽
星期日去到,見佢仲有糕點賣更係要買件黎試下啦,(上次去綠林裝修,佢就東主放假),買了一件芝麻糕$5,一件紅豆糕$6,兩件都算大舊.芝麻糕-係一層層有八層,但聞就聞到好香芝麻味,但奇怪食落又唔係好芝麻味,味道淡了d.紅豆糕-有一粒粒紅豆,不過唔太多,lee個聞唔到紅豆味,又係味道好淡.佢d糕點唔知係咪落好少糖呢,好似無嘜甜味敢.
佢d糕點唔知係咪落好少糖呢,好似無嘜甜味敢.
2004-08-02 3 瀏覽
都有一輪冇食今日行過見到有芝麻糕,於是買舊咬下.上次件紅豆已經麻麻,今次件芝麻仲退步得緊要.出晒水,而且味道淡左好多,以前濃濃既芝麻香味已經成為歷史.而且佢好似賣平左一蚊,以前冇記錯好似六蚊.令我不禁懷疑佢係咪減左料....自從前排飲食男女介紹過之後就每況愈下,看來好食店實在不應該太出名....
都有一輪冇食
今日行過見到有芝麻糕,於是買舊咬下.
上次件紅豆已經麻麻,今次件芝麻仲退步得緊要.
令我不禁懷疑佢係咪減左料....
2004-06-17 6 瀏覽
我食過芝麻糕,紅豆糕同砵仔糕,芝麻糕最impress,好似一層層硬左0既芝麻糊一樣,粉粉地,好好味,紅豆糕都好食,有一粒粒,好有口感,但兩樣都好似甜左少少(少少啦~),不過係貴囉,5蚊得0個少少,我上次話要5蚊,點知佢一cut,之後在磅,就話收我6蚊,都唔知係唔係路!~
2004-05-27 17 瀏覽
我買左芝麻糕,白糖糕同蒸蛋糕不過佢用刀仔切得好細件,佢d態度唔好,佢見我買咁小好似唔like.不過芝麻糕好軟同好重芝麻味,白糖糕無酸味.我覺得蒸蛋糕好香,但我男朋友話好難食.我見個紅豆糕幾貴要6蚊,所以無買.
2004-05-20 10 瀏覽
之前食過白糖糕今次就食芝麻糕& 紅豆糕,每樣一件個呀姐切完磅左話$11蚊,紅豆糕微暖好多紅豆,d紅豆好淋,芝麻糕都好食,望到一層一層,手工都唔少!食哂2件好飽呀!!!
2004-05-17 4 瀏覽
食完合益既腸粉就行黎呢到買左件白糖糕,個呀姐隨手切,好細件但幾好食,無酸味幾甜!有個婆婆買芝麻糕個呀姐切去磅,好細舊就$10蚊!!!
2004-04-18 5 瀏覽
有一輪冇食幾日前食過一次紅豆糕,發覺林左好多.而且好似細件左.唔知係一時失手定點.比多次機會佢,下次再試過.
有一輪冇食
幾日前食過一次紅豆糕,發覺林左好多.而且好似細件左.
唔知係一時失手定點.
比多次機會佢,下次再試過.
2004-04-05 7 瀏覽
之前食過芝麻糕,紅豆糕同白糖糕。白糖糕普通啦,唔太甜但其實又唔係好特別。芝麻糕同紅豆糕就真係幾好味,同一般出面食到既唔同,個質感分別好大,係真係糕(又或著話係蓉)既質感,所以好濃味,感覺好足料。但幾蚊一細舊我都覺得算貴,久唔久食一次都OK啦。
2004-04-04 4 瀏覽
路經呢度,見到好多人排隊.原來芝麻糕就出.貪得意我又排隊買. 聽講一日只會出兩次. 除左芝麻糕,都仲有好多choices,有雞蛋糕,馬蹄糕...點不知我排左一陣,呀老闆話今日得兩盆. 排咁後應該冇得買...我即走...下次有緣經過至試囉...
我即走...下次有緣經過至試囉...
2004-03-27 34 瀏覽
本來想買砵仔糕, 行到埋去, 已經有2, 3個人圍住, 咁我就諗住等陣啦, 但果位"服務員"只顧serve買芝麻糕0的客, 其間陸續有人比我地遲黎, 佢都照樣serve佢地先, 咁我地就再叫多次"唔該兩件砵仔糕", 點知佢竟然好惡咁話"等陣啦你, 等我賣埋畀佢(指另一位女士)先啦, 佢黎先過你家嘛!" 但事實上係我地黎先, 反而要畀人鬧! 其實我地都預左佢有好多客, 即使要慢慢等都冇所謂, 但問題係明明我地等得最耐, 都要畀人鬧, 咁既態度, 你0的糕再好食, 都唔會再幫親.