2024-09-27 2169 瀏覽
黎到上環小巷仔 今次我就品嚐了越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯,真是一次味蕾的享受!豬扒外焦內嫩,香茅的香氣與蔥油的鮮味完美結合,而那隻半生熟的蛋,更是為整碗飯增添了絲滑的口感,輕輕一撈,蛋黃與米飯混合,絕對是吃飯的最佳伴侶。之後接下來是泰式炭燒豬肉串,配上特製的沙嗲醬,簡直令人垂涎欲滴。豬肉串 表皮微焦,肉質鮮嫩,沙嗲醬的香甜和微辣讓人一試成主顧!炸雞髀的表現同樣出色,外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配泰式冬陰功河粉,味道更是入味。河粉吸收了冬陰功的香料精華,酸辣的口感讓整個餐點更具層次感!最緊要係配料充足好豐富成個河粉最後,飲品方面我選擇了泰式奶茶,甜度適中,香濃可口;還有青檸梳打,清新爽口,是完美的解膩選擇。

2024-08-10
15 分鐘 (堂食)
2024-09-06 2141 瀏覽
置身於畢街嘅一條小巷之中,味道可以話係上環區一間大名鼎鼎嘅排隊小店🥳單單靠炸雞髀已經累積咗唔少捧場客!生炸雞髀 配 冬陰功湯河粉嚟得呢度,一定唔少得要試佢哋嘅炸髀👻上枱熱辣辣香噴噴除咗基本外脆內嫩😍重點係雞髀裡面仲係非常Juicy,肉質嫩滑之餘,調味本身亦做得好出色😋炸髀跟一碗泰式冬陰功湯河粉,入口酸酸辣辣,還原東南亞嘅在地味道🤣越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯就咁睇賣相,已經明顯睇到同其他店舖嘅分野😎豬扒大大塊,預先剪好晒方便大家share食😁煎蛋好靚仔,食慾大增!至於蔥油就幫成碟飯加晒分,惹味程度滿分😈炭燒豬肉串豬肉燒得焦香脆口,肉質香滑😋簡簡單單嘅串燒,食得出選材嘅上乘🤪青檸梳打+泰式奶茶兩杯傳統特色飲品,一杯清爽,一杯香甜!
炸雞髀 配 冬陰功湯河粉

越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯
炭燒豬肉串
青檸梳打+泰式奶茶
兩杯傳統特色飲品,一杯清爽,一杯香甜!
餐廳人氣滿滿 晚市需排一陣隊先食到😳食物味道幾出色 特別喜歡炸雞脾💓-✨越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯 香茅豬扒肉質都幾嫩 外微脆內嫩 份量好足 食極都仲有😳個飯撈完蔥油、蛋汁同甜豉油好正 好開胃😆✨炸雞脾配泰式冬陰功河粉 冬陰功湯底好出色 酸酸辣辣 好夠味 亦都好足料 內有菇、粟米仔、豆卜及魚片頭等 而炸雞脾好大隻!炸得脆身 炸粉吾會厚 肉質好嫩 仲有鎖住左肉汁 每一啖都好Juicy🥰✨炭燒豬肉串有4串 肉質嫩多汁 帶點炭燒香 食落甜甜地 自家製沙嗲醬仲有粒粒花生粒🥰✨泰式奶茶奶茶甜度適中 飲落好順滑同奶香味重-✨青檸梳打飲落無咩甜味 感覺幾清新解渴

✨越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯

炸雞脾配泰式冬陰功河粉

✨炭燒豬肉串

✨泰式奶茶
奶茶甜度適中 飲落好順滑同奶香味重
✨青檸梳打
飲落無咩甜味 感覺幾清新解渴

味道 Yum Yum 😋係一間隱世巷仔美食✨️ 好多人都為咗巨型炸雞髀而去🤭而我當日夜晚去🌙都仲見到有一條長長人龍。店舖吾大,但翻桌率好高👍🏻所以都吾係排咗好耐‼️🍑泰式炭燒豬肉串🍖佢有分為四串4️⃣同六串6️⃣每一串都非常熱辣辣🥵 一上枱已經可以感受到熱氣逼破🔥放落口炭燒味道好香✨️豬肉幾有咬口,沙爹醬亦都好好食成個配搭唔錯👍🏻🍑韓式雜菜香茅豬扒拌飯🥘裡面有芽菜,菠菜,紅蘿蔔絲🥕香菇🍄仲有一隻煎蛋🥚配料比得好充足,份量都幾大。而香茅豬扒大推🐽炸得熱辣辣,好酥脆✨️豬扒咬落去吾會好硬,帶有少少油脂幾好味👍🏻🍑炸雞髀配雞絲湯米粉🍗炸雞髀係人氣之選🏆基本上每一台都會見到有人叫🍗炸雞髀外皮炸得非常脆✨️雞髀肉非常多汁🥰食落去真係幾唔錯。而平時大部分人係會跟要冬陰功湯底🌶但我怕太辣就轉咗做雞絲湯底🥣飲落去好舒服
味道 Yum Yum 😋

