2021-08-09 91 瀏覽
朋友book咗尖沙咀間喜來稀肉,好彩有book位🤣平日夜晚都幾full,不過就算book咗位都有限時,落單起75分鐘,好彩我哋都夠時間食。今次主力食牛肉,因為牛好食過雞,又冇豬咁肥😎喜來稀肉依然係我嘅最愛,$158,有180g,都算係咁。用嘅係靚牛,一片片包起身,好似朵花咁,賣相同味道一樣咁好。今次試埋牛肉眼,$150,有200g,呢個係成塊牛扒上😍😍不過要燒耐少少,燒好之後剪開嚟食,肉質都好唔錯。最後仲叫咗個芝士石鍋伴飯,$85。我真係成世人冇食過咁多芝士,飽到🤪d芝士仲多過飯,中間原來係冇菜㗎,反而夾咗好多午餐肉,同平時食開嘅伴飯唔一樣。最後爐邊嘅蛋我都食唔落啦,兩條友行咗幾個地鐵站都仲好飽🤭
今次主力食牛肉,因為牛好食過雞,又冇豬咁肥😎

最後爐邊嘅蛋我都食唔落啦,兩條友行咗幾個地鐵站都仲好飽🤭
2021-07-27
慶祝紀念
生日
2021-08-09 64 瀏覽
香港的地道韓國燒烤~原來係tst除了韓國街之外,金巴利道都仲有好多韓食店。。。haha真係孤陋寡聞喜來稀肉原先以為係日本燒肉,來到才發現係同韓國咁的燒肉店~牛魔王的人士可以試下韓牛拼盤(牛肉眼、牛外脊、牛內脊)可一次過試晒唔同的牛部位另一推介就係泡菜豚肉鍋~ 同平時食到的唔一樣,真係好濃的湯底,材料多過湯超多豚肉~仲有第1次見的爐邊蛋燒可能加芝士或泡菜呢度仲會提供生菜比大家包住d燒肉食~而且幾新鮮~
喜來稀肉原先以為係日本燒肉,來到才發現係同韓國咁的燒肉店~
另一推介就係泡菜豚肉鍋~
同平時食到的唔一樣,真係好濃的湯底,材料多過湯超多豚肉~
仲有第1次見的爐邊蛋燒可能加芝士或泡菜
呢度仲會提供生菜比大家包住d燒肉食~
而且幾新鮮~
2021-08-06 93 瀏覽
疫症期間做得最多嘅就係喺屋企睇韓劇,成日見啲人喺入邊食燒肉飲真露,搞到我心思思去食返餐,即時約左朋友黎尖沙咀韓國街食返個燒肉先!對上一次食呢間已經好多年前,呢個鋪位反而未試過。地下入到去有得坐低等埋朋友先上去,如果真係排隊都叫有個位坐下。上到去真係好似去咗韓國嘅餐廳咁,一個個吸油煙機放好晒,下面就放晒餐前小食同生菜,至於個路邊已經放好咗蛋漿,等爐一開就可以慢慢地煮熟啲蛋,仲有必備嘅肥豬肉燒紅個爐,同埋有生蒜俾你夾肉食。好快已經拍板牛肉二人餐,同埋嗌咗個海鮮泡菜煎餅。牛肉份量唔少,有薄身嘅有醃左嘅,亦都有牛舌牛小排,仲要真心每一款都好好味,個人最鍾意嘅就係醃咗嘅,同埋捲到好似花之戀個一份牛肉。生菜同埋泡菜小食都係可以再添加,生菜真係好重要,之前食過要另外加錢真係要就住食,今次食係可以一塊肉一塊生菜咁食。至於玉子燒我就加咗啲甜醬嚟食,咁樣會好食啲香口啲。最初諗住驚唔夠食,所以叫咗海鮮泡菜薄餅。但係其實都已經好飽,不過個薄餅太好食,所以忍唔住食晒。都諗起要影相嘅時候已經食剩兩塊。最後當然係要啤啤佢作結啦,生啤一定係首選,食完熱辣辣嘅育之後飲番杯凍冰冰嘅啤酒,真係大滿足。我已經約定朋友下個月一

最後當然係要啤啤佢作結啦,生啤一定係首選,食完熱辣辣嘅育之後飲番杯凍冰冰嘅啤酒,真係大滿足。我已經約定朋友下個月一定要菜嚟食多次但係會叫多兩個咁就可以試多幾款肉啦。

