唐閣

T'ang Court
餐廳: 唐閣
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-08-22 817 瀏覽
先來一個推介前菜,叉燒拼鱈魚拼鮑魚。叉燒厚切,肉嫩且蜜汁,上品。鱈魚外皮煎至鬆脆,肉嫩細滑。鮑魚沒有大驚喜,不及港灣一號的清酒煮鮑魚。要了一個時令的冬瓜盅,份量頗多,可以分到6至7碗,3個人食多了一點。配料包括鮮蝦,火鴨絲,海參,花膠等,湯很鮮味,很適合夏天飲。中式牛柳,肉煎得較好,很嫰很林且煎至燶邊,加上焦糖化的洋蔥,酸酸甜甜的醬汁,惹味。去中菜館一定要試試傳統小菜如咕嚕肉,中式牛柳,揚州炒飯,干炒牛河等,試試師傅真章。 甜品叫了蜜瓜椰青糕,味道有點像某品牌的蜜瓜奶。
2021-08-21 4337 瀏覽
✨原隻鮑魚花膠酥撻皮 鬆脆 偏實 帶少少牛油香鮑魚 鮮味 口感彈牙內餡 花膠存在感唔太突出醬汁偏稠 味道偏濃✨鵝肝荔芋藏珍盒外層鬆脆 略有少少油膩鵝肝唔算好突出 芋蓉幼滑✨蜜汁餞叉燒蜜汁 味道偏濃 偏向鹹味如果香甜d會更好 會平衡番d叉燒 半肥瘦 肉質鬆化口感軟腍 又有咬口✨錦繡魚湯鮮斑球呢個係唐閣招牌菜之一 不過比較少人知我地係每次必點魚湯 好鮮甜 冇加太多調味 所以偏清淡斑球 鮮味 嫩滑 似係慢慢浸熟花膠 偏爽身 帶膠質配料仲有 豆腐 草菇 疏菜✨釀焗鮮蟹蓋外層 炸皮薄 酥脆內層 用上兩款唔同既蟹滿滿蟹肉 蟹肉鮮甜 混了少許清甜洋蔥 白汁香濃✨金錢鮮蝦球金錢蟹盒 拼 蝦膏炒蝦球金錢蟹盒 香脆 但偏油膩蝦膏炒蝦球 蝦球口感爽脆 加埋蝦膏 幾鮮味✨唐閣片皮雞 (二食)片皮雞 (一食)雞皮炸得香脆 連少少雞肉冇乜雞味 味道亦偏淡薄餅皮 軟熟炒雞崧 (二食)雞崧肉質略乾 配埋d菇菌炒 口感豐富 都幾惹味生菜 新鮮爽脆✨唐閣寶盒飯其實就係海鮮焗飯白汁 香濃 稀稠度唔錯海鮮有 蟹肉 帶子粒 蝦仁粒飯粒分明 夠乾身 軟硬適中整體味道唔錯✨酥皮雞蛋撻酥皮 層次略嫌唔夠豐富 唔算好鬆化 帶少少牛油香

