2024-04-02 72 瀏覽
今日兩點才和同事食飯。四寶食堂的下午茶已經開始。它的下午茶選擇多,又抵食,份量剛好。如果加$15加配其它,選擇更多。例如意粉、咖哩飯、菠蘿油、辛辣麵、薯蓉、沙律等。午餐則供應到兩點半。(下午茶餐)🏅百里香燒春雞半隻伴美式炸薯條($52)🏅美式BBQ醬燒豬肋骨伴美式炸薯條($52)追加:🏅黑椒蘑菇薯蓉(+$15)🏅田園沙律(+$15)(午餐)🏅澳門葡汁椰香龍脷魚意粉($78)(飲品)🏅雪山紅豆冰(+$8)🏅朱古力雪山(+$8)🏅熱奶茶(+$0)燒雞皮脆肉嫩,還有肉汁。雖是半隻,但啖啖肉。燒豬肋骨有3條骨,肉厚而嫩。薯蓉幼滑。沙律清爽。龍脷魚柳有兩大片,煎得好靚。雪山紅豆冰和朱古力雪山都好飲,跟餐加8元好抵。紅豆香甜夠腍。朱古力夠料,飲到尾都仍然香濃。
今日兩點才和同事食飯。
四寶食堂的下午茶已經開始。
它的下午茶選擇多,又抵食,份量剛好。
如果加$15加配其它,選擇更多。
例如意粉、咖哩飯、菠蘿油、辛辣麵、薯蓉、沙律等。
午餐則供應到兩點半。

(下午茶餐)
🏅百里香燒春雞半隻伴美式炸薯條($52)
🏅美式BBQ醬燒豬肋骨伴美式炸薯條($52)
追加:
🏅黑椒蘑菇薯蓉(+$15)
🏅田園沙律(+$15)
百里香燒春雞
美式BBQ醬燒豬肋骨
黑椒蘑菇薯蓉

(午餐)
🏅澳門葡汁椰香龍脷魚意粉($78)
澳門葡汁椰香龍脷魚意粉

(飲品)
🏅雪山紅豆冰(+$8)
🏅朱古力雪山(+$8)
🏅熱奶茶(+$0)

燒雞皮脆肉嫩,還有肉汁。雖是半隻,但啖啖肉。
燒豬肋骨有3條骨,肉厚而嫩。
薯蓉幼滑。
沙律清爽。
龍脷魚柳有兩大片,煎得好靚。
雪山紅豆冰和朱古力雪山都好飲,跟餐加8元好抵。
紅豆香甜夠腍。
朱古力夠料,飲到尾都仍然香濃。
百里香燒春雞
美式BBQ醬燒豬肋骨
黑椒蘑菇薯蓉
2024-04-02 56 瀏覽
這間四寶食堂是間新派茶餐廳,用上Tiffany Blue 做主色,比較有格調。今日係公眾假期,二點都有下午茶提供,價錢更優惠。食物款式比一般茶記來得高級,下午茶都有牛扒,燒春雞,燒豬肋骨等供應。一份美式BBQ醬燒豬肋骨配炸薯條都只是$52, 燒豬肋骨一排四件,下午茶份量剛好,醃得入味,醬汁惹味,質素可媲美西餐廳,薯條都炸得香脆,讚。蔥油撈公仔麵是餐廳的主打,當然要一試。這個大阪黑蒜蔥油撈公仔麵配自家制吉列豚肉眼只是$48, 黑蒜蔥油好香,又不會太油,跟撈麵十分恰配。吉列豚肉眼雖然比較薄身,但有手掌般大,而且肉質不會太乾。跟餐加$8 就可以轉特飲。加$15再可追加一客小食,黑椒蘑菇薯蓉跟KXC的薯蓉味道相似,好滑身,好味而抵食。

