2018-09-12 62 瀏覽
一坐低裝修已經吸引我地拎起電話打卡feel到餐廳放左心思係佈置上Minion控一定叫返迷你兵聞落非常重香蕉味, 飲落就牛奶味比較重, 一拎上尼朋友每個人都即刻拎起相機影相,貫徹相機食先熱帶水果茶好有驚喜冇諗過一路搵蠟燭助熱Fruit tea水果茶尼講算多款,有士多啤梨檸檬藍莓奇異果等一壺水果茶就可以吸收哂Vitamin櫻花蝦明太子煙肉意粉.非常啱喜歡明太子既朋友性價比好高,啖啖都係明太子,鰹魚同櫻花蝦,好足料芝士炸雞份量銖大, 足夠3-4人食好重芝士粉加埋蜜糖帶少少甜,佢仲跟左三個醬:  芥末+BBQ醬+士多啤梨醬石板街窩夫,看到圖片大概再也不用多說了吧⋯⋯簡直係呢餐晚餐嘅重點!窩夫上碟時仲係熱辣辣 配埋冰凍嘅雪糕,滿足哂賣相同口感除左我地叫既意粉、甜品,佢仲有burger、all day breakfast等可以選擇呢間成日都見到有人喺門口排隊,今次專登嚟真係不遑此行
一坐低裝修已經吸引我地拎起電話打卡
feel到餐廳放左心思係佈置上

Minion控一定叫返迷你兵
聞落非常重香蕉味, 飲落就牛奶味比較重,
 一拎上尼朋友每個人都即刻拎起相機影相,貫徹相機食先

熱帶水果茶好有驚喜
冇諗過一路搵蠟燭助熱Fruit tea
水果茶尼講算多款,有士多啤梨檸檬藍莓奇異果等
一壺水果茶就可以吸收哂Vitamin

櫻花蝦明太子煙肉意粉.
非常啱喜歡明太子既朋友
性價比好高,啖啖都係明太子,鰹魚同櫻花蝦,好足料

芝士炸雞份量銖大, 足夠3-4人食
好重芝士粉加埋蜜糖帶少少甜,
佢仲跟左三個醬:  芥末+BBQ醬+士多啤梨醬

石板街窩夫,看到圖片大概再也不用多說了吧⋯⋯
滿足哂賣相同口感

呢間成日都見到有人喺門口排隊,今次專登嚟真係不遑此行
2018-08-27
2018-09-11 85 瀏覽
今日約咗荃灣嘅朋友 接佢收工,因為佢收得早嘅關係仲可以食到下午茶,而我哋又想坐喺度傾下偈,最後就選擇咗第一間cafe。 門口睇到都裝修唔錯,入到去見到價錢牌都有唔少嘅選擇,下午茶有意粉有窩夫有早餐。最後我哋選擇咗一個全日早餐同埋一個窩夫加兩杯飲品 ,岩鹽焦糖咖啡 :岩鹽喺自己落所以就可以決定個咸度,焦糖味唔算好重,咖啡味比較偏淡 ,全日早餐分量比心目中細,好嘢食方面味道都唔錯 。朋友叫嘅甜品 ,反而覺得班戟粉 偏水,所以整體會比較淋,味道偏甜 ,香蕉同比較少,朱古力醬也是,整體甜品只屬一般。

2018-09-10 72 瀏覽
今天來到荃灣晚餐,本來約好了朋友放工一齊飯聚,誰知朋友放鴿子,又已訂了餐廳,只好自己一個出席。餐廳佈置得得少女,入口處已於了一組電動摩天輪,又有風力發電機(擬似),教人賞心悅目。牆上也掛滿了可愛裝飾,很有童話世界的感覺。詢問一下服務生的推薦,殷勤的服務生想了想,便推薦餐廳出名的波士頓龍蝦海膽飯,以及水滴實驗咖啡。實驗咖啡?試驗出來的或是找我們來做實驗?其實都不是,只是以實驗室常用的量杯,實驗管來作容器,盛着糖、奶、和水滴咖啡,客人於採用印尼蘇門搭立的咖啡豆,以單品培,入口有微酸,如冇糖的西柚汁般,隨後有黑朱古力的餘韻。餐廳有創意,讓客人印象深刻,讚👍🏼主菜是波士頓龍蝦海膽飯,原隻龍蝦起肉,蝦頭盛著豐富的龍蝦膏,飯用了勁多的芝士和龍蝦肉煮成,個人覺得還有少許蟹肉,所以本來也不太餓,也不消一會便吃掉整碟飯,自己也覺得很勵害!龍蝦肉絕無欺場,雖然不知道是否真能還原一隻龍蝦,但每件龍蝦肉也是大大件的,肉質鮮美滋味,真是讓人停不下來。可能是因為實在太好吃,加上放在旁的海膽用火微微燒烤了,海膽帶出微微的燒烤味,放進口即超鮮甜,真是大滿足!餐廳以優質的食物,低廉的價格,服務街坊,真是值得表揚👍🏼 太

