2024-02-29 34 瀏覽
🎋日式昭和風 cafe 🍵想講個裝修勁靚,係復古日式風格🇯🇵推!✨海鮮蕃茄醬蛋包飯🍅大蝦,青口同埋魷魚圈都好新鮮大隻!一見到個餐就已經好有食欲❤️因為個蛋包飯真係超靚!好精緻💕半熟嫩滑嘅蛋配上蕃茄汁簡直絕配✨❤️超愛~~~~————————————海鮮蕃茄醬蛋包飯 $138配 提子梳打$28明太子香腸意粉 $82配 摩卡$28————————————大埔|喫茶ちょうぼ#ChouboKissaten
🎋日式昭和風 cafe 🍵

想講個裝修勁靚,係復古日式風格🇯🇵

推!✨海鮮蕃茄醬蛋包飯🍅
大蝦,青口同埋魷魚圈都好新鮮大隻!
一見到個餐就已經好有食欲❤️

————————————
大埔|喫茶ちょうぼ
#ChouboKissaten
2024-02-27
10 分鐘 (堂食)
  • 海鮮蕃茄醬蛋包飯
2024-02-24 59 瀏覽
因為覺得浪費時間,平時好少寫食評,但今次真係忍唔住。有幾個waiters超級冇禮貌。開頭因為門口冇人,先入去想搵個waiter話book咗位,之後就以勁差嘅態度話:出去等得唔得呀?我等陣出黎搵你好嗎,先生🫠🫠🫠好啦,等咗一陣終於入到去了,冇俾到水我地,咁咪唯有叫佢可唔可以俾2杯水咯。結果第一次叫就當冇聽到,第二次叫冇得扮聽唔到了啦,之後就話冇杯點俾水你啊?😂😂😂咁嘅服務態度都有…下次唔會黎了啦
2024-02-23 213 瀏覽
呢間和洋店好高質,要介紹一下。🔹️龍躍和牛漢堡蛋包飯和牛漢堡肉質鮮嫩 juicy,超厚身,牛味好香濃🐄!,口感極佳,店員幫手切開流心嘅蛋,淋上醬汁,啲蛋真超滑溜😍,飯加咗啲蔬菜和蕃茄來煮🍅,好食呀。🔹️大笑蝦蝦菠菜扁意粉🦐大蝦肉質鮮甜彈牙,扁意粉嘅菠菜醬汁稠身,味道清爽,而且仲落左好多芝士碎。🔹️金黃滿屋唐揚炸雞🐥炸雞金黃酥脆,內裡多汁嫩滑,經過特殊調味後增添咗香氣,加埋醬汁好好食🥰🔹️白龍布甸牛奶大福盛呢款甜點結合咗招牌布甸和牛奶大福兩種元素,布甸好滑好creamy,口感細膩,超正!🔹️伯爵茶戚風蛋糕戚風蛋糕好軟綿,上面有層伯爵茶cream,每一啖都有好出嘅伯爵茶味。🔹️幸福綻放花環拿鐵🔹️抹茶麻糬沙冰
呢間和洋店好高質,要介紹一下。

🔹️龍躍和牛漢堡蛋包飯

🔹️大笑蝦蝦菠菜扁意粉🦐

🔹️金黃滿屋唐揚炸雞🐥

🔹️白龍布甸牛奶大福盛

🔹️伯爵茶戚風蛋糕

🔹️幸福綻放花環拿鐵
🔹️抹茶麻糬沙冰

餐廳走日系復古風,店內主要是深色木系配以墨綠色梳化,加上微黃燈光,更加營造出有品味嘅感覺。餐廳有出售日本製作的陶瓷餐具和擺設,主要是動物和海洋生物款式,全部都好精緻,岩晒鍾意儲日系餐具嘅朋友。餐廳門口同其他分店一樣都有擺放打卡樹🌲,新年時仲掛上咗新年掛飾注連繩,充滿祝福🥰仲推出一系列新限定料理⛩餐單嘅菜色名都好有派頭🤭🩵🐉龍躍和牛漢堡蛋包飯🥚 $108和牛漢堡肉係經過精心烹調,肉質鮮嫩多汁,搭配著蛋包飯,入口綿密,香氣四溢,切開蛋包是仲會流心,好療愈🫶🏻🩵大笑蝦蝦波菜扁意粉 $98大蝦🦐鮮嫩多汁,搭配著綠色的菠菜🥬,蕃茄仔🍅和扁意粉🍝,充滿豐富口感,仲好有色彩🤩🩵金黃滿屋💰唐揚炸雞🐔 $88炸得外脆內暖剛剛好,外面加有醬汁和蛋黃醬,減少油膩感,而且蛋黃醬喻意金黃多到滿🤭🩵白龍布甸牛奶大福盛🐉 $68來自北海道TOKACHI的牛奶大福,配上口感順滑細膩的焦糖布甸🍮,加埋上面龍年擺設,好有節日氣氛,每一口都是甜甜的😋🩵白桃梳打🍑🍹 $45🩵夏日海洋梳打🍹 $48雖然聽落白桃和夏の海ソーダ🌊🌊唔係冬天飲品,不過近排天氣回暖又想飲凍飲,見到佢地咁colourful 配上復古花花杯🌼,影相一定好

