2023-08-12 565 瀏覽
去完又一城,好有閑情逸致行去石硤尾,尋找以前返part time放飯嘅回憶~去到餐廳,風味依然~來自五湖四海嘅朋友,仍舊喺到打躉~餐廳嘅鑊氣仍然飄逸~🔹明太子炒飯🔹 超香,好有鑊氣,黃金色炒飯粒粒分明!雖然材料只有蟹柳,蛋,葱同明太子粒,但食落都好滿足,食功架都夠~好味~👍🏻🔹炸脾薯條🔹份量都大,雞脾好夠味,保留到入面肉汁,波浪薯條炸得乾身,唔會太油膩~🔹凍朱古力🔹點解無cream嘅?!不過朱古力味超濃,但又唔會苦~不過會好飽肚~
[石硤尾 - 鑊氣餐廳]

去完又一城,
好有閑情逸致行去石硤尾,
尋找以前返part time放飯嘅回憶~
去到餐廳,風味依然~
來自五湖四海嘅朋友,
仍舊喺到打躉~
餐廳嘅鑊氣仍然飄逸~

🔹明太子炒飯🔹
超香,好有鑊氣,
黃金色炒飯粒粒分明!
雖然材料只有蟹柳,蛋,葱同明太子粒,
但食落都好滿足,

保留到入面肉汁,
波浪薯條炸得乾身,
唔會太油膩~

🔹凍朱古力🔹
點解無cream嘅?!
不過朱古力味超濃,
但又唔會苦~
不過會好飽肚~
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【石硤尾人氣大排檔|南山邨必食回憶地標🚩】🐨火焰蜜椒牛柳粒 $118推薦度:⭐️⭐️⭐餐廳招牌菜打卡必叫,先係錫紙兜裝上枱喺你面前點火興熱個餸🔥先滿足你嘅視覺享受~黑椒牛柳粒醃得好濃味,不過小編就覺得韌咗少少🙈反而個薯仔外面包咗層蜜糖,外脆內粉好好食😚.️🐨風沙雞 半隻$148推薦度:⭐️⭐️⭐⭐隻雞煮到好嫩滑,外面雞皮炸脆,加埋脆蒜食就好惹味....🐨炸饅頭 $58推薦度:⭐️⭐⭐⭐️唔好以為炸饅頭好易整要好食,其實好難😥佢做到外脆內軟唔會死硬,亦無吸晒啲油,好似小編咁鍾意食炸饅頭嘅,就一定要試吓🤪.🐨凍忌廉朱古力 $28推薦度:⭐️⭐⭐飲得出係開朱古力粉沖嘅,但佢加咗忌廉,令到本身偏淡嘅朱古力輕輕提高返個甜味,而且入口更加滑溜順口,唔係特別話必試但的確比一般茶餐廳高質🍫-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----品香樓中西風味餐廳📍地址:石硤尾南山邨南山商場平台204-205及210-213 號舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5💰人均價格:$100-150🪸環境:👾👾👾🗣️服務:👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡💡🛠️分類:#HTB石
.#foodie #hk #hkfoodie
#HTB美食推介
【石硤尾人氣大排檔|南山邨必食回憶地標🚩】
🐨火焰蜜椒牛柳粒 $118
推薦度:⭐️⭐️⭐
️🐨風沙雞 半隻$148
推薦度:⭐️⭐️⭐⭐
隻雞煮到好嫩滑,外面雞皮炸脆,加埋脆蒜食就好惹味...
🐨炸饅頭 $58
💰人均價格:$100-150
🪸環境:👾👾👾
🗣️服務:👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB石硤尾 #HTB中菜 #HTB大排檔 #HTB朱古力
#石硤尾美食 #石硤尾 #南山邨 #中菜 #大排檔 #朱古力 #風沙雞 #美食推介
  • 火焰蜜椒牛柳粒
  • 風沙雞(半隻)
  • 炸饅頭
2023-08-03 404 瀏覽
好耐無嚟過啦😆😆😆咁岩經過就同朋友坐低食少少野👍🏻味道唔錯,價錢又抵,唔錯唔錯👍🏻👍🏻👍🏻呢家都仲見到唔少人嚟食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-07-29 263 瀏覽
天氣咁熱,正正常常隨便食個下午茶,加杯凍飲已經冇要求。食物質素唔係今次食評重點,免費加料同火氣十足的服務態度,相信係呢間店既特色之一。食到咁上下先發現,原來加送鮮炸蟑螂即刻叫個收銀呀姐黎睇。呀姐應該見慣大場面,佢一望,搵隻手碎左2下就掉左落地。佢好冷淡加高傲咁問隻野邊到黎,你地想點,一句唔好意思都冇。佢仲非常好心地話換過啲薯條俾你,但錢就照收,真係好窩心。隻野岩岩先係啲油炸死,你再炸幾多都唔食啦,個呀姐再話咁唔收你食物錢,但凍飲錢跟正價照收(24大元),真係好窩心x2。 朋友堅持唔會比油炸蟑螂個餐錢,呀姐立即盡責地將所有食物同飲品一下收走哂,並附送黑面一塊。夏日炎炎,餐廳似乎想加旺客人火的感覺。我就唔會有下次,但想挑戰自己個胃既人不仿一試,祝各位好運!
天氣咁熱,正正常常隨便食個下午茶,加杯凍飲已經冇要求。

