今次係DAYOFF行山之日,行完好肚餓就諗起學生飯堂之一- 品香樓。熟悉又一城大學既朋友應該都熟悉依一間老字號- 「品香樓」就好似人生名言「依家唔做,等幾時?」一樣,我同兩位朋友都心諗:「依家唔食?等幾時?」,抱著想食就衝左去食既心態到達品香樓啦!//由於非常喜歡食香口食物既關係,係前菜,我地就已經叫左椒鹽魷魚啦當然,等佢一上台,熱騰騰既時候,就可以開始品嚐依個美味啦! 炸粉唔多,好香口,而且份量十足 (食物份量十足係依間餐廳好多食物值得一讚既優點) ! 而且好鍾意魷魚入面軟綿綿呀  ($70-80) //另外,因為想撈汁食飯,所以我地叫左「沙律醬牛仔骨」。識食既朋友一定知道,餐廳既肉類食物都係分價位架,通常都係雞平D﹑豬貴少少﹑牛再貴多DD。所以出去食飯都預左洗錢既情況下,好多時我地都係會食牛架今次都係份量十足既情況下,雖然骨都偏大,但勝在都多件,所以三個人食都OK既。($70-80)//另外要特別一提佢地既「南乳炸豬手」,都係好好好好味呀佢依隻豬手係炸過架,所以無傳統既一種痴粒粒既感覺。大大舊,而且好好咬口 ( 證明係新鮮既) ! 而且雖然炸過,但都好入南乳味,所以依一味都算係「品
  ($70-80) //
另外要特別一提佢地既「南乳炸豬手」,都係好好好好味呀
佢依隻豬手係炸過架,所以無傳統既一種痴粒粒既感覺。大大舊,而且好好咬口 ( 證明係新鮮既) ! 而且雖然炸過,但都好入南乳味,所以依一味都算係「品香樓招牌菜」大家諗唔到係甘多菜式到簡咩好,不仿試一試佢地既南乳炸豬手啦! ($70-80) !
2019-09-11
15 分鐘 (堂食)
  • 南乳炸豬手
2019-09-16 457 瀏覽
今日同朋友去左九龍塘行街 行完後去左舊同事介紹過品香樓晚飯 又一城行去唔算好遠 大概15分鐘左右 去到見到都好多年青人黎食 多數都一班人 我地8點左右拎飛 兩個人都等左40分鐘左右先有位 安排左二人卡位比我地 天氣好熱~~我地等到出哂汗!即刻叫兩杯凍朱古力奶降下溫先😅我地叫左黃金蝦、火焰牛柳粒、南乳雞翼同明太子炒飯 好好味啊 我地兩個都清哂d野 冇浪費到😁朋友都讚 話冇介紹錯!係等位熱d啦 冬天黎食應該會好d ge 希望下次可以一班人黎食 再試多d野🤤

去到見到都好多年青人黎食 多數都一班人

2019-09-08
40 分鐘 (堂食)
2019-09-15 298 瀏覽
🍲 高質中菜系列 🤭▫️餐廳:品香樓中西風味餐廳Ban Heung Lau▫️地點:石硤尾南山村南山商場平台204-205及210-213號舖港鐵石硤尾站 B1 出口, 步行約5分鐘▫️營業時間:星期一至日 06:45 - 00:00▫️價錢:~$100+—美味:🍲🍲🍲🍲環境:🍲🍲🍲👀等候需時價錢:💰💰💰💰📍只可比現金—一大班人想食中菜但係唔想去茶樓?🤣🤭品香樓係好出名既中菜廳🤭好多小炒都好高質🤤🌟📍火焰蜜味牛仔骨$98🔥係必食🤣甜甜地既牛仔骨好易入口🤤仲有堆火係下面燒緊,熱辣辣之餘,味道一流📍菠蘿咕嚕肉$92同樣高質,菠蘿好新鮮之餘好甜🤤配埋香脆咕嚕肉好夾,食3、4舊都唔夠📍南乳炸豬手$98超級脆,而且冇豬味💕除咗舊骨全部都可以食晒🤤仲有個皮燒得好脆同香📍魚香茄子煲 $88茄子煲得夠軟🤣配埋肉碎好好送飯🔥仲要好夠熱📍蒜蓉炒勝瓜 $78蒜蓉煮得好香🥒而勝瓜唔會太軟🌟拼埋一齊食口感不錯📍椒鹽鮮魷$108鮮魷魚住得好脆口👀🔥唔會好多油而且乾身🌟加埋炸蒜味道不錯—#好西 #品香樓 #石硤尾#南山邨 #雞軟骨 #火焰牛排 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #f
🍲 高質中菜系列 🤭

