身為椰子雞superfans既我、以前香港未有椰子雞時,經常拉住老公過深圳為左食椰子雞可以話係椰子雞熱血份子。。。而家香港有椰子雞食,試過好幾間(稻火x,椰xx天、魚x等等),但食唔到最satisfy既味道,有d湯底未夠鮮甜、有d雞肉未夠嫩滑。。。今日試試左呢間,有驚喜,椰子雞方面滿分!!首先係個椰子雞湯,好得,而且細心、可以隔油。蔬菜藍都好新鮮,牛肉丸就麻麻地,但煲仔飯好正(我建議黎食雞、菜、煲仔飯就好perfect)兩個人食左成隻雞、加左一次椰子湯、牛肉丸、蔬菜藍、煲仔飯等(其實可以係三人份量哈哈)盛惠500蚊,超抵食。下次一定encore。唯一美中不足係服務,感覺d waitress and waiter好新,好似未上手,有一個似係發緊夢。不過態度算好,希望下次再去服務有進步。
可以話係椰子雞熱血份子。。。

• 椰子雞
  • 煲仔飯
2016-11-11 1090 瀏覽
天氣驟暖還寒,除了令人意識到要穿上多兩件暖衣保溫外,同時提醒我們又是打邊爐的好時機。這天相約好朋友會面,關於早前提及的一間主打椰子雞火鍋的餐廳,今天終於可以實現了。餐廳充滿家庭式的書卷氣,木型書架上放有各類型書籍、枱燈、星象儀、樂器、風扇等,天花處更掛起四、五個鳥籠,再有部分牆身刻上楷書字的食物名稱,什至是綠野樹籐下的小小調酒區,都看得出餐廳對環境設計的別出心裁,令人留下深刻印象。餐廳以椰子雞鍋做主打,分有原味、竹笙、姬松茸和海蔘口味,仲有一系列打邊爐的配菜。還不夠喉?更可選擇文昌小食、煲仔飯、南海主食、串燒、甜品,選擇性都幾多元化。揭開餐牌,映入眼簾是餐廳新推出豪華版海鮮拼盤餐牌,有阿拉斯加蟹海鮮拼盤(半隻$1088、原隻$1888)、波士頓龍蝦海鮮拼盤($598)和麵包蟹海鮮拼盤($598)。身邊的朋友是個海鮮痴,除了嚷著要打邊爐暖身外,更要求試試新出的海鮮拼盤,唯有陪她瘋狂一下吧。法國麵包蟹海鮮拼盤($598)玻璃盤有如鑊鏟般巨大,員工一端上便惹來四方八面的眼神注目。拼盤一共有十二隻生蠔,包括兩隻彷如手掌size的美國生蠔和十隻來自法國、愛爾蘭生蠔、一隻麵包蟹、六隻翡翠螺、六隻青

法國麵包蟹海鮮拼盤($598)
玻璃盤有如鑊鏟般巨大,員工一端上便惹來四方八面的眼神注目。拼盤一共有十二隻生蠔,包括兩隻彷如手掌size的美國生蠔和十隻來自法國、愛爾蘭生蠔、一隻麵包蟹、六隻翡翠螺、六隻青口和六隻熟蝦。
員工再遞上三款自家製醬汁,包括秘製茄汁、紅醋和他他醬。不過試來試去,還是覺得生蠔配秘製茄汁最好,味道帶有檸檬的酸香,感覺清新。
法國的生蠔出名礦物味較重,但因為體會較小,只屬baby size,蠔味不太突出,反而以creamy見鮮。相反愛爾蘭生蠔則較清爽,咸鮮餘韻相對強一點。
至於成個手掌size的美國生蠔,蠔肚飽滿,象牙色的肉質啖啖肉的口感十分味美,群邊爽脆,完全有不一樣的口感層次。
熟蝦十分新鮮,每隻都是紅卜卜的身驅,肉厚爽彈,入口極鮮。
青口和翡翠螺都十分大隻爽實,但鮮味始終不及熟蝦的突出,表現平平。
麵包蟹更是小妹至愛,蟹膏多而滿溢,甘香豐脥,肉鮮而有啖啖肉的實在。

