2010-12-09 167 瀏覽
今日同個friend行女人街搵野食,見e間主打讚岐烏冬,而且9:30後入座有9折,就試試,我地叫左泡菜鴨胸朝鮮湯烏冬、豬軟骨蕃茄烏冬'、汁燒魷魚筒、土佐豆腐,發覺真是美食泡菜鴨胸朝鮮湯烏冬-我鍾意泡菜,估唔到配合烏冬又唔錯,湯是酸辣,加上烏冬吸了湯汁又煙un,正豬軟骨蕃茄烏冬'-蕃茄湯有蕃茄味,唔係味精水,正,豬軟骨好正路汁燒魷魚筒-好食,d燒汁令到個筒好鮮美,而個魷魚筒好爽口,只有佢我有影相土佐豆腐-外脆內軟,而個酸汁配得好好味不得不提d烏冬,真係好煙un都算滑,而且佢地好似有6個湯底,下次我會再試其他湯底

汁燒魷魚筒

土佐豆腐-外脆內軟,而個酸汁配得好好味

2010-12-07
汁燒魷魚筒
  • 烏冬、汁燒魷魚筒、土佐豆腐
2010-07-09 56 瀏覽
經過此店..早排幫襯另一間8字頭..同呢間差唔多樣..又係讚期烏冬為賣點..唔知係咪集團式..試左-烏冬跟3樣送個餐..(查實係+5$先有野飲唔知算唔算餐la)3送黎先..分別係 薑燒牛(一般肥牛..淡淡地..份量麻麻..有5~6舊度..).中間係天婦羅..一條..淡淡的蝦..仲有兩塊淡淡的薯餅..最後有淡淡的唔知咩餅= =真係唔知..有類似蝦係面..但味都忘記得一乾2淨了..6個鐘前食的..對友人笑說:好健康wo..全部都煮到好似無落鹽所做成既效果咁..烏冬就差過另一間la..無咁嫩..好一般..唔講唔知係讚期..友人講左個名幾好笑/當冷gap..佢未聽此烏冬名..竟誤以為叫"到期烏冬"另一友人就寸:到期??係咪想講到某日子就會變壞既烏冬?服務唔錯(其實由頭到尾都差唔多同一人..可能有d唔公正)..好過另一間8字頭..見你唔落即閃..= =

2010-07-08
2010-06-26 50 瀏覽
頭先叫個串燒炒飯都成四十,飲野仲要加錢上菜, 撞鬼少成咁,而家我要開飯唔係下午茶喎個飯炒得又乾,最後死死地氣叫左杯凍飲,唔係實哽唔落係個串燒叫做正常少少之前D人仲話抵食,以後一定唔去!
頭先叫個串燒炒飯都成四十,飲野仲要加錢
上菜, 撞鬼少成咁,而家我要開飯唔係下午茶喎
個飯炒得又乾,最後死死地氣叫左杯凍飲,唔係實哽唔落
係個串燒叫做正常少少

之前D人仲話抵食,以後一定唔去!
2010-06-24
2010-06-02 39 瀏覽
之前都成日去呢度食飯近來有個靚妹妹好似冇做之後, 服務態度差左好多味道就冇差到既, 不過成日唔夠人咁, 又漏單應該都唔會再去烏冬都幾好味, 蕃茄湯做得唔錯試新鮮野都還可以, 長註就免了
之前都成日去呢度食飯
近來有個靚妹妹好似冇做之後, 服務態度差左好多
味道就冇差到既, 不過成日唔夠人咁, 又漏單
應該都唔會再去

