(非會員)
2007-08-04 24 瀏覽
自從尖沙嘴厚福街的唯一面家消失之後,都無法再找到原汁原味的北京水餃。無意中收到這家唯一面家的宣傳單張,馬上去幫襯,一吃,味道還不錯,北京水餃的皮可以再厚一些。客飯的份量似乎少了些,等候的時間也比較長。炒年糕值得一試,有水準。自它開業,已成了我們兩口子的半個飯堂。有次碰見了老闆娘,不就是以前在荃灣路德圍那間唯一面家的老闆娘嗎?她是新疆人,胖胖的樣子有點兒鬼(因爲新疆人的樣子都是鬼鬼的,與漢族不同),至今有二、三十年了吧!如今這店應該是她的女兒掌櫃,希望可以發揚光大。但仍然懷念厚福街的唯一面家。它搬到那裏去了呢?
但仍然懷念厚福街的唯一面家。它搬到那裏去了呢?
2007-07-05 22 瀏覽
給人罵的晚上,吃甚麼也沒味道喇。我叫了雲吞麵,豆漿,阿暖是四川雞球菜飯。兩者都ok,但菜飯比想像中差,無咩味。據waitress解釋,四川的是酸甜,小辣,新疆的會是咖喱味。咁得意o既?
給人罵的晚上,吃甚麼也沒味道喇。
我叫了雲吞麵,豆漿,阿暖是四川雞球菜飯。
兩者都ok,但菜飯比想像中差,無咩味。
咁得意o既?
2007-06-14 22 瀏覽
終於在無老老陪的一晚吃了。我餓得要命,叫了雲吞麵($23),男友人叫了飲品和豆沙餅。水準不錯。招呼亦ok。份量好多。雲吞好足料。埋單都係$34,好似計平左喎。它取代了以前我很喜歡的車仔麵的舖位,有得有失。
終於在無老老陪的一晚吃了。
我餓得要命,叫了雲吞麵($23),男友人叫了飲品和豆沙餅。
水準不錯。招呼亦ok。份量好多。雲吞好足料。
埋單都係$34,好似計平左喎。
它取代了以前我很喜歡的車仔麵的舖位,有得有失。
2007-05-29 16 瀏覽
下午茶時間隨便坐,坐左好幾分鐘都無侍應過黎招呼一下,直到我揮手至有位姐姐行過黎。上海雲吞粗麵配凍豆漿($18);先飲一啖凍豆漿,竟然有種焦味,雖然只係好輕微,不過飲到呢種味道都幾有驚喜;豆味唔算好濃,甜度適中,可以一飲。雲吞粗麵湯底唔太咸,咸味都係來自雪菜;三粒雲吞包得麻麻,皮多過餡又會爆口,肉餡顏色頗深似乎用醬油調味,味道普通,個人認為如果菜可以多少少會更好;粗麵似烏冬多d,連張單都係寫個"冬"字-_-a 幸好唔會淋pat pat。想平平地食飽飽可以一試,自己都係再過一排至試其他。

想平平地食飽飽可以一試,自己都係再過一排至試其他。
2007-05-25 15 瀏覽
應該開o左唔夠一個月,上個星期同老友食過,食o左排骨炒粗及上海湯年榚,覺得唔錯,好回味,值得再食,所以今次帶老公o黎食。唔知是否與厚福街同一店呢?不過我應為呢間好食又乾淨好多。今次試了北京餅,料的豬肉好味又多汁,菜又香。只差在唔夠熱,皮雖薄,可借煎得唔夠脆口。酸辣湯雲吞-有8粒大大的雲吞,酸辣湯的材料好多,淨飲湯已經半飽,酸味較淡,味道遍向辣,而且比一般的辣,但合晒我口味。上海湯麵-與一般的上海湯麵的醬油湯底不同,呢個湯底味道夠淡,不過勝在較淡清,配科冬菇、椰菜、瘦肉又夠多。而麵身不算爽口,但幾有韌度。豆漿唔會過甜,又好有豆味。呢間在葵芳區來講是值得推介的,我估是我近來的飯堂。
唔知是否與厚福街同一店呢?不過我應為呢間好食又乾淨好多。
豆漿唔會過甜,又好有豆味。
呢間在葵芳區來講是值得推介的,我估是我近來的飯堂。