2018-12-23 740 瀏覽
朋友生日🎂,堅持食蟹。心諗好累,食蟹最麻煩,不如唔食。😞一行六人,叫左炒蜆,西蘭花帶子,煮勝瓜,椒鹽鮮魷,乾扁豆,.........共十個小菜。份量普通,細細份的,還好可以叫多幾款.要懂逆思維呀。叫個沙拉骨,好欣賞,甜甜酸酸,好醒胃。😊黃金蝦,咸蛋黃,邪惡不得了,忍不住還是叫了。😁老實講,第一次食到咁好食炒蟹,累也無計了。🤣一只$688,另一只$888。真好意頭,要好好品嚐。老闆也好,生果送上大大碟的。
叫個沙拉骨,好欣賞,甜甜酸酸,好醒胃。😊
黃金蝦,咸蛋黃,邪惡不得了,忍不住還是叫了。😁
老實講,第一次食到咁好食炒蟹,累也無計了。🤣
一只$688,另一只$888。真好意頭,要好好品嚐。
老闆也好,生果送上大大碟的
  • 避風塘炒蟹
午市的喜記 ,一個人也沒有, 如果不是同事告訴我 ,它推出了特價午餐, 才五十多元一客, 而且唔使等位, 我才不會來。 可能連夥記都知道這個時段是hea做的, 所以也沒有什麼心機招呼我們, 套餐附送一個味精湯 、一碟小菜、一個飯, 普普通通。。。普通得我連相片也懶得拍。。。平庸的食物,配上庸懶的服務態度,hea味甚濃, 又一次印證了[ 一分錢、一分貨]的硬道理。 我想,這就是它在繁忙的銅鑼灣午膳時段。。。竟然只有客人 小貓三四檯 的原因。

2017-03-14
2017-04-29 2577 瀏覽
會展收工去銅鑼灣食晚飯最好啦,又有小巴返屋企勁就腳。辛苦搵埋志在食,貴貴都食!辛勞了一整天,無論如何都要食餐勁、食餐好去既慰勞自己一下,舒緩一下,否則好似痴線,好似有都市情緒病架!百花遼亂,菜牌十分精彩,太多美食都想盡收五臟廟去囉!招牌菜辣蟹唔少得,大隻姐手抱發泡膠箱展示sample,畫面非常有趣!特大、大、中、細蟹任君挑選,我要隻大已夠二人享用了。由坐低到埋單都不停冒汗,汗珠一串串,全身濕透。坐正死位冷氣唔到,想熱死我咩!避風塘炒肉蟹中辣,新鮮度極高,驗完身即時送入廚房活劏。先走油炸得香香,再加入大量炸蒜薑蔥猛火爆炒,辣椒夾蒜香直衝鼻孔,薰香無比,鑊氣迫人!當然先解決其最致命武器一雙巨拑啦!超厚的天然鋼甲,好采一早師傅已將她們敲碎啊!以我的牙力及牙齒硬度必定敵不過呢。爆開的盔甲裝著結實嫩肉,趙的時間彈力非凡,彷如聽到索索作響。純天然蟹肉鮮甜味,慢慢嘴嚼細味,好食到震!爆開的外殼給辣味更易滲透,鮮蟹味散發蒜辣,食得津津有味,惹味醒腦。食剩大量香口炸蒜點算好?叫碗清湯河撈黎食,唔會浪費。椒鹽瀨尿蝦皇,每隻 $250 蚊,有點貴喎!大大碌又啖啖肉,連前臂都塞得蝦肉滿滿,不水肉蝦夠重秤。蝦肉
會展收工去銅鑼灣食晚飯最好啦,又有小巴返屋企勁就腳。

椒鹽瀨尿蝦皇,每隻 $250 蚊,有點貴喎!大大碌又啖啖肉,連前臂都塞得蝦肉滿滿,不水肉蝦夠重秤。蝦肉甜美可口至極,肉質幼滑,仲有膏添!甘香嚥韌蝦膏撞上滑溜多汁蝦肉,滋味無窮!

