招聘中
$21,000+
$18,000-$20,000
$17,000-$19,000
月薪 (面議)
沙田新城市廣場7樓有好多唔同類型嘅餐廳呢晚我哋就試咗一間好特別嘅泰式火鍋侍應姐姐好好~一嚟到就擺低啲醬料仲有解說三種醬料可以配咩食🌶️泰式甜辣醬➡️甜甜辣辣配丸類一流🍋‍🟩青檸汁➡️酸酸地最啱用嚟食海鮮🔥椒麻豉油➡️呢款百搭醬汁多麻少辣勁惹味🥥椰子雞湯 ($158)個鍋一拎埋嚟已經聞到勁香嘅椰子味🤤呢個奶白色嘅湯底有椰肉、椰水、椰奶加埋雞腿肉真係又香又甜又好味🤭🐔鮮香椰汁去骨雞腿肉 ($88)可以食到雞肉吸收咗椰汁嘅味道好特別😋而且令個雞肉更香滑👍🏻👍🏻🍡四面拼盤 ($59)一份有蝦丸、墨丸、牛丸、豬肉丸手打丸就係彈牙同鮮味~個人就最鍾意蝦丸🦐 非常鮮甜👍🏻🍜泰國船麵河粉 ($28)又係好有泰國特色嘅火鍋料🤭一直都好鍾意食呢種闊身嘅泰式河粉特別Q彈同滑身👍🏻 有得用嚟打邊爐真係好正!🐷 炭烤豬頸肉 ($68)除咗火鍋料仲有小食order呢個豬頸肉燒得剛剛好~ 外脆內軟👍🏻點埋個辣汁勁惹味!🧉招牌椰皇凍 ($58)其實未開始食正餐就已經好想食呢個甜品🤭🤭果然無辜負我嘅期待!!首先擺盤好靚啦~味道直頭係💯 椰皇嘅精華都響晒度~成個奶凍整得好滑好creamy而且勁大個!呢個價錢性價比極高!!平時港式
沙田新城市廣場7樓有好多唔同類型嘅餐廳
呢晚我哋就試咗一間好特別嘅泰式火鍋
侍應姐姐好好~一嚟到就擺低啲醬料
仲有解說三種醬料可以配咩食
🌶️泰式甜辣醬➡️甜甜辣辣配丸類一流
🍋‍🟩青檸汁➡️酸酸地最啱用嚟食海鮮
🔥椒麻豉油➡️呢款百搭醬汁多麻少辣勁惹味

🥥椰子雞湯 ($158)

個鍋一拎埋嚟已經聞到勁香嘅椰子味🤤
呢個奶白色嘅湯底有椰肉、椰水、椰奶
加埋雞腿肉真係又香又甜又好味🤭

🐔鮮香椰汁去骨雞腿肉 ($88)

可以食到雞肉吸收咗椰汁嘅味道
好特別😋而且令個雞肉更香滑👍🏻👍🏻

🍡四面拼盤 ($59)

一份有蝦丸、墨丸、牛丸、豬肉丸
手打丸就係彈牙同鮮味~
個人就最鍾意蝦丸🦐 非常鮮甜👍🏻

🍜泰國船麵河粉 ($28)

又係好有泰國特色嘅火鍋料🤭
一直都好鍾意食呢種闊身嘅泰式河粉
特別Q彈同滑身👍🏻 有得用嚟打邊爐真係好正!

🐷 炭烤豬頸肉 ($68)

除咗火鍋料仲有小食order
呢個豬頸肉燒得剛剛好~ 外脆內軟👍🏻
點埋個辣汁勁惹味!

🧉招牌椰皇凍 ($58)

其實未開始食正餐就已經好想食呢個甜品🤭🤭
果然無辜負我嘅期待!!
首先擺盤好靚啦~
味道直頭係💯 椰皇嘅精華都響晒度~
成個奶凍整得好滑好creamy
而且勁大個!呢個價錢性價比極高!!

