2016-01-04 1712 瀏覽
呢間「咖啡弄」出名多人排隊仍然有好多人黎,一直都想試,所以就決定係除夕夜黎試下啦。等位等左15分鐘到已經有位,不過就要搭檯,不過唔緊要啦,唔係有排等呀。兩個女仔唔食得好多野,決定叫一份三文治同一個甜品share食,最後點左總匯三文治同埋黃金拿破崙千層派。總匯三文治: 總匯三文治就係我地俗稱既club sandwich,賣相一流,麵包香脆鬆軟仲被烘過,塗左少少牛油,三文治裡面有煙肉,燻牛肉,火腿,生菜,蕃茄等等既材料,配搭得不錯,份量相當多。伴菜方面有我至愛既蛋沙律,青瓜,生菜同埋脆片。蛋沙律蛋味濃郁,蛋黃醬汁更令人食到停唔到口。黃金拿破崙千層派:  睇落有少少似檸檬夾心餅,派皮香脆鬆化,帶有少少檸檬既酸甜,中間仲夾住Cream,但係都唔係太漏,焗得都算酥脆。熱抹茶歐蕾: 係落完Order之後侍應同我地講,先知道原來呢到每人最低消費一杯飲品,餐點金額恕不併入計算,即係話不論你食物叫左幾多幾錢都好,都要每人叫一杯飲品,咁既限制我真係第一次聽。無辦法啦,唯有叫啦,最後叫左杯抹茶歐蕾。抹茶歐蕾賣相非常吸引,抹茶味好香濃,不過就係甜左少少,如果加返少D糖,可能會更加好味更加健康。

總匯三文治

黃金拿破崙千層派
熱抹茶歐蕾

慶祝紀念
除夕
2015-12-25 1437 瀏覽
等了半個鐘左右,終於試到咖啡弄,這間cafe多人排隊仍有多人支持,我都要試試。我叫了紅豆抹茶班戟、北海道蝦多士及薯仔、手工咖啡、柑桔柚子。紅豆抹茶班戟:見好多人都必試班戟,以為有保證,但其實只有外表討好,看起來好吸引好想食,但實際味道一般,班戟太厚身,厚身都不緊要,但味道一般,蛋香味不夠,雖然有四件,但忌廉、雪榚及紅豆份量不班戟分配,單食件班戟好dry,而抹茶雪榚及紅豆味道都是一般,有點失望。北海道蝦多士及薯仔:外表都是好吸引,沙律菜配柚子汁都不錯,薯仔味道一般,蝦多士的蝦好多,成塊都有蝦,但其實好普通,自己返屋企都可以整到,一般般。手工咖啡:咖啡味道不夠香濃,有點失望,如果要傾下計,過一陣就好快凍,凍了味道仲衰,建議快快飲完仲好。柑桔柚子:柑桔味好濃,而且好甜,加幾杯水都仲唔淡,唔掂。

柑桔柚子:柑桔味好濃,而且好甜,加幾杯水都仲唔淡,唔掂。
蝦多士及薯仔
紅豆抹茶班戟
手工咖啡
2015-12-25
2015-12-25 1230 瀏覽
咖啡弄…一個經常聽同事提起既名!成日話要大排長龍…點好食點好食,實在已達不食不可既地步。唔想排咁耐隊,唯有特佢開門。早15mins 到已經係有短短既人龍。等左15mins,職員開始分批放人入場,上面都幾大,基本上你開門無耐先到都基本上無問題。枱…係有 d 細,不過唔緊要,最緊要好食。叫左我同老婆都鐘意食既Waffle,一份豬排三文治,一個千層派…職員要求每人要點一杯飲品!唉…討厭的一環,叫唔係問題,迫人叫係問題…扣分。先黎左一份三文治,份量十足,餡料足夠,醬料味道亦好,另我更期待Waffle 同千層派…黎左個Waffle,份量大得不得了,有四片。心諗,好食慢慢食,一定食得晒。點知一叉叉落去,已經知唔對路,切開更加無眼睇,又實又un,雖然唔期望佢好似大格Belgium Waffle一樣外脆內軟 Texture,但係都諗過咁差,Side Dish 亦無一可取,食左一片已倒胃。再黎一個千層派,又係份量十足,焗得還算酥脆,但組織太過鬆散,兼且無牛油香味…失敗,食左一半已係極限…不過老婆個花茶唔錯,份量用料足…睇黎榚點酥皮唔係呢度既強項,但係佢D 三文治幾吸引,相信還是要給多一個機會…

