唐閣

T'ang Court
餐廳: 唐閣
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2020-10-07 4033 瀏覽
朋友問,去過咁多staycation,暫時邊個最優惠,呢個問題有少少難答,人人想法要求不同,而且每間酒店有佢嘅特色,好難一概而論。呢個咁熱嘅topic絕對係時下最juicy的話題,上兩個禮拜講半島嘅瘋狂派對後房間狀況,今個星期又係網上細數Murray五宗罪。當然,週末你喺任何一間五星級酒店走一轉,你都會發現香港人嘅消費能力非常之強,間間酒店check-in都大排長龍,餐廳全full,老實講酒店應接不暇都係一件必然嘅事實。當然大家俾咗錢都係想有最好嘅服務,最好嘅食物,最好嘅房間,但係我成日都覺得如果唔係疫情,酒店又點會係呢個價錢。做酒店嘅朋友係呢個咁艱難嘅時間其實都真係捱得好辛苦,又要爭market share 、又要應付要求非常高而最難應酬嘅香港客、又要計costing,大家投訴前又有冇諗過,其實酒店真係從來都唔係一個低消費活動。然後有班blogger朋友或者YouTuber,佢哋將呢啲Staycation最好嘅一面放晒出嚟,觀眾睇完自然有落差。當然所謂blogger界都有外爭暗鬥,呢個話佢有得住邊間點解我冇得住,有房冇飯食又唔高興,又係有好多好笑野,有興趣話你聽,分分鐘好睇過介紹你去

當然所謂blogger界都有外爭暗鬥,呢個話佢有得住邊間點解我冇得住,有房冇飯食又唔高興,又係有好多好笑野,有興趣話你聽,分分鐘好睇過介紹你去食嘢。

都係唔講太遠,以集中講食為主嘅我,睇staycation 都一定會自己的標準,我覺得最抵住嘅一定係零房價,自己鍾意食乜就叫乜,五星級房間係免費送俾你,上次Cordis 就係例子,同系嘅Langham係十月都有呢個優惠,間接係你嚟食飯就有房住,咁平邊到搵。

本身諗住月尾先至嚟staycation,意外地前幾日先拔頭籌有朋友入住,就用個credit來到唐閣摘星,三星級的午餐,毫無疑問,非常精彩。

當然好多人話唐閣嘅水準好壞參半,但係我今日嘅感覺係只要你叫對的食物大概你應該唔會失望。

今日先唔講佢個staycation package,剩係講唐閣。

第一樣野一定推薦的是XO醬煎腸粉,五年前第一次吃,嗰味到今日都仲記得,師傅用上大火勁炒,炒到不會太過燶,熱辣辣,表面又脆又好食,XO醬滲透條條腸粉之中,絕對係一定要吃的作品,完全無退步過。

明閣的叉燒已是精彩,大佬應該做得更好。相對來說,叉燒夠大件,比較甜,整體燒得不錯,而且有些肥位令人吃得津津有味,和前排在嘉麟樓吃到的肥叉,有過之而無不及。

鮑魚花膠酥係靚女S小姐推薦,果然全部主角都係養顏滋補嘅食物,酥脆可口。呢個精美小巧,價錢雖然稍貴,但絕對係推薦之作,你冇諗過鮑魚花膠咁樣配搭都可以咁好食。

明閣都有同樣嘅蟹蓋,呢度做得再creamy啲,蟹肉多到你想像不到,聽講每個蟹蓋係用五至六隻嘅蟹肉拆出嚟,老實講,點會唔好食,上次明閣飲得太多,可能嘗唔到那真味,今次可以好好品嘗。

唐閣寶盒飯,好有貴氣,焗過嘅海鮮飯,以炒飯做底加上好多種唔同嘅海鮮,還有唔會太膩嘅白汁,一個人KO一碟,絕不過份,不過老實講 ,真係要睇你有冇叫蟹蓋。如果你又食蟹蓋又食呢個飯,真係會飽到出汁。

