2022-12-24 196 瀏覽
🐮和牛燒肉·純剛回到香港就在努力還各種飯債,其實我才跑了過台灣四個月而已耶,還是因為升級了當新手人妻😂?好啦,朋友們來請我吃飯吧!(被揍飛🔸日本產和牛·燒肉盛盒日本產和牛上牛排肉、日本產和牛肩眼肉、日本產和牛牛排肉、牛胸外腹、牛舌、日本產厚切豚腩肉,總共有六款肉類,其中我最喜歡就是和牛肩眼肉,牛肉味比較濃郁,油脂味不會過重,如果喜歡油花類的朋友就會抗拒不了。日本人烤肉用看就知道你會不會烤,大家是不是都試過因為心急把肉翻來翻去,但其實懂烤的都不會這樣做,他們會以經驗跟肉眼去判定需要烤的時間。而且翻來翻去會延長食物烤熟的時間,也會破壞蛋白質令肉質變硬,所以下次來挑戰烤肉忍住只翻一次面,看看會不會更好吃🙌🏻😜言稱正傳,只有一個盛盒怕是不夠飽,所以還有點了豆腐沙拉跟白飯,沙拉很特別地有加了脆脆的吐司,令口感上比較有變化。然後….還有生啤跟梅酒!!烤肉怎可以沒有白飯跟酒(又是同樣的對白,反正我就是要喝🤣)小總結:店舖在尖東那邊,由地鐵站出口走過去大約10分鐘內,餐廳風格是和風的木系,有酒吧桌、四至六人桌、也有私人房間式,哪種聚餐需要都會配合到,然後就畢竟我不是日本人也沒法評夠不夠正宗,但當天隔壁
🐮和牛燒肉·純

🔸日本產和牛·燒肉盛盒

小總結:店舖在尖東那邊,由地鐵站出口走過去大約10分鐘內,餐廳風格是和風的木系,有酒吧桌、四至六人桌、也有私人房間式,哪種聚餐需要都會配合到,然後就畢竟我不是日本人也沒法評夠不夠正宗,但當天隔壁桌就是日本人,臨走在門口也碰到一桌日本人,所以應該不錯?😂

💲HKD500@人
🏡尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖
☎️27233868 / 52284052

#和牛燒肉純 #wagyu #日本牛 #わぎゅう #香港和牛 #和牛 #燒肉 #香港燒肉 #香港必吃 #美食踩點 #烤肉 #香港烤肉 #香港日式 #日式烤肉 #銅鑼灣美食 #港島美食 #香港美食 #台灣美食 #香港 #餐廳開箱 #台灣女生#hkgirl #852girl #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk
2022-12-21 127 瀏覽
請閨密食飯,當然要食餐好🥰呢間日本和牛燒肉店,原來係日本🇯🇵過江龍,用上來自日本🗾各地和牛🤩 餐廳設計優雅,大部分座位都以卡位或獨立房間,私隱度高 先嚟前菜~豆腐沙律,豆腐非常嫩滑,沙律菜清新爽甜😍特選日本産和牛リブロースと高級盛合せ有特選日本座和牛肉眼,日本產和牛上牛排肉、日本產和牛牛排肉,壺漬牛胸外腹,牛舌。擺設美觀,肉色鮮艷,尤其係和牛肉眼及上牛排,雪花紋更為突出❄️,真係一份錢一份貨🥰和牛油脂豐富,以前食得多都驚滯。 今次好彩有經驗豐富嘅店經理,教我哋點樣燒唔同部位嘅和牛。 日本人通常會先燒內臟,然後燒牛肉部分。喺指點下,牛吞更爽口;和牛肉眼及上牛排肉烤得外脆內軟嫩,油脂味更香又唔會太膩🥰 ;牛排肉比較結實,肉味香濃。最後先烤嘅壺漬牛胸外腹,厚身帶帶嚼勁,調味很好☺️伴燒肉更啱配啲酒,梅子燒酎梳打,清香微甜都好夾
請閨密食飯,當然要食餐好🥰
餐廳設計優雅,大部分座位都以卡位或獨立房間,私隱度高

