2019-09-05
一直都好羨慕有d人逢星期日family day一齊出去飲茶。好彩點心店越黎越多,啱曬我呢d人少少又想平日夜晚食點心既人👍餐廳係旺角通菜街,位置俾檔口遮住,唔係我咁眼利都見唔到😂大大個招牌寫住牛肉世家,梗係要試下signature啦😆陳皮山竹牛肉球牛肉球好彈牙👍👍🐂3粒大大粒,加上葱粒,底下既腐皮,仲有啖啖陳皮味好正。乾蒸牛肉燒賣皇魚肉燒賣就食得多,用牛肉黎做比較少見。牛肉製的燒賣同樣出色,面頭有少少蝦籽。粟米煎牛餅每一碟牛肉都有唧汁😂每塊煎牛餅都有粒粒甜粟米,加左粟米味道同口感都更加豐富😋蟲草花魚肚雞最鍾意食魚肚,吸收曬汁既魚肚咬落好juicy又lum👍雞件大舊又滑。古綿馬拉糕馬拉糕軟熟,不過放得太耐會變乾,所以大家要趁熱食呀大碗老火湯咁大碗老火湯都只不過係$10咋!真係好抵👍平時我想飲湯去開鴻福堂買,一包都已經三四十蚊,好肉赤😣唔好睇佢咁平以為用料下乘,因爲有幾多湯料,而且冇落味精,飲完唔會口渴。魷魚味仲非常之出眾,真正的老火湯👍芒果布甸原本想試下綠茶桂花糕,不過都係叫左common既芒果布甸😂芒果味濃郁,布甸滑溜,仲有粒粒果肉🥭
陳皮山竹牛肉球
乾蒸牛肉燒賣皇
粟米煎牛餅
蟲草花魚肚雞
古綿馬拉糕
馬拉糕軟熟,不過放得太耐會變乾,所以大家要趁熱食呀
大碗老火湯
芒果布甸