喜來稀肉(尖沙咀)夜晚晚餐嘅時間有90分鐘限時....當晚係平日都全場full晒...好彩提前一早已經book左位..唔係一定無得食店員好快就送上menu同埋前菜前菜有泡菜、生菜絲...好開胃用qr code落單後,好快就送上枱首先烤肉唔少得就係爐邊蛋, 呢度有爐邊蛋之餘, 仲分左泡菜同埋芝士味2邊..蛋漿又滑又香講起喜來稀肉就一定要叫護心肉啦!!護心肉系無醃製, 肉質好嫩 ,果然值得一試另一碟肉就係牛肋骨肉,牛肋肉肉味濃郁,口感結實, 好高質...之後嫩豆腐湯更加無得頂...超愛豆腐的我一定要點....豆腐又軟又滑帶豆香...食完超級開胃, 除咗豆腐仲有少量海鮮,要點多一碗白飯去送豆腐湯...
喜來稀肉(尖沙咀)
店員好快就送上menu同埋前菜
前菜有泡菜、生菜絲...好開胃
用qr code落單後,好快就送上枱
2022-07-10 75 瀏覽
There’s an area with lots of Korean restaurants around in tst Picked this one to have Korean bbq for dinner~There’re already some side dishes on table before sitting down for every table. Lettuce, marinated cucumber, kimchi etc. The bbq pan is specially made with areas along the sides to fill up stirred eggs. Beef ribs Wrap it with Lettuce after bbq-ed, I also like to add on some kimchi. Fish roe w/ seaweed rice ballThe rice is very soft, tender n sticky. Mixed with seaweed n fish row, very yumm

Beef ribs

Fish roe w/ seaweed rice ball
The rice is very soft, tender n sticky. Mixed with seaweed n fish row, very yummy!

There’s one free Korean ice cream for everyone as well. Nice dessert after dinner.
2022-07-04
香港嘅夏天真係好熱🥵 早幾日喺尖沙咀經過喜來稀肉就好想食碗水冷麵消暑💦 冰凍嘅冷麵 加上青瓜絲 雞蛋 番茄 蘿蔔片 附上白醋同芥末 可以根據個人喜好調配味道🫶🏻 冷麵爽口滑溜 有大量冰塊確保佢夠晒透心涼❄ 再嚟多杯西柚梳打 (特登揀西柚 好似係減肥恩物哈哈)酸酸甜甜十分開胃 凍冰冰非常清涼💙同埋原來就算唔燒肉都有豐富嘅前菜 今次就有泡菜 辣醬芽菜生菜 醃青瓜 健康感🆙 特別推介泡菜醃得入味又爽脆🇰🇷炎炎夏日 食完涼浸浸嘅水冷麵同梳打 即刻消解熱氣💦 食燒肉嘅時候嚟一碗仲可以消膩添!

2022-07-07 106 瀏覽
今日同工作上唯一一個快樂來源, 我既好同事黎個大吃大喝既Monday lunch!!記得香港初初有正宗既韓式烤肉就係喜來稀肉, 個陣要食起碼要排番3個鐘事隔多年, 依家燒肉店都多左好多, 今日再黎試下睇下實力係咪依舊先!!牛五花薄切, 快熟唔會老, 好香口爐邊蛋係依舊出色! 雪濃湯平時飲開既係一大片牛肋骨, 冇麵不過店員姐姐話呢個係咁, 我諗主要係用牛煮既湯底 夠晒雪白配埋幼幼既麵入味, 有3片牛肉小飯團呢個好好食, 又抵, 又好玩CP值勁高, 飽晒都仲想再繼續食

牛五花
薄切, 快熟唔會老, 好香口
爐邊蛋係依舊出色!

雪濃湯
平時飲開既係一大片牛肋骨, 冇麵
不過店員姐姐話呢個係咁, 我諗主要係用牛煮既湯底 夠晒雪白
配埋幼幼既麵入味, 有3片牛肉

小飯團
呢個好好食, 又抵, 又好玩
CP值勁高, 飽晒都仲想再繼續食
2022-07-06 78 瀏覽
諗起以前同朋友食呢到既燒肉排足3個鐘,疫情之後(同埋呢排咁熱)都好少食排好耐隊既餐廳忽發奇想有D好奇午餐會唔會都係咁爆呢心動不如行動,就同同事黎食個LUNCH慶祝下星期3呢個LITTLE WEEKEND蛋,菜同前菜都係免費無限添加!蛋漿甜甜地超好食! 仲有芝士蛋同泡菜蛋兩種口味.配菜用黎夾肉食去油膩感呢到既招牌菜 - 護心肉好重牛味, 燒極都唔會韌雪濃湯係幾片肉加麵咁蟹籽紫菜飯團,只係50蚊但有超過6粒既大飯團好玩又好食, 有D牛角飯既影子水冷麵岩晒以家呢個天氣食, 冰冰凍凍咁燒晒暑!飲品叫左香蕉米酒
忽發奇想有D好奇午餐會唔會都係咁爆呢