食到咁上下先發現,原來加送鮮炸蟑螂

夏日炎炎,餐廳似乎想加旺客人火的感覺。

我就唔會有下次,但想挑戰自己個胃既人不仿一試,祝各位好運!

2023-07-24 301 瀏覽
呢度咁旺,但平日宵夜都有做優惠嫁打開餐牌即刻見到蠔仔肉碎泡飯,即點,諗住五十幾蚊,份量應該唔多,點知一黎到係一大湯碗,再加上有好多蠔仔😵,湯底味道剛剛好,加上胡椒粉,真係食清晒(要兩個人)古早味魷魚魚係阿爸點既,佢話食番以前既味道,面豉醬既味道調得適中,配上凍既水魷魚,完全唔會滯沙拉骨同黑椒牛柳都係招牌菜,都做得幾好配料款式又多,試到唔同配搭雖然係坐滿客,但上菜速度都快,又熱,真係難得,呢度應該會變我既飯堂😃
呢度咁旺,但平日宵夜都有做優惠嫁
沙拉骨同黑椒牛柳都係招牌菜,都做得幾好
配料款式又多,試到唔同配搭
雖然係坐滿客,但上菜速度都快,又熱,真係難得
,呢度應該會變我既飯堂😃
2023-07-22 349 瀏覽
行到好肚餓,忍唔住走左入去網評出名的南山邨品香樓醫肚。這店在娘家附近,以前成日幫襯系好食既😎。這𥚃位於南山邨街市樓上,系附近學生飯堂。這𥚃地方大,卡位多。有格板圍👍🏻。叫左個茶餐‘干燒伊面’加熱奶茶,正常size,正常味道,杯奶茶普通有澀味!要叫先有水供應。總括來講只系一個好普通醫肚地方無乜特別。
干燒伊面
2023-07-22 280 瀏覽
唔知大家有冇聽過品香樓呢❓係南山村好出名啊 好早已經排晒隊啦🚶🏻🚶🏻‍♀️🚶‍♂️🚶🏻🚶🏻‍♀️🚶‍♂️裝修有啲似傳統大排檔 但係味道好好‼️有時經過九龍塘諗唔到食咩 都可以試下啊💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️🍚🍚🍚🍚一品香辣雞煲(半隻)🌶🥵 ($133)🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️兩個人叫左半隻雞試吓🙋🏻‍♀️唔太食得辣 所以就叫左小辣辣度適中🌶️ 好好食😋如果食得辣嘅朋友 可以揀中辣🌶️🌶️ 或者大辣🌶️🌶️🌶️雞嘅分量足夠🫃🤰🏻 而且都多肉🍗 唔會淨係得啲骨🦴🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♀️但比較偏鹹🧂沙嗲金菇肥牛煲🐮🥘 ($113)除咗有沙嗲 仲有XO醬可以揀🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都鐘意沙嗲 所以今次就試吓沙唑先一上碟就見到個煲🍲 出哂煙💨大家記得要撈匀 如果唔係啲粉絲就會痴底㗎啦不如都要小心熱啊🥵⚠️肥牛份量多🐄 而且好大塊 大大塊一啖食好正啊😋😋而且粉絲好入味🍜 索哂啲沙嗲味

唔知大家有冇聽過品香樓呢❓
裝修有啲似傳統大排檔 但係味道好好‼️
有時經過九龍塘諗唔到食咩 都可以試下啊💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️

🍚🍚🍚🍚
一品香辣雞煲(半隻)🌶🥵 ($133)
🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️兩個人叫左半隻雞試吓
🙋🏻‍♀️唔太食得辣 所以就叫左小辣
辣度適中🌶️ 好好食😋
如果食得辣嘅朋友 可以揀中辣🌶️🌶️ 或者大辣🌶️🌶️🌶️
但比較偏鹹🧂

