2016-05-18 8822 瀏覽
在尖沙咀辦完工事已經3pm, 附近是咖啡弄便上去吃個豐富午餐。Lunch繁忙時間已過, 所以沒有人在等位。點了一客BBQ 豬扒三文治 及 熱水果茶。三文治很快就送到, 一如以往大大份餡料很多, 旁邊還有蛋沙津及少許配菜。三文治有3件, 烘底麵包下有豬扒、芝士、蕃茄、洋蔥、沙律菜等。材料新鮮,配上醬汁同吃口感清新。惟三文治太大件要分開逐小逐小吃。這裡的豬扒跟港式三文治不同, 但在西式三文治常見,就是平時在supermarket凍櫃裡買到1片片即食的豬柳相若。水果茶味道不會太甜,店舖細心地在杯中放了冰粒,冰粒是水連檸檬一起冷凍,溶化後微酸跟水果茶很夾。水果茶有很多新鮮熱帶生果粒,全部去皮方便食用。今天的午餐實在太豐富、太多,超級飽。

三文治有3
BBQ 豬扒三文治
熱水果茶
今天的午餐實在太豐富、太多,超級飽。
2016-05-16
2016-05-17 521 瀏覽
咖啡弄我又黎啦,今次食尖咀依間之前飲開水果茶,而家試下柚子果茶,其實幾唔同,水果茶淡味d,柚子茶就濃味d,柚子好似正d 第一次食咖啡弄d小食,嗌左個鹽酥雞,佢伴有蒜蓉同九重塔包住食,其實仲有指天椒,但唔會食到囉 我食左蒜蓉加九重塔包住之後就食唔返單食,因為兩者加埋既味道真係好特別,係刺激味蕾 但唔like九重塔既朋友應該唔會岩食。但注意咼,食完成個口真係臭成日嫁 例牌必嗌既窩夫,賣相都夠殺食,但一球雪糕真係唔夠點,好干,我寧願佢將個球好似薯泥球轉埋雪糕會好d,兩球就夠晒數啦!!食完窩夫就好飽死,好滯。但整體感覺唔知點解都係cwb個間好似正d,唔知點解呢
咖啡弄我又黎啦,今次食尖咀依間

但唔like九重塔既朋友應該唔會岩食。
但注意咼,食完成個口真係臭成日嫁
食完窩夫就好飽死,好滯。

但整體感覺唔知點解都係cwb個間好似正d,唔知點解呢
2016-05-11 621 瀏覽
冰鮮果茶用新鮮水果配上淡淡紅茶,是這裡大熱飲品,差不多每枱皆見其踪影。裝滿了很多新鮮的水1果,賣相頗吸引,另有一小杯讓你可以慢慢飲。紅茶分外味清淡,水果滿滿,果香味也很夠,帶點微酸,醒神開胃。還有另一大熱品 - 草莓冰淇淋鬆餅草莓鬆餅幾乎是每桌必點的東西。鬆餅上桌還熱呼呼冒著煙,鬆餅很厚實,一面吃起來是酥脆的,而另一面則很鬆軟,再配著草莓、草莓ICE CREAM及吉士一起吃,真的太享受了。
冰鮮果茶

還有另一大熱品 - 草莓冰淇淋鬆餅

2016-04-30
下午茶
  • 冰鮮果茶
  • 草莓冰淇淋鬆餅
2016-05-07 608 瀏覽
繼續食lobster Roll! 😋😋其他以lobster roll做主打嘅餐廳雖然好味,仲有原隻龍蝦好吸引,不過咁貴點可以成日食ㅋㅋㅋ, 而家咖啡弄價錢只需要一半就食到,仲要都有8成咁好味!牛油排包香又脆,滿滿龍蝦肉加埋杯香滑oreo smoothies同皇牌生果茶, Gur唒啦!😆😆包旁嘅沙津菜新鮮,酸甜汁夠醒神開胃!真心覺得已經好滿意!

