呢晚同男友拍拖,揀咗呢個set食☺️其實最初係因為畀無臉男呢個主題吸引咗入去,haha海膽 X 和牛二人前 $1288芒果蟹籽沙律 海膽甜蝦刺身杯火炙和牛他他海膽拖羅千層塔火炙和牛海膽卷海膽x黃金蟹膏烏冬芝麻、綠茶雪糕大部分食材例如蟹籽、甜蝦、和牛、拖羅等等,基本上都係嚟自日本。由於呢餐係海膽盛宴,所以海膽存在感好強,成餐飯不停食到大大片海膽,好邪惡呀。第一道菜係芒果蟹籽沙律,青瓜切成薄絲,仲有芒果同蟹柳,清爽到不得了。成個Set最鍾意係火炙和牛卷 !!冇諗過個燒汁同醋飯咁夾,和牛燒過好好食,絕對係MVP。主食嘅蟹膏烏冬味道都幾濃郁,食返啲熱食即刻暖笠笠,值得一讚係佢係用好味嘅煙韌扁烏冬,加分。男朋友話多一碗都食得落~我自己覺得甜品嘅抹茶雪糕好香滑,估唔到雪糕咁出色,一啲都唔係行貨,好想食多球。🥰除咗地下嘅無臉男打卡位,行到入餐廳,座位設計都好有日本feel,好啱2-4個朋友聚一聚。座位隔離有一啲迷你無臉男公仔,好可愛呀,睇得出老闆真係好鍾意。🤣 餐廳服務好好,係會想再嚟嘅居酒屋。下次會想試吓佢嘅招牌自家厚切吉列千歲米豚,睇落好吸引。而家只要like / follow 餐廳嘅社交平台,就

呢晚同男友拍拖,揀咗呢個set食☺️
其實最初係因為畀無臉男呢個主題吸引咗入去,haha

海膽 X 和牛二人前 $1288

芒果蟹籽沙律
海膽甜蝦刺身
火炙和牛他他
海膽拖羅千層塔
火炙和牛海膽卷
海膽x黃金蟹膏烏冬
芝麻、綠茶雪糕

而家只要like / follow 餐廳嘅社交平台,就有
全日 88 折優惠,好抵!想食嘅朋友可以去佢哋個社交平台睇吓嗰排有咩優惠~
2024-01-25 26 瀏覽
今日去了尖沙咀新開不久的【和道屋】,由門口開始,到餐廳每一個角落,無處不是打卡位,入門口後,不要忘記第一時間和「無臉男」打個卡😁😁午市商務定食,價錢由八十幾至二百幾都有,豐儉由人,除主菜之外,仲有湯、沙律、迷你關東煮、茶碗蒸蛋和甜品,非常豐富😋😋銀鱈魚西京燒定食$188,非常有水準,皮有點焦脆,肉質超滑,完全沒有油膩感👍👍特雜錦壽司定食12件$138,飛機新鮮運到,所以每日都唔同,今日的壽司🍣款式有加州卷、吞拿魚小卷、腐皮壽司、螢光魷魚軍艦、燒吞拿魚腩、燒和牛、真鯛、三文魚、油甘魚、八爪魚,非常豐富,而且每款都很鮮甜,完全超出預期咁好食😋😋雞皮餃子$58,外皮酥脆,餡料爽滑多汁,好惹味。餐廳環境,食物質素和服務都很好,而且定價合理,會推薦給朋友💯
今日去了尖沙咀新開不久的【和道屋】,