蛋,菜同前菜都係免費無限添加!
蛋漿甜甜地超好食! 仲有芝士蛋同泡菜蛋兩種口味.
配菜用黎夾肉食去油膩感
呢到既招牌菜 - 護心肉好重牛味, 燒極都唔會韌

雪濃湯係幾片肉加麵咁

蟹籽紫菜飯團,只係50蚊但有超過6粒既大飯團
好玩又好食, 有D牛角飯既影子

水冷麵
岩晒以家呢個天氣食, 冰冰凍凍咁燒晒暑!

飲品叫左香蕉米酒
2022-07-06
2022-06-29 120 瀏覽
Speaking of korean bbq, one of my top restaurant would be 喜來! it has been opened for long and run by local korean..✔️BBQ Set - pork setI would recommend you to choose bbq set if you could decide what to order You can enjoy 5 parts of pig in the set , including the pork skirtmeat , pork belly , pork jowl, pork large intestine and pork rinds.The waiters are nice and helpful, they would refill korean dishes like kimchi if you need

✔️BBQ Set - pork set

2022-06-28 103 瀏覽
如果要簡一種燒烤既方法,我一定會簡韓國燒烤!講到韓式bbq,今日黎到呢間位於尖沙咀嘅韓國街食地道燒肉~想當年向尖沙咀返工,經常嚟呢間舖頭食飯今日既配菜有沙律、泡菜、青瓜、蘿蔔,而燒烤爐邊既係泡菜蛋同原味蛋,拌飯一流!.▪️壹頭豬/燒肉套餐 $420 除咗豬,仲有牛同韓牛套餐而壹頭豬當然唔少得護心肉、五花肉、豬頸肉、韓式烤豬大腸&豬皮用一隻🐷🐷擺盤,十分可愛一如既往,五花肉依然係我至愛!除左單食,拌飯食,更會包生菜食!舖頭特製嘅烤豬皮入口溶化,推介大家試試👍🏻
今日既配菜有沙律、泡菜、青瓜、蘿蔔,
而燒烤爐邊既係泡菜蛋同原味蛋,拌飯一流!
▪️壹頭豬/燒肉套餐 $420
除咗豬,仲有牛同韓牛套餐

用一隻🐷🐷擺盤,十分可愛
一如既往,五花肉依然係我至愛!
除左單食,拌飯食,更會包生菜食!

舖頭特製嘅烤豬皮入口溶化,推介大家試試👍🏻
2022-06-28 193 瀏覽
今日返工返半日,約咗晏啲喺尖沙咀睇脊醫,就順便早啲過黎食個晏然後行陣先過去~雖然呢度係食燒肉出名,但一個人食燒肉好似太浮誇😆 所以叫左個主食就算😂一坐低店員就奉上前菜~泡菜偏辣但幾香,青瓜酸酸may may,咁熱既天氣要黎開胃一流👍❤️大醬湯 💰8️⃣0️⃣經典韓國既平民家庭料理,配料豐富岩晒貪心既我🫢一黎到出晒煙新鮮熱辣😍有海鮮有牛肉又有蔬菜,所以個湯又鮮又甜😋而且好香豆味,唔會過鹹,配白飯好正👍(Btw呢度既湯係唔跟飯既,如果要白飯記得要另加啦!😊)

