Taiwanese Style Beef Noodles🐮🍜💫..最喜歡的生活,是每當早上睜開眼睛☀️,你和陽光都在,陪你渡過每個四季良晨。ll $69ll $52ll $15ll $28ll $35ll $27ll $25台式味道,是你想念嗎❓ 今次來個牛之精選 & 麻辣牛之選:牛筋三寶🐮 炆煮入味,是個貪心之選;麻辣牛肚帶麻香辣🌶。當中加配既小吃:滷水豆腐 & 黑醋茄子🍆 都是我的菜喔。其中手工餡餅🍘 煎香脆充滿肉餡又多汁💦,必點。最後來個香甜濃郁黑糖冰:爽滑仙草凍 (紫薯、薏米、綠豆、仙草、黑糖冰沙),飯後來一碗 爽。..×××××ש將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖..

最喜歡的生活,是每當早上睜開眼睛☀️,
你和陽光都在,陪你渡過每個四季良晨。

l[紅燒牛筋三寶麵]l $69

l[芝士奶蓋阿華田]l $25

×××[四季良晨 -Cafe Mikoo]×××
©將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖

2021-06-05 670 瀏覽
今天約妹妹及姨甥仔於將軍澳聚一聚,妹妺好介紹~新都城中心的《四季良晨》。店內擺設充滿文青風格,書卷味濃,絕對是打卡好地方,也可以輕鬆休閒吃番餐台灣菜。紅椒鹽酥雞扒麵(麻辣牛肉湯)~鹽酥雞扒炸得卜卜脆,好香口,可自選添加麻辣辣油,越辣越和惹味。紅燒腱心牛肉麵~腱心牛肉入味有口感,台灣麵麵質爽口,湯底香濃值得一讚。紅燒牛三寶麵(牛筋、牛腩、牛肚)牛肚好爽口,牛筋大大件炆得軟滑,牛腩好味夠淋,一次過食曬三款牛,非常滿足。遇見珍珠可可~凍朱古力奶加珍珠,姨甥仔至愛。仙氣火龍果茶~採用茉莉花茶做茶底,加入健康火龍果,消暑解渴好選擇。凍奶茶(少冰)~台式奶茶有別於港式奶茶,另有一番風味。價錢相宜,多點四個小食:鹵水蛋、紫菜魚丸湯有特式、涼拌貓耳朵酸咪咪好醒胃及手拍小黃瓜爽脆可口。

紅椒鹽酥雞扒麵(麻辣牛肉湯)~

紅燒腱心牛肉麵~
腱心牛肉入味有口感,台灣麵麵質爽口,湯底香濃值得一讚。

紅燒牛三寶麵(牛筋、牛腩、牛肚)

遇見珍珠可可~
凍朱古力奶加珍珠,姨甥仔至愛。

仙氣火龍果茶~
採用茉莉花茶做茶底,加入健康火龍果,消暑解渴好選擇。

凍奶茶(少冰)~
台式奶茶有別於港式奶茶,另有一番風味。

價錢相宜,多點四個小食:

