2025-07-04 0 瀏覽
今日去上環做野,咁岩屋企人過嚟搵我食晏,突然之間好想食啲酸酸辣辣嘅嘢,諗起泰國菜,搵到呢間係巷仔裏面既泰國餐廳。我哋叫左佢兩個人氣菜式,一個係蔥油豬扒蛋飯配泰式奶茶同埋冬陰功湯河配炸雞髀加青檸梳打🩷🩷🩷🩷🩷豬扒切得岩岩好,好方便我地夾黎食,同埋又唔會乾柴,而且又有肉汁之餘,個太陽蛋好夠流心送飯一流。同埋佢有甜豉油點埋啲豬扒一齊食,不過我覺得唔使加都夠味。同埋啲蔥油都好香。冬陰功湯河好滑個河粉索曬啲湯汁,同埋個湯都好夠味。仲配左隻巨型雞髀又多汁又夠味,好夠飽。杯泰式奶茶都好夠濃,但又唔會太甜岩岩好。青檸梳打好夠氣,夏天飲一流👍🏻仲叫多個泰式炭燒豬肉串🩷🩷🩷🩷🩷好香炭燒味,而且個豬肉係醃過,食落甜甜地,加埋啲沙嗲醬好惹味。
仲叫多個泰式炭燒豬肉串🩷🩷🩷🩷🩷
📍G/F, 15 burd street, Sheung Wan 上環畢街15號地舖---The Thai Iced Tea🧋 is creamy and fragrant—balanced with just the right amount of sweetness—while the Lime Soda🥤 refreshes with a citrusy sparkle perfect for Hong Kong’s humid days.For mains, the Tom Yum Noodle Soup with Chicken Leg 🍜🔥 is a fiery bowl of tangy bliss—generous in portion and deeply aromatic, with a crispy fried chicken leg that soaks up all the bold tom yum goodness. Equally standout is the Vietnamese-Style Pork Chop Omelette Rice 🍳🍖—suc

---

For mains, the Tom Yum Noodle Soup with Chicken Leg 🍜🔥 is a fiery bowl of tangy bliss—generous in portion and deeply aromatic, with a crispy fried chicken leg that soaks up all the bold tom yum goodness. Equally standout is the Vietnamese-Style Pork Chop Omelette Rice 🍳🍖—succulent, lemongrass-scented pork nestled against fluffy rice and a golden-edge omelette. It's comfort food that knows how to impress.

Don’t overlook the Skewered Pork 🍢—tender, smoky, and lightly caramelized on the edges, making it the perfect sidekick to any dish.

Quick Bites Recap:
- 🧋 Thai Iced Tea — creamy & nostalgic
- 🥤 Lime Soda — fizzy & zesty
- 🍜🔥 Tom Yum Noodle Soup — spicy soul-warmer
- 🍖🍳 Lemongrass Pork Chop Rice — herby & hearty
- 🍢 Skewered Pork — snackable perfection