吃過海鮮後,員工立即幫我們清枱以便進行下一場椰子雞鍋的Shabu Shabu。先遞上火鍋金盤,倒入椰子水和椰肉,員工說一鍋的湯底大概有兩個大椰青水和一個椰青肉,若稍後要再加水,則要收費每瓶椰青水$38,否則只能加熱水。
待水煮沸後,便倒入我們所叫的半碟原味椰子雞,員工說倒轉漏斗,待沙粒掉完後,約大概七分鐘就可以開始食了。
枱面放有醬油、青檸、沙薑和辣椒,任由醮調,以便調出最適合自己清新口味的調味料。
起撈了!員工先用隔油器去走湯面上的雞油,只是叫半隻雞,但雞油足足佔據半碗,足見雞肉的新鮮,如果給我的老媽看到,簡直會把雞油當正是寶,拿回家來炒菜撈飯(誤)。
聽從員工的指引,先喝一口椰子雞湯,湯汁清澈透明,熱辣辣,充滿著椰子的清、甜、鮮、美,雖然加入雞肉共餚,但口感完全不油膩,實在恨不得把椰子汁當湯來喝吧。
雞肉看得出是新鮮貨,來自文昌雞連附雞皮和雞骨,切得較細件卻沒有散修修。雞鍋不同雞煲,不是愈煮就愈入味,反而七分鐘就好立即放入口,不然雞肉愈煮得很老。雞肉不算嚡口,但又未講得上嫩,和雞骨成五五比例,未有啖啖肉豪邁的口感,表現平平。
日本產地直送野菜籃($48)
日本產地直送野菜籃($48)
野菜籃比想像中豐富,有生菜、娃娃菜、車厘茄、雜菇等,舖排得十分整齊,色澤鮮豔新鮮,份量也足夠兩人分享。浸在椰青水之中,令蔬菜零舍甜美得多,自自然然吸引一些從不好蔬菜的人士,有更好的吸引力。
炸響鈴($25)
這裡的炸響鈴明顯不是外來貨,而是自家製作,特別有厚度。正因層數較多,所以要在火煱中滾多兩下,但索入的椰青水都因此增加,既吃到由軟至脆的腐皮香,也吃到清甜多汁的椰香,相當別緻。
紐西蘭雪花肥牛($68)
紐西蘭雪花肥牛($68)
雪花紋路清晰細密,色澤鮮紅,可是筋位較多,有點阻礙口感,是最失望。
汕頭牛筋丸($42)
朋友特別喜歡這碟牛筋丸,肉質實淨,彈性十足,肉香濃厚而無渣,愈咬愈爽口。
椰子菠蘿特飲($32)
椰子菠蘿特飲($32)
椰子汁清香突出,可惜奶泡太多,溝淡了菠蘿的酸甜,只是偶然吃到點點的菠蘿渣,若然比例再改良一下會更好。
熱情荔枝梳打($32)
熱情荔枝梳打($32)
梳打冰凍清涼,有氣梳打令人喝得振奮,甜度適中,仲有兩、三粒荔枝肉咬下,感覺不錯。
原個椰皇啫喱($48)
椰皇燉蛋就吃得多,但以啫喱為材的則第一次吃。簡單地把椰子水和椰肉加入魚膠粉,啫喱潔白充滿彈性,椰肉軟腍腍而清甜的椰汁香氣,加上凍冰冰的效果,解膩清甜一流。

整體而言,四季文昌主打的椰子雞鍋,比起一般的打邊爐來得健康有盈,湯底只靠椰子汁的清甜去餚製,令所有食物做出來的效果都特別原味尤鮮,吃完沒有一味兒油滯感,特別值得推薦一些重健康的朋友。

四季文昌 (尖沙咀)