📍蒜蓉炒勝瓜 $78
蒜蓉煮得好香🥒而勝瓜唔會太軟🌟拼埋一齊食口感不錯

📍椒鹽鮮魷$108
鮮魷魚住得好脆口👀🔥唔會好多油而且乾身🌟加埋炸蒜味道不錯

#好西 #品香樓 #石硤尾#南山邨 #雞軟骨 #火焰牛排 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #ramen #japan #Eeeeeats #foodphotography #foodporn #foodie #forkyeah
2019-09-12 422 瀏覽
今天和一個很久沒有見面的朋友吃飯,由於他在又一城上班,等他下班後,我們一起走大概10分鐘左的路程,到了石硤尾有年輕人飯堂之稱的品香樓吃飯!由於我們只有兩個人,每人點了一碟餸朋友點了這個沙拉排骨,其實他並沒有在餐牌上看到,只是在網上看到有人推薦這一餸菜,他很想試!看到沙拉骨後,便覺得物超所值,因為很大碟呀,然後排骨亦很香口,只是有一兩塊比較難咬!而我便點了最普通的魚香茄子煲,亦沒有失望,很熱,很香!最後每人都點了一碗白飯,吃得很飽很滿足!

前菜,花生一碟

由於我們只有兩個人,每人點了一碟餸

蜜桃沙拉骨

魚香茄子煲

而我便點了最普通的魚香茄子煲,亦沒有失望,很熱,很香!

白飯

最後每人都點了一碗白飯,吃得很飽很滿足!

2019-09-12
5 分鐘 (堂食)
前菜,花生一碟
蜜桃沙拉骨
魚香茄子煲
白飯
2019-09-08 1062 瀏覽
潛完水,大家都超級肚餓既時候一定要醫飽個肚先返屋企啦,由於大家住既地方太散,所以我地要搵個中間位,就揀左石硤尾既品香樓,品香樓附近係city u 好多學生都黎e 間食飯,就算已經去到10點幾,都係好多人,我地黎到都排左陣隊一坐低,哥哥就會拎d花生小食比我地食住等,花生脆身,雲耳就normal la凍朱古力一定必點,但今次有d 失望,朱古力味唔夠濃朋友叫左鴛鴦可樂,我未試過試左一啖,佢用咸檸加鮮檸去搭可樂,又幾好飲宵夜黎食d 價錢好親民,水魷,熱辣辣天氣食凍冰冰既野就最好不過,辣醬撈得好味,正蜜餞牛柳粒,份量唔算多,但蜜糖味濃,牛柳粒夠林身同有牛香味一定要叫南乳豬手,南乳味好出,好香,豬手皮香脆,鐘意南乳朋友冇得唔叫明太子炒飯,so far so good,但可以有其他選擇XO 蘿白糕,好香好夠味,XO落得唔吝嗇,蘿白糕煎得夠香,唔濕身黃金豆腐,樣就真係麻麻地,食落都一般般,唔夠外脆內軟蠔仔粥,蠔仔份量都多,但味道就差左小小,唔夠梅菜香味同咸味,水汪汪但4個人叫咁多野食都係平均13X 幾蚊鬆d,宵夜黎講算滿足