仲推出一系列新限定料理⛩餐單嘅菜色名都好有派頭🤭

🩵🐉龍躍和牛漢堡蛋包飯🥚 $108
和牛漢堡肉係經過精心烹調,肉質鮮嫩多汁,

🩵大笑蝦蝦波菜扁意粉 $98

🩵金黃滿屋💰唐揚炸雞🐔 $88

🩵白龍布甸牛奶大福盛🐉 $68

🩵白桃梳打🍑🍹 $45

🩵夏日海洋梳打🍹 $48
雖然聽落白桃和夏の海ソーダ🌊🌊唔係冬天飲品,不過近排天氣回暖又想飲凍飲,見到佢地咁colourful 配上復古花花杯🌼,影相一定好靚就忍不住order了,好清新嘅Soda 好fresh👍🏻

📍 喫茶ちょうぼ (大埔)
📞256418888
大埔安邦路8&10號 大埔超級城B區2樓276號舖
2024-02-21 33 瀏覽
日式紅酒燉牛臉肉蛋包飯 $145店員一上菜就會切開半熟蛋,再淋埋紅酒汁蛋煎得好靚,一切蛋漿流晒出嚟,蛋包飯份量有啲多牛肉好淋肉汁好出色草莓法式多士 $88多士好軟熟,如果多啲蛋奶汁會更香濃好味,煎嘅時間亦可以再焦香啲草莓醬都好似放題咁份量好多,會比較甜士多啤梨好甜好好甜蜜瓜梳打 $45配埋少少cream意外地好飲,好有日本嘅味道喫茶ちょうぼ (大埔分店)富臨集團嘅年輕品牌,仲有一啲日式擺設賣,主食食物份量偏多,係朋友聚餐之選唯一一點有少少可以再做好啲係,店員切蛋包飯前可以提醒下食客需唔需要影相/拍片先會更好。
日式紅酒燉牛臉肉蛋包飯 $145
店員一上菜就會切開半熟蛋,再淋埋紅酒汁
蛋煎得好靚,一切蛋漿流晒出嚟,蛋包飯份量有啲多
牛肉好淋肉汁好出色

草莓法式多士 $88
草莓醬都好似放題咁份量好多,會比較甜
士多啤梨好甜好好甜

蜜瓜梳打 $45
配埋少少cream意外地好飲,好有日本嘅味道

喫茶ちょうぼ (大埔分店)
日式紅酒燉牛臉肉蛋包飯
法式草莓多士
蜜瓜梳打
2024-02-07
日式紅酒燉牛臉肉蛋包飯
法式草莓多士
蜜瓜梳打
  • 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
新年🧧餐廳推出左一系列限定新料理❣️(小食 • 主菜 • 甜品 • 野飲都有)系列以享樂神社⛩️為主題,連菜式名都加上好意頭既字眼💖另外當然唔少得,店面棵打卡樹啦🌳同樣換左新裝💫加了日本新年掛飾注連繩,靚靚既裝飾,寓意吉祥為大家帶上祝福🥰~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•⛩️龍躍和牛漢堡蛋包飯 ($108)和牛漢堡扒超厚身,濃濃牛味🐃大大舊動動蛋💛勁滑身,加埋醬汁撈飯一流🥄旁邊配有芝麻醬沙律🥗.⛩️大笑蝦蝦菠菜扁意粉 ($98)有菇🍄 • 有爽口蝦仁🦐 • 蕃茄仔🍅 • 芝士碎 • 甘筍粒🥕…最特別係𝐝黃色粒粒💛係醃蘿蔔(即係壽司會見到個種)菠菜汁稠身,唔會有草青味💚.⛩️金黃滿屋唐揚炸雞 ($88)外脆內嫩,加上醬汁令立立🤩有埋蛋黃醬,感覺冇咁熱氣🤪.⛩️白龍布甸牛奶大福盛 ($68)滑滑既布甸🍮面頭再加左皮薄既雪糕糯米糍🤍好似一次過食左𝟐款甜品咁,滿足🙆🏻‍♀️仲加左士多啤梨片🍓 • 卡仔裝飾點綴.▪️野飲 𝟐杯都唔會好甜,飲落滑身。⛩️ 幸福綻放花環拿鐵($48)即係士多啤梨𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞🍓 表面有𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 • 彩針朱古力,底有少少士多啤梨粒🍓 .▫️熱 •
新年🧧餐廳推出左一系列限定新料理❣️
(小食 • 主菜 • 甜品 • 野飲都有)
系列以享樂神社⛩️為主題,連菜式名都加上好意頭既字眼💖
另外當然唔少得,店面棵打卡樹啦🌳
同樣換左新裝💫加了日本新年掛飾注連繩,
靚靚既裝飾,寓意吉祥為大家帶上祝福🥰