尖沙咀金巴利道35號金巴利中心1樓
2016-11-09
2016-11-10 191 瀏覽
椰子雞唔滑,之後漏單等左好耐,D湯都無左一半迫住要加$38蚊加椰子湯底😓,漏單煲都無湯好心就唔駛收錢啦😡😡叫左小食雞腳未解凍是冰的,又要唔平無下次😠😠
叫左小食雞腳未解凍是冰的,又要唔平無下次😠😠
2016-11-06 264 瀏覽
尖沙咀中午飯38元裝飾閒適雅致坐著等吃黑松鼠露野菌意大利飯2條露筍很抵薄玻璃壺盛暖水一樽冷水置桌任用48元南瓜全部只一遺憾餐湯太咸這38午飯超值而且加6元有任添的飲料包括菠蘿特飲今天的午餐很難得在尖沙咀中食得平過大埔或太和份外省錢也值得一提!
2016-11-04
  • 38黑松露野菇意大利飯
2016-11-05 441 瀏覽
今晚同朋友聚會,友人book左四季文昌火鍋店~岩哂而家岩岩入秋!呢間火鍋店好獨特~裝修時尚!座位寬落~坐得好舒服。我地難得一聚!決定食好d~叫左份阿拉斯加蟹海鮮拼盤。份量真係何其多~海鮮盤上台時真係何其壯觀!影相呃like是必然呢。生蠔有3款,有最珍寶size既美國蠔,蠔味較淡,入口軟淋,size真係超巨形!仲有2隻係愛爾蘭and法國~2者蠔味都濃郁,法國size較細隻!但係裙邊位置相對地爽脆。大蠔and細蠔真係有2種風味~要自己親身食過先知邊隻岩自己。另外個海蝦亦係好好食~肉質爽口Q彈!蝦頭既膏亦好濃郁~very good~~而個阿拉斯加蟹又係超巨形!蟹膏細緻綿密~入口甘香。蟹肉亦好粗好大條!超鮮味喔。食完份海鮮拼盤都好滿足。但來這裡重點係要食個椰子雞火鍋。所以我地都叫埋黎食!鍋到左之後就等漏斗計時,就可以食得份椰子雞!椰子底湯底好清好香,仲有椰肉可以食~甜甜的!我好欣賞~雞亦幾樕滑~而餐廳亦提供特別醬汁,有個自制沙薑~超正!!沙薑味好香好香~同雞配合得好好!仲有粒小吉子,落少少係雞上面~味道更鮮!之後再叫左少少配料打邊爐。佢地份牛小排好滑,肉汁鎖得幾樕滑,成餐食到飽飽~最後叫左杯c
食完份海鮮拼盤都好滿足。但來這裡重點係要食個椰子雞火鍋。所以我地都叫埋黎食!鍋到左之後就等漏斗計時,就可以食得份椰子雞!椰子底湯底好清好香,仲有椰肉可以食~甜甜的!我好欣賞~雞亦幾樕滑~而餐廳亦提供特別醬汁,有個自制沙薑~超正!!沙薑味好香好香~同雞配合得好好!仲有粒小吉子,落少少係雞上面~味道更鮮!之後再叫左少少配料打邊爐。佢地份牛小排好滑,肉汁鎖得幾樕滑,成餐食到飽飽~最後叫左杯chocolate cake cocktail~~酒味都幾濃!但好香朱古力味~細細杯,的的式式得得意呢!!
2016-11-05 170 瀏覽
今次黎到四季文昌,除咗食佢哋招牌菜椰子雞煲之外🐥仲嗌咗霸氣海鮮拼盤做前菜啊😍食海鮮至岩就系配白洒,跟餐仲會配白酒一支!🍸蠔控注意 ⚠️以下內容可能會引起食蠔癮發作💁最大嗰兩隻生蠔差唔多有手掌咁大架❤️佢哋係美國size最大嘅0號蠔,味道比較清甜,成舊part好過癮😂法國蠔帶小鹹,唔好睇佢細細隻啊,都幾爽滑!愛爾蘭蠔,海水味比較重,入口鹹香重波士頓龍蝦幾爽口而且啖啖肉,帶點鹹味,唔使加任何醬料都已經好夠味😊小店仲細心咁已經脫殼,食起黎好方便😝蝦有六隻,隻隻都好新鮮而且肉質彈牙🍤點wasabi食正👍另外翡翠螺用黎配紅酒汁同青口配他他醬都唔錯嫁,食起嚟唔會好腥😀螺肉仲好有咀嚼咁添😝都幾推薦呢個霸氣海鮮盤😊價錢合理,圍翻幾個朋友食都唔算好貴☺️呢個椰青好夠清甜,又多椰肉真心正,超級大條蟹棒你哋有食過未?haha響鈴真係即叫即炸,上枱嘅時候熱辣辣脆卜卜架椰子雞煲湯底清甜!叫咗半隻雞肉質都幾嫩口,清清地咁食完都吾會好口喝。
蠔控注意 ⚠️以下內容可能會引起食蠔癮發作💁
響鈴真係即叫即炸,上枱嘅時候熱辣辣脆卜卜架
2016-11-05 802 瀏覽
我不太愛打邊爐, 其一原因是它給人「好麻甩」的形象, 今晚一班文青朋友相約打邊爐, 我心裡有很多個問號, 什麼時候文青也麻甩起來, 而來到約會地點後, 疑團一掃而空。 踏上這條樓梯, 我一度以為自己走錯地方, 這似是一間cafe吧, 但對了餐廳名, 的確是四季文昌, 便大踏步走入去找朋友。 踏入四季文昌, 環境偏暗, 裝飾佈置很有心思, 兩邊有大屏幕, 播著英語MV, 初頭覺得像cafe, 坐落又似酒吧, 這裡有酒可以喝呢。 我之前也聽過四季文昌, 是吃椰子雞聞名, 想不到環境如此好, 坐得舒服, 除了椰子雞和火鍋外, 還有我們都很喜歡的海鮮冷盤, 就叫一個當作前菜先吧。 阿拉斯加蟹海鮮拼盤$1088 有18隻生蠔、8隻蝦、8隻翡翠螺、8隻青口, 配白酒1支。 生蠔有2隻美國巨型, 8隻愛爾蘭中size, 8隻法國較小的, 我們先吃愛爾蘭生蠔, 海水味很重, 蠔身爽脆, 味道算是新鮮, 然後法國生蠔海水味亦濃, 但咸中帶有甜味, 亦有礦物味道, 層次較豐富, 據店員說蠔隻開了後不會沖水, 只會輕輕掃去蠔殼, 所以比較原汁原味。最後吃美國生蠔, 海水味較輕, 好creamy,