跟餐加$8 就可以轉特飲。

2024-04-01
2024-03-31 97 瀏覽
今日同朋友係銅鑼灣行街,行到有啲肚餓,見到有個二人下午茶,比較少見,而且睇落都多野食,價錢亦實惠,一於試一試。二人下午茶($108)芝士肉醬意粉粒粒肉醬配上芝士粉,意粉都算爽口彈牙,無俾醬汁影響口感,肉醬調味算唔錯,剛剛好唔會太油膩。北海道照燒雞扒咖哩飯北海道照燒雞扒值得一讚,鮮嫩多汁,大大塊雞皮相當邪惡,咖哩偏向日式咖哩,配菜有新鮮沙拉。雪山西多士花生醬西多士表面再添上朱古力醬同忌廉,西多士上碟熱辣辣,似即叫即炸,有一定厚度,口感鬆軟,加上層層多士食落有層次感,相當有滿足感。飲品兩杯熱檸水凍奶茶(+$3)

二人下午茶($108)

芝士肉醬意粉

北海道照燒雞扒咖哩飯

雪山西多士

飲品兩杯
熱檸水
凍奶茶(+$3)

2024-03-30 79 瀏覽
銅鑼灣美食多,今天到了人氣旺的四寶食堂吃晚餐。墻上有一大片靚花,好適合打卡,燈飾也不錯。紐西蘭西冷牛扒炒什菌每一口都能品尝到牛肉的鲜美和独特的风味,吃到停不下!牛扒优质的肉质和口感令我留下深刻的印象!黑松露煙肉什菌忌廉意大利粉煙肉的肉质紧实而鲜嫩,入口时散发出诱人的香气什菌质地鲜嫩,多汁鲜美。它们的独特风味与意大利面的口感相互融合,使整道菜更加丰富多样!朱古力雪山柔软的奶油在杯頂好似一座雪白山峰,覆盖着一层细腻的朱古力碎屑,杯中是濃郁的朱古力飲品!奶油口感绵密柔软,奶油的香甜和朱古力的微苦在口中交织,给人一种浓郁而平衡的味道!
紐西蘭西冷牛扒炒什菌

黑松露煙肉什菌忌廉意大利粉
煙肉的肉质紧实而鲜嫩,入口时散发出诱人的香气

朱古力雪山

2024-03-27 73 瀏覽
週末都想平平哋食個下午茶呢間連鎖飯堂竟然星期六日兩點至六點都有特價下午茶餐今日就試佢放喺第一列😎最promote嘅2人下午茶set $108真係晏晝唔使食 黎食都食到飽一飽份量充足既Tea~😋😋😋行過 想醫肚 要試吓🧐🌁雪山西多士😈邪惡野 中間花生🥜醬 做到外脆內軟🐥照燒雞扒北海道咖喱飯雞扒大大塊夠兩個人食日式咖喱味道可以😌🧀芝士肉醬意粉🍝份量係多嘅 肉醬嘅味道可以再多肉啲 同 加味飲品兩杯凍飲都淨係加$3
週末都想平平哋食個下午茶

再多肉啲 同 加味

飲品兩杯
凍飲都淨係加$3
2024-03-27 83 瀏覽
今日黎到銅鑼灣想食茶餐廳當然係去我既首選,四寶食堂黑蒜香油葱叉燒滑蛋飯叉燒肉質鮮嫩多汁,融合了黑蒜和香油的獨特風味。滑蛋的口感滑嫩,與香氣四溢的飯粒完美結合。每一口都能品味到叉燒的鮮香和滑蛋的濃郁。這道菜的味道豐富而濃郁,為西式餐廳增添了一絲東方風味香草白酒魚柳配蕃茄沙沙魚柳肉質鮮嫩,搭配香草和白酒的香氣更加迷人。蕃茄沙沙的酸甜與香草白酒的風味完美融合,給菜式帶來豐富的口感。每一口都能感受到魚柳的鮮美和蕃茄醬的清新。這道菜的味道鮮美又清爽,令人回味無窮板燒美國頂級封門柳封門柳的肉質柔軟,每一口都帶來濃郁的牛肉風味。經過板燒的烹調,肉質更加嫩滑,口感豐富。這道菜的味道濃郁而醇厚,給人一種滿足感煙三文魚卡邦尼意粉這道煙三文魚卡邦尼意粉帶給我一份海洋風味的享受。三文魚肉質鮮嫩,經過煙燻後帶來獨特的風味。卡邦尼醬的奶油和帕馬森乳酪的香味搭配得恰到好處,增添了意粉的豐富口感。每一口都能品味到三文魚的鮮美和卡邦尼意粉的濃郁。這道菜的味道美妙而令人陶醉
今日黎到銅鑼灣
想食茶餐廳
當然係去我既首選,四寶食堂