帶子炒韮菜花,帶子棉滑彈,不過醃得太咸喇!吃不消。幸好夾上大大注爽甜韮菜花能夠中和一下,還不錯。

香芹胡椒東風螺煲,特色調理,見到滿心歡喜!不又再是白灼、辣酒或鹽焗,給了我點新鮮感。胡椒香氣隱藏著芹菜芬芳,味道已滲透螺肉之中,鮮甜帶上清爽味道,美味絕頂,無可挑剔。一隻兩三隻,一隻接一隻停不了,最愛品嚐她的尾部,甘香軟塾,大滿足。

齋湯河走蔥,就是您喇!期待已久的香辣蟹味炸蒜勁撈上湯河粉,湯底肉味澎湃濃郁,棉滑河粉掛上炸蒜連湯掃入口中,那種甜美可口非筆墨能形容,必試配搭。就連白菜仔都極為鮮爽甜,好有添食的衝動啊!

蜜汁叉燒,罷鬼叉燒,見食評推介便好奇一試。差差差,無蜜汁甜味,無燒烤香味,只有咸咸豉油味。又乾又硬又有筋,兩舊落肚算喇,放棄。

豉汁炒蜆,無椒既?豉汁炒蜆來的,不是豉椒炒呢。即炒肥美蜆肉好鮮甜,飽滿肥嘟嘟脹卜卜,一咬爆汁,有鑊氣熱燙燙。炒耐左少少時間,早一點上碟會更嫩更甜更多汁,蠔油味偏重有點過火。

銅鑼灣分店比 I square 分店質素高多倍,另外真心喜記辣蟹比橋底更好味!
避風塘炒肉蟹中辣
齋湯河走蔥
豉汁炒蜆
  • 椒鹽瀨尿蝦
2016-08-02 2944 瀏覽
已經有幾長一段時間冇食避風塘炒蟹,一話食避風塘炒蟹就一定諗起灣仔,灣仔有幾間專食避風塘炒蟹,我地去咗喜記,呢間都開咗好多年我地四個人,晚市都唔係好多人,唔使等位鹹肉炒韭菜,鹹肉有少少乾,韭菜爽脆蒜蓉蒸蟶子皇,新鮮好味,粉絲超好味油鹽水蜆,蜆細隻咗D但好新鮮,差不多全部蜆都响個殼入面,唔會甩晒D肉出嚟果皮蒸泥鯭,果皮都幾香,魚新鮮避風塘炒蟹,我地叫咗小辣,啖啖肉好味食避風塘炒蟹,可以俾$1加多碟小食或炒粉飯,有八款可選,我地選咗避風塘炒牛河,河粉滑,牛肉大大塊,$1真係好抵呀侍應服務好,有禮貌有笑容

我地四個人,晚市都唔係好多人,唔使等位
鹹肉炒韭菜
鹹肉炒韭菜,鹹肉有少少乾,韭菜爽脆
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
蒜蓉蒸蟶子皇,新鮮好味,粉絲超好味
油鹽水蜆
果皮蒸泥鯭
果皮蒸泥鯭,果皮都幾香,魚新鮮
避風塘炒蟹
避風塘炒蟹,我地叫咗小辣,啖啖肉好味
避風塘炒牛河

侍應服務好,有禮貌有笑容
2016-07-13
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
果皮蒸泥鯭
避風塘炒牛河
2016-05-03 2258 瀏覽
又是相送同事的一餐,有人提議吃豪一些,推舉了喜記。事實上,我們只是點了數個午餐,都是一些家常小炒之類,包括魚香茄子煲、粟米斑塊、椒鹽肉排及魚乾炒菜。套餐包了個湯,店方可能見我們數人一枱,竟然一大鍋湯的上!湯是有味的,每人還分到冬瓜一大件,算是有料。餸菜上桌時都是熱騰騰的,魚香茄子煲不會如爛泥般糊糊的,還可以吃到一條條的茄子,未算十分油膩。粟米斑塊也很脆,粉層略厚但可以接受,粟米汁是烯了些。椒鹽肉排的肉質乾了點,幸咸淡調校得尚可。反而最油膩的是炒菜,不知用甚麼的魚乾炒甚麼的菜,總之入口啖啖是油,是所有餸之中唯一我們吃剩很多的一碟。沒試辣蟹,未知有否走寶,不過就這餐午飯來說,徐了炒菜之外,其他尚可以接受。
又是相送同事的一餐,有人提議吃豪一些,推舉了喜記。