2021-08-03 113 瀏覽
識講廣東話嘅Oppa 好有親切感Service 亦都好好 燒肉板上雖有粒豬油膏比我地查吓但一不留神 猛火得滯依然會痴底同燶 OPPA 成晚主動為我地換左三次燒肉板 好貼心之前係銅鑼灣店食過「一頭牛」,餐牌上亦都有「一頭豬」,岩晒食肉獸,亦都唔使諗食咩。但今次想試下其他韓式料理,所以乜都點左d-護心肉(豬)-喜來烤肉(牛)D肉已經預先醃好 就算唔點隨附嘅醬料同鹽都好正!味道方面 可能就番香港人口味,無論係泡菜定肉,都係偏甜,無乜辣味-水冷面-大醬湯韓國住家菜 一冷一熱既湯品 唔洗齋燒肉咁寡同熱氣
識講廣東話嘅Oppa 好有親切感Service 亦都好好
燒肉板上雖有粒豬油膏比我地查吓
但一不留神 猛火得滯依然會痴底同燶
OPPA 成晚主動為我地換左三次燒肉板 好貼心

-護心肉(豬)
-喜來烤肉(牛)

-水冷面
-大醬湯

韓國住家菜 一冷一熱既湯品
唔洗齋燒肉咁寡同熱氣
《喜來烤肉》🥓賣相好精美 牛肉片卷到朵花咁已經醃製好 燒之前可以再沾多兩下碟上既醃料味道似甜豉油牛肉好薄身 放喺最熱嘅爐中間每邊燒幾秒已經食得.《豬護心肉》🐖係餐廳既招牌菜護心肉係豬稀少嘅部位肉質相對有咬口 油份適中 同樣係用秘製醬汁醃製好 好惹味豬肉件大小不一 要多少少時間燒可以放喺爐邊慢慢烘.推介將燒好既肉包埋泡菜同蒜片🧄 生菜🥬同泡菜都係任添der泡菜唔辣 味道偏甜爐旁仲有泡菜🌶芝士🧀蛋汁🍳大概燒到中段d 蛋就熟晒 可以一齊食.《大醬湯》🥘上枱時熱到出晒煙🌫同泡菜湯一樣係韓國家常菜 賣相都好相似唔同既係大醬湯加左海鮮、瓜菜同肉片味道比較豐富 湯底都比較濃郁 .《水冷麵》🍜飲完熱辣辣既大醬湯可以叫個透心涼既韓式蕎麥麵冰湯底加鐵碗 冰涼感可維持好耐🧊牛骨冰湯好清甜 配菜都相對清淡健康覺得唔夠味嘅話先至額外加醬汁但因為上面食左油膩同重味既野 所以岩岩好 當過一過冷河

《喜來烤肉》🥓

大概燒到中段d 蛋就熟晒 可以一齊食

《大醬湯》🥘
上枱時熱到出晒煙🌫
同泡菜湯一樣係韓國家常菜 賣相都好相似
唔同既係大醬湯加左海鮮、瓜菜同肉片
味道比較豐富 湯底都比較濃郁

覺得唔夠味嘅話先至額外加醬汁
但因為上面食左油膩同重味既野
所以岩岩好 當過一過冷河
2021-07-31 167 瀏覽
喜來稀肉📍喜來稀肉 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下去呢間食晚飯真系要一早book定位,如果你要walk in 又吾想等太耐 建議你地要一早到呀 最好七點前到 就確保吾洗等。當日小編6:30就坐系下面既等侯區等慢吞吞既男朋友黎。6:30pm上去問有無位時 仲有既 到7:00pm再上去 已經要等啦😣😣 不過間野都算吾錯 你只要系掃個QR code 登記一下資料就搞掂,如果有位店鋪就會通知你架啦 呢個時候你就可以周圍走。 食物推介:👉🏻牛拼盤 👍🏻👍🏻呢個牛拼盤當中會有五款吾到既牛 可以一次過試哂佢 當中包括: 1. 喜來稀肉2. 牛五花肉3. 牛頸4. 牛肋骨5. 牛排骨我個人最愛牛五花肉同喜來稀肉,肉汁juice仲可配上無限refill既生菜🥬中和返個油膩感👏🏻👏🏻👉🏻人參雞湯 $120人參雞湯又整得幾好飲,仲同男朋友系度爭住飲 喜歡飲人參雞湯既朋友 也可以一試!!溫馨小提示: 你可以無限refill蛋黎食 不過店員就吾小心將啲蛋漿倒瀉左系我對小白鞋上面 真系心痛笑小編啦😭😭😭😭 所以女生記得要坐好啲 見店員倒蛋漿就要將隻腳放好啲啦。#全力食|#密密食|#情侶檔搵食
喜來稀肉
📍喜來稀肉 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下