平時港式邊爐、台式麻辣鍋、日式涮涮鍋就食得多
呢間泰式火鍋真係有啲驚喜👍🏻
餐廳裝修好光猛好舒服
絕對會想再嚟食👍🏻👍🏻

• 椰奶雞湯鍋
  • 炭燒豬頸肉
2024-07-05 5087 瀏覽
今日同朋友去新城市行完,咁見到呢間四面泰都開咗一排,而且我第一次試泰式嘅火鍋。 咁就當然要試吓啦,入到去其實環境都唔錯,而且會有店員講解。大家睇吓我食咗啲乜1. **秘製冬陰功椰奶雙拼鍋**:這道熱鍋結合了經典的泰式冬陰功湯和濃郁的椰奶湯底,辛辣與香滑交織,為味蕾帶來層次豐富的滋味。湯頭十分濃郁,加入新鮮的海鮮和時蔬,可謂是道地泰式風味的精髓所在。2. **西班牙黑毛豬腩肉**:選用產自西班牙的優質黑毛豬腩肉,肉質嫩滑多汁,帶有淡淡的香甜。通過特製的調料,口感絕佳。3. **手工韭菜餃子**:餃子包餡採用新鮮韭菜和其他精選配料,餡料鮮香多汁。餃子外皮手工製作,柔韌可口。4. **泰國船面河粉**:這道薄片狀的河粉,選用正宗泰國材料製作,帶有一股獨特的香氣。與新鮮的海鮮、蔬菜等食材一同烹調,形成清新爽口的口感。這道菜正可以展現泰國河粉料理的精髓。5. **蜂巢豆腐**:這道菜採用精心製作的蜂巢狀豆腐,質地柔嫩,吸收了醬料的香味,口感獨特。6. **炭烤豬頸肉**:厚實多汁的豬頸肉經過特製醃製及慢火炭烤,表面焦脆肉質鮮嫩,散發著濃郁的香氣。這道菜可謂是泰式烤肉的代表作之一,無疑是一道不可多

1. **秘製冬陰功椰奶雙拼鍋**:

2. **西班牙黑毛豬腩肉**:

3. **手工韭菜餃子**:

4. **泰國船面河粉**:

5. **蜂巢豆腐**:

6. **炭烤豬頸肉**:
厚實多汁的豬頸肉經過特製醃製及慢火炭烤,表面焦脆肉質鮮嫩,散發著濃郁的香氣。這道菜可謂是泰式烤肉的代表作之一,無疑是一道不可多得的美味佳肴。

Overall,這些泰式料理各具特色,體現了泰國飲食文化的精髓。無論是道地的湯鍋,還是創意的肉類及其他料理,都可以讓人領略到泰式風情的魅力所在。
2024-09-15 0 瀏覽
泰國嘢食得多,但未試過泰式火鍋,今晚嚟到沙田就試一試佢,可能時間比較早都仲有位,但到7點幾個陣都已經差唔多full。 坐低左冇耐侍應就擺低左碗蝦片,原來係可以免費refill,睇menu除左火鍋之外佢都有啲熟食可以點,另外湯底都有3款,今次試佢嘅椰奶雞湯鍋配海鮮手工盒($498),海鮮有7款,全部都好新鮮,呢方面好有驚喜,椰奶雞湯都好好飲,飲完湯再打邊爐,湯底裡面嘅雞肉都唔會好韌,再叫左個蔬菜拼盤同埋豬肉卷,不過豬肉卷一般,另外再叫左個炸雞翼小食,好多炸蒜好香口。值得一提嘅係平時打邊爐用嘅醬料係豉油,但呢到係用返泰式醬料幾特別。 飲品方面,叫左個椰青同埋芒芒碌碌,用鮮芒果整,有少少似楊枝甘露嘅感覺。可惜當日椰皇凍售罄,有機會下次會再嚟試。