繼續食lobster Roll! 😋😋

2016-03-09
25 分鐘 (堂食)
  • 墨爾本龍蝦堡
  • 冰鮮果茶
  • OREO沙冰
2016-05-03 864 瀏覽
每逢假期都要面對長長的人龍,等候時間頗長。所以閒日去能夠避免排隊之苦,店內的佈置尚算簡潔,座位也寬敞。草莓冰淇淋鬆餅($58),鬆餅整齊地排列著,四件厚厚的鬆餅散發出香濃的蛋香味,碟上更伴隨著一球草莓冰淇淋,並且有很多草莓在旁邊,賣相不俗。再淋上草莓醬和煉奶,即使草莓有點偏酸,也可以中和酸度。草莓的酸度也是可以接受的。鬆餅除了有香濃的蛋香味外,質感也很軟熟,有點像日式蛋糕的口感,配合著草莓醬和草莓冰淇淋,口感有種甜甜的味道,十分匹配。甜品評分:7/10店鋪評分:6/10
每逢假期都要面對長長的人龍,等候時間頗長。

草莓冰淇淋鬆餅
甜品評分:7/10
店鋪評分:6/10
2016-04-20
2016-05-03 8401 瀏覽
咖啡弄~係我都幾LIKE慨餐廳~~由佢係CWB開就食~由要排隊排2個鐘到E+唔洗點排~(有興趣可以搵反我寫CWB果間睇 :king 佢慨菜單整得幾得意 水果茶~~~次次都叫~~完全保持到~ 鹽酥雞~~~佢慨鹽酥雞幾特別~~有蒜頭.9層塔同辣椒足比你~~ 一齊吉住黎食~可以食到第2種感覺~~ :cry 辣椒冇CUT開~唔知點樣食~相信唔會好多人可以成條食囉 希望下次可以CUT左佢)第2個角度再影~~XDXDXDXD 野莓沙冰~~~OK~~唔太酸~~~幾易入口~~ 咖哩牛腩飯~~~都幾辣~~~個薯仔幾淋下GOOD~ 牛腩就唔夠淋~有渣~痴牙~~要改善丫~~~~!!! 味道幾好~~~可惜唔夠飯~~(希望下次可以有多D飯/比人加 :frustrated 環境同CWB~叉唔多~~今次安排坐角落頭~~服務員成日唔知行左去邊~要行出去搵佢地 唔算平~~有幾樣要改善~~希望佢地睇到啦~
(有興趣可以搵反我寫CWB果間睇
:king
1908 瀏覽
佢慨菜單整得幾得意
水果茶~~~次次都叫~~完全保持到~

一齊吉住黎食~可以食到第2種感覺~~
:cry
辣椒冇CUT開~唔知點樣食~相信唔會好多人可以成條食囉
希望下次可以CUT左佢)
第2個角度再影~~XDXDXDXD
野莓沙冰~~~OK~~唔太酸~~~幾易入口~~
咖哩牛腩飯~~~都幾辣~~~個薯仔幾淋下GOOD~

牛腩就唔夠淋~有渣~痴牙~~要改善丫~~~~!!!

味道幾好~~~可惜唔夠飯~~(希望下次可以有多D飯/比人加
:frustrated
唔算平~~有幾樣要改善~~希望佢地睇到啦~
  • 鹽酥雞
  • 水果茶
2016-05-02 793 瀏覽
一行7人到咖啡弄小聚,品嚐知名的冰滴咖啡及各式美食。 環境舒適,座位寬敞,檯與檯之間有足夠的距離。上菜很快,侍應彬彬有禮,反應快,每碟菜式享用後,隨即替客人收起碟子。 食物味道一流,鹽酥雞香脆滋味😻😻😻龍蝦堡令人回味無窮,又軟又熱的麵包配上鮮味的龍蝦,啖啖龍蝦肉,相當享受。咖哩牛腩分糧很多,咖哩汁不肥膩,多叫一碗白飯或一客法包才可以把它幹掉😆😆😆😆😆這三款都配上新鮮的拌菜及可口沙律醬😁😁😁 甜品的士多啤梨格格餅,外脆內軟,草莓多汁香甜,還有吉士及雪糕,另一款是限量的拿破崙餅,香軟鬆脆,不太甜,每人一口,瞬間消滅,七個人吃完挺著肚子走。備註:洗手間很乾淨😄
一行7人到咖啡弄小聚,品嚐知名的冰滴咖啡及各式美食。