⛩️龍躍和牛漢堡蛋包飯 ($108)
和牛漢堡扒超厚身,濃濃牛味🐃
龍躍和牛漢堡蛋包飯

⛩️大笑蝦蝦菠菜扁意粉 ($98)
最特別係𝐝黃色粒粒💛係醃蘿蔔(即係壽司會見到個種)
菠菜汁稠身,唔會有草青味💚
大笑蝦蝦菠菜扁意粉
大笑蝦蝦菠菜扁意粉

⛩️金黃滿屋唐揚炸雞 ($88)
外脆內嫩,加上醬汁令立立🤩有埋蛋黃醬,感覺冇咁熱氣🤪
金黃滿屋唐揚炸雞

⛩️白龍布甸牛奶大福盛 ($68)
仲加左士多啤梨片🍓 • 卡仔裝飾點綴
白龍布甸牛奶大福盛

▪️野飲
𝟐杯都唔會好甜,飲落滑身。
⛩️ 幸福綻放花環拿鐵($48)
幸福綻放花環拿鐵

▫️熱 • 焙茶牛乳($45)
表面用朱古力粉加上𝐋𝐨𝐠𝐨裝飾🤎
焙茶牛乳

(以上⛩️為新年限定🧧享樂神社𝐌𝐞𝐧𝐮菜式)