喜記辣蟹的午市套餐
午餐
2015-03-11 2220 瀏覽
同幾個同事收工諗食咩,我就提出食橋底辣蟹,因為好耐冇食,同埋記得上次食喜記都覺得幾正😋咁一坐低有茶沖同有啲酸菜食,雖然啲酸菜唔係order既,但我真係覺得好好味😂食蟹前會有人拎隻蟹出泥比你望,我地就揀左最基本既皇牌炒辣蟹,炒左出泥真係好香,淡淡肉,啲蒜都爆得好香👍之後仲有叫辣炒蜆,我覺得唔太食辣既人都食到,同都幾新鮮。同有碟椒鹽九肚魚拼魷魚,我覺得食既話就加多少少錢雙拼啦,因為九肚魚外脆內嫩,魷魚就夠爽口,兩個都好味另外仲有叫個蟹肉粟米羹同金銀蛋時蔬,其實係想嗌兩樣清啲既野,拌啲重口味啲既野,個時蔬就ok,個羹就因為有埋蟹肉所以幾有鮮味,同本身自己就好鐘意飲粟米湯羹🙊(我地都食到好飽😂,埋單除開一人3百鬆啲)

之後仲有叫辣炒蜆,我覺得唔太食辣既人都食到,同都幾新鮮。

(我地都食到好飽😂,埋單除開一人3百鬆啲)

2015-02-18
2014-09-25 5677 瀏覽
今日突然心血來潮想食d惹味d,就同朋友去喜記,去到撞正多人差不多等咗半個鐘先有位。因為太肚餓關係,基本上見到鍾意食嘅都點!出名嘅辣蟹真係好OK!雖然貴啲(我果隻要六佰幾)但係口感確實唔錯,尤其配理辣度,真係good。瀨尿蝦,啖啖肉又實。辣迺螺入味呢真係停唔口。椒鹽九肚魚外脆內滑超👍,仲要係加1蚊最後整埋個燒鴨瀨粉實在太滿足埋單時個服務員俾張咭片話下次訂定位就唔駛排咁耐,超細心!
瀨尿蝦,啖啖肉又實。
辣迺螺入味呢真係停唔口。
椒鹽九肚魚外脆內滑超👍,仲要係加1蚊
最後整埋個燒鴨瀨粉
實在太滿足
埋單時個服務員俾張咭片話下次訂定位就唔駛排咁耐,超細心!
2013-11-21
30 分鐘 (堂食)
  • 辣蟹,九肚魚
2013-04-04 5180 瀏覽
突然好想食有獲氣又重口味既海鮮就腳就黎試一試前菜有花生同咸魚仔,唔錯冇叫佢地出名既蟹,要左4樣野蒜茸粉絲蟶子皇蒜茸唔太多,唔夠香口,粉絲就唔錯既,有煙韌既口感可惜唔夠味,同埋稱唔上係蟶子皇食完粉絲先見到原來蟶子肉係好細唔係我期望中好厚好肥美既啖啖肉好平凡白灼東風螺新鮮整起,冇難度既一味菜只要有甜醬既都唔難食得去邊可以話靠個醬定生死好彩佢冇沙,不過真係好細隻椒鹽瀨尿蝦上菜時間快到呢,令人覺得係叮出黎既唔係新鮮整出黎佢有椒鹽既味道,但個人覺得只係蓋左上面既一層佢既瀨尿蝦肉係唔入味的又唔夠熱,一D獲氣都冇椒鹽同瀨尿蝦係分開的而蝦肉好少,又唔夠肉厚同彈牙好普通,唔惹味蟹油炒麵都幾香既,係油架喇但油得黎佢又真係幾惹味有淡淡既蟹膏香,麵都炒得幾乾身又夠濃味,係比較好既一道總括黎講佢唔值咁既價錢海鮮質素同煮既方式都唔係太好仲有係明知碟碟都咁有份量,點解佢D位唔可以大D?張枱左度右度都唔夠位放食得好辛苦,隔離枱最終仲整跌打破埋野TIM
突然好想食有獲氣又重口味既海鮮
就腳就黎試一試
前菜有花生同咸魚仔,唔錯
冇叫佢地出名既蟹,要左4樣野
蒜茸粉絲蟶子皇
蒜茸唔太多,唔夠香口,
粉絲就唔錯既,有煙韌既口感
可惜唔夠味,同埋稱唔上係蟶子皇
食完粉絲先見到原來蟶子肉係好細
唔係我期望中好厚好肥美既啖啖肉
好平凡
白灼東風螺
新鮮整起,冇難度既一味菜
只要有甜醬既都唔難食得去邊
可以話靠個醬定生死
好彩佢冇沙,不過真係好細隻
椒鹽瀨尿蝦
上菜時間快到呢,令人覺得係叮出黎既唔係新鮮整出黎
佢有椒鹽既味道,但個人覺得只係蓋左上面既一層
佢既瀨尿蝦肉係唔入味的
又唔夠熱,一D獲氣都冇
椒鹽同瀨尿蝦係分開的
而蝦肉好少,又唔夠肉厚同彈牙
好普通,唔惹味
蟹油炒麵
都幾香既,係油架喇
但油得黎佢又真係幾惹味
有淡淡既蟹膏香,麵都炒得幾乾身
又夠濃味,係比較好既一道