椰奶雞湯

海鮮手工盒

椰奶雞湯
海鮮手工盒
  • 椰奶雞湯鍋
2024-09-12 0 瀏覽
有個黑眼線金毛女店員態度差差咁話無枱,問佢下一張枱ard要等幾耐,佢就望住部ipad唔出聲,伸手去開佢包利賓納軟糖喺度𡁻,隔咗好耐先話「上一枱客都係照常咁攞飛,要等下」,然後就蹦蹦跳跳咁篤住手機入返鋪入面,阻鬼住後面個職員推車送餐。本身我地以為book咗九龍城分店,知道book錯之後打咗5 6次電話嚟沙田都無人聽,打的途中都係無人聽,嚟到先被告知啲枱遲5分鐘唔hold。重點係見到呢位金毛店員望住recep枱上面嘅電話響咗一輪都唔接… 其實你個崗位係負責失職??預約嗰陣你話早一個鐘會打一次做confirmation,你無打到;打咗咁多次電話,你唔接,你接電話講聲過5分鐘就放枱我就唔l搭車過嚟啦;明明可以好聲好氣解釋,偏偏要用咁差嘅態度,我係嚟食飯,唔係嚟受氣,一間餐廳可以做到啲行政咁雜亂不堪真係開眼界。

2024-09-08
2024-09-06 665 瀏覽
早排見到有foodie介紹呢間好似幾好食想打邊爐就走去試下點知中咗招湯底冬陰功椰奶鴛鴦湯底 - 冬陰功好普通:味道唔豐富 椰奶更加淡而無味,竟然可以賣你$178,店員話你哋可以先飲一口湯,然後再打邊爐,但飲左一啖已經知出事,人地(湊x)d湯底同你好大分別😓配料牛板腱 - 正常份量正常毛肚 - 正常份量正常脆皖 - 垃圾又腥 又雪藏味 份量極少手打鮮蝦丸 - 垃圾冇蝦味 又唔爽唔彈牙 份量極少得四粒唐生菜 - 正常新鮮但份量好少泰國金邊粉 - 份量少啵啵奶茶 - 份量好少 飲管好粗,兩啖就飲完招牌椰皇凍 - 呢個真心好食價錢份量合理服務店員可能人手不足,9成店員全程黑面忙碌差唔多食完,諗住叫佢地幫我加水飲完就走叫完第一個侍應冇反應,叫第二個侍應就叫我地等等點知第二個侍應佢轉頭就走過嚟話,(你哋唔食啦可,我收埋你啲嘢先) , 收完都唔會幫你加水,好似想赶你走咁衛生一開始個碗 同 匙羹上面都有好多塵, 係見得到嘅黑色一粒粒既塵,唔知放咗喺檯面幾耐結論:完全唔值呢個價,普通珍珠奶茶一杯都要$38,個脆皖難食到極點,2個人食左咁少野都差唔多$900,仲要唔好食呢個價錢去 (牛x)食最靚既和牛放題
早排見到有foodie介紹呢間好似幾好食

新鮮
但份量好少

泰國金邊粉 - 份量少

啵啵奶茶 - 份量好少
飲管好粗,兩啖就飲完
招牌椰皇凍
- 呢個真心好食
價錢份量合理

店員可能人手不足,9成店員全程黑面忙碌
差唔多食完,諗住叫佢地幫我加水飲完就走
叫完第一個侍應冇反應,叫第二個侍應就叫我地等等

結論:
呢個價錢去 (牛x)食最靚既和牛放題都得,foodie 力量真大
2024-09-06
2024-09-01 959 瀏覽
之前係荃灣食過一次泰式火鍋 🍲 體驗都唔錯 今日約左朋友係新城市廣場 見到七樓又有一間係泰式火鍋 環境都光猛位置闊綽 決定一試湯底我地選左秘製冬陰功椰奶雙拼鍋建議一定要落配料前試左湯底先 由其是椰奶鍋 椰香味香甜 非常入味 最後都飲左2-3 碗🤣 冬陰功就帶有香茅微辣一開始就會有可以refill ge蝦餅俾大家墊下個肚先 另有茶水同埋有三款傳統的泰式醬料 加埋$15 位 價錢都合理 配料:美國嚴選牛板腱 紋理清晰 牛香味唔錯 配搭冬陰功湯底最惹味蜂巢豆腐 有層次感 吸收椰奶湯鍋最正泰國金邊粉飽肚感之選🤣鮮活海蝦鮮味唔錯冇雪味 本身冬陰功湯底都有幾隻 鐘意食海鮮可加點✅甜品:芒果糯米飯有兩種糯米飯 一口size 芒果鮮甜 如果想同朋友舒舒服服傾下計 食下泰國野 都係一個好選擇
之前係荃灣食過一次泰式火鍋 🍲 體驗都唔錯

