2014-08-14 1726 瀏覽
是日很想吃咖啡弄, 早上便去排隊去. 烈日當空站在街上等待了三十分鐘才可入座, 真的很有誠意.限時九十分鐘, 坐下即點選了冰鮮果茶(HK$58), 玉米美肌起司可頌(HK$62), 北海蝦沙拉吐司佐馬鈴薯(HK$64).等了一會姜女侍應便送上食物.冰鮮果茶, 筆者的all-time favorite. 既果味香濃, 又夠冰凍, 還要用上鮮果肉, 感覺好像吸收了很多維他命C, 真的很refreshing, 絕對推介.玉米美肌起司可頌, 筆者上一次點選了, 感覺一般. 今次給它多一次的機會, 果然有好的表現. 分量頗多, 足以二人分享. 試一口, 今次牛角包鬆脆, 酥香也有, 有進步. 夾上的火腿和溶了一點的芝士, 真的很美味.北海蝦沙拉吐司佐馬鈴薯, 試一口, 北海蝦夠冰凍也爽口, 配上的沙律醬酸酸甜甜, 當中混合了不少微細的洋蔥粒增加咬口感和香氣, 但略為多了一點, 帶點辣了,有點美中不足, 但整體配上toast很也佷不俗. 伴碟的馬鈴薯略為生了一點, 沙律菜也只有一款, 感覺單調.很滿足的一餐!

等了一會姜女侍應便送上食物.

很滿足的一餐!
2014-08-03
30 分鐘 (堂食)
$133.1 (午餐)
  • 冰鮮果茶
  • 玉米美肌起司可頌
  • 北海蝦沙拉吐司佐馬鈴薯
前幾日同朋友去左傳說中好好食既咖啡弄試下,但其實又無人地講到咁好食,一般既甜品小食咁喇。首先就叫左個三文治食下先,唔算太特別,只係個包未夠脆。之後就叫左個士多啤喱窩夫甜食,雖然個醬有少少酸,但係個窩夫都好脆,味道都唔錯。
2014-08-13
10 分鐘 (堂食)
今日經過,見只有十幾人排隊,諗住唔洗等太耐,我又一個人,應該好快有得入唧,點知最後都要等咗差不多三十分鐘先安排入座😓😓有個妹妹喺樓下lobby 坐, 每多有客人走, 佢就負責派張飛仔俾排隊0既人, 然後就跟住上樓入座一坐低就會交低餐牌俾你, 好似一本Magazine 咁, 好colourful, 然後會話你知每個客人有90分鐘用餐時間.小妹叫左個 banana chocolate waffles + 一杯 蜜桃冰茶.等左20分鐘 waffles 先上檯, 老實講, 入座已排一段時間, 上到去點完菜又要等, 真係有餓到暈0既感覺 (多口一句如果我下次真係好肚餓都係唔好食佢住), 一見到食物即刻好似沙漠見到綠州咁開心, 果然味道不錯, 有一樽小小的chocolate source俾你自己淋上waffles 面, 甜而不膩, waffles 好脆口又夠熱, 好明顯係剛整出黎, 有新鮮香蕉, 仲有脆卜卜既香蕉乾, 加埋chocolate ice-cream 0係上面, 旁邊仲有custard, 好creamy 既感覺, 但份量真係比較大, 4塊waffles 我只係食到3塊已經食唔落(建議2個

等左20分鐘 waffles 先上檯, 老實講, 入座已排一段時間, 上到去點完菜又要等, 真係有餓到暈0既感覺 (多口一句如果我下次真係好肚餓都係唔好食佢住), 一見到食物即刻好似沙漠見到綠州咁開心, 果然味道不錯, 有一樽小小的chocolate source俾你自己淋上waffles 面, 甜而不膩, waffles 好脆口又夠熱, 好明顯係剛整出黎, 有新鮮香蕉, 仲有脆卜卜既香蕉乾, 加埋chocolate ice-cream 0係上面, 旁邊仲有custard, 好creamy 既感覺, 但份量真係比較大, 4塊waffles 我只係食到3塊已經食唔落(建議2個人share 較好).
之後就到杯peach ice-tea 喇, 酸酸地, 幾開胃, 我多口食埋d 生果, 但實在d 生果太酸喇, 都係飲好D, 飲完感覺不大, 唔impressive, 下次可飲第二D.