Yum Yum味道 is where flavor takes the spotlight—one bite, and you’ll know it lives up to the name.
Tom Yum Noodle Soup with Chicken Leg 炸雞肶配泰式冬陰功金邊粉
Vietnamese Style Lemongrass Scallion Oil Pork Chop Omelette Rice 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯
Skewered Pork 串燒豬肉
Thai Iced Tea 泰式奶茶
Lime Soda 青檸檬梳打
Receipt
2025-07-02
5 分鐘 (堂食)
$121.5 (晚餐)
Skewered Pork 串燒豬肉
Thai Iced Tea 泰式奶茶
Lime Soda 青檸檬梳打
Receipt
2025-06-30 0 瀏覽
味道真的大受上環街坊及上班族歡迎,我認為味道非常值得推薦,平日中午過來也是瞬間客滿,如果不想排隊晚上來吃較佳,不過都是人潮洶湧。到底是甚麼美食讓大家深深吸引? 原來味道各種亞洲美味應有盡有,包括烤物、炸物、麵、飯,而且物美價,難怪會擠滿食客。泰式炭燒豬肉串使用特製香料醃製提味,半瘦半肥,泰式炭燒豬肉串大火高溫烤炙後,豬肉的鮮汁完全鎖在肉裡面,吃起來嫩口不柴硬,外層些許酥脆,保留了豬肉特有的脂香,咀嚼時滿溢著肉味,醬汁的甜鹹充斥口中。朋友這次的第一名就頒給越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯,豬扒和煎蛋不但色香味俱全,還搭配味道自家製的蔥油,直接升級成讓人扒飯扒不停的銷魂組合,只要加上一小匙蔥油,馬上讓越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯升級成味覺饗宴。看到存在感十足、厚實的越式香茅蔥油豬扒,飽含肉汁的可口模樣,一口咬下便可感受到越式香茅蔥油豬扒的香脆外層與嫩嫩的肉感,白飯殺手無誤,然後附的半熟煎蛋配著香茅蔥油和炸雞肶吃,絕配。炸雞肶配泰式冬蔭功金邊粉採用泰式風味的冬蔭功湯底,融合了檸檬葉、香茅與泰式辣椒等香料,酸辣平衡,開胃無比。泰式冬蔭功金邊粉內含魚片、豆卜、粟米仔,金邊粉彈牙,整體滋味不錯,適合天氣炎熱時來上
炸雞肶配泰式冬蔭功金邊粉採用泰式風味的冬蔭功湯底,融合了檸檬葉、香茅與泰式辣椒等香料,酸辣平衡,開胃無比。泰式冬蔭功金邊粉內含魚片、豆卜、粟米仔,金邊粉彈牙,整體滋味不錯,適合天氣炎熱時來上一碗泰式冬蔭功金邊粉。
炸雞肶絕對是味道最受歡迎的炸物之一,完全不輸給一般專門賣炸物或炸雞肶的店家,味道嚴選雞肶入鍋油炸,數分鐘後即換上美麗的金黃外衣出爐,香酥的雞肶外皮酥脆不油膩,雞肉鮮嫩汁多,重點是調味剛剛好,不會過鹹也不會過淡。
泰式奶茶用泰國茶製作,很正統,味道的泰式奶茶不會太甜膩,甜度有為朋友要求降低,但茶香四溢,朋友每次來味道必點,冰涼的泰式奶茶於夏日喝,配吃炸雞肶配泰式冬蔭功金邊粉,讓人好不過癮。
青檸檬梳打味道清新雅致,以梳打為基底,飲用前先用匙羹把青檸戳攪壓搗入味,才能釋放青檸獨特的果酸,讓梳打融合後再喝,接著可以聞到青檸的天然酸美,青檸檬梳打喝上來爽口清香。
2025-06-29 0 瀏覽
我是Yumyum的忠粉!平日午餐時間深受打工仔的寵愛,總會排了很長很長的隊!但作為忠粉的我,提醒大家其實只要挑下午茶或晚餐時間拜訪,等候時間會大大降低!不要給它的等候時間嚇到啦泰式冬陰功金邊粉配炸雞髀:招牌招牌!超濃郁超入味的冬陰功湯,夠酸夠辣,每條金邊粉都可以吸收到湯的精華,絕對是我最喜愛的冬陰公之一!炸雞髀的大小也是超驚艷,新鮮炸起即上,超級香脆但是肉還是很Juicy,邪惡但真的好滿足!越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯:豬扒份量也是很有誠意,配上蛋汁和蔥油撈飯已經超讚,加上枱上店家自己調製的豉油味道更上一層次泰式炭燒沙嗲豬肉串:沙嗲醬味道超濃,豬肉串醃得非常入味,一咬油香四溢泰式冰奶茶:另一我很喜歡的餐點,不會太甜,奶茶和甜度調得剛剛好,絕對媲美泰國當地買到的奶茶!青檸檬梳打:超級清新下口,食完濃濃的冬陰湯,配這飲料超正的!