前菜

一坐低店員就奉上前菜~

❤️大醬湯 💰8️⃣0️⃣
大醬湯

經典韓國既平民家庭料理,配料豐富岩晒貪心既我🫢
一黎到出晒煙新鮮熱辣😍

大醬湯
有海鮮有牛肉又有蔬菜,所以個湯又鮮又甜😋
而且好香豆味,唔會過鹹,配白飯好正👍

大醬湯加白飯

(Btw呢度既湯係唔跟飯既,如果要白飯記得要另加啦!😊)
2022-06-28
  • 大醬湯
呢排喺屋企睇緊韓劇,幾乎每隔幾集就有韓燒嘅一幕,阿女話呢一間係較為傳統嘅韓燒舖頭,早幾日帶咗我嚟試一試🤭冇咗啊仔同老公,我哋淨係叫咗兩碟牛肉,包括喜來烤肉同牛護心肉。兩者各有特色!喜來烤肉肉質偏瘦,而且配合左醬汁,食落去味道較濃,相反牛護心肉較為油口,冇任何醬汁嘅配搭下,牛味就更出啦😝😝爐嘅側邊仲有無限添加嘅蛋醬,覺得太過油膩嘅時候,就可以食返啖雞蛋中和一下!另外亦都叫咗一個傳統石鍋拌飯,色彩繽紛,各種配料嘅味道非常之夾,同時間可以幫助索一索牛嘅油脂😊整體而言,呢餐食得豐富,而且味道夠晒地道,同阿女一齊捧住個肚離開餐廳🍴

• 護心肉
今日行過韓國街,好想即興來一場燒肉!👍🏻喜來烤肉屬於餐廳嘅招牌烤肉,小編當然一試究竟。牛肉已經預先用醬汁醃製,解凍得非常完整,而且仲砌成一朵花嘅形狀,外觀吸引。肉質偏瘦,食落唔太油膩,質感細緻軟嫩。👍🏻牛護心肉一上枱,見到護心肉嘅紋理相當清晰,食落較有嚼頭但肉質柔嫩,牛味較為香濃。配合生菜,夾上蒜頭,屬為最佳配搭。👍🏻石鍋豬肉拌飯熱辣辣端上枱,小編鍾意靜候一陣先慢慢攪拌,務求做到有飯焦嘅效果!將多種配料攪拌而成,再加入埋泡菜同辣醬,食落完全係韓國嘅風味!👍🏻西柚梳打好夢幻嘅顏色,裏面更加有西柚嘅粒粒果肉,飲落去清新解渴,而且唔會太甜!👍🏻👍🏻最喜歡佢有無限追加嘅爐邊蛋,而且餐廳嘅冷氣好夠,油煙唔重!️
今日行過韓國街,好想即興來一場燒肉!

👍🏻喜來烤肉

👍🏻牛護心肉

👍🏻石鍋豬肉拌飯

👍🏻西柚梳打

2022-06-23 2826 瀏覽
尖沙咀金巴利道一帶好多韓國餐廳, 韓國商店. 今晚一遊, 感覺就似去首爾, 有種“偽旅行”的感覺.一直有聽說過”喜來稀肉”.這家是家韓國有名的烤肉店. 香港的餐廳在金巴利道, 地鋪只是門面. 掛著他們在韓國的餐廳照片和畫像. 有D似傳送門, 一走進好似去左韓國. 沿樓梯走上去餐廳. 韓國人店長招呼我們坐下來, 仲未點菜, 就先上泡菜. 把烤盤加上旦汁,還上左一籃生菜. 吾好睇小呢籃生菜, 用來包住烤好的肉吃, 真係頂呱呱!只係兩個人, 點左(I) 喜來稀肉, (II) 護心肉,(III) 海鮮蔥餅 同(IV)真露.“喜來稀肉”係用招牌醃料醃過的牛肉. 牛肉肥瘦適中, 雪花平均. 比例剛剛好. 烤好用生菜包住, 一口咬下去, 肉香四散.“護心肉”係招牌菜, 佢地有介紹.  “護心肉”是指豬橫隔膜和肝之門的肌肉,一口豬只有400至500克. 稀少珍貴. 依落不油不膩而且帶有嚼勁, 送酒一流.“海鮮蔥餅”有意外驚喜, 粉漿炸得好鬆脆, 而鬆脆中帶咬口. 因為中間有魷魚. 而蔥段令成個餅唔油膩, 仲好香口. 點醬食更惹味.真露係韓國人經常飲的酒, 當然要點. 佢地D杯好得意, 杯底有個韓星樣,

真露係韓國人經常飲的酒, 當然要點. 佢地D杯好得意, 杯底有個韓星樣, 飲起來, 成件事好有韓國文化!!!

最後 , 韓國人店長叫我地去雪柜拿雪條. 我地要左椰子味同蜜瓜味, 兩款都好味.

