2020-05-31 33 瀏覽
今日帶男朋友去食韓燒 佢好小食韓燒所以我推介左呢間比較地道嘅喜來稀肉我地book左檯 8點 平日呢講都坐得幾滿!勁好生意!一入去店員就提供口罩暫放口罩紙袋,當然仲有探熱啦!環境都好闊落 店員大部份都係韓國人果然夠哂地道🥰🥰🥰點菜前店員已經準備左d泡菜 酸瓜我地食當然仲有可以任加既生菜同爐兩側既蛋漿一邊係芝士蛋 一邊係泡菜蛋 超正!肉類方面我地點左 牛肋肉肉咪濃而且份量好多,呢個價錢黎講係好抵食!☺️另外係比較有特色嘅護心肉唔係好多地方可以食到調味好入味,咸咸香香,包埋生菜到食中和返個油膩感!超juicy 😘😘最後食埋招牌野喜來稀肉,喜來稀肉嘅醬汁同護心肉唔同,係帶少少甜味,似係有韓式燒肉果種香味,好好味!值得一提嘅係呢到服務好好,店員會主動幫我地換鐵板同refill 蛋漿同生菜!抵讚!🥳🥳
今日帶男朋友去食韓燒
佢好小食韓燒
所以我推介左呢間比較地道嘅喜來稀肉

我地book左檯 8點 平日呢講都坐得幾滿!
勁好生意!
一入去店員就提供口罩暫放口罩紙袋,當然仲有探熱啦!

環境都好闊落 店員大部份都係韓國人

果然夠哂地道🥰🥰🥰

點菜前店員已經準備左d泡菜 酸瓜我地食
當然仲有可以任加既生菜
同爐兩側既蛋漿
一邊係芝士蛋 一邊係泡菜蛋 超正!

肉類方面我地點左 牛肋肉

肉咪濃而且份量好多,呢個價錢黎講係好抵食!☺️

另外係比較有特色嘅護心肉

唔係好多地方可以食到

最後食埋招牌野喜來稀肉,

抵讚!🥳🥳
早排睇完韓劇 約女朋友食韓燒 佢話食喜來稀肉 我成日聽人講但真係未食過 好期待我地8點食 都幾滿座!好彩訂咗位 地方都好大 佢地提供左口罩暫放紙袋 同埋酒精捽手液 好貼心我地點左豬護心肉、牛肋條、招牌喜來稀肉護心肉 雖然係豬肉,但食落似牛肉咁香口,調味好食,唔會甜,包埋生菜食正到暈!好多肉汁!牛肋肉不嬲都係我地最愛,鐘意佢脂肪比例同埋牛味濃,價錢又抵食!試埋個招牌野喜來稀肉先,唔好睇佢個碟唔大,其實啲肉多到呢,我地飽到行唔旭,都係400幾蚊咋!喜來稀肉係薄切,我覺得似牛板腱既部分,醬汁比較特別,有醬油香味,小小甜,很不錯!仲要提提大家:生菜、蛋液都係免費refill ga~~~!千祈唔好錯過呀 個芝士蛋正到一添再添!店員仲好主動幫我地換鐵板添!
我地8點食 都幾滿座!

我地點左豬護心肉、牛肋條、招牌喜來稀肉

牛肋肉不嬲都係我地最愛,
鐘意佢脂肪比例同埋牛味濃,價錢又抵食!

2020-05-19 52 瀏覽
實在太耐冇食過燒肉啦,諗起食燒肉就即刻諗起喜來稀肉。 19:30去到,要行小小樓梯落地牢!服務員帶我地坐低之後,已經即刻拎咗好多碟小食過嚟,又有生菜俾我哋用黎包燒肉,又係個爐邊到倒咗啲蛋漿!服務快,一流!餐牌都未睇,已經有嘢食!爐邊蛋 - 有兩種口味,一邊係泡菜,一邊係芝士!本人鍾意食泡菜味多啲,最重要嘅係無限refill!真雪花牛肉 - 好嫩好滑,牛嘅油脂好香,一上枱見到碟牛啲花紋已經覺得好出色,只需要每邊煎10秒左右,已經食得!牛肋骨肉 - 超重牛味,口感好好,呢隻牛並非入口即溶嗰啲,有咬口,最重要係份量好多!呢款牛要煎來少少因為比較厚身!韓式蟹子飯 - 超大碗飯撈埋紫菜加蟹子,味道襯到絕!其實平平無奇嘅紫菜蟹子飯,但就係唔知點解覺得佢好好味!水冷麵 - 第一次食水冷麵,佢會俾埋一支醋,一支溝稀左嘅芥末汁,比我哋自己落,可以因應自己鍾意嘅酸味去落!酸味味好開胃,好夾食燒肉!總括 : 兩碟牛加埋主食都好正,最重要嘅就係平時食完燒肉會好大浸油煙味,唔知係咪因為佢嘅抽風系統好好,食完啲衫都冇咩油煙味!我已經想去試其他牛啦