冬陰公金邊粉
蔥油豬扒飯配蛋
2025-06-23
冬陰公金邊粉
  • 泰式奶茶
  • 炸雞髀配泰式冬陰功
Weekend帶媽咪食呢間上環熱店😋呢度超受打工仔歡迎,全部主食都係$70左右,包飲品▶️ 泰式炭燒豬肉串 ($65)一客四串,同一般食開豬肉串燒唔同似豬肉乾,但肉質超腍且有肉汁食落油脂四射🐷配合甜甜沙嗲醬,正▶️ 炸雞髀配泰式冬陰功金邊粉 ($84)隻炸雞髀勁巨型!大過手板炸到雞皮脆卜卜焦香,比得上豬腩仔皮😍平日唔食皮嘅我都忍唔住雞髀厚肉,肉質滑嫩🐔protein滿滿泰式冬陰功湯底勁濃郁,微微酸辣,配合芫荽香,食得出正宗冬陰功風味🌶️不過略嫌偏鹹,食完幾口渴金邊粉麵質唔錯,索湯又煙靭另外有豆卜▶️ 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯 ($70)蔥油豬扒大大塊🐷切條方便食用豬扒軟腍,一啲都唔乾柴👍🏻香茅味唔算太出,不過蔥油真材實料又夠惹味煎蛋蛋黃熟咗少少🤏🏻未能做到勁流心效果白飯飯質偏硬身🍚個人幾鍾意仲可以自行加豉油,令味道再昇華▶️ 泰式奶茶 (+$12)竟然飲到杯唔係死甜嘅泰式奶茶😋真係有茶葉香,帶雲呢拿味見到師傅一路煲住茶葉,自家調配嚟到必試!▶️ 青檸檬梳打 (+$12)媽咪鍾意飲有氣梳打,食完辣嘢飲好解渴🧊-係混入港式本土風味,但仍保留正宗東南亞味道嘅餐廳🍴最欣賞係佢啲肉類,生炸雞脾🍗豬肉串燒必食❤️
Weekend帶媽咪食呢間上環熱店😋
呢度超受打工仔歡迎,全部主食都係$70左右,包飲品

▶️ 泰式炭燒豬肉串 ($65)
一客四串,同一般食開豬肉串燒唔同
似豬肉乾,但肉質超腍且有肉汁
食落油脂四射🐷配合甜甜沙嗲醬,正
泰式炭燒豬肉串

▶️ 炸雞髀配泰式冬陰功金邊粉 ($84)
炸雞髀勁巨型!大過手板
炸到雞皮脆卜卜焦香,比得上豬腩仔皮😍平日唔食皮嘅我都忍唔住
雞髀厚肉,肉質滑嫩🐔protein滿滿
炸雞髀

不過略嫌偏鹹,食完幾口渴
泰式冬陰功金邊粉

金邊粉麵質唔錯,索湯又煙靭
另外有豆卜

▶️ 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯 ($70)
蔥油豬扒大大塊🐷切條方便食用
豬扒軟腍,一啲都唔乾柴👍🏻
香茅味唔算太出,不過蔥油真材實料又夠惹味

煎蛋蛋黃熟咗少少🤏🏻未能做到勁流心效果
白飯飯質偏硬身🍚個人幾鍾意
仲可以自行加豉油,令味道再昇華
越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯

▶️ 泰式奶茶 (+$12)
竟然飲到杯唔係死甜嘅泰式奶茶😋
真係有茶葉香,帶雲呢拿味
見到師傅一路煲住茶葉,自家調配
嚟到必試!

