2022-07-26 248 瀏覽
我很愛吃茶餐廳😆,聽說銅鑼灣的 •四寶食堂💙•質素不錯,又鄰近公司,所以便約朋友來試試囉~原來餐廳有好多分店,中午時份人頭湧湧,全店塞滿打工仔呀~ 午餐時段,只能選午市套餐😳,本身還想試試菠蘿包和漢堡🥹,只好留待下次啦~午餐有港式有西式,價格由$52起,定價合理。 「 喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯🐽 $62 」 賣相超吸引的大豬扒,散發著濃濃的蔥油香,超級吸引呀~豬扒不但大片,而且超級無敵厚,皮層煎香,肉質相當腍軟,好好吃呀😍。把蔥油放在米飯上,味道更好。 「 香煎雞扒麻辣公仔麵🌶 $54 」 超惹味的麻辣公仔麵,調味得宜,辣得過癮😝,麵條不會太腍,還有少許彈性。雞扒肉嫩軟腍,雞皮香口,也深得我心。 炒蛋軟綿綿☺️,丹麥多士則預先抹上牛油更加邪惡,如果厚切一點就更好了。 •

原來餐廳有好多分店,中午時份人頭湧湧,全店塞滿打工仔呀~

「 喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯🐽 $62 」

「 香煎雞扒麻辣公仔麵🌶 $54 」

2022-07-24
2022-07-16 263 瀏覽
由早到晚,大排長龍等候入座,必有他的原因,今日就趁午飯和下午茶之間的空檔走去光顧,店子光猛寬敞裝飾也很講究,選了卡位座,並蓄意點了些非主流的輕食,包括:燒安格斯牛柳沙律和慢煮雞胸凱撒沙律,還有啤酒炸魚薯條,再來一個較少店子有的意式羅勒醬炒蜆,飲品也有很多類選擇兩個加侖子及熱情果汁梳打,也很清新,除了各款食物份量大之外,食物的質素也真是不錯,這個價錢在銅鑼灣旺區,實在是超值,怪不得咁多食家嚮往,由於我並非一次過Order食物,每品嘗到差不多才再落Order,店員也不厭其煩再落單不急於趕客值得一讚。
2022-07-16
2022-07-15 209 瀏覽
2022年7月13日 晴上次食完印象深刻, 今日決定又再食多次🍳黑蒜油叉燒滑蛋飯 $60黑蒜油好香, 蛋滑, 叉燒係半肥瘦, 不過就鹹左少少, 大大份抵食!🥩板燒美國極級牛板腱$158叫左五成熟, 味道好香, 仲配有焗蒜套餐仲跟左羅宋湯同黑松露薯條湯酸甜比例幾好, 薯條一如以往咁大份😚🍔雙層芝士安格斯牛肉漢堡配炸薯條 $128好食!芝士同肉汁都滿滿, 未食已經好吸引!包皮係漢堡包, 吸曬d 肉汁, 如果係再實淨d ge 包仲正🤤🍨雪糕紅豆冰 +$15用嘅係朱古力雪糕, 紅豆軟硬適中, 好飲🧋凍港式奶茶 +$3奶香味重, 茶味唔算濃,建議少冰可以飲到原汁原味再次黎食餐廳都仲keep 到個水準同大大份, 好抵好滿足🥰
2022年7月13日 晴

