2017-11-24 49 瀏覽
今日約咗朋友黎到將軍澳新都城中心行街買下野,原來呢個商場係超級大,行行下都行咗大半日,琲夜晚都有啲肚餓就搵下野食。見到呢間門口裝修好靚的咖啡灣,聽講都幾好食,就坐低試下。香辣蒜香蝦意大利麵,有三隻大蝦,洋蔥同香草等,意粉炒得乾身爽滑,有少少辣,好重香蒜味墨魚汁帶子意大利麵,面上有一大堆蟹籽,新鮮,意粉都係好爽身,墨汁份量多,煮得好入味,帶子都有四粒,好鮮甜今餐的主角,綠茶紅豆窩夫,中間係兩球雪糕,雲呢拿同綠茶,有好多紅豆粒,窩夫好鬆軟,唔太甜,加上忌廉味道好夾,食完一個真係好飽。
2017-11-22 36 瀏覽
住係呢度,食都食慣左,有新食肆一開,多數排晒隊好多人等過一排我先會去食,費事同大家爭排隊啦之前都有聽過同事話大埔有呢間分店,話幾好食,但大埔咁遠,唔順路最近居然新都城開分店,等無咁多人兼且lunch,去食下先枱櫈擺得有啲迫。。。我推bb車入去,佢俾梳化位,我驚bb好易撞到人地枱櫈,當然職員唔醒水,只係叫我坐梳化位,但我話迫,推車較難入(係條條走廊都迫),佢唔睬我坐低望左menu,叫左大蝦蕃茄汁意粉,係有個,應該餐廳推介,就2點呢個個餐包一杯熱飲,我點左伯爵茶野食都好快送到,係熱辣辣 好多蒜頭,鍾意食就無問題,好香口好吊味添,但唔太鍾意就慘。。。個蕃茄汁好足料,好夠味蝦都煎得好香,有4隻$7x價錢。。。我同阿仔share食都夠飽,真心覺得係唔呃人(好多餐廳貴格唔抵食) 朋友叫左黑松露白汁意粉,無影佢個碟不過佢食過大埔果間,本身都覺得好味而朋友話大埔果間好多人排隊食甜品睇來我地都點一個好喎揀左呢個特別啲來試,係紫薯窩夫好快有得食不過窩夫唔太熱,但變左雪糕無咁快熱到溶原來紫色係bb紫薯,唔太甜,都幾好味個紫薯雪糕。。。其實味道唔太濃呢個賣相係靚,但$8x就有少少貴,如果食個餐,加多少少錢可以
住係呢度,食都食慣左,有新食肆一開,多數排晒隊好多人
等過一排我先會去食,費事同大家爭排隊啦
最近居然新都城開分店,等無咁多人兼且lunch,去食下先