▶️ 青檸檬梳打 (+$12)
媽咪鍾意飲有氣梳打,食完辣嘢飲好解渴🧊
泰式奶茶

係混入港式本土風味,但仍保留正宗東南亞味道嘅餐廳🍴
最欣賞係佢啲肉類,生炸雞脾🍗豬肉串燒必食❤️‍🔥

環境氣氛唔錯,係坐得迫少少
服務亦ok,留意呢度要齊人先入座
星期六晏晝勁旺場,有機會要等位
唔收加一服務費,賣單$120/人,好抵食✨
10 分鐘 (堂食)
泰式冬陰功金邊粉
泰式奶茶
最近成日喺reels見到呢間餐廳,賣相好濃郁好吸引🤩咁岩老公都send俾我話好似好正😂 今日就黎試試佢!❤️炭燒沙嗲豬肉串豬肉燒得好香,肉質依然好嫩滑👍沙嗲醬好濃好香花生味😋❤️炸雞髀配泰式冬陰功金邊粉炸髀嫩滑多汁,湯底酸辣適中超級濃郁,比起唔少泰國餐廳更出色,完全符合期望!💯❤️越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯蔥油幾香口,豬扒超大塊,都係出色但係唔夠其他咁驚艷😆⭐️泰式奶茶奶茶可能迎合咗香港人口味唔算好甜,茶底夠香👍但係飲到最後啲冰溶咗略嫌淡咗少少🤏
最近成日喺reels見到呢間餐廳,賣相好濃郁好吸引🤩
咁岩老公都send俾我話好似好正😂 今日就黎試試佢!

❤️炭燒沙嗲豬肉串

豬肉燒得好香,肉質依然好嫩滑👍
沙嗲醬好濃好香花生味😋

❤️炸雞髀配泰式冬陰功金邊粉

❤️越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯

蔥油幾香口,豬扒超大塊,都係出色但係唔夠其他咁驚艷😆

⭐️泰式奶茶

奶茶可能迎合咗香港人口味唔算好甜,茶底夠香👍
但係飲到最後啲冰溶咗略嫌淡咗少少🤏
2025-06-26
  • 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯
  • 泰式炭燒豬肉串
  • 炸雞髀配泰式冬陰功
[ 味道 Yum Yum ]呢間小店以平民價錢可以食到泰式料理,最特別係炸雞髀,非常吸睛👀👀。✿ 炸雞髀配冬陰功金邊粉 $84炸雞髀🐓外皮金黃酥脆,肉質嫩滑。搭配冬陰功湯底酸辣適中,香茅&檸檬葉🍋🌿香氣突出‼️✿ 泰式炭燒豬肉串 $65豬肉串🐖炭燒香氣十足,表面微焦帶有蜜糖🍯甜味,沾上泰式醬汁更添風味🌶️。✿ 葱油豬扒蛋飯 $70豬扒煎得恰到好處,外皮微脆,肉質厚實。淋上半熟蛋液🍳拌飯。✿ 泰式奶茶 $12茶香濃郁,甜度適中,奶味香滑,食泰式料理時絕佳飲品🥤。✿ 青檸檬梳打 $12清新爽口。青檸🍋‍🟩酸香同梳打氣泡感完美結合,酸甜平衡。 總結🫦味道 Yum Yum菜式選擇多樣,風味地道且價格合理,整體食物質素不錯。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿味道 Yum Yum地址:香港上環畢街15號地舖電話:9875 9762✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 味道 Yum Yum ]