烏冬都幾好味, 蕃茄湯做得唔錯
試新鮮野都還可以, 長註就免了
lunch set 飯類附送餐湯,呢句說話有d似西餐的感覺...呢道所指的湯,當然係麵豉湯~haha粟米沙拉都唔係咁特別~連salad醬都係平平無奇... 見到凍飲加5蚊...我無加...所以唔見有人order凍飲~但單1個讚岐烏冬都要38元...都唔算好平而且鋪位又細左d...waiter唔太識得招呼客人就真,,,waiter只有兩名......而且個樣仲唔係nice,係寸果種....但態度尚ok... 但2人卡位之間都幾迫 久等的滑蛋豬扒飯~~原來廚房加埋另外3個客人的豬扒飯一齊cook所以我就等左好耐.....但d滑蛋唔似一般日式滑蛋獨有的金黃色~顏色一般..無乜光澤..但鮮味的~d醬汁真係少左d...發現豬扒個皮真係幾厚...實際豬扒的肉部份真係幾薄... 飯係大碗的...日式薑片好味白飯的口感適中~不過28元呢個價錢,份set lunch有咁多配菜,都總算係物有所值的 熱檸水 檸檬較新鮮,ok的
呢道所指的湯,當然係麵豉湯~haha
粟米沙拉都唔係咁特別~
連salad醬都係平平無奇...

見到凍飲加5蚊...我無加...
所以唔見有人order凍飲~
但單1個讚岐烏冬都要38元...都唔算好平
而且鋪位又細左d...
而且個樣仲唔係nice,係寸果種....
但態度尚ok... 但2人卡位之間都幾迫

久等的滑蛋豬扒飯~~
原來廚房加埋另外3個客人的豬扒飯一齊cook
所以我就等左好耐.....
但d滑蛋唔似一般日式滑蛋獨有的金黃色~
顏色一般..無乜光澤..但鮮味的~
d醬汁真係少左d...發現豬扒個皮真係幾厚...
實際豬扒的肉部份真係幾薄...

飯係大碗的...日式薑片好味
白飯的口感適中~

熱檸水 檸檬較新鮮,ok的
meau
右邊:set lunch
其實燈光實際無咁暗,我調較左對比度,令兩盞燈花紋更突出
熱檸水先到
賣相還可以的滑蛋豬扒飯
整份set lunch!!只售 28元,抵
粟米粒+麵豉湯,平平無奇
meau
右邊:set lunch
其實燈光實際無咁暗,我調較左對比度,令兩盞燈花紋更突出
熱檸水先到
2010-04-12 8 瀏覽
太餓了,步行期間SEARCH到呢間店好評比例不錯,所以在門外差不多沒看清楚,只見到有位就衝進去。可能旺角租金真係太貴,女人街烏冬或麵店全都勁迫,本來呢間餐廳都會係咁,但係因為坐唔滿,2人亦都坐到4人枱,又唔到講法。在我主動查詢的情況下,男職員亦作意作簡單的推介,不過最後都係自己話番事。竟然無茶而只係水,但係D"水"又唔知點解有D韓燒味,仲要其中1隻杯底(內裡)有D污糟,當然有叫人換過;真係唔敢問其實係唔係水來的,少飲就妙。蕃茄牛柳粒湯烏冬:太期待佢個湯底,一試,好濃郁,偏杰,不過一試就知唔關浸緊湯果幾舊蕃茄事,係茄膏茄汁開出來,唔係話唔好味,只係同想像中有出入。講開個蕃茄,簡直係成碗烏冬之中至衰,好生,仲好硬身,有欺騙食家(湯底)之嫌。牛柳粒基本上係全熟,有少少韌,相信主要係材料的問題(非上乖材料,但呢個價錢又真係無計);勝在件數真係夠晒多。全碗最好的配料係洋蔥,熟度亦剛剛好。雞扒湯烏冬:個雞扒都幾差,勁鞋又勁硬,切又切得唔好,D雞皮痴埋晒隔離果2舊,真麻煩。部份配料就唔錯,溫泉蛋是成功的!鳴門卷基本上好難可以唔好味,而甜豆又真係幾清甜。但係個椰菜學晒蕃茄D衰野,好硬,想健康食下菜都要
蕃茄牛柳粒湯烏冬:

講開個蕃茄,簡直係成碗烏冬之中至衰
,好生,仲好硬身,有欺騙食家(湯底)之嫌。
全碗最好的配料係洋蔥,熟度亦剛剛好。
雞扒湯烏冬:
個雞扒都幾差
部份配料就唔錯
但係個椰菜學晒蕃茄D衰野,好硬,想健康食下菜都要付出"硬食"的代價,無奈。
記得平時睇OpenRice講過,讚岐外形較粗壯,四國至少做到外表是一致的,湯烏冬煙韌度有一點過了火,不是太腍,而是有點兒偏韌,亦唔滑身。
豆腐:
印象不深,十分正常的一道菜,每客3件,用來冷靜一下。
單骨雞翼:
最離譜的一道小食,價錢大約是$18左右,雖然的確是"4件",但原來單骨就是將一隻雞翼分開2邊,即係得2隻雞翼,早知叫一客真係4件的普通雞翼好過!!!
仲要無味GE,係M記脆香雞翼的無味版!!仲要貴D!BAD LIST!!!!!!

食物大多都唔係好掂,我係有D想俾1分味道,但主打的烏冬未至於太離譜,只係小食較差。
見到員工都幾勤力有禮,可惜以現時的食物質素,實在事倍功半,間野唔係完全無潛質,真係有D替佢地可惜。
由於仲有少量種類未食,會俾多一次機會佢地,無可否認今次俾"OK"已經係極限了,希望佢地向我下次來之前可以執執D野食。
蕃茄牛柳粒湯烏冬
雞扒烏冬
單骨雞翼
SET的選擇不多,還是翻看主菜單吧
SET的選擇不多,還是翻看主菜單吧
2010-04-04 8 瀏覽
出旺角行完街 , 搵地方食dinner ..行到好累 .. 見到呢間唔洗洗等 . 就試下喇 叫左個炸軟殼蟹鳥冬 , 轉番茄湯底+$3飲凍奶茶+ $5個湯烏冬好味 , 個番茄湯底好開胃 =) ! 本身唔係咁肚餓都食晒 ~炸軟殼蟹佢加左蔥粒黎炸 , 但唔夠脆 , d蟹膏有怪味 , 好一般!!
出旺角行完街 , 搵地方食dinner ..
行到好累 ..
見到呢間唔洗洗等 . 就試下喇

叫左個炸軟殼蟹鳥冬 , 轉番茄湯底+$3
飲凍奶茶+ $5

凍奶茶
鳥冬好"煙un",,我鐘意~ 同個番茄湯底都好好味=)
2010-04-04
鳥冬好"煙un",,我鐘意~ 同個番茄湯底都好好味=)
  • 番茄湯底烏冬
2009-12-15 8 瀏覽
同好朋友一齊行街,我地2個都好鐘意食烏冬本身話想去火山石食烏冬,因為之前試過,幾好但我地2個出到旺角已經4點,成日未食過野,咁岩行過呢度,見呢度又係食烏冬,咪試下囉入到去,見到menu有個細烏冬,但因為我地太餓所以決定叫返lunch set我order左個豬頸肉配蕃茄湯烏冬+凍奶茶少甜 $3xfd order左個餃子配蕃茄湯烏冬+凍檸茶少甜 $3x另外加多個黑椒雞軟骨 $20先黎2個烏冬先,好香蕃茄味,但佢d椰菜同蕃茄比較生豬頸肉ok,個餃子其實味道同出面平時食既差不多,但佢熱辣辣,真係岩岩煎起,所以好味另外,個黑椒雞軟骨又夠熱,差d熱切個咀,味道都ok走時見到另1檯客食緊tea set,份量又真係少d wor,不過款式唔多囉,應該有下1次既,因為真係好鐘意食烏冬而且埋單都係1人50蚊左右,都ok抵可能我去時係tea time,所以無遇到服務員唔禮貌既情況~
同好朋友一齊行街,我地2個都好鐘意食烏冬
本身話想去火山石食烏冬,因為之前試過,幾好