由門口開始,到餐廳每一個角落,無處不是打卡位,

入門口後,不要忘記第一時間和「無臉男」打個卡😁😁

迷你關東煮

茶碗蒸蛋
茶碗蒸蛋

甜品

非常豐富😋😋

銀鱈魚西京燒定食$188,
銀鱈魚西京燒定食

非常有水準,皮有點焦脆,肉質超滑,完全沒有油膩感👍👍

特雜錦壽司定食12件$138,
特雜錦壽司定食12件

雞皮餃子$58,
雞皮餃子

雞皮餃子

外皮酥脆,餡料爽滑多汁,好惹味。

2024-01-23
5 分鐘 (堂食)
  • 銀鱈魚西京燒定食
2024-01-25 30 瀏覽
【油尖旺區】【和道屋】好耐冇做 1am紅館 系列嘅 post,最近多返演唱會,我都想寫吓尖東可以食完就去睇 show 嘅餐廳。不過由於我唔得閒,所以我同同事費特哥係喺中午嗰陣去試嘅。入去覺得裝修好靚,充滿日本風情,仲有唔同座位選擇喎。我哋一人叫咗一個「午市商務定食」,兩份餐都有「蘿蔔豚肉」、「三文魚刺身」配刺身豉油、「蕨餅」、「茶碗蒸」、「沙律」同「味噌湯」,好豐富,前菜、甜品都包括喺裡面,而且味道都相當唔錯,一啲都冇欺場嘅。我試嘅係 $138 嘅「特雜錦壽司定食12件」,有油甘魚、三文魚、深海池魚、甜蝦、八爪魚、腐皮、燒拖羅、黃金魷魚壽司,仲有呑拿魚腩小卷同加州卷,店員非常細心講解,而且啲壽司係用醋飯做嘅,相當具有江户風格,正。費特哥就試 $118 嘅「自家製厚切吉列千歲米豚稻庭烏冬定食」,我都偷咗舊嚟食,好好味,夠香脆!跟住試埋 $32 嘅「汁燒雞腿肉大蔥串」同 $58 嘅「雞皮餃子4隻」做小食,都相當具質素,加埋一 $381 落樓,性價比唔錯。。。(地址:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓)@wado_izakaya#1amfoodie #foodie #that

@wado_izakaya

#1amfoodie #foodie #thatfoodiething #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #紅磡 #1am紅館 #和道屋 #午市商務定食 #蘿蔔豚肉 #三文魚刺身 #蕨餅 #茶碗蒸 #自家製厚切吉列千歲米豚稻庭烏冬定食 #特雜錦壽司定食12件 #汁燒雞腿肉大蔥串 #雞皮餃子 #尖沙咀美食 #居酒屋 #串燒 #海膽 #香港美食 #香港 #hkfood #hkrestaurant #topcitybiteshk #1am1274 #1ambackup
2024-01-24
午餐
  • 汁燒雞腿肉大蔥串
  • 雞皮餃子
  • 特雜錦壽司定食12件
  • 自家製厚切吉列千歲米豚稻庭烏冬定食
1K
❀ 和道屋 #尖沙咀 ❀❗有無面男迎接你嘅居酒屋 海膽杯好澎湃❗——————————————————超級特別超級靚嘅日本居酒屋🤩一入到門口會見到隻無面男坐喺長長嘅走廊中,四周放置咗櫻花,好似置身於宮崎駿嘅世界☺️行上樓就會到達餐廳嘅位置,既有吧枱位又有榻榻米位,充滿日式風情。售賣各式各樣嘅日本食品,包括壽喜燒、串燒、刺身、壽司等應有盡有😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 海膽生蠔杯 $88 (3.9/5)☞ 拖羅海膽刺身杯 $88 (4/5)非常澎湃嘅海膽刺身杯✨海膽夠晒新鮮甜味。兩款當中更推薦拖羅,份量較多,口感軟綿,同埋海膽一齊食夠晒鮮味😋生蠔杯就只有一粒大生蠔同埋柚子啫喱,感覺單調少少,不過味道同樣新鮮,仲有柚子嘅酸甜。.☞ 明太子玉子燒 $68 (4/5)幾鍾意呢款玉子燒嘅口感,唔會太嚡又唔會欠缺口感👌🏻裏面包住少少明太子醬,更能提升玉子燒嘅鹹香味。.☞ 日本A4和牛壽喜燒 $298 (3.8/5)仲可以$300內食到和牛壽喜燒😆有成四五塊大片和牛,近乎入口即溶,又唔會太肥膩,仲可以點蛋黃或者芝麻醬。仲有唔少粉絲、蔬菜、菇類等等。壽喜燒味道就正正常常,唔算好濃郁,唔會太甜,私心想再濃郁啲,可以令
❀ 和道屋 #尖沙咀 ❀
❗有無面男迎接你嘅居酒屋 海膽杯好澎湃❗
——————————————————
超級特別超級靚嘅日本居酒屋🤩一入到門口會見到隻無面男坐喺長長嘅走廊中,四周放置咗櫻花,好似置身於宮崎駿嘅世界☺️行上樓就會到達餐廳嘅位置,既有吧枱位又有榻榻米位,充滿日式風情。售賣各式各樣嘅日本食品,包括壽喜燒、串燒、刺身壽司等應有盡有😆