• 喜來烤肉
  • 海鮮蔥餅
2022-06-23 1965 瀏覽
平時都有去開銅鑼灣喜來稀肉食lunch,今日同老公枱腳,就帶佢去尖沙咀分店。一如既往,枱同枱既距離好闊,無油煙感。疫情前,係銅鑼灣係自助取前菜,而家係送到枱面,我差不多食完,侍應攞新既一碟給我。前菜種類就是基本既泡菜,韓式沙律,洋蔥青瓜,全部都係微辣,開胃菜,另有生菜。我地order 左2個招牌烤肉。護心肉肉質林,吾肥無根,我掛著傾計煮耐左都吾會鞋。喜來烤肉份量好足,多過出面買一盒250g 既牛肉,好有牛味,我鍾意點少許面豉醬,連泡菜用生菜包住食,正海鮮蔥餅有驚喜,煎得金黃酥脆,蔥既份量好多好香,海鮮有魷魚同蝦,值得推介。真露我同老公都鍾意飲返2杯,韓烤就當然配真露,夠凍,真露有好多種味,果味我覺得太甜,呢個原味最好味。食完晒d肉,烤蛋差不多熟透,蛋漿入面有蕃茄,加少許鹽吊味,好有蛋味。食完韓國老板係咁指住個雪櫃講ice cream,原來有雪條送。有4種味,老公既蜜瓜味好香,我既椰子味就正常,吾會太甜。2個人食飽飽,大概$500,好滿足好抵食。

我地order 左2個招牌烤肉。

護心肉
肉質林,吾肥無根,我掛著傾計煮耐左都吾會鞋。

喜來烤肉

海鮮蔥餅

真露

2個人食飽飽,大概$500,好滿足好抵食。
  • 護心肉
  • 喜來烤肉
  • 海鮮蔥餅
2022-06-15 242 瀏覽
食物一般 去到金巴利道分店職員問我地有冇訂枱 我問打嚟你地話吾可以用電話訂枱 点解你地問我有冇訂枱 但職员無理我就行開....D識員服務態度吾會再去....D職員面口難睇 吾會再去食呢間喜來稀肉
吾會再去....D職員面口難睇 吾會再去食呢間喜來稀肉
2022-06-13 232 瀏覽
事隔唔夠一星期又食韓燒啦😌!今次呢間喜來稀肉非常高質,全晚都食得好滿足。一埋位就已經放好韓國必備前菜。4款前菜味道都好地道,要辣嘅真係夠哂辣😌。仲有爐邊蛋,一邊加咗泡菜,一邊芝士。食燒肉,食到咁上下,再食蛋,係非常好配搭。呢到落單同呼喚侍應都可以用QR code非常方便,又慳時間。👍👍👍我地今次就點咗大醬湯同兩款燒肉。大醬湯我係第一次食。味道有少少似味噌湯,但材料對相豐富好多,有蟹肉、蜆肉、同肥牛,所以味道比日本味噌湯更多層次。牛肉眼口感好好,唔韌。有些少油脂,好香牛肉。包埋生菜,可以減去油膩感。濟洲五花肉燒完之後,脂肪部份非常香脆,惹味又好質感。呢到每枱都放咗一盤生菜,食完侍應會好主動幫手refill。所以大家可以放心盡情食。除左酒類,呢到有多款韓式果汁供應。滿足滿足。

我地今次就點咗大醬湯同兩款燒肉。
濟洲五花肉燒完之後,脂肪部份非常香脆,惹味又好質感。
除左酒類,呢到有多款韓式果汁供應。滿足滿足。
2022-06-08
2022-06-13 155 瀏覽
去過銅鑼灣分店好幾次,今次終於有機會去尖沙咀分店。食物同環境都冇好大分別,依舊咁高質。黎到韓式餐廳當然要先來個大醬湯。呢個湯係韓國家庭常備既一種湯,等於日本既味噌湯。當然呢個湯配料相對豐富,海鮮同肥牛餚製,鮮甜好味。燒肉就揀咗濟洲五花肉同牛肉眼。濟洲豬特點肌肉纖維細密,脂肪分部均勻,肉質細嫩。燒完唔需要特別調味料,已經好好食。牛肉眼靠近胸部的肋肌,肉質鮮嫩,脂肪紋多而且分佈均勻。牛味重,有韌性,但絕非鞋口咬唔開那種。免費美食推介:爐邊蛋,不過要好食,時間要控制得好好。燒得太耐蛋會鞋口,8成熟,蛋有漿住漿住質感就岩岩好。泡菜,好地道,味道偏辣,好食。
去過銅鑼灣分店好幾次,今次終於有機會去尖沙咀分店。

食物同環境都冇好大分別,依舊咁高質。

燒肉就揀咗濟洲五花肉同牛肉眼。

免費美食推介:

泡菜,好地道,味道偏辣,好食。
2022-06-08