5. 牛排骨

👉🏻人參雞湯 $120

#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
2021-07-30 122 瀏覽
因為朋友想食韓國菜好耐,而我作為一個食肉獸,當然想食肉啦!一於綜合意見,搵間韓國嘅燒肉店,就最好啦,😍今晚嚟到,冇惗到佢哋平時平日,都已經好旺人。環境幾乾淨,坐得好闊落,而且店員都非常之細心,因為知道我哋要食烤肉,所以仲貼心咁樣,準備咗一次性嘅圍裙,咁就唔驚整邋遢啲衫。上菜好快,好鍾意佢嘅餐前小菜,佢哋國家小菜品種真係好豐富,除咗經典的韓國泡菜之外,豆芽同埋涼拌青瓜一樣咁好味。試咗咁多款烤肉,我哋最鍾意原味嘅韓式烤牛肉,因為肉味好香,而且因為唔會好肥,啱我呢啲又想食肉,又想減肥嘅女仔。

2021-07-29 74 瀏覽
韓式燒烤食得多,呢間真係幾唔錯。點可以錯過烤大腸同🐷五花肉?烤得香脆的五花肉🥩加上爽脆生菜,包住一大口,實在太滿足!🥰旁邊的🥚蛋餅,都係我最愛,嫩滑之餘都好香。👍大腸一定係食貨之選,😍彈牙之餘,口感豐富,肉汁鮮甜,非常驚喜。🥵熱辣辣點算好,🔥主食試下佢地個冷面先!凍冰冰之餘,🍜爽口好彈牙,經典🇰🇷韓式美食,令人難以抗拒。tsim sha tsui🥬韓國餐廳高質之選,令人非常驚喜!

2021-07-29 117 瀏覽
再次幫襯喜來希肉,果然都係咁高質,無令我失望。食喜來希肉最好都預早book位,咁一黎到就可以入座。今次book左七點,一坐低,前菜已經放好哂,包括有泡菜、辣醬沙津同酸瓜。食韓燒點少得邊爐蛋啊,呢到嘅邊爐蛋有兩款,一邊係蛋加芝士,另一邊係蛋加泡菜,料足絕對無欺場。肉類嘅選擇都好多,食得韓燒,一定要食五花腩。我今次都叫左五花肉($180),肥瘦分明,好正。見到每枱都叫左喜來烤肉($158),我都唔執輸叫左份。個醬汁好正,味道略甜,肉身嫩滑,包埋生菜食一流。最後再加多左份牛護心肉($160),呢款肉身就實淨啲,重牛味,牛迷必點。
再次幫襯喜來希肉,果然都係咁高質,無令我失望。

2021-07-06
2021-07-29 55 瀏覽
暫時都去唔到韓國,唯有嚟喜來稀肉食燒肉一解相思之苦。已經幾個月冇食燒肉,難得朋友提議食呢間,一於嚟食!喜來稀肉位處尖沙咀韓國食肆林立嘅金巴利道。餐廳佔一樓全層,座位非常闊落,唔會同隔離枱太近。雖然係疫情關係,但係一到左食飯時間,就陸陸續續多人!呢度嘅前菜係任添嘅。泡菜夠晒辣,味道唔錯,配埋個沙律同青瓜,非常開胃!兔子同朋友最後點左份量十足嘅壹頭牛燒肉套餐同海鮮泡菜煎餅。壹頭牛燒肉套餐有多款唔同嘅牛肉,肉質鮮嫩,非常juicy,有入口即化嘅,又有啲有口感嘅,帶骨爽脆嘅都有,一定可以滿足到不同方面嘅需要!至於泡菜海鮮餅就好足料,外脆內軟,好香口!食燒肉又點少得啤酒,一於啤啤佢!同朋友傾下偈飲下酒,唔經唔覺已經過左用餐時間90分鐘。今次食燒肉真係大滿足,下次一定會再嚟!