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 海膽生蠔杯 $88 (3.9/5)
☞ 拖羅海膽刺身杯 $88 (4/5)
非常澎湃嘅海膽刺身杯✨

☞ 明太子玉子燒 $68 (4/5)
幾鍾意呢款玉子燒嘅口感,唔會太嚡又唔會欠缺口感👌🏻
裏面包住少少明太子醬,更能提升玉子燒嘅鹹香味。

☞ 日本A4和牛壽喜燒 $298 (3.8/5)
仲可以$300內食到和牛壽喜燒😆
仲有唔少粉絲、蔬菜、菇類等等。
壽喜燒味道就正正常常,唔算好濃郁,唔會太甜,私心想再濃郁啲,可以令到配菜更加入味。

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.6/5
💞整體來講
真係比一入嚟嘅無面男震懾到,環境充滿特色💖食物質素不過不失,價錢唔太貴,幾啱同朋友聚會。

2024-01-22 44 瀏覽
朋友搞日本清酒局,話有間尖沙咀嘅新餐廳推薦,有人訂唔駛煩,即刻跟。$1288二人海膽x和牛餐,朋友話好好打卡好啱影相,兩樣咁貴嘅食材放埋一齊,價錢又唔係好離地。有強烈日本居酒屋風味,裝修得唔錯。每個食客會有一個coin ,可以即刻做一個扭蛋抽獎,抽到嘅獎都可以即晚用,例如當晚即刻有折,又或者有飲品食品送,都幾有心思。又係基本上刺身、壽司、天婦羅、串燒、煮物,乜都有,你想食乜都得,就算你唔食生冷嘢都可以嚟食嘅日本餐廳。先睇吓呢個餐有啲咩食:芒果蟹籽沙律海膽甜蝦刺身杯火灸和牛他他海膽拖羅千層塔火灸和牛海膽卷海膽黃金蟹膏烏冬芝麻綠茶雪糕前菜嘅芒果蟹籽沙律作熱身,呢個相對簡單,大份嘅程度令我諗起從前元朗嘅長長壽司店。先打卡嘅係海膽甜蝦刺身杯,甜蝦勁多隻,海膽有兩種,有魚子醬同紫蘇葉嘅點綴底下,整體嘅形象幾靚,不過食落由於質素好,雖然唔係超級夾,但係都睇得打得。火灸和牛他他雖然唔算靚,但係食落去個口味係幾好,個醬汁、洋蔥同埋和牛夾得幾好。海膽自己一個主打嘅海膽拖羅千層塔,加上紫菜可以自己做個卷物,好食好玩又係愛好打卡嘅好選擇。呢個係全晚最好味又打卡最佳嘅火灸和牛海膽卷,燒過嘅和牛再加北海道嘅海膽

又係基本上刺身壽司、天婦羅、串燒、煮物,乜都有,你想食乜都得,就算你唔食生冷嘢都可以嚟食嘅日本餐廳。先睇吓呢個餐有啲咩食:

芒果蟹籽沙律
海膽甜蝦刺身
火灸和牛他他
海膽拖羅千層塔
火灸和牛海膽卷
海膽黃金蟹膏烏冬
芝麻綠茶雪糕

呢個係全晚最好味又打卡最佳嘅火灸和牛海膽卷,燒過嘅和牛再加北海道嘅海膽,再加上點點嘅魚子醬風味,入面包著嘅係滿滿軟軟的壽司飯,絕對係我成晚最鍾意嘅菜式。

又係最吸引人目光嘅海膽X 黃金蟹膏烏冬,個蟹膏烏冬真係味道好濃烈,但係海膽就冇前邊嗰兩個item 咁好。

甜品真係最簡單,芝麻或者綠茶雪糕,隨你喜歡,唯一唔好嘅就係應該甜品太簡單吧。

以一個唔算貴嘅價錢,食到一間幾有氣氛嘅居酒屋,一班朋友吹吓水打吓卡食吓嘢,如果你鍾意新餐廳嘅好地方,可以試下感受下。
2024-01-21 816 瀏覽
最近尖沙咀新進駐了一間日式居酒屋WADO和道屋,除了門口有千與千尋無面男的一比一夠晒打卡able之外,餐廳擁有 25 年日餐經驗的大廚駐場,嚴選一系列日本進口食材製作,例如鹿兒島和牛、北海道新鮮活鰻、北海道稀有米豚等!提供多款地道居酒屋小食,包括刺身壽司、燒物、石燒料理、一品料理等,怎可以錯過!🍲A4和牛鍋 $368天氣稍涼,正適合來個しゃぶしゃぶ。這個鹿兒島A4和牛,淨係望個樣就知好好食🤤 油脂豐富雪花均勻,肉質幼嫩入口即溶,且味道香甜,令人回味!🍢串燒:串燒好食與否,除了食材選擇,最重要是串燒師傅的烹調技巧,而這家的串燒做得非常好,控制火喉恰當,外表香脆,內裡口感豐潤,絕對是必點之選。千歲米豚蘆筍卷 $36選用了北海道千歲米豚肉,肉質比普通豚肉甜美,包著鮮嫩的蘆筍,非常美味!白燒鰻魚串 $68一個非常出色的白燒鰻魚,選用產自鹿兒島或北海道的新鮮活鰻,厚肉而且肉質爽彈,味道鮮甜,外表做到焦脆而内裡鮮嫩多汁,是少數能夠做到這樣出色的鰻魚串,必點推介鹽燒雞翼 $38同樣做得出色的串燒,表面焦香而肉嫩,味道亦調教得剛好,還附上月見,沾上蛋汁更加味美餐廳門口還有得抽扭蛋,入座時會送上一個代幣

🍲A4和牛鍋 $368

🍢串燒:

千歲米豚蘆筍卷 $36

白燒鰻魚串 $68

鹽燒雞翼 $38

餐廳門口還有得抽扭蛋,入座時會送上一個代幣,每個扭蛋都有一份禮物,即扭即用!包括有買一送一優惠、 7 折 至 95 折優惠券、免費梅酒、啤酒、前菜、串燒、甜品等,非常實用!
2024-01-19
2024-01-19 37 瀏覽
好钟意这间和道屋的装修,门口更是打卡点,充满日式居酒屋感觉,更有无脸男坐阵。餐厅提供多款地道居酒屋小食,有刺身寿司、烧物、石烧料理、一品料理等,午市时段,有多款套餐供应,有主食,前菜、沙律、面豉汤,茶碗蒸、甜品、刺身,十分丰富,都只是百多蚊,颇抵食。安格斯肉眼寿喜烧定食 $188蜡笔小新同款的寿喜烧一直都是我的最爱,真的是怎么吃都不腻,新鲜的牛肉再淋上秘制的酱汁,香浓四溢〜再蘸上搅拌好的无菌蛋口感顺滑细腻,配菜有魔芋丝、香菇、豆腐、菇菌⋯⋯吸收酱汁的精华,再来一碗乌冬面,环境也很干净,服务体验一流!有下次! 一定!浦烧鳗鱼饭定食 $118一盒子的浦烧鳗鱼饭卖相吸引,大半条的鳗鱼,皮薄烟韧而香,鳗鱼已去骨,渗了酱汁的肉好鲜甜。香甜鳗鱼送饭十分满足。和道屋 (尖沙咀)尖沙咀加连威老道46-48号恒隆银行大厦地铺及阁楼

餐厅提供多款地道居酒屋小食,有刺身寿司、烧物、石烧料理、一品料理等,午市时段,有多款套餐供应,有主食,前菜、沙律、面豉汤,茶碗蒸、甜品刺身,十分丰富,都只是百多蚊,颇抵食。