有兩種糯米飯 一口size 芒果鮮甜

如果想同朋友舒舒服服傾下計 食下泰國野 都係一個好選擇
2024-08-13
2024-08-30 658 瀏覽
My second time at fall in Thai since its opening. Safe to say, their soup base remains as one of their selling points as I just couldn’t get enough of their coconut based soup!! We ordered their beef platter and it was so good. It was around $300ish for at least 5 different types of beef, definitely value for money!!! Another highlight of their food was their oysters and I’m always a sucker for the fried beancurd roll. The beancurd roll was just drenched in all the flavourful broth, making it su

We ordered their beef platter and it was so good. It was around $300ish for at least 5 different types of beef, definitely value for money!!! Another highlight of their food was their oysters and I’m always a sucker for the fried beancurd roll. The beancurd roll was just drenched in all the flavourful broth, making it super delicious.

The only downside for me is that I hate coriander, yet a lot of their sauces had hints of this. So, I wasn’t able to dip the food in the sauces given, but that’s fine as the soup itself had enough flavours.

But the highlight of fall in Thai has to be their COCONUT PUDDING. If it wasn’t weird, I would honestly just go and order a coconut pudding. It is that good. Super rich in coconut flavour, along with the bits of coconut that you can scrape out after. The mango sticky rice wasn’t bad either, but nothing tops the coconut pudding!!!
2024-08-30 614 瀏覽
四面泰泰式火鍋回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:午市一人火鍋套餐1. 味道:❤️❤️❤️❤️🤍2. 價錢:❤️❤️❤️❤️🤍3. 打卡:❤️❤️❤️❤️❤️4. 等候:❤️❤️❤️❤️❤️5. 位置:❤️❤️❤️❤️❤️食物:1. 午式一人火鍋套餐|冬蔭功鮮蝦鍋|$99+10%評價:◇默認會附上餐前小食炸魚皮調味料等,要收費,但可以要求取消♡鮮蝦很新鮮,上桌時甚至還在動♡酸酸甜甜辣辣的冬蔭功湯底很開胃♡直接點套餐一次滿足多個願望♡午餐時間人不多,空間很寬敞地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓708號舖營業時間:11:30 - 22:00
四面泰泰式火鍋

5. 位置:❤️❤️❤️❤️❤️

食物:
1. 午式一人火鍋套餐|冬蔭功鮮蝦鍋|$99+10%

評價:
◇默認會附上餐前小食炸魚皮調味料等,要收費,但可以要求取消
♡鮮蝦很新鮮,上桌時甚至還在動
♡酸酸甜甜辣辣的冬蔭功湯底很開胃
♡直接點套餐一次滿足多個願望
♡午餐時間人不多,空間很寬敞

地址:沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓708號舖
營業時間:11:30 - 22:00
2024-08-27 733 瀏覽
之前有一日週末第一次去嘗試呢間泰式火鍋,位置就喺新城市廣場7樓,如果你住喺沙田區嘅話呢間火鍋店位置就幾方便。嗰日我同個朋友去食,就嗌咗一個寶藏海鮮手工金盒,同埋四面泰牛肉拼盤。湯底就嗌咗個雙拼,就係冬陰功湯同椰香雞湯,仲有嗌咗兩杯嘢飲,其中一杯係蝶豆花青檸梳打。上菜速度就幾好,湯底味道都唔錯,至於食物嘅水準我覺得係好過預期,海鮮都頗新鮮,食物嘅賣相可以以參考我提供嘅相片。至於杯蝶豆花青檸梳打賣相好好,味道亦都令人滿意。衛生環境唔錯,員工服務態度可以接受。兩個人最後食咗大約$900,我覺得性價比嚟講都算OK。