先嚟前菜~豆腐沙律,豆腐非常嫩滑,沙律菜清新爽甜😍

特選日本産和牛リブロースと高級盛合せ

和牛油脂豐富,以前食得多都驚滯。

最後先烤嘅壺漬牛胸外腹,厚身帶帶嚼勁,調味很好☺️

伴燒肉更啱配啲酒,梅子燒酎梳打,清香微甜都好夾

• 豆腐沙律
2022-12-04 268 瀏覽
提起和牛,呢間餐廳都一定上榜,環境舒適,和牛又高質,仲係JA全農集團旗下,由日本多個縣市直送和牛🐮係一間100%正宗日本燒肉料理餐廳,提供燒肉料理、釜飯、日式涮涮鍋、壽喜燒等。餐廳用左木系和室裝潢,空間感十足,有卡位同廂房可以選擇。我地叫左特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤$980,呢個拼盤非常抵食,兩個人食一定夠,每個餐仲跟一碗珍珠米白飯🍚配埋正到不得了,仲有個前菜沙律,沙律🥗酸酸地好開胃!食物一上台,擺設已經相當吸睛🤩店員仲會仔細講解燒烤次序,服務態度一流👍🏻1️⃣ 和牛肉眼上枱前已經切片,燒起上黎好方便,口感軟腍,肉質肥美又嫩滑,每一口都有濃郁的牛香,非常juicy😋2️⃣ 和牛上牛排肉和牛上牛排肉顏色較深,紋理均勻,燒熟後入口即溶,肉味濃厚而無筋,可沾一些醬汁和秘製鹽便更惹味😍七成熟的肉質嫩度剛好。3️⃣ 和牛牛排肉油脂十分豐富,脂肪溶入口中,感覺香滑得像奶油般,脂香四溢,而且含有豐富肉汁,個人最喜歡呢個部位👍🏻4️⃣ 牛舌牛舌係薄切,爽口彈牙,口感煙韌有嚼勁,舌根部位彈牙多汁,燒到少少脆邊就最無敵!5️⃣ 壺漬牛胸外腹醃到非常入味,好厚嘅一條牛肉,先將兩面煎香,再用鉸剪剪成一幾舊,肉質好腍滑,味道

日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤

1️⃣ 和牛肉眼

2️⃣ 和牛上牛排肉

3️⃣ 和牛牛排肉

4️⃣ 牛舌

5️⃣ 壺漬牛胸外腹
醃到非常入味,好厚嘅一條牛肉,先將兩面煎香,再用鉸剪剪成一幾舊,肉質好腍滑,味道香濃,壺內仲有唔少蔬菜添🥬

6️⃣ 薑味威士忌梳打 $60
有清新嘅薑味,混合了濃郁嘅威士忌,加上梳打嘅中和,就形成一杯解膩嘅飲品。

7️⃣ 三得利啤酒 $60
食燒肉又點少得飲杯啤酒🍻泡沫綿密,入口有多重香氣,仲有甘醇濃厚嘅口感,同燒肉真係絕配!

總的來說,真係每一款和牛部位都超高質,令人一試難忘,店內環境亦非常舒適,私隱度又高,而且店員非常有禮貌,態度誠懇友善,服務效率很就,值得推介,仲會再去幫襯!