安格斯肉眼寿喜烧定食 $188

浦烧鳗鱼饭定食 $118

和道屋 (尖沙咀)
尖沙咀加连威老道46-48号恒隆银行大厦地铺及阁楼

位於尖沙咀嘅《和道屋》,推門入內就係一條長走廊,一排日式紙燈籠作裝飾,無臉男迎接著你,走上閣樓就係用餐區,乾淨企理,除一般座位外,還有塌塌米座位,裝修格局都充滿日本風情🥢日本A4和牛壽喜燒 - 油脂分布均勻,肉質鮮嫩,蘸上日本生蛋汁更嫩滑,其他配料有豆腐、金菇、冬菇、娃娃菜和粉絲等,份量豐富!🥢厚切吉列芝士千歲米豚 - 用上北海道千歲產米豚,產量少而極珍貴,吉列炸漿香脆可口,肉質軟嫩,肥而不膩,豚肉入面有芝士,增添了味道!🥢雞皮餃子 - 以雞皮取代餃子皮,外皮金黃香脆,餡料飽滿多汁,小食之選!🥢燒飯團 - 外層燒得香脆,有點像飯焦,內層米飯軟糯香甜,外脆內軟,口感豐富!

2024-01-18 34 瀏覽
之前喺呢度食過lunch set唔錯,決定試埋晚市。店員特別推薦我哋叫咗個海膽 x 和牛二人前,原價為HK$1288,而家like & 餐廳嘅社交平台就可以優惠價HK$1088享用到‼️呢個套餐都幾豐富,包括芒果蟹籽沙律、海膽甜蝦刺身杯、火灸和牛他他、海膽拖羅千層塔、火灸和牛海膽卷、海膽 x 黃金蟹膏烏冬、芝麻及綠茶雪糕。海膽控嘅我表示由頭食到尾都好滿意🤭想食其他嘢嘅朋友都唔駛擔心,而家餐廳extend咗新開業優惠,午市晚市散叫都可以享有20% off。無論係味覺、視覺、服務定係價錢,「和道屋」 嘅性價比都唔錯。 選擇留港消費嘅話,不妨嚟呢度幫襯下😌
2024-01-06
💡尖沙咀和道屋精緻服務好近排同朋友一齊試咗間尖沙咀間服務裝潢都唔錯嘅居酒屋。位於加連威老道一座單棟式大廈一樓,由地下直到居酒屋門口都係日式風格,仲有個千與千尋入面嘅無臉男坐喺到恭迎客人添呀。🍽️真鯛壽司鯛魚係白身肉,味道清鮮甜美,壽司醋飯味道柔和,同朋友一人一貫開開胃。🍽️和道屋魚生太卷平日食太卷魚生多過飯幾乎係定律,但係和道屋魚生太卷就係魚生量多而且種類豐富,魚生包圍醋飯,份量十足。而且要一提嘅係,魚生非常新鮮,一啖擺落口,超滿足!🍽️鹽燒牛舌微微焦香,內裡依然保持肉汁同彈牙。朋友即刻話:焦香脆嫩,食完就明點解。串燒師傅有功力!🍽️汁燒免治雞軟骨肉棒(月見)肉串上嚟嗰陣,油亮嘅賣相加上大大粒日本蛋黃已經非常吸引。撈埋生蛋一齊食,令雞肉添上一層滑滑觸感。而驚喜在後頭,免治雞肉本身偏軟,但入面混入經研碎嘅雞軟骨粒後令口感提升,食到肉之餘,又有咬到軟骨粒嗰種嗦嗦聲,好過癮。🍽️雞皮餃子油香豐腴,肉裡用上日本餃子餡,感覺就係升華版嘅香口日本餃子,惹味到同朋友火速清盤。🍽️明太子玉子燒師傅對溫度掌握真係好好,玉子燒外層穩陣但唔鞋口,入面蛋嫩之餘,咬落又有一層層蛋皮嘅紋理,配埋明太子鹹香,可惜嗰晚揸車唔飲得
💡尖沙咀和道屋精緻服務好

🍽️真鯛壽司

🍽️和道屋魚生太卷

🍽️鹽燒牛舌

🍽️汁燒免治雞軟骨肉棒(月見)

🍽️雞皮餃子

🍽️明太子玉子燒
師傅對溫度掌握真係好好,玉子燒外層穩陣但唔鞋口,入面蛋嫩之餘,咬落又有一層層蛋皮嘅紋理,配埋明太子鹹香,可惜嗰晚揸車唔飲得酒,否則真係要餸返杯清酒慢慢食呀。

🍽️厚切吉列芝士米豚
餐廳選用北海道嘅千歲產米豚,肉質軟柔瘦爽。大家可以選擇要唔要芝士。我同朋友就選擇咗要芝士嘅做法。入面有爆漿嘅芝士餡,配上面層薄薄炸粉,唔會覺得滯,反滋有種酥脆又濕潤嘅感覺。

