2022-07-01
間中都會黎咖吔食野,貪佢地方大幾好坐,如果坐到窗邊卡位就更理想。是日同朋友黎食下午茶,坐下傾下偈,人唔多正正分到張卡位坐,lucky呀。星洲香辣炒飯炒飯上面有兩串串燒,串燒燒得香口肉嫩,醃得入味,如果有個沙嗲醬就更正。飯炒得乾身香口唔油膩,配料有蝦、鴨肉、魷魚、豆角等口感豐富,加上微微辣很惹味,份量超大,根本唔似下午茶新加坡喇沙摻摻朋友叫左喇沙,賣相唔錯,一上枱已經聞到啲湯嘅香味。配料有蝦、魚蛋、魚條、豆卜、通菜等,麵條揀左摻摻,鍾意有油麵同米粉兩樣口感。個湯底已經正,仲可以加青檸汁同辣醬,加完又係另一種味道,太正了朋友飲晒全碗呢。鹹蛋黃魚皮見下午茶無乜小食叫,拎左個正餐牌睇下,一見到有鹹蛋黃野朋友對眼即刻放光,我倆都係鹹蛋黃控,梗係要叫啦。呢個魚皮大大碟,啲鹹蛋黃醬多都流落黎,勁香口呀,魚皮又香又脆食到停唔到口。鹹蛋黃雞翼另外仲有款鹹蛋黃雞翼,又係要叫埋黎試下啦。雞翼上的鹹蛋黃醬都不少,雞翼煎得香,加上鹹蛋黃更惹味,又係好正。海鹽雪糕椰汁珍多冰最後大力推薦呢杯特飲,椰汁冰本身已經好香滑,班蘭條有口感,加左海鹽雪糕鹹鹹地更有層次,就咁食個雪糕同溶左先飲都咁正,有佢唔使叫甜品了。野好食,
星洲香辣炒飯
新加坡喇沙摻摻
鹹蛋黃魚皮
鹹蛋黃雞翼
海鹽雪糕椰汁珍多冰
野好食,店好坐,約人傾偈嘅好選擇。