整體黎講, 太多慕名既人而來, 包括我自己, 如果論款式又比起同區近加拿芬廣場的那間台式店少, 甜品居多, 如果下下都要排咁耐先入到, 我寧願試第二間了...

題外話/補充資料: 題外話: 標榜台灣小店, 所以入面員工用普通話黎招呼客人, 原本意念係好, 等客人感覺尤如置身台灣, 但員工好唔一致, 有d 講返廣東話, 有d 對客講普通話, 轉頭同同事講返廣東話傾偈, 咁我就覺得有點兒多餘了, 其實唔講普通話都冇問題, 但如果對客人又國又粵就成個感覺好騎呢囉...
2014-08-11
2014-08-12 1403 瀏覽
台灣的咖啡弄去過很多次,還是頭一次來香港分店。十二點來到,好快就有位了。還是和老婆兩人。點了老婆最愛的水果茶,她說和台灣一樣,酸酸的感覺。點了我喜愛的鬆餅,還是原味好食,鬆軟的厚夾餅加上cream同蜜糖,色香味齊晒。點了老婆喜愛的總匯,許多料放埋一齊,好味。總括,來到香港還是一樣好味。
台灣的咖啡弄去過很多次,還是頭一次來香港分店。
十二點來到,好快就有位了。還是和老婆兩人。

點了老婆最愛的水果茶,她說和台灣一樣,酸酸的感覺。

點了老婆喜愛的總匯,許多料放埋一齊,好味。

總括,來到香港還是一樣好味。
2014-08-08
2014-08-12 1229 瀏覽
仲以為好好食,排咗成粒鐘,啲食物得個大份,味道一般,完全沒有驚喜,令人失望,嗰杯茉莉花水蜜桃飲品,飲落去陣味好似嗰啲莉茉花用黎pek厠所嘅味咁,令人置身於厠所嘅感覺。。。下次唔會再幫襯。。。
2014-08-12 1643 瀏覽
既然寫了DAZZLING CAFE, 當然都要寫一寫咖啡弄~一間過了大半年仍然人龍常在的食店 當時我就諗這間一定有過人之處吧, 否則無理由仍然有人龍, 所以那天辦完事後, 即刻雞咁腳的走了過去睇下要等幾耐才有得食。其實當日雖則已是平日, 但中午都已有人排隊, 只不過由於我只是一個人去食, 所以在完全不用等的情況下安排我入座 我看過餐牌後, 叫了咖哩牛腩配法式麵包 - 不見得有任何特別之處, 法包我相信自己整的應該還好食過它, 之於牛腩還可以, 但比這舖頭更好食的應該還有很多間, 而且價錢相對的貴鹽味焦糖冰淇淋鬆餅 - 上枱的時候, 有一點失望, 因以為WAFFLES是似比利時那種, 但原來不是, 那跟港式的格仔餅有什麼分別呢﹖還有其大大團的CREAM~由於本人不好CREAM, 望著它已有點滯的感覺。不過, 我還是有嚐過一點的,鬆餅都夠鬆軟的,味道一般啦。然而,值得一讚的是其配菜~果仁~跟雪糕很配合, 而且感覺沒有那麼單調 冰鮮果茶 - 超大杯, 味道不錯, 食客們果然無介紹錯

我看過餐牌後, 叫了
咖哩牛腩配法式麵包
咖哩牛腩配法式麵包
鹽味焦糖冰淇淋鬆餅
冰鮮果茶
- 超大杯, 味道不錯, 食客們果然無介紹錯

題外話/補充資料: 由於傳媒雜誌大肆宣傳, 再加上過了大半年仍人潮不絶, 所以對這店抱有很大的期望。可是, 由於抱了太大期望, 但食物卻是一般水平, 所以就略為失色一點了! 不過, 它跟DAZZLING CAFE一樣~服務態度一流, 只是都是那句不是你講國語就等於保留台灣那風味的~而且同朋友去這兩間吃飯都要等超個一小時才吃到,什麼興致都大減啦~~所以應該沒有下次~
2014-05-02
2014-08-12 1235 瀏覽
是次是第二次到訪這來自台灣的人氣熱店,之前已試過waffle, 今次決定來點鹹的最後定了餐廳推介的鹹點 : 芝士火腿煙肉牛角包和桂圓紅棗茶。朋友則點了waffle 和水果茶。我的包先來到,味道很香!趕緊拍照後就開動!但是。。。吃下去卻是另一回事火腿的份量太多,芝士和煙肉碎的味道很濃。牛角包的味道也很一般,又已放到淋了,一點也不香脆,很失望幸好桂圓紅棗茶味道出色,挽回不少分數。不過若還是要排隊用餐的話就短期內不會回來。。。