我已經想去試其他牛啦
2020-05-15
  • 真雪花牛肉
  • 泡菜蛋
2020-05-19 56 瀏覽
是咁的難得疫情有小小緩和的跡象,心血來潮就想去食韓燒!今日就同大家一齊去食喜來稀肉!坐低左之後,店員為你貼心送上泡菜前菜!非常有禮!牛肋骨肉 $138牛肉味道非常濃郁,沾上韓式辣醬之後,非常野咪!真•雪花牛肉 $208真不愧為真•雪花牛肉,當你將雪花牛肉放上鐵板上面的時候,透過鐵板的熱力,可以清晰見到油脂從牛肉邊流出,一放入口時牛肉溶化的感覺,好想大叫一聲好好味呀!魚籽紫菜飯 $45這個飯非常出色紫菜的咸味配上魚籽既鮮味,令我一啖再一啖。
是咁的難得疫情有小小緩和的跡象,心血來潮就想去食韓燒!
今日就同大家一齊去食喜來稀肉!

坐低左之後,店員為你貼心送上泡菜前菜!非常有禮!

牛肋骨肉 $138

牛肉味道非常濃郁,沾上韓式辣醬之後,非常野咪!

真•雪花牛肉 $208

魚籽紫菜飯 $45

這個飯非常出色紫菜的咸味配上魚籽既鮮味,令我一啖再一啖。
2020-05-15
  • 真雪花牛肉
2020-05-19 81 瀏覽
烤肉的香味真係令人難忘的,特別係對於鍾意食肉的人, 簡直就是吸引力爆炸~好LIKE呢到既環境同燈光,自成一角的卡位,自己同班FRIEND有個位置,真係特別爽!食物價位都是中價,一大班人來食,每人都應該$200左右就都好多野食。爐邊倒入蛋漿,等食泡菜同芝士奄列呀~~~~好期待呢。睇下呢個泡菜蛋,超正~不過我都係LIKE芝士多D呢~喜來稀肉$138同豬護心肉$158呢個牛肉上碟時好似一朵花咁,真係擺得好靚架。燒呀~~~~牛肉好薄片,一放下去10s 就食得豬護心肉就比較厚身口,食落口感都比較口,燒既時間都唔需要太耐,好快就食得~都有熟食既選擇,石鍋拌飯及海鮮蔥餅,都係好正~!

爐邊倒入蛋漿,等食泡菜同芝士奄列呀~~~~好期待呢。

睇下呢個泡菜蛋,超正~不過我都係LIKE芝士多D呢~

喜來稀肉$138同豬護心肉$158
喜來稀肉

呢個牛肉上碟時好似一朵花咁,真係擺得好靚架。
燒呀~~~~牛肉好薄片,一放下去10s 就食得
都有熟食既選擇,石鍋拌飯及海鮮蔥餅,都係好正~!
2020-05-18
2020-05-19 494 瀏覽
最近愛上左食韓國菜,不過就唔知邊到好食,所以今次就跟朋友來呢家,原來係好出名的食店。在旺角的市區地段,一家好大又有空間感的餐廳~呢到既環境裝修好RAW,入到來有D好像去左另一個國家的感覺呢....店員之間係講韓文的,餐牌上都有中、英、韓三種語言,真係好有旅行FEEL呢~!除了烤肉之外,呢到都有其他常見的韓式菜式,選擇好多。一開始,泡菜是必不可少的喔,都有4-5款的泡菜,正~!烤肉先來一碟豬護心肉,呢個真係好特別的地方,因為係豬既橫隔膜之間的一D肉,食入口好林,而且好鮮甜呢~一D都唔會痴牙架~~超正. $158, 200G牛肉方面我地真選左招牌既喜來稀肉,係好薄的牛肉,配上店家的秘製汁料,$138有180G. 牛肉真係切得好薄,一放入鍋就差唔多熟,好像打邊爐咁拖一拖就食得了。因為好薄,一入口就香氣滿溢,汁味道帶甜,好好食呢。熟食方面我地叫左最愛既石鍋拌飯$85,熱辣辣的石鍋傳來飯焦味,拌上韓式醬料成為左美味的主食。另一個係我最愛的海鮮蔥餅$90,好多蔥呢,所以真係好香。海鮮有魚尤魚,也有蝦,好好食因為餅或好脆呀。整體真係食得非常滿足~而且好好味~食物質素真係高。