坐低望左menu,叫左大蝦蕃茄汁意粉,係有個
,應該餐廳推介,就2點呢個
個餐包一杯熱飲,我點左伯爵茶
野食都好快送到,係熱辣辣

個蕃茄汁好足料,好夠味

蝦都煎得好香,有4隻

朋友叫左黑松露白汁意粉,無影佢個碟
不過佢食過大埔果間,本身都覺得好味

而朋友話大埔果間好多人排隊食甜品
睇來我地都點一個好喎
揀左呢個特別啲來試,係紫薯窩夫

好快有得食

不過窩夫唔太熱,但變左雪糕無咁快熱到溶

原來紫色係bb紫薯,唔太甜,都幾好味
個紫薯雪糕。。。其實味道唔太濃
呢個賣相係靚,但$8x就有少少貴,如果食個餐,加多少少錢可以叫呢個甜品就抵食
2017-11-22
2017-11-22 88 瀏覽
今日同朋友一齊行新都城,因為冇帶BB所以可以行得輕鬆啲,行到新都城以其見到新開就呢間野,睇落去都幾靚,就同朋友去試吓食點知一入去就中伏,俾咗張二人台我哋,狹窄到想郁都唔得!真係肥啲都坐唔到,但都入咗嚟,算啦試吓佢啲嘢食先,最後點左香草忌廉汁大蝦意大利麵,凱撒沙律🥗,深海魚炸薯條🍟,熱情果菠蘿🍍和綠茶鮮奶凱撒沙律好快黎到賣相睇落都唔錯,沙律嘅份量都算唔少,主要係生菜多跟住嚟到係深海魚炸薯條🍟,深海魚食落係魚柳,外表都幾脆但就偏鹹,所以我同朋友都無食晒,薯條都係鹹,雖然有沙律醬俾我哋點但整體都係過再嚟就係我哋個主菜香草忌廉汁大蝦意大利麵,一黎到我同朋友都好滿意個賣相,但食落口都係比較鹹,點解會整到咁鹹破壞晒我哋嘅食慾仲有兩杯嘢飲未講,首先講下朋友杯綠茶鮮奶,黎到個賣相真係唔錯架,嗱嗱聲比手機食先,朋友呀呢杯野飲係佢哋特飲,所以點都要試吓,但佢話飲落口後話星巴克仲俾佢仲好飲,下次唔會再點最後都我杯熱情果菠蘿,呢個都係普普通通嘅嘢飲,冇乜特別總結:畀我感覺係金玉其外,敗絮其中,嘢食偏鹹,地方窄,下次一定唔會再幫襯,食咗我三百幾蚊都唔知食咗啲乜落肚,唯一好係侍應會不斷同你加水,知係咪知道佢食物偏

深海魚炸薯條

香草忌廉汁大蝦意大利麵

綠茶鮮奶

最後都我杯熱情果菠蘿,呢個都係普普通通嘅嘢飲,冇乜特別

總結:畀我感覺係金玉其外,敗絮其中,嘢食偏鹹,地方窄,下次一定唔會再幫襯,食咗我三百幾蚊都唔知食咗啲乜落肚,唯一好係侍應會不斷同你加水,知係咪知道佢食物偏鹹呢?
2017-11-20 56 瀏覽
之前已經去過荃灣嗰間分店,覺得咖啡灣無論係食物,環境同服務質素都好好,知道佢喺將軍澳開左分店,所以都即刻嚟試下分店係咪都做到水準如一。分店環境同荃灣一樣,都係走夢幻童話風,我覺得咖啡灣嘅環境都幾適合帶小朋友,女朋友嚟開餐。蜜糖炸雞粒併薯條沙律炸雞都夠大件,而且佢嘅皮好薄脆,再加上芝士粉,增加左件炸雞嘅豐富度,食到底都見唔到個碟有好多油👍🏻炸雞伴有3種醬汁,可以滿足到唔同人嘅口味,而我自己就覺得黃色嘅芥末醬同呢碟炸雞最match手作特級和牛漢堡大大個漢堡一睇就知好足料,裡面嘅牛肉夠厚夠juicy,而且蕃茄同埋生菜都好新鮮,下次嚟嘅話都會再order呢個漢堡!樓上講嘅兩個菜式都有配薯條,雖然話係配菜,但佢美味嘅程度一d都唔輸蝕!炸到條條乾爽,外面脆之餘,細心品嚐下仲會覺得裡面嘅薯仔好滑😋

蜜糖炸雞粒併薯條沙律

2017-10-31
午餐
  • 蜜糖炸雞粒併薯條沙律
  • 手作特級和牛漢堡
2017-11-19 55 瀏覽
和朋友途經寶琳新都城 二期商場 發現有一間新開嘅 咖啡灣餐廳, 裝修都好別緻,近店門口仲有一個幸福摩天輪擺設, 有窩心幸福感覺。我和朋友決定入去試一試, 打開餐牌都有好多選擇, 店員都好殷勤介紹店內王牌 食品。 最後我哋order左佢哋menu上 兩個like推介。 先來一個軟殼蟹沙律, 跟住一個蕃茄吞拿魚意粉,再一個磨菇飯,飲品試咗佢哋推介嘅玫瑰latte。來介紹下軟殼蟹沙律, 沙律菜好新鮮配剛炸好的軟殼蟹好香口, 我配黑醋汁好夾蕃茄吞拿魚意粉, 意粉煮得好爽身。蘑菇飯賣相幾趣緻,味道吾錯。玫瑰latte玫瑰花瓣氣味好香。其實佢哋仲有好多甜品好吸引,下次可以試一試。