阿拉斯加蟹海鮮拼盤$1088

有18隻生蠔、8隻蝦、8隻翡翠螺、8隻青口, 配白酒1支。

生蠔有2隻美國巨型, 8隻愛爾蘭中size, 8隻法國較小的, 我們先吃愛爾蘭生蠔, 海水味很重, 蠔身爽脆, 味道算是新鮮, 然後法國生蠔海水味亦濃, 但咸中帶有甜味, 亦有礦物味道, 層次較豐富, 據店員說蠔隻開了後不會沖水, 只會輕輕掃去蠔殼, 所以比較原汁原味。最後吃美國生蠔, 海水味較輕, 好creamy, 帶子位厚實帶甜。

色澤是鮮橙色, 體型適中, 味道鮮甜, 蝦肉有彈性, 新鮮。

翡翠螺 雖然有提供小叉進食, 但我未能成功取出一整件, 吃到了一點, 有沙, 放棄。

青口 個人喜好關係, 我沒有吃到。

阿拉斯加蟹 是我最喜歡的皇帝蟹, 從蟹腳的大小看出蟹隻很巨型, 蟹腳以剪刀剪開後, 可以輕易進食, 蟹身已被事先剪開, 不用自己處理, 很細心。蟹肉鮮甜, 有少少海水味, 肉質新鮮爽實, 絲絲分明, 是這拼盤裡閃耀的主角, 亦是最出色的一個。