聞說甜品蛋撻仔和木槺豆腐布丁也是推薦之作,不過最後太飽,放棄了。像今天,剛剛好三人一餐飯,用完成間房嘅$1500Credit,即係食餐飯就有房送。

呢度名作非常多,月尾真正入住嘅時候,深入再戰同大家報導。

講真,咁抵食,點會唔去摘番三粒星。就算你唔係什麼名人blogger又冇人邀請你去的話,咁嘅deal都好抵去啦,摘星送房,好難推搪。

唐閣
尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店1樓及2樓
2020-09-24
2020-10-01 2765 瀏覽
今次難得朗廷酒店staycation plan送dining credit,小編們當然要試試酒店旗下米芝蓮3星既粵菜廳「唐閣」啦🤩 Tasting menu包6道菜,每道菜都非常精彩,絕對冇令人失望!_1️⃣釀焗鮮蟹蓋🦀️呢個蟹蓋真係足料到不得了!入面滿滿既蟹肉嫩滑彈牙、鮮味至極!加上帶點芝士香既白汁同清甜既洋蔥絲點綴,食落香口又不失鮮甜而面層薄薄既麵包糠更係畫龍點睛!經油炸後極為酥脆,但一啲都唔油膩,火候掌控得恰到好處。果然係唐閣既招牌菜式啊‼️🤤_2️⃣海味雞煲官燕🍲湯羹既䇜汁打得非常幼滑,而且用料非常足,除左一絲絲官燕,仲有海參、魚肚同嫩雞絲。雞既精髓完全融入湯頭裡面,肉鮮味香濃,伴上海味既鹹香同鮮甜 同淡淡既番茄味,成個羹不論口感味道都非常豐富!_3️⃣黃金焗開邊龍蝦🦞本地龍蝦肉質軟嫩Q彈、味道鮮甜。面頭既鹹蛋黃脆粒帶鹹香但唔會過於濃味,令整道菜更香口得黎,唔會蓋過龍蝦本身既鮮味!👍🏼_4️⃣燒汁茭筍日本和牛粒🥩好多時中式既肉都會調味偏重,但呢個燒汁味道點到即止,拿捏得好好。和牛軟嫩但不失咬口、充滿油脂香但唔會只剩一口油感覺太滯膩。最有驚喜係個茭筍爽中帶腍、嫩滑無渣!清甜既味道即刻起左解膩既作用!
1️⃣釀焗鮮蟹蓋🦀️

2️⃣海味雞煲官燕🍲

3️⃣黃金焗開邊龍蝦🦞

4️⃣燒汁茭筍日本和牛粒🥩

5️⃣鮑汁吉濱鮑魚炆麵🍜

絕對係食過最有水準既鮑魚炆麵!
鮑魚軟嫩彈牙、味道鮮甜;花菇嫩滑厚肉、香氣十足。麵炆得超級入味但仍保持爽口彈牙、味道充滿鮑汁既鮮味又唔會死鹹。雖然已經食到好飽,但都堅持要清左佢!
6️⃣木糠忌廉凍豆腐布甸配精美甜點🍮

估唔到個木糠布甸好有驚喜呢!細緻既木糠同幼滑輕盈既忌廉底下,原來藏著豆腐布甸!布甸豆味香濃、口感較為爽滑,即刻令整個布甸生色不少!另外既豆沙酥餅同桂花糕都唔錯!為成餐劃上完美既句號😚
_
總括黎講,呢度既服務專業卻不失溫度&親切感、裝潢大氣、環境舒服、茶水好喝、每道菜都食得出其用心&精雕細琢。有其殊榮絕對當之無愧!
  • 鮑汁吉濱鮑魚炆麵
  • 燒汁茭筍日本和牛粒
2020-09-28 1848 瀏覽
唐閣可算是我去得最多的米芝蓮三星餐廳,沒有之一。每次去點不同的菜式都有驚喜。上次錯過了take the credit優惠,今次見到就即刻訂房了。executive room房價$2600 ,全數可用作酒店內餐飲消費,再送executive lounge下午茶、黃昏雞尾酒及早餐。忘記了預早訂位,還好餐廳有預留部份單位給住客,所以最後可以安排到8:30的位置。附送的前菜小食是炸蝦及青瓜雲耳。唐閣以至朗廷酒店的所有員工都非常細心。茶,我們點選了菊花,而侍應留意到朋友席間說喜歡甜的,就為他送上了蜜糖。這份心意很是值得嘉許。鎮店之寶釀蟹蓋材料很簡單,就是蟹肉及洋蔥。蟹肉選用的都是蟹身部份的肉,滿滿的蟹肉入口就是滿滿的滿足感。花雕醉乳鴿選用的乳鴿比較大隻,酒味濃郁肉嫰,就連鴿胸部份也不至於鞋口。酷愛家禽類的我,湯羹選了花膠鴨絲羮,花膠絲尚算厚身,燒鴨絲的鹹香配合花膠及其他配料的口感,就是份外的開胃。片皮雞是這裏的一道特色菜,吃法與北京填鴨基本上一樣,炸子雞配上海鮮醬、青瓜、辣椒、蔥段及春餅。雞是炸得非常的香春餅也不是一般的薄,可說是薄如蟬翼。可是一模一樣的吃飯,對比片皮鴨卻是少了一份野味的香味,卻