上次食完印象深刻, 今日決定又再食多次

🍳黑蒜油叉燒滑蛋飯 $60

🥩板燒美國極級牛板腱$158

叫左五成熟, 味道好香, 仲配有焗蒜

套餐仲跟左羅宋湯同黑松露薯條

湯酸甜比例幾好, 薯條一如以往咁大份😚

🍔雙層芝士安格斯牛肉漢堡配炸薯條 $128

🍨雪糕紅豆冰 +$15
用嘅係朱古力雪糕, 紅豆軟硬適中, 好飲

🧋凍港式奶茶 +$3
奶香味重, 茶味唔算濃,建議少冰可以飲到原汁原味

再次黎食餐廳都仲keep 到個水準同大大份, 好抵好滿足🥰
2022-07-13
2022-07-11 946 瀏覽
唔知食乜時 經過 咁多人食既一定無問題 門口招呼好好的茶記入去2人都能坐卡位叫了2主食 1小食XO醬滑蛋蝦仁飯 XO醬 很大的一匙羹看到我蝦仁跟匙一樣大隻眼能看大概6隻蝦但食食下蛋中有蝦 嘩 差唔多8隻蛋滑滑軟軟的 份量好夠 大大碟常餐 一定係 沙嗲牛肉 我改通粉牛肉大少份量剛好 沙嗲汁是 香香加了花生的整個湯底都是濃香沙嗲通粉是 厚身的 汁都滲透入粉👍🏼炒滑蛋 是有蛋汁的還有現在都流行的丹麥多士加埋 杯 凍檸茶 更是 不得了的絕配去到邊常餐 都係永恆♾️之選下午茶 雞翼薯條 配 沙律雞翼 炸得好好 👍🏼還落了很多 芝士粉在上面薯條熱不燶 炸得剛好 它們 薯條都有兩種 好利害沙律是芝麻醬的 一定會有下一次因 我發現食堂 有太多選擇 還有個甜品 好想試很有心機 配搭很多諗唔到食乜 入去 望望餐牌一定好多都想食餐廳都是很多元化的會再去喔餐廳 座位環境都很舒服! 有特色花花牆邊食一邊都好多人入黎 店員都很細心有禮
唔知食乜時 經過 咁多人食既

很有心機 配搭很多
諗唔到食乜 入去 望望餐牌一定好多都想食
餐廳都是很多元化的
會再去喔

餐廳 座位環境都很舒服!

有特色花花牆
邊食一邊都好多人入黎
店員都很細心有禮

2022-07-10
  • 招牌沙嗲牛肉公仔麵
約咗喺銅鑼灣返工嘅朋友食晚飯🥣喺附近搵咗間茶餐廳-我哋兩個人每人叫咗一款主食估唔到份量咁足 差啲食唔晒😝-1️⃣板燒美國頂級封門牛柳牛柳幾厚 好大塊🐮叫三成熟 煮得啱啱好肉質幾好 唔會有好多筋醬汁香得嚟唔會好濃味唔會冚晒牛肉味✅配菜有蘭花苔 焗蒜頭🧄如meun所講 菜真係唔錯新鮮 仲有菜香.送2️⃣黑松露忌廉餐湯估唔到黑松露味幾出有少少蘑菇粒個湯又滑 有驚喜 正🥳.送3️⃣黑松露薯條🍟有黑松露粒粒係面🥰幼身薯條同牛肉分開上 唔會吸晒啲肉汁而濕晒 貼心👍🏻.4️⃣招牌沙嗲牛肉公仔麵🍜牛肉份量幾多沙嗲汁香口公仔麵熄落幾煙靭唔會太淋果然係招牌 好食😋.送5️⃣滑蛋火腿牛油多士蛋好滑多士好軟熟🍞加半融牛油香好唔錯🫶🏻.份量好夠配菜唔馬虎又足料抵食💗
約咗喺銅鑼灣返工嘅朋友食晚飯🥣