2021-06-04
下午茶
身為台灣控的小編因疫情關係少了去台灣,不時掛念那兒的地道美食。這間店經常有不少人排隊,小編每次肚餓想食的時候見太多人排隊就打消念頭等下次,今晚來到可能時間較夜不用等位,所以就把握機會試吓。士林胡椒豬肚湯飯 (6.5/10):對上一次食胡椒豬肚飯都有大半年,等咗好耐,終於有機會食啦!一上菜就聞到湯的香味。飲第一啖,不重胡椒味亦不會太辣。飲多幾啖,它是易入口的。個人略嫌它不夠胡椒味,勝在碗湯都幾大碗下。如果平時屋企少湯水的人來到又有興趣,都可以一試。酥炸排骨滷肉飯 (7/10):排骨表面炸得剛好,肉質一般,但份量足夠,配上滷肉飯一啖肉一啖飯咁食算不錯。滷水蛋 (5/10):個人對於食蛋一向有要求XD尤其喜歡有蛋香味的優質靚蛋,這個略嫌不夠入味呢!滷肉豆腐 (5/10):普通,它微暖不是凍冰冰,算幾有心。紫菜魚丸湯 (5/10):普通,就是紫菜、魚丸、湯,完。手拍小黃瓜 (5/10):普通,如果微辣更好。🏞️環境設施 (6/10):店內裝修走木系文青風,旁邊的木櫃擺放著不同書籍,不過小編又想,它們究竟是裝飾還是可供人借閱呢?但店內人流滿滿,似乎不是適合看書的地方。每張枱之間距離甚窄,輕易能聽到
士林胡椒豬肚湯飯
酥炸排骨滷肉飯
滷肉豆腐 (5/10):普通,它微暖不是凍冰冰,算幾有心。
紫菜魚丸湯 (5/10):普通,就是紫菜、魚丸、湯,完。
手拍小黃瓜 (5/10):普通,如果微辣更好。
滷水蛋、滷肉豆腐、紫菜魚丸湯、手拍小黃瓜
🏞️環境設施 (6/10):店內裝修走木系文青風,旁邊的木櫃擺放著不同書籍,不過小編又想,它們究竟是裝飾還是可供人借閱呢?但店內人流滿滿,似乎不是適合看書的地方。每張枱之間距離甚窄,輕易能聽到隔離枱的談話,想要談天挺不方便的。店家播放著本地流行曲,覺得有少許格格不入,個人偏好在這裡能聽到國語歌多點,哈哈!🤵服務質素 (7/10):上菜速度快,可惜其中一樣小菜有落錯單情況需要更換。
😋回頭率 (7/10):性價比不錯,當想念台灣美食又不怕等位時,可以來呀!
2021-03-14
滷水蛋、滷肉豆腐、紫菜魚丸湯、手拍小黃瓜
2021-06-02 364 瀏覽
📍 【四季•良晨】- 休閒台式下午茶食台式野就令我好掛住台灣🥺 已經成年半無去過旅行🧳🥲紅燒腱心牛肉麵 💰$51個湯底整得好好,而且啲牛腱好林,加上我地加咗麻辣,係空肚嘅情況下完全刺激到我既味蕾🤣🤣 以呢個價錢黎講食牛鍵麵都幾抵食又好食😗台式肉鬆蛋餅 💰$36呢個肉鬆蛋餅都一定要嗌,超級好食😋 而且爆多餡,本身以為佢就咁蛋餅煎香再加肉鬆係入邊,點知原來佢仲有芝士做餡🧀作為芝士控既我更加心心眼😍 味道就好似冇咁香脆嘅手抓餅,同冇加沙律醬咁油膩feel,襯熱食會勁滿足🥰🥰佢仲有得俾你揀配菜添,可以俾你揀蕃茄通粉或者揀蕃薯🍠薯條🍟 我就梗係揀蕃薯薯條啦,薯條都幾有肉地😂而且炸得唔會太燶,又有小小香甜既蕃薯味,balance翻蛋餅厚實既感覺另外主食再要咗一個鹽酥雞扒滷肉飯 💰$59可能係因為食咗之前嗰兩已經有少少飽嘅關係,感覺呢個較一般滷肉飯啲滷肉偏肥,我唔太鍾意食肥膏既感覺。另外啲飯都偏油,可能係滷肉既脂肪滲咗入去,油膩感偏重。鹽酥雞排嘅味道都係一般,炸得乾身同唔鹽酥feel😂,唔算太出色。個人反而幾鍾意佢杯香芋珍珠奶茶,唔記得嗌少甜但甜度都適中,而且幾香芋頭味,個人幾like😗 另一杯嘢飲
📍 【四季•良晨】- 休閒台式下午茶
食台式野就令我好掛住台灣🥺 已經成年半無去過旅行🧳🥲

