2017-11-07 339 瀏覽
看見有訂座優惠, 便點了這個二人套餐 ,套餐內容非常豐富 。今晚吃到飽得要死, 連加一結帳三百多 ,挺好吃的,很值! 羊架挺不錯的, 餐廳環境也很好。 喝了那個檸檬薄荷梳打,只需要半價,很推薦!
2017-10-04 509 瀏覽
假日最怕出去旺角食飯,因為人多怕等位,於是就open rice去看看有什麼可預先訂座的餐廳。朋友愛吃越式料理,所以就決定了這家了。 (不過這家訂位為什麼老是不給分數?!)雖然是說在雅蘭中心,但找了很久都找不到店,問了管理員才發現原來是在側門。進去餐廳一刻,覺得裝潢很乾淨利落,進去環境蠻舒服。打開menu, 以午餐加越式料理來說,價錢太貴了,70到150元不等, 說真的,同等價位不如吃日本拉麵好了!價錢可能貴,心想也許食物是美味吧⋯⋯ 結果........燒雞串撈粉: 燒雞串為何一串有三件一串卻只有兩件?!而雞串燒得過久,有點焦,肉也太乾太硬了。 朋友倒了近半枝桌上的酸辣汁,味道還是淡淡的。 札肉蝦餅湯粉這種價位,食物賣相真的太馬虎了吧! 味道方面,麵條不夠爽,味精湯跟麵的味道是分開,沒有融合在一起。而札肉每片大小不一,而蝦餅太粉了。總括,有別的選擇一定不會吃這家,食物又貴又無水準。整體評價:環境: 8.5 / 10衛生: 8 / 10賣相: 4.5 / 10味道: 5 / 10價格: 4.5 / 10

進去餐廳一刻,覺得裝潢很乾淨利落,進去環境蠻舒服。

價錢可能貴,心想也許食物是美味吧⋯⋯ 結果........

燒雞串撈粉:

燒雞串為何一串有三件一串卻只有兩件?!

札肉蝦餅湯粉

這種價位,食物賣相真的太馬虎了吧!

總括,有別的選擇一定不會吃這家,食物又貴又無水準。

整體評價:
環境: 8.5 / 10
衛生: 8 / 10
賣相: 4.5 / 10
味道: 5 / 10
價格: 4.5 / 10
2017-10-01
2017-09-27 365 瀏覽
昨天朋友介紹,第一次去食雅蘭商場品越食飯,門口在商場則😁食物唔錯👍及招呼很好👏👍!個經理跟得好足👍👍差不多每枱都跟,見佢班樓面年青人好有heart好有笑容👍👍👏好得!聽見我朋友話生日仲安排即做甜品吹爉燭唱生日歌太窩心👍!果然一間好餐廳👏唔怪得咁多熟客啦!👍👍👍
2017-09-18 374 瀏覽
同朋友想食越南野,諗住旺角交通方便,用咗OpenRice app book位,去到完全唔駛等,仲有一個OpenRice group 嘅餐牌,套餐十分之扺食,上菜速度極快,店員服務很好沙律:胡麻雞絲扎肉沙律 (味道:4/5)餐湯:鮮蝦番茄蟹肉肉圓湯 (味道:3/5)小食:香葉肉碎伴蝦片 (味道:4/5)主食:燒羊架配菠蘿雜果沙律 (味道:4/5)粉飯:冬陰公海鮮炒飯 (味道:4/5,偏辣但好味)飲品:越南滴漏咖啡 (味道:4/5)甜品:芒果糯米飯 (味道:N/A,食唔落)埋單$310 加一;兩個人食唔哂咁多野

沙律:胡麻雞絲扎肉沙律 (味道:4/5)
餐湯:鮮蝦番茄蟹肉肉圓湯 (味道:3/5)
小食:香葉肉碎伴蝦片 (味道:4/5)
主食:燒羊架配菠蘿雜果沙律 (味道:4/5)
粉飯:冬陰公海鮮炒飯 (味道:4/5,偏辣但好味)
飲品:越南滴漏咖啡 (味道:4/5)
甜品:芒果糯米飯 (味道:N/A,食唔落)
埋單$310 加一;兩個人食唔哂咁多野