like推介。

蕃茄吞拿魚意粉, 意粉煮得好爽身

蘑菇飯賣相幾趣緻,味道吾錯

玫瑰latte玫瑰花瓣氣味好香

其實佢哋仲有好多甜品好吸引,下次可以試一試。

今晚和妹妹來試下味, 和牛漢煲扒飯唔錯, 鴨胸沙律太多醬。 朱古力圖案不對板,有點失望。 下次記得要落單時指定想要的圖案, 否則就睇咖啡師心情了。看來今天他心情麻麻地,不過侍應都好有禮貌,可以再來。
2017-11-16 48 瀏覽
呢間Cafe 環境唔錯不過最吸引我既都係個黑松露海膽蟹蓋飯入到去見到個價錢的確有少少卻步但係抱住一係唔食 食就食最好既理念都係叫左黎食當個飯黎到 見到蟹蓋上既黑松露同埋海膽我覺得都叫做配得上個價錢呢個飯以龍蝦湯做汁 我覺得唔錯 都有鮮味用龍蝦湯 加蟹肉 再配上黑松露同海膽將個飯昇華去到另一個層次可以一試但個和牛漢堡同杯金莎榛子朱古力呢 就不過不失啦 普通貨色
呢間Cafe 環境唔錯

可以一試

但個和牛漢堡同杯金莎榛子朱古力呢 就不過不失啦 普通貨色
黑松露海膽蟹蓋飯
2017-11-16 42 瀏覽
平日放工時間後約左朋友去搵晚餐吃,去了將軍澳新都城二期,附近的餐廳都很多,在門內外望入去裝修佈置都已經夠吸引,原來是新開的餐廳名叫咖啡灣,雖然不是主力飲咖啡,但都有咖啡飲架。 朋友話記得前身是最Hit 吃雞的店舖,轉眼間已收轉換了一間新的食店新都城人流真的很多很多,由其是星期六、日晚飯時間去搵位真的很困難 所以想吃就要早點去排隊了。所以於平日來就非常之好,少了很多星期六、日去完shopping 既客人。 店裡的佈置很有孩子的童趣吸引大小朋友,有個用Lego 砌成的摩天輪 吸引了食客同摩天輪selfie一下,整個場佈置得很清新光線非常光猛很舒適。 餐牌清晰而且多款菜式,每款菜式都附有相片 兩杯特色飲品 藍莓沙冰 紫色的藍莓冰沙,好像葡萄味道酸甜可口,口感極佳,沙冰入口即溶化很美妙口感。 泡沫咖啡 來到咖啡當然要飲下泡沫咖啡啦,拉花圖案很漂亮咖啡香氣撲鼻而來制作得細膩,泡沫清香馥郁又柔滑,味道亦稠恰到好處。 手作特級和牛漢堡 漢堡搭配厚身條狀薯條,薯條炸得非常熱騰騰又脆卜卜 肉質雖然厚身但夠嫩滑,蕃茄及配埋熔了的芝士味道很夾,岩曬我喜歡配上多醬味道。 桂花蜜橙柳雞翼 桂花配

餐牌清晰而且多款菜式,每款菜式都附有相片

兩杯特色飲品

藍莓沙冰

泡沫咖啡

手作特級和牛漢堡

漢堡搭配厚身條狀薯條,薯條炸得非常熱騰騰又脆卜卜

桂花蜜橙柳雞翼
桂花配上雞翼我都是第一次吃,聽起個菜式名都幾健康,雞翼外脆內嫩又入味
而桂花蜜橙有助增添菜式的清香。

挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉義大利麵

挪威煙三文魚它有濃濃的煙燻味道口感煙韌,三文魚子咬落卜卜聲,忌廉汁多數配上意大利麵,麵條軟淋好咬口而意粉也掛滿黑松露蘑菇的醬汁。

環境及舒適度很好,食物質素及價錢都適中,
店員服務態度亦很好,這裡是需要加一服務費的。

2017-11-09
  • 泡沫咖啡
2017-11-15 50 瀏覽
上星期係寶琳站新都城出口一出黎,已經發現開左間咖啡灣😍大埔同荃灣分店都試過,當然要試埋新開既將軍澳店!新都城雖然有唔少餐廳選擇,但全部都係連鎖店多🙄,好開心以後多個好選擇😎!裝修跟荃灣一樣咁靚、充滿童話風連本menu都好靚😍下午茶menu好抵食叫左個下午茶凱薩沙律$39,配凍朱右力咖啡+$10,$50有找!沙律菜既份量一d都唔少,好實下,新鮮又好味!都係下午茶餐:紅豆方塊多士$39麵包充滿蛋味、紅豆餡夠多,但唔會太甜黑松露忌廉野菌意粉$78黑松露味很香,汁岩岩好唔會太濕,每條意粉都可以沾滿醬汁軟殻蟹卡邦尼蛋汁意粉$108呢間意粉質感唔錯,煙un彈牙;個汁好香濃幼滑,軟殻蟹非常香脆可口,值得一試!黑松露香菇忌廉湯$38每次都必試既湯,好好飲,夠香、夠滑、唔稀,好多香菇粒水準唔錯

裝修跟荃灣一樣咁靚、充滿童話風

連本menu都好靚😍下午茶menu好抵食

沙律菜既份量一d都唔少,好實下,新鮮又好味!