凍朱古力

凍朱古力一定必點,但今次有d 失望,朱古力味唔夠濃

鴛鴦可樂

水魷

蜜餞筆柳粒

蜜餞牛柳粒,份量唔算多,但蜜糖味濃,牛柳粒夠林身同有牛香味

南乳豬手

明太子炒飯

明太子炒飯,so far so good,但可以有其他選擇

XO蘿白糕

黃金豆腐

黃金豆腐,樣就真係麻麻地,食落都一般般,唔夠外脆內軟

蠔仔粥

南乳豬手
XO蘿白糕
黃金豆腐
2019-09-06 296 瀏覽
👉🏻滑蛋叉燒飯又到咗怒🖕🏻時間🌚好耐冇劣評但呢個飯真係唔🖕🏻都對唔住自己🌚發生咩事我叫滑蛋你比pat芡漿我係jm9🌚知唔知咩叫滑蛋🌚唔係流質就係滑好冇🌚係咪當我智障定係當我前世未食過滑蛋🌚想𧹏錢都唔係咁架🌚好想知你上碟咁嘅嘢對唔對得住自己🌚食咗啖個刻覺得自己衰過隻狗 因為呢碟嘢真心狗也不🖕🏻🌚〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️品香樓中西風味餐廳 (石硤尾)📍石硤尾南山村南豐樓平台商場 204-205平台及210-213號平台
👉🏻滑蛋叉燒飯

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
品香樓中西風味餐廳 (石硤尾)
2019-08-31 327 瀏覽
呢間野喺屋村入邊,似做街坊生意多,但係其實都有啲人會特登入嚟食,好似我哋咁呢日夜晚黎食嘅時候都幾多人,好多都係成家人我哋得兩丁友所以試到嘅嘢唔多淨係叫咗兩味餸再加個白飯但係已經可以好飽呢個係魚香茄子煲,味道其實唔錯,但係問題在於太多油,本身茄子吸油,而我哋見到個煲底都好多油,所以感覺唔係幾好呢個就係傳說中佢哋都幾出名嘅黃金蝦份量都OK嘅,味道都唔錯,但係食食吓就覺得有啲滯,始終佢係用鹹蛋黃整,都幾heavy如果多人食嘅話其實呢度都幾唔錯,適合一大班人,點多幾個唔同嘅小菜一齊分嚟食,飲下啤酒傾吓計

呢日夜晚黎食嘅時候都幾多人,好多都係成家人
我哋得兩丁友所以試到嘅嘢唔多
淨係叫咗兩味餸再加個白飯但係已經可以好飽

呢個就係傳說中佢哋都幾出名嘅黃金蝦

2019-08-29 315 瀏覽
朋友約飯,今次近近地嚟品香樓嚟左甘多次都係未試勻menu既菜今次點左招牌菜炸豬手,味道唔錯~啫啫通菜煲夠鍋氣粟米羹清淡之選,脆豆腐唔會太重口味,菠蘿咕嚕肉夠開胃唯獨係今次杯朱古力唔夠從前好飲,希望下次嚟會好飲返
朋友約飯,今次近近地嚟品香樓
嚟左甘多次都係未試勻menu既菜
今次點左招牌菜炸豬手,味道唔錯~啫啫通菜煲夠鍋氣
粟米羹清淡之選,脆豆腐唔會太重口味,菠蘿咕嚕肉夠開胃
唯獨係今次杯朱古力唔夠從前好飲,希望下次嚟會好飲返
2019-08-24 359 瀏覽
今日同朋友聚會,去咗南山村食品香樓。我哋叫咗佢出名嘅風沙雞,其實係炸蒜雞,味道中上。另外叫咗個椒鹽鮮魷,炸得唔香脆,上枱嘅時候已經琳琳地,令人失望。另外個粉絲什菜煲同埋咕嚕魚柳都係中規中矩。整體價錢偏貴,不過唯一讚嘅係杯凍朱古力真係幾好飲,味道香濃。
今日同朋友聚會,去咗南山村食品香樓。

很油、很膩!只要有油就可以做到的餸,點解要受住氣食!!這是一間不思進取的食肆,完全食老本!中伏、中計!這是家人的生日飯,如果唔係破壞氣氛,一定同佢反枱!碟雞好似俾人抄過食過咁上枱,完全不知所謂!自己帶紅酒🍷去開,事前又唔講要收開瓶費,結果埋單就喺張單見晒,原來佢暗中同你數晒,但係開既時候又唔講,到埋單才講,啲侍應好似有得份咁完全是老闆賺晒,員工應該是無辜🥺,是一群可憐的!這是我第一次寫食評,啱啱食完,真係想嘔!!
,完全食老本!中伏、中計!

這是家人的生日飯,如果唔係破壞氣氛,一定同佢反枱!