紅燒腱心牛肉麵 💰$51

台式肉鬆蛋餅 💰$36

佢仲有得俾你揀配菜添,可以俾你揀蕃茄通粉或者揀蕃薯🍠薯條🍟

另外主食再要咗一個鹽酥雞扒滷肉飯 💰$59

可能係因為食咗之前嗰兩已經有少少飽嘅關係,感覺呢個較一般

個人反而幾鍾意佢杯香芋珍珠奶茶,唔記得嗌少甜但甜度都適中,而且幾香芋頭味,個人幾like😗 另一杯嘢飲嗌咗奶蓋鐵觀音,奶蓋比我想像中味道唔同,個人偏向有小小cheese同咸味奶蓋,反而佢用成個茶包做底,鍾意佢個茶底多啲😆
2021-05-31
2021-05-31 39 瀏覽
突然想食台灣野😛就近近地係新都城食四季良辰 午市價錢都好合理($50-$60幾)主菜+小食+飲品酥炸排骨滷肉飯配上湯浸時菜 $64 滷肉飯比其他餐廳既大碗 半肥瘦好正😋味道都好夠 排骨炸得好香口✨好好食 配埋個芥末醬好夾 👍🏼👍🏼👍🏼個菜用上湯浸都好入味 清清地唔錯 腱心牛肉麵(蕃茄濃湯🍅🍅+$4) $63中意蕃茄既話一定要試🍅好濃既蕃茄湯 有少少杰身添 😋個麵吸哂啲湯👍🏼牛肉好大件 都幾厚身💛台南手工餡餅$28好大件✨外皮煎得好脆 咬開都有肉汁 餡料就有啲似平時食開既白菜豬肉餃 蕃茄濃湯水餃🍅🥟$28蕃茄湯好正 水餃咬開好多湯汁😆不過略嫌個皮厚左dd 鐵觀音珍珠鮮奶茶🥤$24 (左)鐵觀音係成個茶包放入去 茶味都好出 不過想食珍珠既時候就會有少少唔方便芝士奶蓋白桃烏龍茶 $28(右)奶蓋咸咸地 烏龍茶又清清地 所以飲落一啲都唔滯

酥炸排骨滷肉飯配上湯浸時菜 $64

腱心牛肉麵(蕃茄濃湯🍅🍅+$4) $63
腱心牛肉麵

台南手工餡餅$28

蕃茄濃湯水餃🍅🥟$28
蕃茄湯好正 水餃咬開好多湯汁😆不過略嫌個皮厚左dd

鐵觀音珍珠鮮奶茶🥤$24 (左)

芝士奶蓋白桃烏龍茶 $28(右)
奶蓋咸咸地 烏龍茶又清清地 所以飲落一啲都唔滯

2021-05-30
腱心牛肉麵
  • 紅燒腱心牛肉麵
2021-05-28 17 瀏覽
好開心可以約到呢個大忙人食飯,呢個好姊妹一拍拖就七個鐘,今次特登去佢屋企附近搵佢,佢就介紹咗嚟呢間<<四季良景>>餐廳裝修好有台灣文清嘅風格,好有心思,周圍擺咗好多書籍,充滿文清氣息,打卡一流❤️午市套餐有好多款式揀叫咗一個鹽酥雞扒滷肉飯$64仲配左一份小食,麻辣豬肚,仲有蜂蜜綠茶❤️鹽酥雞扒太大份,而且雞扒都好後生,我有台灣夜市嘅髯鬚雞扒風味,最鍾意佢嘅調味粉,好食❤️而且佢嘅滷肉飯都好入味,拎嚟送飯撈飯簡直一流❤️
午市套餐有好多款式揀
叫咗一個鹽酥雞扒滷肉飯$64
仲配左一份小食,麻辣豬肚,仲有蜂蜜綠茶❤️
2021-05-26 25 瀏覽
四季良晨+台灣菜+台式特飲+台灣麵食🏠overall/環境/ 服務:+ 餐廳裝潢以木系色調為主,仲有個書櫃咁嘅設計,好文青+ 價錢合理又抵食,好多街坊同學生排隊,要預時間等位+ 先入座再去收銀櫃檯落單俾錢‼️芝士醬酥排骨吐司 $28好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 麵包偏厚身,但十分鬆脆,舊肉好嫩滑加上芝士同沙律醬,酸酸甜甜好開胃✅ 呢個價錢來講好抵食,超級大份而且質素好好‼️鹽酥雞扒麵 $59好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 台灣麵麵質較粗配上紅燒湯底,好有台灣嘅風味,麵量足夠,味道濃郁入味。✅ 鹽酥雞排份量頗多,而且好香脆嫩滑多汁,炸粉偏硬,如果鍾意呢種嘅就不妨試試。‼️手工芝士蛋餅(火腿) $40好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 手工芝士蛋餅會配埋地瓜薯條一齊上,餅皮厚度適中,正常發揮✅ 地瓜薯條係粗切嘅,重蕃薯味,感覺唔會油膩‼️椒鹽花枝丸 $26 三粒好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 花枝丸大大粒,外皮炸得超級香脆✅

