2014-11-07 1129 瀏覽
最近喜歡吃星馬菜,試過亞坤後,終於走去試埋 Toast box 土司工坊。菜式跟亞坤差不多,但論美味程度、食物及飲品溫度,Toast box完全獲勝。傳統吐司套餐,即咖央多士+2隻半熟蛋+南洋熱咖啡或茶,HK$30。白面包烘得外脆內軟,咖央份量均勻適中,牛油微鹹,每咬一口都有餡料的。南洋熱咖啡,即沖的暖熱溫度,咖啡已加煉奶,而咖啡味沒有被煉奶蓋過,味道剛好且香滑﹗半熟蛋,蛋黃巨大,加點醬油加點胡椒粉就是最正宗的吃法,滑溜蛋白迅速滑進喉嚨。咖喱雞配印度飛碟套餐 (送南洋熱咖啡或茶), $48,我們加$5轉杯自製薏米水。兩大塊印度薄餅,外脆內軟,多雞件且啖啖肉,肉質實淨,入口香甜的咖喱,卻辣在喉嚨,一邊吃一邊冒出淡汗,很過癮。

題外話/補充資料: 座位與座位間有點迫.
2014-11-04
2014-10-02 934 瀏覽
趕住睇戲 食個快餐先人唔算多 好快就黎齊哂啦星洲咖沙$48+ 凍奶茶$3 米線碎咗d 用料還好 但d蝦係凍嘅傳統土司套餐牛油咖椰士司配半熟蛋+熱南洋奶茶 $30咖椰醬一d都唔孤寒 好滿足*沖咖啡嘅店員都係後生女 睇得出好用心 唔好意思影你地 加油呀 但有個收銀哥哥係我order個陣拎個電話出黎禁 唔係咁禮貌
趕住睇戲 食個快餐先

牛油咖椰士司

但有個收銀哥哥係我order個陣拎個電話出黎禁 唔係咁禮貌
牛油咖椰士司
2014-09-07 1166 瀏覽
與J先生到觀塘APM逛街買禮物到訪朋友家飯局!下午茶時間 - 土司工坊先排隊買票, 領取飲品! 食物稍後店員送上... 南洋咖啡我對奶有敏感, 換了 凍奶茶J先生話: 好飲 我的幸運號碼南洋黑咖啡咖啡香而濃, 帶少少果酸星洲叻沙套餐 $45J先生話: 叻沙椰香味夠, 好味不想食半熟蛋, 改為煎蛋!南洋西多士套餐 $29西多士炸到金黃色, 配上咖央醬, 少許牛油, 好好味土司工坊 總結: 一定要試!
與J先生到觀塘APM逛街買禮物到訪朋友家飯局!
下午茶時間 - 土司工坊
先排隊買票, 領取飲品! 食物稍後店員送上...
南洋咖啡
南洋咖啡
我對奶有敏感, 換了

J先生話: 好飲

我的幸運號碼
南洋黑咖啡
咖啡香而濃, 帶少少果酸
星洲叻沙
星洲叻沙套餐 $45
J先生話: 叻沙椰香味夠, 好味
兩隻煎蛋
不想食半熟蛋, 改為煎蛋!
南洋西多士
南洋西多士套餐 $29
西多士炸到金黃色, 配上咖央醬, 少許牛油, 好好味