Pina Colada $68

用椰殼盛載飲品, 超特別的, 未飲已贏了目光, Pina Colada以冧酒、椰子汁、菠蘿汁、椰子酒調製而成, 入口酒味比較濃, 多碎冰, 椰子味稍弱, 份量超多的, 由頭喝到尾足夠之餘還剩下了不少。

椰子雞鍋 $238/隻

吃完了豐富的前菜, 接著到椰子雞鍋, 鍋裡的是椰青水和椰子肉煲成的湯底, 待湯底滾了就可放雞, 以沙漏計時漏完便可以吃。

備有豉油、沙薑、青檸仔和辣椒仔調味, 處處見到店家的心思, 青檸仔已切開頭, 輕輕一唧已唧出很多青檸汁, 而沙薑很香很有風味, 用來配雞剛剛好。

時間到了後, 店員會來幫忙開蓋, 更會撈走湯面層的油, 十分細心。

先試一口湯, 湯頭很清甜, 天然自然的椰青椰肉香味, 本來我已愛椰青水, 當然喜歡喝過湯底, 配上雞也好夾呢, 比起外面通常以濃味雞煲開場, 我更愛這個椰子雞。雞肉亦頗嫩滑, 有雞味的, 並非雪到無味那些雞。

接著到打邊爐時間, 因之前椰子水湯喝了不少, 要加湯, 每次加湯$38, 椰子水湯底本來已很清甜好喝, 但原來最精采的是在最尾, 打邊爐後落了肉和蔬菜到湯翻滾, 湯的香甜滲到各材料中, 令它們更加美味, 而湯亦隨之變得香濃, 椰青味外加上菜和肉的香甜, 從未試過這種滋味。

黑松露墨魚丸 $98

墨魚丸超彈牙的, 黑松露佈滿整球, 味道香濃, 而蟹子放到水裡後, 大概已消失掉, 難以吃到, 墨魚丸內不覺有真墨魚粒, 墨魚味亦稍弱。

羽衣甘藍 $49

一整籃像個森林般, 頗為震撼, 第一次熟食羽衣甘藍, 估計不用煮太久, 輕輕咬下去後, 發現莖部咬不斷, 太粗糙, 只能咬葉部, 羽衣甘藍有抗癌抗氧化功效, 是最新的superfood, 店員都讚我們識貨, 而它有種特別的味道, 有點甘香。

手打蝦滑 $68

和墨魚丸一樣非常彈牙, 也有一樣的缺點, 蝦味稍弱。

安格斯小牛排 $168

是店員介紹的菜式, 牛排雪花紋理分明, 肉質紅嫩, 輕輕一灼默唸數秒已可進食, 我喜歡吃七成熟, 肉超嫩滑, 牛味濃郁, 帶有迷人脂香, 連我本身不愛吃肉的, 也接連吃了好多塊, 可見其魅力非凡。

日本產地直送野菜籃 $49

日本野菜籃是我的心水選擇, 最面層的有香港比較少見的: 紅心蘿蔔片、小松菜、海鮮菇、水菜, 底下以較常見的生菜和娃娃菜, 整盤菜是看得出的清鮮, 水嫩的樣子, 輕輕灼過便可吃, 保留爽脆感, 日本來的蔬菜總是特別的香甜, 加上椰青湯底的味道, 更是相得益彰。