入到去,見到menu有個細烏冬,但因為我地太餓
所以決定叫返lunch set

我order左個豬頸肉配蕃茄湯烏冬+凍奶茶少甜 $3x
fd order左個餃子配蕃茄湯烏冬+凍檸茶少甜 $3x

另外加多個黑椒雞軟骨 $20

先黎2個烏冬先,好香蕃茄味,但佢d椰菜同蕃茄比較生

另外,個黑椒雞軟骨又夠熱,差d熱切個咀,味道都ok

而且埋單都係1人50蚊左右,都ok抵
2009-12-12 8 瀏覽
行過旺角通菜街,一列都係食日本料理定食..見到le間放係門口個牌同食物幾靚就入左去坐..夜晚6點半左右去到 ..可以係未到食飯時間得3枱客*同男朋友2個就要求坐4人位啦,因為想左右坐吾想打對坐有個女待應笑住好大反應咁話'' 哈,隔離坐? 繁忙時間你都要答枱嫁wo ''我咪話冇問題囉! 另外一提間野3枱客入面有2枱客都係2個人坐4人枱!!!佢d attitude真係令我冇晒胃口個餐牌左睇右睇都諗吾到岩心水食d咩..講反味道~最後我地叫左咖哩雞扒飯定食- 咖哩吾濃味,汁小,雞扒冇咩特別..佢d什菜係完全冇味!- 定食包既粟米沙律,個全量其實一啖可以食晒..不過我地食極都食吾完 原因係好難食,d粟米粒好貧瘠,而且入面有d仲係空心!!- miso湯, 比較淡 清湯手打烏冬( 大)- 大烏冬有幾條青豆同日本魚旦2塊- 清湯係豉油湯,味道吾錯..烏冬都好味 蟹子沙律- 蟹子份量不如半件蟹子sushi, 而且冇咬口!not good- 下面果d就係青瓜絲+生菜個名叫巑岐手打烏冬,我諗都係得烏冬好味..佢又冇分咨我都吾會再係le間野, service太差!!
行過旺角通菜街,一列都係食日本料理定食..
見到le間放係門口個牌同食物幾靚就入左去坐..
夜晚6點半左右去到 ..可以係未到食飯時間得3枱客*
同男朋友2個就要求坐4人位啦,因為想左右坐吾想打對坐
佢d attitude真係令我冇晒胃口
個餐牌左睇右睇都諗吾到岩心水食d咩..

講反味道~最後我地叫左
咖哩雞扒飯定食
- 咖哩吾濃味,汁小,雞扒冇咩特別..佢d什菜係完全冇味!
原因係好難食,d粟米粒好貧瘠,而且入面有d仲係空心!!
- miso湯, 比較淡
清湯手打烏冬( 大)
- 大烏冬有幾條青豆同日本魚旦2塊
- 清湯係豉油湯,味道吾錯..烏冬都好味
蟹子沙律
- 下面果d就係青瓜絲+生菜

個名叫巑岐手打烏冬,我諗都係得烏冬好味..
佢又冇分咨我都吾會再係le間野, service太差!!
2009-12-10
2009-11-22 5 瀏覽
來到旺角女人街,搵個地方食個平平地的下午茶,然後回家。通菜街兩邊的食肆實在多得令人花多眼亂。見呢間舖頭的下午茶雖然係日式,但價錢唔係貴,一於試試。兩公婆不約而同叫左個天婦羅蝦+蕃薯+粟米沙律+熱湯烏冬下午茶,但係一望價錢,發覺原來下午茶餐係唔包飲品的,要飲嘢無論冷熱都要另加$3,乜唔係套餐包嘢飲嘅咩?餐牌張相都有架!oh! Not good!好快趣,套餐的食物已經一一送來。個烏冬湯底唔夠甜,d烏冬就正常咁啦,都算及格嘅!粟米沙律ok,但係個天婦羅蝦d漿粉太厚啦,唔及格。而且呢度點天婦羅吃的汁係無蘿白茸的,問待應都話無,咁就唔係咁正宗啦!雖然呢度唔少地方其實可以做得更好,更professional,不過話時話,呢度的日式下午茶只係收二十零三十蚊左右的價錢,其實都算ok抵食嘅,雖然唔值一個笑臉,都俾一個ok啦!希望第二時呢度會更加好咁啦!