2017-09-11
2017-09-03 455 瀏覽
同朋友想食越南野,黎到旺角品越3個人叫左4樣野,共$320 + 10%味道唔錯,價錢都品算平😵芒果軟殻蟹卷($72)係餐廳推介食物之一 芒果同軟殻蟹份量都幾多,都冇令我地失望☺️炒金邊粉就較普通,材料唔算多 ,$98 有d貴😓豬頸肉撈檬($68)反而唔貴,味道仲要幾好 特別係豬頸肉都幾多,配埋醬汁好惹味!!!最後有個魷魚沙律,魷魚唔多...係幾好食同清新既,但我個人唔係幾鐘意食果d藕條😂整體而言,係唔差既但偏貴😂 要食既話我會推介撈檬,抵食呀😊
同朋友想食越南野,黎到旺角品越
3個人叫左4樣野,共$320 + 10%
味道唔錯,價錢都品算平😵
芒果軟殻蟹卷($72)係餐廳推介食物之一
芒果同軟殻蟹份量都幾多,都冇令我地失望☺️
炒金邊粉就較普通,材料唔算多 ,$98 有d貴😓
整體而言,係唔差既但偏貴😂 要食既話我會推介撈檬,抵食呀😊
2017-09-01 2501 瀏覽
約了四個月的聚餐終於齊人了!雖然酷愛日本料理、魚生飯,但吃得多偶然會想轉換口味。這次預約了這間越南料理, 款式選擇多,經Tablemap 訂位可以$310 享用二人餐,但友人們興趣不大,就點了另一款廚師推介二人餐,餐點似乎更吸引。燒吞拿魚厚切鮮甜,芒果木瓜沙律很爽口清新豬頸肉米紙卷,米紙皮薄,裡面的菜很新鮮,豬頸肉也入味最驚喜的是海鮮拼盤,份量較想像中大,上面鋪滿香茅和炸過的蒜茸粒,海鮮炸得香脆仍保留到肉汁一整隻軟殼蟹五個人分也可以另外點的串燒拼盤有豬頸肉、牛肉、雞肉和燒菠蘿配沙嗲醬,入味而不覺肥膩炒海鮮金邊粉份量較少,味道ok因爲飽肚食物不多,另點了咖哩雞配薄餅,薄餅沾咖哩好味,咖哩汁不太辣而飲品方面,跟餐兩杯熱飲也有很香的花香味,顏色也吸引凍飲就更好喝,特別是荔枝薄荷沙冰,荔枝的香甜味很可口,配上薄荷變得清甜順口,而菠蘿椰子沙冰有飲Pina Colada 感覺,也值得一試。兩款沙冰打得幼滑,沒有大塊冰碎,喝到底也不會只剩冰水味道。最後原本一份二人餐只有兩份甜品,餐廳給了足五人份的芒果黑糯米,份量小,不太甜總括來說,價格與味道成正比,以越南料理來說,價格偏貴,但仍值得再光顧。

燒吞拿魚拼芒果木瓜沙律

燒吞拿魚厚切鮮甜,芒果木瓜沙律很爽口清新

豬頸肉米紙卷,米紙皮薄,裡面的菜很新鮮,豬頸肉也入味
海鮮拼盤
一整隻軟殼蟹五個人分也可以
串燒拼盤
海鮮炒金邊粉
炒海鮮金邊粉份量較少,味道ok
咖哩雞

而飲品方面,跟餐兩杯熱飲也有很香的花香味,顏色也吸引
茉莉花蜜&杞子桂花蜜
凍飲就更好喝,特別是

荔枝薄荷沙冰
菠蘿椰子沙冰

2017-08-25
海鮮拼盤
串燒拼盤
咖哩雞
荔枝薄荷沙冰
菠蘿椰子沙冰
今日一個人出旺角見客, 行經雅蘭, 諗起品越。中午12點零, 只有幾枱食客。環境好似比早幾個月闊落 (餐枱擺位明顯有改動), 坐落好舒服。旺角真係好少有呢種環境。叫左個$88牛小排生牛河餐, 有小食特飲, 計落唔算貴。服務員好細心將每片生牛肉均勻地鋪上河粉面, 加配菜再淋上滾燙既牛湯, 等上十零秒, 牛肉顏色變為粉紅粉紅, 就可以起筷。負責任地講句: 肉味, 同肉質都非一般生牛河可以比擬! 城中難得一見。
今日一個人出旺角見客, 行經雅蘭, 諗起品越。
叫左個$88牛小排生牛河餐, 有小食特飲, 計落唔算貴。