四季良晨

+台灣菜
+台式特飲
+台灣麵食

🏠overall/環境/ 服務:
+ 餐廳裝潢以木系色調為主,仲有個書櫃咁嘅設計,好文青
+ 價錢合理又抵食,好多街坊同學生排隊,要預時間等位
+ 先入座再去收銀櫃檯落單俾錢

‼️芝士醬酥排骨吐司 $28

抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢個價錢來講好抵食,超級大份而且質素好好

‼️鹽酥雞扒麵 $59

‼️手工芝士蛋餅(火腿) $40
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 地瓜薯條係粗切嘅,重蕃薯味,感覺唔會油膩

‼️椒鹽花枝丸 $26 三粒
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 花枝丸大大粒,外皮炸得超級香脆
✅ 可以食到一粒粒嘅魷魚,炸皮唔厚好足料!

‼️芝士奶蓋抹茶 $28
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅芝士奶蓋味道濃 仲要比咗好大層 份量十足 無論就咁食層奶蓋定係撈埋一齊飲都好好飲
✅ 大大杯飲落好消暑 最啱近排呢啲大熱天時 食完飲一杯真係非常滿足

‼️日式紅豆抹茶 $26
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅紅豆同抹茶不嬲都係絕配,點食都係覺得好夾
✅紅豆粒粒分明,咬落好有口感,甜得黎又唔會太膩

📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖
Shop UG051F, UG/F, MCP Central, 8 Mau Yip Road, Tseung Kwan O

⏰星期一至日
07:30 - 21:00

☎️ 電話號碼 34228388

📩 喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-05-26 26 瀏覽
寶琳第一次去,原來有個大型商場,樣樣齊備,食肆選擇多,逛街購物中心點。友人搬了去寶琳己一段時間,今日去探佢,順便一齊食下午茶,去了呢間餐廳,又平又好食。下午茶餐好抵喎!幾十元左右。我點了蕃茄滷水雞翼米缐,故不到湯底濃香,茄味特顯。雞翼夠入味,肉質軟腍。追加$15可享有兩款小食。牛肉湯蘿蔔好味啊!蘿蔔吸盡牛肉湯精華,滋味!另一款是滷水豆腐,一粒粒,一口份量。不錯!台灣烤香腸是我最鍾意食的,香腸表層甜甜地,肉味香濃。夏日水漾鮮果茶一定係夏日炎炎的清涼飲品。有多款水果,味道清甜,消暑!!

下午茶餐好抵喎!幾十元左右。
我點了蕃茄滷水雞翼米缐,故不到湯底濃香,茄味特顯。
雞翼夠入味,肉質軟腍。

追加$15可享有兩款小食。
牛肉湯蘿蔔好味啊!蘿蔔吸盡牛肉湯精華,滋味!

另一款是滷水豆腐,一粒粒,一口份量。不錯!

台灣烤香腸是我最鍾意食的,香腸表層甜甜地,肉味香濃。

2021-05-26
2021-05-25 22 瀏覽
同朋友行街行到唔知時間,覺得肚餓既時侯已經係食下午茶 😅😅我地去左呢間台菜小店,我地都幾中意食台灣菜,加上呢度既茶餐好抵食,所以今次都唔係第一次食xpp我地每人要左個下午茶餐,之後再要左啲小食一齊share:)我要左一份滷蛋滷肉飯配上湯時菜既茶餐~呢度既滷肉唔會只得肥肉,用上QQ既珍珠米,份量剛好!!跟餐加配既紫菜湯同涼拌雲耳味道都唔錯:)朋友就嗌左一份芝士排骨吐司配地瓜條同蕃茄濃湯米線~呢個茶餐咁豐富都只係42蚊!試左條朋友既地瓜條,香甜又香口,正;)我地要左一份餃子拼雞翼既茶餐同新出既炸雞排做小食share=]估唔到炸雞排既份量都唔少,絕對足夠二至三人分享!!之後朋友仲話想食甜品,所以我地就要左一碗 紅綠豆薏米仙草黑糖冰~同樣係好足料,食落涼浸浸,好岩夏天消消暑xppp個日我仲飲左佢地既芝士奶蓋阿華田~飲落好濃郁,芝士奶蓋同華田味都好matchhhh
同朋友行街行到唔知時間,覺得肚餓既時侯已經係食下午茶 😅😅