裝修好有心思,行深色既木系🪵風格,牆上🧱貼左好多日本人物既卡通畫同清酒🍶介紹,掛左日式燈籠🏮、鳥居裝飾⛩️、大阪幸運神等等,仲有榻榻米位可以揀,真係有翻左日本既感覺😜 野食既選擇幾多,質素唔錯,食完之後仲可以去扭蛋機扭蛋,有機會free到一啲野食同野飲,可以挽下又可以享受到一啲優惠都幾好👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分) 日本A4和牛壽喜燒 🐮🔥 - $298 (好味指數:😍😍😍😍)A4和牛🐮係唔同啲,牛味🐮香濃,質感軟嫩多汁又有啲咬口,肥瘦適中,油花分佈均勻,入口即融,煮好之後都感受到油香🤤 仲可以點香口滑溜既蛋汁🥚tim~另外仲有好多配料,包括香口爽滑既冬菇⚫️🍄、清香嫩滑既豆腐◻️、香甜軟淋既洋蔥🧅、爽滑索味既粉絲、清香爽口既春菊 (皇帝菜)、腍甜多水既娃娃菜🥬,全部都索晒個壽喜燒湯🔥🥣既味道,個湯🥣主要用左醬油、味醂同糖,所以味道鹹中帶甜幾惹味~火炙壽司4點 🔥🍣 - $178 (好味指數:😍😍😍🤩)今次既火炙壽司🍣有4款,包括三文魚腩🍣、拖羅、A4和牛🐮、左口魚🐟,三文魚腩🍣既顏色粉嫩,幾肥甘味美,肉嫩油豐~拖羅應該左用左中拖羅,顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香同魚脂都恰到好處,幾甘香同

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
日本A4和牛壽喜燒

火炙壽司4點

火炙壽司4點 🔥🍣 - $178 (好味指數:😍😍😍🤩)
三文魚腩🍣既顏色粉嫩,幾肥甘味美,肉嫩油豐~
拖羅應該左用左中拖羅,顏色粉紅,脂肪比例較高,魚香同魚脂都恰到好處,幾甘香同鮮潤細膩,肥瘦介乎喺赤身同大拖羅」之間~ A4和牛🐮就同上面講既一樣,肉味🐮幾香濃,質感軟嫩多汁,肥瘦適中,油花分佈均勻,燒好之後油香更加出🤤 左口魚🐟既質感比較有咬口同清爽,亦有幾甘甜既魚油,入口即溶~ 燒過🔥之後全部多一份焦香,而且燒到半熟就可以試晒生熟兩種口感😋 不過可能啲魚同肉偏瘦,如果油香再出啲就更加好~
明太子玉子燒

明太子玉子燒 🟠🥚 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
望落幾厚身,有鮮豔既黃色,表面煎得酥脆,入面用左魚🐟既上湯🥣吊味,突出到蛋香🥚又鮮甜,質感鬆軟,香口嫩滑又juicy😋 配埋鹹香惹味既明太子🟠就更加有層次感~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍🤩
日本A4和牛壽喜燒
火炙壽司4點
明太子玉子燒
加連威老道有間環境非常好嘅居酒屋樓下既走廊一入嚟就感受到餐廳裝修既心思。有《千與千尋》既無臉男喺樓下迎接🤩打咭一流📸沿樓梯上去,沿路都係滿佈日本風情嘅畫同燈籠,真係好有日本feel🎌樓上就係餐廳用餐位置,有席前座位,普通座位,仲有tatami座位,tatami位需要除鞋,絕對係沉浸式嘅日本餐飲體驗🇯🇵🎏午餐有好多定食選擇,定食都附前菜、沙律、湯。🍱特選雜錦刺身定食,配冷稻庭烏冬/白飯$188一份份好豐富既定食,雜錦刺身有:帶子、油甘魚、三文魚腩、甜蝦、大拖羅🤩🤤每項都厚切有2件。定食另外仲有麵豉湯、有椰菜絲芝麻醬沙律、好好食嘅海鮮蟹肉茶碗蒸、芝士蕃薯丸、加州壽司,仲好正地有黑糖蕨餅做甜品😋🥰🥢自家製厚切吉列千歲米豚定食,配熱稻庭烏冬/白飯$118朋友食吉列豬扒,偷食左佢一舊,件吉列豬外層真係好鬆化香脆,肉質亦香嫩鬆化。好食‼️難怪佢要自己食晒,我想食多件都唔肯俾我了🥲佢份定食唔同既係,小食係三文魚刺身。烏冬係幼身既烏冬,口感滑,鰹魚湯底,都不錯。🍹日本巨峰提子梳打$48店員非常貼心, 主動問需唔需要少冰。沉浸式既日本風情,仲有咁日本式既貼心服務,成個定食套餐又多野食!午餐可以再黎enco
加連威老道有間環境非常好嘅居酒屋