份量好夠
配菜唔馬虎又足料
抵食💗
2022-07-09 120 瀏覽
星期六冇咩做,book左摔腳仔,諗住搵間茶仔食個tea先去,經過四寶,聽講幾好食,好過附近幾間大集團茶仔,平時見到都有好多人等位,今日可以直入,可能天氣太熱冇乜人出街。今日試左個茶餐美式肉醬芝士熱狗加薯條,四十零蚊合理啦,薯條就正常發揮啦,熱狗就喺茶仔尼講算係中上水平,足料,腸仔是脆皮的,下次可以再試其他。
美式肉醬芝士熱狗
美式肉醬芝士熱狗
2022-07-02 144 瀏覽
好耐都冇食過沙嗲牛肉麵啦趁着生日前後, 去銅鑼灣扮靚靚之後, 落樓食返個常餐咁啱撞正食晏時間, 四寶食堂大排長龍, 果然超有人氣<招牌沙嗲牛肉公仔麵>沙嗲牛肉公仔麵嘅份量好多公仔麵煮得有少少過淋, 但係沙嗲牛肉嘅醬汁濃郁, 而且帶有花生粒, 完美補救返呢個缺陷沙嗲牛肉份量都幾多, 有誠意常餐仲有跟炒蛋同丹麥多士炒蛋唔算太滑, 加入公仔麵度食啱啱好, 丹麥多士上面有少少牛油, 如果有埋煉奶就更加完美啦餐飲嗌咗凍咖啡少甜少冰, 奶味幾重, 口感順滑, 味道偏甜
好耐都冇食過沙嗲牛肉麵啦
趁着生日前後, 去銅鑼灣扮靚靚之後, 落樓食返個常餐
咁啱撞正食晏時間, 四寶食堂大排長龍, 果然超有人氣
<招牌沙嗲牛肉公仔麵>
沙嗲牛肉公仔麵嘅份量好多
沙嗲牛肉份量都幾多, 有誠意
常餐仲有跟炒蛋同丹麥多士
餐飲嗌咗凍咖啡少甜少冰, 奶味幾重, 口感順滑, 味道偏甜
2022-06-30 228 瀏覽
睇完侏羅紀,好想坐下食啲嘢,本來想去沙嗲王,不過姪女話昨日先去過,所以提議去四寶食堂,話啲嘢ok,有個下午茶餐--蔥油撈公仔麵+吉列豬好抵食,豬扒又大塊……不過我狀況不太好,怕熱氣最終冇揀,下次一定要試下至得....我最終食rosemary 煎雞扒tea set,個雞扒整得吾錯配個汁,有埋炒滑蛋、及我最鍾意嘅丹麥多士(酥),食晒去都吾駛食DINNER....夠晒飽,奶茶都OK,其實仲有好多其他TEA SET 揀,算有好多款,價錢平均係30幾到40幾蚊一個餐,正常價錢...星期四下午茶時段都好多人,可能都係因為好食、價錢同服務ok,吾係搶錢吧
ROSEMARY香煎雞扒+熱奶茶
2022-06-09
ROSEMARY香煎雞扒+熱奶茶
2022-06-17 173 瀏覽
又到星期五嘅日子, 好耐無食過港式茶記, 好懷念港式奶茶嘅味道。 香港而家開左好多間高級茶記, 銅鑼灣嘅四寶食堂一定榜上有名。 原因好簡單, 就係抵食 好食。是日午餐忌薕火腿粟米配蜜糖燒雞脾意粉XO 醬滑蛋蝦球飯忌薕火腿粟米配蜜糖燒雞脾意粉, 十分香濃嘅忌薕火腿粟米味, 醬汁配上爽口嘅意粉, 去西餐廳食, 一定過百, 而家用茶記價錢食到西餐廳嘅味道, 抵食。 蜜糖燒雞脾, 雞肉嫩滑, 有肉汁, 雞皮燒得脆卜卜, 好食。XO 醬滑蛋蝦球飯, 四寶招牌菜必食推介。 香濃蛋香, 炒得剛剛好, 有蛋汁, 配上XO醬,辣度剛剛好, 同滑蛋好夾。 鮮蝦新鮮彈牙份量又多, 抵食夾大件。