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
2024-02-14 61 瀏覽
一入餐廳,人唔算多,大約坐左一半,落單叫左2杯熱飲,一份多士,侍應落單時重覆左我落既單,心諗唔會錯單啦。等左25分鐘飲品又冇,野食又冇,隔離枱遲入黎凍飲都出左兩杯,蛋包飯都上埋。覺得奇怪問一問侍應,先知漏左單,佢過嚟再落過⋯⋯正常漏單應該叫廚房即刻做,野飲都應該先比我掛,點知唔係,隔離枱又係繼續有飲品有野食,我就飲品都冇杯,痴線,咁都得,禮貌上都再問一問侍應,佢仲叫我等一等,我等左~40分鐘啦!即刻起身走人,唔會再黎。
2024-02-13
40 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-02-13 108 瀏覽
服務: 員工似酒樓啊姐 叫左一個 仲和牛堡蛋包飯 一個蛋包明太子意粉 一個大福布甸 落單時 叫甜品後上 侍應話後叫會好等好耐 一齊落單擺係度係無問題 同應該差唔多時間兒上 好啦 咁我無所謂 最後係甜品上先 個大福係凍 會溶的 所以一定係食左先 (PS張枱係好細)坐低落單叫左兩次 比個籃我放袋 閘應左我兩次先有籃比我放野 食物:蛋包明太子意粉— 咸 眾有應該落好多味精 食到一半勁口乾 似中左粉意粉味和牛堡蛋包飯 — 和牛堡好真正 粉多 無牛味 炒飯底淋 似係用中國珍珠米 個汁似扒房和風汁 中式打欠 雞蛋無蛋味 係直頭冇落味大福牛乳布甸 不過不失 好一般 壽司朗布甸眾好食
服務: 員工似酒樓啊姐
坐低落單叫左兩次 比個籃我放袋 閘應左我兩次先有籃比我放野
食物:
大福牛乳布甸 不過不失 好一般 壽司朗布甸眾好食
蛋包明太子意粉
大福牛乳布甸
2024-02-13
15 分鐘 (堂食)
2024-02-13 50 瀏覽
初四午餐,叫咗幾樣主食,但係只有姿勢、冇實際,咖哩牛肋肉飯唔凍唔熱,牛肉偏肥比較靱,個蛋包意粉完全只有蛋味,個厚切豬扒嘅汁同其他一樣,味道同出一切,認真慳水慳力。嗰個跟餐嘅薯仔沙律,個味道真係得沙律醬味道,完全破壞咗啲薯仔既甜味,至於咖啡就算不錯,叫咗個美式,香味唔錯,吹落就好日本風味,淡口但幾有果仁味。服務就真心麻麻地,冇水畀你,要幾多錢問幾次先有,態度及回應都唔得,追佢個餐,竟然話冇人上餐,要等下,真心唔喜歡實個體驗。
2024-02-12 49 瀏覽
年三十晚食團年飯,選擇來這餐廳食,之前成日經過都無入去試,就一心抱住同屋企人嚟試下也無妨,餐廳嘅氣氛燈光比較暗淡,感覺令人覺得有點神秘,我哋一行4人被安排咗於門口入少少位置,menu 比較精緻,細細本紙質好特別。我哋叫咗1個推介~鰻魚玉子蓋飯,2個新年限定~大蝦波菜汁扁意粉同和牛漢堡蛋包飯(名字可能有少少記錯,但大致上都係咁),食物一到,我哋比蛋包飯吸引哂,真係好出隻,一𠝹開個蛋,裡面就流哂出嚟,雖然飯比較少(因為漢堡關係)但好味道,鰻魚就有少少失色,可能我鍾意入口即溶化嘅鰻魚,感覺呢條比較需要咬口,但都好味道,最後就係大蝦扁意粉,呢個對比起前面我覺得有少許失色,味道好味嘅,但我略嫌個汁比較多,令到食落去時醬汁多過頭,但整體來說,食物質素係好味的,會再嚟幫襯
2024-02-09
2024-02-08 53 瀏覽
今日下午去咗大埔一田,經過喫茶,見到餐廳門口擺咗棵樹,餐廳裝修好靚,菜單有蛋包飯等日式菜,見幾吸引就入去食。餐廳裡面座位都幾多,環境闊落,坐得好舒服。菜單有好多款式可以選擇,有厚切多士、刨冰、甜品、漢堡、炙燒、前菜小食、意粉、定食、蛋包飯。我點咗壽喜燒牛肉蛋包飯,加$28升級套餐配咖啡及是日涼拌菜。飲品點咗抹茶牛乳。蛋包飯賣相好靚,店員有幫手切開個蛋再喺上面淋汁,蛋煎得啱啱好,切開係半熟狀態,食物賣相非常吸引,味道亦唔錯。壽喜燒牛肉蛋包飯 $98抹茶牛乳及是日涼拌菜 +$28整體嚟講,呢間餐廳無論係食物同環境都好適合影相打卡,但價錢略貴。

餐廳裡面座位都幾多,環境闊落,坐得好舒服。

壽喜燒牛肉蛋包飯 $98

抹茶牛乳及是日涼拌菜 +$28

2024-02-04 88 瀏覽
打卡必到既日系西式Cafe!!❤️明太子蛋包意粉 一切開見到未熟透既蛋汁慢慢流向兩邊,超療癒!! 蛋味濃郁,同明太子醬汁超夾!! 仲有磨菇等等配料,加埋煙煙韌韌有咬口既意粉,又好味又滿足!!🧡咖喱牛肋肉蛋包飯 咖喱+蛋包飯真係好match,香濃既日式咖喱,味道濃郁但唔辣,牛💛肋肉燴到好軟嫩又入味,再加埋軟嫩滑蛋同炒飯,啖啖都好幸福!! 💚雞皮包住好香既韭菜餡,再點少少月見醬汁,又香又惹味🩵雪人布甸與牛奶大福盛 牛奶大福外面麻薯質地又軟綿Q彈,牛奶餡又滑又creamy!! 再加埋動L動L既滑滑布甸,好完滿既一餐飯~💙紅豆牛奶 粒粒紅豆又香又綿又sweet sweet,冬天飲暖笠笠就岩晒💜抹茶牛奶 濃厚順滑,抹茶味又香又濃郁
打卡必到既日系西式Cafe!!