✨原隻鮑魚花膠酥

✨金錢鮮蝦球
金錢蟹盒 拼 蝦膏炒蝦球
金錢蟹盒 香脆 但偏油膩
蝦膏炒蝦球 蝦球口感爽脆 加埋蝦膏 幾鮮味

✨唐閣片皮雞 (二食)
片皮雞 (一食)
雞皮炸得香脆 連少少雞肉
冇乜雞味 味道亦偏淡
薄餅皮 軟熟

炒雞崧 (二食)
雞崧肉質略乾 配埋d菇菌炒

環境唔錯闊落 坐得舒適
服務方面 每次都係咁講 有好大進步空間
以一間酒店餐廳仲要係三星餐廳黎計 唔合格
價錢合理
黎到Langham staycation ,一定要試下依間米芝蓮餐廳其實上次已經食過一次晚餐但沒有甚麼令人驚艷的菜式,就想試試午餐會不會比較好結論都係一般1. 首先叫左時令前菜 - 香茫凍龍蝦- 擺盤無誠意,似屋邨酒樓既樣- 2塊龍蝦片加2塊芒果龍蝦無龍蝦味,只有肉的texture,芒果也不夠香甜- 最差的是上面的沙律醬,份量過多完全搶了食材的味道-襯碟是大菜糕,無味道,亦無助提升整碟食物的質素又不能令擺盤變得更美我都唔知點解要放兩舊大菜糕係度-最慘既係咁既野要收$3202. 本餐最好吃的花雕醉乳鴿花雕汁好有層次!完全唔單調同乳鴿配合得天衣無縫,真係好好食!3. 最期待的鮑魚雞粒酥 -普普通通啦睇youtuber介紹依個酥好吸引,到自己親自試先知龍與鳳講真,一般鮑魚係好食既,汁係好食,撻皮都好食(好香牛油味)但所有野夾埋一齊就係無果種 "WOW"的感覺係預期之中的味道$100一粒,值唔值就見人見智啦4. 蟹肉帶子鮮蝦節瓜盅都係個樣唔吸引 味道比較淡,有d似平時食既海鮮雜菜煲,仲要係無蝦乾的版本,淡味蟹肉同蝦都無乜味寧願叫燉湯可以仲好飲5. XO醬煎腸粉比較乾同硬,好似炸腸粉咁亦都無XO
其實上次已經食過一次晚餐
但沒有甚麼令人驚艷的菜式,就想試試午餐會不會比較好
結論都係一般

1. 首先叫左時令前菜 - 香茫凍龍蝦
香芒凍龍蝦

- 擺盤無誠意,似屋邨酒樓既樣
- 2塊龍蝦片加2塊芒果
龍蝦無龍蝦味,只有肉的texture,
芒果也不夠香甜
- 最差的是上面的沙律醬,份量過多完全搶了食材的味道
-襯碟是大菜糕,無味道,亦無助提升整碟食物的質素
又不能令擺盤變得更美
我都唔知點解要放兩舊大菜糕係度
-最慘既係咁既野要收$320

2. 本餐最好吃的花雕醉乳鴿
醉乳鴿

花雕汁好有層次!完全唔單調
同乳鴿配合得天衣無縫,真係好好食!

3. 最期待的鮑魚雞粒酥 -普普通通啦

睇youtuber介紹依個酥好吸引,到自己親自試先知龍與鳳
講真,一般
鮑魚係好食既,汁係好食,撻皮都好食(好香牛油味)
但所有野夾埋一齊就係無果種 "WOW"的感覺