都係下午茶餐:紅豆方塊多士$39

麵包充滿蛋味、紅豆餡夠多,但唔會太甜

黑松露忌廉野菌意粉$78
黑松露味很香,汁岩岩好唔會太濕,每條意粉都可以沾滿醬汁

軟殻蟹卡邦尼蛋汁意粉$108

黑松露香菇忌廉湯$38

每次都必試既湯,好好飲,夠香、夠滑、唔稀,好多香菇粒

水準唔錯

2017-11-14
下午茶
2017-11-15 35 瀏覽
前天相約朋友到將軍澳的“咖啡灣”飯聚,甫到達已見到大排長龍,我和朋友到來飯局,一來就朋友方便,二來貪新鮮,因為食店開業不夠兩星期,新食店開業吸引了很多食客到來品嘗 。裝修簡單得來卻很舒服,座位之間不會太狹窄,食物方面有很多啱心水的選擇,而我們點了幾款食物,分別有:黑松露香菇忌廉湯、海膽黑松露蟹蓋飯、芝士肉醬美國瘋薯條及熱帶水果茶。黑松露香菇忌廉湯材料十足, 呷一口在嘴裡全是香菇蓉,湯味濃郁。海膽黑松露蟹蓋飯外型已拿高分,吸睛度十足,海膽味道非常鮮甜,飯粒飽滿吸收了湯汁,煙韌有啃勁,美味指數爆燈。芝士肉醬美國瘋薯條香濃肉醬加邪惡芝士混和一起,奇味無窮,對於我這一類芝士迷,簡直無可抵抗,正如瘋薯之名,「瘋」狂愛上。熱帶水果茶~ 甜中略帶微酸,果花中有不同果粒,開胃醒神之作。以上幾款食物很合我和朋友心水,而且各有特色,留下不錯的印象。

黑松露香菇忌廉湯
材料十足, 呷一口在嘴裡全是香菇蓉,湯味濃郁。

海膽黑松露蟹蓋飯

芝士肉醬美國瘋薯條

2017-11-15 72 瀏覽
最近屋企附近又開左間新餐廳😍裝修超愛的,放早同朋友去試試佢😚👉🏿✨卡邦尼義大利麵 Hkd 78 💸📌其實個到啲野食真係冇乜選擇,黎黎去去都係個啲🤦🏽‍♀️佢個卡邦尼好乾身,味道都偏淡,唔係好濃郁,條條面都有啲蛋碎,係幾創新,但同時都更乾😂👉🏿✨香草忌廉汁大蝦義大利麵 Hkd 83 💸📌呢個都係乾😂😂不過勝在有味。有四隻大蝦,都尚算新鮮,彈牙,蒜香味濃🤔👉🏿✨綠茶鮮奶 Hkd 36 💸📌純粹因爲係拉花先叫😆但都係得個樣..好多粉,好苦,好難飲😞雖然味道可以再改善,不過服務態度好好的👌🏽