實驗咖啡?試驗出來的或是找我們來做實驗?

原隻波士頓龍蝦海膽飯

餐廳以優質的食物,低廉的價格,服務街坊,真是值得表揚👍🏼 太誇張了,只是真的好吃,性價比高,值得推薦。

2018-09-04
2018-09-10 48 瀏覽
成日經過cafe swan都覺得裝修好少女feel,通常呢種cafe都係得個樣,食物不太好食😂但係次次見到都有人排隊,好奇心驅使下,我膽粗粗走入去試下😂點知唔差喎,性價比都幾高👍🏻叫左兩個主食,一個點松露雜菌忌廉意粉,一個北海道咖哩豬排飯!意粉幾重忌廉味,份量不少。咖哩飯個豬扒幾正,外脆內軟😯可以一試!小食叫左個牛油焗雜菌,$28份量比我想像中多,唔錯!順便一提,飲品第二杯有半價👍🏻☺️

2018-09-07 2996 瀏覽
平時食飯時間,行過千色店後面,總會見到一堆人群在餐廳面前等位,小弟心想:好普通的一間西餐廳、咖啡室吧?為何會很受歡迎呢?上網搜尋,原來係開飯網的人氣餐廳,難得今日收早回家,經過未見長龍,就去試下啦!😜😜煙三文魚芝麻醬沙律:份量超足之外,蔬菜新鮮爽脆,配上三文魚香和蟹籽的粒粒口感,增加左沙律的鮮味和吸引力,開胃之選👍👍👍水果茶和熱玫瑰果茶:水果茶味道香甜可口,而且足料,喝完還可以品嚐水果,激正!😋😋熱玫瑰果茶就散發淡淡玫瑰花香,加上香濃果茶味道,入口清香怡人,加上茶壺、茶杯的幽雅,令人更享受茶味的餘韻😎😎值得一提是飲品第二杯半價,同朋友一齊去叫兩杯就更加抵飲!軟殼蟹卡邦尼蛋汁意粉:軟殼蟹原隻奉上,的確令人驚喜!軟殼蟹新鮮即炸,入口香脆,烹調得剛好,卡邦尼蛋汁香濃幼滑,連意粉吃更覺滋味,值得推介的菜式!!😆😆龍蝦汁海鮮繪飯:海鮮好豐富、足料,原隻大蝦、蜆都好多隻,絕不欺場!龍蝦汁香濃而不腥、蟹籽就有脆卜卜的口感,加上拉絲芝士的濃郁滋味,令人更覺飯的美味,整個海鮮飯就是很creamy的感覺,充滿罪惡感!😝😝

三文魚沙律

熱帶水果茶

玫瑰水果茶

值得一提是飲品第二杯半價,同朋友一齊去叫兩杯就更加抵飲!

軟殼蟹卡邦尼蛋汁意粉

軟殼蟹卡邦尼蛋汁意粉
2018-09-02 267 瀏覽
幾個月前查找週末好去處時,被「咖啡灣」的一杯Green Tea Latte所吸引。原因是那個可愛的三眼仔拉花圖案,今日終於有機會到來喝一杯。因為入口是在千色匯的外面,尋找餐廳的過程不太順利。慶幸有商場職員指路,加上餐廳門口的大天鵝裝飾,最後成功到達。餐廳門口放有很多小擺設,裡邊更有一排以咖啡杯為造型的坐位。可惜筆者到達時,咖啡杯已滿座了。這就是吸引筆者來打卡的原因。原來除了三眼仔圖案之外,還有迷你兵團的造型。飲品一上枱,完全是吸引眼球之作,馬上相機食先。不過可能是筆者改用脫脂牛奶吧,味道很淡,幾乎沒有奶味,只飲出微微的綠茶味。剛上枱時,木魚片還在蠕動,感覺很治癒呢。意大利麵掛上明太子醬汁伴隨著木魚片,味道非常香口。三文魚捲成玫瑰花狀,賣相很美。黑松露味道十分濃烈,基本上意麵配上黑松露醬很少能有失敗之作。吃到甜品一環時,筆者的肚皮已快撐滿,只好點半份(全份的賣相更有打卡價值)。心形的窩夫配上粉紅色草莓雪糕,很有浪漫少女感覺。窩夫甜度頗高,對甜品無感的筆者表示這不是我的菜。雖然點餐時發生了漏單的小插曲,但店員們不停致歉,又吩咐廚房優先處理,態度值得一讚。
。原因是那個可愛的三眼仔拉花圖案,今日終於有機會到來喝一杯