🍑泰式炭燒豬肉串🍖

🍑韓式雜菜香茅豬扒拌飯🥘

🍑炸雞髀配雞絲湯米粉🍗

2024-08-09 1722 瀏覽
今天同朋友去上環親友屋企打麻雀,到食晚飯時就係附近搵吓嘢食,我朋友喜歡食泰式料理,親友就介紹附近有間好抵食嘅泰式餐廳,這間餐廳叫味道,位於上環畢街15號舖,港鐵上環站A2出口,行幾分鐘就到,非常方便。這間餐廳雖然在橫街但係街頭已經見到,尤其是個餐廳招牌都很顯眼,餐廳空間都不細,裝修得很簡約整潔,店員有禮貌,服務態度好,來這裏食都不錯。餐牌上主打係泰式粉麵飯、小食和特色泰式飲品,亦有特惠的套餐包埋飲品,價錢真係好抵,我們叫咗兩個特惠套餐和一個小食。首先來個小食嘅泰式炭燒豬肉串,份量都唔少,炭燒豬肉有4串,豬肉夾咗小量肥肉,用泰式醬汁調味後,就串在竹籤上用炭火燒烤,外皮燒得香脆,豬肉嘅肉質嫩滑,香口多汁,配搭埋沙嗲醬真係好味好食。而飲品嘅泰式凍奶茶好有泰國特色,用泰國茶同香料混合而成,香料味濃,夾埋牛奶冰冰,好有濃郁的奶茶味道,好味好飲,而青檸檬梳打嘅酸味和梳打水就好配合,令口感好清新,亦好適合同食物一齊食。套餐嘅炸雞肶配泰式冬陰功河粉真係要必食,隻雞肶大大隻,即叫即炸即食,雞皮炸得好香脆,咬落口脆卜卜好入味,而雞嘅肉質好嫩滑,咬落口好多汁,再配搭冬陰功嘅河粉,正宗泰國風味,味道酸酸辣辣,

套餐嘅炸雞肶配泰式冬陰功河粉真係要必食,隻雞肶大大隻,即叫即炸即食,雞皮炸得好香脆,咬落口脆卜卜好入味,而雞嘅肉質好嫩滑,咬落口好多汁,再配搭冬陰功嘅河粉,正宗泰國風味,味道酸酸辣辣,令人非常開胃,仲加埋豆卜、菇和香菜嘅配料,非常好食,而越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯嘅賣相好靚,豬扒煎至金黃色,份量不少,香茅味好重,煎得酥脆可口,肉質鬆化軟腍,一點都不會乾韌,有蔥油和醬油的配合,尤其是有一大堆葱油,連肉連飯一齊食好好食,仲有個流心煎蛋,添加埋一齊食更令口感流流柔軟滑。

這間好味道餐廳好值得推薦俾大家,食物好食、抵食、好抵食,食物質素高,價錢又唔貴,我哋下次一定再嚟食。
2024-08-07 1393 瀏覽
今天到這家東南亞餐廳溫馨提示:中午需要排隊豬扒泰式冬陰功河粉豬扒之前應該先炸過,切件,才放湯,所以亦有微微煎香,帶有香茅味道,肉質 juicy冬陰功河粉味道好地道,送到枱面時看到很豐富,大量芫荽,湯底濃郁,非常開胃,粉麵沾上了湯底,好好味豬扒香葱伴麵豬扒沒有令你失望,炸過的豬扒,表面好吸引,口感唔錯,伴上蔥油,令豬扒更香口,非常好味。蔥油加上店家的甜豉油,混在一起,鹹鹹甜甜,非常好下飯。另外豬扒煎蛋飯,同樣地出色,煎蛋的脆片非常吸引,所以特別叫多兩隻煎蛋($7/隻)泰式奶茶:一貫的泰式風味,好飲其他的港式奶茶咖啡亦都唔錯
今天到這家東南亞餐廳
溫馨提示:中午需要排隊
豬扒泰式冬陰功河粉
豬扒之前應該先炸過,切件,才放湯,所以亦有微
微煎香,帶有香茅味道,肉質 juicy
底,好好味
豬扒香葱伴麵
泰式奶茶:一貫的泰式風味,好飲其他的港式奶茶咖啡亦都唔錯
2024-07-22 1541 瀏覽
好耐之前已經聽朋友推薦而想嚟,今日就作為同朋友上環中環一日遊嘅尾聲畫個完美嘅句號。因為依間聽講長期排長龍,所以我地都早咗去,好好彩唔洗等位直接入,但都已經差唔多滿啦。餐牌選項都好多,當然要試大家都好推薦嘅炸雞脾配泰式冬陰公河粉(另外仲有粉絲/米粉/金邊粉可以揀),另一個餐就係越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯,再加咗炭燒沙嗲豬肉串。本身包一杯餐飲,加錢轉咗特飲,食泰國野最中意就係飲泰式奶茶,另一杯就係青檸檬梳打。個樽好靚好特別!本來泰奶本身比起港式奶茶濃味啲,而依度濃味之餘又唔會太甜太膩,恰到好處。熱焫焫又香噴噴嘅嘢食都好快送到。炸脾大大隻啖啖肉,拎上手果陣仲有小小燙手。外皮食落同外表一樣都脆卜卜,好香口。雞脾本身有醃過,炸完之後肉質仲保持嫩滑好juicy,加埋香料好惹味,邊食果陣啲油仲邊滴緊落嚟。冬陰公湯夠辣,配埋好吸湯嘅河粉超完美!豬扒飯要配埋枱面嘅醬油食,撈埋蔥油同蛋黃超邪惡但真係好好食。豬扒都煎到勁香口好惹味。而串燒都好出色,烤到恰到好處,表面香脆內裡嫩滑,加埋沙嗲醬係一絕。每樣嘢都超好食,唔怪之得聽人講成日都大排長龍。食過一次已經愛上依間店嘅炸脾。