海鮮寶盒
海鮮寶盒
  • 四面泰牛肉拼盤
食到好嬲- 20:25落單,淨係黎個湯底,炸野仲快過啲生野黎到- 蝦餅:menu張圖係三塊,文字就寫兩塊,都算,仲要好細塊- 21:10先黎到碟牛,中間係因為店員覺得我地無嗌牛,所以無出俾我,但落單system明明就有牛… 催左兩次先拎到碟牛俾我地。後加嘅金邊粉仲快過碟牛上。- 湯底極重味精,唔好預期有椰子雞既清甜味,冬陰功亦都唔會有香料同辣味,食完成晚都好口渴- 21:10 先上碟牛,我哋先真係開到餐,但21:40又店員特登嚟提我哋仲有15分鐘營業時間,但冇見佢其他客人 (難道係我哋想食到咁晏嗎?)- 圖中咁嘅份量加埋碟牛食咗接近$1200,我就覺得性價比唔高,可以唔使試,講真去食牛x放題都唔使咁貴
食到好嬲
- 20:25落單,淨係黎個湯底,炸野仲快過啲生野黎到

2024-08-24
同朋友行沙田新城市廣場,晚上順便食埋飯~行到7樓見到【四面泰泰式火鍋】🍲我地覺得泰式邊爐幾有特色,餐廳環境又舒服,一於入去試下😋坐低冇耐,店員立即送上蝦片,蝦片係可以refill😝我同朋友可能太餓,食唔停口😂🤭另外店員亦送上三款醬料($15),包括青檸醬汁🍋‍🟩、椒麻豉油、泰式酸辣醬,分別用黎配搭海鮮、肉類等,好有特色❣️❥ 秘製冬陰功椰奶雙拼鍋 $178一上枱已聞到香噴噴既冬陰功味❤️我地趁未落食材 先試試湯底既味道冬陰功十分香口 頗有辣勁🌶️ 配有數隻鮮蝦,夠晒惹味😍椰奶湯底亦濃郁香醇,裡面有雞件,食落夠嫩滑!店員之後添加既都係原湯👏🏻唔洗驚味道會越變越淡😚❥ 美國嚴選牛板腱 $168份量好多🥩擺盤好精美🫶🏼牛板腱牛味香濃,雪花紋理好平均好靚,肉質鮮嫩,高質👍🏻❥ 蜂巢豆腐 $28將豆腐浸落任何一個湯底,完全吸收湯既精華,超入味🫶🏻❥ 泰國金邊粉 $28金邊粉煙韌有彈性,比較鍾意配冬陰功湯底,好有泰式風味💖❥ 鮮活海蝦 $38海蝦一共有4隻,新鮮彈牙!好食!❥ 芒果糯米飯 $58賣相超靚超吸引🤩芒果切到好薄身,味道清甜🧡糯米飯口感軟糯,配埋椰漿一齊食,好香口🍚
同朋友行沙田新城市廣場,晚上順便食埋飯~
行到7樓見到【四面泰泰式火鍋】🍲
我地覺得泰式邊爐幾有特色,餐廳環境又舒服,一於入去試下😋

❥ 秘製冬陰功椰奶雙拼鍋 $178
一上枱已聞到香噴噴既冬陰功味❤️
我地趁未落食材 先試試湯底既味道
冬陰功十分香口 頗有辣勁🌶️
配有數隻鮮蝦,夠晒惹味😍
椰奶湯底亦濃郁香醇,裡面有雞件,食落夠嫩滑!
店員之後添加既都係原湯👏🏻
唔洗驚味道會越變越淡😚

❥ 美國嚴選牛板腱 $168
份量好多🥩擺盤好精美🫶🏼
牛板腱牛味香濃,雪花紋理好平均好靚,肉質鮮嫩,高質👍🏻

❥ 蜂巢豆腐 $28
將豆腐浸落任何一個湯底,完全吸收湯既精華,超入味🫶🏻

❥ 泰國金邊粉 $28
金邊粉煙韌有彈性,比較鍾意配冬陰功湯底,好有泰式風味💖

❥ 鮮活海蝦 $38
海蝦一共有4隻,新鮮彈牙!好食!