,最後成功到達。

這就是吸引筆者來打卡的原因
。原來除了三眼仔圖案之外,還有迷你兵團的造型。
綠茶牛奶

飲品一上枱,完全是吸引眼球之作
,馬上相機食先
櫻花蝦明太子煙肉意大利麵

剛上枱時,木魚片還在蠕動,感覺很治癒呢
。意大利麵掛上明太子醬汁伴隨著木魚片,味道非常香口

煙三文魚黑松露野菌忌廉義大利麵

三文魚捲成玫瑰花狀
,賣相很美。
玫瑰花草莓窩夫(半份)

雖然點餐時發生了漏單的小插曲
,但店員們不停致歉,又吩咐廚房優先處理,態度值得一讚
2018-09-02
2018-08-31 213 瀏覽
本來約咗朋友去睇電器產品,點知一出地鐵站就收到朋友通知話肚餓,所以約在千色等。 一出天橋就見到咖啡灣,講起幾年前係太和就已經想食 ,直至荃灣開分店,亦仍未有機會一嚐。而咁啱就係朋友都未食過,6點幾又唔使等位,所以入去坐低。一坐好就見到旁邊櫃枱上放有LEGO🎡摩天輪,可以邊食邊欣賞。紅豆綠茶泡沫 - 本來想點3眼仔LATTE可惜只有熱先有圖案,所以改為飲呢杯。紅豆不會太多同太甜,而且泡沫份量剛好,綠茶牛奶香滑少澀。菠蘿藍蝶花 - 據講藍蝶花好有益,再加上梳打,朋友話飲落冰爽。軟殼蟹沙律 配凱撒沙律醬 沙律醬可以自由揀凱撒/黑醋/芝麻醬~軟殼蟹炸到好香脆切開後發覺原來蟹肉都唔少,加上沙律食入口十分惹味。魷魚黑太子意粉 - 雖然原隻魷魚細粒,但非常爽口,除左魷魚外,入面仲有炸白飯魚仔同蘑菇,口感豐富滋味。紫薯雪榚窩夫 - 用甜品作結尾就最好不過,冇諗到入面用原粒紫薯作配料,比起其他餐廳用紫薯加糖攪成的紫薯蓉好很多 。窩夫硬度適中,再加上紫薯雪榚、粒粒棉花糖同星星脆粒,只可以講好邪惡呀!!!
而咁啱就係朋友都未食過,6點幾又唔使等位,所以入去坐低。
紅豆綠茶泡沫
紅豆不會太多同太甜,而且泡沫份量剛好,綠茶牛奶香滑少澀。
菠蘿藍蝶花
軟殼蟹沙律 配凱撒沙律醬
沙律醬可以自由揀凱撒/黑醋/芝麻醬~
軟殼蟹炸到好香脆
軟殼蟹沙律
切開後發覺原來蟹肉都唔少,加上沙律食入口十分惹味。