👉🏿✨卡邦尼義大利麵 Hkd 78 💸

👉🏿✨香草忌廉汁大蝦義大利麵 Hkd 83 💸

👉🏿✨綠茶鮮奶 Hkd 36 💸

雖然味道可以再改善,不過服務態度好好的👌🏽
2017-11-15 1256 瀏覽
做人父親甚艱難,對囝囝好似對Boss看待,今天,小Boss嚷著要去商場新開張的餐廳,只因看到門口放了一座LEGO摩天輪以及一座大樓十分吸引,既然小Boss下了命令,下屬必然遵從。「咖啡灣」是第三間分店,主食西餐,餐廳門面是通透的玻璃有很高透明度,看到內大家食得開懷的模樣,相信食物不會差吧?!不一會,我們被安排入座,餐廳整體裝修簡約,白色牆身掛了不同的小擺設,而每個燈飾有隻小鳥陪伴,營造悠閒cafe的格局。小Boss見到餐牌上很多窩夫雪糕,即時嚷著要食,其實小Boss不說,我都會叫的,因為圖片中的窩夫雪糕很吸引,看得心情很愉快,很難抗拒吧。🎡綠茶鮮奶$36造型特別又可愛,一看便聯想到某卡通片的故事人物,小Boss看了很久也不動口,應該是不捨得整花個可愛圖案吧。將綠茶和鮮奶混和一起,令深綠色變成淺綠色,一呷有清清的綠茶,感覺清新。🎡手作特級和牛漢堡$98手打的和牛十分鬆嫩,厚厚和牛煎得香口,一口咬落去很快,而小Boss目標對著那和牛漢堡旁邊的薯條,口含一條,手拿一條,仲忙過我啊!🎡桂花蜜橙柳雞翼$62究竟蜜橙是主角?抑或雞翼是主角?其實兩者不相伯仲,雞翼烤得香口入味,蜜橙多汁鮮甜,一併

🎡綠茶鮮奶$36

🎡手作特級和牛漢堡$98

🎡桂花蜜橙柳雞翼$62
究竟蜜橙是主角?抑或雞翼是主角?其實兩者不相伯仲,雞翼烤得香口入味,蜜橙多汁鮮甜,一併放在口中感受雞肉和橙肉的crossover。

🎡黑魔王曲奇雪糕窩夫$82
登!登!登!登! 至邪惡的黑魔王出場了,小Boss目瞪口呆,眼也不轉,在小Boss眼中黑魔王是龐然大物,雪糕球再加orea餅乾疊得有氣勢,名副其實是黑魔王降臨,選用的比利士雪糕入口幼滑,加上窩夫的香脆,小Boss露出滿意笑容。
黑魔王曲奇雪糕窩夫

未結賬,小Boss已嚷著要再來,這裡有他喜愛的食物,相信已是他心中的遊樂園了。

2017-11-10
5 分鐘 (堂食)
午餐
黑魔王曲奇雪糕窩夫
2017-11-13 58 瀏覽
1230左右到達不用等位環境小清新風格,色彩活潑、繽紛鮮豔很討小朋友喜歡不會太嘈雜 適合一家人吃飯三五知己小聚叫左兩個Lunch Set三文魚黑松露忌廉意大利麵 $828.5/10醬汁香濃 麵質適中 出色翻㗳指數 👍極高手作和牛漢堡 $883/10漢堡扒太林牛肉味很淡 沒質感可言漢堡包皮一般 醬汁一般值$88 翻㗳指數 👍 極低Green Tea latte (跟餐半價)5/10造型可愛味道偏淡的綠茶 淡淡茶味翻㗳指數 👍低
1230左右到達
不用等位

環境小清新風格,色彩活潑、繽紛鮮豔
很討小朋友喜歡

牛肉味很淡 沒質感可言
漢堡包皮一般 醬汁一般
值$88
翻㗳指數 👍 極低

Green Tea latte (跟餐半價)

5/10

造型可愛
味道偏淡的綠茶 淡淡茶味
翻㗳指數 👍低

2017-11-13
2017-11-09 1074 瀏覽
將軍澳區內,包括寶林、坑口、尚德三個以港鐵站位置來定位區分的地區,都不約而同地,開始有一些知名食店,或百貨超市進駐區內。例如寶林「新都城中心」有「霸X拉麵」、「炑X韓烤」、坑口「東港城」有「一田超市」和它的食店。去到「將軍澳站」、尚德一帶,就有「天晋匯」的韓國烤雞餐廳「Gooxxe Chicken」。現在的將軍澳,忽然一下子聚集了,一些在香港開始薄有名氣的新興食店,連帶將軍澳的食客,也開始對飲食要求變得更高。食客開始對將軍澳食店要求漸高,即是一些食物水準出了問題,或者服務惹人垢病的食店,亦可能因為將軍澳食客生意少了,或者因為其他原因,而被迫搬走或結業。例如「新都城中心」二期一樓,「霸X拉麵」旁邊的位置,原本舖位是韓國菜餐廳「BXQ Chicken」,但是最近「BXQ Chicken」忽然宣告關門結業,舖位在轉眼間立刻裝修,變成了另一間餐廳「咖啡灣」。在將軍澳「新都城中心」開分店的「BXQ Chicken」,開飯網網友對將軍澳「BXQ Chicken」的食評評價,本來就點良莠不齊,負面批評都是來自於服務態度的問題身上。將軍澳「BXQ Chicken」最為人「津津樂道」的人和事,當然非當眾