是日午餐
忌薕火腿粟米配蜜糖燒雞脾意粉
XO 醬滑蛋蝦球飯

2022-06-15 190 瀏覽
四寶食堂係銅鑼灣地鐵站C出口 穿過小巷行一分鐵就到 地理位置方便快捷不過餐廳超級多人捧場我地午市時段1點到達已經要排幾個人先有位~環境光孟企理 座位夠多成班同事一齊食lunch都ok餐牌選擇 原來除咗港式冰室食物之外仲有好多西餐揀另有雪糕 小食我哋叫咗午餐意式蕃茄羅勒牛肉醬配飯跟蜜糖燒雞髀🍗依碟超正~肉醬蕃茄味濃郁 就咁撈飯已經好好食份量係足夠撈曬成碟飯而且蜜糖燒雞髀大份 啖啖肉 多汁juicy表面係帶點脆皮 睇得出廚師嘅水準英倫燴鴨肉窩夫配凱撒沙律依碟好特別呀估唔到甜嘅窩夫配咸香嘅肉係咁夾窩夫唔係軟林林 而係烘得脆口而煙軔就咁食已經好吸引面頭再加咗鴨肉 好有趣嘅口味不過食嘅時候有啲輪盡 配料太多 容易倒瀉最後凱撒沙律竟然都值得一讚初頭以為都係一般茶記沙律但呢度嘅沙律新鮮爽脆而且芝士粉落得充足 係高質沙律阿華田雲朵我哋開頭都諗緊雲朵係咩嚟呢原來係忌廉撈勻佢飲成杯香濃香滑係今餐完美嘅句號
四寶食堂係銅鑼灣地鐵站C出口
穿過小巷行一分鐵就到 地理位置方便快捷
不過餐廳超級多人捧場
我地午市時段1點到達已經要排幾個人先有位~

環境光孟企理 座位夠多

原來係忌廉
撈勻佢飲成杯香濃香滑
係今餐完美嘅句號

2022-06-13 134 瀏覽
四寶食堂 銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖係中午繁忙時間, 餐廳運作都保持到快出餐同友善架服務態度, 呢一點足以使我成日光顧。是日晚餐都來左解決$78大蝦salad 好食,蝦彈口,salad dressing 外灑左芝士粉 龍脷柳跟薯菜,個餐仲包左吉列蝦salad ,飲品白蘑菇湯架。魚柳比足4塊,個莎莎醬好好食,整體係健康低油常餐晚上都有,要了出名架蔥油豬扒,炒嫩滑蛋及熱狗+$8轉菠蘿油豬扒大大塊厚肉又夠腍,蔥油一齊食好香。菠蘿油是增肥之物,菠蘿包皮脆香甜仲加埋冰鎮牛油,滿口幸福。
四寶食堂

銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖

《📍銅鑼灣鬧市中港式冰室—四寶食堂 ❤️》平日中午時間經過🌟呢間人流唔少嘅茶記🫖一於試一試港式美食❤️裡面仲有埋花花牆🌸啱晒打個靚卡 可能因為繁忙時間 啲侍應好忙 所以要等一陣先落到單 不過嘢食都好快到1️⃣ 🍚🍳 叉燒滑蛋飯 $ 58 (9/10)賣相好吸睛💯💯滿滿嘅沙滑蛋鋪滿碟面 牛油 🧈 香撲鼻而來😬一嚿嚿叉燒好大份 大部份偏瘦 幾鍾意佢個汁 算惹味 而炒滑蛋🍳炒得好滑身!蛋味重 而且份量超級多 好飽肚💯白飯亦都好多 粒粒分明 如果可以多啲甜豉油就好啦🧡💛2️⃣ 🥩🍜 招牌沙嗲牛肉公仔麵 配幼嫩滑炒蛋🥚及牛油丹麥多士🥪 $ 52 (8/10)沙嗲汁好濃郁 有粒粒花生碎 滲着沙嗲香料既微辣同花生🥜既香氣❤️食落去好足料 而牛肉🐮分量都好多 鮮嫩可口 公仔麵亦都唔會煮得太淋 啱啱好 恰到好處🌸佢嘅牛油丹麥多士都好特別 出面嗰邊香脆可口 滿滿嘅牛油香 邪惡得黎又好味😋——————————————————————-📍 四寶食堂 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷#eateateat_cwb#hkfood #hkfoodie #food #foodie #foodblo