總括黎講佢唔值咁既價錢
海鮮質素同煮既方式都唔係太好
仲有係明知碟碟都咁有份量,點解佢D位唔可以大D?
張枱左度右度都唔夠位放
食得好辛苦,隔離枱最終仲整跌打破埋野TIM
2013-04-02
2010-10-19 3554 瀏覽
同蔡露比小姐慶生之前食一餐較輕鬆既午餐。一人餐叫左比較香口既椒鹽排骨,但係我覺得蒜味仲重過椒味(See,一粒椒都見唔到)之後碗例湯就有節瓜既(節瓜鱆魚排骨湯?我飲到個味道就係咁),不過舊豬肉好似太多脂肪@@"當然唔少得係馳名既燒鴨河,我鍾意佢個湯底,有D金蒜,但鴨肉可以再軟滑d,有少少韌......食完之後我冇衝動再食蟹@@"
同蔡露比小姐慶生之前食一餐較輕鬆既午餐。

食完之後我冇衝動再食蟹@@"
2010-08-02 2694 瀏覽
點解走咗入去食? 7, 8 年前去食過, 記得炒蟹味道唔錯, 三/四百蚊; 路經銅鑼灣, 借機回味第一時間就點個招牌菜 (避風塘炒蟹) 先, 諗住食完再叫其他小菜; 點知攞咗隻 一斤 十三兩嘅蟹嚟, 誠惠$750, 心下一沉唔駛五分鐘就可以上抬, 都懷疑係咪頭先"手舞足蹈"個隻 ... 賣相, 味道 其實都唔錯, 不過呢個價錢, 就真係有點兒那個, 一早都知呢間多遊客光顧, 但係呢個價, 真係都幾離譜最後點埋炒蜆同蠔仔粥; 味道同質數 ... 可以啦評語係: 食物味道/質數 同 價錢極不成比例 - 當然大把閒錢嘅, 可以一試