2018-08-29
紅豆綠茶泡沫
菠蘿藍蝶花
  • 菠蘿藍碟
2018-08-30 103 瀏覽
本來服務員的態度差已經唔想去了,但懷念美味的食物都係忍唔住去食了,服務態度還係冇改變都係咁樣差😞😞好失望😔😔,希望下次在來的時候有所改變啦!😊😊😊
  • 黑松露什菌蘑菇屋
  • 軟殼蟹卡邦尼意粉
2018-08-29 62 瀏覽
👫嚟親咖啡灣都無機會試佢嘅甜品🤔 今次嗌咗一份主食同一份甜品🍮,兩個人食就啱啱好啦🤤一一一一一一一一一一一一一一#黑魔王窩夫 <$78/全份>好大份嘅窩夫好吸引呀😍每塊窩夫上都有Oreo餅,加埋Oreo雪糕,好似開Oreo盛宴咁😂窩夫夠熱夠香脆,食完勁飽肚😝不過啲cream太多啦,所以愈食愈膩,最後兩個人KO唔曬成份🤦🏻‍♀️.#香蕉迷你兵拿鐵 <$38>迷你兵嘅拉花好QQ😚飲落係好濃郁嘅香蕉味🍌好creamy好好味😳但整體味道偏甜,下次都係飲返抹茶鮮奶🍵一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)一一一一一一一一一一一一一一💑提提你:▪️限90分鐘用餐時間🕑▪️10% Service Charge
👫
#黑魔王窩夫 <$78/全份>
好大份嘅窩夫好吸引呀😍
窩夫夠熱夠香脆,食完勁飽肚😝

#香蕉迷你兵拿鐵 <$38>
迷你兵嘅拉花好QQ😚
飲落係好濃郁嘅香蕉味🍌
好creamy好好味😳
但整體味道偏甜,下次都係飲返抹茶鮮奶🍵

👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️限90分鐘用餐時間🕑
▪️10% Service Charge
2018-08-27 63 瀏覽
呢日試左荃灣千色店隔離嘅西餐廳。想試嘅原因好簡單,純粹係因為透過餐廳嘅大落地玻璃見到入面有啲坐位係咖啡杯造型好適合影相XD平日晚上都好多人等位,七點等我地大約等左20分鐘先有得入去。呢晚我自己就點左黑松露什菌磨菇屋$78同檸檬藍蝶 $36黑松露什菌磨菇屋$78個飯其實有啲失望。呢個磨菇飯係餐牌上推介,但首先個飯唔係好熱,啲忌廉汁好快就傑左,另外個汁都冇乜味。本身個大磨菇係冇調味,白飯又係,變左好靠個汁先有味。檸檬藍蝶 $36杯飲品就整得幾靚,味道都正常。唔係特別飲到蝶豆花嘅味道。總括來說呢間餐廳唔係特別好食,又有限時個半鐘所以唔適合長時間坐嚟傾偈,性價比較低,影相位就裡面亦認真不多。
呢晚我自己就點左黑松露什菌磨菇屋$78同檸檬藍蝶 $36