附送的前菜小食是炸蝦及青瓜雲耳。

片皮雞是這裏的一道特色菜,吃法與北京填鴨基本上一樣,炸子雞配上海鮮醬、青瓜、辣椒、蔥段及春餅。雞是炸得非常的香春餅也不是一般的薄,可說是薄如蟬翼。可是一模一樣的吃飯,對比片皮鴨卻是少了一份野味的香味,卻用上和片皮鴨一模一樣的傳統醬料及配料... 海鮮醬對片皮雞來說味道太濃... 大體上我覺得片皮雞可以做,也可以配合春餅,但其他配料就應該根據片皮雞的特性作出調整。相對來說這款招牌菜是今晚菜式中,令人比較失望的一款。

片皮雞的第二食雞鬆生菜包卻是異常的出色。山菜用上了最鮮嫩的部份,微粒雞肉、荀粒及其他配料,調味、火喉均做得非常之好。

蔬菜我們點了蘆筍淮山炒云耳如耳,這道菜主要是食幾樣材料的鮮味。

完美的晚餐少不了賞心悅目的甜品。而甜品一環是不少高級中菜都不擅長的項目。甜品在西餐有重要的角色,而中餐一般都不太着重。我認為唐閣之所以能榮登米芝蓮三星,他們出色的甜品絕對功不可沒。
我們叫了兩款糖水,蛋白杏仁茶及蓮子桂花蛋白雪燕。桂花糖水浸着蓮子及蛋白雪燕糕,非常清甜可口。兩款奉送的甜品酥皮蛋撻及桂花杞子糕也是相當可口、賣相漂亮,可是對比另外的款式就顯得沒有那麼特別了。

合桃酥是非一般的美味。我很喜歡他以傳統豬油來做,所以保持了傳統合桃酥的香味。而合桃酥的底部是沾滿了肉鬆,這種獨特的做法令合桃酥有意想不到的變奏!

豆沙花生凍卷賞心悅目,一邊捲着豆沙,另一邊捲着花生碎,口感有層次。
整體來說,今餐我覺得是可一可再,令人再三回味。
2020-09-27
  • 釀焗鮮蟹蓋
香港一共有7間米芝蓮三星餐廳,喺朗廷酒店入面嘅唐閣係其中之一,一個月前我哋就訂定枱同屋企人食晚餐。🥢餐廳環境同裝修都頗有氣派,侍應帶咗我哋上二樓嘅大房,同隔離枱距離都唔近。由於我哋未嚟過,所以就選擇咗呢度嘅tasting menu,可以一次過試晒佢嘅6款招牌菜。👇🦀釀焗鮮蟹蓋蟹蓋外層炸過後又脆又香,而且炸粉十分之薄,釀入嘅蟹肉肉質細嫩鮮甜,再加埋洋蔥爽脆嘅口感增加層次,呢道鎮店佳作為我哋嘅晚餐揭開序幕。🍲海味雞煲官燕用料上承,食材熬煮過後嘅鮮甜全部融入湯頭,每一啖都食到燕窩,海參,魚肚,口感豐富。🦞黃金焗開邊龍蝦龍蝦肉質肥美結實,配上處理過嘅咸蛋黃,幼、嫩、沙、油,令人回味萬千。🐂燒汁茭筍日本和牛粒和牛入口即溶,牛肉香氣除除滲落舌尖上,煎嘅時間一秒不差。茭筍無渣,鮮甜,解膩剛好。🍝鮑汁吉濱鮮鮑炆麵原隻鮑魚有嚼勁,齒頰留香,粗麵汁帶有香菇嘅鮮味更顯心思,吃畢全碟都冇口渴嘅感覺。🍮木糠忌廉凍豆腐布甸本來的中菜餐廳嘅甜品不感期待,但呢個係我食過最好味嘅木糠布甸,甜嘅忌廉配上底層豆味濃郁嘅豆腐布甸,係全新嘅食覺享受。總括而言,唐閣嘅菜式除咗食到大師級嘅調味,亦不失食物本身嘅原味道。💯