蟹肉同蝦都無乜味

寧願叫燉湯可以仲好飲

5. XO醬煎腸粉
XO醬煎腸粉
比較乾同硬,好似炸腸粉咁
亦都無XO醬味
跟餐係甜醬、麻醬.....如果配XO醬會比較好

6.遼參灌湯餃
遼參灌湯餃
連茶位 2個人中午食左 $1750
2021-08-14
醉乳鴿
  • 花雕醉乳鴿
2021-08-18 531 瀏覽
第一次到訪米芝蓮三星食店,天花板的絨布十分吸睛,好像古裝片或鬼片的大宅。點了花膠鴨絲羹、韮黃鮮茹炒班球、素XO醬野菌茄子煲、蛋白杏仁茶。湯羹的配料十分多,基本上是一個餸,花膠和鴨的比例合理,口感良好。炒班球交足功課,有鮮魚味,炒得很香口,價錢較同類酒樓貴了一點。茄子煲比想像中濕,可能有菇的關係,不是乾身那種,份量也很大,可以加強精緻的感覺。杏仁茶的質素低於預期,蛋白沒有融在杏仁茶裏,味道太甜。整體來說,同集團的明閣比這間好吃,價錢也較合理。
整體來說,同集團的明閣比這間好吃,價錢也較合理。
2021-08-15 728 瀏覽
今次再去試點心。XO 醬腸粉依舊調味十足,煎得外脆內軟。帶子餃好有驚喜,十分鮮甜。久違了的椒鹽鮮魷,好吃,高級中菜館就能做到脆酥而不油腻。面卷好像是鮮蝦雲吞麵的卷物版本。叉燒是極品好味,入口鬆化,只是今天唔夠厚身,扣了一點點分。甜品西米布甸需要等20分鐘,但香味迫人,隔離枱也能聞到,值得等。今天最失望的是炸蟹鉗,蟹鉗炸至金黃色,薄薄的麫包糠包住,脆而不油腻,可惜的是包住蟹肉的百花蝦膠毫無味道,好像在食膠一般,蟹倒是鮮甜的,但不值得再試。 酒店服務和環境當然是好。
2021-08-15 727 瀏覽
來米之蓮三星餐廳用餐,滿滿期待,可惜食物不似預期。頭盤吃了頗出名的焗讓蟹蓋,雖然有一絲絲的蟹肉,滿有驚喜,但竟然吃不出蟹的味道。主菜叫片皮雞兩食,雞皮起了肥膏,頗細心,餅皮煙韌透薄,是水準之作。但論香氣,片皮雞始終比不上片皮鴨,所以不叫也罷。而雞鬆亦偏乾。砵酒百花釀斑球,整體都比較咸,無酒味,亦食不到食材本身的味道。唐閣百寶盒,其實是忌廉海鮮焗飯。相比其他大失水準的前菜和主菜,這個焗飯算是不錯了。
來米之蓮三星餐廳用餐,滿滿期待,可惜食物不似預期。

主菜叫片皮雞兩食,雞皮起了肥膏,頗細心
而雞鬆亦偏乾。
砵酒百花釀斑球
,整體都比較咸,無酒味,亦食不到食材本身的味道

唐閣百寶盒,其實是忌廉海鮮焗飯。
相比其他大失水準的前菜和主菜,這個焗飯算是不錯了。
今次係第三次來這家餐廳,同樣係用到staycation的dining credit。 星期六既晚上,6點多已經滿座,餐廳分兩層,座位及餐具擺放雅緻。四人用餐試左下面菜色:釀焗鮮蟹蓋、花膠鴨絲羹、唐閣片皮雞兩食(片皮雞+雞煲)、彩虹仙子、砵酒百花釀焗斑球、白涼瓜蟹肉煎蛋(時令菜)、蟹肉枇杷豆腐。餐後仲送桂花糕同梨子造型既豆沙蓉甜品。埋單約港幣4800。
2021-08-07
j
  • 彩虹仙子
  • 砵酒百花釀焗斑球
  • 花膠鴨絲羹
2021-08-10 608 瀏覽
點解一直都可以保持三星 確實係有個人之處 咁簡單嘅豉油雞都係即order 即浸, 所需要的時間係要超過一個鐘, 假如你好肚餓 絕對唔建議你叫 , 即叫即浸當然係唔會好似平時出邊咁死鹹 , 豉油帶少許甜, 雞浸嘅時間啱啱好, 絕對稱得上滑。 另外我必食嘅係 煎腸粉 外脆內軟 好少洒家可以做到咁出色!
點解一直都可以保持三星 確實係有個人之處
豉油雞
  • XO醬煎腸粉
2021-08-08 662 瀏覽
晚餐。與友人夫婦在尖沙咀逛得累倒,晚餐想吃好一點。想到早前在朗庭staycation時,因為疫情只能叫room service,為了彌補遺憾,厚面皮walkin去問有沒有位置。皇天不負有心人,服務員說如果我們能1930交檯,就給我們安排,因為1930後已滿。當然好啦!為了節省時間,我們入座前已看menu,每樣都想吃,最後選了tasting menu,貪其什麼都有。先來一碟餐前小吃,menu上沒有的,帶子很甜,蔬菜爽口有微酸,應該是白醋稍焯,開胃。然後上第一度菜,涼拌鮑魚。鮑魚這樣高級食材,三星餐廳能做到更好味?入口牙齒咬下去時,那種彈性產生了愉悅感,汁水從牙縫滲出,每一個味蕾都感受到鮑魚的甜味。件頭不算小,滿足。同鮑魚一同上的有海哲,香。脆。爽。的口感,第一道菜就如此精彩,更覺得厚面皮沒有錯。第二道是釀蟹蓋,坊間通常都是大量醬汁加蟹肉。上菜時朋友笑說似炸魚柳,然後一個叉子進去,嘩,這個蟹肉似有3隻蟹的份量吧!醬汁薄薄的,為蟹肉增添絲滑口感,大口吃蟹肉而不用拆殼,那種feel。。。奇爽!到湯品,足料,湯底金華火腿味很明顯,大大鍋的,美味。和牛粒。每粒都有半隻麻雀大小,一口咬下去,鼻腔呼出
晚餐。

