今日同朋友嚟到觀塘呢間台灣料理試吓 觀塘食嘢不嬲都出名平靚正平時都幾常黎呢邊食野 但係工廠大廈入邊水準唔錯嘅餐廳真係少之又少今次嚟到呢個地點比較入但係水準幾好嘅隱世餐廳🍴試下嚟到呢度首先叫咗餐牌上面嘅特別嘅嘢飲蜂蜜檸檬山粉圓 其實係蜂蜜檸檬加返少少嘅蘭香子 好健康飲落都幾Fresh葉月鮮奶茶原本以為只不過係珍珠奶茶走珍珠嘅味道但係飲落去有啲特別同佢呢度嘅珍珠奶茶係唔同嘅味道所以叫呢個同珍珠奶茶味道都唔會重複蜂蜜仙草普通蜂蜜仙草青蛙撞奶其實係珍珠奶茶質素都唔錯幾好飲以上所有嘢飲我哋都叫咗少甜感覺可以接受建議大家都叫少甜小食我哋叫咗清境和牛薯餅 $22平時台灣餐廳好少見食落去幾特別薯餅嘅味道都濃鹹酥雞肉燥乾拌麵 $56基本上去親台灣餐廳指定動作一定要試吓佢哋嘅鹽酥雞 呢度雞嘅份量都算多 另外值得一提嘅係佢哋每一碗麵就算麵底一樣但係 湯底唔同食法唔同出嚟嘅味道都唔一樣各有特別豐盛台灣牛肉湯麵 🍜$72聽個名都知道到多菜 呢個面分別有牛肉墨魚丸同埋貢丸 一人一碗食嘅話都夠餸幾抵食唔係剩係得兩塊牛肉台灣沙茶乾拌麵$60個人比較鍾意呢個湯底可能本身比較鍾意食撈嘅嘢 沙茶撈麵幾好食 同平時食開嘅肉燥

今次嚟到呢個地點比較入但係水準幾好嘅隱世餐廳🍴試下

平時台灣餐廳好少見食落去幾特別薯餅嘅味道都濃

鹹酥雞肉燥乾拌麵 $56

豐盛台灣牛肉湯麵 🍜$72

台灣沙茶乾拌麵$60

個人比較鍾意呢個湯底可能本身比較鍾意食撈嘅嘢 沙茶撈麵幾好食 同平時食開嘅肉燥5同 唔會同其他台灣鋪頭一模一樣有啲特色嘢食下 但係呢個平啲自然少菜啲 如果有個豐盛台灣乾拌麵就好啦

路邊攤香腸肉燥飯 $56

呢個都幾大碟不過個人就比較鍾意食麵鍾意食小香腸同蕃嘅朋友可能就會好鍾意食呢個啦

台灣滷水拼盤 $42

入邊有滷水蛋豆腐牛肉等等呢個價錢來講都算係可以一戰 份量唔會太多價錢啱啱好
幾個人share啱啱好 最緊要係價錢合理食落又唔伏! 對得住荷包👍🏻

總括嚟講覺得今次嚟到呢間台灣餐廳食價錢好親民同一時間食物嘅質素亦都唔錯 唔會係好耐先食一次嘅價錢 可以係經過食吓親民嘅餐廳平時黎呢度食晏夜晚 平得來又可以坐下傾吓計唔會好似其他西餐廳咁趕住走 🍴👍🏻
  • 台灣牛肉湯麵
  • 逢甲鹽酥雞
  • 台灣滷水拼盤
2019-06-12 39 瀏覽
眾所週知,觀塘出名多工廈隱世餐廳,朋友介紹呢間台灣美食。工廈過左7點就會落閘,要經停車場入,第一次去都幾易搵到路。哈豆主打台灣面食,有乾拌麵,亦有湯麵。五寶什錦醬乾拌麵,用麻醬同辣醬撈,兩者味道配合得好好。牛肉湯麵,淨係湯底都食得出佢好足料,煮得夠耐既牛不單止焾,仲帶出左好香既牛味。呢個台灣麵口質好似豆籤,望落似扁身既烏冬,食落有𡁻頭。佢既鹹酥雞即叫即炸,雖然係炸既,但係冇多餘既脂肪,係怕肥又為食之選!