🦀釀焗鮮蟹蓋

2020-11-12
海味雞煲官燕
精美甜品
木糠忌廉凍豆腐布甸
The reason for this restaurant having the best Sliced ​​Peking duck in Hong Kong are (i) they peel off all the excess fat from the skin of the duck (ii) the skin stay crispy while warm and still juicy without the fat (iii) they serve with a second dish with duck meat on its own without any charge (even though the price for the Sliced ​​Peking duck alone cost around $800, but consider that having the same dish in Peking Garden Restaurant (北京樓) in Landmark is around $600 plus extra for second dish for the remaining duck meat, then i would consider this a must-try here!
Sliced ​​Peking duck

Again, nicely grilled chicken!

Can enjoy a big mouth-full of crab meat if that is what you are craving for!
釀焗蟹蓋
釀焗蟹蓋 2

This one seems to be everybody's favourite, though its possible my least, nonetheless, its still a good dish.
餐前小食
2020-11-16
Sliced ​​Peking duck
釀焗蟹蓋
釀焗蟹蓋 2
2020-11-12 155 瀏覽
同女朋友拍拖12週年紀念日,10月己經book 定位。去到有職員帶位到樓上位置,燈光偏暗,位置闊落,好快有職員問我哋洗吾洗開定茶先。我地想試讓焗蟹蓋好耐,同埋懶得諗食咩野,所以一人叫咗一個套餐餐前小食讓焗蟹蓋外面香脆,內裏足料,完全冇令我地失望。雞煲官燕 正常發揮 但冇嘩一聲讚歎黃金開邊龍蝦 因為同女友掛住傾計 吾係即刻食,但一路聞到好香既蛋黃味傳入個鼻。蛋黃鬆化香濃 龍蝦肉質爽口彈牙又吾會死實。燒汁茭筍日本和牛粒茭筍外爽內軟多汁(唔係西芹嗰隻爽又實)和牛粒外脆 咬開外邊果層 內裏就溶化到成個口都係油香 愛牛既朋友可以會覺得份量有d唔夠喉。鮑魚麵正常發揮 吾太特別 大家參考時可以留意番既係面既鹼水味偏重 睇返個人喜好甜品 桂花糕清香解膩,紅豆酥非常有層次既紅豆味 吾好拎一般茶樓既紅豆同佢比木糠忌廉凍豆腐布甸 奶味好濃 香滑女友吾食奶又吾記得同人地講 搞到我食左兩個,一個岩岩好 兩個有d 濟啦上菜有d 耐既 但值得一等,要快去食m記啦。
同女朋友拍拖12週年紀念日,10月己經book 定位。
餐前小食

讓焗蟹蓋

外面香脆,內裏足料,完全冇令我地失望。

雞煲官燕

正常發揮 但冇嘩一聲讚歎

黃金開邊龍蝦

蛋黃鬆化香濃 龍蝦肉質爽口彈牙又吾會死實。

燒汁茭筍日本和牛粒

茭筍外爽內軟多汁(唔係西芹嗰隻爽又實)