我地每人要左個下午茶餐,之後再要左啲小食一齊share:)

我要左一份滷蛋滷肉飯配上湯時菜既茶餐~

呢度既滷肉唔會只得肥肉,用上QQ既珍珠米,份量剛好!!

跟餐加配既紫菜湯同涼拌雲耳味道都唔錯:)

朋友就嗌左一份芝士排骨吐司配地瓜條同蕃茄濃湯米線~

呢個茶餐咁豐富都只係42蚊!

試左條朋友既地瓜條,香甜又香口,正;)

估唔到炸雞排既份量都唔少,絕對足夠二至三人分享!!

個日我仲飲左佢地既芝士奶蓋阿華田~
飲落好濃郁,芝士奶蓋同華田味都好matchhhh
佛誕假期,約左朋友去將軍澳散下心,傾下心事,咁岩呢排大家都有好多工作上嘅煩惱。行到攰攰地,咁岩見到四季良晨呢間台灣餐廳,於是決定入去坐一陣,食個lunch,繼續慢慢吹水。間餐飯係以台灣一d電影做裝飾,如等一個人咖啡,特別有台灣嘅人文風味。我無食早餐,所以呢個鐘數特別肚餓。一唔覺意就叫左好多野食。紅燒牛筋三寶麵牛肚牛筋都好入味,牛肉麵彈牙三盛牛肉麵牛肉湯好香濃,牛肉都牛丸都好好食涼拌黑醋茄子開胃之選滷水豆腐份量好足紫菜魚丸湯紫菜好食 湯又好飲紫薯珍珠黑糖冰鮮仙草黑糖我最愛 咁熱天氣最岩食甜品仙氣火龍果茶好refresh 好好飲蜂蜜檸檬蘆薈咁遠好潤喉
我無食早餐,所以呢個鐘數特別肚餓。一唔覺意就叫左好多野食。
紅燒牛筋三寶麵
牛肚牛筋都好入味,牛肉麵彈牙

三盛牛肉麵
牛肉湯好香濃,牛肉都牛丸都好好食

涼拌黑醋茄子

下午茶
  • 仙氣火龍果茶
  • 三盛紅燒牛肉麵
2021-05-20 17 瀏覽
四季良晨 Cafe Mikoo 由於最近大愛食台灣嘢,所以又搵咗一間台灣餐廳食晏!入到餐廳就feel濃厚嘅書卷味,由於坐喺書櫃隔離,喺等嘢食嚟嘅時候就拎咗本書嚟睇🤣當然 攞咗出嚟就梗係要完整無缺咁放翻原位啦 本身諗住睇下書消磨下時間 點知啲嘢食好快就到 就梗係快啲趁熱食!餐廳有播到耳熟能詳嘅台灣歌聽聽下都忍唔住喺度唱,所以都幾chill幾relax,想放鬆吓食個晏不妨嚟呢度嘆下🙈#117紅燒牛筋三寶麵(紅燒湯) $69呢個麵可以話一次過滿足曬你3個願望!淨係叫呢麵都唔會悶,啲牛肚牛筋牛腩真係好味😋同出面嘅麵檔有得比!而且我叫左紅燒湯,令到個好味程度又上升左!中意食紅繞麵嘅一定唔可以錯過!#滷水豬手飯定食上湯浸時菜 $68想食飯又想飲暖笠笠嘅湯所以就嗌咗呢一個定食,豬手嘅份量啱啱好,平時食開好驚豬皮上面會有豬毛,但呢一個唔覺有,食落有啲肉地幾唔錯下。食嘅時候配埋湯嘅菜食就唔會話太乾,食完都好飽下😬#台式蛋餅(肉鬆)+地瓜薯條 $36呢一個其實係Tea set,本身諗住當小食嚟食,點知地瓜薯條真係好飽,同一般薯條唔同,食落好結實同埋感覺健康啲,冇乜油膩感,搭配埋肉鬆蛋餅鹹鹹地 真係好食😋不
四季良晨 Cafe Mikoo