食物味道一流,鹽酥雞香脆
滋味😻😻😻

這三款都配上新鮮的拌菜及可口沙律醬😁😁😁

備註:洗手間很乾淨😄
2016-04-27 950 瀏覽
人生第一次食咖啡弄!前個排太過多人啦,去到排半個鐘!真係唔想排今日去食,唔錯,人不及以往多,但也是滿座。先黎一杯玫瑰花咖啡!讚!咖啡好香濃,岩曬我口味!最怕佢沖得淡到死,但呢到d咖啡不錯,好香好濃,但不會苦澀。再加上飲落坎,淡淡的玫瑰就會沖向味"雷",十分過隠~~熱情果茶!聽友人講,黎杯茶好好飲,因為熱情果味好重好香,飲落不會像出面cafe般甜!而且夠曬大杯!沙律!估唔到咖啡弄會有沙律食,於是點了一份來品嚐。不過沒有什麼特別,菜夠新鮮也爽口,但食落與出面西餐無異~~士多啤黎waffle~~~waffle好香奶油味,咬落去十分熟軟!配上士多啤黎,酸甜酸甜,十分美味!必食推介!!
人生第一次食咖啡弄!
前個排太過多人啦,去到排半個鐘!真係唔想排
今日去食,唔錯,人不及以往多,但也是滿座。

先黎一杯玫瑰花咖啡!
讚!咖啡好香濃,岩曬我口味!最怕佢沖得淡到死,
但呢到d咖啡不錯,好香好濃,但不會苦澀。
再加上飲落坎,淡淡的玫瑰就會沖向味"雷",十分過隠~~
熱情果茶!聽友人講,黎杯茶好好飲,因為熱情果味好重好香,
飲落不會像出面cafe般甜!而且夠曬大杯!
沙律!估唔到咖啡弄會有沙律食,於是點了一份來品嚐。
不過沒有什麼特別,菜夠新鮮也爽口,但食落與出面
西餐無異~~
士多啤黎waffle~~~
waffle好香奶油味,咬落去十分熟軟!
配上士多啤黎,酸甜酸甜,十分美味!
必食推介!!
2016-04-20
2016-04-27 820 瀏覽
咖啡弄好多時真係好多人,要排隊。今日唔冼排啦!坐底左,都係好多人。尼到最大缺點就是每桌之間距很近,所以有點吵。咖啡弄的低消費是每人一杯飲料。來咖啡弄,一定要吃的就是鬆餅啦! 這裡最受歡迎的是草莓冰淇淋鬆餅。看起來好豐富呀!!!好香通常我會在鬆餅上抹上一些CREAM,上面再加水果和ICE CREAM。不過一放涼左個鬆餅就會變很好硬比較難咬,所以要熱食。士多啤梨好多,又好新鮮。士多啤梨醬料,酸酸甜甜非常開胃,可口。火腿很厚而且很有彈性紮實有濃濃的煙燻味,再搭配上生菜和蕃茄的酸酸口感,仲有一球球黃色的蛋沙律球。就是麵包稍有點硬,不好吃。
咖啡弄好多時真係好多人,要排隊。
今日唔冼排啦!
坐底左,都係好多人。
尼到最大缺點就是每桌之間距很近,所以有點吵。
咖啡弄的低消費是每人一杯飲料。