❥ 芒果糯米飯 $58
賣相超靚超吸引🤩
芒果切到好薄身,味道清甜🧡
糯米飯口感軟糯,配埋椰漿一齊食,好香口🍚
2024-08-13
沙田新城市一向都多餐廳,而呢間四面泰泰式火鍋就第一次食。秘製冬陰功慢燉牛板腱雙拼鍋 HK$178有得點鴛鴦鍋,有辣有唔辣。冬陰功湯仲有4隻蝦添,可以唔洗另外點蝦。牛板腱湯一樣有牛肉,而且唔係碎呀,你大塊牛肉添。一上湯可以飲一碗湯先,冬陰功湯都幾辣。3款醬料,青椒汁點海鮮好fresh,麻辣醬點肉好爽。蝦片是送的,大片但有少少不太脆。美國嚴選牛板腱 HK$168花紋好靚好鮮,份量2人食都唔少。夾落都大塊,而且牛味香濃,冇點錯呀!!泰國船面河粉 HK$28個麵超闊超大塊的,食落又幾滑幾好食。芋工椰奶雞肉餃子 HK$68椰奶味好重,唔係個個都岩食,但肉質都算實正的。娃娃菜 HK$38最後食埋個菜都好滿足了。
沙田新城市一向都多餐廳,
而呢間四面泰泰式火鍋就第一次食。

秘製冬陰功慢燉牛板腱雙拼鍋 HK$178
有得點鴛鴦鍋,有辣有唔辣。
冬陰功湯仲有4隻蝦添,可以唔洗另外點蝦。

牛板腱湯一樣有牛肉,而且唔係碎呀,你大塊牛肉添。

一上湯可以飲一碗湯先,冬陰功湯都幾辣。
3款醬料,青椒汁點海鮮好fresh,麻辣醬點肉好爽。
蝦片是送的,大片但有少少不太脆。

美國嚴選牛板腱 HK$168

花紋好靚好鮮,份量2人食都唔少。
夾落都大塊,而且牛味香濃,冇點錯呀!!

泰國船面河粉 HK$28

個麵超闊超大塊的,食落又幾滑幾好食。

芋工椰奶雞肉餃子 HK$68

椰奶味好重,唔係個個都岩食,但肉質都算實正的。

娃娃菜 HK$38
最後食埋個菜都好滿足了。
2024-08-19 1185 瀏覽
約了朋友在沙田吃晚飯,她說發現了一間吃泰式火鍋的店想去試試。身邊真的很多朋友喜歡打邊爐,無論中式日式還是台式,都是聚會常出現的選項。泰式火鍋卻較少見呢。店子地方寬敞,空間感十足,非常適合三五知己聚會。歡迎小吃是我最愛的泰色蝦片,而且可以免費添吃,簡直令我未吃飯先興奮。飲用水也頗特別,放了青瓜、青檸和紅蘿蔔,喝起來,有種清新的味道除了火鍋配料,這裏也有小食可以選,試了嘆烤豬頸肉。豬頸肉肥瘦適中,微微焦香再蘸泰式醬,非常惹味。平日吃泰菜,都喜歡點冬蔭公湯,既是儀式感,亦真的超愛這種泰國味道,所以冬蔭公湯底當然是今晚的不二之選;慢燉牛板腱清湯鍋也很合我胃口,一於來個鴛鴦鍋吧。冬蔭公湯調味很好,不會過鹹過辣,鍋裡還附送四隻大蝦。加湯是加入原湯,不是加雞湯或滾水,令味道變淡,變相是冬蔭公湯放題呢😋牛板腱清湯亦甚有驚喜,湯有點像越南湯粉的味道,雖是清湯也很夠味,不會淡茂茂。椰汁去骨雞肉 以椰汁醃雞肉,令雞肉變得更嫩滑,雞肉去了骨,吃起來非常方便。四面拼盤有牛丸、蝦丸、墨魚丸和豬肉丸,肉丸口感不錯,其中蝦丸、墨魚丸和豬肉丸都是手打的。邊打邊爐邊喝椰青,非常滿足的一頓晚飯。