#foodie_couple_hk_sm816
日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤
  • 特選日本產和牛肉眼
之前封關期間冇得去日本最掛住嘅一定係日式燒肉🥹🥩喺香港都相當多日式燒肉店價錢有平有貴~有次突然間好想豪食燒肉搵到呢間主打和牛燒肉嘅餐廳見到評價好似幾好就放膽一試😁「和牛燒肉·純」由日本JA集團直營採用100%日產牛亦係香港目前唯一一間直接由日本全國多個縣市進口各類和牛例如宮崎牛、佐賀牛、飛驒牛都可以喺呢度食到今次就嚟到尖沙咀分店餐廳裝修偏向日式風格 以純木為主仲有一個個獨立嘅卡式座位坐得舒服之餘 私隱度好高❗️餐廳供應唔同部位嘅和牛亦都有豚肉、雞肉、海鮮嘅選擇唔想食燒肉 仲會有涮涮鍋同壽喜燒供應!特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤一心想嚟食和牛🤤餐牌上剩係和牛都咁多選擇選擇困難症又發作了🧠最後都係決定㨂盛合 咩都試到🤪呢個燒肉盛合包括咗和牛肉眼、牛排肉、上牛排肉、壺漬牛胸外腹、牛舌每款肉嘅份量都唔少!仲會配埋白飯🍚同沙律🥗兩個人食就剛剛好亦附上鹽、檸檬汁、燒肉汁配搭返燒肉除咗壺漬牛胸外腹其他嘅牛肉都冇預先調味望見顏色咁粉嫩就知好新鮮😻🥩特選日本產和牛肉眼原塊肉眼扒都相當大塊脂肪同油花都非常豐富好重油香 肉質非常柔軟入口即化 油脂係口裡揮發反而就冇咁重肉味~🥩日本產和牛上牛排肉/牛排肉牛排肉
之前封關期間冇得去日本

「和牛燒肉·純」由日本JA集團直營
採用100%日產牛
亦係香港目前唯一一間直接
由日本全國多個縣市進口各類和牛
例如宮崎牛、佐賀牛、飛驒牛
都可以喺呢度食到

今次就嚟到尖沙咀分店
餐廳裝修偏向日式風格 以純木為主
仲有一個個獨立嘅卡式座位
坐得舒服之餘 私隱度好高❗️

餐廳供應唔同部位嘅和牛
亦都有豚肉、雞肉、海鮮嘅選擇
唔想食燒肉 仲會有涮涮鍋同壽喜燒供應!

特選日本產和牛肉眼&高級燒肉拼盤

一心想嚟食和牛🤤
餐牌上剩係和牛都咁多選擇
選擇困難症又發作了🧠
最後都係決定㨂盛合 咩都試到🤪

呢個燒肉盛合包括咗和牛肉眼、牛排肉、
上牛排肉、壺漬牛胸外腹、牛舌

每款肉嘅份量都唔少!
仲會配埋白飯🍚同沙律🥗
兩個人食就剛剛好

亦附上鹽、檸檬汁、燒肉汁
配搭返燒肉

原塊肉眼扒都相當大塊
脂肪同油花都非常豐富
好重油香 肉質非常柔軟
入口即化 油脂係口裡揮發
反而就冇咁重肉味~

🥩日本產和牛上牛排肉/牛排肉

牛排肉油脂分布平均
油花冇牛肉眼咁豐富
但一樣好有油香🤤
呢款肉味同油脂都不相伯仲
肉味濃郁 肉質亦好軟嫩!

🥩壺漬牛胸外腹

牛胸外腹經過醃漬已經好夠味!
牛胸外腹肉紋理較租

食得好滿足嘅燒肉🥩
和牛好高質
環境亦好舒適 唔會好侷促
2022-11-21 155 瀏覽
近排再次回訪一啲食過翻尋味嘅餐廳,呢日有尖沙咀燒肉店,又係燒肉店😆上次食過午市燒肉定食,但晚市book咗2個月先有😮🐄日本產和牛&燒肉拼盤💰$780▫️日本產和牛上牛排肉▫️日本產和牛肩眼▫️日本產和牛牛排肉▫️牛胸外腹▫️牛舌日本產厚切豚腩肉呢set有唔同和牛部位,和牛油份好重,肉質軟滑,好有牛味食食吓會鐘意食牛舌,因為牛舌無咁油,可以清一清口腔再作戰🤣食嘅話記得由油份輕嘅開始食起,到最後先食油脂最重嘅部份,平時唔食飯同沙律都要食返幾啖一解油膩感🥗豆腐沙律💰$98好清新,凍豆腐配麻醬好食🍊Orange Juice💰$30🥃Highball💰$60🍚白飯💰$30💰$1130/2ppl 🚩和牛燒肉‧純 (尖沙咀) @yakinikupure 📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖

上次食過午市燒肉定食,但晚市book咗2個月先有😮

🐄日本產和牛&燒肉拼盤💰$780
▫️日本產和牛上牛排肉
▫️日本產和牛肩眼
▫️日本產和牛牛排肉
▫️牛胸外腹
▫️牛舌日本產厚切豚腩肉

呢set有唔同和牛部位,和牛油份好重,肉質軟滑,好有牛味
食食吓會鐘意食牛舌,因為牛舌無咁油,可以清一清口腔再作戰🤣

🥗豆腐沙律💰$98
好清新,凍豆腐配麻醬好食

🍊Orange Juice💰$30
🥃Highball💰$60

🍚白飯💰$30

💰$1130/2ppl

🚩和牛燒肉‧純 (尖沙咀) @yakinikupure
📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖
2022-11-21
5 分鐘 (堂食)
  • 豆腐沙律
好似鋪名所講,呢間鋪頭係專食和牛嘅,佢d牛係由日本直送,每段時間都有唔同主題,我食嗰時個主題係鹿兒島黑牛,我哋兩個嗌咗個$2080嘅A5特選鹿兒島黑牛燒肉套餐,包個和牛拼盤,前菜,刺身,沙律,海鮮釜飯,餐湯,甜品前菜係炸雞,蟹肉蒸蛋,生和牛包海膽,蒸蛋好似平平無奇,其實食落啖啖都係蟹肉好足料,和牛包海膽好鮮味,炸雞就好味但普通刺身係甜蝦同鱆虹魚,鱆虹魚食落彈牙,甜蝦好鮮甜,不過份量多d就好喇沙律係炸蘿蔔絲沙律,炸蘿蔔絲好少可食,脆卜卜咸咸地幾得意和牛拼盤:厚切西冷,牛舌,牛排肉,上牛排肉,豚腩肉,壺漬肉牛舌兩面燒一陣就食得,冇膻味又彈牙豚腩肉唔算好肥,肥瘦一半半,燒完食好香兩種牛排肉油花好靚,食落差唔多,燒完食好軟淋淋好有脂香味厚切西冷真係好厚好大塊,預先已經切咗一件件,油花係最多,燒完食係入口即溶好好味壺漬肉有d漬咗嘅秋葵,南瓜同兩片漬肉,不過略嫌咸咗d海鮮釜飯入面有好多唔同海鮮,侍應會幫手分成兩碗,個飯濕濕地黏黏地,海鮮多到每一啖都食到,湯係蔬菜湯,啖啖都係蔬菜,重洋蔥味,我個人就唔係太鍾意甜品係雪糕,我哋嗌咗芝麻同紅豆味,紅豆味雪糕出面比較少食,我就覺得特別d好食d因為d和牛油脂

沙律係炸蘿蔔絲沙律,炸蘿蔔絲好少可食,脆卜卜咸咸地幾得意

和牛拼盤:厚切西冷,牛舌,牛排肉,上牛排肉,豚腩肉,壺漬肉

牛舌兩面燒一陣就食得,冇膻味又彈牙
豚腩肉唔算好肥,肥瘦一半半,燒完食好香
兩種牛排肉油花好靚,食落差唔多,燒完食好軟淋淋好有脂香味
壺漬肉有d漬咗嘅秋葵,南瓜同兩片漬肉,不過略嫌咸咗d

因為d和牛油脂都比較重,食完真係好飽,但比起平時普通燒肉真係好食太多,又香又淋又入口即溶😋鋪頭坐落都好舒服,服務又好,過嚟慶祝大時大節都幾好

#foodie #尖沙咀美食 #尖東美食 #和牛 #燒肉 #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger
2022-11-14 189 瀏覽
和牛燒肉‧純裝潢走日式傳統路線,設有多個日式包廂及卡位等等,具有私人空間感。餐牌有多個燒肉套餐,可品嚐到不同的和牛部位,絕對係燒肉控必到餐廳之一我哋就揀了2人份量"特選日本產和牛肉眼及高級燒肉拼盤 $980" 一共有五款和牛,連前菜及日本珍珠米😍燒肉擺盤非常精緻,每一片和牛油花分佈平均,牛脂極香。特選日本產和牛肉眼及高級燒肉拼盤 $980🥩和牛肉眼肉眼脂肪和油花豐富,完美降霜,牛味極重,口味軟嫩🥩和牛上牛排肉上牛排肉最為吸引,入口即溶,油脂滿溢囗腔,係5款和牛入面最JUICY的😋🥩和牛牛排肉牛排肉色澤透紅,同樣入口即溶,肉汁豐腴嫩滑!🥩壼漬牛胸外腹牛胸外腹相對較厚身,,配自家製特調醬汁,燒烤既時候香氣逼人,可剪成細細舊,送飯一流。🥩牛舌很喜歡薄切牛舌,燒兩至三下便可,肉質嫩滑