沙嗲金菇肥牛煲🐮🥘 ($113)
除咗有沙嗲 仲有XO醬可以揀
🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都鐘意沙嗲 所以今次就試吓沙唑先
一上碟就見到個煲🍲 出哂煙💨
大家記得要撈匀 如果唔係啲粉絲就會痴底㗎啦
不如都要小心熱啊🥵⚠️
肥牛份量多🐄 而且好大塊 大大塊一啖食好正啊😋😋
而且粉絲好入味🍜 索哂啲沙嗲味
2023-07-17 431 瀏覽
相信大家講起石硤尾嘅餐廳,一定不得不提南山邨品香樓。今日就約咗屋企人嚟到南山邨品香樓試試嗰啲鑊氣小炒! 椒鹽九肚魚 椒鹽九肚魚炸到非常香口,而且份量都好多,就算唔洗點任何醬汁,都夠曬味呀!菠蘿咕嚕肉 菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜非常好送飯,而且炸到脆卜卜,入邊亦都保留到肉汁,都係一個推介之選。 風沙雞 風沙雞果日食就不過不失喇。金黃色嘅外表配上粒粒蒜粒,炸到皮薄香脆。啖啖肉,而且味道唔差,唯一一樣要改善就係上菜嘅時候已經凍咗啦。 啫啫通菜煲 啫啫通菜煲食落極有鑊氣!咸香嘅味道相當濃郁,不過淡口味嘅朋友注意啦,呢一個就未必啱你哋啦。 凍朱古力 呢度嘅凍朱古力出曬名呀,一場嚟到冇理由唔試呀。賣相就非常吸引啦,一大堆忌廉喺上邊,飲落亦都非常濃郁,十分推介嘅!

風沙雞

啫啫通菜煲

2023-05-30 1034 瀏覽
應該十年前來過這𥚃吃飯, 當時的味道已經全忘記了, 剛巧到訪南山邨就再來回味一下。 餐廳實際是高級版大排檔, 有不少小炒餸菜, 由於我跟朋友只有兩個人, 已經正值下午茶時間, 所以都只點了些炒粉麵。魚香茄子炆米 $44即叫即煮, 上碟時熱騰騰的, 魚香茄子一般都很油膩, 這碟炆米完全沒有這個問題。而且米粉有非常濃郁的咸香味, 豬肉粒很多, 吃完米粉還剩一大堆豬肉粒, 非常足料! 唯一缺點是會越吃越咸 😅乾炒牛河 $44同樣是熱騰騰的, 比炆米油膩, 味道不錯, 比一般茶餐廳多了份鑊氣, 只是部份牛肉比較韌。餐廳內好像分開三邊, 所以座位與座位之間都有少許距離, 雖說是高級大排檔, 也不會有什麼豪華裝潢, 但整體可以接受, 尤其食物, 下次可以再回味它的小炒😊
魚香茄子炆米 $44
乾炒牛河 $44
乾炒牛河
2023-05-21
2023-05-26 3782 瀏覽
數石硤尾南山邨最為人熟悉的美味,「品香樓」絕對是數一數二的存在。這一天,我就在這南山邨最有名的港式街坊餐廳吃了一頓久違了的美味午餐。除了從星期一到星期日每天都會換款的「午市特價快餐」外,這餐廳固定不變的五款「特色菜飯餐」($46)是我在這裡吃午餐的心水選擇,喜歡它的菜飯,即使菜飯較油,味道卻好。而這一天,我就在「菠蘿咕嚕肉」、「南乳雞中翼」、「蜜桃沙拉骨」、「京蔥牛仔骨」和「椒鹽豬扒」五款配菜中揀了最後一款,以「椒鹽豬扒菜飯」做我的午餐。這天我來得早,大部分來此吃午餐的客人都還未到,我的菜飯很快便已送上,這菜飯除了五小件十分惹味但稍有點鹹的椒鹽豬扒外,還有數條爽嫩的小棠菜作為陪襯,加上有點油但極多菜的菜飯,已是既飽肚又好味的碟頭飯。在這餐廳吃東西不點它的招牌飲品「凍朱古力」(餐凍飲+$3)喝實在說不過去。沒有下白滑忌廉的「凍朱古力」雖然已是少甜版,味道仍然十分不錯,香濃甜美,解渴好味。這午餐雖然簡單,卻甚是滋味。

這午餐雖然簡單,卻甚是滋味。
  • 凍朱古力
2023-05-26 779 瀏覽
永遠都大排長龍嘅食肆,不過似乎唔太適合兩個人去食「雖然同枱都有幾pair 人」兩個人食唔到幾多,叫到嘅餸實在好有限,三個又太多兩個又唔夠。有啲佢想食我又唔想食(炸豬手),有啲我食得佢又唔食得(西蘭花🥦/豆腐⋯⋯)選擇就更加缺乏終於我哋揀咗火焰牛柳粒同埋糖醋桂花魚。其實分量都幾多,不過夾來夾去都係呢兩樣餸囉!如果可以同隔籬枱share一齊食就好啦 (佢哋有叫到豬手,我朋友不知幾羨慕 )火焰牛柳粒上枱先幫我哋點火,見到人哋叫啫啫通菜都係上枱先將碟菜放落個砂煲度,好有視覺同聽覺嘅享受。牛柳粒煮得好琳,有蜜糖嘅甜,亦都有黑椒既辣,好惹味,淨係食餸就會比較鹹,係食到最尾碟底嗰啲油有啲恐怖😱糖醋桂花魚,因為印象中平時都係一圍枱人一齊食一條魚,仲要係食上海菜嘅時候點嘅一樣餸,有埋松子,而家兩條友食一條魚好似有啲誇張,酸酸甜甜好送飯,不過都係意思意思食少少飯。