將軍澳「BXQ Chicken」最為人「津津樂道」的人和事,當然非當眾咆哮,呼喝店員食客的「光頭佬」莫屬。將軍澳「BXQ Chicken」一離開「新都城」,舖位轉眼間已經換成了,變做咖啡休閒餐廳「咖啡灣」。

「咖啡灣」這個中文店名,或許會令你第一時間,想起位於屯門的著名公眾海灘。但是如果你再細看英文店名,你就開始發現,將軍澳食店「咖啡灣」的英文名「Cafe Swan」,本來就與屯門沒有太大關係。

估計將軍澳「咖啡灣」本身屬於咖啡餐廳,主打賣的都是咖啡飲品為主,所以有人索性把店名改做「咖啡灣」而已。「咖啡灣」當地雖然都有咖啡飲,但不等於將軍澳「咖啡灣」,都跟屯門的著名海灘「咖啡灣」扯上關係。

可惜我來將軍澳「新都城二期」時,已經正值下午五點鐘,我不可能為了區區一杯「咖啡灣」的咖啡,而冒險拿我自己晚上的睡眠質素做賭注。

於是我唯有看看「咖啡灣」,有沒有類似下午茶的套餐可以選擇。雖然我找不到下午茶餐牌,卻無意中給我找到,「咖啡灣」的「HAPPY TIME歡樂時光」餐牌和套餐。

對我來說,下午茶不能夠當是正餐處理,所以食的東西,可以比較輕鬆地選擇。雖然後來我在手機的相片中,發現「咖啡灣」歡樂時光餐牌,也有「雞扒蕃茄濃湯通粉」可以食。

但是我從「咖啡灣」其他分店的食家熱門推薦之中,發現他們的代表菜,原本還包括「卡邦尼汁意大利麵」,於是選擇了它,「雞扒蕃茄濃湯通粉」還是留到下次,再來幫襯「咖啡灣」時再吃吧。

其實「咖啡灣」的「歡樂時光」茶餐價錢也不算很便宜,我的「卡邦尼汁意大利麵」連飲品,整個套餐連加一服務費,其實需要花港幣七十四元,比一般餐廳的正餐價錢沒有太大分別。

至於飲品方面,其實當時「咖啡灣」適合我飲用的飲品不算很多,不是咖啡飲品,就是含有「可可鹼」的朱古力飲品,所以當時我是有點「選擇困難症」發作的。

結果,我最後選擇了一杯,印有疑似動畫角色「三眼仔」圖案的飲品,熱的「綠茶鮮奶」飲品。其實選擇「綠茶鮮奶」的代價也不便宜,因為「綠茶鮮奶」也是「咖啡灣」的精選飲品,跟餐上也要收半價,收費港幣十八元的。

結果我點餐後,「綠茶鮮奶」跟「卡邦尼汁意大利麵」都是差不多在十分鐘之後,由侍應端着「綠茶鮮奶」,以及「卡邦尼汁意大利麵」出來。

既然我今次光顧「咖啡灣」,但是偏偏不飲咖啡,反而選擇了飲「綠茶鮮奶」,所以我亦無謂厚着面皮,評論「卡邦尼汁意大利麵」和「綠茶鮮奶」,誰才稱得上是「咖啡灣」這個下午茶的真正主角。
綠茶鮮奶(大)

「三眼仔」造型的「綠茶鮮奶」飲品,無疑造型上已經是值得中上的評價,但水吧伙計要如何做,才能吧「綠茶鮮奶」拉出如此生動,活靈活現的「三眼仔」圖案,才是評價「綠茶鮮奶」的重點。

「綠茶鮮奶」的奶味比較濃厚,奶味偏甜。濃厚的綠茶味反而蓋過,壓住了飲品最原始的綠茶茶味。雖然「綠茶鮮奶」表面劃上了的「三眼仔」,有疑似的可可成份,但影響應該很有限,亦改變不了綠茶的茶味和微甘,唯一甜味就只是來自鮮奶味道而已。
卡邦尼汁意大利麵

至於「咖啡灣」的「卡邦尼汁意大利麵」,雖然卡邦尼醬汁味道未至於很淡,但是感覺整個意大利麵純粹只有醬汁,配菜只剩餘少許火腿與蘑菇,令意大利麵質地,看似變得有點單薄,好像很寡的樣子。

我現在唯有厚着面皮,問比較了解卡邦尼意大利麵的人,有沒有人可以告訴我知道,實際的卡邦尼意大利麵,應該多少配菜?是多點好還是少點好?