兔子同朋友最後點左份量十足嘅壹頭牛燒肉套餐同海鮮泡菜煎餅。

2021-07-28 45 瀏覽
難得放假,終於可以同朋友出去食個飯啦!今日揀咗喺尖沙嘴嘅喜來稀肉食午餐!🥩喜來稀肉($158)個肉十分多汁,而且咬落去十分嫩滑,好好味呀!🍜水冷麵($85)當你食得太多嘅時候,水冷麵就可以幫你解膩,仲有兩款醬俾你加落去一個係白醋一個係芥末!個水冷麵好似同我上次去韓國食個個一樣🇰🇷認真唔錯!🍹西柚梳打&柚子梳打($35&$35)呢兩杯梳打入落好清爽,同水冷麵一樣咁解膩啊,我更中意柚子梳打😋上次試左個海鮮煎餅唔太合我口味,今次試其他野,又唔錯喎!

🥩喜來稀肉($158)
個肉十分多汁,而且咬落去十分嫩滑,好好味呀!

🍜水冷麵($85)

🍹西柚梳打&柚子梳打($35&$35)

上次試左個海鮮煎餅唔太合我口味,今次試其他野,又唔錯喎!
2021-07-28 126 瀏覽
喜來稀肉係一間幾正宗嘅韓燒,鍾意食韓燒嘅朋友唔好錯過。同朋友晏晝嚟咗食,叫咗一份喜來稀肉,聽個名應該係招牌,牛肉上菜賣相好好,份量都唔少,肉質適中,多汁唔肥膩,必嗌之選。另外叫咗一個水冷麵,凍冰冰最啱食燒肉嘅時候配,分量都合理,有少少青瓜絲、雞蛋,配埋佢嘅醬汁白醋同芥末,食落解膩,朋友話同喺韓國食差唔多。以飲品嗌咗柚子梳打同西柚梳打,柚子梳打嘅柚子蜜唔似平時咁溝埋冇咩味,西柚梳打飲落酸酸甜甜,食燒肉好夾。
2021-07-27 34 瀏覽
夏天去韓燒要認真諗清楚,這裡雖然話有冷氣,但也需要叫店員開風扇,其實開了D汗都照流,咁熱最適宜飲香蕉米酒,燒豬豬腩玉丶豬心&牛肉係好味的,配菜當然有泡菜、蒜頭、蛋,這都是無限免費添加👍🏻
2021-07-25 109 瀏覽
好耐冇喺旺角食晚飯,左揀右揀之後,都係嚟呢度食燒肉😬走落樓梯推開一道有點重的門,烤肉的香味就撲鼻而來,令人垂涎欲滴🤤喜來烤肉$158每次必點,肉質細嫩,牛肉味重。最喜愛用生菜捲著牛肉、蒜片、泡菜品嚐,味道豐富😘真雪花牛肉$228人氣推介之一,一份有12塊充滿油花的牛肉,兩面略烤,脂香肉嫩,入口即溶🤤。護心肉(豬)$158為橫隔膜與肝之間的一小塊肉,物以罕為貴。放在鐵板上慢慢燒至略為焦香,內裡仍然爽滑,肉汁豐盈,而且沒有豬的騷味👍一食愛上😍燒肉真係好好食😋
好耐冇喺旺角食晚飯,左揀右揀之後,都係嚟呢度食燒肉😬
喜來烤肉$158

真雪花牛肉$228

護心肉(豬)$158
為橫隔膜與肝之間的一小塊肉,物以罕為貴。

燒肉真係好好食😋
2021-07-25 134 瀏覽
真係好掛住韓國,思鄉病又發作,一於約朋友去韓國街食韓國燒肉😋這間喜來稀燒肉店位於尖沙咀地點方便唔再講,位與位之間比較疏落食得舒適,最正係烤爐圍邊的芝士蛋可以加完再加,服務員亦殷勤為食客服務,真的抵讚喎!牛頸脊🥩高質牛頸脊味道真的零舍不同,放在烤爐每邊10多秒已經足夠,油脂分布平均,一啖放在口中柔軟無比,牛香滿滿肉汁豐腴,無限滿足濟州五花肉🥓特登揀冇醃過的五花肉,想食到原汁原味,五花肉不是很肥膩,肥膏脂肪比例略少,如果怕肥嘅女仔就啱晒啦👍🏻水冷麵🥢冰鎮水冷麵真的透心涼,水冷麵煙煙韌韌,滑滑彈彈,湯汁酸酸味味真的非常醒神,吃了燒烤食品配上這個水冷麵真的一絕😋
牛頸脊

牛頸脊🥩