💚雞皮包住好香既韭菜餡,再點少少月見醬汁,又香又惹味

💜抹茶牛奶 濃厚順滑,抹茶味又香又濃郁

2024-02-01 159 瀏覽
一試難忘、回味無窮的蛋包飯😋😋😋店內環境優美,有舊日式高級餐廳的感覺,餐具精美,環境十分舒適。一踏進店內,便看到擺放着各式各樣made in japan的餐具或小擺設,吸引不少目光。店員會在顧客面前切開蛋包飯,蛋汁的稀稠程度剛剛好,一切開,蛋液慢慢流出覆蓋整個炒飯壽喜燒蛋包飯的份量十足,飯底是洋蔥🧅和胡蘿蔔🥕的炒飯,單是炒飯也十分吸引。壽喜燒的味道亦相當出色,配上新鮮沙律,一道美食呈現眼前。軟殼蟹非常鬆脆,原隻size非常大,佔了整碟意粉1/2的比例,有視覺效果。意粉醬汁稍為濃味了一點,不過意粉軟硬度適中,配搭起來相得益彰。
一試難忘、回味無窮的蛋包飯😋😋😋

壽喜燒牛肉蛋包飯

炸軟殼蟹扁意粉

壽喜燒牛肉蛋包飯
炸軟殼蟹扁意粉
2024-01-31 136 瀏覽
我相信個個都係俾佢門面幾靚而呃到入去。點知就係災難嘅開始。餐牌有蛋包飯,好自然叫咗一個和牛漢堡蛋包飯。心諗日本西式餐廳和牛漢堡,應該唔差得太遠,點知和牛漢堡一啲肉汁都冇,個飯仲要係硬梆梆。世界級難食,完全浪費quota。蛋又冇蛋味。我另外叫咗一杯草莓沙冰,完全冇草莓味,好稀。另外再叫咗個鰻魚玉子蓋飯,玉子實的的完全不是那回事。中哂伏,好耐無試過食餐飯食得好唔開心。真係好難食食咗都冇一半就閃人,實在太難食,最後去咗食碗車仔麵先夠飽。
我相信個個都係俾佢門面幾靚而呃到入去。點知就係災難嘅開始。

我另外叫咗一杯草莓沙冰,完全冇草莓味,好稀。

另外再叫咗個鰻魚玉子蓋飯,玉子實的的完全不是那回事。

中哂伏,好耐無試過食餐飯食得好唔開心。真係好難食

食咗都冇一半就閃人,實在太難食,最後去咗食碗車仔麵先夠飽。

2024-01-27
2024-01-30 53 瀏覽
再次到訪呢間位於大埔嘅日式洋食店,今次係假日比較早食晚飯嘅時間,冇咁多人可以靜靜地食嘢傾偈~🔘咖喱牛肋肉蛋包飯 每次嚟到必點蛋包飯,fluffy口感有蛋香,店員即場切開再淋上醬汁,牛肋肉入味得來又夠腍~🔘明太子蛋包意粉 朋友想試多一款有蛋嘅菜式,蛋包意粉印象中第一次食,個蛋一樣鬆軟,醬汁味道濃厚偏杰身,配意粉有另一種風味~🔘和牛漢堡扒定食漢堡扒份量十足,非常有厚度,肉質鬆軟,一貫日式漢堡扒嘅味道,啱我口味,有齊薯條、薯仔沙律、意粉同沙律菜作為配菜,好多嘢食好豐富~🔘月見雞皮餃子 餃子望落脹卜卜,雞皮燒得香脆,點埋月見汁一齊食更加分~🔘雪人布甸與牛奶大福盛非常可愛,冬季限定嘅雪人造型,好啱打卡,布甸不嬲係招牌菜,今次保持水準,加埋Q彈大福同士多啤梨,口感更豐富~🔘草莓沙冰酸甜度啱啱好,草莓味道唔假,幾好飲~🔘焙茶牛乳呢杯朋友點嘅,佢話焙茶味幾香,味道唔錯~

🔘咖喱牛肋肉蛋包飯

🔘明太子蛋包意粉

🔘和牛漢堡扒定食

🔘月見雞皮餃子
餃子望落脹卜卜,雞皮燒得香脆,點埋月見汁一齊食更加分~

🔘雪人布甸與牛奶大福盛

🔘草莓沙冰
酸甜度啱啱好,草莓味道唔假,幾好飲~

🔘焙茶牛乳
呢杯朋友點嘅,佢話焙茶味幾香,味道唔錯~