2019-06-14
今日同朋友嚟到觀塘呢間台灣料理試吓 觀塘食嘢不嬲都出名平靚正平時都幾常黎呢邊食野 但係工廠大廈入邊水準唔錯嘅餐廳真係少之又少今次嚟到呢個地點比較入但係水準幾好嘅隱世餐廳🍴試下嚟到呢度首先叫咗餐牌上面嘅特別嘅嘢飲蜂蜜檸檬山粉圓 其實係蜂蜜檸檬加返少少嘅蘭香子 好健康飲落都幾Fresh葉月鮮奶茶原本以為只不過係珍珠奶茶走珍珠嘅味道但係飲落去有啲特別同佢呢度嘅珍珠奶茶係唔同嘅味道所以叫呢個同珍珠奶茶味道都唔會重複蜂蜜仙草普通蜂蜜仙草青蛙撞奶其實係珍珠奶茶質素都唔錯幾好飲以上所有嘢飲我哋都叫咗少甜感覺可以接受建議大家都叫少甜小食我哋叫咗清境和牛薯餅 $22平時台灣餐廳好少見食落去幾特別薯餅嘅味道都濃鹹酥雞肉燥乾拌麵 $56基本上去親台灣餐廳指定動作一定要試吓佢哋嘅鹽酥雞 呢度雞嘅份量都算多 另外值得一提嘅係佢哋每一碗麵就算麵底一樣但係 湯底唔同食法唔同出嚟嘅味道都唔一樣各有特別豐盛台灣牛肉湯麵 🍜$72聽個名都知道到多菜 呢個面分別有牛肉墨魚丸同埋貢丸 一人一碗食嘅話都夠餸幾抵食唔係剩係得兩塊牛肉台灣沙茶乾拌麵$60個人比較鍾意呢個湯底可能本身比較鍾意食撈嘅嘢 沙茶撈麵幾好食 同平時食開嘅肉燥
今次嚟到呢個地點比較入但係水準幾好嘅隱世餐廳🍴試下
平時台灣餐廳好少見食落去幾特別薯餅嘅味道都濃
鹹酥雞肉燥乾拌麵 $56
豐盛台灣牛肉湯麵 🍜$72
台灣沙茶乾拌麵$60
個人比較鍾意呢個湯底可能本身比較鍾意食撈嘅嘢 沙茶撈麵幾好食 同平時食開嘅肉燥5同 唔會同其他台灣鋪頭一模一樣有啲特色嘢食下 但係呢個平啲自然少菜啲 如果有個豐盛台灣乾拌麵就好啦
路邊攤香腸肉燥飯 $56
呢個都幾大碟不過個人就比較鍾意食麵鍾意食小香腸同蕃嘅朋友可能就會好鍾意食呢個啦
台灣滷水拼盤 $42
入邊有滷水蛋豆腐牛肉等等呢個價錢來講都算係可以一戰 份量唔會太多價錢啱啱好
幾個人share啱啱好 最緊要係價錢合理食落又唔伏! 對得住荷包👍🏻
總括嚟講覺得今次嚟到呢間台灣餐廳食價錢好親民同一時間食物嘅質素亦都唔錯 唔會係好耐先食一次嘅價錢 可以係經過食吓親民嘅餐廳平時黎呢度食晏夜晚 平得來又可以坐下傾吓計唔會好似其他西餐廳咁趕住走 🍴👍🏻