土司工坊 總結: 一定要試!
2014-08-24
10 分鐘 (堂食)
星洲叻沙
南洋西多士
我的晚餐宵夜都是它@Toast Box 土司工坊觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm) 4樓18號舖在觀塘做完私事, 等人放工再看戲,工作狂遲遲未能離開公司, 肚子響起了聲音,whatsapp 回復的不要等食住先,那便決定吃個速食解決,一個人孤伶伶吃飯真的很寂寞。光猛套餐也有十來款, 價位只是$50元左右,由土司、米飯到麵食類都有。炸雞槌香口惹味, 醃料都幾多,只是肉質炸得稍乾身, 皮都香酥脆身。小魚乾也炸得香脆可口,其實當成看電視的鹹香零食也不錯。薄身一片煎蛋皮老身,辣中帶甜的參巴醬太多, 油都流到飯處去了,參巴醬百搭, 用來點炸雞或拌飯都惹味好吃,加了碎蝦乾及多種辣椒,所以味道複雜有層次,椰漿飯不是碎米, 不過我沒有太執著,遺憾的是沒椰漿芳香味, 米飯帶鹹似海南雞飯多點。加杯凍奶茶就是我今天晚餐啦!吃到一半工作狂總於來到,可以去看笑片”愛滾在一起” 大笑一番。仲有個紙袋?~是呀~又來觀塘呀!今次買了2個班蘭蛋糕同咖啡,等工作狂可以帶回公司OT時可以吃,咖啡比他充電頂眼瞓!2個便宜點$22 元,一個留比自己當宵夜好了,選色雖然綠得有點假, 好香的椰香及斑蘭味,鬆軟如綿花糖, 還很濕
我的晚餐宵夜都是它@Toast Box 土司工坊
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm) 4樓18號舖
在觀塘做完私事, 等人放工再看戲,
工作狂遲遲未能離開公司, 肚子響起了聲音,
whatsapp 回復的不要等食住先,
那便決定吃個速食解決,
一個人孤伶伶吃飯真的很寂寞。
光猛
套餐也有十來款, 價位只是$50元左右,
由土司、米飯到麵食類都有。
炸雞槌香口惹味, 醃料都幾多,
只是肉質炸得稍乾身, 皮都香酥脆身。
小魚乾也炸得香脆可口,
其實當成看電視的鹹香零食也不錯。
薄身一片煎蛋皮老身,
辣中帶甜的參巴醬太多, 油都流到飯處去了,
參巴醬百搭, 用來點炸雞或拌飯都惹味好吃,
加了碎蝦乾及多種辣椒,所以味道複雜有層次,
椰漿飯不是碎米, 不過我沒有太執著,
遺憾的是沒椰漿芳香味, 米飯帶鹹似海南雞飯多點。
加杯凍奶茶就是我今天晚餐啦!
吃到一半工作狂總於來到,
可以去看笑片”愛滾在一起” 大笑一番。
仲有個紙袋?~是呀~又來觀塘呀!
今次買了2個班蘭蛋糕同咖啡,
等工作狂可以帶回公司OT時可以吃,
咖啡比他充電頂眼瞓!
2個便宜點$22 元,
一個留比自己當宵夜好了,
選色雖然綠得有點假, 好香的椰香及斑蘭味,
鬆軟如綿花糖, 還很濕潤,入口即化
咖啡很苦呀!! 喝完又咖啡因作祟令到輾轉反側睡不到了!
是次晚餐每人消費 $53/ 宵夜每人$30
15 分鐘 (堂食)
  • 班蘭蛋糕
2014-08-23 727 瀏覽
Weekend同老婆左行APM,行到肚餓就去左一間叫吐司工坊ge餐廳食下午茶。點左個經典一號餐,兩塊牛油吐司、兩隻煎蛋同一杯奶茶,Total 29蚊,都幾抵食。煎蛋有流心蛋黃流出,吐司ge香脆程度絕對會比十個Like佢,奶茶係南洋風味,淡淡回甘。老婆唔肚餓,所以佢只係飲左一杯南洋咖啡,但佢都幾鍾意lee度ge裝修,白色ge枱櫈,慢慢地轉ge風扇,香滑ge奶茶,係平價又享受ge下午茶好去處!
2014-08-15 673 瀏覽
去觀塘探男友班,順便食過便飯,APM間間餐廳都要等位咁滯,又唔想食貴野,見Toast Box剛剛有位,就入去試下,誰知中伏巴東牛肉配黃薑飯,兩樣都係濃味重味野,撞到bang bang聲,完全唔夾。。。咖喱雞配飛餅,食完D骨都仲可以塞番滿個碗,食左好似無食咁。。。仲要只有雞皮有咖喱味。。。好彩薄餅都算正常,但係D咖喱汁層油超厚,男友寧願攞塊餅去舔D巴東牛肉汁。。。斑蘭蛋糕,夠哂綠,但一食落口,好勁椰子味,好勉為其難先嚐到輕微斑蘭味,仲要又乾又硬,無彈性,一D都唔鬆軟,男友同我異口同聲覺得美心西餅gei斑蘭蛋糕好食過佢。。。呢個價錢,我寧願食茶記或者快餐店,再去糖水舖。。。