黑松露什菌磨菇屋$78

檸檬藍蝶 $36
杯飲品就整得幾靚,味道都正常。唔係特別飲到蝶豆花嘅味道。

2018-08-26 52 瀏覽
上網睇過下佢個menu幾多嘢揀 又有啲靚景 就去咗荃灣食一食佢😎一入去的確好靚 各位中意打卡影相嘅 真係可以黎食下 因為佢有咖啡杯凳!加埋透光玻璃打卡一流講下個食物 選擇係唔少嘅 不過份量就唔多 如果肚餓/大食嘅大家就唔太啱食喇 以C/P 夠計 佢算係一般 味道就中游啦
看見網上很多人都推介這間餐廳,一直都很想試,很擔心食物質素會否因深受推廣後下降,亦擔心店內大排長龍。於是找了一個平常星期二晚上,與朋友到千色店外的Cafe Swan外,只排了大約15分鐘,店內亦有放置椅子讓食客等待,十分貼心!排隊過後,終於入去坐!眼見其他食客都點了網上大受推介的食物,我地都唔執輸,叫了幾樣大熱的食品!首先,飲品方面,朋友點了三眼仔綠茶咖啡。上飲品時,我們同時尖叫起來!實在太可愛啦!令人唔捨得飲!樣貌沖得十分真,Cute!!! 而我唔想嗌同一樣既飲品,所以Order了Yogurt smoothie,也不錯飲。主食,我地叫左最出名既黑松露蟹蓋焗飯!原隻蟹連Risotto,配堆好大Pat的黑松露Paste! 味道香濃! 又係要爭住食! 食完之後,梗係唔夠啦! 要嗌埋同樣出名既窩夫。我地揀左香芋雪糕Waffle (查看照片),佢d窩夫唔係傳統一舊大大塊個種,而係幾塊心型既窩夫塊! 十分有心思! 食落雪糕香芋味好重,Waffle亦好香, 成晚食得好開心! 好開心食物質素無因為受歡迎後而降低!
2018-08-07
15 分鐘 (堂食)
  • 黑松露蟹蓋焗飯
2018-08-23 67 瀏覽
女朋友話荃灣開咗一間餐廳環境舒適嘢食都唔錯, 所以今天放假就去試一試。 餐廳裝修的確唔錯最啱三五知己一齊聚一聚。 見到menu女朋友話想吃沙律於是叫了一個軟殼蟹沙律加芝麻醬軟殼蟹賣相唔錯, 而且食落好香脆加埋芝麻醬撈埋沙律一齊吃口感唔會覺得好滯。 我就最like吃漢堡, 所以叫了特級牛肉漢堡D牛肉好嫩好新鮮,味道唔會太鹹而且好有牛肉味道。 主菜還有黑墨魚汁配帶子意大利麵, 啲带子有好多粒而且配埋黑墨魚汁都有另一種口味,最重要意大利麵唔會太淋而且還好煙韌。 而甜品有草莓窩夫啲窩夫吃落好脆加埋草莓雪糕簡直是絕配, 而且賣相很不錯。 飲埋杯熱帶果茶簡直是無得頂,果茶唔會太甜茶味好濃不會太澀。 下次有時間都會值得再試。
2018-08-20
2018-08-22 82 瀏覽
我的好朋友放假,於是我們就相約到荃灣逛街shopping,經過這間在荃灣千色匯旁的cafe,已被它的裝修吸引著,於是我們決定今天的晚餐要在這裏用餐。這間cafe的menu色彩繽紛,圖文並茂,看到圖片的食物已經十分吸引。 除了剛剛那本menu之外,還有這份每月新品推介的餐牌,我們都點了很多這餐牌上的美食。本來我們想叫卡邦尼米形麵,但是很可惜已經售罄了,下次有機會一定要再來試過。我們點了一杯菠蘿藍蝶花,它的顏色湛藍的,十分美麗。這杯飲品不會太甜,有點像七喜的味道,感覺頗清新。熱帶水果茶大大瓶的,裏面有很多不同的水果,包括藍莓、士多啤梨等,十分新鮮。味道都好濃郁,我最後把整瓶水果茶都喝光,連水果都吃光了。這碟豬扒咖哩蛋飯看似十分普通,但味道一流 。特別是炸豬扒,它能夠做到外脆內軟,非常香口,我吃完一件又一件,完全不會覺得膩,而豬扒下面的蛋如果再生一些,相信會更好味。魷魚黑太子意粉十分足料,它有很多的魷魚 、黑太子、蝦乾,幾種食物配合在一起,真的是一絕。蝦乾能夠提鮮,而黑太子沒有太重嘅味道,最主要係令整碟意粉更有咬口。黑糖芋圓窩夫真的十分吸睛,一上檯後,旁邊的客人都會看一看這款甜品,我都覺得相

,下次有機會一定要再來試過。

黑糖芋圓窩夫真的十分吸睛,一上檯後,旁邊的客人都會看一看這款甜品,我都覺得相當靚和味道特別,正。因為它有一球紫薯雪糕,味道好天然,不會覺得味道很假。而窩夫相當香脆,絕對不是淋淋的。至於旁邊的士多啤梨雖然不是當造,但都尚算可口。紫薯雪糕、cream、士多啤梨和窩夫一齊食,真的是一大享受啊!

臨走的時候,我們還不忘在店內拍拍照,因為這個地方真的充滿童話色彩,很適合閨蜜或者情侶到來用餐。💑👭👫

總的來說,這間cafe的cp值極高,因為它的食物質素相當好,份量都不少,而且價錢十分合理 。🖒🖒🖒

2018-08-15
10 分鐘 (堂食)
  • 豬扒咖哩蛋飯
  • 紫薯雪糕窩夫
2018-08-22 55 瀏覽
尼間cafe 成日都大排長龍 令人充滿期待今次約左朋友 大概係下宙3:00左右 人少d過去嘗新我地叫左幾杯野飲同半份窩夫抹茶唔濃 奶唔濃 我覺得似係飲左一杯綠色純淨水窩夫唔香唔脆 難食到一個點 唯一好食可能係上面嘅雪糕唔平又難食所以極度唔推薦係度食下午茶☕️Btw 入內食嘢限時1.5hr
尼間cafe 成日都大排長龍 令人充滿期待
今次約左朋友 大概係下宙3:00左右 人少d過去嘗新