黑蒜香油葱叉燒滑蛋飯

香草白酒魚柳配蕃茄沙沙

板燒美國頂級封門柳

煙三文魚卡邦尼意粉

2024-03-24 89 瀏覽
銅鑼灣出名多冰室,今日黎四寶食堂食下午茶又幾抵喎,下午茶時間仲要排隊入座♥ 牛肉丼 $52見至呢度有個牛肉丼睇落好吸引,飯面比滿滿既牛肉鋪滿,中間仲有半熟蛋,整穿佢蛋汁流落嚟撈埋米飯一齊食夠晒入味,牛肉味亦濃♥ 卡邦尼意粉 $52呢到既卡邦尼意粉🍝醬汁較稀身,但係夠濃味。忌廉汁伴隨蘑菇同火腿,意粉軟硬度岩岩好,掛起醬汁食份外滋味*下午茶餐都有跟餐飲♥ 菠蘿油 +$15下午茶餐追加菠蘿油只係$15咋,雖然激邪惡,但係都係要食返一個!菠蘿包夾住厚厚一塊牛油🤤

♥ 牛肉丼 $52

♥ 卡邦尼意粉 $52

*下午茶餐都有跟餐飲

♥ 菠蘿油 +$15
2024-03-24 72 瀏覽
之前就聽朋友推薦過四寶食堂美食,今天在銅鑼灣購物之後肯定要親自嘗一嘗!真是顧客盈門,大受歡迎,要排隊等候十幾分鐘!坐低點菜,上菜都好快,最開心就是美食質素高,大飽肚福,值得啦!黑松露煙肉什菌忌廉意大利粉有黑松露散髮出深沈的芳香,又有煙肉的咸香味,兩者之間相得益彰,相互交織出一種美妙的風味。意粉撈忌廉好掛汁,又彈牙!大蝦球彩椒番茄意大利粉大蝦球一看就知道好新鮮,光澤嫩白,一吃就是口感彈嫩,令人回味無窮!彩椒的豐富色彩給菜餚帶來了視覺上的享受,同時也增添了口感的脆爽。番茄汁撈意粉,酸酸甜甜又清爽,讓人胃口大開!紐西蘭西冷牛扒炒什菌:店員端上來令我們驚喜,真是想不到甘大份!牛肉肉質鮮嫩多汁,口感細膩,帶有濃郁的牛肉香氣,再加上孜然味十分之惹味!雖然好大份,忍不住吃嗮整盤牛扒!仲有鮮嫩的什菌和香烤蘭花,夠嗮抵!鳳梨百香果冷高山烏龍杯中有好多塊菠蘿,以高山烏龍茶為基礎,每一口茶都散髮著百香果的香氣,再增添了菠蘿的酸甜,口感獨特,獨具魅力!#四寶食堂 #香港美食 #銅鑼灣美食 #北角美食 #將軍澳美食 #茶餐廳美食
黑松露煙肉什菌忌廉意大利粉
大蝦球彩椒番茄意大利粉
紐西蘭西冷牛扒炒什菌:
鳳梨百香果冷高山烏龍
2024-03-22 78 瀏覽
以前係港島返工,早餐都係四寶食堂解決😆性價比超高嘅茶記👍🏻大份夾抵食聽朋友講晚市好高質,出開銅鑼灣決定一試😉四寶食堂以藍色裝修為主調,完全唔似茶餐廳😀位置寬闊坐得舒服,仲有靚靚花花墻打卡晚市都坐滿晒,真心唔錯哦🥘百里香蒜香欖油烤春雞配菜,香烤蘭花苔,炸薯條份量好足嘅烤春雞,雞皮烤得好脆,嫩滑而不乾,點埋醬會更出色,唔錯啊🥩美國頂級封門牛柳份量好多,我哋揀左焗蒜同烤蘭花苔,封門牛柳煎得啱啱好,肉汁豐富,軟腍得嚟又有口感😚完全唔似係茶餐廳水準👍🏻入口超juicy 😍值得一試🍲雜菌忌廉湯好濃郁嘅湯仲要好足料,超多菇😛🌼檸檬桂花蜜糖冰茶好清甜嘅桂花蜜糖加上新鮮檸檬🍋🍃蘆薈白桃冷泡高山烏龍每啖都食到蘆薈粒粒,白桃同烏龍茶係絕配,好鐘意💕下次食埋下午茶