鮑魚麵

正常發揮 吾太特別
大家參考時可以留意番既係面既鹼水味偏重 睇返個人喜好

甜品

桂花糕清香解膩,紅豆酥非常
有層次既紅豆味 吾好拎一般茶樓既紅豆同佢比

木糠忌廉凍豆腐布甸 奶味好濃 香滑

上菜有d 耐既 但值得一等,要快去食m記啦。
2020-11-10
紀念日
  • 蔥燒日本和牛粒
2020-11-09 309 瀏覽
喺TST Langham hotel 嘅3星米之蓮。第一次試,覺得環境好舒服,服務亦非常好。 我哋兩個人無叫套餐因為唔食燕窩(如果呢個係唯一嘅原因可轉其他羹),而且鐘意揀乜都得。我哋叫咗焗釀螺同蟹蓋,百寶盒,叉燒,上湯菜心,XO醬腸粉同埋鮑魚炆麵。 每樣嘢都幾好食, 個腸粉好脆好特別。 唯一係個叉燒我覺得對我嚟講太多汁好杰,肉質唔夠滑。我比較鐘意食六國粵軒同益新嘅叉燒。 下次會試晚餐睇吓有咩其他菜式選擇。 今日係weekday, 12:15分到無乜人,所以好靜,啲枱隔得好開,好舒服。
焗釀螺
焗釀蟹蓋
XO  醬腸粉
鮑魚炆麵
2020-11-06 386 瀏覽
人生第一次食米芝蓮三星餐廳,兩個人諗住叫tasting menu,一人一個餐唔洗煩,但望落又唔係太吸引,所以最後都決定散叫,點左兩個蟹蓋, 一隻片皮鴨,重想繼續點餐之時,侍應哥哥強烈要求我哋先食咗片皮鴨同埋蟹蓋先,如果仲肚餓先再落其他order, 佢話兩個人基本食一隻片皮鴨就已經好飽,我地就聽佢講,食住先再睇環境唔夠先再叫🤣🤣講番食物方面片皮鴨非常香脆嫩滑 ,侍應姐姐刀工一流,齋片皮一嚿肉都唔會黐住, 好香好脆,可以話係全香港最好食嘅片皮鴨.一隻$880(兩食)蟹蓋$200一個, 真係啖啖肉睇得出落咗好多功夫去整👍🏻👍🏻雖然係炸但一D都唔油膩🥰如果個胃大D就可以食更多, 侍應哥哥講得啱真係好飽🤣🤣服務好好,推介.值🤟🏼👍🏻👏🏻
2020-11-04
  • 片皮鴨
米芝蓮三星級美食餐廳 - 我在吃的前一星期打去預訂 已經全滿不過因為我是訂了朗廷酒店 職員人很好幫我們調了一些時間 訂了下午11:15-12:45兩個人叫了一人一份的唐閣寶盒飯一份炒腸粉一份焗叉燒包一份牛油果春卷下午吃這些其實真的很飽!炒腸粉炒的很乾 一點油膩感都沒有雖然之後放久了是有一點點油不過還是很好吃焗叉燒包之前我有在其他地方吃過所以沒有太大的驚豔 都好吃如果沒有吃過 推薦還有這一定要快一點吃 因為涼了就不好吃了~牛油果春卷沒有太多牛油果的味道吃下去就是春卷所以我覺得這個還好~唐閣寶盒飯這個是精粹所在~以金色蟹狀寶盒盛載原隻蟹蓋炒飯加入手撕新鮮蟹肉、帶子等再鋪滿白汁和芝士 最後烤焗到金黃色真的不能不吃蟹肉帶子都滿滿的 每一口都可以吃得到非常推薦如果有3-4個人 還想叫蟹蓋所以有機會 我一定會再來的~
米芝蓮三星級美食餐廳 -
我在吃的前一星期打去預訂 已經全滿

不過因為我是訂了朗廷酒店 職員人很好
幫我們調了一些時間 訂了下午11:15-12:45

兩個人叫了一人一份的唐閣寶盒飯
一份炒腸粉
一份焗叉燒包
一份牛油果春卷

下午吃這些其實真的很飽!