個樽好靚好特別!

熱焫焫又香噴噴嘅嘢食都好快送到。
冬陰公湯夠辣,配埋好吸湯嘅河粉超完美!

2024-07-20
  • 炸雞脾配泰式冬陰公河粉
  • 炭燒沙嗲豬肉串
2024-07-13 1154 瀏覽
✨上環人氣小店✨忙裏偷閑,星期六到上環食bookmark左好耐既小店。星期六既上環多一點寧靜,因為早去,唔洗排隊直入。💜炸生髀配冬蔭公河$84 🌕🌕🌕🌕/5第一次見呢個配搭,好新鮮,所以一直想試。雞髀炸到勁脆啦,大隻多肉食,切落去雞汁流晒出嚟,好juicy,雞髀沾冬䕃公湯食,又另一個風味。冬蔭公湯酸酸辣辣極開胃,啱晒夏天咁熱冇咩胃口食。🍴整體食評✅炸髀唔錯✅冬蔭公湯底惹味✅配搭新鮮✅多種選擇❌價錢可以再平d
✨上環人氣小店✨

2024-07-06
生炸髀配冬蔭公河
  • 炸雞髀配泰式冬陰功河粉
2024-07-12 916 瀏覽
<味道> 📍上環🔸推薦Juicy生炸髀 🍗🔸抵食夾大件 🥘 性價比之最!!!呢度兩個人食到咁款,都係$200左右。越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯 ($70) — 唔講得笑,蔥油同埋甜豉油,撈埋啲蛋漿,完全係白飯小偷!!!🤤 啲豬扒都OK,不過個飯真係冇得輸。炸雞髀配泰式冬陰功河粉($84) — 炸雞髀脆卜卜,此開雞髀依然有汁,唔會乾爭爭 🦦 濃厚冬陰功湯底 🥴 河粉滑捋捋,索啲湯,好惹味!(推薦)跟餐特飲+$12,餐廳提供無糖version,白糖記得要自己加 🤓🤓🤓
<味道> 📍上環
🔸推薦Juicy生炸髀 🍗
🔸抵食夾大件 🥘 性價比之最!!!

呢度兩個人食到咁款,都係$200左右。

2024-07-09 5631 瀏覽
之前同事帶過我去食呢間,記得當時晏晝去都要排隊10分鐘😱 今次我就醒定夜晚先去,估唔到仍然全場爆滿,仲要等位經過男友精密分析,呢度嘅餐大概70到80蚊落樓,就算飲泰式奶茶都係加$12,而且每人都會叫最出名嘅炸雞髀!!目測每枱都有,可見受歡迎程度上次試咗炸雞髀係生炸,上枱真係勁大隻熱辣辣。飲住食完先再食冬陰功麵。另外香茅蔥油豬扒煎蛋飯又係抵抵之選,完全中哂男友既愛好 😆 循例每人加杯特飲,超級滿足—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:炸雞肶配泰式冬陰功河粉 $84越式香茅蒽油豬扒煎蛋飯 $70泰式炭燒豬肉串 (6串) $95+12 泰式奶茶+12 青檸檬梳打—————————————————𖠿𖥣 味道 (上環)〒 上環畢街15號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇Follow @eathkgirls

