2014-07-27 2513 瀏覽
終於抽到時間去瘋摩一時既咖啡弄試下~選擇咗去更新開既尖沙咀店2點令鐘去到,見到有長長既人龍考慮咗一陣,最終都不敵美食既誘惑,決定排隊!大約排咗90分鐘左右,終於等到啦!上到去有一名操普通話既侍應安排客人入座先睇下餐牌~樣樣賣相都非常吸引~~因為樣樣都好想試,所以我地兩個人竟然點咗. . .2杯飲品,2個三文治類同2個甜品. . .食量好嚇人呢,哈哈首先黎既係野飲~冰鮮果茶色彩繽紛~入面有青檸,蘋果,百香果,波蘿,橙同話梅等材料另外提供一隻有一舊檸檬既小杯,方便飲用果茶味道酸甜,口感帶少傑身茶味不濃,夏天飲,感覺清新,令胃口大開冰滴咖啡齋啡,冰塊,糖漿,奶分別放係小鐵盤上最特別既係咖啡杯底呈錐型,同埋杯內有一粒用咖啡製成既咖啡豆狀冰粒~咖啡香濃~不帶苦味,加入奶之後令咖啡更香滑細膩~由於部分冰塊用咖啡製成,所以即使咖啡放耐咗,亦不會變得淡而無味~主菜出場了~首先喺玉米里肌起司可頌即係煙肉芝士火腿牛角包~亦係我最欣賞既一道牛角包十分鬆脆香口,牛油味香濃,即使混合埋芝士火腿等濃味食材,亦遮蓋不了牛角包既香味~火腿份量亦十分充足~芝士醬味道適中唔會搶過其他食材既味道包內還有生菜同蕃茄,食落比較
2點令鐘去到,見到有長長既人龍
考慮咗一陣,最終都不敵美食既誘惑,決定排隊!
大約排咗90分鐘左右,終於等到啦!
上到去有一名操普通話既侍應安排客人入座
先睇下餐牌~
樣樣賣相都非常吸引~~
因為樣樣都好想試,所以我地兩個人竟然點咗. . .
首先黎既係野飲~
冰鮮果茶
色彩繽紛~
入面有青檸,蘋果,百香果,波蘿,橙同話梅等材料
另外提供一隻有一舊檸檬既小杯,方便飲用
果茶味道酸甜,口感帶少傑身
茶味不濃,夏天飲,感覺清新,令胃口大開
冰滴咖啡
齋啡,冰塊,糖漿,奶分別放係小鐵盤上
最特別既係咖啡杯底呈錐型,
同埋杯內有一粒用咖啡製成既咖啡豆狀冰粒~
咖啡香濃~不帶苦味,加入奶之後令咖啡更香滑細膩~

主菜出場了~
首先喺玉米里肌起司可頌
即係煙肉芝士火腿牛角包~亦係我最欣賞既一道
火腿份量亦十分充足~芝士醬味道適中唔會搶過其他食材既味道
包內還有生菜同蕃茄,食落比較清新,即使用料比較heavy都唔會覺得太膩~

總𣿬三文治
三片方包整成既兩層三文治~
兩層分別夾入蔬菜同肉類,
眼見其中一層只得菜類以為會好淡口,
但原來下層既燒雞扒醬汁味道濃烈,帶點甜味
而且有雞扒,火腿,蛋等材料,所以非常豐富美味~

之後到甜品了~(其實當時我已經有啲飽既感覺)

香蕉巧古力冰琪淋鬆餅
上枱時離遠已經聞到窩夫香~
真係好厚. . 好厚. . .
窩夫面十分脆身,中層及底部比較軟,
食落口感不錯,惜蛋味不夠,唔夠香,水準低於預期
當食多幾啖就開始覺得太厚. . 覺得唔太似甜品. . . 似食中式糕點
不過無可否認,厚身窩夫賣相係吸引好多
另外,吉士比較硬身,亦不夠香. . .就算窩夫加咗吉士食落亦唔覺香甜

最後係
黃金拿破侖千層派
外層撒滿酥皮碎,入面好有層次地一層忌廉一層酥皮
酥皮好鬆化,忌廉同酥皮層每層份量分佈適中,唔會太淡或太乾
不過忌廉如果香d會更加好~
友人覺得千層派質素比著名既窩夫還要好~

覺得咖啡弄係製作酥皮類食品較為出色~
假設下次再去,會再食多次牛角包~同試下其他野~但唔會點窩夫~
不過短期內應該唔會再排甘耐隊去食住~等遲d少人d都先會再去~
另外,可能因為我地叫得多野食,只可以坐90分鐘,覺得唔太足夠