炸雞髀配冬陰功金邊粉 $84

✿ 泰式炭燒豬肉串 $65

✿ 葱油豬扒蛋飯 $70
豬扒煎得恰到好處,外皮微脆,肉質厚實。淋上半熟蛋液🍳拌飯。

✿ 泰式奶茶 $12
茶香濃郁,甜度適中,奶味香滑,食泰式料理時絕佳飲品🥤。

✿ 青檸檬梳打 $12
清新爽口。青檸🍋‍🟩酸香同梳打氣泡感完美結合,酸甜平衡。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
味道 Yum Yum
地址:香港上環畢街15號地舖
電話:9875 9762
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
估唔到星期六下午茶時間都差唔多全場坐滿🤓仲以為上環呢啲地方,星期一至五先比較多人🤣🐷🍢 4串泰式炭豬肉串 $65感覺好地道,喺泰國食嗰啲豬肉串都係咁樣🤣肉質好腍滑,個沙嗲汁都好香,同埋濃稠程度都啱啱好👍🏻🍗🍲炸雞牌配冬陰功河粉 $84每枱必叫🤣因為隻大雞髀太吸引了🤩上枱隻雞髀熱辣辣仲要滴緊汁🔥個皮好脆,但係啲肉又唔會炸到好嚡👍🏻不過個冬陰功湯底反而仲有驚喜😍好濃味,酸辣味都平衡的好好加上河粉又索汁😋😋就咁食個粉都正!🐷🍚蔥油豬扒蛋飯 $70呢個配搭其實真係冇得輸🤣原本諗住食唔晒啲飯,點知撈埋蔥油同埋蛋汁,清曬🤣🤣啲豬扒好入味,喺餐廳都聽到廚房係咁揼啲豬扒🤣🤣

🐷🍢 4串泰式炭豬肉串 $65

🍗🍲炸雞牌配冬陰功河粉 $84

🐷🍚蔥油豬扒蛋飯 $70
2025-06-21 159 瀏覽
聽說一小店以融合中泰美食為理念,心生好奇,決定一試餐廳位於一條寧靜的小巷,店外掛著明亮的招牌環境以現代工業風為主,白磚牆搭配木製桌椅,氣氛舒適服務員熱情有禮,細心介紹菜單,讓我們倍感親切蔥油豬扒蛋飯豬扒煎得金黃酥脆,搭配嫩滑的荷包蛋和香濃的蔥油炸雞髀配冬陰功雞髀外皮酥脆,冬陰功湯頭濃郁辛辣泰式炭燒豬肉串呈現炭烤焦香,肉質鮮嫩多汁飲品青檸檬梳打清新解渴,帶點氣泡,十分開胃泰式奶茶濃郁順滑,冰涼舒爽,甜度恰到好處
聽說一小店以融合中泰美食為理念,心生好奇,決定一試
餐廳位於一條寧靜的小巷,店外掛著明亮的招牌
環境以現代工業風為主,白磚牆搭配木製桌椅,氣氛舒適
服務員熱情有禮,細心介紹菜單,讓我們倍感親切
蔥油豬扒蛋飯豬扒煎得金黃酥脆,搭配嫩滑的荷包蛋和香濃的蔥油
蔥油豬扒蛋飯
炸雞髀配冬陰功雞髀外皮酥脆,冬陰功湯頭濃郁辛辣
炸雞髀配冬陰功
泰式炭燒豬肉串呈現炭烤焦香,肉質鮮嫩多汁
泰式炭燒豬肉串
飲品青檸檬梳打清新解渴,帶點氣泡,十分開胃
青檸檬梳打
泰式奶茶濃郁順滑,冰涼舒爽,甜度恰到好處
2025-06-18
蔥油豬扒蛋飯
炸雞髀配冬陰功
青檸檬梳打
2025-06-21 232 瀏覽
bookmark 左好耐, 係橫巷嘅小店超人氣好彩當晚唔駛排隊. 炸雞髀配冬陰功檬粉 冬陰功湯底酸辣濃郁, 入面有金邊粉, 仲有d 索湯嘅豆卜、同芽菜. 粉好吸湯入味, 而炸雞髀炸得金黃外皮香脆, 肉質嫩滑配湯食好夾香茅豬扒煎蛋飯另一個signature dish. 豬扒大份切條, 帶點香茅香. 外層煎香, 配左隻半熟太陽蛋輕輕撻破蛋黃液淋上增添口感, 必須配以蔥同特製甜豉油一齊食泰式炭燒沙嗲豬肉串豬肉燒香, 配左鹹甜沙嗲醬.泰式凍奶茶 青檸檬梳打

炸雞髀配冬陰功檬粉

香茅豬扒煎蛋飯

泰式炭燒沙嗲豬肉串
豬肉燒香, 配左鹹甜沙嗲醬.