#117紅燒牛筋三寶麵(紅燒湯) $69

#滷水豬手飯定食上湯浸時菜 $68

#台式蛋餅(肉鬆)+地瓜薯條 $36
呢一個其實係Tea set,本身諗住當小食嚟食,點知地瓜薯條真係好飽,同一般薯條唔同,食落好結實同埋感覺健康啲,冇乜油膩感,搭配埋肉鬆蛋餅鹹鹹地 真係好食😋不過今次冇叫到豆漿,如果叫埋成個set一定好正😏,嚟食嘅朋友不妨試吓咁樣嘅配搭🥳

#芝士奶蓋桂花烏龍茶 $23
最近唔想飲太甜嘅嘢飲 見呢一個喺店內推介嘅飲品所以就試吓 真係幾驚喜😮佢嘅桂花烏龍茶係用茶包,飲落好濃郁 唔會淡。有啲人可能會覺得奶蓋太鹹 但咁樣嘅配搭用烏龍茶沖淡咗少少奶蓋鹹味啱啱好,清涼之餘又creamy 搞到我最近好鍾意飲呢款嘢飲🥴🤤

#百香果QQ綠茶 $17
平時都幾中意百香果,酸酸地好開胃!而且平時飲開珍珠奶茶試下新野都好嘅。百香果同綠茶真係絕配!平時唔飲綠茶嘅我都完全接收到,配理啲QQ嘅係椰果真係好好飲。如果食野有少少留飲一飲呢杯即刻解曬🤤

💘小小個人評分(Total:10)

😋味道:8
💲價錢:8.5
✨環境:8
🕺服務:8

🔆人均消費:~$100

———————————————————————

📮將軍澳 貿業路8號 新都城中心二期UG樓 UG051F號鋪(寶琳地鐵站B1出口)
ShopUG051F , UG/F , MCP Central , 8 Mau Yip Road , Tseung Kwan O (Po Lam MTR Station Exit B1)

🕚營業時間:星期一至日 07:30- 21:00

☎️營業電話:3422 8388
2021-04-01
  • 台式蛋餅(肉鬆)+地瓜薯條
  • 芝士奶蓋桂花烏龍茶
2021-05-12 33 瀏覽
我今日又同朋友嚟食寶琳呢一間台灣野,雖然已經食咗幾次但都keep到水準,果然無令我失望👶🏻🍜紅燒半筋半腩牛肉麵$64 💛必食💛牛腩牛筋都好入味唔會好腥/過淋麵嘅份量都好多今次我轉咗養生湯米線牛腩好淋,入口即溶🍜滷水牛肚麵$ 68同樣係超大碗 有勁多牛肚,差啲食唔曬啲牛肚牛肚真係好好食 好淋好入味桂花雞翼 $32已經食咗好多次lu同樣地係熱辣辣咗上菜新鮮炸起,雞翼脆皮雞肉夠滑 唔會好鞋好厚皮🍹芝士奶蓋阿華田 $29好重華田味 唔會話好甜 夾奶蓋真係一流🍹夏日水漾鮮果茶 $31超好飲 又唔會好貼有好多水果係入面全部都係新鮮水果總括而言,環境十分舒適,職業熱情有禮,啱曬同啲朋友黎食tea/dinner😆評分時間~5隻👍🏻最高😉味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🍜
牛腩好淋,入口即溶