除了烤肉之外,呢到都有其他常見的韓式菜式,選擇好多。
一開始,泡菜是必不可少的喔,都有4-5款的泡菜,正~!

石鍋拌飯

整體真係食得非常滿足~而且好好味~食物質素真係高。
2020-05-18
石鍋拌飯
2020-05-19 41 瀏覽
天氣熱辣辣 Lunch想食個冷麵Search 之後發現依間有水冷麵食成日行過見到招牌原來間舖頭係地庫樓梯轉角行落去之後原來仲有做午市套餐 送野飲點之坐底之後又俾個韓燒吸引😂決定2個人豪食lunch叫左個份豬皮同招牌既喜來烤肉份量俾肉眼睇既多好多因為發現啲牛肉燒極都有豬皮就建議燒耐少少會有啲creamy既感覺有黃豆粉一同附上~不過我本人麻麻爐邊蛋有芝士同泡菜2款燒燒下發現個爐好似唔係明火 感覺幾特別 亦因為唔係明火 唔會覺得好熱最重要係燒完身上冇咩味道👍🏻最後堅持都係要叫返個水冷麵冷麵正正常常烤肉味道就有少少驚喜而場入面咁啱真係有Oppa 當值總括來說價錢正常, 性價比唔錯
天氣熱辣辣 Lunch想食個冷麵

最後堅持都係要叫返個水冷麵
冷麵正正常常
烤肉味道就有少少驚喜
而場入面咁啱真係有Oppa 當值
總括來說價錢正常, 性價比唔錯
2020-05-11
  • 水冷麵
  • 爐邊蛋
  • 喜來稀肉
2020-05-18 28 瀏覽
取消左個首爾旅行,於是就同寶仔去到「喜來稀肉」食韓燒止止癮先~每枱都有前菜、用來夾肉嘅生菜和爐邊蛋,最欣賞「喜來稀肉」嘅泡菜爐邊蛋,鹹辣適中,有咬口,又惹味!😋不過建議餐廳都係即叫即整好啲,預先擺枱面嘅話,就唔係幾符合衛生標準!我同寶仔兩個人撐枱腳,食二人套餐就啱啱好啦!套餐有一頭豬、一頭牛或者韓牛特殊部位可以揀,我地揀左價錢最sweet嘅一頭牛,係$520呀!❤️一頭牛有齊喜來烤肉、牛五花、特級牛頸、牛肋骨肉和烤調味牛排骨,款式都筒豐富,份量都合理。喜來烤肉砌到好似玫瑰花咁,相機食先就啱晒啦!牛肉色澤紅潤,肉質軟嫩,如果連埋醋飯一齊食,感覺好似食壽司咁~幾新穎嘅配搭!牛肋骨肉肉香最濃,值得一試!牛頸肉厚切,口感十足,不過肉香較淡,要額外蘸醬食先得。第一次食牛五花,睇落真係好似豬腩肉咁,紅白相間,不過冇豬肉咁油膩 烤調味牛排骨本身已經用醬料醃好,軟腍入味,但以排骨黎講,略嫌口感太腍。套餐仲包埋飲品,平時韓國果汁一罐都要$10-$20,而家跟埋餐,都算幾抵嘅!
取消左個首爾旅行,
於是就同寶仔去到「喜來稀肉」食韓燒止止癮先~

每枱都有前菜、用來夾肉嘅生菜和爐邊蛋,
最欣賞「喜來稀肉」嘅泡菜爐邊蛋,
鹹辣適中,有咬口,又惹味!😋

不過建議餐廳都係即叫即整好啲,
預先擺枱面嘅話,就唔係幾符合衛生標準!