價格方面
叫咗甘多野食,而且每份既份量都唔少,賣單392蚊,都算價格合理~

2014-07-26
90 分鐘 (堂食)
2014-07-25 2425 瀏覽
個日去完書展突然後痕想食咖啡弄, 就搭船過海去食試業中既咖啡弄出左名多人排隊, 但個人竟然一。個。人。都。冇。排。緊。隊!!我仲以為我去錯地方 兩個女仔最終一人一飲品再叫左Waffle黎食我就叫左一杯 洋甘菊荔香茶佢隻杯真係好靚 靚到我想偷走 最中意可以自己落橙片,調節番味道, 大約都飲到3杯左右陣味都幾清新幾香, 係攰到死既時候好提神!但我朋友個杯野飲就落錯單, 明明CONFIRM既時候都冇錯, 點知都係落錯左等左一排, 見之後先黎既人都有野食, 奇奇怪怪得我地冇野食店員開始問我地野, 聽佢地用國語問我係唔係後上我頭上即刻有3個問號出現, 我地就話冇後上過左陣就有野食喇其實個餅好厚實, 兩個女仔食真係食到好好好好好飽, 但個人認為汁醬唔夠多士多啤利唔太甜我覺得好酸, 但始終覺得甜品甜甜地好食D....可能朱古力味仲好食!!! 所以好後悔冇叫朱古力, 叫左士多啤利!食左一半都覺得食唔落到埋單既時候, 先知道點解會後上啦, 原來係冇啦啦Waiter幫我地加左後上今次服務令我地好唔滿意. 落錯單又冇啦啦後上希望下次有改善
我仲以為我去錯地方

兩個女仔最終一人一飲品再叫左Waffle黎食
我就叫左一杯 洋甘菊荔香茶
佢隻杯真係好靚 靚到我想偷走

最中意可以自己落橙片,調節番味道, 大約都飲到3杯左右
陣味都幾清新幾香, 係攰到死既時候好提神!

等左一排, 見之後先黎既人都有野食, 奇奇怪怪得我地冇野食
店員開始問我地野, 聽佢地用國語問我係唔係後上
我頭上即刻有3個問號出現, 我地就話冇後上
過左陣就有野食喇
草莓WAFFLE
食左一半都覺得食唔落
今次服務令我地好唔滿意. 落錯單又冇啦啦後上
希望下次有改善
2014-07-17
5 分鐘 (堂食)
草莓WAFFLE
九龍人有福了,久抑咖啡弄大名已久,只是因為之前一直只有一間位於銅鑼灣的門市卻是教作為九龍人的我卻步。茶木,Dazzling cafe 等過江龍台式咖啡店也都嚐過了,就差你們這一家呢!現在終於不用過海也可以嚐到這份台灣的好滋味了!是日行程書展過後回程去撘船途中忽然傾盆大雨,行雷閃電起來,超誇張的!有那麼一刻我真的以為我跟男友會被行雷擊中呢!但也感恩這樣的一場忽然的行雷閃電使咖啡弄排隊的人龍變得只得小貓三四隻,我們居然等了不到五分鐘就可以進去了!哇西實在是有受寵若驚的感覺!唔洗排隊的咖啡弄特別好食哦!一貫台式咖啡店風店,每人最底消費一杯飲料不包括點餐,用餐時間是90分鐘!尖沙咀這家的也不例外。少量的鹹食和甜食加大量的飲料選擇。除了兩杯飲料外還分別點了一份甜和一份鹹的。沒有點招牌每日限量的玉米理肌起司可頌,點了台式版本的公司三文治-- 總匯三文治 HK$60。份量還挺大的三件三文治再加上薯蓉,生菜,沙拉醬和小量洋芋片做點綴。洋芋片是一般在超市也可買到的口味,薯蓉味道單吃略厭有點淡不過配上沙拉醬味道剛好。三文治方面餡料也很豐富,烤得酥酥的面包再加上新鮮的洋蔥生菜番茄小黃瓜,當然不少得吃上去有點

沒有點招牌每日限量的玉米理肌起司可頌,點了台式版本的公司三文治-- 總匯三文治 HK$60。份量還挺大的三件三文治再加上薯蓉,生菜,沙拉醬和小量洋芋片做點綴。洋芋片是一般在超市也可買到的口味,薯蓉味道單吃略厭有點淡不過配上沙拉醬味道剛好。三文治方面餡料也很豐富,烤得酥酥的面包再加上新鮮的洋蔥生菜番茄小黃瓜,當然不少得吃上去有點甜甜的雞扒肉。整個吃上去口感還蠻豐富的。

當然不可以錯過的就是他們家的招牌--草莓冰淇淋鬆餅$58 。份量就如網友所言出乎意料的大,是繼蜜糖吐司後另一道會讓人吃到捧腹的甜食!香香的鬆餅配上顏色鮮豔的新鮮草莓,再加上一球雪糕和一球吉士醬,單是看賣相也會有會甜蜜的幸福感!(有點小誇張)

味道方面,鬆餅的口感有點像雞蛋糕鬆軟得來也很扎實,一口冰冰的雪糕,加一顆酸酸的草莓,再加一塊小小的鬆餅,最後一口氣把它們同一時間都放進口裡,你就會吃到所謂甜蜜的幸福感囉!可以更好的地方是吃到最後沒雪糕的時候有點乾,如果把另外一球吉士醬都改成雪糕球這就完美了!