呢個價錢,我寧願食茶記或者快餐店,再去糖水舖。。。
2014-08-13
$57.5 (晚餐)
2014-08-08 597 瀏覽
放工唔係好肚餓又想食D野,去左APM食toastbox.叫左個傳統toast同半熟蛋。半熟蛋一向都係my favourite, 加埋甜豉油同胡椒粉就一分唔錯。傳統toast好鐘意佢個醬,但牛油唔係好溶,變左有部分有butter一D就冇....仲有咬牛油既感覺唔係太好,有D oily......不過整體黎講都係唔錯既!價錢唔係太貴,絕對係小吃之選呀!
放工唔係好肚餓又想食D野,去左APM食toastbox.
叫左個傳統toast同半熟蛋。
不過整體黎講都係唔錯既!價錢唔係太貴,絕對係小吃之選呀!
2014-08-06
1 分鐘 (堂食)
2014-05-12 1375 瀏覽
舊時有菠蘿油加熱奶茶,今日有多士加熱檸茶每次經過吐司工坊我都會回想起入面厚多士。 特別推介花生醬厚多士。喜歡食花生醬的朋友絕不可錯過。花生醬味道濃郁,塗上烘過的厚多士,質感外脆內軟,簡直令人回味無窮。主食方面可一嘗店內的咖哩,辣度尚可而不失咖哩味,值得一試。而且店內佈置不俗,值得一推。

舊時有菠蘿油加熱奶茶,今日有多士加熱檸茶

• 花生醬厚多士
2014-04-23 1171 瀏覽
第一次去Toast box食tea, 環境吾錯,都幾衛生👍裝修都幾靚,啲野食都好快上,吾錯!我食咗個傳統套餐,價錢都幾實惠,都係29蚊,個多士又夠脆,奶茶都好入味,幾抵食!

2014-04-23
下午茶
2014-03-29 1669 瀏覽
又一夜晚飯,今次係選擇題,選擇食定唔食。選擇咗光顧,卻沒有選擇想要食物的權利。選擇坐下卻發現大部份飯餐已售罄,難道要食土司?難道要食all day breakfast?暴龍今晚恐怕要咬人!男友話星洲叻沙好味要兩客,女性心態梗係要有選擇,否決。暴龍唯有讓一步要一份巴東牛肉,男友話試過麻麻地,但其實本人只望向黃薑飯,拍板!終於有嘢食,先嚐巴東牛肉配黃薑飯,飯身夠乾,但薑味略為不足,牛肉唔太硬,個汁少辣幾香口。最後一碟mix,互補不足後又幾ok,只係細碟啲,蝦片亦放軟咗。再嚐叻沙湯底,香、辣、魚露,重口味但又不失為過,豆卜無入味,蝦身切片上唔夠大方,但整體味道都係好嘅。回否選擇再光顧?等下次食tea,試返佢嘅推介土司啦。
回否選擇再光顧?等下次食tea,試返佢嘅推介土司啦。
2014-03-28
2014-03-01 1671 瀏覽
又到apm購物 排完隊 4點上hipot 原來已經停售了那的只能到這裡試喇沙套餐原本我並不認識他 但經過fb的洗版這次我終於有機會來試 點餐後 只要找位坐下~就有waiter把點餐送上來 真好服務 當然啦 你知道這個喇沙套餐+一杯凍0tea多小錢嗎?$50大紙 只找$2 好不好?沒關系 最緊要醫飽肚就好了~凍0tea甜度適中 不會太重糖水 也沒有苦涩味~喇沙個湯底好香 少辣 惹味 蝦1隻開2邊 + 3塊魚片 + 粉~分量少得可憐 我女生也覺得不夠 真不知男生..........怎樣..............
又到apm購物 排完隊 4點上hipot 原來已經停售了

那的只能到這裡試喇沙套餐

原本我並不認識他 但經過fb的洗版

這次我終於有機會來試 點餐後 只要找位坐下~

就有waiter把點餐送上來 真好服務

當然啦 你知道這個喇沙套餐+一杯凍0tea多小錢嗎?