最後點埋炒蜆同蠔仔粥; 味道同質數 ... 可以啦

2010-07-30
2010-07-16 2450 瀏覽
話說小弟 訂o左隻canon水杯 要到銅鑼灣交收,加上亞妹生日~ o甘順到試下名氣超大o既炒蟹la~點知....又做o左明燈......當日點o左 大號橋底炒蟹 ( 唔合格)炒蜆東風螺(白灼)蠔仔粥金銀旦白時菜 蟹~我地請亞姐幫我地選~選好o左同我地講 1斤13襾 ~但5分鐘都唔夠就上o左枱0.0 "" 快成o甘?? 1 , 都唔知係o米我地果隻 2, 好乾~好似唔係拉油,係炸 唔知係o米果d 見你係名人就比靚野好野你o既地方~如果唔係...大牌檔都炒得好食過佢o既舖頭會有o甘多名人比面佢~炒蜆~ 比想像中仲要好~ok 之後係 東風螺 多年冇食過e個size o既東風螺,好鮮gd~蠔仔粥~ 唔腥,夠熱,夠鮮合格~金銀旦白時菜......冇味o既...我要放d 炒蟹o既蒜頭 先有味....>.<~好la~ 小二 結帳~一望點解多o左 60幾蚊o既???? 再睇清楚 點解打o左係特大蟹???我即刻問佢地 , 個女仔話 1斤13襾 係特大o架~~~ wa~~你唔好去搶一黎我要係大蟹我鬼知你幾多斤係特大咩?? 二黎 , 係冇人同我講過e 隻係特大o架wo~ 抨蟹果個女仔死
o甘順到試下名氣超大o既炒蟹la~
點知....又做o左明燈......
當日點o左
大號橋底炒蟹
( 唔合格)
炒蜆

東風螺(白灼)

蠔仔粥
金銀旦白時菜
0.0 "" 快成o甘??

舖頭會有o甘多名人比面佢~

炒蜆~ 比想像中仲要好~ok 之後係
東風螺 多年冇食過e個size o既東風螺,好鮮gd~
蠔仔粥~ 唔腥,夠熱,夠鮮合格~
一黎我要係大蟹
抨蟹果個女仔死口同我地講 有講係特大~!!! wa~ 我地4個人冇一個聽到wo~~!!!

我就費事為果少少$$ 勞氣~ 果幾廿蚊當跌o左~ 下次請我都唔黎~ o甘唔老實o既舖頭
大家食時諗諗~去唔去~

所謂o既炒蟹~乾到...我接受唔到囉~
正~ 反而 炒蜆同個東風螺ok wo~
2010-07-13
正~ 反而 炒蜆同個東風螺ok wo~
2010-05-02 1845 瀏覽
叫咗最出名嘅避風塘炒蟹,因為未食過,覺得點都要試一次。點知真係十二分失望。800幾蚊一隻蟹,又唔新鮮,更加唔覺得好味,實在太過名過其實了!之前喺澳洲食過,喺泰國都食過這種蟹,白烚的或者炒的都好味過這一間。而轉過來附近的國際咖哩的干炒咖哩蟹,80蚊一隻,就抵食又好食得多了。
2010-04-11
2009-10-21 1521 瀏覽
避風塘炒蟹, 喜記我係第一次去食, 之前未試過的, 原來有不少名人如蔡瀾都去過同介紹過, 都算係名店呢招牌的避風塘炒蟹, 一隻大約三百二蚊, 重十二兩, 價錢唔算平的, 但原來叫一隻蟹會送一碟食物, 我地選了一兜油鹽水大蜆, 咁計法又唔算好貴! 再加一碟金銀蛋白菜仔, 兩個人食就剛剛好避風塘炒蟹係我食過咁多間之中最好食的一間, 蟹雖然貴, 但隻蟹真係好新鮮, 肉質係好好好好好鮮甜的, 好像蟹挾的肉, 係黐到個殼實一實的, 可想而知係幾咁新鮮油鹽水大蜆我十分之欣賞, 因為佢無落好多味精, 唔會有好咸的感覺, 蜆肉又好鮮甜, 而且都幾大隻, 好食第一次食, 印象十分之好, 應該有下次再食的機會, 多人去的話, 可以試更多的菜色呢