吃到這裡肚皮已經有點要撐開的感覺,誰說甜品吃不飽呢!不過因為每人最低消息一杯飲料還是跟男友各點了一杯 OREO冰沙 $52 和 宇治抹茶牛奶冰沙$52 。以飲料來說價錢有點小貴。前者男友說打碎了的Oreo顆粒口感不錯,甜度適中。後者的綠茶是我愛有點苦苦回甘的口味加上放久了味道也不會變淡的牛奶冰沙。都不錯哦!

總括而然九十分鐘的進餐時間其實很足夠,很適合愛喝下午茶的女生(不計算卡路里的話>v<) 。重點仍然是唔洗排隊的咖啡弄特別好食!哈哈!
2014-07-22
5 分鐘 (堂食)
  • 草莓冰淇淋鬆餅
  • 總匯三明治
2014-07-25 1776 瀏覽
由於友人下班時間比較早(而且是閑日晚上),6點前去排隊,閒聊一會看看餐牌,約30分鐘後店員安排我們入坐^_^店員美女用國語招待客人,員工之間也是用國語,突然有一種身處台灣的感覺!心情也變得稍微放鬆~點餐時間,3個女生各點了一份食物一款飲料。點了草莓冰淇淋鬆餅,玉米里肌起司可頌,拿破崙蛋糕。飲料點了招牌冰鮮果茶,冰維也納咖啡,冰密桃香橙果茶。鬆餅看起來似是餐廳門前那種食品display, 假得太完美。一咬下去,鬆餅好鬆軟溫暖(゚o゚;;,加上草莓和冰淇淋,一個人也肯定可以吃光一盤!!一試難忘!可頌&蛋糕不過不失,上餐時覺得會好好食,這就是在presentation上花心思的重要吧~ 所以收費貴一點也不太過分(☆_☆)飲料方面,果茶系列比較好飲,果味濃而且各種水果的味道很match, 但友人不愛甜,略嫌太甜。我們食得很慢,又相機食先,又傾計,店員都無比壓力我們,還不斷斟水,服務貼心一流。讚!

點餐時間,3個女生各點了一份食物一款飲料。

2014-06-25
  • 草莓冰淇淋鬆餅
2014-07-23 2219 瀏覽
說到近來本地最流行的食制,除了早陣子的韓式炸雞以外,便是現在風行一時的台式cafe熱潮....要數到台式喫茶店當中的表表者,便是剛開了第二所分店的這裡了....記起有一次帶著小友想來吃。是某個週末的接近中午,一扺達後看見那排得屈屈曲曲的長人龍。以小友現時所能持的耐性要在此等的話簡直是個不可能的任務,所以便馬上打退堂鼓....心有不甘,隔了兩星期後因事要重臨附近,卒借故再來碰下運氣。今次學精了,選擇在兩時半左右的非繁忙時候來,排的人果然少了一大截 (但也好歹的在烈日當空下等了半小時)....而且我只有一支公,要等位自然亦是相對上容易....好傢伙....排除萬難上了店內,豈料還是要等。幸好再等也只是十來分鐘的時間.....不過算起來前前後後由開始排隊到食物上桌之時,中間亦要花差不多一個小時才能做到....很想吃鬆餅。不過由於我是當這一頓是正餐的關係,所以還是叫份量大一點的鹹食才對勁。一客總𣾀三明治,相信一定能滿足到我....茶的這方面我倒是沒有大所謂要點甚麼。聽別人說好像這裡的果茶頗出色的....現在天氣那麼熱,來一杯冰鮮果茶應是一個不俗的選擇....果茶對個人來講是頗大壺的,但對於來慢

果茶對個人來講是頗大壺的,但對於來慢慢聊天,一坐便呆上一兩個小時的女生來說,這可是剛剛好的量。入口冰冰涼涼十分夠解渴;味道帶著濃濃的果酸令人喝後胃囗更是大開;而且冷冷而酸咪咪的味道會讓人有一種很refreshing的感覺。橙汁加上柚子汁的功勞可是不少;壺內的切粒鮮水果大概有橙、蘋果及甜到漏的鳳梨。另外還下了一兩小粒的話梅粒在內,這令整杯東西增添了多一重寶島風情.....
總匯三文治即有如我們本土茶記的公司三文治一般,三文治包內夾入的材料都是些如蕃茄、青瓜片、火腿、生菜、雞蛋及里肌肉等在club sandwich常見的用料。雞蛋煎得老了點是讓我稍覺失望的,但相比起那片帶微濕變得不再香脆的多士三文治麵包,蛋帶來的失望倒只是小兒科而已;里肌肉內夠軟熟醃得也入味似乎是唯一的亮點了;蛋沙律本來做得不俗的 (起碼沒有猛下奇妙醬這一點已是合格),但那堆看及吃起來比較求其而並非新鮮的菜蔬已是將整道沙律弄垮;最後灑上的Doritos式粟米片一向是我愛吃的,當成飯後零食也不錯....
吃完後心裡登時便想到一件事情 : 那就是剛才花了人生寶貴的一小時跑了進來吃東西,究竟是否如此值得呢 ?