2019-06-11
2019-06-11 19 瀏覽
之前在分店吃過午餐,這次不如試試總店。餐廳較另一間細一點,但感覺更像身處台灣,牆上都掛著台灣的風景照片,還有些舊海報,挺有風味。台式滷水豆腐:外皮煙韌帶點脆口,吸盡滷水汁的味道,所以有點鹹,浸在湯麵吃有助減低鹹度。五香滷蛋:本以為那麼便宜的只是半隻滷水蛋而已,怎知有數片,不會馬虎。丸子鮮番茄湯麵:天氣悶熱,比較想吃些酸酸濕潤的開胃菜,所以選了番茄湯底的湯麵。材料包括花枝丸、貢丸,蔬菜、鮮番茄。本身一般湯底加入鮮番茄,再混上番茄醬;麵條扁扁的,帶點口感。丸子彈牙,貢丸方面反而肥豬肉的味道較出。另外飲品就跟餐點了杯豆漿,還可以揀選甜度、冰量,盡量滿足食客的喜好,挺貼心的。
之前在分店吃過午餐,這次不如試試總店。

放工喺附近想食個簡單晚飯,無意中發現左呢間台式小店,簡單裝潢又靜靜地,同朋友黎或者自己一個都岩。同朋友叫左一個湯麵同一個撈麵。個人比較喜歡食撈麵,個味道同隻麵都好夾。價錢合理,仲可以叫小食同台式飲品。

2019-05-31
2019-06-01 31 瀏覽
好耐無去哈豆食野啦原來轉左新餐牌轉得新餐牌即係有新野食啦比我睇到有葉月紅茶同萬戀豬腳即刻星星眼🤩緊係要叫來食下啦新菜式果然好出色豬腳爽脆彈牙一d 都唔肥膩佢個汁仲正令到豬腳好入味會食過番尋味我最愛既新竹米粉依舊出色撈米都係一樣正滷水蛋滷得好入味蛋白都不是白色了葉月紅茶新野喎即係叫番杯試食先今次加左椰果一睇都睇得出個茶色幾咁濃郁果然入口絕頂靚茶般個種茶既回甘掛齒既味道令人難忘嘆既感覺出哂來好放鬆心情既感覺

好耐無去哈豆食野啦

令人難忘
嘆既感覺出哂來
好放鬆心情既感覺

2019-05-31 38 瀏覽
😻觀塘的確是覓食的好地方😻特別工厦內更是美食集中地🥰不過今次就去平時較少的一邊搵吓台式嘢食😋食台式嘢點少得牛肉麵啊,所以我哋叫咗豐盛台灣牛肉麵🐮紅燒牛肉麵湯底入口濃郁😋選用牛𦟌部位,炆得十分入味,好厚身和入口易咬,同埋好有口感,配上粗麵就最適合不過啦😻配料還有貢丸、花枝丸、鹵蛋仲有油麥菜,材料非常豐富🥰見到啲咁靚嘅牛𦟌,就流曬口水🤤炆得好入味👍🏻好好食😋我問咗店員姐姐,有咩必食推介,她推薦我哋食五寶雜錦醬乾拌新竹米粉😻配料包括有雞翼、貢丸、花枝丸、台式香腸、豆卜、鹵蛋和油麥菜,啲新竹米粉撈匀所有醬之後,一食入口,好有驚喜,好惹味,真係堅好食👍🏻勁多新竹米粉😻😻蝦卷和台式香腸都好好食😋外脆內軟👍🏻黑糖鮮奶茶加珍珠,茶底好香,配黑白珍珠有兩種唔同口感,珍珠好煙韌😋鮮榨檸檬多多夠曬大杯,食完個麵可以消吓濟🍋檸檬味好濃好清新😻很欣賞餐廳係用點餐板點餐,可以循環再用,好環保,有時仲可以畫下畫,都幾有趣幾特別🤣餐廳座位好闊落,冷氣又夠凍,約埋三五知己上嚟食下野,吹下水都幾爽嫁😆晚上七點後要係停車場嗰邊入,入到停車場靠左邊行入去。見到電梯大堂向左轉坐𨋢💖坐𨋢上2樓轉左就會到達哈豆😻

見到啲咁靚嘅牛𦟌,就流曬口水🤤炆得好入味👍🏻好好食😋

勁多新竹米粉😻😻

蝦卷和台式香腸都好好食😋外脆內軟👍🏻

晚上七點後要係停車場嗰邊入,入到停車場靠左邊行入去。

見到電梯大堂向左轉坐𨋢💖

坐𨋢上2樓轉左就會到達哈豆😻
2019-04-26
  • 香酥腐皮蝦仁卷
2019-05-29 52 瀏覽
經過觀塘,見肚餓就揾左間台灣餐廳食下午茶,佢冇下午茶餐 ,但係散叫小食 ,都可以好健康1. 山賊燒雞翼 (4隻 $30)雞翼係鹵水過嘅 ,上面會有啲黑芝麻,蔥,同另一種醬 ,少少甜 ,好味呀2. 魚鬆肉燥時菜 $26叫個菜,多纖維 ,又唔洗淨係好似食四隻雞翼咁少。 嗰日嘅時菜係生菜 加埋肉鬆 冇咁dry3. 梅子綠茶山粉圓 $20本身以為山粉圓係好似芋圓嗰啲咁 但原來好似奇亞籽咁 而且原來都好有營養 熱量低 又可以補鈣 同抗氧化 係減肥嘅食物