枱…係有 d 細,不過唔緊要,最緊要好食。

不過老婆個花茶唔錯,份量用料足…

2015-11-22
2015-12-21 1099 瀏覽
次次黎TST吾知食咩就一定黎咖啡弄佢SET死一定要每位客人ORDER一杯飲品今次我叫OERO沙冰 朋友叫左水果茶OERO 係好邪惡的食物 只要有OERO既野就一定叫完全無欺場 成杯野充滿住OERO碎 面頭再加左一塊完整既OERO的確好好味 但如果比較細食既朋友仔可能會飲完都FULL左半個胃至於個水果茶 之前我飲過 酸酸甜甜幾開胃但個味吾算穩定 試過有次都好酸下LOL正餐叫左咖哩牛腩飯同BBQ朱扒包咖哩辣得好爽XD 配飯完全一流 個dull咖哩可以撈2碟飯另外bbq朱扒係多士包 好脆入面有生菜蕃茄 好fresh 同個芥苿醬好配合配菜係蛋沙律  呢個不得了 對我黎講係多多都食得到xd不過食完好full 無再叫甜品今次 下次再食過
次次黎TST吾知食咩就一定黎咖啡弄
配菜係蛋沙律  呢個不得了 對我黎講係多多都食得到xd
不過食完好full 無再叫甜品今次

下次再食過
2015-11-30
10 分鐘 (堂食)
  • 咖哩牛腩飯
2015-12-16 1238 瀏覽
幾年前去東京旅遊,前往當地的''咖啡弄'',是一間很規模的咖啡店,除了特式飲品之外,更有不少獨特的甜品,招徠了不少海外的遊客,近年更在香港開設分店,當然要去一試 從遠處已經看到長長的'人龍'了,幸好等了大約半小時便能夠入座了,座位還沒有坐暖,友人已經急不及待地點餐了 首先點了兩杯特式飲品,分別是oreo碎片沙冰($56)和鮮草莓沙冰($56),oreo一直深受大人與小朋友歡迎,配合著冰凍的沙冰別有一番風味,沙冰的份量也不算少,有不少的曲奇碎混合到沙冰中,淡淡沙冰也帶有oreo曲奇的味道,而且沙冰中有一粒粒的oreo碎,吸著沙冰時也好像吃著oreo一樣。 飲品評分:6.5/10鮮草莓沙冰,沙冰上放著數顆草莓作裝飾,外表美觀,店內的餐牌寫著,是採用法國果醬融合新鮮的草莓而調制而成的,配合著冰震的沙冰,味蕾進入了另一個境界。沙冰的味道除了有濃郁草莓的香甜味,並且帶有一絲絲的微酸。可見這不是用人造的草莓而調制,因為人造的草莓往往只是甜而無其他味道可言。 飲品評分:7/10其次當然不能夠少得鬆餅,面對眾多款式的鬆餅,真是令人難以選擇,最後和友人商量了一會兒,點了一個鮮果冰琪淋

飲品評分:6.5/10
飲品評分:7/10
OREO碎片沙冰
其次當然不能夠少得鬆餅,面對眾多款式的鬆餅,真是令人難以選擇,最後和友人商量了一會兒,點了一個鮮果冰琪淋鬆餅($58),鮮果就選擇了火龍果和菠蘿。碟上的一方放了切好的四塊鬆餅,中間唧上帶有花紋的忌廉,下方擺放著一球雲呢拿味的雪糕,左右兩側有火龍果和菠蘿,而且更有一小樽蜜糖。整個排列都十分整齊,造型美觀。

味道方面,鬆餅剛剛上枱是熱哄哄的,切一小塊放進口中,仍可感受到餘溫,這樣的鬆餅真是無懈可擊,而且鬆餅的厚度適中,表面呈現咖啡色,內裡金黃色的,口感十分鬆軟。
而且蛋漿也造得出色,口腔中沒有黏口的感覺。伴隨著雪糕和忌廉一起進食,又是另一個層次的享受,淡淡雲呢拿雪糕的香甜味,加上忌廉的幼滑細緻,昇華整個鬆餅。
制作和上菜的時間也配合得宜,而且制作也能夠保持水準,這間咖啡店的質素真是數一數二,值得推介

甜品評分:7.5/10
最後喜愛新鮮事物的友人固然要試試御茶之水棉花糖冰琪淋($54),顧名思義有一個巨型的棉花糖放上碟上,而棉花糖的底下有三球自選的雪糕,這個甜品除了滿足好奇新鮮事物的心,也能夠品嚐三款不同味道的雪糕。
鮮果冰琪淋鬆餅