2014-08-08 2108 瀏覽
久仰大名。終於等到一日早收工可以黎試食一下。約左朋友5點45分先到先等,去到大約30人排緊隊。結果等左足足60分鐘先上到去,由於係企喺條街度等位,真係幾熱幾辛苦,好在會有咖啡弄既侍應俾杯水俾我地邊飲邊等(真係好貼心) 讚!! 上到去,佢問肯唔肯搭枱,搭台即係坐一張長大枱,不過其實都唔會好迫,所以都OK!如果唔肯搭枱就要等耐啲!!等左咁耐,由唔肚餓等到肚餓。嗌野食!!先講野飲:朋友叫左呢杯茉香蜜挑冰茶,比較淡味啲。而我就揀左呢杯優格野苺沙冰,非常好飲。野食方面:因為第一次去食,唔知道啲野食有幾大份,所以好正常地一人嗌一個三文治。諗住食完先叫waffle做甜品。啲野食黎左就發現:大件事!!!! 好大碟!!!玉米里肌起士可頌:好多cheese同煙肉,加上自己好鍾意食牛角飽,正呢個係總匯三文治,其實都好好食,不過我覺得無咩太特別。其實食完呢2個包都已經覺得飽,但由於我地都係慕waffle之名而來,所以再飽都一定要嗌黎試。草苺冰淇淋鬆餅,真係外脆內鬆化,口感同味道都一流。而同好多士多啤梨,正!!!不得不提,好多時去餐廳食野,真係餐牌上面既圖片都係只供參考,同實物係有一段距離。但咖啡弄既食物真係同
久仰大名。
終於等到一日早收工可以黎試食一下。

約左朋友5點45分先到先等,去到大約30人排緊隊。
結果等左足足60分鐘先上到去,
由於係企喺條街度等位,真係幾熱幾辛苦,
好在會有咖啡弄既侍應俾杯水俾我地邊飲邊等
(真係好貼心) 讚!!

上到去,佢問肯唔肯搭枱,搭台即係坐一張長大枱,
不過其實都唔會好迫,所以都OK!
如果唔肯搭枱就要等耐啲!!

等左咁耐,由唔肚餓等到肚餓。嗌野食!!
先講野飲:
朋友叫左呢杯茉香蜜挑冰茶,比較淡味啲。
苿香蜜挑冰茶
而我就揀左呢杯優格野苺沙冰,非常好飲。
優格野苺沙冰
野食方面:
因為第一次去食,唔知道啲野食有幾大份,
啲野食黎左就發現:大件事!!!! 好大碟!!!

玉米里肌起士可頌:
好多cheese同煙肉,加上自己好鍾意食牛角飽,正
玉米里肌起士可頌
呢個係總匯三文治,其實都好好食,不過我覺得無咩太特別。
總匯三文治
草苺冰淇淋鬆餅,真係外脆內鬆化,口感同味道都一流。
而同好多士多啤梨,正!!!
草苺冰淇淋鬆餅
但咖啡弄既食物真係同餐牌display的一模一樣。
呢方面絶對抵讚。

雖然排左好耐,但係都算係排得值得。

2014-08-08
優格野苺沙冰
總匯三文治
草苺冰淇淋鬆餅
窩夫外脆內軟,質素比其他地方高。吉士醬甜美。 日本pizza比較油膩實在油鮮果茶飄香, 果類新鮮。 鮮果茶過酸,熱情果太多。oreo 沙冰太過甜,賣相可以。 總括而言,不用排隊才算是好,排太久,只會令人失望