此時我又馬上立下決心,對自己說 : "下次再也不做如此愚昧的事情了"....

2014-07-16 2802 瀏覽
之前有留意咖啡弄的報導,很多人也對此讚口不絕,令我也心思思想去朝聖確認一下,上次撲空(已關門),今次老公便抽空及特意預早來排隊,還以為平日下午不用排隊,但還得排了1個小時才可以坐下,難道這麼多人都不用上班的嗎? 我來到的時間已剛好XD,而樓下的人龍還長得很呢=.="`因為人太多,店員在入座時已告訴限時90分鐘,但感覺有趕人離開的感覺,說國語的也只有云云數人,服務只屬一般店內裝潢簡約,牆上還種滿植物,感覺很清新舒服,可惜有些枯萎凋謝卻無人跟進,清新形象頓時減弱Menu以書刊設計,很有書卷味道,圖片亦拍攝得很精美,可是都是大頭照,單從相片估算不到食物究竟是什麼模樣,選擇時有點頭痛因每人最少需點一杯飲料,名字既然是"咖啡"弄,當然要試試這裡的咖啡,我跟老公分別點了焦糖咖啡跟維也納咖啡,每杯咖啡都跟了2塊餅乾,說真咖啡只是一般,對我來說咖啡(苦)味是略重了點,但愛好味道偏濃的老公也只覺一般,味道未見香濃突出,而是比較苦澀另再點了BBQ豬排三文治及極度推介的鬆餅(香蕉朱古力味),上菜速度很快,份量也很足,這樣的午餐(正確是下午茶才對)對我們也真是太多。可是說好的豬排原來是厚切煙火腿,因跟我們想像

焦糖咖啡
維也納咖啡
另再點了BBQ豬排三文治及極度推介的鬆餅(香蕉朱古力味),上菜速度很快,份量也很足,這樣的午餐(正確是下午茶才對)對我們也真是太多。可是說好的豬排原來是厚切煙火腿,因跟我們想像的有太大分別了,縱然蛋沙律部份不錯,也令我倆很失望
BBQ豬排三文治
香蕉朱古力鬆餅
而鬆餅的份量也很誇張,一客4件厚厚窩夫狀的鬆餅,每件也是實實的,不像我們吃開的鬆餅及窩夫,而是像蛋糕般的口感及味道,蛋香撲鼻,但味道太像我剛做的蛋糕仔,沒有驚喜,卻只有吃不完的感覺=.=" (如果4人享用會比較合適),反之朱古力醬跟雪糕的味道卻甚有驚喜,甜度適中,跟鬆餅很夾 =D

以如此食物及服務質素而要等候良久(1-2小時),確實不太值得
2014-05-29
60 分鐘 (堂食)
2014-07-16 2396 瀏覽
因剛巧到對面看醫生,看完的時候見排隊的人不多,就以再試試看的心態來吃多遍雖然只有2組人在前面,但也排了20分鐘才可坐下,而一坐下長長的人龍又出現了 =口=第2次再來,就試試推介的水果茶(上次每枱女士也有點呢)水果茶內有多款水果,包括蘋果、橙、鳳梨、青檸及話梅等,冰算是多了點,味道像極是橙汁加上新鮮水果,但嚐不到其他水果的果香及茶香,而味道略嫌偏酸,卻不像話梅的酸亦找不到梅肉,而且也沒有預期鳳梨糖帶來的甜味,亦沒有新鮮橙肉的鮮甜,最後待冰溶化後,味道才算是適中見時間尚早,而上次也試了三文治及鬆餅,衡量過只得1人之力,最後點了法式草莓千層派,外觀精緻,碟上亦畫滿pattern,很有心思,而3層的設計也非常適宜。微酸的草莓配合微甜的吉士,互相中和,味道恰好,而酥皮亦很鬆脆,只是在比較之下,此派略嫌細少了點