《📍銅鑼灣鬧市中港式冰室—四寶食堂 ❤️》

1️⃣ 🍚🍳 叉燒滑蛋飯 $ 58 (9/10)

2️⃣ 🥩🍜 招牌沙嗲牛肉公仔麵
配幼嫩滑炒蛋🥚及牛油丹麥多士🥪 $ 52 (8/10)

——————————————————————-
📍 四寶食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_cwb

#hkfood #hkfoodie #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #銅鑼灣美食 #hongkongfoodguide #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #銅鑼灣 #foodiesinternationalchat #hkfoodies #香港餐廳推介https://www.instagram.com/p/Ceq1liBDrwy/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
2022-06-08 107 瀏覽
晚飯時間喺銅鑼灣搵野食,諗住搵d新野試下之前都有經過呢間餐廳,覺得佢既門面都幾吸睛,今次就入去試下入面既裝修感覺都幾新派,有卡位,仲有幅好大既花花打卡牆食物款式都多,感覺偏向西餐,不過價錢就算係平民價既西餐叫左個露斯瑪麗蜜糖天使燒春雞外型唔錯喎都燒得幾香而且仲有兩大件,都幾抵食跟餐有個湯,同埋有個薯條或沙律二選一,薯條都好大兜啊不過再多d黑松露就更好點左個挪威煙三文魚凱撒沙律,沙律菜都好新鮮,份量都多呀,一個人食應該都幾飽黑松露忌廉露筍帶子意大利粉,呢個黑松露味好香,有好多帶子,又有菇同蒜芯,都幾多餸,而且份量都係大份飲品揀左一杯奶茶紅豆冰同一杯阿華田雲朵,奶茶紅豆冰都幾得意,飲住奶茶但又有紅豆食阿華田雲朵係上面係忌廉做既雲朵,好大杯平民價錢食左個西餐,大件夾抵食!
晚飯時間喺銅鑼灣搵野食,
諗住搵d新野試下

之前都有經過呢間餐廳,
覺得佢既門面都幾吸睛,
今次就入去試下

入面既裝修感覺都幾新派,
有卡位,

外型唔錯喎都燒得幾香

而且仲有兩大件,
都幾抵食

跟餐有個湯,
同埋有個薯條或沙律二選一,
薯條都好大兜啊不過再多d黑松露就更好

點左個挪威煙三文魚凱撒沙律,
沙律菜都好新鮮,
份量都多呀,
一個人食應該都幾飽

黑松露忌廉露筍帶子意大利粉,
呢個黑松露味好香,
有好多帶子,
又有菇同蒜芯,
都幾多餸,
而且份量都係大份

飲品揀左一杯奶茶紅豆冰同一杯阿華田雲朵,
奶茶紅豆冰都幾得意,
飲住奶茶但又有紅豆食

阿華田雲朵係上面係忌廉做既雲朵,
好大杯

平民價錢食左個西餐,
大件夾抵食!
2022-06-04 124 瀏覽
平日番工咁辛苦收工後要對自己好啲搵到一間充滿少女心的花牆茶餐廳《板燒美國頂級封門牛柳》跟餐有湯 再可以跟黑松露薯條 / 沙律係黑松露控既我梗係揀黑松露薯條啦餐湯係蕃茄忌廉湯好濃嘅蕃茄味 好清新黑松松露薯條薯條係用細身嘅薯條 加上一啲黑松露醬響上面新鮮炸出嚟好香脆份量都好多主菜《板燒美國頂級封門牛柳》雖然叫左七成熟但個牛都仲好淋 血水又唔會太多唯獨係啲根多左啲啲 牛肉味都好香濃配菜送上一個烤蒜配合牛柳一齊食好夾除此之外 仲有一種 好似西蘭花叫做蘭花苔嘅配菜食落好爽脆 好新鮮同行嘅朋友就叫咗一個 《喜哥蔥油豬扒 +嫩滑炒蛋+食堂熱狗》蔥油豬扒煎得金黃香脆又厚身大大塊嘅豬扒加埋啲蔥油好好味蛋夠滑 熱狗個包好香脆配上廚師腸超級飽同超級滿足呀
平日番工咁辛苦