在這裡領略到打邊爐的樂趣, 湯底和材料互相為對方加持, 令味道提升好多, 特別是簡單的蔬菜, 更能吸收湯汁味道... 由凍蟹腳、椰子雞鍋、打邊爐, 一次又一次的推上享受高峰, 不同的風味, 一晚之間都嚐到, 絕對是幸福的!
  • 日本產地直送野菜籃
  • 格斯小牛排
  • 椰子雞鍋
  • 阿拉斯加蟹
2016-10-27 226 瀏覽
好耐未食過一餐咁難食打邊爐D 牛肉 牛舌 唔新鮮 好硬D 蟹子丸個皮厚過沙紙 蟹子好唔新鮮D蠔收成40一隻 瘦到呢 又冇味D 蝦冇味又不新鮮D栗米話係日本栗米同香港個d冇分別 又唔甜叫佢加湯底重要加$38元 加湯底要加錢 第一次聴服務又不好 d 野又不是平 又難食 覺得中伏永不會再去
好耐未食過一餐咁難食打邊爐
叫佢加湯底重要加$38元 加湯底要加錢 第一次聴
服務又不好 d 野又不是平 又難食 覺得中伏
永不會再去
2016-10-27 110 瀏覽
終於來到近期hit爆火鍋埸位於尖沙咀的 四季文昌入到去獎修 像Cafe 般 非常舒服首先當然要介紹 主角 椰子雞椰子雞煲 食法 比相像中清甜 感覺清新用沙流 計時相當特別另一推介 呢度既煲仔飯 啖啖香味 飯 粒粒分明 絕對要試抵食之選 十蚊隻 生蠔 愛 啤酒之人 與友暢飲 四季文昌 近期大愛 食得多四川雞煲不妨轉轉 椰子雞煲
終於來到近期hit爆火鍋

椰子雞
椰子雞煲
煲仔飯
2016-10-19 291 瀏覽
這是$38的雞扒煎蛋飯,對於這價錢在尖咀來說,已經是無話可以再講。雖然價錢平,但製作一樣好認真,雞扒是剛煎出來的,白飯亦夠熱。另外一位朋友叫了肥牛烏冬,這個則無乜特別,不如去吉野家仲好食。最驚喜就是這個海南雞飯,雞的份量足以可以兩人食用,好有咬口,值得推介。雖然是無限添飲,並且可以轉款,但我們趕時間,都好似沒有再叫多一杯,但係侍應好好人,時不時都提下我們要唔要飲多一杯。抵讚

四季雞扒飯
蕃茄肥牛稻庭湯烏冬
極品海南雞飯套餐
題外話/補充資料: 提提大家他們的飲品除了咖啡茶檬水之外,佢地亦有荔枝梳打,菠蘿特飲等。大家可以試試。
2016-10-13
四季雞扒飯
極品海南雞飯套餐
  • 海南雞飯
2016-10-04 1211 瀏覽
點解又係我book晒枱先見到有劣評⋯但一如既往⋯點都要親身印證下先心死 😠😠晚飯時間分2輪~ 我地book左後一輪⋯八點半開始~ 八點半準時到達⋯都等左一陣先有枱~一入鋪已經聞到成間舖頭充滿椰子香☺️☺️ 等緊期間見到bar枱上面既生蠔😍😍 已經好期待 😁😁😁無聊睇裝飾⋯甚有玩味~安排到一張四人枱~ 張枱本身比起普通四人枱更大~ 所以我地兩個人坐得好舒服~ 先要四隻蠔!再慢慢揀其他野~ 九月尾前可以用優惠價$10食一隻~ Waiter話今日係Normandy~ 本人對蠔唔太了解⋯唔識分邊款打邊款⋯但都食過高質既蠔~ 以外貌黎睇呢款令我忍唔住有d失望 😞😞好!細!隻!👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻明明見人地d相好肥美我先一心諗住黎試⋯點解😭😭😭 味道黎講入口偏鹹⋯後有礦物味~ 因為朋友好鐘意食蠔⋯之後再嗌多左四隻🙈🙈 少少後悔⋯果$80完全可以慳返 😞😞唯一抵讚係帶子位佢𠝹過下⋯方便你原粒連帶子位咁起黎食~ 唯有寄望雞煲~ 一落單後就會上湯底 (唔記得影⋯就係椰子水 + 椰子肉) ~ 等雞一到就會開火~ 佢聲稱大火煲滾後就會有人黎落隻雞~ 很可惜⋯我地個煲滾左一陣都冇人幫⋯打算自己黎⋯但個煲設計太特別⋯唔