第2次再來,就試試推介的水果茶(上次每枱女士也有點呢)
水果茶
法式草莓千層派
2014-06-27
20 分鐘 (堂食)
想試咖啡弄好耐...但奈何我呢個九龍人唔多鐘意過海~撞啱佢喺尖沙咀開分店,兩話不話約埋啲fd 去試下啦!諗住新分店...應該會少啲人啩...點知我錯了...錯到離哂譜...我12pm 去到...條隊已經排到去街尾卓悅嘅位置...個心已經一沉...但都頂硬上當時天氣已經唔算係好熱好曬...但企足兩個鐘先坐得低...真係堅辛苦...唔明白點解要啲客人企喺度排...派個籌真係有咁難嗎?(排隊方面, dazzling 真係貼心過佢好多!!)算...講返食物...我就明白點解要等咁耐都仲有咁多人排隊!!p.s. 佢呢度嘅餐牌主要係offer 輕食(如: 三文治、沙律)、飲料(咖啡、特色嘢飲)同埋甜品 (窩夫嗰啲),所以唔好expect 有好多熱食選擇。1. 沙律- 燻鴨羅蔓沙拉佐香橙驚喜水準之作!!令我想再encore 嘅菜式~我本來好怕鴨羶味、唔食鴨的...但呢個沙律上嘅鴨胸一啲都唔羶之餘...仲好juicy...帶淡淡嘅煙燻香味...令我食唔停!! 原來鴨胸同橙嘅味道咁夾!! 完全大改觀!而家個potion 都唔細,好適合三五知己share ~2. 三文治- BBQ豬排三明治味道唔錯~感覺就
想試咖啡弄好耐...但奈何我呢個九龍人唔多鐘意過海~
撞啱佢喺尖沙咀開分店,兩話不話約埋啲fd 去試下啦!

唔明白點解要啲客人企喺度排...派個籌真係有咁難嗎?

(排隊方面, dazzling 真係貼心過佢好多!!)

1. 沙律- 燻鴨羅蔓沙拉佐香橙
驚喜水準之作!!令我想再encore 嘅菜式~
燻鴨羅蔓沙拉佐香橙
2. 三文治- BBQ豬排三明治
味道唔錯~感覺就係足料嘅煙肉三文治~如果有下次, 我會試下其他菜式~
女仔食一件都已經飽飽哋喇~
BBQ豬排三明治
3. 三文治-玉米里肌起士可頌
喺好奇心嘅驅使下order 嘅三文治~食起黎有好濃郁嘅芝士味~個牛角包好鬆軟~~~
為咗解芝士嘅膩,側邊附帶甜粟+菜沙律,感覺幾平衡,不錯不錯啊~
玉米里肌起士可頌
4. 手工咖啡-海鹽焦糖拿鐵
鎮店之寶...令我飲完仲會朝思暮想嘅咖啡~!!

一啖焦糖海鹽忌廉,一啖咖啡...淡淡嘅牛奶香,滲入焦糖香,加入海鹽嘅點繓已經好令人難忘...
呷一口熱啡,同口入面嘅cream 混和,又係另一重味覺享受!!好正呀~!!
(p.s. 啲nuts 都好正~)
海鹽焦糖拿鐵
5. 甜品-草莓冰淇淋鬆餅
雖然話女仔有兩個胃...但係食完咁多嘢, 到食甜品時作戰力都真係爭啲...!!
不過一場黎到...冇理由唔試佢啲鬆餅...於是3個女仔share 一份~
個鬆餅外脆內軟,值得一讚! 相比之下,士多啤梨香味比甜味重,顯得有啲失色~
如果士多啤梨再甜啲、淋啲,感覺應該更好呢~ ^^
草莓冰淇淋鬆餅
題外話/補充資料: 總結, 我係好欣賞啲嘢食嘅~ 不過....如果排隊安排唔改善嘅話...我短期內都唔會想再黎幫襯。
2014-04-19
120 分鐘 (堂食)
燻鴨羅蔓沙拉佐香橙
玉米里肌起士可頌
海鹽焦糖拿鐵
2014-07-04 3121 瀏覽
有事在平日來到尖沙咀,見下午有空便跟妹妹一起到咖啡弄吃午餐。記得上次在公眾假期預早了半小時來排隊也不能首輪入店而放棄,今次趁平日終於可以履行跟妹妹的咖啡弄之約!我們去到時才1點多,咖啡弄店外有一條小人龍,但目測人數很大機會可以在1:30的時段入內進餐,當然不能不排隊一試呢!咖啡弄的選址很喜歡在大廈裡,不論在台灣還是銅鑼灣的分店,大概是要符合店名:Coffee Alley(小巷)吧?我們大約排了20分鐘便被店員指示進店內,不過到店內還要等多一會兒才可入座,總等候時間約半小時。我們倆很幸運地被安排到近窗的四人枱,除了可以看到窗外的景色,位置也相當寬闊舒適。不知是否間隔問題,總覺得這裡比銅鑼灣的分店來得舒適,沒有之前那種好擠迫的感覺。已經第三次來咖啡弄進餐,所以對餐牌的選擇也不陌生了。之前見過有不少好評,所以我提議妹妹喝這個Oreo沙冰($52)。記得小時候經常吃Oreo當零食,但長大後已經很少吃了。份量十足的沙冰上有一塊Oreo餅,Oreo沙冰有很濃郁的Oreo味,有很多朱古力粒和Oreo碎,而且沙冰又不會融得好快,推介!而我則點了洋甘菊荔香茶($48)。因為經過之前用餐的經驗,點茶能消滯
Oreo沙冰
洋甘菊荔香茶
而我則點了洋甘菊荔香茶($48)。因為經過之前用餐的經驗,點茶能消滯,所以點了清新的荔香茶。
洋甘菊荔香茶味道清新溫醇,按自己喜好加入柳橙片可以增加甜度,但略嫌橙香味蓋過應有的荔香味。
其實味道不算特別,但其可愛優雅的杯子使此飲料生色不少,小鳥圖案使人喝時愛不釋手。
香蕉巧克力冰淇淋鬆餅
等了大概15-20分鐘,我們的食物終於來了!雖然正值午餐時間,我也提醒妹妹最好點鹹食,但因為第一次來,她還是堅持吃有名的鬆餅。
她點了香蕉巧克力冰淇淋鬆餅($54)。貪吃的她也最喜歡咖啡弄的鬆餅!
香草雞肉巧巴達
而我則作新嘗試,點了香草雞肉巧巴達($56)。台灣很喜歡音譯外文,所以初看餐牌時真的一頭霧水,不過因為有圖作參考,所以便決定吃這個了!
經上網搜尋,原來巧巴達(Ciabatta)是意大利的經典麵包之一,又可稱為拖鞋麵包,很常用來做三文治。香草雞肉巧巴達總共切成三件,每件有牙籤定型,還有少量沙律伴菜。
香草雞肉巧巴達的餡料多元化,包括雞肉、蛋沙律、蕃茄和沙律菜,口感相當豐富。值得一讚是與巧巴達麵包很相配,咬起來有嚼勁,酥脆鬆軟,不錯!