🍜
滷水牛肚麵$ 68
同樣係超大碗
有勁多牛肚,差啲食唔曬啲牛肚
牛肚真係好好食 好淋好入味

回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2021-05-05
  • 桂花雞翼
2021-05-12 34 瀏覽
今次嚟到呢間將軍澳咁有台灣特色風味嘅小店食嘢 ,入到嚟已經感受到呢間舖頭嘅裝修好有文青氣息,好似去咗一轉台灣咁,呢度好多相掛咗喺牆上面寫住一句句嘅金句, 好值得旅行反思嘅句子。 當然唔少得仲有呢度好有台灣特色嘅小食同埋珍珠奶茶啦。咁我就叫咗個台灣四寶麵,有跟過台灣拉麵麵質呢就好有口感而且非常彈牙唔會太淋, 而且又掛到啲湯汁,食落真係好惹味, 細寶入面我就最鍾意個台灣牛展因為食落有少少根牙口感好好, 不愧為台灣美食之一。另外台灣就當然唔少得酥炸雞扒啦 ,雞扒好酥脆炸得好乾身但係啲肉又幾juicy, 配埋個多汁嘅滷肉飯嚟食簡直係一流。 滷肉飯多汁出嚟變肥豬肉仲好淋好容易咬。另外仲叫咗杯特色火龍果特飲飲落肚酸酸地幾開胃,用來解膩就非常一流啦。

2021-05-07 24 瀏覽
文青風台式餐廳今日放工約左朋友食飯,佢又住將軍澳附近,由於疫情太耐無去台灣旅行,好掛住台灣菜,於是揀左呢間餐廳食餐廳環境清新優雅,充滿文青味道,岩哂忙碌打工仔享受美食之餘,舒緩壓力。餐廳以木書櫃作裝飾,擺放著各式書籍📚,除此以外,木櫃上都擺滿各種擺設,增添藝術氣息。鹽酥雞扒滷肉飯食得台式餐廳,一定要試台灣名物:滷肉飯。滿滿既滷肉飯,份量十足真係有肉架!唔係只是肥肉碎撈埋飯一齊食,特別滋味。炸雞扒都好大塊,一定啱曬食肉獸的你。外脆內軟,啖啖肉,一口咬落去,肉汁咇哂出黎,真係好滿足,滿滿幸福感。紅燒牛三寶麵一次滿足你三個願望,大大碗麵,食曬三個唔同牛🐂部位。麵湯濃郁,用料十足去熬製而且麵質爽口彈牙,口感軟滑牛筋軟num,牛腩唔韌,牛肚爽口唔癡牙。😋椒鹽花枝丸炸得啱啱好,內裏仲熱辣辣,彈牙多汁台灣烤香腸肥而不油膩,美中不足係未能提供蒜片,中和腸嘅鹹味。滷豆腐內裏仲係軟滑,不會感覺太老,新鮮炸出確係唔同~仙氣火龍果菜叫左少甜,所以味道啱啱好味道清新,飲落充滿火龍果香黑糖珍珠鮮奶飲落好香甜,珍珠彈牙總括來講,呢間餐廳價錢實惠,味道高質,值得去食呀😛😛
文青風台式餐廳

鹽酥雞扒滷肉飯
食得台式餐廳,一定要試台灣名物:滷肉飯。
滿滿既滷肉飯,份量十足
真係有肉架!唔係只是肥肉碎
撈埋飯一齊食,特別滋味。

紅燒牛三寶麵
而且麵質爽口彈牙,口感軟滑
牛筋軟num,牛腩唔韌,牛肚爽口唔癡牙。😋

椒鹽花枝丸
炸得啱啱好,內裏仲熱辣辣,彈牙多汁

台灣烤香腸
肥而不油膩,美中不足係未能提供蒜片,中和腸嘅鹹味。

滷豆腐
內裏仲係軟滑,不會感覺太老,新鮮炸出確係唔同~

仙氣火龍果菜
叫左少甜,所以味道啱啱好
味道清新,飲落充滿火龍果香

黑糖珍珠鮮奶
飲落好香甜,珍珠彈牙

總括來講,呢間餐廳價錢實惠,味道高質,值得去食呀😛😛
2021-05-05 34 瀏覽
同朋友假日夜晚去左四季良晨到食。良心版茶木,以前鍾意食茶木,依家覺得四季良晨抵食啲仲好食依家限時用visa 卡係open rice到比錢滿200 仲有得減50添野食份量都幾大, 總括來說都幾好食,而且雖然店舖好忙,但係staff都好熱心幫忙

酸菜魚泡飯
鹽酥排骨滷肉飯