以前係港島返工,早餐都係四寶食堂解決😆
性價比超高嘅茶記👍🏻大份夾抵食
聽朋友講晚市好高質,出開銅鑼灣決定一試😉
四寶食堂以藍色裝修為主調,完全唔似茶餐廳😀
位置寬闊坐得舒服,仲有靚靚花花墻打卡
晚市都坐滿晒,真心唔錯哦

🥘百里香蒜香欖油烤春雞
配菜,香烤蘭花苔,炸薯條

🥩美國頂級封門牛柳
份量好多,我哋揀左焗蒜同烤蘭花苔,封門牛柳煎得啱啱好,
肉汁豐富,軟腍得嚟又有口感😚完全唔似係茶餐廳水準👍🏻
入口超juicy 😍值得一試

🍲雜菌忌廉湯
好濃郁嘅湯仲要好足料,超多菇😛

🌼檸檬桂花蜜糖冰茶
好清甜嘅桂花蜜糖加上新鮮檸檬🍋

🍃蘆薈白桃冷泡高山烏龍
每啖都食到蘆薈粒粒,白桃同烏龍茶係絕配,好鐘意💕

下次食埋下午茶
2024-03-15
10 分鐘 (堂食)
2024-03-22 67 瀏覽
阿女喺灣仔完成咗運動會,所以就同佢一齊去咗銅鑼灣食下午茶。我哋揀咗芝士安格斯牛肉漢堡同英倫紳士啤酒炸魚薯條安格斯漢堡係咁juicy又咁cheesy,一咬落去就有滿口嘅牛肉汁同芝士味,令人停唔到口!而炸魚薯條都炸得金黃酥脆,個魚肉嫩滑,真係好開胃!呢個下午茶真係令人食得好開心!然後就係飲品部份啦!佢哋嘅雪山紅豆冰同朱古力雪山真係特別有特色!雪山紅豆冰有大大粒嘅紅豆配上滑溜溜嘅雪糕,味道鮮甜,令人一試難忘!而朱古力雪山就更加吸引,淋上濃郁嘅朱古力醬同埋綿密嘅雪糕,外觀精美,啱哂打卡!一定要試吓啦,絕對係飲品愛好者嘅最愛!總括嚟講,「四寶食堂」絕對係一個下午茶同飲品嘅天堂!無論係芝士安格斯牛肉漢堡加英倫紳士啤酒炸魚薯條,定係雪山紅豆冰同朱古力雪山,全部都係令人嘆為觀止嘅美食!如果你鍾意特色嘅飲品同好味嘅下午茶,一定要嚟呢度試吓啦!快啲約埋你嘅朋友一齊去啦!

2024-03-18
四寶食堂係我喺銅鑼灣其中一間經常去嘅飯堂,分店都幾多,銅鑼灣、北角同埋將軍澳都有分店,食物質素幾穩定,除咗人氣蔥油豬扒之外,今次試咗好抵食嘅二人套餐,人均$100都唔使就有齊餐湯、主食、甜品同特飲,性價比好高,無論糧尾定糧頭都冇問題板燒英國頂級封門牛柳返工咁攰所以upgrade咗封門牛,份量十足而且有擺盤,仲以為去咗西餐廳,比起平時茶餐廳的牛扒質素更高,配菜仲有焗蒜和啡菇,特別鍾意佢哋嘅蘑菇汁,好有港式風味意式蕃茄肉醬意粉之前食過一次已經覺得好高分,肉醬又多而且意粉都乾身,蕃茄味都幾濃稠,加上上面已經灑上少許芝士粉,肉醬意粉狂迷很滿意二人套餐仲包括咗招牌之作:雪山西多士熱烘烘的西多士已經夠邪惡,淡淡的淡香加上whipped cream,朋友說吃不下,但還是默默吃完了,身體很誠實—————————————————四寶食堂 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖————————————————