然後上第一度菜,涼拌鮑魚。

到湯品,足料,湯底金華火腿味很明顯,大大鍋的,美味。

和牛粒。每粒都有半隻麻雀大小,一口咬下去,鼻腔呼出那陣牛味很醉人。與所有和牛一樣,咬兩口就化掉了,只留餘韻,嗚,怎辦,以後如果面對坊間牛柳粒。

吃到此已有8分飽,期間服務員很細心,為我們添茶加水,都不用我們要求,茶杯都滿滿的熱茶。最後一道熱葷,龍蝦麵條,美味依然,但我詞窮了。

甜品是西米焗布甸,口感絲滑,不死甜,全晚吃那麽多咸鮮,來一個綿密口感的甜點,甜美的終結。

結帳時不意外,畢竟米芝蓮三星店,無論食物及服務都覺得很值得。

一個非常好的摘星體驗。

2021-08-07
2021-08-04 672 瀏覽
我認為最好味的米芝蓮三星中菜。 焗蟹蓋蟹肉十足,味道均勻,外脆內軟。 花膠瑤柱 雞煲官燕 味道十分均勻, 各種味道都平衡發出, 瑤柱、金華火腿 及其他配料 恰到好處。 日本和牛粒 煮到啱啱好, 外香內林, 非常出色。 花膠瑤柱燉海螺的 花膠燉得非常 好味。 龍蝦球 稻庭烏冬 面及和牛炒飯也是一絕, 烏冬吸了龍蝦味,好好食, 和牛炒飯加了松子, 提升了整個味道。 最後 蓮蓉焗布甸結尾, 簡直係完美。 係我食過最好嘅 中菜, 多謝服務員Michael 盡心的服務! 非常 享受
2021-08-02 836 瀏覽
好耐無嚟過朗廷酒店🏨今日同先生重遊舊地,一係為咗我慶祝生日,二係懷緬當年結婚出門嘅情景,眨吓眼就2年了🥺💜入正題,今日我哋食嘅係唐閣,想試下米芝連三星係咪真係咁正先🤗酒店大堂,左手邊有條大型樓梯,行上一層就係唐閣。我哋都想欣賞下大堂裝飾,所以就揀咗行上去😊我地係星期三中午12點入場,只有零星幾枱客,彷彿包場一樣,私隱度十足👍🏻😆餐具係白色配金色,雅致中帶點貴氣。侍應上的熱茶同水,全程都有座熱,細心位加分👍🏻枱面有一盆簡約小花,清新又有格調,個人好喜愛💜因為食物敏感嘅關係,我暫時唔食得海鮮,所以今餐主要都係嗌我雞、豬、牛之類😅😅😅🌸皇牌推介:釀焗鮮蟹蓋 $230/個我嗌畀先生試嘅,佢食到讚不絕口,仲可以一個人食晒全個,勁開心😂侍應話,呢個蟹蓋係餐廳招牌菜之一,每日至少賣出60/70個😮好多客食過都會回頭👀🌸叉燒例牌真係好!好!味!絕對唔可以睇少佢,咬落酥軟有豬肉香味,蜜汁調校得相當惹味👏🏻唯一有少少不足係,食至最後覺得有啲咸🌸脆皮雞皮脆,肉嫩,蓮藕炸片夠晒香口👍🏻不過個人覺得偏油少少,食2件已經有油膩感😆🌸香葱和牛炒飯呢碟炒飯我十分欣賞,粒粒乾身有咬口,味道唔會偏咸👍🏻👍🏻份量仲好足,一