1. 山賊燒雞翼 (4隻 $30)

山賊燒雞翼

2. 魚鬆肉燥時菜 $26

魚鬆肉燥時菜

3. 梅子綠茶山粉圓 $20

梅子綠茶山粉圓

2019-05-27 29 瀏覽
環境:店內卻有充滿著台灣風味既內涵,牆上掛滿台灣特色照片以及舊電影海報。服務💁🏼‍♀️:4/5   呢絕對俾嘅贊 店員好好 價錢💰:3/5   價格不算貴 菜式很多 有特色食物質素🍝:4.5/5  賣相靚啦,水平都有一定的水準。菜單:紅燒牛肉肉燥飯,睇到都有食慾la 牛筋軟滑有口感,整體味道不錯。台灣牛肉麵,牛展大大舊,朋友話都好淋好入味, 呢個湯就好清甜。。。。整體🙆🏻‍♂️:4/5  呢間餐廳確係唔錯,下次再嚟
價錢💰:3/5   價格不算貴 菜式很多 有特色
食物質素🍝:4.5/5  賣相靚啦,水平都有一定的水準。
整體🙆🏻‍♂️:4/5  呢間餐廳確係唔錯,下次再嚟
環境氣氛像置身台灣,食物質素和員工態度大致滿意,魚肉鬆麵和附送的葉月紅茶有驚喜,葉月紅茶有一點點像涼茶的味道,有種消滯的感覺,另外點了一個飯 中規中矩算不錯,雞翼醬汁幾開胃
環境氣氛像置身台灣,
食物質素和員工態度大致滿意,
魚肉鬆麵和附送的葉月紅茶有驚喜,

葉月紅茶有一點點像涼茶的味道,
有種消滯的感覺,

另外點了一個飯 中規中矩算不錯,

雞翼醬汁幾開胃

2019-05-16 50 瀏覽
前幾日long weekend本身plan咗去台灣,點知最後去唔到,惟有喺香港食台灣野😋食店既食物名帶有濃濃既台灣味道~睇完餐牌之後決定點逢甲鹹酥雞肉燥飯($56)加蝦仁$8,飲品就飲加$18既青蛙撞奶(即係珍珠黑糖鮮奶)鹹酥雞、肉燥同蝦仁三樣入面,自己最鍾意係逢甲鹹酥雞,好有台灣夜市風味,粉漿唔算厚,但炸得好脆,食落仲熱辣辣,裏面既雞肉柔嫩,肉汁豐腴🤤加咗8蚊點酥炸蝦仁卷,味道都唔錯。青蛙撞奶可以自己決定甜度同溫度。夜晚唔想飲凍奶,所以點咗常溫,溫度會偏高;甜度就要少甜,啱自己口味。最特別係原來佢入面係有2種珍珠~

食店既食物名帶有濃濃既台灣味道~

加咗8蚊點酥炸蝦仁卷,味道都唔錯。

是日小肥趁返工前黎觀塘幫朋友拎野🙈拎完適逢Lunch Hour😆還掂小肥未食野又近近地🤪一於黎返尋味醫下肚先☺️🇹🇼💭🍴以簡約既門面示人既哈豆😋🍴店內卻有充滿著台灣風味既內涵😆🇹🇼牆上掛滿台灣特色照片以及舊電影海報☺️以至裝潢格局設計都仿如進入台灣某角落食店☺️如果喺牆上標埋各款野食同價格就更地道了😆抅起小肥無盡童年喺台灣既回憶🙇🏻‍♂️☺️呢度除左午市亦有晚市供應☺️😋🍴以滿足唔同時段既食客😆🍴紅燒牛肉肉燥飯(另外加配香腸)小肥兒時好鍾意叫多啲牛筋🐮😆🙌🏻個人比較喜好牛筋軟滑既口感☺️採用牛展部位更加爽口🤤牛展煮得嫩腍夠哂入味😋而肉燥飯更係小肥由細到大既最愛🍚😚🙇🏻‍♂️🐷經慢火細熬富鹹香既魯肉汁☺️魯肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷淋上飯中每一口都回味在心☺️🍚而另外加配既香腸充滿著豬肉既甘油香🤤肉燥時菜當燙「A」菜配肉燥🥬🐷(台灣住嗰陣唔知點解啲人將生菜都係講A菜🥬🤪)就成為台式正宗燙青菜配搭🥬滷肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷嫩綠既唐生菜淋上濃郁既滷肉汁😆食落更加香味Juicy🥬😆
是日小肥趁返工前黎觀塘幫朋友拎野🙈