窩夫外脆內軟,質素比其他地方高。吉士醬甜美。

日本pizza
比較油膩
實在油

鮮果茶飄香, 果類新鮮。

鮮果茶過酸,熱情果太多。

oreo 沙冰太過甜,賣相可以。

總括而言,不用排隊才算是好,排太久,只會令人失望
2014-08-06
25 分鐘 (堂食)
2014-08-04 2463 瀏覽
咖啡弄的人潮好像沒完沒了,今次終於下定決心去排隊,在炎熱的天氣下,等了差不多100分鐘,真的快中暑了,幸好食物不錯,沒有白白浪費時間及汗水!先來冰鮮果茶,甜味天然,洋溢熱帶果香,立即消暑解渴!最好味的玉米里肌起司可頌,是限量食品之一,牛角包比想像中大,面層很鬆化,最吸引的是那微微融化的芝士,芝士味很香濃,加上火腿、蕃茄、煙肉碎,口感、味道十分豐富。另一總匯三文治,麵包烤得鬆脆,分量不少,咬下來有多層口感,配上雞肉、火腿、雞蛋、生菜、青瓜和番茄,再以蛋沙律和玉米片伴碟,美味!!主角甜品鬆餅出場,濃濃的蛋味、牛油香味,配上紅豆及抺茶, 只是略嫌鬆餅不夠鬆軟!最後的千層派層層金黃色的酥皮疊高,中間夾著忌廉吉士及新鮮草莓,跟鬆餅相比,此賣相又是另一種誘惑。酥皮質感微脆,忌廉甜得不過膩,夾著的草莓肉粒更好吃,鮮甜多汁。
先來冰鮮果茶,甜味天然,洋溢熱帶果香,立即消暑解渴!
題外話/補充資料: 限時90分鐘,時間有點不足夠
2014-08-02
100 分鐘 (堂食)
2014-08-04 2198 瀏覽
上星期一個人到尖沙咀,心血來潮想食下咖啡弄打算去碰碰運氣,結果剛好他們在試業到晚上10:00一個人的關係,結果只等了10分鐘就可安排位置給我我點了冰鮮果茶有多種水果,但超酸,酸到連口都甩皮太酸了,只喝了兩杯就沒飲了另叫咗草莓冰淇淋鬆餅單是賣相已非常吸引鬆餅係外脆內軟的種類,好好味內有香濃的蛋香,鬆軟一個人叫咗嘢飲及鬆餅,再加一服務費total HK$128,不過其實個鬆餅夠兩個人食,所以我覺得價錢都合理
上星期一個人到尖沙咀,心血來潮想食下咖啡弄
打算去碰碰運氣,結果剛好他們在試業到晚上10:00
一個人的關係,結果只等了10分鐘就可安排位置給我

我點了冰鮮果茶
有多種水果,但超酸,酸到連口都甩皮
太酸了,只喝了兩杯就沒飲了
另叫咗草莓冰淇淋鬆餅
單是賣相已非常吸引
草莓冰淇淋鬆餅
鬆餅係外脆內軟的種類,好好味
內有香濃的蛋香,鬆軟
一個人叫咗嘢飲及鬆餅,再加一服務費
2014-07-30
2014-08-03 2044 瀏覽
突發事情, 將今日的行程全部更改了! J先生話陪我去尖沙咀區 - 咖啡弄在街上排隊, 等了一個小時...冰鮮果茶J先生話: 夠凍, 好飲 玉米里肌起士可頌牛角包鬆軟, 配上芝士,煙肉粒,火腿,蕃茄,生菜, 粟米!每一啖都多重享受 鮮芒果冰沙濃郁芒果香 咖哩牛腩佐法國麵包牛腩少, 咖哩汁稀, 凍的法國麵包! 失準之作 葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅 配於中間栗子蓉, 好香栗子味香滑芝麻雪糕!!咖啡弄 總結: 值得一試!
突發事情, 將今日的行程全部更改了!
J先生話陪我去尖沙咀區 - 咖啡弄

在街上排隊, 等了一個小時...
餐牌
冰鮮果茶
J先生話: 夠凍, 好飲

玉米里肌起士可頌
牛角包鬆軟, 配上芝士,煙肉粒,火腿,蕃茄,生菜, 粟米!
每一啖都多重享受

濃郁芒果香

咖哩牛腩佐法國麵包
咖哩牛腩佐法國麵包
牛腩少, 咖哩汁稀, 凍的法國麵包! 失準之作

葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅
配於中間栗子蓉, 好香栗子味
香滑芝麻雪糕!!