粟米沙律ok,但係個天婦羅蝦d漿粉太厚啦,唔及格。

$29.5 (下午茶)
2009-10-24 1 瀏覽
睇左新假期介紹, 上o黎睇埋食評, 心諗都幾安全, 但同我想像中有d出入...咖哩雞扒撈烏冬 -- 雞扒係炸o既, 都幾乾, 唔好食。烏冬係煙un的, 不過凍食唔夠滑, 可能放湯會好食d。軟殼蟹配凍烏冬 -- 軟殼蟹加左d蔥先去炸, 幾好食。黑椒雞軟骨 -- 其實都冇咩可能唔好食, 不過就冇咩黑椒味。其實以佢咁o既價錢, 都冇咩可以投訴, 不過d烏冬真係怪怪地, 係煙un不過又唔係好似讚岐烏冬, 可能湯烏冬會好食d, , 加上service唔錯, 所以應該都會去多次先決定判唔判佢死刑。埋單120蚊有找

軟殼蟹配凍烏冬 -- 軟殼蟹加左d蔥先去炸, 幾好食。

埋單120蚊有找
2009-09-28 1 瀏覽
上星期六因為本魚要拎lomo 既菲林去曬, 去旺角, 曬相需時1個半鐘, 於是約了相公係旺角食晏, 之後攞完相再返西環陪佢睇跌打.唔想行太遠, 打算係曬相舖既附近食, 於是行入女人街既舖頭, 睇下有咩啱食...一轉入KFC 就見到呢間烏冬店, 門外放了display 食物...見個樣唔太差, 就入去食了~ 相公要了鐵板牛柳配蕃茄湯底烏冬- 個湯底幾好飲, 好有金寶湯-tomato soup 味道, 好彩無金寶湯咁多味精啫~ 烏冬都彈牙, 唔太差, 牛柳都幾juicy, 佢地塊鐵板細細, 幾得意唷~ 本魚要了牛仔骨配咖哩湯底烏冬 - 上枱..個湯底係清湯加1湯匙既咖哩汁..咖哩汁比得太少..唔夠咖哩味, 於是本魚問waitress可唔可以另比咖哩汁我, 湯底加多了咖哩汁, 好好多~ 牛仔骨味道唔太差, 烏冬都彈牙2個都係lunch set 既關係, 可以加5蚊配汽水或凍飲, 熱飲就唔使加錢唷~總括雖然坐位比較迫, 但烏冬唔太差, 都會再去食唷~

總括雖然坐位比較迫, 但烏冬唔太差, 都會再去食唷~

鐵板牛柳配蕃茄湯底烏冬
牛仔骨配咖哩湯烏冬
2009-09-28 1 瀏覽
星期六與友人A小姐行完街之後, 體力耗盡, 想立即草草搞掂一餐, 於是就找到了kcf後女人街旁的「四國」了 入到去場地不大 供給客人的位置坐面積偏細 ( 想擺放一些戰利品的位置也過於困難 ) 之後草草地點了一碟四季 + 軟殼蟹烏冬; 而A小姐則點了一道滑蛋牛肉飯。 等了又等, 終於上菜, 看到自己的那碟烏冬......真是啞言了......烏冬上鋪了極多疏棻尤其金荀絲 與烏冬的比例有失平衡~ 烏冬湯底怪怪的酸又太清入不到味, 相反軟殼蟹極之美味肉質鮮嫩, 不錯不錯 ; A小姐則嫌蛋與牛肉不夠滑, 同時也太過於清淡不入味~ 最後埋單一個$40 A小姐$30 也稱得上一句「算係咁上下LA~」。
  • 軟殼蟹
2009-09-27 11 瀏覽
今次去食tea,,上次就食lunch其實價錢都係爭$4-8到,,但係tea個份量雖然睇落好似好細碗唔係好多咁,,但係以女仔既食量,食完都會ok飽今日4點幾去到都有半場客!!但係就唔見左係門口好nice既哥哥仔...同fd入到去,,叫左2個set,,都係蕃茄湯底set 1)煙鴨胸,蕃茄湯底烏冬,栗米蟹子沙律 $28set 2)天婦羅炸蝦餅,蕃茄湯烏冬,栗米蟹子沙律 $28*煙鴨胸有5小塊淋住汁上(應該係燒汁)食落完全唔覺得油膩!!!!同埋唔似煎過所以都幾好味,,但係又唔會肥油油 <:*烏冬有清湯同蕃茄底選擇(唔記得有冇埋加喱)要左蕃茄湯底,,其實都係似用茄膏煮開再加新鮮既蕃茄味道都有小小酸,,下次我會試清湯底d烏冬真係好好味,,好煙(un),又冇麵粉味同埋唔似普通烏冬感覺咁漲好味!!!*天婦羅炸蝦餅(可以一試)我覺得呢個麻麻地!上個時得2件,,都ok大塊既,唔同平時食個d炸蝦餅,初初熱食都幾好味但係再涷左d個時食個感覺就好油膩同食完好滯!!不過我覺得點沙律醬完全唔好食!!*栗米蟹子沙律其實本人係超級栗米怪!!勁愛食栗米所以當佢上個時勁開心!!!不過失望在細碗左小小,唔係幾夠喉總括
今次去食tea,,上次就食lunch
唔係好多咁,,但係以女仔既食量,食完都會ok飽