$50大紙 只找$2 好不好?沒關系 最緊要醫飽肚就好了~

凍0tea甜度適中 不會太重糖水 也沒有苦涩味~

2014-02-24
  • 喇沙
2014-02-21 1784 瀏覽
睇完戲後落兩層到apm的 [ 土司工坊 ] 嘆番杯鮮檸鹹金桔和它的招牌傳統吐司。[ 土司工坊 ]好有新加坡風味 , 食物種類除了吐司還有飯 , 麵 , 多士 , 奶茶咖啡等等 , 我揀了傳統咖椰土司 , 可免費加兩隻蛋 , 有煎蛋和溫泉蛋 , 食物order後先找位置座下,食物準備好後會送到你的枱去。咖椰土司被烘得暖暖脆脆的,裡面除了咖椰 , 還有牛油所以有少許好甜,煎蛋方面 ,除了夠熱味道不算太特別,飲品我叫了杯鮮檸鹹金桔,夠熱且有金桔味十分開胃。
咖椰土司被烘得暖暖脆脆的,
傳統咖椰土司
2014-01-28
$40 (宵夜)
傳統咖椰土司
2014-02-13 1178 瀏覽
光顧過幾次土司工房,食品是頗有堅持的。南洋風味就是南洋,不胡亂安插其他食品,也算統一,所以即使餐牌內的選擇不多,仍然常常滿座。今天吃了好幾樣食物,來逐一介紹吧。喇沙湯麵 – 湯底濃郁,滿載蝦油鮮味,可以當鮮蝦濃湯一喝到底,補償了配料一般的問題!咖哩雞飯- 水準之作,咖哩汁香濃,配飯一流。油麥青菜- 白烚再加蝦乾碎點綴,是新加的小食類,平衡了南洋重口味食物的肥膩。熱拉茶- 頗為香滑,但水準不一,3個餐跟3杯,2杯太多茶,1杯太多奶。如水準可穩定一點更好咖央多- 多士中間夾著一層咖央醬,充滿椰香,再加一塊厚厚的牛油,好味但吃罷極有罪死感…肥爆!土司工房是apm內比較相宜的選擇,要改善的是店舖清潔,全白的裝修,要加培落力清潔保持衛生。
今天吃了好幾樣食物,來逐一介紹吧。
咖哩雞飯-
水準之作,咖哩汁香濃,配飯一流。
熱拉茶-
拉茶
2014-02-10
咖央多
2013-09-11 579 瀏覽
裝修似家庭小店Laksa ok 正宗唔夠辣太多椰奶又勁細碗...我食得咁少3pm 已經肚餓...Singapore 嘅分店多到食唔哂...Alot to catch up!!!巴東牛肉飯飯有少少硬個汁唔夠地道come on!!!you are from Singapore!俾多少少誠意好冇?
裝修似家庭小店
Laksa ok 正宗
唔夠辣
太多椰奶
又勁細碗...
我食得咁少
3pm 已經肚餓...
Singapore 嘅分店多到食唔哂...
Alot to catch up!!!
巴東牛肉飯
飯有少少硬
個汁唔夠地道
come on!!!
you are from Singapore!
俾多少少誠意好冇?
2013-07-29 464 瀏覽
大半夜在打食記,真是種折磨啊!!肚子邊叫邊回味著叻沙的香氣純白物語,是我第一眼見到這餐廳的感覺好喜歡~ 也很好拍照,空間不大,座位也蠻擠所以我很聰明的提早用餐,避開中飯時間的人潮喔一部份的Menu,對那個小魚椰漿飯也有興趣下次找機會再過來享用吧~星洲叻沙,橙橙紅紅的湯頭好香喔,帶點椰香還有不少的配料,擺放得很精美,上傳照片給我妹看,她也覺得很正很漂亮的3件開邊的蝦,爽口彈牙挺鮮味,冰冰涼涼的,不錯魚片的數量也不少呢,每片都厚薄適中是我最愛的配菜之一好正的豆卜,吸收滿湯汁的精華吃每一口都很滿足米線...如果偏硬一點就更好了我喜歡吃比較硬的麵條明明是想喝薏米水的,但點餐的時候偏偏說了美祿味道偏淡的美祿,不滿足喔這餐有點少貴,但值得因為叻沙實在很香很正,好喜歡啦

大半夜在打食記,真是種折磨啊!!肚子邊叫邊回味著叻沙的香氣
純白物語,是我第一眼見到這餐廳的感覺
好喜歡~ 也很好拍照,空間不大,座位也蠻擠
所以我很聰明的提早用餐,避開中飯時間的人潮喔
一部份的Menu,對那個小魚椰漿飯也有興趣
下次找機會再過來享用吧~
星洲叻沙,橙橙紅紅的湯頭好香喔,帶點椰香
3件開邊的蝦,爽口彈牙
挺鮮味,冰冰涼涼的,不錯
魚片的數量也不少呢,每片都厚薄適中
是我最愛的配菜之一
好正的豆卜,吸收滿湯汁的精華
吃每一口都很滿足
米線...如果偏硬一點就更好了
我喜歡吃比較硬的麵條
明明是想喝薏米水的,但點餐的時候偏偏說了美祿
味道偏淡的美祿,不滿足喔
這餐有點少貴,但值得
因為叻沙實在很香很正,好喜歡啦