枱面有一盆簡約小花,清新又有格調,個人好喜愛💜

🌸皇牌推介:釀焗鮮蟹蓋 $230/個

🌸叉燒例牌

🌸脆皮雞

🌸香葱和牛炒飯
呢碟炒飯我十分欣賞,粒粒乾身有咬口,味道唔會偏咸👍🏻👍🏻份量仲好足,一碟分到4碗飯🤣

🌸合桃酥
最後當然係甜品時間啦💜雖然好飽,但點都要有啲甜嘢落肚先叫滿足嘅😆呢個合桃酥底部配有肉鬆,出奇地好味,結果我獨享咗2塊😂

1️⃣埋單兩位大概1500元,以三星食物質素再加侍應全程禮貌招呼,我覺得相當值得👍🏻☺️☺️☺️今次生日有個好好嘅體驗呢💜

2️⃣順帶一提,喺酒店餐廳消費滿指定金額,就可以免費泊車2小時,仲有代客泊車服務,方便又放心🚘

3️⃣臨離開唐閣前,見到餐廳已經賣緊中秋月餅了🌕🌸禮盒包裝設計華麗到令人驚訝,忍唔住要影低同朋友推介下😆😆😆

2021-07-28
慶祝紀念
生日
2021-07-30 957 瀏覽
今日同朋友找個舒舒服服的地方聚聚,大家選擇了飲茶,朋友就選了去唐閣。我們叫了叉燒包、蝦餃、XO醬煎腸粉丶鮑魚撻、香菇蒸餃、酥炸魷魚鬚丶鹹水角、蛋撻和蛋白杏仁茶,點心當然是酒店價錢,不過食物質素也是酒店水平,很不錯。講到環境,酒店一定好,坐得闊落舒服,服務態度非常非常好,我們四位都叫了不同的茗茶,服務員很友善地向我們介紹,結果我們四位,選擇都不同,最後枱上有五個茶壺,一壺是水😅。
义燒包
蛋撻
蛋白杏仁茶
2021-07-17
2021-07-29 835 瀏覽
The gf and I had our staycation at The Langham hotel. Tang Court was an obvious choice due to its 3 Stars reputation from the Big White Tires Guy.We ordered 6 dishes and all of them were of high quality. The Baked Crab was the best out of the bunch but everything was well prepared and fresh. The 3 green onion Lobster was a close #2. Even the BBQ pork was good. To quote Drake, “the best I’ve ever had.” The waiting staff was friendly and attentive. The final check came in a bit North of $4K and I’

We ordered 6 dishes and all of them were of high quality. The Baked Crab was the best out of the bunch but everything was well prepared and fresh. The 3 green onion Lobster was a close #2. Even the BBQ pork was good. To quote Drake, “the best I’ve ever had.” The waiting staff was friendly and attentive. The final check came in a bit North of $4K and I’ll be eating cup noddles for a year so that I can come back to this awesome restaurant.