我同寶仔兩個人撐枱腳,食二人套餐就啱啱好啦!
套餐有一頭豬、一頭牛或者韓牛特殊部位可以揀,
我地揀左價錢最sweet嘅一頭牛,係$520呀!❤️

款式都筒豐富,份量都合理。

喜來烤肉砌到好似玫瑰花咁,相機食先就啱晒啦!
牛肉色澤紅潤,肉質軟嫩,
如果連埋醋飯一齊食,感覺好似食壽司咁~幾新穎嘅配搭!

牛肋骨肉肉香最濃,值得一試!

牛頸肉厚切,口感十足,
不過肉香較淡,要額外蘸醬食先得。

第一次食牛五花,
睇落真係好似豬腩肉咁,紅白相間,
不過冇豬肉咁油膩

套餐仲包埋飲品,

2020-05-18 2384 瀏覽
講起韓國🇰🇷燒烤, 一定要講下「喜來稀肉」, 仲記得當初「喜來稀肉」登陸香港嘅時候,大排長龍, 當時提供爐邊烤蛋嘅韓燒店不多,而「喜來稀肉」正正係屈指可數可烤蛋嘅, 所以大家都為左爐邊蛋、護心肉去潮聖~ 餐廳以地道韓式油桶燒烤風格, 打開油桶蓋,裏面可以放私人物品, 圓形燒烤板上配有獨立抽氣扇, 環境都幾闊落,坐得幾舒適。 餐廳有跟足政府嘅食肆人流管制, 進入餐廳前先量度體溫,亦有提供消毒潔手液,枱與枱之間最少要有1.5米距離。👍🏻 每枱都會有四碟配菜 :   醬醃大豆芽生菜、特製泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜,味道都算不錯。 原來而家多左套餐可以order, 我同小妹二人套餐就啱啱好啦!😏 兩人拼盤套餐有一頭豬、一頭牛或者韓牛特殊部位可以揀, 我地揀左一頭牛,連價錢$520都好sweet😂😂, 一頭牛有齊招牌喜來烤肉、牛五花、特級牛頸、牛肋骨肉和烤調味牛排骨。 🌟推薦❗️喜來烤肉 牛肉砌到好似朵玫瑰花咁,好有心思,☺️ 色澤鮮紅,肉質軟嫩。 包上醋飯一齊食,感覺有啲日式tim~ 🌟推薦❗️牛肋骨肉肉味最香濃! 牛頸肉厚切,肉味雖比
講起韓國🇰🇷燒烤,
一定要講下「喜來稀肉」,
仲記得當初「喜來稀肉」登陸香港嘅時候,大排長龍,
所以大家都為左爐邊蛋、護心肉去潮聖~

餐廳以地道韓式油桶燒烤風格,
打開油桶蓋,裏面可以放私人物品,
圓形燒烤板上配有獨立抽氣扇,
環境都幾闊落,坐得幾舒適。

餐廳有跟足政府嘅食肆人流管制,

每枱都會有四碟配菜 :
醬醃大豆芽生菜、特製泡菜、醃蘿蔔、醃青瓜,味道都算不錯。
原來而家多左套餐可以order,
我同小妹二人套餐就啱啱好啦!😏
兩人拼盤套餐有一頭豬、一頭牛或者韓牛特殊部位可以揀,
我地揀左一頭牛,連價錢$520都好sweet😂😂,
一頭牛
🌟推薦❗️喜來烤肉
牛肉砌到好似朵玫瑰花咁,好有心思,☺️
色澤鮮紅,肉質軟嫩。
包上醋飯一齊食,感覺有啲日式tim~
喜來烤肉
醋飯
🌟推薦❗️牛肋骨肉肉味最香濃!

牛頸肉厚切,肉味雖比較淡,但嚼勁十足!
特級牛頸
牛五花紅白相間,肥瘦適中。
牛五花
烤調味牛排骨本身已經用醬料醃好,味道鹹香。
烤調味牛排骨
食韓燒,梗係要用蔬菜包住食啦!
仲可以加埋蒜片和蘸上辣椒醬,更添惹味。

最後梗係唔少得爐邊蛋啦!
一邊係芝士味,一邊係泡菜味,
仲可以無限refill任食,正!