燒肉擺盤非常精緻,每一片和牛油花分佈平均,牛脂極香。

特選日本產和牛肉眼及高級燒肉拼盤 $980
🥩和牛肉眼
肉眼脂肪和油花豐富,完美降霜,牛味極重,口味軟嫩
🥩和牛上牛排肉
🥩和牛牛排肉
牛排肉色澤透紅,同樣入口即溶,肉汁豐腴嫩滑!
🥩壼漬牛胸外腹
🥩牛舌
很喜歡薄切牛舌,燒兩至三下便可,肉質嫩滑
2022-11-02 243 瀏覽
如果想食高質和牛燒肉,這間和牛燒肉.純不錯選擇,坐得舒服而且食物都幾高質,有時都會同日本朋友一齊來吃燒肉今期是鹿兒島黑牛,A5特選鹿兒島黑牛厚切西冷&燒肉套餐,價錢$2080 份量來到就覺得值得這價,最後食晒都已經好飽又滿足,再加個濃郁抺茶和紅豆雪糕作結尾講咗重點和牛先,一大盆和牛有不同部份,油脂分佈各有不同,看到已十分吸引,特別A5特選鹿兒島黑牛厚切西冷啦,廚師已經切好晒,油脂好靚,夾已十分軟熟,燒完感覺真心有點入口即溶感特選和牛牛排肉&和牛上牛排肉,油脂會少一點,但其實都好足夠,口感彈性肉味濃。日本產豚腩肉和牛舌燒得微脆口,沾少少醬汁就可以壼清特選和牛紅肉差不多最後先放,因醬汁比較多會令易燶,肉薄薄的好快燒好食得,醬汁好入味帶辣好惹味,入面的蔬菜沒想到吸晒味又不錯,完全不用醬汁食都可以食燒肉當然叫啤酒和不飲酒的我要了不甜味濃的桃梳打,價錢$50/$45都好抵飲講返餐其他如前菜 : 和牛果凍頂部有海膽鮮甜,一口食晒有幾個不同味道不錯。勁濃郁蟹肉蒸蛋,入面仲有不少蟹肉,炸雞熱呼呼好新鮮牛油果蘿蔔絲沙律,朋友勁like 話好開胃,我就喜歡炸蘿蔔絲不油身又脆口。是日刺身章紅,吞拿,厚切,好

牛油果蘿蔔絲沙律,朋友勁like 話好開胃,我就喜歡炸蘿蔔絲不油身又脆口。是日刺身章紅,吞拿,厚切,好鮮甜,少有吃到章紅咁高質素

食得差不多我就叫了待應上飯,海鮮釡飯待應會幫我地混和再分,濃濃海鮮味加有口感飯幾特別。豬肉野菜湯清甜仲有豆腐好滑不錯
2022-10-26 237 瀏覽
聽聞呢度午市食燒肉性價比高,非常同意呀!先講環境,居酒屋嘅格局,但非常闊落,四個人坐都好鬆動~佢仲會落簾,私隱度幾高之後就直接入正題,叫左兩個set, 一個係五色和牛set,一個係和牛肉眼同牛舌set。和牛嘅油脂分布完美,每一口都係牛油嘅香!牛肉入口即溶又冇筋,肉味又好濃厚,超讚呀!前菜呀,湯呀,日本飯呀,飲品果啲正常地高質,我就唔着墨於此啦,始於黎食一定係為個和牛架啦!唔太識形容個和牛有幾好食,總之就十分推介啦!雖然都要差不多$400一餐,但絕對會回頭!
聽聞呢度午市食燒肉性價比高,非常同意呀!