我們倆悠悠閒閒地度過了90分鐘,不用排太久的咖啡弄果然是一個適合聚餐的地方,等下次平日再有機會一定會再試!
2014-06-25
Oreo沙冰
香草雞肉巧巴達
2014-06-28 3759 瀏覽
等了好耐位啊 真係勁多人幫襯只能說排隊耐但食物上的速度都算快第一次去食咖啡弄 叫左勁多野食啊總匯三明治!!推介推介!!有三份好足料的三明治材料有生菜 蕃茄 煙肉粒 雞肉仲有Nachos做配襯除左好睇之外 仲好好味 真係即叫即整Nachos+三明治是絕配 一定要試下!!牛角包!!牛角包!!牛角包!!麵包好鬆軟好熱 超正啊仲有超多芝士流出來 超吸引味道方面岩岩好 唔會太喊 goodgood!!多士PIZZA 有蛋沙律做配襯蛋沙律又整得幾好味喎 新鮮整的多士烘得好脆 材料是芝士 雞肉 不過略微帶咸 但都算是okay的.草莓雪糕窩夫其實又不是真的好好食的只不過窩夫是比較鬆軟一點但雪糕好快溶啊 無什麼特別.OREO冰沙!!好正啊!!超濃的oreo味 仲有豬古力粒會再想encore的 嘿嘿冰水果茶 好特別的一個飲品好多生果 味道都不錯 幾fresh~~~海鹽焦糖cream咖啡整得好靚啊!! cream上面有海鹽同埋焦糖cream好好味 海鹽+焦糖的配搭都幾得意不過咖啡方面就比較苦一點相信在咖啡弄整cream都是不錯的喜歡cream的人 可以試下叫cream的野 哈哈
等了好耐位啊 真係勁多人幫襯
只能說排隊耐但食物上[木台]的速度都算快
第一次去食咖啡弄 叫左勁多野食啊
總匯三明治
總匯三明治!!推介推介!!
有三份好足料的三明治
材料有生菜 蕃茄 煙肉粒 雞肉
仲有Nachos做配襯