套餐仲包埋兩罐韓國果汁。
一頭牛
喜來烤肉
2020-05-18 33 瀏覽
很久沒有吃韓國菜,今日心血來潮很想食,於是拉着為食姊妹陪我去吃,雖然這間韓國餐廳最出名是燒肉,但今日天氣有點悶熱,不想吃燒肉,於是點了韓式料理午餐先來四小碟前菜,有泡菜,薯仔,芽菜,醃蘿蔔,做得很正宗,跟我在韓國吃的一樣食韓式料理,又點少得我的至愛泡菜煎餅,泡菜不會過鹹,粉漿份量調得剛剛好,不會過厚,最怕食厚厚的麵粉,煎餅煎得又香又脆,入口卜卜脆,好好味,點埋調味汁就更有層次感再點個海鮮湯麵,大大隻蝦、食落新鮮鮮甜,仲有青口,麵軟硬度適中,好味到差D連湯都飲晒天氣太熱,忍不住點了支韓國啤酒解解渴,下午環境清幽,晚上熱鬧的情特色

2020-05-15 27 瀏覽
對上一次食已經係同班frd慶生最記得係唔使切餅費😂😂今日兩個人嚟撐下枱腳我地精選咗護心肉同喜來烤肉🤣即係推薦嗰隻牛同埋嗌多咗個石鍋拌飯一坐底就上咗啲配菜比我地有五碟☺️爽之後啲肉好快就上我地都好肚餓一路食一路包生菜食得好快🤣🤣食到咁上下啲泡菜蛋同芝士蛋就整好咗我地一人食咗一條之後refill 咗一次生菜又refill 埋石鍋飯我忍住唔食放多15 分鐘等飯焦到食時都仲係熱辣辣加埋啲燒肉拌埋嚟食真係豐富到不得了☺️埋單四百幾 但已經飽到捧住個肚
對上一次食已經係同班frd慶生

• 爐邊蛋
  • 喜來烤肉
  • 泡菜
2020-05-15 25 瀏覽
好耐都同阿媽出嚟食飯啊!問佢想食乜,佢第一時間話想去日本食燒肉,依家當然唔可以搭飛機啦!靈機一閃,就來一直都想試嘅呢間燒肉店.因為平時想來都好多人,試過幾次晚飯時間你都無位要等,依家人少少即管再過嚟睇一睇,早到好在有位.上網見到都好多人介紹呢間燒肉店,這間店舖屬於韓式燒肉店,阿媽食完之後話韓式原來仲好食!仲話個蛋送飯一流.今日嘅晚餐,除咗送嘅泡菜蛋之外,當然要食燒肉.由於媽咪唔食豬肉,所以就全牛宴. 其實豬肉都好正,下次一定要試牛五花,即係牛的五花腩,薄切,脂肪部份多啲,但係燒出嚟嘅牛油香味好好食!配上的葉汁鹹鹹地,令味道更香另外叫咗一碟牛舌,薄切,亦都配上葉汁!入嚟燒起上嚟好入味!兩個人配多碗白飯剛剛好,去唔到旅行呢度止住喝先。絕對是不錯的選擇

另外叫咗一碟牛舌,薄切,亦都配上葉汁!入嚟燒起上嚟好入味!

2020-05-14 36 瀏覽
疫情好返啲,就出嚟過下二人世界!已經兩個月冇出旺角,好掛住啲燒肉!所以專登過嚟燒燒佢!店舖防疫衛生做得好足,坐得歡送都比較舒服!可以慢慢嘆一坐低,員工就急不及待奉上前菜,同埋上泡菜芝士蛋.d肉都未叫已經好肚餓..我哋叫咗一碟牛舌$148,感覺上份量好似比之前多,牛舌上已經預先有醃料,燒完之後基本上即刻食已經好夠味,唔使再點醬汁都夠!厚度亦都剛剛好,有口感又夠爽另外一個主角就係他們主打的喜來稀肉 ,牛肉好新鮮,脂肪同肉比例均勻。燒起上嚟仲有一陣陣牛肉味飄過嚟,未食已經覺得正,食唔停得口.冇來一排,覺得整體質素好咗,仍然覺得好好味.