蛋夠滑
熱狗個包好香脆
配上廚師
超級飽同超級滿足呀

• 香煎喜哥蔥油豬扒配招牌炒蛋、冰火菠蘿油
  • 板燒美國頂級封門牛柳
2022-05-22 3465 瀏覽
今日森仔放工喺銅鑼灣周圍行,準備購物減減壓。行到攰就約埋媽媽一起在銅鑼灣好好享受美食。銅鑼灣雖然是美食店雲集,但是在最後選取是往往有太多選擇,難以決定。專一嘅森仔多數會挑選一些食過沒有伏的餐廳,才會和媽媽品嚐😊😝所以,最後我們選擇了高級茶餐廳: 四寶食堂🤓🤓餐廳🍴地點方便,係地鐵站附近👍🏻環境一如既往的寬躺,讓客人坐得舒服😌享受美食當日森仔坐梳發,更加舒服😍😍由於當日兩母子都幾肚餓,都叫左唔少野食: 叉燒炒滑蛋飯,燒頂級封門柳配黑松露薯條,香草白酒煎龍脷柳配蕃茄他他醬和煙三文魚班尼蛋😝😝煙三文魚班尼蛋這個煙三文魚班尼蛋真係超級正,完全想像不到會在茶餐廳能夠吃到。在班尼蛋上有大大件煙三文魚,配上美味蛋黃沙律醬汁😏😏極為美味。而包邊也有輕微焗了,脆口包邊,正!流出的蛋黃汁,真係十分治愈又好味😋此質素之高猶如在高級西餐廳或cafe shop食到一樣。而價格亦非合理,只是$88😌💰叉燒炒滑蛋飯此餐廳🍴所有蛋烹調均十分高質!滑蛋真係非常滑身,有蛋香味,亦有牛乳忌廉味,一流!再配上大大件叉燒,份量十足又美味!而當中靈魂之最的甜豉油,經廚師烹調過,不會太咸又帶微甜,拌飯和蛋一齊食,美味🤓燒頂級封門柳
今日森仔放工喺銅鑼灣周圍行,準備購物減減壓。
行到攰就約埋媽媽一起在銅鑼灣好好享受美食。
所以,最後我們選擇了高級茶餐廳: 四寶食堂🤓🤓

餐廳🍴地點方便,係地鐵站附近👍🏻
環境一如既往的寬躺,讓客人坐得舒服😌享受美食
當日森仔坐梳發,更加舒服😍😍

煙三文魚班尼蛋
而包邊也有輕微焗了,脆口包邊,正!
流出的蛋黃汁,真係十分治愈又好味😋
此質素之高猶如在高級西餐廳或cafe shop食到一樣。
而價格亦非合理,只是$88😌💰

叉燒炒滑蛋飯
此餐廳🍴所有蛋烹調均十分高質!
滑蛋真係非常滑身,有蛋香味,亦有牛乳忌廉味,一流!
再配上大大件叉燒,份量十足又美味!

燒頂級封門柳配黑松露薯條
此封門柳煮得不錯,剛剛好五成熟👍🏻
牛味也突出,口感不會再硬!
而黑松露薯條🍟份量之多,真係幾個人都食唔哂😝😝
唯薯條不是粗身薯條🍟,美中不足😮‍💨

香草白酒煎龍脷柳配蕃茄他他醬
此是森仔媽媽👩大愛的菜式!
因為龍脷柳食得出沒有冰鮮的味道,夠厚身又十分嫩滑😊😊
最正嘅係佢用香草白酒🍶煎,帶出魚嘅鮮味!
再配上自製的蕃茄他他醬,十分開胃😋😋
食落比起高食材價嘅封門柳,更加美味😂😂

整體而言,餐廳🍴主打平價西餐,食品色香味俱全!無得頂🤓
  • 蜜汁叉燒滑蛋飯
  • 英式班尼迪蛋配凱撒沙律