泰式凍奶茶 青檸檬梳打

2025-06-20 117 瀏覽
味道好YUM YUM 泰式食館上環畢街一間不算好起眼但客似雲來的泰式食肆,頗值得推介。🫵🏼🐷泰式炭燒豬肉串豬肉串口感鬆化略帶些甜味,像是蜜糖味,頗惹味啊!🐔炸雞髀配冬陰功金邊粉雖說冬陰功,但係不算勁辣,合香港人口味,金邊粉索上湯料更好味夠rich !雞髀超大隻而且皮脆肉嫩有水準!🐷蔥油豬扒蛋飯欣賞豬扒的味道、香脆爽口而不會死死實實!有些少脂肪食落更加滑漏!👍👍🥤泰式奶茶同香港不一樣的奶茶☕️🥤青檸梳打梳打涼快入心,如果多兩片青檸更加perfect !香港上環畢街15號地舖

味道好YUM YUM 泰式食館

🐷泰式炭燒豬肉串
豬肉串口感鬆化略帶些甜味,像是蜜糖味,頗惹味啊!

🐔炸雞髀配冬陰功金邊粉
雞髀超大隻而且皮脆肉嫩有水準!

🐷蔥油豬扒蛋飯

🥤泰式奶茶
同香港不一樣的奶茶☕️

🥤青檸梳打
梳打涼快入心,如果多兩片青檸更加perfect !

香港上環畢街15號地舖

2025-06-17
2 分鐘 (堂食)
  • 泰式炭燒豬肉串
  • 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯
2025-06-19 193 瀏覽
“炸雞肶配泰式冬蔭功”($85)“越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯”($70)“泰式炭燒豬肉串”($65)“泰式奶茶/青檸檬梳打”(+$12)呢間小店一向都係我嘅愛店之一因為選擇又多又好味😛泰式越式港式日式韓式任君選擇🤣今次就叫返我2個最常點嘅菜式首先有炸雞肶配泰式冬蔭功想講呢道嘅炸雞肶真係必點🍗雞肶大大隻,皮香肉嫩超juicy🤤泰式冬蔭功我揀咗配金邊粉湯底濃郁,金邊粉夠哂索湯正呀😍另一份點咗越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯🐖好鍾意越式豬扒甜甜地嘅調味加啲啲枱上面有嘅黑醬油一齊食送飯一流😋小食叫咗份泰式炭燒豬肉串豬肉腍滑,燒得岩岩好,點埋沙嗲醬好惹味跟餐加配特飲只係$12我地就點咗泰奶同青檸梳打配合返主題🤣2杯都夠哂大杯好抵飲🤭
炸雞肶配泰式冬蔭功”($85)
“越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯”($70)
“泰式炭燒豬肉串”($65)
“泰式奶茶/青檸檬梳打”(+$12)

呢間小店一向都係我嘅愛店之一
因為選擇又多又好味😛
泰式越式港式日式韓式任君選擇🤣
今次就叫返我2個最常點嘅菜式
首先有炸雞肶配泰式冬蔭功
想講呢道嘅炸雞肶真係必點🍗
雞肶大大隻,皮香肉嫩超juicy🤤
泰式冬蔭功我揀咗配金邊粉
湯底濃郁,金邊粉夠哂索湯正呀😍
另一份點咗越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯🐖
好鍾意越式豬扒甜甜地嘅調味
加啲啲枱上面有嘅黑醬油一齊食送飯一流😋
小食叫咗份泰式炭燒豬肉串
豬肉腍滑,燒得岩岩好,點埋沙嗲醬好惹味
跟餐加配特飲只係$12
我地就點咗泰奶同青檸梳打配合返主題🤣
2杯都夠哂大杯好抵飲🤭
2025-06-18 152 瀏覽
勁垃圾,我地一行三人兩大一小,11:43分入座兼叫野食,思考時間不超過3分鐘(準確時間!落單收據上寫),去到12點3就有個呀姐過黎話好多人排隊,趕我地走,全因我地枱有小朋友,比佢觀感我地食得慢?但事實只係食左半個鐘。你用收碗執枱暗示我都算,食半個鐘野要開聲叫我走真係毫無服務態度可言!啲KOL吹到幾好食都冇用,係人嘅問題!!!開間餐廳黎要人食到鯨吞咁,咁不如唔好裝修嗰個立食算啦!食到成肚火!冇下次!!!

