2010-11-17
13-11-2010(Sat)晚同男友o黎食dinner buffet,我o地book o左6:30pm.早o左啲o黎到,但都安排入座時,我都行吓睇吓佢o地啲o野點擺,其實食物唔多,不過算啦,有七折.夠鐘喇,侍應遂一通知可以去攞o野食.今次我攞o左好多o野食:一般,冇問題o既有1. 三文魚刺身2. 八爪魚刺身3. 紐西蘭青口4. 白灼蝦5. 煙三文魚.煙薰味唔太濃,o岩我.6. 三文魚他他醬,食o既時侯只知佢係三文魚粒,完全唔知係呢樣o野.7. 日式蟹柳,甜o既.8-10. 帕馬香腸同另外兩種凍肉.11. 鵝肝,細細件,我覺得還可以,不過男友話好食.12. 日式餃子13. 烤羊鞍,一啲都唔羶,肉夠腍,男友話好食,我覺得可以.14. 香辣西蘭花墨魚仔,幾新鮮.15. 印度天多利雞,我覺得乾,但男友話好食.16. 加拿大凍蟹鉗,呢個鮮味係有,但鹹o左啲,17. 日式冷麵.18. 蕃茄湯,我自己唔多好,飲o左一啖畀男友,佢覺得正常.19. 法式燉蛋,唔係好大兜,有濃郁蛋香,唔算好漏.20. 蜜糖朱古力餅,食唔出蜜糖味.21. 寒天寬麵,半訪明,一碗仔有兩條,有趣,幾滑幾得意.22. 特濃橙酒
一般,冇問題o既有
1. 三文魚刺身
2. 八爪魚刺身
3. 紐西蘭青口
4. 白灼蝦
5. 煙三文魚.煙薰味唔太濃,o岩我.
7. 日式蟹柳,甜o既.
8-10. 帕馬香腸同另外兩種凍肉.
11. 鵝肝,細細件,我覺得還可以,不過男友話好食.
12. 日式餃子
14. 香辣西蘭花墨魚仔,幾新鮮.
15. 印度天多利雞,我覺得乾,但男友話好食.
16. 加拿大凍蟹鉗,呢個鮮味係有,但鹹o左啲,
17. 日式冷麵.
19. 法式燉蛋,唔係好大兜,有濃郁蛋香,唔算好漏.
20. 蜜糖朱古力餅,食唔出蜜糖味.
21. 寒天寬麵,半訪明,一碗仔有兩條,有趣,幾滑幾得意.
22. 特濃橙酒朱古力蛋糕,朱古力係唔甜o個種,至於橙味.我食食唔出.
23. 冇名o既唔知咩酥o掛,中間夾有忌廉,但唔甜,清清o既.
24. 朱古力曲奇.
25. 蘋果餅,呢款冇加玉桂,感覺平淡o左啲.
26. 上湯浸有機白菜仔.
27. 印度薄脆餅
28. 海鮮(米河),係咁上下,唔多記得係咪.米河夠爽.
29. 椰汁蛋白燉燕窩,呢個我係差啲唔記得有,係睇睇menu時見到,而menu上話呢樣係made to order,就問問侍應,佢好細心咁話我知出面有了,啊.燕窩當然唔多,但蛋白幾滑.
好食o既有:
30. 油鹽水煮蜆,雖然細隻,但男友勁讚,因為夠鮮甜.
31. 咸豬手粒,有肥有瘦o既位,夠腍,咸香咸香咁,男友同我讚.
32. 唔知咩烤牛肉,有七成熟,肉質夠嫩,唔錯.
33. 應該係香燒串燒骨,幾香肉亦鬆.
34. 印度薄餅
35. 蟹籽豆腐,豆腐味勁重又滑,係男友唯一encore o既食物.我話如果做豆腐花重正.
36. 霸王花湯,我勺o黎勺去都見唔到有豬肉,只有霸王花,但已經好清甜,唔錯.
37. 雜果拿破崙餅,開頭以為有脆餅o個種,但唔係,返而係件mousse cake,呢個好好食,中間士多啤梨mossue軟溝唔太甜,好味.
38. 烤鴨芝士沙律,呢個甜甜地,口感唔錯.
39. 由於想食波士頓龍蝦,但要連烏冬,男友都忍痛攞一碗o黎,廚師都幾好人,畀o左半差唔多半隻我o地,龍蝦有膏.味噌湯好濃,好夠味,男友係咁飲,唔係我阻止佢就成碗飲晒. =.=”
唔食幾得o既有:
40. 相中中間o個隻唔知魚o既刺身,幾鯹吓.
41. 綠茶紅豆mousse,冇綠茶味,唔係幾得.
42. 四寶茶,有好多菊花同杞子,但我勺唔到杞子.呢個唔甜,有啲似飲藥.
43. 紅米飯,都幾硬,應該落唔夠水煲.
44. 熱檸水,我竟然要寫呢樣,因為佢得兩片薄切檸檬,任由我點篤爛都冇檸檬味,實在太差喇.
中段時同男友食晒四種味o既Haagen Dazs雪糕,每人每樣食半杯都好夠飽,經過休息一陣,最後仍可以食同一次士多啤梨同曲奇忌廉.(其實我唔想食後者,但啲人亂掉,擺o左o係雲呢拿o個格.)
我o地只食三種生果:
火龍果,唔夠甜
西瓜同菠蘿,呢兩樣都甜.
男友拎o既芝士,其實我都唔記得拎,平時唔食芝士,但食buffet有個好處,就係可以試自己平時唔會買o黎食o既o野.
我o地唔知呢三款芝士o既名,只知中間o個款真係好難食,真係似發霉;上面細細件o既就好滑,幾好味.下面o個件硬啲,味道都接受到o既.呢三件芝士我o地只食晒最上o個件.
種類係少,但佢o地係一直睇住,不停re-fill,我出去幾轉,有九成見到啲o野係滿.
我同男友食以上o既o野有九成都只係食一個round而且每樣都好少就飽,重要係冇食飯,壽司,麵包同九成沙律,其實就算種類多,自己都未必咩o野都食到.
我o地坐足三個鐘,飽到頂住晒,真係想行返屋企
由於我o係一個月前上網訂位,所以有曲奇送,一包有六件,第二日至食lu,佢有啲杏仁碎,都幾脆口,牛油味唔太強烈.
雪糕,生果同芝士都唔評分喇.
服務:
其實我book o左位後只發覺,如果要用佢或Openrice都有同樣o既優惠,要o係訂位時講明,呢樣我冇做到,所以o係11-11-2010想聯絡返佢o地,問係咪自動有七折優惠,但Openrice上o既電話錯,於是我上返佢o地個網寫低,但冇人覆我,直至佢o地o係12-11-2010打o黎同我re-confirm時,我順便問埋我係咪自動享有?個女仔答係.
我同男友搵o黎時,唔係好幾得邊個位,就打返佢o地同我re-confirm時o既電話,原來係酒店總機,搭到餐廳問喇,個女仔只話正門o係西貢街就算.
呢兩樣佢o地要注意吓喇..
但o係餐廳,佢o地o既服務又好好喎,密密斟水同收o野.
環境:
有好多舒適梳化位,不過係畀人多坐,我同男友坐o既二人枱,椅都夠闊,可以擺到o野,但只係枱與枱之間o既距離唔夠.