同fd入到去,,叫左2個set,,都係蕃茄湯底

set 1)煙鴨胸,蕃茄湯底烏冬,栗米蟹子沙律 $28
set 2)天婦羅炸蝦餅,蕃茄湯烏冬,栗米蟹子沙律 $28

*煙鴨胸有5小塊
淋住汁上(應該係燒汁)
食落完全唔覺得油膩!!!!同埋唔似煎過
所以都幾好味,,但係又唔會肥油油 <:

*烏冬有清湯同蕃茄底選擇(唔記得有冇埋加喱)
要左蕃茄湯底,,其實都係似用茄膏煮開再加新鮮既蕃茄
味道都有小小酸,,下次我會試清湯底
d烏冬真係好好味,,好煙(un),又冇麵粉味
同埋唔似普通烏冬感覺咁漲

好味!!!

*天婦羅炸蝦餅(可以一試)

我覺得呢個麻麻地!
上個時得2件,,都ok大塊既,
唔同平時食個d炸蝦餅,初初熱食都幾好味
但係再涷左d個時食個感覺就好油膩同食完好滯!!

不過我覺得點沙律醬完全唔好食!!

*栗米蟹子沙律

其實本人係超級栗米怪!!勁愛食栗米
所以當佢上個時勁開心!!!

不過失望在細碗左小小,唔係幾夠喉

總括黎講!
lunch set可以飽足我成個晏就
tea set就半日到啦,,
食物方面都算可以接受

我下次一定會再試清湯底同埋佢lunch set d定食飯餐!
  • 栗米蟹子沙律
  • 煙鴨胸
  • 牛柳粒
  • 豬頸肉
2009-09-12
同女朋友細佬妹行完旺角搵野食, 諗住食凍烏冬又唔想行咁遠, 就去左呢間...入到去d位好迫, 女仔坐都仲ok, 男仔真係坐得好辛苦, 不過d serives好親切, 所以都ok4個人叫左:凍烏冬 ($26) x 2 : 非常好味! 粗身烏冬又夠凍, 可惜冇wasabi...蕃茄烏冬 ($28): 好"蕃茄"! 仲有5,6件新鮮蕃茄, 大大碗...不過有dd酸..細清湯烏冬 (唔記得幾多錢): size都唔係好細, 個湯好好味!咖哩薯餅 (唔記得幾多錢): ok啦..冇乜特別黑椒炸雞軟骨 (唔記得幾多錢): 冇乜黑椒味, 普通...粟米蟹子沙律($12): 抵食! 都幾好味..鹽燒雞翼 (唔記得幾多錢): 細細隻, 普通...埋單$156蚊, 抵食到爆! 一定有下次!臨走門口個哥哥仔仲笑笑口同我地講bye bye, 好nice...如果可以keep住d態度同quality實大把客...

4個人叫左:

咖哩薯餅 (唔記得幾多錢): ok啦..冇乜特別
黑椒炸雞軟骨 (唔記得幾多錢): 冇乜黑椒味, 普通...
粟米蟹子沙律($12): 抵食! 都幾好味..
鹽燒雞翼 (唔記得幾多錢): 細細隻, 普通...

埋單$156蚊, 抵食到爆! 一定有下次!

2009-09-11
  • 烏冬