Remember to make a reservation.
2021-07-14
  • 唐閣寶盒飯
2021-07-24 1010 瀏覽
這晚 還是在 米芝蓮三星 唐閣 用朗廷酒店 Staycation dining credit 品嚐 店家名菜 前菜送的 鮮帶子伴蟹籽沙律 🦀🦀帶子鮮嫩爽口 清凉小品 開胃消暑 🥒🥒釀焗鮮蟹蓋 🦀🦀侍應提醒 客人注意 燙口 很貼心 釀焗鮮蟹蓋 切開真是滿滿的 一梳梳的新鮮蟹肉 可能是加了洋蔥絲 以白汁拌煮 蟹肉不過熟 醬汁也適度 好好吃的 🧅🧅湯品 鮮菌上素瓜粒湯 🍄🍄夏季特選 限時供應 湯頭清甜 粒粒鮮菌及冬瓜粒 很適合這季節 品享 🥣🥣鎮店名菜 唐閣片皮雞 🐔🐔出乎意外 好吃 一雞兩吃 把薄薄脆雞皮片出 連脂肪都片走 夾上配料 自家製醬汁 薄餅皮包著吃 餘下雞肉切碎 加入菇菌 炒成雞崧 感覺有點點 煙燻過的香味 以脆嫩生菜包裹 滋味無窮 連老媽都說 超好吃 👍👍👍👍👍楊枝爽甘露 蜜瓜椰青凍糕 🍈🍈 🥥🥥少甜甜點 也做得出色 餐後小品 香港人的最愛 🥭🥭店家也送了 心心杞子 桂花糕 啤梨小餡餅 🍪🍪極致開懷的 米芝蓮用餐 體驗 大大大滿足 😋😋

前菜送的 鮮帶子伴蟹籽沙律 🦀🦀

店家也送了 心心杞子 桂花糕 啤梨小餡餅 🍪🍪
極致開懷的 米芝蓮用餐 體驗 大大大滿足 😋😋

2021-07-21
2021-07-23 3131 瀏覽
唐閣 自2009 年起 便評為 米芝蓮 星級餐廳 現為 三星米芝蓮 🌟🌟🌟今次是體驗了 朗廷酒店 零房價 因為租了個套房 所以有3100 dining credit可用 選了在 唐閣 午餐及晚餐 這篇先評午餐 🥢🥢五香脆素鴨 🥕🥕素餡切的細緻 調味得當 也沒有太油 外層腐皮 薄薄兩層 炸至香口酥脆 水準之上 🫔🫔海鮮豆腐羹 🥣🥣各樣海鮮 切至大少一致 豆腐粒粒也是 湯頭 清澈鮮甜 這個季節喝 太棒了 🦐🦐 🦑🦑花膠瑤柱羹 🥣🥣花膠絲 瑤柱絲 超足料 湯味相當 濃甜細緻 絕對是碗好羹 👍👍原隻鮑魚花膠酥兩口吃一件 撻皮酥脆 鮑魚花膠 極入味 香口小點 🥧🥧香芋鴨絲春卷熱辣辣上桌 芋頭恰到好處 但味較濃 反而蓋過了鴨肉絲味 但也脆口好吃 🫔🫔酥皮雞蛋撻 🥚🥚正常水準 不過甜 與其他 高質點心酒家 相近松茸滑燒賣 🍄🍄松茸味香 燒賣肉質滑嫩 好吃唐閣寶盒飯 (蟹肉炒飯底焗飯)🦀🦀店家招牌菜式 新鮮蟹拆肉 量多 味道較清爽 不錯的焗飯 🍚🍚蓮蓉西米布甸 🥄🥄傳統手工甜品 要等20分鐘 白蓮蓉餡料 順滑 不會過甜 美味 一人份量也做 很貼心 ❤❤蛋白杏仁茶 🥚🥚唯一失準的 糖水 太水了 而且蛋白

五香脆素鴨 🥕🥕

松茸味香 燒賣肉質滑嫩 好吃

唐閣寶盒飯 (蟹肉炒飯底焗飯)🦀🦀

蓮蓉西米布甸 🥄🥄

蛋白杏仁茶 🥚🥚
唯一失準的 糖水 太水了 而且蛋白 也煮過頭 柴了 希望店家 以後會改善 😅😅

用餐是愉快的 每枱距離 寬敞 每個員工 服務態度 超用心 主動加水 換餐具等 很享受 這裡的體驗 👍👍

2021-07-21
  • 唐閣寶盒飯