抅起小肥無盡童年喺台灣既回憶🙇🏻‍♂️☺️
呢度除左午市亦有晚市供應☺️😋🍴
以滿足唔同時段既食客😆🍴

紅燒牛肉肉燥飯
(另外加配香腸)
小肥兒時好鍾意叫多啲牛筋🐮😆🙌🏻
魯肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷
淋上飯中每一口都回味在心☺️🍚
而另外加配既香腸充滿著豬肉既甘油香🤤

當燙「A」菜配肉燥🥬🐷
(台灣住嗰陣唔知點解啲人將生菜都係講A菜🥬🤪)
就成為台式正宗燙青菜配搭🥬
滷肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷
嫩綠既唐生菜淋上濃郁既滷肉汁😆
食落更加香味Juicy🥬😆

2019-05-15
肉燥時菜
今日就入咗觀塘區傾生意,因為都唔太熟觀塘啦,就順便問埋嗰客嘅附近有咩食可以推介啦,佢就介紹咗哈豆呢間餐廳俾我,係工業大廈,於是就去咗我睇完menu叫咗一個逢甲鹹酥雞肉燥飯,份量望落去都多,肉燥鋪滿,鹹酥雞食落好有口感,又好鹹,幾好食,仲有條細嘅台灣腸,中和返嗰鹹味,佢可以分套餐同單點,套餐就會有野飲,啲鹹酥雞大小都差唔多,唔會話特別多,特別少,呢間餐廳確係唔錯,下次再傾生意,可能都會食多次呢間,呢間唔錯嘅選擇

2019-05-15 24 瀏覽
今日出咗觀塘成業工廠大廈嗰到拎之前訂咗嘅波衫,又撞正晏就,我又有啲肚餓,之後就見到呢間哈豆啦,係工廠大廈入面,食台灣野,於是我就入咗去我見有啲都幾特別下,我就叫咗一個山賊燒雞翅肉燥飯套餐,飲品有紅茶、綠茶、豆腐紅茶同豆腐綠茶,加珍珠只需要4蚊,其他飲品則補差價,之後嗰山賊燒雞翅肉燥飯,好似手撕雞咁,可以做到一啖雞一啖飯,有菜有蛋好入味,肉燥同啲雞好夾好咸好夠味,食完剛剛好飽,唔錯,哈豆為工廠區帶來美食

2019-05-12 33 瀏覽
今日朋友在觀塘放工,晚餐時間就在附近找野食,知道觀塘有很多工廈樓上美食,就去到富利工業大厦3樓Doctor Bean試吓。上到去見大大個鐵門,入到去又唔同,見到好多應該是老闆畫的名畫,其實我覺得好可愛。。坐低諗左一陣,就點了豪華刀客牛肉湯麵,走心牛肉蕃茄湯麵,紅油生菜水餃,飲品就點了黑糖薑母茶和阿華田豆漿。他們枱上有張落單紙,寫抵然之後交比店員就可以落單了。這個就是牛肉蕃茄湯麵,湯底蕃茄味很濃,和麵條一起食超好吃。這個豪華刀客牛肉湯麵,古早味湯底好好,大大舊牛肉超抵食。

這個就是牛肉蕃茄湯麵,湯底蕃茄味很濃,和麵條一起食超好吃。

這個豪華刀客牛肉湯麵,古早味湯底好好,大大舊牛肉超抵食。
2019-05-07 47 瀏覽
向來有聞觀塘多美食,今次男朋友就帶我去左食摯愛的台灣菜!其實我都係第一次聽呢間鋪頭,因為過左繁忙時間,所以都多位,地方不大但氣氛幾好,坐得亦都舒服,佈置都好精細同可愛~我叫左個小香腸肉躁乾拌麵,男朋友叫左個咸酥雞肉躁飯,再叫多左個時菜,飲品就叫左珍珠綠茶~份量足夠而且味道都唔錯,仲好過一啲連鎖式的台灣茶餐廳!男朋友有時開ot都會來呢度買外賣番去食~絕對值得一試!🤩
向來有聞觀塘多美食,今次男朋友就帶我去左食摯愛的台灣菜!