炒的很乾 一點油膩感都沒有
雖然之後放久了是有一點點油
不過還是很好吃

之前我有在其他地方吃過
所以沒有太大的驚豔 都好吃
如果沒有吃過 推薦
還有這一定要快一點吃 因為涼了就不好吃了~
牛油果春卷

牛油果春卷
沒有太多牛油果的味道
吃下去就是春卷
所以我覺得這個還好~

唐閣寶盒飯
這個是精粹所在~
以金色蟹狀寶盒盛載原隻蟹蓋
炒飯加入手撕新鮮蟹肉、帶子等
再鋪滿白汁和芝士 最後烤焗到金黃色
真的不能不吃

蟹肉帶子都滿滿的 每一口都可以吃得到
非常推薦

如果有3-4個人 還想叫蟹蓋
所以有機會 我一定會再來的~
2020-10-11
唐閣寶盒飯
前一晚食完唐閣晚餐,仲有啲Credit剩,所以又黎唐閣飲茶喇🤣食晚餐時已經做定功課問侍應飲茶推介🤵🏻,佢哋介紹咗以下呢幾樣:❤️ XO 醬煎腸粉 $88必食嘅煎腸粉!師父用超大火去煎,表皮煎到好香脆,均勻咁被XO醬包住,但入面保持返腸粉嘅口感!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)❤️ 原隻鮑魚花膠酥 $100/1件個牛油皮好實淨又香牛油味,好好味!但我放入口就食唔出有花膠,比鮑魚搶哂風頭,同埋呢個價錢都少貴😕好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)❤️ 椒鹽脆鮮魷 $98鮮魷勁厚身,唔韌,一咬就咬得開,超腍,炸粉唔厚,又唔會同個魷魚太分離,味道亦非常香口!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)❤️ 魚肚滑雞扎 $98/2件魚肚入哂味,嚿雞勁滑,好味!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)❤️ 酥皮叉燒餐包  $98/3件呢個叉燒包勁少人推介,但好味程度係可以做到signature dish! 佢個酥皮好鬆化,叉燒好腍汁多,簡直驚為天人!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)❤️蛋白杏仁茶 $65/位  & 蓮蓉西米焗布甸 $65/位杏仁茶我試咗啖,但我本身唔好杏仁味,所以不評價。我朋友就覺得杏仁味好香但蛋白唔夠滑。至於

❤️ XO 醬煎腸粉 $88
XO 醬煎腸粉

❤️ 原隻鮑魚花膠酥 $100/1件
原隻鮑魚花膠酥

❤️ 椒鹽脆鮮魷 $98
椒鹽脆鮮魷
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)

❤️ 魚肚滑雞扎 $98/2件
魚肚滑雞扎
魚肚入哂味,嚿雞勁滑,好味!

❤️ 酥皮叉燒餐包  $98/3件
酥皮叉燒餐包
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)

蛋白杏仁茶&蓮蓉西米焗布甸
至於蓮蓉西米焗布甸,佢個蓮蓉真係好香滑,但又唔會過漏,個面又焗得啱啱好,個人覺得同某間出名蓮蓉西米布甸嘅老牌酒家比較,係有過之而無不及!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)
午餐同晚餐都無可挑剔,口感同味道都十分出眾,水準超班!服務亦非常周到😍不愧為米芝蓮三星食府,不妨一試!
2020-10-24
XO 醬煎腸粉
原隻鮑魚花膠酥
椒鹽脆鮮魷
魚肚滑雞扎
酥皮叉燒餐包
蛋白杏仁茶&蓮蓉西米焗布甸
兩日一夜嘅staycation,有dining credits,一定係揀米芝蓮三星嘅唐閣啦!🤩 餐廳有兩層,沿着樓梯行上2樓,整個餐廳主要用紅金兩色作裝潢,濃濃嘅中式古典味道,奢華得來唔庸俗,淨係佢個天花都好夠貴氣。由於下晝我哋已經食咗好多嘢,喺飽飽地嘅情況之下,我哋兩個人就選擇咗一人客餐($1,680)share再加兩隻蟹蓋($210/each)。我見上網好多人都選擇Tasting Menu,原因係好自然比佢隻蟹蓋吸引咗,但我哋發覺一人客餐都有唔少佢地出名嘅菜式!我哋落單時問侍應幫我哋分嗰一人客餐,佢非常之細心,每次分之前都會俾我哋影一影相先(無事先要求架),而且碟碟餸都分得好平均,仲擺返靚靚咁上,一啲都唔馬虎!👍🏻❤️開胃小菜落完單後上咗個開胃小菜,酸醋青瓜雲耳配炸蝦,青瓜雲耳好入味而且酸味啱啱好,炸蝦好彈牙,唔洗點任何汁都好好味!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)❤️唐閣特色拼盤 - 海紅葉涼拌螺片,蜜汁鱈魚,蜜汁叉燒呢度上菜時睇得出侍應細心位,佢有留意到我食開胃小菜時用左手夾菜,所以我同朋友淡到濃嘅擺盤方向係唔同架!加分!🥰螺片大大塊非常之爽口!

❤️開胃小菜
開胃小菜
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

❤️唐閣特色拼盤 - 海紅葉涼拌螺片,蜜汁鱈魚,蜜汁叉燒
唐閣特色拼盤
螺片大大塊非常之爽口!但海蜇偏喊。蜜汁叉燒好大件,非常之厚身,燒得唔錯肥瘦都啱啱好!蜜汁鱈魚外面炸得好香脆,入面又保持到鱈魚嘅滑溜溜口感😋再配埋佢啲蜜汁,真係無得輸!我覺得係全餐最有驚喜嘅一道! 點解可以咁好食架!😍😍

❤️釀焗鮮蟹蓋

釀焗鮮蟹蓋
佢地嘅名菜💕炸得脆脆嘅蟹蓋, 入面滿滿嘅蟹肉絲🦀侍應話啲蟹肉絲係用咗花蟹同埋阿拉斯加蟹整,配埋啲洋蔥粒,好香口!坊間都有好多蟹蓋,但好似呢間咁啖啖肉食得咁爽真係少見!