2009-08-31 1131 瀏覽
用左fb既promotion買一送一,$198 for 2既價錢可以食到!於是book左4個人由於佢話多人既關係原本係7:00-10:00任食,改左做兩段時間6:30至8:00同8:30至10:00,心諗好似蝕左,但計落都叫做有賺既~ 準時8:30到達,一望先知道原來吾係叫餸食,係好似自助餐咁要自己出去拎,已經有d吾係咁ok,覺得一碟碟上先正嘛!現場環境好迫,台同台之間既隔離真係好近,坐低左,無人招呼,人手吾夠,好多時叫左好多次先有人理!由於有雜誌黎影相,差吾多等左半個鍾,到左9點先真正開始,等緊時,見佢每台送上每人一隻蟹,吾知係咩蟹,又無介紹到,於是食住先,D蟹吾太大隻,又無咩鮮味,得咸味,都吾知叫吾叫差,肚餓時算係過得去,但吾叫好食,為有食住等,到正式開始,D人一窩峰咁衝出去搶,我地都深知不妙,一定吾夠人黎,而且叫兩個男人出去同人搶,一定吾得啦~ D蟹有4-5款,有2款仲要係幾辣(避風塘抄辣蟹同馬來西亞抄蟹),吾係人人都食到,另外有1,2款D味都OK,但硬係覺得佢D蟹有D"梅梅"地!仲有其他野食如抄飯/沙律/弼/椒鹽排骨,無試過抄飯,所以吾知,但其他幾樣,除左沙律OK,無樣得,佢仲

無樣得,佢仲要標榜有蟹既成份,沙律果D只係普通蟹柳,個弼只係普通味精弼

,另外每台仲會送上每人一小件既小兒麻卑症既乳鴿仔同每人一件仔既椒鹽鮮

魷,我即時反應係,
...咁都得,個待應仲要笑住話,怕拎出黎,會好多

人拎吾到,所以分左先!好似施捨咁~

成餐飯,真係食得好吾盡興,其實食吾多,因為食蟹都幾攰,又整隻手污濁,

我算係最盡力果個,因為我怕蝕低,食得幾多都食,其實係見佢價錢低先諗住

一試,我諗無下次囉!埋單個時,仲要見到佢收左3個人錢,佢先話買一送一

既優惠每張台只可以用一次,我好嬲同佢理論,覺得佢無講清楚,擺明呃人,

我見佢話吾到事,叫佢搵經理同我講,經理話佢地個promotion係比30位,吾通

book左30個人,就free一半,仲話佢地有保留最終既話事權,如果佢事先有講

清楚,我ok,但佢地係誤導人,我話我都要保障番我消費者既權益,我話佢d

誤導消費者,我個下真係嬲到爆炸,如果食得開心食得滿意,我都廢事嘈,

但而家吾係,擺明呃人,真係要比貴錢,我堅持點都吾會退縮吾可以比人

老屈,好采最後個經理好順坦咁比番2個free我地,仲要同我地say sorry話

可能佢地無講清楚!但已經攪到大家都好無癮

真係可一不可再, 以後都吾會再黎食~

一個字!差
2009-08-19
2009-08-27 1031 瀏覽
今日係拍拖2周年紀念日, 所以想食好d, 大家商議下決定去食喜記~椒鹽瀨尿蝦$180: 瀨尿蝦唔大隻, 咬落亦唔係啖啖肉, 有d咸~避風塘炒蟹$380: 上檯時好香, 蟹肉夠入味, 整體上都OK, 但肉就唔太多, 呢個價錢食呢隻蟹, 唔係幾值~ (見到隔離檯果隻蟹都幾大隻, 但聽到要成$760, 淨係隻蟹o既價錢都可以食餐好)啫啫雞煲$58: 一般小菜貨色, 冇乜特別值得一提係果度o既服務都算幾好, 不停幫你換碟, 睇下有冇水, 員工都好有禮貌!

(見到隔離檯果隻蟹都幾大隻, 但聽到要成$760
, 淨係隻蟹o既價錢都可以食餐好

啫啫雞煲$58: 一般小菜貨色, 冇乜特別

椒鹽瀨尿蝦