火焰牛柳粒  糖醋桂花魚
石硤尾_品香樓9:30後 宵夜價!係9:30 都勁多人的餐廳,星期五晚圓枱吾洗等位,我地等卡位,第二張就到我地。叫餐後好快就上菜。小食,free,上次係魚皮花生,吾知係咪每日不一樣呢。明太子抄飯,炒到粒粒分明,入面都係d 平價蟹柳條,但有穫氣,宵夜份量都同晚餐份量一樣。勁有穫氣黑椒牛柳抄烏冬,有煙咁出餐,份量不少。蜜椒牛柳粒,望落下細細碟以為好少,但都有15 16粒,好林好好味。係會再encall 的餐廳,抵食平民聚會好去處。
石硤尾_品香樓

9:30後 宵夜價!

小食_送

小食,free,上次係魚皮花生,吾知係咪每日不一樣呢。

明太子抄飯

黑椒牛柳抄烏冬
勁有穫氣黑椒牛柳抄烏冬,有煙咁出餐,份量不少
蜜椒牛柳粒

係會再encall 的餐廳,抵食平民聚會好去處。
小食_送
明太子抄飯
黑椒牛柳抄烏冬
蜜椒牛柳粒
  • 火焰蜜椒牛柳粒
2023-05-04 1397 瀏覽
屹立不倒多年,必然有佢過人之處。對上一次食嘅時候,已經係三四年前第一次同一大班朋友來,記憶中都覺得味道唔錯嘅~今次同屋企人突然間想食一啲小炒中菜,有一啲老字號已經慢慢變咗唔好食,甘岩突然腦海中諗返起依一間,所以決定專程揸車過嚟食,喺南山邨有時租停車場$19/小時(不過就冇free parking)椒鹽九肚魚 魚香茄子煲(有驚喜,食得到真正嘅魚香既味道)菠蘿咕嚕肉火焰蜜椒牛柳粒明太子炒飯凍朱古力雖然order嘅都係一啲招牌菜,但係味道真係唔錯,價錢雖然唔算好平,但係對得起呢個價錢~P.S 此店收現金(要知道喺現今淨係收現金嘅舖頭,即係代表唔憂做😂)的確當日平日星期二到7:30時已經係九成滿座了,就知道佢咩料啦😌唯一要彈嘅就係我當日張枱沒有清潔好 枱面有好大疊污跡,叫咗侍應嚟,佢求其抹一抹左一邊就走左😐
屹立不倒多年,必然有佢過人之處。

魚香茄子煲
(有驚喜,食得到真正嘅魚香既味道)

2023-04-29 611 瀏覽
今次去品香樓叫左每次都必食嘅蒜蓉開邊蝦蝦蒸糯米飯、南乳雞翼同薑蔥蠔煲😋😋😋,真係好有風味,而且份量都算足夠🙌🏻🙌🏻!蒜蓉開邊蝦蒸糯米飯嘅糯米飯好油潤,亦好有蒜蓉咪,啲蝦嘅份量都好足夠👍🏻👍🏻!兩個人食仲可以打包。另外,南乳雞翼係炸到脆卜卜雞翼都係滑身嘅,唔好炸到乾晒所以都好啱feel 㗎!最後講過薑蔥蠔煲,隻隻蠔都煮到啱啱好,唔會太乾身變咗蠔豉!咬落去仲有啲汁咇出嚟tim,我最怕啲豪煲會落生粉,咁呢間又冇喎食落去都特別Fresh㗎!唯一美中不足,就係啲嘢飲冇以前咁好飲囉,我叫咗杯阿華田紅豆冰,就比較淡同埋多水啦,以前我記得佢沖嘅朱古力係冇得輸㗎,好溶同埋好重朱古力味,希望佢哋會改進下啦,其他嘢都抵推啊

2023-04-14 919 瀏覽
外出石硤尾工作,不知附近有咩好食,同事帶了我去他們常去的茶餐廳,他們說價錢實惠,而且好食😋餐牌上有較少見到的菜式,我叫了個蜜桃沙拉骨菜飯,貌相一流,味道不錯,值得推介👍🏻而且服務員有禮,也很快手,good👍🏻
而且服務員有禮,也很快手,good👍🏻
2023-03-27
  • 蜜桃沙拉骨