❤️蟹黃芙蓉官燕盞
蟹黃芙蓉官燕盞
入口好清爽,官燕好足料,芙蓉蛋非常之滑,蟹黃嘅鹹香味帶起鮮甜味!侍應話芙蓉蛋蒸得咁滑係非常之注重火候,每次都會由年資30年嘅大廚睇住,所以先可以保持到個水準!👨🏻‍🍳

❤️黃金焗開邊龍蝦
黃金焗開邊龍蝦
龍蝦好彈牙新鮮再加埋面頭嘅鹹蛋黃脆脆,真係好好味!

❤️溏心鮑魚遼參
溏心鮑魚遼參
呢兩樣都係本身冇咩味嘅食材,所以好睇佢個芡汁,我就覺得唔夠入味,同鮑魚唔夠溏心。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

❤️唐閣寶盒飯
唐閣寶盒飯
又係另一道招牌菜,淨係將個飯放喺金色蟹身都夠晒賞心悅目!飯炒得好香粒粒分明,每一啖食食落都有芝士同海鮮,超正!😆
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨(4.5/5)

❤️鮮果配甜點(合桃酥,桂花糕)
鮮果配甜點
桂花糕好清香,唔太甜。合桃酥好香口,好有兒時嘅味道。水果就樣樣都好甜。

❤️紅豆酥 & 壽包
壽包
紅豆酥
另外,我地慶祝生日嘅關係,佢哋送咗壽包同紅豆酥比我地!☺️壽包蓮蓉香滑,唔會太甜。紅豆酥就外型係一粒梨,好得意!
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5/5)
總括嚟講成餐飯都好滿意,特別係佢哋嘅服務非常之貼心,照顧非常周到,又會時不時同你傾吓計介紹下菜式,係一個愉快嘅用餐體驗!
2020-10-23
開胃小菜
唐閣特色拼盤
蟹黃芙蓉官燕盞
鮮果配甜點
壽包
紅豆酥
2020-10-27 525 瀏覽
💁‍♀️ 難得朗廷酒店staycation package全數回贈房費💰當然要試吓酒店旗下米芝蓮三星「唐閣」‼️ ✨Complimentary前菜: 炸蝦配雲耳及青瓜粒Tasting menu HK$1280 per person (+10% service charge), 有六道菜式: 🌠釀焗鮮蟹蓋 🌠海味雞煲官燕🌠黃金焗開邊龍蝦🌠燒汁茭荀日本和牛粒🌠鮑汁吉濱鮮鮑炆麪🌠木糠忌廉凍豆腐布甸配精美甜點🍵茶: 選擇了菊花, 鐵觀音 (HK$40 per person 茶位, 卻沒有較特別嘅茶葉, 如人參烏龍, 碧螺春, 有點失望) 💬 基於係米芝蓮三星, 我對此餐廳嘅要求都會高d🧐🦀蟹蓋係要讚嘅, 整得好細心, 1d蟹殼碎都沒有, 達到expectation 👍🏼不愧為餐廳招牌菜式🥇😥可惜overall 擺盤未夠精緻 (亦不一致), 服務也不夠細心 😔 不同方向上菜, 沒講解菜式, 客人離開了座位仍照上菜.... 有點失望呢☹️ 已同酒店反映 (他們樂意接受意見), 希望可以改善‼️

✨Complimentary前菜: 炸蝦配雲耳及青瓜粒
🌠鮑汁吉濱鮮鮑炆麪
🌠木糠忌廉凍豆腐布甸配精美甜點

2020-10-16
2020-10-08 958 瀏覽
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻又差唔多到食蟹嘅季節啦!呢期時令菜式都係大閘蟹/蟹粉,今次試左”蟹粉帶子琵琶豆腐”,蟹粉幾鮮,豆腐夠滑,清淡得黎又有驚喜👍🏻.🔻🍽 唐閣📌 地址: 尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店1樓及2樓.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforchinese #tummysreadyformichelin
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