除左好睇之外 仲好好味 真係即叫即整
Nachos+三明治是絕配 一定要試下!!
牛角包
牛角包!!牛角包!!牛角包!!
麵包好鬆軟好熱 超正啊

仲有超多芝士流出來 超吸引
味道方面岩岩好 唔會太喊 goodgood!!
多士PIZZA
多士PIZZA 有蛋沙律做配襯
蛋沙律又整得幾好味喎 新鮮整的
多士烘得好脆 材料是芝士 雞肉
不過略微帶咸 但都算是okay的.
草莓雪糕窩夫
草莓雪糕窩夫
其實又不是真的好好食的
只不過窩夫是比較鬆軟一點
但雪糕好快溶啊 無什麼特別.
OREO冰沙
OREO冰沙!!好正啊!!
超濃的oreo味 仲有豬古力粒
會再想encore的 嘿嘿
冰水果茶
冰水果茶 好特別的一個飲品
好多生果 味道都不錯 幾fresh~~~
整得好靚啊!! cream上面有海鹽同埋焦糖
cream好好味 海鹽+焦糖的配搭都幾得意
不過咖啡方面就比較苦一點
相信在咖啡弄整cream都是不錯的
喜歡cream的人 可以試下叫cream的野 哈哈
2014-06-27
45 分鐘 (堂食)
總匯三明治
牛角包
多士PIZZA
OREO冰沙
冰水果茶
2014-06-28 3090 瀏覽
有些人氣餐廳, 真係唔係weekday都唔駛旨意有得光顧。咖啡弄便是其一。終於有機會在weekday找一個下午光臨。在街外等候了差不多廿分鐘才可入內。入去之後發現另外仲有一條隊!幸好今次是一個人前來,服務員知道我是一位後,立即被帶到靠窗的高座位單人位。臨入座要還提醒我用餐時間是90分鐘。食桌上早已擺放好餐具及餐牌。沒有美眉向我問好,亦沒有人向我介紹食物。一切好像與想像中有點出入。餐牌造成報紙的形式,印刷算是精美。內裡圖文並茂,但我始終對食品的台式翻譯有點不習慣。點了焦糖鬆餅及特色芝麻冰咖啡到來的焦點鬆餅十分大份。賣相可很不錯。一份鬆餅,伴着的是大大份的忌廉,再跟焦糖漿,牛油及雪榚,簡直是瘦人之福。比較可惜是,鬆餅做得很普通。整塊餅很實亦不夠蛋香,如果不伴著伴碟的配料一齊吃會吃得不夠痛快。芝麻冰咖啡,一上來時還以為是芝麻雪糕,原來是芝麻忌廉!客人可按需要決定混在咖啡的份量。芝麻味很不錯但不建議把全部忌廉攪混入咖啡中,不然會把咖啡味全遮蓋掉了。入座七十分鐘左右店員便遞上結帳單提醒差不多是時候埋單。終於用上90加20分鐘的時間一償心願。可惜沒有令我一再回味的亮點。如果要排上個多小時才可入座,

終於有機會在weekday找一個下午光臨。

餐牌造成報紙的形式,印刷算是精美。
內裡圖文並茂,但我始終對食品的台式翻譯有點不習慣。
點了焦糖鬆餅及特色芝麻冰咖啡
鹽味焦糖冰淇淋鬆餅
到來的焦點鬆餅十分大份。賣相可很不錯。

特調芝麻冰咖啡

入座七十分鐘左右店員便遞上結帳單提醒差不多是時候埋單。

終於用上90加20分鐘的時間一償心願。可惜沒有令我一再回味的亮點。如果要排上個多小時才可入座,sorry,這兒不會是我杯茶.

2014-06-27
20 分鐘 (堂食)
2014-06-27 2790 瀏覽
星期二下班經過尖沙咀店,看排隊人不太多,就決定在這家吃晚餐。果然,半個多小時可以就坐。一走進去,感覺音樂聲很吵,食客講話聲變得更大聲 我們兩位小姐叫了起士可頌$62,可鬆內有豐富的煙肉碎起士,還有綠色蔬菜伴碟,甚有劶感,既有賣相又健康些. 焦糖鬆餅$58,有4件鬆餅,都很大件,很有飽足感 味道不會太甜,是餐牌內重點推介 ,冰鮮果茶$58,用瓶子裝,很大杯,內有很多不同種類的水果粒,而且都是新鮮水果,Like 。點餐的男服務生提醒我,小姐,最底消費一人一杯飲料 如果我完全沒消費,那一人一杯飲料我是非常理解的,可是我有叫食物呀,但他堅持說要叫一人一杯,由於我的女伴實在不想喝飲料,男服務員就說,那等一下再叫吧。結果,直至埋單,我們也沒有叫第二杯。真有點不爽。這裡的食物蠻好吃,份量也大,價格合理。但如果排太久才能吃到,也不值得。
一走進去,感覺音樂聲很吵,食客講話聲變得更大聲