看起來好豐富呀!!!好香
不過一放涼左個鬆餅就會變很好硬比較難咬,所以要熱食。

2016-04-27
下午茶
2016-04-17 1078 瀏覽
幾個星期前就想食多次咖啡弄,咁啱今日與友人黎到尖沙咀辦事,終於可以順便食餐咖啡弄啦!晚上8點幾去到,唔洗等位,不過只能坐貼住窗邊好似吧檯咁嘅位置。有得睇下出面風景都幾好阿~於是就坐低了。 兩個人嗌兩份餐就夠啦~我地嗌左份BBQ豬扒三文治,首先想講下個伴碟﹣雞蛋沙律好好食,其次喺麵包烘得啱啱好,唔會太乾太硬。但唯一覺得不足嘅喺豬扒,原本以為會好JUICY,但事實上十分乾,食唔到BBQ味,令到整個三文治失色不少。 第二份就喺墨爾本龍蝦堡,龍蝦肉好大一舊,MIX埋d沙律醬,再加上蔥~風味獨特好好食!配嘅炸薯仔都好軟熟。每一份餐都分量十足,想食個甜品但肚已無位😹

每一份餐都分量十足,想食個甜品但肚已無位😹

2016-04-16 938 瀏覽
難得同朋友都放假,估平日呢度應該冇咁多人,應該唔使等位,所以就黎食 waffle~等咗一陣,有得入座, 一如以往,限時 90 分鐘。 share table 同 bar 枱,我地揀坐bar 枱。望著樓下啲人行來行去~優格野莓冰沙望到都開心,好多新鮮士多啤梨、藍莓、紅桑梅,加上雜梅沙冰,唔太甜,好 fresh~ 女仔實鍾意!綜合水果茶差唔多每次黎多我都係飲呢個。有好多生果,果汁(應該係橙汁)加紅茶, 酸酸甜甜好醒神!  細杯裡面有粒冰咗嘅檸檬,好得意。士多啤梨窩夫每次黎都必定食! 最鍾意切一小塊,上面搽啲吉士醬 + 士多啤梨雪糕 + 一粒士多啤梨,一啖擺落口~ 熱嘅窩夫 + 凍嘅雪糕~ 口感一流~必食推介~~不過好食歸好食,如果唔好限時 90 分鐘,會開心好多。 限時就冇咗喺cafe hea嘅感覺。杯嘢飲咁大杯,其實我地味飲晒就夠鐘。 我覺得如果冇人等位,其實唔使咁快趕人走...

優格野莓冰沙
綜合水果茶

差唔多每次黎多我都係飲呢個。
士多啤梨窩夫
熱嘅窩夫 + 凍嘅雪糕~ 口感一流~

必食推介~~

2016-04-07
  • 士多啤梨窩夫
  • 綜合水果茶
  • 優格野莓冰沙
2016-04-13 1076 瀏覽
之前在台灣試過覺得幾好味今次來到尖沙咀的咖啡弄一嘗他們的甜品鹽味焦糖冰淇淋鬆餅四塊厚厚的鬆餅份量非常多二人吃會比較適合鹽味雪糕配焦糖醬一點都不古怪甜味+咸味意想不到的好味!白朱古力摩卡白朱古力好甜好濃滑,旁邊有一杯白朱古力碎,可以按個人喜好加入摩卡,白朱古力碎慢慢溶入摩卡還配上兩塊曲奇,加上餐廳環境舒適,好享受呢!
之前在台灣試過

二人吃會比較適合
鹽味雪糕配焦糖醬
一點都不古怪
甜味+咸味
意想不到的好味!
白朱古力摩卡
白朱古力好甜好濃滑,
旁邊有一杯白朱古力碎,
可以按個人喜好加入摩卡,
白朱古力碎慢慢溶入摩卡
還配上兩塊曲奇,
加上餐廳環境舒適,好享受呢!