無聊睇裝飾⋯甚有玩味~

先要四隻蠔!再慢慢揀其他野~
九月尾前可以用優惠價$10食一隻~

好!細!隻!👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

唯一抵讚係帶子位佢𠝹過下⋯方便你原粒連帶子位咁起黎食~

唯有寄望雞煲

很可惜⋯我地個煲滾左一陣都冇人幫⋯打算自己黎⋯但個煲設計太特別⋯唔能夠徒手拎起煲蓋 🔥🔥 嗌極都冇人理⋯仲有位dup低頭經過扮睇我地唔到🙈🙈🙈 要行出去先搵到人幫⋯⋯

我地有半隻雞 ($128)
落左雞後用沙漏開始計時~
倒數完畢開餐!
先試左啖湯~ 好清甜😍😍 椰子味好濃郁😍😍 要忍口唔可以飲晒d湯架 🙈🙈🙈

雞肉結實有嚼勁~ 唔似雪藏雞~ 時間剛剛好~ 肉質仍然嫩滑 👍🏻👍🏻

另嗌左一肉一菜~

黑豚腩片 ($68)
樣子不錯~ 薄薄一片滾幾下就食得~ 肥瘦比例剛好~

娃娃菜 ($28)
呢個好好食!吸晒湯汁勁鮮甜!比起平時打邊爐更好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

最後唔太夠加左個稻庭烏冬 ($38)
雪得勁凍一舊磚咁⋯煮一陣已經食⋯但都已經太稔🙈🙈 麵質尚算滑~ 另外有鮮甜湯底搭救😝😝 所以都唔錯~

到最後飲埋d湯底 😝😝😝😝 煮完咁多野湯底好甜!不過有少少油😝😝 但仍然飲晒😂😂

另外提一提⋯menu有細細字寫住加椰子水要加38蚊!我地今次嗌得唔多⋯唔加都勉強夠~

呢度椰子雞煲係唔錯~ 材料亦算新鮮~ 蠔⋯畢竟唔係專食蠔既地方⋯係我期望太高⋯下次我都係去返蠔吧食~
2016-09-29
5 分鐘 (堂食)
椰子雞湯火鍋淡而無味、5人餐除煲仔飯可以,其他份量少,4個人唔夠食、$10生蠔係人生食過最難食、最咸嘅!最後埋單攪左20分鐘都唔掂,不停計錯單。雖然裝修同招呼ok,但絕無下次!
2016-09-26
吃膩了中菜、西菜、日菜,甚至是韓國菜,改吃椰子雞卻別有另一翻風味,我所指的是位於太子 - 四季文昌,曾經到訪該餐廳點了招牌菜的椰子雞鍋後,清甜美味十分好吃,產生念念不忘的口感,返吃是值得的,意想不到位於尖沙咀區最近也開設了分店,那證明其食物深受港人喜愛。 他們的裝潢設計從來絕不馬虎,與太子總店的風格一樣。 環境富有聊齋書卷味,分店較總店的面積小,但座位依舊寬敞舒適。 侍應生安排了四人位子給我倆坐下。 午市除了套餐以外,還有2人份量的椰子雞鍋套餐,見到椰子雞鍋我便立即心心眼,而且午市價格超值。 濃濃的椰子湯底氣味刺激起我的食慾了,鍋內還有椰子肉可以吃。 朋友點了椰子水 我點了這款青檸梳打,顏色好像做科學實驗似的,賣相挺有趣,味道酸酸的少甜,解渴又解膩。 二人套餐包括半隻椰子雞鍋、健康野菜籃、海南米粉及肥牛一碟。 附有碎辣椒、青檸、蒜粒醬汁 肥牛看來挺新鮮喔! 海南米粉在吃至半飽時放下就最適合不過了。 放下所有雞件,把漏斗倒下計時,當漏完了即雞件熟透了。 下放了很多雜菜後令湯底更加濃郁清甜,這個時候把海南米粉放下烹煮,把椰子湯底的清香滲入每根粉絲中。

他們的裝潢設計從來絕不馬虎,與太子總店的風格一樣。

侍應生安排了四人位子給我倆坐下。

濃濃的椰子湯底氣味刺激起我的食慾了,鍋內還有椰子肉可以吃。

朋友點了椰子水

二人套餐包括半隻椰子雞鍋、健康野菜籃、海南米粉及肥牛一碟。

附有碎辣椒、青檸、蒜粒醬汁

肥牛看來挺新鮮喔!