負責任地講句: 肉味, 同肉質都非一般生牛河可以比擬!
城中難得一見。
2017-09-01
2017-08-31 205 瀏覽
今次是第一次來此餐廳,因為有朋友在旺角返工,貪佢地點比較方便。我和朋友選擇了三人套餐,感覺好像幾多嘢食,之後慢慢開始上前菜、小食、主菜等等,令我們最欣賞的是芝士焗蟹蓋、順寧燒羊架及越式海鮮炒金邊粉👍🏻👍🏻👍🏻,芝士焗蟹蓋很大個及熱辣辣的,裡面好creamy, 我不是太喜歡吃羊,但這裡的羊架整得好好味,可能落了很多香草烤的,而最欣賞的是那碟越式海鮮炒金邊粉,真的好好味😋😋😋,喜歡濃味的朋友一定鐘意。另外徝得一提的是這裡除了食物美味之外,服務態度也很好,我的朋友忘記把自己手機充電,來到餐廳之後才發現,當我們交談中時,餐廳經理知道後,在百忙之中也幫忙給我朋友一條USB缐,因為我們只有外置充電器,並没有充電缐,感謝餐廳經理的幫忙,令客人感覺好喎❤️,除了經理之外,其他侍應也很貼心的服務客人!感覺這間分店會為客人的需求而設定套餐,一般來說,套餐都是2人或是4人,很少見到有3人套餐的,我們剛好三個人,正煩惱要2人套餐可能不夠食,又不知要再加什麼,正好這𥚃有三人套餐,可以不用煩,直接點這個餐就得👍🏻。

2017-08-30
  • 越式炒金邊粉
2017-08-30 184 瀏覽
今天跟閨蜜買完package後就到此覓食。講真,食品質素真係不錯⋯⋯不過服務員好像想你食完即走嗰下就麻麻地⋯⋯不停過來收野同撞到人呀🙈食完重有$50現金卷送,下次用!
菠蘿椰子沙冰!後面的芒果椰子沙冰!
吞拿魚青木瓜沙律!
5 分鐘 (堂食)
菠蘿椰子沙冰!後面的芒果椰子沙冰!
吞拿魚青木瓜沙律!
2017-08-30 155 瀏覽
今日同親戚一行五人近近地起旺角食個飯 大約六點幾七點到 去到想坐卡位但經理話近窗卡位要一早預約 但到我地食完走都其實無人坐🙄五個人先嗌左個四人餐越式沙津 味道不過不失呢個係蝦餅同青瓜 上面有黑松露同魚子 賣相幾靚呢個咖喱牛腩蒜蓉包好味呀 有個火一路興着d牛腩 之後仲encore左個白飯呢個燒乳豬要補錢 幾好食 啲皮都幾脆 仲有個越式炒金邊粉同埋無骨鳳爪冇影到 五過人食唔算好飽但都夠 餐廳好處係地方闊落就腳 但total 食左一千幾都唔算平 性價比唔夠高

五個人先嗌左個四人餐

越式沙津 味道不過不失

呢個係蝦餅同青瓜 上面有黑松露同魚子 賣相幾靚

呢個燒乳豬要補錢 幾好食 啲皮都幾脆

2017-07-18
2017-08-29 188 瀏覽
話說經過旺角好想食越南湯粉,見呢間食評好似唔差就試下,以為差極都應該有個譜啦,點知真係好垃圾。地方係幾大,坐得好鬆動,可惜d waiter淨係咁叫人加錢轉更高質嘅牛肉,又話會會更好食更嫩,作為精打細算嘅人,睇佢sell得咁落力就覺得伏。反正普通牛定上等牛,嚟得旺角食野唔會太大期望,普通食客仔點會食得出?後來聽到佢鬧啲下屬要sell客人加錢轉,好彩無耳仔軟信佢會好食d,揾笨!一碗生牛肉湯河都接近$100,無得轉湯濛,雖然係幾大碗,一個人食唔晒,但完全同越南湯河扯唔上關係,湯底係無味,浸過牛肉都係無味,河粉又係無味嘅,一夾就斷,完全唔係越南嗰種味道,越棧都好食過佢。好垃圾!最後食左幾啖頂唔順埋單算,真係不知所謂!真心,呢間真係好難食!