當中的御茶之水就是義式濃度咖啡,顧客們可以因應自己的喜好,選擇倒在棉花糖上,令其溶化,觀賞整個過程。
友人和我當然先品嚐棉花糖再將它倒下去,棉花糖的味道偏甜一些,友人和我都接受到,若果朋友們不喜歡偏甜的,就考慮一下才點餐,三款雪糕也頗有水準,草莓雪糕除了有清甜的草莓味外,還帶有草莓果肉在雪糕其中,淡淡也吃到草莓的果肉,媲比某大品牌的雪糕。
綠茶味的雪糕也很出色,綠茶的濃度不會過高,回甘帶清香,令人再三回味。
有點兒失望的是朱古力味的雪糕,雖然有濃郁的朱古力味,可是沒有朱古力粒在雪糕上,減低了朱古力的濃郁程度。

甜品評分:7/10
這款甜品味道方面雖然沒有突出的地方,可是喜歡嘗試新事物的朋友們,可以放心一試,這個甜品絕對可以滿足到好奇心。
御茶之水棉花糖冰琪淋

整體評分:8/10
咖啡弄是一間有水準的咖啡店,雖然這次光顧沒有提及咖啡之類的產品,當中的特式飲品,獨特的甜品已經令人回味無窮了,沒有明星效應也能夠招徠那麼多的顧客,有實力的商店才是這樣。

2015-06-01
2015-12-15 1079 瀏覽
每人最低消費一杯飲品,看似非常合理。昨晚朋友建議去咖啡弄吃晚飯,說之前在銅鑼灣吃過好吃,在去之前我在open rice只看過照片卻沒有詳細看食評。我們點好了主食,才發現這裏最低消費每人一杯飲品,但不包括主食、甜品及其他,霎時覺得很奇怪。即是說不能只點食物或甜品,由我對只對甜品有興趣,而飲品卻不太感興趣,即是說這餐廳不適合我了。原來不只我有這種感覺,鄰桌的情侶跟我們一樣,點個主食後才發現有此規條,同有此感覺。而食物質素尚可,以非常一般的食材來說價格高了點點,如一個雜果窩夫,雖有四片厚實窩夫,而雜果方面會有一片橙、一片蘋果、一堆火龍果和幾片菠蘿。賣相算是最好的一個部份。我們三人每人吃了$145,包括三文治、沙律、一個似多士的Pizza和各人的飲品,看食包包食飽,飲品未能喝完有點浪費。
每人最低消費一杯飲品,看似非常合理。

2015-12-14
2015-12-12 1268 瀏覽
11:20am到達咖啡弄,時間還早,排一陣排隊,11:30am入坐。選擇了以下食物:BBQ豬扒三文治:美味,配大量蔬菜,醒胃黃金拿破崙千層鬆:好似檸檬夾心餅味道,味道一般葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅:窩夫厚實,難食抹茶歐蕾:唔太甜桂圓紅棗杞子茶:好香紅棗味,甜度適中
選擇了以下食物:
BBQ豬扒三文治:美味,配大量蔬菜,醒胃
黃金拿破崙千層鬆:好似檸檬夾心餅味道,味道一般
葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅:窩夫厚實,難食
抹茶歐蕾:唔太甜
桂圓紅棗杞子茶:好香紅棗味,甜度適中

2015-12-12
10 分鐘 (堂食)
  • BBQ豬扒三文治
2015-12-02 1446 瀏覽
咖啡弄一早係台灣出晒名, 係香港既質素係點真係試過至知.下午茶時間, 我點左香蕉朱古力窩夫, 一上碟有幾件窩夫, 大大碟之餘, 窩夫既係整到金黃色一個個格仔, 咬落係好脆口, 差D介損口角果隻, 而且蛋味夠重好香. 加埋朱古力雪糕或者奶油上面就更一流啦.口乾就試左水果冰茶, 一大杯, 聞落已經有陣水果香味, 試落味道似橙汁但唔會好甜, 水果配料好足, 有好多水果粒, 食埋水果粒就零舍清爽啦.
咖啡弄一早係台灣出晒名, 係香港既質素係點真係試過至知.