咖啡弄 總結: 值得一試!
題外話/補充資料: 最低消費 - 每人必定要叫一杯飲品的!
2014-06-13
2014-08-03 1703 瀏覽
久仰大名,終於星期日抽時間一試,11:40 a.m.去到早已有三四十人排緊隊,12:10 pm成功入座。原以為一開門入咁多人柯打或上菜會好慢,但剛剛相反,服務快靚正。試咗:◆1) 窩夫:完全唔好食,實的的,毫無鬆脆可言,結果食唒雪糕食剩咗兩件冇食◆2) 芝士醬煙肉粒火腿牛角包三文治:牛角包新鮮鬆軟,配合火腿新鮮生菜以及芝士煙肉粒醬料,好食,另配少少粟米蔬菜沙律醬,份量十足,讚!◆3) 拿破崙金泊蛋糕:鬆脆可口,內裡有啲淡淡檸檬味,幾好食,仲好大件◆4) 班尼朱古力蛋糕配雪糕:雪糕比想像中多,蛋糕外脆內軟,配底下大大粒合桃,好味唔太甜,讚!◆5) Pizza:一般多士上加咗pizza茄醬芝士及火腿焗脆,味道尚可,冇乜特別。由於每人必須柯打一般嘢飲,試咗三種咖啡,全部都ok,當中最為欣賞限量嘅冰滴咖啡,真係值得一試!若非長期大排長龍,有機會定會再去幫襯!

試咗:

若非長期大排長龍,有機會定會再去幫襯!
2014-06-22
  • 冰滴咖啡
  • 玉米里肌起司可頌
2014-08-02 1805 瀏覽
「遲到好過無到」,今日終於去左潮聖,多得友人自我獻身,主動排左30分鐘,等我去到即刻有位坐,唔洗日曬雨淋。鋪頭入面都用色自然舒服,而木色自然色系為主,牆身同地下有D綠色楂物裝飾擺設,令人感覺優雅,心情在排隊後仍然可以保持放鬆愉快。叫了個club sandwich,材料多,雞排、青瓜、蛋、蕃茄、生菜、火腿,最讚係D雞排調味恰到好處,又能保持濕潤。主角係strawberry waffles其實講真無mug特別,係個waffles超厚啦,同富雞蛋味,好似雞蛋仔味咁。蜜桃茶較合適,清清微甜,after成餐咁飽,甜品咁溜既感覺。曾有朋友說:i am not a sheep. i dont follow, i like to be myself.哈,成日想黎試既你究竟係出於咩心態?我就唔試會後悔,試左好鬼攰。
「遲到好過無到」,今日終於去左潮聖,
多得友人自我獻身,主動排左30分鐘,
等我去到即刻有位坐,唔洗日曬雨淋。

鋪頭入面都用色自然舒服,而木色自然色系為主,
牆身同地下有D綠色楂物裝飾擺設,
令人感覺優雅,心情在排隊後仍然可以保持放鬆愉快。
Club Sandwich with Egg Salad and chips
叫了個club sandwich,
材料多,雞排、青瓜、蛋、蕃茄、生菜、火腿,
最讚係D雞排調味恰到好處,又能保持濕潤。
Strawberry Waffles
主角係strawberry waffles
Iced Peach Tea

2014-07-21
2014-07-28 2277 瀏覽
朋友下午5時多已經在等位, 但都需要等待30分鐘才有位 在這大熱天時還要在室外排隊, 實在太辛苦就在後立即order, 點了:玉米里肌起士可頌三文治, 冰鮮果茶, Mocha, 草莓冰淇淋鬆餅但我們等了20分鐘還沒有食物, 追問下原來漏單, 又要等多15分鐘.....玉米里肌起士可頌三文治牛角包鬆軟香口內裡有溶化了的芝士與香脆的煙肉一起, 真是超好吃!冰鮮果茶清新, 冰涼, 適合夏天飲用Mocha沒有落糖一樣, 沒有咖啡的味道, 失望草莓冰淇淋鬆餅外脆內軟混合士多啤梨及雪糕有種滿足的感覺!!
朋友下午5時多已經在等位, 但都需要等待30分鐘才有位
在這大熱天時還要在室外排隊, 實在太辛苦

玉米里肌起士可頌三文治
牛角包鬆軟香口
內裡有溶化了的芝士與香脆的煙肉一起, 真是超好吃!
冰鮮果茶
清新, 冰涼, 適合夏天飲用
Mocha
沒有落糖一樣, 沒有咖啡的味道, 失望
外脆內軟
混合士多啤梨及雪糕
有種滿足的感覺!!
2014-07-04