焦糖鬆餅$58,有4件鬆餅,都很大件,很有飽足感
味道不會太甜,是餐牌內重點推介

點餐的男服務生提醒我,小姐,最底消費一人一杯飲料
可鬆及果茶
2014-06-17
35 分鐘 (堂食)
可鬆及果茶
  • 玉米里肌起士可頌
  • 冰鮮果茶
2014-06-26 2957 瀏覽
時間是剛開門的時候, 等了幾分鐘便入座這份BBQ豬柳三文治都不錯, 很多豬肉, 非常美味, 燒得很好, 烘過的包沒令人失望, 蛋沙律是配角, 可有可無, 整體滿意的午餐賣相很大堆頭般, 咖啡上有少許海鹽, 焦糖CREAM在側, 職員講解過, 一口咖啡, 一口CREAM, 不用伴在一起, 效果都不錯, 很配的呢
時間是剛開門的時候, 等了幾分鐘便入座
海鹽焦糖咖啡
2014-06-09
10 分鐘 (堂食)
2014-06-26 4452 瀏覽
The last time I visited Coffee Alley, I was in Causeway Bay, and waited for about 90 mins. This time at TST, the wait was about 45 minutes. Environment & Hygiene:Like the first time, Buddy M and I sat at the door, so again we didn't really get to see what the place actually looks like, but overall the ambienece was nice and relaxing. Hygiene was okay, but the staff were eating on and off, which I think is a little not professional. Service:The staff were very helpful and friendly. Taste & Value:

Environment & Hygiene:

Service:

Taste & Value:
Let me start with what I got.
I already knew what I wanted this time, which was the Club Sandwich
 The chicken stood out to me as it was marinated and cooked the taiwanese way. I appreciated this taiwanese touch to the sandwich.
Overall, the sandwich tasted pretty good, but it was a little dry since they skimped on the fillings inside. However, they were generous with the amount of doritos that they gave. Haha.
 The salad on the side was quite good too; creamy and tasty.
Since I already had coffee twice that day, I forced myself to get a non coffee drink.
 People say good things about the Matcha latte, so I went for that. It is considerate to serve the drink with a cute little whisk since the matcha always sinks to the bottom. The drink was good and strong, but too sweet.
Now, to what buddy M got. Since buddy M got the ham & cheese croissant last time, I persuaded her to try something new;
 leading to the Beef sandwich. This sandwich also came with a salad. Mine was a sandwich, and hers was a sandwich, but why was hers so packed whereas I had more bread than anything in mine!?
 She had beef falling out left and right. Oh well, I tried hers, and thought that it was okay. I would have prefered a thinner slice of beef over its thickly cut beef.
 Buddy M got the fruit tea. I had originally wanted to get that, but changed my mind after seeing the price.
 I was content trying a sip of hers. Ha! The drink was very fruity and not overly sweet. Since it is so refreshing to have, it makes a perfect drink for summer.
Final Verdict:
I have to admit I think I like the sandwiches more than their sweet dishes. Would I go again for the third time? I probably would eventually.....
2014-06-05
2014-06-24 2551 瀏覽
今日要同媽去Omega整錶我一早就已經想黎呢間咖啡弄咁啱阿媽嘅同事都推薦呢間佢話喺開舖前半個鐘排就有位今日落雨 1145已經排到出門口真係幾跨張!!!-入到去 個staff話用餐時間最多係90分鐘入面幾寛 唔會好迫 坐得好舒服啲staff個個都好有禮貌餐牌寫住每人至少要嗌一杯野飲樣樣都唔貴 大部分around$50最後叫左海鹽焦糖waffle、燻牛三文治、生果茶、latte//-燻牛三文治有三件加蛋沙律其實都無乜牛味但都可以接受媽話食到好多筋所以唔推薦食-生果茶我覺得太多冰而且嗰度冷氣都幾凍開頭飲落去唔係幾舒服後來溶左啲冰就好左好多熱情果嘅味比其他生果重不過無乜茶味 生果酸酸地 又唔甜感覺好fresh 其實都好好飲-海鹽焦糖waffle雪糕應該係海鹽味 有2舊隔黎有啲Cream上面有nuts灑係面個人認為雪糕可以多啲Cream可以小啲仲有一兜焦糖醬加埋所有野一齊好正 仲唔漏!!-Latte有支咖啡糖棒其實咖啡嘅奶味太重同支咖啡糖棒要溶到一半就拎翻出黎一支太甜 唔好飲反面隔黎有兩塊餅就好好食!!//整體黎講都唔錯 會再黎架!!每樣都好平好大份 好抵!!
今日要同媽去Omega整錶
我一早就已經想黎呢間咖啡弄
咁啱阿媽嘅同事都推薦呢間
佢話喺開舖前半個鐘排就有位
今日落雨 1145已經排到出門口
真係幾跨張!!!
入到去 個staff話用餐時間最多係90分鐘
隔黎有啲Cream上面有nuts灑係面
個人認為雪糕可以多啲
Cream可以小啲
仲有一兜焦糖醬
加埋所有野一齊好正 仲唔漏!!
Latte有支咖啡糖棒
其實咖啡嘅奶味太重
同支咖啡糖棒要溶到一半就拎翻出黎
一支太甜 唔好飲
反面隔黎有兩塊餅就好好食!!
整體黎講都唔錯 會再黎架!!
每樣都好平好大份 好抵!!