2025-06-18
午餐
2025-06-16 181 瀏覽
上環有間餐廳叫「味道 Yum Yum」,真係好好食,無論幾多次食都想再返去✨每次經過都見到人龍排得長長,真係排隊都值得!首先要介紹下佢哋既泰式炭燒豬肉串,外脆內嫩,豬肉串嘅味道非常入味,配上特製的醬汁,甜甜地有d似叉燒🍢炸雞脾配冬陰功金邊粉,個雞脾真係超巨型,炸得金黃酥脆,味道香脆可口,加上冬陰功金邊粉,酸酸辣辣,啖啖都有驚喜,絕對唔會失望🔥另外,佢哋嘅蒽油豬扒蛋飯都好受歡迎,豬扒煮得剛剛好,配上流心蛋,飯粒吸收咗所有嘅肉汁,食落真係滋味無窮🍚飲品方面,青檸檬梳打清新消暑,啤啤酸酸,正好可以解膩🍋而泰式奶茶則係甜中帶香,完美結尾🥤總括來講,「味道 Yum Yum」真係一間值得一試嘅餐廳,無論係環境定係食物,都令人好滿意👍如果你未試過,記得下次上環一定要去排隊,保證唔會失望!🌟

2025-06-10 416 瀏覽
#MC帶你去上環.走入橫街窄巷,終於搵到依間小店‼️➖✨ 味道 𝙔𝙪𝙢 𝙔𝙪𝙢.餐廳主打多國菜式,其中以生炸巨大雞髀贏得青睞,廣受打工仔幫襯;店內裝潢簡潔明亮,環境乾淨整潔。➖🥢 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯|$70 ✨人氣之選✨.上枱前豬扒已預先剪開,十分貼心!豬扒煎至兩面金黃色,口感軟腍有嚼勁,搭配大量蔥油香味撲鼻,加上太陽蛋黃撈飯,好邪惡!➖🥢 炸雞髀配泰式冬陰功|$84 ✨招牌菜式✨.雞髀先用大量蒜蓉醃至入味,再新鮮即叫生炸,外皮金黃色澤而且炸得酥脆可口,內裡雞肉嫩滑,好入味;冬陰功湯底帶陣陣泰式香料味,香茅味突出,入口酸而不辣好開胃,搭配豆卜、粟米筍、魚片、芫茜、紫洋蔥及金邊粉,份量足料又滿足!➖🥢 泰式炭燒豬肉串|$65/4串.豬肉串表面塗上蜜糖醃料,入口偏甜,肉質嫩滑,搭配秘制沙爹醬花生香味十足,好惹味。➖🥢 泰式奶茶|$12.泰國奶茶奶香濃郁,口感香醇幼滑,而且預設甜度少甜,適合香港人口味。➖🥢 青檸梳打|$12.泰國梳打水加上新鮮青檸,酸爽又清新!➖⚠️ 服務費|Service Charge.全店沒有加一服務費。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

#MC帶你去上環
走入橫街窄巷,終於搵到依間小店‼️

✨ 味道 𝙔𝙪𝙢 𝙔𝙪𝙢

🥢 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯|$70 ✨人氣之選✨

🥢 炸雞髀配泰式冬陰功|$84 ✨招牌菜式✨
[可配 粉絲/米線/河粉/金邊粉]

🥢 泰式炭燒豬肉串|$65/4串

🥢 泰式奶茶|$12

青檸梳打

🥢 青檸梳打|$12
泰國梳打水加上新鮮青檸,酸爽又清新!

⚠️ 服務費|Service Charge
全店沒有加一服務費。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2025-06-09