板燒英國頂級封門牛柳

意式蕃茄肉醬意粉

二人套餐仲包括咗招牌之作:
雪山西多士

—————————————————

四寶食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖

————————————————
  • 板燒美國頂級封門牛柳
2024-03-21 90 瀏覽
其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。其實唔係個個人都咁鍾意食肥膏,可以唔使俾咁多。😊
外賣自取
2024-03-20 110 瀏覽
下午茶時間路過見𥚃面坐了八成客、咁啱肚子有點點餓,一於坐低試試出品怎麼樣。~香煎香草豚肉眼配嫩滑炒蛋+胡麻醬田園沙律 跟北海道咖喱飯等咗 10 分鐘左右,豬扒同咖喱飯分別上桌,先來一口豬扒,唔錯、熱辣辣即叫即煎做法,豬扒既有肉汁又有咬口,並非坊間一般的”化學師傅”醃肉法攪到啲肉質滑潺潺、味如嚼蠟果種,滑蛋火喉做得唔錯,配上咖喱飯很夾。所謂的北海道咖喱似係用大路S&B咖喱磚果種味道,反而米飯有驚喜,上桌時熱辣辣已經加左分,加上米飯粒粒分明,足見煮飯師傅仔的用心去做好每件事。奶茶合格踪合出品是一間值得支持的連鎖小店!

~香煎香草豚肉眼配嫩滑炒蛋+胡麻醬田園沙律 跟北海道咖喱飯

香煎香草豚肉眼配嫩滑炒蛋+胡麻醬田園沙律 跟北海道咖喱飯

合格

踪合出品是一間值得支持的連鎖小店!
2024-03-05
香煎香草豚肉眼配嫩滑炒蛋+胡麻醬田園沙律 跟北海道咖喱飯
2024-03-18 150 瀏覽
平時經過四寶食堂都大排長龍,襯今日早少少收工,唔洗等位入得!呢到比較特別既係,佢中西合璧,唔止港式粉面,仲有西式既意粉同扒餐! 板燒英國頂級封門牛柳呢個dinner set都好抵食,可以簡2配款菜,我地就叫左炸薯條同埋薯仔沙律。上台個下都嚇親,因為好大份!!所有材料都比到好足。牛柳好嫩滑,我都幾鐘意個汁,好濃,好夾牛柳。薯仔沙律比左好多,幾好食! 炸薯條熱辣辣,而且係粗薯。跟set仲會有個餐湯,蘑菇忌廉湯,好creamy~ 蔥油豬扒飯份量同樣十足,蔥油好香,撈飯一流! 豬扒大塊,而且好易切開,食落唔會韌,表面都煎得好香。雪山紅豆冰強烈推介,好好飲,上面係cream,下面係紅豆蓉,紅豆蓉好甜,整體好重奶味!

板燒英國頂級封門牛柳

蔥油豬扒飯

雪山紅豆冰
2024-03-14 139 瀏覽
[🇭🇰香港- 銅鑼灣].越開越多茶記, 有時質素會好參差! 幫大家試左, 呢間唔會伏! 必食”喜哥蔥油豬扒煎蛋飯” 豬扒大塊嗰隻手掌又厚身😍 加杯“檸檬桂花蜜糖冰茶” 滿足曬! 📸1️⃣ 喜哥蔥油豬扒煎蛋飯 2️⃣ 板燒美國頂級封門牛柳3️⃣ 燒雞扒撈黑蒜蔥油公仔麵4️⃣ 炸雞翼薯條.🔻🍽 四寶食堂📌 地址: 銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖.

[🇭🇰香港- 銅鑼灣]

📸