樓下既走廊一入嚟就感受到餐廳裝修既心思。
有《千與千尋》既無臉男喺樓下迎接🤩
打咭一流📸

樓上就係餐廳用餐位置,
有席前座位,普通座位,
仲有tatami座位,tatami位需要除鞋,
絕對係沉浸式嘅日本餐飲體驗🇯🇵🎏

午餐有好多定食選擇,
定食都附前菜、沙律、湯。

🍱特選雜錦刺身定食,配冷稻庭烏冬/白飯$188

一份份好豐富既定食,
雜錦刺身有:帶子、油甘魚、三文魚腩、甜蝦、大拖羅🤩🤤

每項都厚切有2件。

仲好正地有黑糖蕨餅做甜品😋🥰

🥢自家製厚切吉列千歲米豚定食,配熱稻庭烏冬/白飯$118
朋友食吉列豬扒,
偷食左佢一舊,
件吉列豬外層真係好鬆化香脆,肉質亦香嫩鬆化。
好食‼️
難怪佢要自己食晒,我想食多件都唔肯俾我了🥲
佢份定食唔同既係,
小食係三文魚刺身
烏冬係幼身既烏冬,口感滑,
鰹魚湯底,都不錯。

🍹日本巨峰提子梳打$48
店員非常貼心, 主動問需唔需要少冰。

沉浸式既日本風情,
仲有咁日本式既貼心服務,
成個定食套餐又多野食!午餐可以再黎encore!
2024-01-15 33 瀏覽
大病初癒加上功課纏身,這些天來都是吃得清淡也終於要「出關」 交功課,交好功課經過一間充滿和式氛圍的日本居酒屋餐廳,要來吃一個豐富午餐吃點好的刺激味蕾香煎鵝肝飯配刺身三款 $188比較少日本餐廳以鵝肝飯為主打再配刺身,愛吃鵝肝的我看到這個組合已經被吸引到了~ 除了這兩個主打外這個套餐還附有前菜、茶碗蒸、味噌湯、沙律跟甜品,非常豐富啊!前菜有泡菜牛舌條,軟腍又有嚼勁,帶微辣的味道很開胃;味噌湯用料豐富,粒粒嫩豆腐跟份量不少的海帶,味美濃郁不死鹹很好喝~ 沙律是日本菜最常見的麻醬蔬菜沙律,蔬菜新鮮車厘茄爽甜,吃到膩來一口沙律頓感清爽!很喜歡套餐內的茶碗蒸,裡頭有蟹肉絲、白果跟香菇,入口滿是海鮮的甜香跟雞蛋的味道~ 終於來到主食了,三款刺身均由師傅看時令海鮮再安排,這次吃的有北海道帆立貝、三文魚腩跟油甘魚腩,款款都切得厚厚的,新鮮而甜美,不用蘸醬油也夠好吃!來到我最期待的鵝肝飯,份量只有小小一碗但味道卻是令人回味,鵝肝煎得比較乾身,外脆內軟,肝味香濃而肝油就滲透到日本白米飯中,油香四溢,讓人胃口大增!最後再以抹茶蕨餅作結,口感軟糯香甜,十分圓滿~ 店家最近在尖沙咀開業,以滿滿的和式風情跟門面的
香煎鵝肝飯配刺身三款 $188
店家最近在尖沙咀開業,以滿滿的和式風情跟門面的打卡位吸引客人光顧,推開大門與穿過隨意門般來到日本的居酒屋一樣,牆上貼滿了各式各樣的日本風情畫、清酒介紹、和風紙燈籠、鳥居牆身、大阪幸運神等裝潢,更設有榻榻米座位,可得出店家非常有心思!
座位寬闊,服務好也是其中一個令人印象深刻的部份,店員又會細心講解,也會不時詢問客人需要,絕對加分!加上店家的商務午市套餐款式非常多,刺身壽司、燒物、石燒料理、一品料理等一應俱全,而且大部份食材都是由日本直送,價錢合理CP值甚高,下次要跟男友再來吃其他款式!