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

炸雞肶配泰式冬陰功河粉 $84
越式香茅蒽油豬扒煎蛋飯 $70
泰式炭燒豬肉串 (6串) $95

+12 泰式奶茶
+12 青檸檬梳打

—————————————————

𖠿𖥣 味道 (上環)
〒 上環畢街15號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
___
🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl
#eathkgirls
#食港女
2024-07-07
10 分鐘 (堂食)
  • 越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯
今次已經係第三次光顧位於上環嘅呢一間隱世小店,店內大約10張枱,每張枱四人坐。所以除非假日來,如果唔係辦公繁忙時間,都要等一陣先至有位。每次嚟都會叫佢哋嘅人氣雞髀蔥油飯同炸豬扒飯。雞髀外脆內軟,有肉味,蔥油汁加枱上嘅豉油落飯非常好胃口。佢嘅炸豬扒我覺得做得幾出色,外面脆脆裏面嘅肉暖暖軟軟的。另外比較少人叫,但我覺得都幾好食嘅冬陰功湯米粉配佢哋嘅人氣炸豬扒。呢一個幾適合唔想食太多飯嘅OL。個人感覺唔係太辣,酸味剛剛好嘅湯底。

佢嘅炸豬扒我覺得做得幾出色,外面脆脆裏面嘅肉暖暖軟軟的。

2024-06-29
  • 炸雞髀配泰式冬陰功河粉
2024-06-27 781 瀏覽
味道 地址: 上環畢街15號地舖 =====================呢間好出名,有傳媒彩訪介紹,所以有好長人龍。今日約埋個fd 來食佢,叫了最多心讚同推薦架食物。先炭燒豬肉串肉質柔腍,肉串刷了很多,汁甜甜地生炸雞脾跟冬蔭公湯河,是生炸隻雞脾呀,炸到勁脆啦,大隻多肉食。個冬蔭公湯酸酸辣辣極開胃。香茅豬扒蔥油飯淋上特製醬油,豬扒醃到好重茅味,肉質都是很軟,個蔥油撈飯,一口氣吃光。飲料叫了泰式奶菜同青檸枕打,好岩夏天。朋友食過都話好食,絕對要再encore 人均$100左右兩個人食飽飽。

地址: 上環畢街15號地舖
=====================

先炭燒豬肉串肉質柔腍,肉串刷了很多,汁甜甜地

個冬蔭公湯酸酸辣辣極開胃。

飲料叫了泰式奶菜同青檸枕打,好岩夏天。

2024-06-18 681 瀏覽
今日掃就到上環搵好嘢食,行過條橫街見到都幾多人排依間味道yumyum,就同朋友坐低食晚飯。我地叫咗越式香茅蔥油豬扒煎蛋飯,泰式冬陰功湯與炸雞脾,小食炭燒豬肉串。飲品叫咗泰式奶茶同青檸梳打。所以餐點都好有份量,好滿足。朋友個香茅蔥油豬扒煎蛋d 蔥油好香濃,食之前再落咗秘製豉油,煎蛋有流心,好食。香茅豬扒都醃得好入味,味道唔錯。我自己嘅泰式冬陰功湯仔濃郁,酸味好足夠,亦都唔會太辣,配菜都有粟米芯,我自己都幾鍾意呢個冬陰功湯底。另外嗰炸雞髀皮脆,肉質嫩滑,唔錯。我哋另外叫咗炭燒豬肉串,配秘撈沙嗲汁,十分滋味!整體嚟講,食品分量足夠,味道yumyum,扺食

我哋另外叫咗炭燒豬肉串,配秘撈沙嗲汁,十分滋味!

整體嚟講,食品分量足夠,味道yumyum,扺食
2024-06-15 627 瀏覽
冬陰功河粉湯頭酸辣甜美,恰到好處,不會過於刺激味蕾,展現出泰式料理獨特的風味。河粉質地彈牙,與蝦肉、魚片、各式蔬菜完美融合,層次豐富。泰式炭燒豬肉串肉質鮮嫩多汁,外層炭燒恰到好處,散發出引人入勝的香氣。特製的調味醬汁完美襯托了肉味,令人難忘。
冬陰功河粉

泰式炭燒豬肉串
2024-06-08 860 瀏覽
The young manager constantly harassed us to force us to move to another shared table when there were vacant tables available throughout our visit, giving us pathetic reasons why … he did this for other customers who arrived too, until a westerner arrived, for which he allowed the westerner to sit on a 4 person table by himself !!! This is precisely the sort of poor service which gives Hong Kong local businesses a bad reputation … out of principle I will never visit this restaurant again !!!