碟雞好似俾人抄過食過咁上枱,完全不知所謂!

完全是老闆賺晒,員工應該是無辜🥺,是一群可憐的!

這是我第一次寫食評,啱啱食完,真係想嘔!!
2019-08-18
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2019-08-16 234 瀏覽
今日係石硤尾打完波勁肚餓,就落咗去附近南山村嘅品香樓食晚餐。我哋叫咗沙拉骨,金菇肥牛煲,同佢配招牌凍朱古力。佢啲嘢食總括嚟講都算係average之上但又無話有邊樣特別出色,但勝在佢啲餸出得夠快又夠熱!其實杯朱古力只不過加咗好多cream上去,味道方面就正常不過,所以哩個價錢一杯都算幾貴下~但食哩啲餐廳都預咗係咁上下,最重要嘅係啱晒一大班人一齊食飯,可以坐埋一齊傾計,真係食乜嘢都咁好味!溫馨提示:真係好多人去,繁忙時間一定要排隊!
2019-08-14 403 瀏覽
石硤尾冇乜野食,唯一ok而且多人去既都係得依間。提早左好多時間去,7點左右,入面仲有好少位。但帶位果個死都吾比我地入先,係都要我地等齊人先。入到去,我地幾個人安排左張超細枱比我地都算,仲要坐係走廊,痴住隔離張枱,又係甘比人撞。野食質素係ok既,岀菜都快。但係個甘吾舒服既環境下食,真係食乜都吾覺得好味。但食物種類都好多。🐔風沙雞 - $245/1隻偏咸,連啲調味都可以吾洗落。皮好脆同薄,雞肉都有啲粗糙。
石硤尾冇乜野食,唯一ok而且多人去既都係得依間。

野食質素係ok既,岀菜都快。

🐔風沙雞 - $245/1隻
偏咸,連啲調味都可以吾洗落。
皮好脆同薄,雞肉都有啲粗糙。
2019-08-13 198 瀏覽
呢間小菜館係大學生之間出晒名㗎啦,今日朋友生日,又特登入嚟石硤尾一試。當中最欣賞嘅係火焰牛柳粒,用火焰燒保持熱度之外,配有蜜糖甜甜地幾好食,除咗牛肉好林,薯仔都好入味, 10分惹味。但係,大家話公司嘅凍朱古力,除咗多忌廉之外,就真係冇乜特別啦。

開心share~食極不厭!黃金花枝,作為品香樓嘅代表菜之一。 一上菜就吸引眼球同味蕾,炸香嘅蒜粒咸蛋黃漿下,係嫩滑嘅花支片,食起嚟相當香口!但建議盡快食,因為凍左會大打折扣。同樣作為品香樓嘅招牌菜之一嘅賽螃蟹,係由蛋白同草菇粒,雜錦海鮮粒組成,用料雖平凡,但係廚師嘅功夫下,變成一道開胃又送到飯嘅菜!中式鐵板牛柳,上菜時醬汁係鐵板上咋咋聲,隔離枱都聞到香!主角牛柳份量足亦好嫩滑,洋蔥係鐵板嘅高溫下煎熟撈埋醬汁!好送到飯!

開心share~食極不厭!
黃金花枝
黃金花枝,作為品香樓嘅代表菜之一。
但建議盡快食,因為凍左會大打折扣。
賽螃蟹

中式鐵板牛柳

黃金花枝
賽螃蟹
中式鐵板牛柳
2019-08-11 233 瀏覽
呢日去試左南山嘅品香樓,可能呢幾年岀左名,夜晚四個人都要等好一陣子位,講緊係我地已經十點幾去到。今次叫左三個小菜食,第一個係黃金魷魚,味道幾濃,有咸蛋黃味,不過應該係用炒嘅方法而唔係炸嘅方法,就無咁香口啦。第二個小菜係雜菜褒,因為我朋友唔食得豬肉,所以叫左走肉碎,不過就算係咁,個上湯都夠味,應該係用雞湯整嘅。都幾多唔同菜係入面,幾滿意。最後一個係黑椒牛柳粒,不過宵夜時段好似無平時晚市個款咁搶眼,無個火係個底到燒。總體黎講,都ok嘅。

總體黎講,都ok嘅。