• 特選五色和牛定食
2022-10-16 4063 瀏覽
[ 和牛燒肉‧純 ]呢間燒肉餐廳屬日本最大型農業組織JA全農集團旗下成員,直接從日本唔同縣市引入日本和牛。聽到已經流晒口水,毫不猶豫book位去食和牛燒肉🤤🤤✿ 特選日本產和牛西冷&豪華燒肉拼盤 $1280呢個燒肉拼盤份量夠2-3人食,上枱時店員細心講解咗以下唔同部位:@ 特選日本產和牛西冷西冷即係前腰脊肉條,係牛肉最高級嘅部位。日本和牛嘅西冷脂肪平均,肉味濃,肉質有彈性。@特選日本產和牛牛排肉@日本產和牛上牛排肉呢兩款牛肉燒熟後牛肉入口即溶🤤,肉味濃厚而無筋,肉質嫩滑。@日本產和牛肩眼肩眼即係肩胛肉條,脂肪份量適中,紋理比較粗,肉質較有質感,食落無筋。@厚切牛舌牛舌非常厚身,而且牛脂香濃唔會腥,肉質食落有口感得嚟唔韌,好容易就咬開👅👅✿ 沖繩Orion生啤 🍺$50食燒肉點少得飲啤酒🍻Orion係日本沖繩嘅啤酒品牌,生啤無苦澀味,口味清淡,容易入口。✿ 巨峰燒酎梳打 $55除咗啤酒,日本嘅燒酎都係唔錯嘅選擇。好香巨峰提子味🍇而且陣味唔假,甜甜地啱哂女仔飲🧏🏻‍♀️總結🫦日本和牛燒到兩面焦香,配埋日本白飯正到爆🤤 呢間燒肉餐廳座位闊落,坐得舒適,而且更設有私隱度高嘅獨立房,想食記得boo
[ 和牛燒肉‧純 ]

✿ 特選日本產和牛西冷&豪華燒肉拼盤 $1280

@ 特選日本產和牛西冷

@特選日本產和牛牛排肉
@日本產和牛上牛排肉
呢兩款牛肉燒熟後牛肉入口即溶🤤,肉味濃厚而無筋,肉質嫩滑。

@日本產和牛肩眼

@厚切牛舌

✿ 沖繩Orion生啤 🍺$50

✿ 巨峰燒酎梳打 $55

總結🫦
日本和牛燒到兩面焦香,配埋日本白飯正到爆🤤 呢間燒肉餐廳座位闊落,坐得舒適,而且更設有私隱度高嘅獨立房,想食記得book位!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
和牛燒肉‧純
地址:尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號鋪
電話:2723 3868
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 特選日本產和牛西冷
2022-10-14 297 瀏覽
我哋嗌咗一個飛驒牛肉眼高級燒肉拼盤($1880)同埋香辣雜錦泡菜($88)咁首先講咗嗰個高級燒肉拼盤先啦我想講呢個拼盤真係冇得輸‼️‼️真係每一款肉類都超高質高質到我有啲唔捨得食曬佢飛驒牛特選肉眼食落去比較入口即化😋😋而且亦都可以做到油而不膩嘅效果和牛上牛扒肉同埋和牛牛扒肉食落去就比較爽口🔥🔥同埋更加Juicy跟住嘅特選和牛紅肉食落去就比較有口感薄得嚟又好有牛肉香味🤩🤩(而且好多嚿都好似心形🧡🧡)最後嘅牛舌食落去完全係我想要嘅口感食落去好煙韌之餘又唔會好乾🥰🥰(同埋燒牛舌嗰個坑紋係最靚嘅)之後嗰個雜錦泡菜味道都唔錯而且食落去都唔算太辣🤣🤣攞嚟配飯一齊食真心幾夾同埋我真心好鍾意佢呢個爐燒出嚟嘅坑紋真係超靚🥳🥳而且又唔會好快燶底最後就講埋我哋揀咗飲咩嘢飲啦我朋友就揀咗巨峰梳打($45)而我就就揀咗要荔枝汽酒($55)☺️☺️飲落去味道唔會太甜又有少少澀味