2016-04-13
2016-04-13 1311 瀏覽
之前去咖啡弄都要排好長隊先有得食,可能熱潮過去,平日中午時段去比較少人,唔使等就入得。每人必定要叫一杯飲品,我地叫咗一杯蜂蜜生薑茶($42)以及一杯玫瑰歐蕾($42)。玫瑰歐蕾嘅玫瑰味比較淡,似係一杯普通latte上添上玫瑰花的味道,沒有太多玫瑰嘅味道。 午餐方面,我哋試咗新出嘅墨爾本龍蝦堡 ($152) 龍蝦堡上鋪滿龍蝦肉,配上特製嘅沙律醬,味道唔錯。配菜薯仔亦有炸過,幾香口但唔會太油膩。 另外,芥末培根起司三文治 ($58) 有三件三文治份量豐富,芥茉醬以及芝士味道酸酸甜甜與咸味培根非常夾。

玫瑰歐蕾

芥末培根起司三文治
從前在老銅跟朋友排隊等食咖啡弄, 在樓梯排了一個多小時後, 我就跟自己說不會再來 想不到昨晚我的好友跟我說現在打電話book 位就不用等了, 咁就唔同D ! 所以再度幫襯! 果然她沒騙我, 雖然7點見到門口又開始出現人龍, 但我們因為有booking, 只等了5 分鐘就有位了, 是可以接受的等候時間  只是享用時間只有 1.5小時, 想吹水就真的要再覓地點了真心欣賞佢地的 menu 有好多特色的選擇, 試極都試唔晒, 而且都好有創意!特調芝麻冰咖啡這個cream加了很多濃濃的芝麻, 只是試食上面的cream 已經覺得很香了! 加入咖啡中真的是latte with 芝麻香! 唯一不可取是cream不會溶於冰水中, 怎麼都搞不混白朱古力摩卡這個白朱古力真的好香!! 白朱古力可以隨個人喜好加入犘卡中, 甜的程度隨個人喜好! 而且再伴有2 塊曲奇, 很享受! 歐蕾咖啡一大盤的咖啡夠晒派頭了吧!! 有熱上的咖啡及打熱了的奶各一支, 起碼飲到2 大杯! 一個tray 上感覺好第! 鹽酥雞見到差不多每一枱都叫了鹽酥雞, 羊群心理下我們都叫了可能期望過高, 其實都炸得不錯, 但覺得不夠味, 要自己加鹽
想不到昨晚我的好友跟我說現在打電話book 位就不用等了
, 咁就唔同D ! 所以再度幫襯!

只是享用時間只有 1.5小時, 想吹水就真的要再覓地點了

白朱古力摩卡

而且再伴有2 塊曲奇, 很享受!
鹽酥雞
見到差不多每一枱都叫了鹽酥雞, 羊群心理下我們都叫了
可能期望過高, 其實都炸得不錯, 但覺得不夠味, 要自己加鹽同pepper
鹽酥雞
墨爾本龍蝦堡

這個龍蝦堡都幾有創意的! 一啖啖肉的龍蝦果然是起晒肉, 沒有搞碎, 是真材實料沒有混到其他材料
所以才賣到這個價錢, 那真的覺得性價比高! 而且份量都很足!
更欣賞那個炸薯, 很香口, 比 grilled 的做法更香而不油
燻雞吐司披薩
沒有細看就叫了這個pizza, 原來是吐司底! 很豐富的雞肉加芝士等材料, 焗得很juicy
旁邊仲有個 on-side的蛋沙律, 說真的.....好肥的一個配搭, 怕肥不能吃
黃金拿破崙千層派

這個批很鬆脆, 要自家製才有這效果! cream 有一點凍, 吃的時候更有層次!
葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅
反而覺得這個鬆餅有點平凡, 因為芝麻雪糕比較普遍, 加了芝麻醬跟cream都沒什麼特別
浪費了肚子一個quota試新菜色, 不過overall 都到水準
葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅
2016-04-05
2016-03-28 1002 瀏覽
咖啡弄 Coffee Alley 排左唔夠一個鐘已經可以入去。鬆餅好dense十分鬆脆,新鮮熱辣外脆內軟雞肉十分嫩滑,肉汁十分多,三文治裡還有一些青瓜肉食到第二件已經好飽食落乾爽有少少似火腿味十分健康。

鬆餅好dense十分鬆脆,新鮮熱辣外脆內軟
雞肉十分嫩滑,肉汁十分多,三文治裡還有一些青瓜肉
食到第二件已經好飽食落乾爽有少少似火腿味十分健康。