2015-12-01 1305 瀏覽
慕名而去的咖啡弄,約下午2點半左右2人入座只等了5分鐘便有位,招待員很有禮貌,入座時雖然係撘枱,雖然用餐時間限定個半鐘。我們點了很多美味的食品及飲料,特別係窩夫,像雞蛋糕般一樣好味😋😋,而且d staffs 又特別Nice, 好快手👍👍 2人結賬時每人只付$150,有咁多野食同埋多左杯野可飲,抵!
2015-11-30
5 分鐘 (堂食)
2015-11-24 1299 瀏覽
咖啡弄在台灣試過,現在終有機會再在香港試。我點了起司可頌,其實即是芝士牛角包,配上蔬菜及火腿,效果不錯,牛角包夠脆口,加埋其他配料一啖咬,很有層次。另外還點了冰鮮果茶,茶中除了茶味還有香濃水果味,一路飲一路食埋生果粒,冰爽感覺直入腸胃,滿足了~
咖啡弄在台灣試過,現在終有機會再在香港試。
2015-11-19 1790 瀏覽
慕名而去的咖啡弄。避開了人潮 所以只是等了十五分鐘就有位。店裡面好多台灣員工 服務不錯。點了有名的士多啤梨窩夫 水果茶 牛角包。水果茶確實唔錯 好多生果 唔會太甜 幾清新。牛角包 焗得幾香脆 都OK窩夫 感覺似食雞蛋糕 唔係脆身個種 而且中間似乎有點焗唔熟 士多啤梨好酸.總結 名過其實 不過不失。如果要排長龍 我就覺得有點不值了。
點了有名的士多啤梨窩夫 水果茶 牛角包。
水果茶確實唔錯 好多生果 唔會太甜 幾清新。
牛角包 焗得幾香脆 都OK
2015-11-16 1389 瀏覽
同朋友12點前黎到,第一次唔使等位..諗食咩諗左好耐..最後又係例牌點左<玉米里肌起士可頌>..哈哈原本大家想點雪糕鬆餅的..但真係未食早餐..第一餐就食雪糕好似有d over..haha~今次我就第一次試佢地個<玫瑰歐蕾>上面有d細玫瑰花瓣聞落真係好香嘅新鮮玫瑰花香味!其實好奇左幾次歐蕾夠竟係咩....我見佢英文寫係Lait..咁我估係Latte啦..而飲落,果然係奶茶!不過玫瑰花香揮發哂之後,就只係杯好普通嘅奶茶..但鍾情玫瑰花香味嘅,都值得一試嘅~
同朋友12點前黎到,第一次唔使等位..

原本大家想點雪糕鬆餅的..但真係未食早餐..
第一餐就食雪糕好似有d over..haha~
今次我就第一次試佢地個<玫瑰歐蕾>
上面有d細玫瑰花瓣

聞落真係好香嘅新鮮玫瑰花香味!
其實好奇左幾次歐蕾夠竟係咩....
我見佢英文寫係Lait..咁我估係Latte啦..
而飲落,果然係奶茶!

不過玫瑰花香揮發哂之後,就只係杯好普通嘅奶茶..
但鍾情玫瑰花香味嘅,都值得一試嘅~
2015-10-23
2015-11-15 1181 瀏覽
閒日黎到尖沙咀見平時大排隊既咖啡弄唔洗排,即刻上去左低食返個下午茶!叫左菊花茶、水果茶同士多啤梨waffle,水果茶香甜味美,仲唔顏六色,十分吸引,不過都係凍飲會match d。菊花茶就清香舒緩,仲好貼心咁分開上杞子糖醬,可以自由加入,唔怕太甜。主菜waffle外別已經相當吸引,新鮮熱辣配上士多啤梨同雪糕簡直係幸福!不過如果可以多d雪糕會更好,因為有成4件waffle咁多,一定要配雪糕先好味。整體黎講唔洗排隊就好ok。當然唔好同台灣既比較啦。
2015-11-11
2015-11-14 1084 瀏覽
在台灣的時候,試過一次咖啡弄,覺得都唔錯,無諗過黎到香港之後變成大排長龍的食店。冰美式摩卡咖啡,上層的Cream依然係我至愛,滿到就快倒瀉。摩卡味道都可以,不過咖啡味再濃少少會更好。熱抹茶,入口不會苦澀,比想像中幼滑。玉米里肌起司可頌,算是輕食,但個人感覺似主食,份量大到兩個女仔食都無問題。可頌配玉米、火腿、芝士,口感層次豐富,最讚是餐點上檯時熱辣辣,好味程度加分!
熱抹茶,入口不會苦澀,比想像中幼滑。
2015-10-31
2015-11-13 1054 瀏覽
難得weekend,個fd 話想去睇下有咩cafe 正,可以去品味下人生。見到上網呢間店都幾多好評,所以黎試試。我地叫左coffee set,有糖有餅,唔會就咁飲咖啡咁齋。杯coffee 拉花都幾靚,飲起黎唔算太濃,啱番我呢d 唔太接受到太濃咖啡味既人。之後再叫左個焗芝士酥,有d 重口味。廚房d 醬重手左少少,我個fd 鐘意食濃味d,所以都ok,交比佢食算。overall 個環境都幾好,d staff 都好nice,好快手。想品味人生的話,咖啡弄都係個唔錯既選擇。

見到上網呢間店都幾多好評,所以黎試試。

想品味人生的話,咖啡弄都係個唔錯既選擇。
2015-11-08
5 分鐘 (堂食)