咁首先講咗嗰個高級燒肉拼盤先啦
和牛上牛扒肉同埋和牛牛扒肉食落去就比較爽口🔥🔥
同埋更加Juicy

跟住嘅特選和牛紅肉食落去就比較有口感
薄得嚟又好有牛肉香味🤩🤩
(而且好多嚿都好似心形🧡🧡)
最後嘅牛舌食落去完全係我想要嘅口感
食落去好煙韌之餘又唔會好乾🥰🥰
(同埋燒牛舌嗰個坑紋係最靚嘅)

之後嗰個雜錦泡菜味道都唔錯
而且食落去都唔算太辣🤣🤣
攞嚟配飯一齊食真心幾夾

同埋我真心好鍾意佢呢個爐
燒出嚟嘅坑紋真係超靚🥳🥳
而且又唔會好快燶底

最後就講埋我哋揀咗飲咩嘢飲啦
我朋友就揀咗巨峰梳打($45)
而我就就揀咗要荔枝汽酒($55)☺️☺️
飲落去味道唔會太甜又有少少澀味
  • 和牛上牛排肉
  • 和牛牛排肉
  • 牛舌
慶生一定要簡間靚餐廳🥳👐🏻今次試左𝗝𝗔全農集團直營嘅高級燒肉店「和牛燒肉 •純」餐廳坐位闊落係以小包廂既形式夠哂私隱度😗➣ 飛驒牛特選豪華燒肉套餐(💰𝟮𝟭𝟴𝟬)❥ 本日精選前菜拼盤𝟯種❥ 本日刺身❥ 本日沙律每日既精選前菜都有少少唔同~我特別中意海膽碎牛肉壽司🤤刺身係吞拿魚同鱆紅魚~沙津食落都好開胃!❥鳥取和牛拼盤拼盤分別有特選鳥取和牛厚切西冷、鳥取和牛特選牛排肉、鳥取和牛牛肩眼、鳥取和牛上牛排肉、鳥取和牛壺漬特選紅肉同牛舌~店員上菜時逐一介紹同建議進食先後次序😙鳥取和牛肉質嫩滑入口即化,每片和牛油脂分佈平均,油香十足🤤❥桃燒酎梳打❥荔枝燒酎梳打飲品有得簡有/無酒精🥂兩款都好易入口❥甜品雪糕一球

➣ 飛驒牛特選豪華燒肉套餐(💰𝟮𝟭𝟴𝟬)

❥ 本日精選前菜拼盤𝟯種

❥荔枝燒酎梳打
飲品有得簡有/無酒精🥂兩款都好易入口

甜品雪糕一球
2022-10-07 382 瀏覽
放假去咗尖沙咀食午市燒肉定食,呢間好似幾出名好多人幫襯,晚市要book到11月12月先有😮Lunch Set包🥗沙律、🥢前菜、🍚日本米白飯、🥣麵豉湯、☕️飲品🐄特選和牛肉眼&牛舌定食💰$380和牛肉眼好大塊,餐廳預先分開一細件,方便燒熟,油份好重,肉質軟滑食食吓會鐘意食牛舌,因為牛舌無咁油,可以清一清口腔再作戰🤣🐄特選五色和牛定食💰$350有特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉全部都係和牛😍好有牛味,油脂極豐富,食嘅話記得由油份輕嘅開始食起,到最後先食油脂最重嘅部份,平時唔食飯都要食返幾啖飯一解油膩感💰$803/2ppl🚩和牛燒肉‧純 (尖沙咀) @yakinikupure 📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖

🐄特選和牛肉眼&牛舌定食💰$380
食食吓會鐘意食牛舌,因為牛舌無咁油,可以清一清口腔再作戰🤣

🐄特選五色和牛定食💰$350
有特選三角牛排肉、特選牛排肉、肩眼肉、上牛排肉、牛排肉

💰$803/2ppl

🚩和牛燒肉‧純 (尖沙咀) @yakinikupure
📍尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈1樓3號舖
2022-10-05
10 分鐘 (堂食)
說到吃和牛燒肉,一定要來這間吃環境舒適,座位寛裕,還有獨立房間可選。食物方面,我選和牛套餐最抵食,因為集齊了和牛最好吃的部位!我吃了特選日本產和牛及和牛燒肉拼盤(1280元):圖一:圖一中右下角的厚切牛舌:肉質厚,但不影響牛的嫩滑程度。 牛舌脂肪含量高,牛根口感煙韌有嚼勁,舌根部位彈牙多汁,味道醇香,用來燒煎太適合了。和牛素質高,是因為牛吃的飼料好。有健康的和牛,牛肉自然鮮嫩。牛舌圖一中右上角的是和牛牛排肉:一口咬下去,和牛脂肪溶入口中,感覺香滑得像奶油般。這是牛排中最精華部位,肉質口感滑嫩而且富含肉汁。和牛牛肉排圖一中間的是和牛上牛排肉:肉味濃,肉質豐盈,一邊燒,一邊吃,是人生享受。可沾一些醬汁和秘製鹽便更惹味,七成熟的肉質嫩度剛好。和牛上牛排肉:圖一左下角是和牛肩眼:油脂多,肉質細嫩,入口即溶,雪花紋理香脂肪分佈均勻。當大家以為牛肩肉很嫩滑時,還有更嫩滑的在後頭。五成熟至全熟都很嫩。和牛肩眼:圖左上角的和牛西冷,這是最好吃的部分,肉質最鮮嫩,一試難忘。肉質有大理石花紋,柔軟和豐富的味道吸引,絕對是最受歡迎的和牛部位。肉質有彈力,口感有嚼勁,每一口都有濃郁的牛香。這拼盤既有豐富的和牛
說到吃和牛燒肉,一定要來這間吃

我吃了特選日本產和牛及和牛燒肉拼盤(1280元):

圖一:

牛舌

和牛牛肉排

和牛上牛排肉:

和牛肩眼:

這拼盤既有豐富的和牛,也有菇、三色蕉、粟米和南瓜作配菜,燒得香和微燻很滋味,還可配飯吃很飽足。另外,有芝麻醬沙律吃,內裡有蕃茄和脆麵包碎,非常開胃😃建議大家點飲品,巨蜂提子疏打和柚子蜜特別好喝,解膩又滋潤。另外,也有香辣雜錦泡菜和雜錦涼拌前菜,十分豐富!

餐牌

• 日本產和牛牛排肉
  • 沙律
  • 厚切牛舌
  • 特選日本產和牛西冷
講到日本和牛,大部分人都會諗起神戶牛、松阪牛、飛驒牛等頂級和牛,但原來鳥取牛先係現代日本和牛嘅始祖,有著非常悠久嘅歷史🇯🇵依家喺香港都能夠品嘗到呢款極品和牛!由JA全農集團直營嘅高級燒肉店「和牛燒肉·純」喺本月推出咗鳥取和牛系列,將當地嘅滋味帶到嚟香港🤤• 豆腐沙律 $98豆味清香嘅豆腐加上麻醬沙律,簡單嘅日式風味😌• 特選鳥取和牛肉眼&燒肉拼盤 $1880今晚主角當然係鳥取和牛!喺首屆堪稱「和牛奧運會」嘅全國和牛能力共進會中,鳥取名牛「氣高號」便取得一等賞嘅榮譽,及後其9000匹以上嘅子孫則成為現今有名品牌和牛嘅始祖,質素自然有保證😳拼盤中包括鳥取和牛特選肉眼、鳥取和牛特選三筋牛排肉、鳥取和牛上牛排肉、鳥取和牛牛排肉以及日本產豚腩肉,每片和牛都有著粉嫩細緻嘅大理石紋油花,炙燒過後接近入口即溶又保留少少咬口,滿嘴油香又唔會過於肥膩,肉汁亦很豐富,唔洗點燒肉汁簡單嘅鹽同黑椒調味已經齒頰留香,特別喜愛肉眼同三筋嘅柔軟口感,令人一試難忘💕• 荔枝燒酎梳打 $55• 巨峰梳打 $45

• 豆腐沙律 $98
豆味清香嘅豆腐加上麻醬沙律,簡單嘅日式風味😌

• 特選鳥取和牛肉眼&燒肉拼盤 $1880

• 荔枝燒酎梳打 $55