雖然「咖啡灣」廚房已經盡力,在「卡邦尼汁意大利麵」表面灑上香草等配料,試圖裝飾以及調味,濃郁卡邦尼味道是造到,但是一看意大利麵的配料,就覺得還是未足夠,整個意大利麵變成純粹賞味的菜式而已。

我最後吃完整個意大利麵,雖然「卡邦尼汁意大利麵」還有它的醬汁味道,但沒有想像那麽濃厚,但是味道算是合格,不算難食。

意大利麵配上一杯外表精緻的「綠茶鮮奶」,連同加一服務費之後,「咖啡灣」竟然收了我足足港幣七十四大元正,還是下午茶價錢,絕不便宜呢。

很明顯,當「咖啡灣」這個「HAPPY TIME」套餐是下午茶的話,價錢可以稍嫌偏貴,性價比不高。可是當是正餐的話,意大利麵對我來說始終不及白飯重要,如果沒有本錢食午餐的話,「咖啡灣」還是點到即止好了。
2017-10-26
10 分鐘 (堂食)
綠茶鮮奶(大)
  • 卡邦尼汁意大利麵
2017-11-09 85 瀏覽
朋友話將軍澳開左一間新餐廳,平日夜晚都好多人去朝聖,我地緊係唔執輸啦!今日放工就要去朝聖一下!我地大約1900黎到, 門口都無人排隊,即刻入得😂😂店入面裝修的確好靚!令人感覺好舒服!所有野都做得好精緻😍我地叫左一個軟殼蟹凱撒沙律 $88可以配芝麻醬或黑醋,我地就揀左黑醋。黎到時有點失望…$88得半隻軟殼蟹😅沙律份量都好少…之後叫左黑松露蜆肉磨菇忌廉意大利麵 $86黎到時好香!食落都好滑好忌廉,配料都好足夠👍👍不過唔知係咪食大左個胃,覺得份量唔夠,唔夠候😅😅朋友叫左個蒜香帶子辣意粉,好夠辣😂😂可能落得太多蒜…得落有啲苦…😅反而,甜品同飲品出品唔錯呀!!玫瑰綠茶牛奶$39好香玫瑰味😍,賣相都相當靚👍黎到當然唔少得點返杯三眼仔啦!綠茶鮮奶 $36有綠茶的甘味,牛奶都好滑,絕對唔係得個樣架😂甜品方面我地叫左呢個紫薯雪糕窩夫$88紫薯原粒上😂賣相十分靚,好星空😂配以朱古力同士多啤梨汁,酸酸甜甜😋窩夫咬口不錯,不過窩夫入面無紫薯味🙄總括黎講,我建議大家黎主要食甜品同飲野傾計都係不錯選擇。不過餐時限90分鐘。

我地大約1900黎到, 門口都無人排隊,即刻入得😂😂

店入面裝修的確好靚!令人感覺好舒服!所有野都做得好精緻😍

我地叫左一個軟殼蟹凱撒沙律 $88
可以配芝麻醬或黑醋,我地就揀左黑醋。

黎到時有點失望…$88得半隻軟殼蟹😅
沙律份量都好少…

之後叫左黑松露蜆肉磨菇忌廉意大利麵 $86

朋友叫左個蒜香帶子辣意粉,好夠辣😂😂
可能落得太多蒜…得落有啲苦…😅

反而,甜品同飲品出品唔錯呀!!

玫瑰綠茶牛奶$39
好香玫瑰味😍,賣相都相當靚👍

黎到當然唔少得點返杯三眼仔啦!
綠茶鮮奶 $36
有綠茶的甘味,牛奶都好滑,絕對唔係得個樣架😂

甜品方面我地叫左呢個紫薯雪糕窩夫$88
紫薯原粒上😂賣相十分靚,好星空😂
配以朱古力同士多啤梨汁,酸酸甜甜😋
窩夫咬口不錯,不過窩夫入面無紫薯味🙄