海南米粉在吃至半飽時放下就最適合不過了。

放下所有雞件,把漏斗倒下計時,當漏完了即雞件熟透了。

哈哈! 這樣的午餐夠豐富吧!

吃飽過後最後還要點個甜品才很罷休,就是原個椰皇啫哩呀~

是把椰子水弄成啫哩,啫哩內還有椰子肉,椰子肉爽口,啫哩彈牙美味。

題外話/補充資料: end call 再end call,中秋節日與家人來這裡過節晚飯也不錯喔!
2016-09-11
午餐
  • 椰子雞鍋
  • 二人套餐
  • 青檸梳打
2016-09-10 705 瀏覽
係面書見到推廣就黎試下新野。係尖咀君怡酒店對面,第一次黎可能會行錯路。。因為我行錯左😂😂 入左隔離大廈好搞笑間野好文青好恬靜,但竟然食雞煲😏黎到都係為蠔而食,一於十隻十隻嗌!!佢promot既係法國蠔,我本人就唔太鍾意法國蠔因為好咸,而咸中都仲食到粒帶子好甜但以新鮮度係唔錯嫁bor👍👍好過黑白貓酒店,又好過d有名酒店嫁,十蚊價錢,就好似自己出去買蠔又唔洗自己開👅👍👍👍 嗌左杯野飲,果汁開既菠蘿梳打同街邊買差唔多。。。。😞依個泰式蝦刺身就好失望,九十八蚊六隻。價面上睇已唔平,以為個碟汁咁青bb好好味,我未試過泰式野咁虛~無~飄~渺😢個汁係只有辣味,但冇其他味,加埋隻蝦其實係冇汁味,只有蝦味,而d冰又唔夠凍,蝦又可能過程中已解凍,變得好平凡。。。晒左隻汁😭😭😭好失望蠔就食得過,蝦就等佢地改良左先嗌啦!!!😂😂😂😂
係面書見到推廣就黎試下新野。
好搞笑間野好文青好恬靜,但竟然食雞煲😏
黎到都係為蠔而食,一於十隻十隻嗌!!
嗌左杯野飲,果汁開既菠蘿梳打
同街邊買差唔多。。。。😞

蠔就食得過,蝦就等佢地改良左先嗌啦!!!😂😂😂😂
2016-09-07 1797 瀏覽
係網上見到e間野新開!9月做緊10蚊一隻蠔!見放半日 即call埋女友出黎 去食!門口 好文青下!!個感覺似咖啡店多d!裝修好好 環境比人個感覺 好悠閒!!凍水!個樽用個木塞 塞住!e面就好西式!!下午茶 餐單!!!似西餐!熱情波蘿特飲 有幾舊菠蘿肉 杯野都幾好菠蘿味!!!加6蚊可以無限添飲架第一碟!!10隻!法國蠔黎架!!海水味重 !蠔味中!唔腥!生虾就唔係好得!個醬冇咩味。。。不過幾新鮮!!彈牙慨!!!98蚊 唔係抵食!再黎多10隻!!!!四季雞排飯!雞排煎得幾香口!唔會好干同鞋!有2塊!!!38蚊都ok慨係tst e個地方!總結係可以一試!
門口 好文青下!!個感覺似咖啡店多d!
裝修好好 環境比人個感覺 好悠閒!!
凍水!個樽用個木塞 塞住!
e面就好西式!!
下午茶 餐單!!!似西餐!
第一碟!!10隻!法國蠔黎架
!!海水味重 !蠔味中!唔腥!
生虾就唔係好得!個醬冇咩味。。。

不過幾新鮮!!彈牙慨!!!

98蚊 唔係抵食!
再黎多10隻!!!!

總結係可以一試!