冇來一排,覺得整體質素好咗,仍然覺得好好味.
2020-05-13 26 瀏覽
很久沒吃喜來稀肉了,他們的牛或豬套餐是必點的,最便宜的是二人壹頭豬套餐,才$420+1啊難怪一早就坐滿了人!限時90分鐘衝衝衝!不同的部位煎烤的時間也不同,護心肉比較常見於牛,但豬的護心肉也好吃,運動不多所以不韌,但又比較瘦,所以很軟稔五花肉不用解說,肥美的五層肥腩,層肥層肥多重口感,越吃越起勁,超好吃豬頸肉是怎麼煮也好吃的部位,因為它們的油花天然分佈平均,入口即溶豬大腸是內臟,記得煮長時間點!豬皮只要煮的時間足夠就可,就能吃到骨膠原豐富的部位了!任吃部分:泡菜:辣中帶甜,件頭適中,好吃!圍爐芝士蛋:非常香的奶香,很不錯圍爐泡菜蛋:比較淡味的泡菜,可能醃得不夠吧生菜:跟肥肉很匹配,加上蒜頭的傳統吃法,非常好吃!

難怪一早就坐滿了人!限時90分鐘衝衝衝!

不同的部位煎烤的時間也不同,

豬大腸是內臟,記得煮長時間點!

豬皮只要煮的時間足夠就可,就能吃到骨膠原豐富的部位了!

任吃部分:
泡菜:辣中帶甜,件頭適中,好吃!

圍爐芝士蛋:非常香的奶香,很不錯

圍爐泡菜蛋:比較淡味的泡菜,可能醃得不夠吧

生菜:跟肥肉很匹配,加上蒜頭的傳統吃法,非常好吃!
2020-05-12 23 瀏覽
由於熱情嘅關係 原定今日同朋友飛韓國 可惜飛唔到 唯有去食韓國料理補償一下心理 食韓國料理 我一定首選喜來稀肉 覺得呢到嘅風味係最正宗 餐廳嘅職員都係靚仔靚女嘅韓國人 其實我已經食過好多次 不過係唔同分店 旺角呢間都係第一次嚟餐廳位於地牢 落到去第一印象真係好有驚喜 環境超靚 超級浪漫 大樹上掛滿燈飾 客人在樹下用餐/暢談 確實是人生一大樂事出面天氣實在太熱 即刻睇下終menu有咩選擇先 除咗一般嘅汽水之外 仲有酒類提供 清酒,米酒,啤酒,真露……一應俱全韓國啤酒$30/支凍冰冰嘅啤酒 飲落去真係好舒服 好消暑 餐廳有提供同一品牌嘅杯子 杯子有雪過的 同樣是凍冰冰 能夠保持啤酒嘅溫度 飲後有一種透心涼嘅感覺午市餐牌 有燒肉套餐提供 亦有韓式料理定食套餐, 一般係以熟食為主 好多都好吸引例如:人蔘雞,大醬湯,炒年糕…… 全部都係韓國特色美食海鮮拉麵$65韓國嘅即食麵又稱拉麵 麵質煙煙靭靭 非常有咬口 而且好彈牙,湯底充滿濃濃嘅海鮮味 加上辣辣地 好惹味 配料方面仲有原隻大蝦及鮮青口 海鮮是新鮮的 有鮮味海鮮泡菜餅$95分量真係好多 超巨型 大過我塊面…… 煎到兩邊金黃香脆 非常香口 中間

韓國啤酒$30/支

海鮮拉麵$65

海鮮泡菜餅$95
分量真係好多 超巨型 大過我塊面…… 煎到兩邊金黃香脆 非常香口 中間嘅配料豐富 泡菜味道酸辣 仲有大量海鮮 有魷魚及鮮蝦 確實真材實料
除咗柯打嘅主食之外 餐廳仲會提供免費嘅韓式餐前小食 有醃製過嘅蘿蔔,芽菜,薯仔,泡菜,仲有紫菜一包 全部份量都好大碟 仲要未到唔差

最欣賞個泡菜 口感爽脆 味道辣而不苦 越食越開胃