2024-01-06
2024-01-15 25 瀏覽
今次去加連威老道新開冇耐嘅和道屋食日本料理!餐牌主打居酒屋嘅爐端燒、刺身、壽司、串燒等🐚北海道海膽手卷 $98好Igable 嘅北海道海膽手卷,海膽味道甘香厚實,入口即化;長長嘅造型海膽份量好多!🍣香蔥吞拿魚腩小卷 $98口感綿密嘅吞拿魚壽司配搭日本蔥香氣十足,令味道更清新!已調味嘅壽司飯唔駛加醬油都好夠味!🧀厚切吉列芝士米豚 $128之前喺日本食過一直掛嘅吉列芝士米豚,炸至金黃酥脆;豬扒厚切,肉質嫩滑,真正外脆內軟,中間夾住已半溶化嘅芝士,芝香滿滿!份量好足!🍗汁燒免治雞肉雞軟骨棒$68 :自家製雞肉串口感軟嫩,肉汁滿滿,配埋日本蛋黃一齊食更香更滑!🍗汁燒雞肉大蔥串 $32 :用咗日本雞,雞皮香脆,雞肉嫩滑,大蔥保持水份,唔錯!🍗鹽燒雞腿肉串 $32:鹽燒嘅雞皮更香更脆,肉質嫩滑又juicy,鹽燒帶出雞肉鮮味!🫔豚肉香蔥卷 $36 : 燒到香脆嘅豚肉包住一大扎香蔥,香氣特出,口感層次豐富!🍙燒飯團 $28 :香脆嘅飯糰燒得啱啱好唔會太乾,值得一試!和道屋 Wado Izakaya 📍尖沙咀加連威老道 46 - 48 號恆隆銀行大廈舖及閣樓
今次去加連威老道新開冇耐嘅和道屋食日本料理!

餐牌主打居酒屋嘅爐端燒、刺身壽司、串燒等

🐚北海道海膽手卷 $98

🍣香蔥吞拿魚腩小卷 $98

🧀厚切吉列芝士米豚 $128
之前喺日本食過一直掛嘅吉列芝士米豚,炸至金黃酥脆;

和道屋 Wado Izakaya
📍尖沙咀加連威老道 46 - 48 號恆隆銀行大廈舖及閣樓
2024-01-13 29 瀏覽
A4吉列和牛定食,268蚊份💰和牛石鍋飯定食,石鍋裡的白飯鋪上了大量洋蔥和青椒粒,淋上了特製的醬汁,散發香氣,和牛粒的肉質細嫩,油花均勻,與飯粒的口感形成了對比。醬汁的味道鹹甜適中,不會蓋過和牛的原味,食到底部還有一層焦香飯餅,是石鍋飯的精髓😃A4和牛石鍋飯定食,118蚊份💰吉列和牛定食,吉列和牛是一道比較少見的和牛料理,吉列和牛的外層酥脆,內鮮嫩和牛肉,搭配了自製醬汁,口感豐富,而是帶出了和牛鮮甜就定食還附有一碗稻庭烏冬,烏冬的麵條細滑,湯汁清淡😀以上兩款和牛定食,都有配菜茶碗蒸,剛剛蒸起夠晒熱辣辣,蒸蛋質地細滑,香菇等食材,沙律是新鮮生菜絲,番茄仔,配上日式沙律醬,清爽開胃。麵豉湯是日本料理的必備,麵豉的味道濃郁,湯裡還有豆腐,海帶等配料,暖舒服。南瓜球是用炸的方式製成,外皮酥脆,內裡是甜糯的南瓜泥,是一道很適合小朋友點心。三文魚刺身是用新鮮三文魚製成色澤鮮艷😀
A4吉列和牛定食,268蚊份💰

A4和牛石鍋飯定食,118蚊份💰