店子地方寬敞,空間感十足,非常適合三五知己聚會。

椰汁去骨雞肉

四面拼盤

邊打邊爐邊喝椰青,非常滿足的一頓晚飯。
2024-08-16 1042 瀏覽
非常好吃的泰式火锅!!以后还会再来招牌椰皇冻五星,这个是最惊喜的甜点,内部分两层,入口即化,椰香奶香四溢,不愧是招牌,恨不得把内部全部挖干净海鲜金盒四星,食材都很新鲜,份量足,口感鲜,不同种类的海鲜都很好吃,最喜欢弹嫩的鲍鱼和软嫩的鳕鱼丸招牌双拼锅底四星,都是很正宗的泰国味道,两种锅底当作汤喝也都喝了很多碗,食材入味牛肉拼盘四星,牛肉品质极佳,足够饱餐一顿芒果糯米饭三星,芒果和泰国芒果一样好吃,饭稍微有些硬
非常好吃的泰式火锅!!以后还会再来
牛肉拼盘四星,牛肉品质极佳,足够饱餐一顿
芒果糯米饭三星,芒果和泰国芒果一样好吃,饭稍微有些硬

冬阴功椰奶双拼
招牌椰皇冻
2024-08-15
冬阴功椰奶双拼
招牌椰皇冻
  • 秘製冬陰功椰奶雙拼鍋
  • 美國雪花牛小排
2024-08-13 985 瀏覽
台式火鍋中式火鍋食得多,但泰式火鍋香港好少見,同朋友喺沙田搵到間泰式火鍋,裝修簡約舒服,座位闊落,好適合同一大班朋友聚會打邊爐。一落座,店員會上一盤蝦片同一碟醬汁,分別青檸汁、椒麻豉油同泰式辣醬,亦會提醒俾咗15蚊嘅醬料費,而且泰式蝦片係無限任續,我同朋友都食咗三兜😂呢間餐廳火鍋加湯,會加翻原湯,就算食到最後,湯底味道依然濃郁。湯底方面最鐘意冬陰功火鍋湯底,唔會過酸或者過鹹,味道都正宗,湯底仲附有四隻大大隻嘅鮮蝦,爽口彈牙,正。牛板腱湯底,裏面都有牛肉,湯頭比較清淡,有少少似越南河粉嘅湯底味道,拎嚟淥船麵河粉好正,想食得fresh啲,可以加青檸醬入個湯度撈河粉食。鮮香椰汁雞腿肉,覺得呢款好特別,好少見用椰汁去醃肉,雖然唔係好食到椰汁味,但係雞肉質好嫩滑,睇嚟呢個就係椰汁嘅作用。四面拼盤,分別系牛丸、蝦丸、豬肉丸同墨魚丸,除咗牛丸,其他都係現打,大大粒,新鮮彈牙,最鍾意系蝦丸同墨魚丸。小食叫咗碳烤豬頸肉,表面少少焦香,肉質爽彈,點上配醬,味道更濃郁,但個人喜歡自己用青檸汁點。鮮芒芝士奶蓋,好飲,芒果汁裏面有果肉,味道係清甜嘅泰國水仙芒果汁,芝士奶蓋比較特別,唔係平時喺街度飲嗰種鹹味道芝士

鮮芒芝士奶蓋,好飲,芒果汁裏面有果肉,味道係清甜嘅泰國水仙芒果汁,芝士奶蓋比較特別,唔係平時喺街度飲嗰種鹹味道芝士味比較濃嘅,淡淡嘅芝士味,有少少感覺似飲緊芒果糯米飯。好飲唔會覺得漏。

如果想試吓泰式火鍋不妨考慮吓。