真心,呢間真係好難食!
2017-08-21 236 瀏覽
好久沒見的老朋友了,想找一個地方安靜坐下來,食一餐不被拘束的晚餐。日本菜?韓國菜?中菜?泰國菜?不如來一頓越南菜吧!是日菜單1)頭盤: 蔗蝦 大蝦柚子沙律 牛油雞翼 香芒軟殼蟹米紙卷個沙律蝦味勁香有少少炭嘅味道 ,蝦肉彈牙配上柚子嘅清新 剛剛好!重點柚子不會碎碎的!雞翼較香 但食表皮有些少油!蔗蝦中規中矩 菠蘿清甜 多汁2)主食:菠蘿炒飯 炒金邊粉 燒鱸魚炒飯粒粒分明 內含新鮮菠蘿 不會太油燒鱸魚 淡淡鹽香 保持了魚的鮮味炒金邊粉 有點兒像廈門炒米 重點足料 有勁多帶子 賣相不錯 3)最後甜品 「海鮮」甜品上層焦糖布甸有驚喜 與外面的與聚不同 有芝士味 但冇芝士啵中層雜錦糕點 椰汁味勁濃下層驚喜的是芒果紫米飯 超愛的 一點都沒有負擔感 *同場加映 青檸梳打 清新平衡返牛油雞翼的油膩感!
好久沒見的老朋友了,
想找一個地方安靜坐下來,食一餐不被拘束的晚餐。
日本菜?韓國菜?中菜?泰國菜?
不如來一頓越南菜吧!
是日菜單
1)頭盤: 蔗蝦 大蝦柚子沙律 牛油雞翼 香芒軟殼蟹米紙卷
個沙律蝦味勁香有少少炭嘅味道 ,蝦肉彈牙
配上柚子嘅清新 剛剛好!重點柚子不會碎碎的!
雞翼較香 但食表皮有些少油!
蔗蝦中規中矩
3)最後甜品 「海鮮」甜品
上層焦糖布甸有驚喜 與外面的與聚不同 有芝士味 但冇芝士啵
中層雜錦糕點 椰汁味勁濃
下層驚喜的是芒果紫米飯 超愛的 一點都沒有負擔感
*同場加映 青檸梳打 清新平衡返牛油雞翼的油膩感!
Walk in來這餐廳,非常滿意,首先,我們想轉到卡座,就算我們得兩個人,餐廳也樂意安排,食物方面甚有水準,經理會推介食物,整體感覺非常好,經理會有講有笑,好親切,招呼好好,唔會為招呼而招呼,例如換碟,侍應會問過我們是否有需要,有許多餐廳會不停換,好騷擾,食物總括來說是滿意,尤其喜歡蓮蓬芯魷魚沙律,真的好味美講真,今時今日咁嘅服務態度真的令我好驚喜,而且食物味道真的不俗,環境也舒服,價錢方面是有一點點高,但都是接受範圍
  • 魷魚藕苗沙律
2017-08-12 338 瀏覽
我認為品越係旺角一間幾有水準嘅越南餐廳,晚飯係比較貴,午餐價錢就親民好多,環境裝修都唔錯,人唔算多,喺旺角午餐,我認為呢間係一處理想又寧靜嘅好選擇,今次試食咖喱牛腩飯和鮮茄蟹肉丸湯檬,覺得水準依然,可惜凍奶茶就失準,算係一個瑕疵,不過食物有水準,而且服務殷勤,坐位寬闊,不過真係要改善杯凍奶茶,否則真係要劣評。鮮茄蟹肉魚丸湯檬湯底酸酸哋好有海鮮味,面頭有好多鮮蟹肉,蟹肉丸裡面亦包左蟹肉,睇落真材實料,食落鮮味十足咖喱牛腩飯咖喱唔辣,有濃濃花生味,但唔似一般食開嘅咖喱味道 ,倒不如叫花生咖哩適合啲,不過味道仍然討人喜歡,牛腩方面,夠冧,又多牛筋,幾正。凍奶茶顏色似樣,但奶味過多,茶味過少,唔合格。

鮮茄蟹肉魚丸湯檬

咖喱牛腩飯

凍奶茶
顏色似樣,但奶味過多,茶味過少,唔合格。
2017-08-12
2017-07-21 406 瀏覽
今天收工同同事一起食晚飯,四眼哥哥侍應很有禮貌,服務態度很專業。一開始叫的前菜很開胃,特別是那個酸辣湯,簡直是直接打開了我們的食慾。最後上蛋糕時服務員也很配合地一起慶祝,滿分表現。