2022-12-18 469 瀏覽
蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔蠔,呢個二人餐每人有10隻蠔,如果鍾意食蠔嘅人一定會大滿足,八款唔同種類或食法,我相信好難搵到有地方做呢個套餐,仲要價錢咁鬼抵兼大份量,食唔晒最後個飯要打包。🦪蠔華盛宴🦪=== === ===🥢生蠔🦪六隻+刺身三點⭐️⭐️⭐️⭐️最長果隻真生蠔甘甜creamy,播磨生蠔肥美甘甜,而海膽三文魚子生蠔味道口感豐富,三款蠔都鮮甜好味。刺身三文魚非常厚身,赤海蝦同帶子都好新鮮。🥢牡蠣🦪壽司x2 + 左口魚邊壽司x2⭐️⭐️⭐️⭐️牡蠣壽司肥美飽滿,炙燒左口魚邊油脂豐富🥢雙色芝士燒播磨蠔🦪x2⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️半熟狀態嘅芝士加上煙肉惹美非常,入口熱辣辣🥢辣蒜燒播磨蠔🦪x2⭐️⭐️⭐️我唔食辣所以會撥走辣蒜,食得辣嘅人覺得有挑戰性🥢明太子醬燒玉子串x2⭐️⭐️⭐️⭐️超好味,玉子熱辣辣又夠甜又超級大串🥢鹽燒雞軟骨串x2⭐️⭐️⭐️⭐️雞軟骨大大粒軟硬適中,鹽燒得啱啱好🥢牡蠣🦪豚肉野菜鍋⭐️⭐️⭐️⭐️揀咗泡菜湯底,微辣,牡蠣煮熟後仍然肥美,鍋裡面仲有豆腐、紅蘿蔔、菜同粉絲🥢櫻花蝦煎廣島蠔🦪石鍋飯⭐️⭐️⭐️⭐️蠔加埋黑椒煎得好香口惹美,飯足料有好多櫻花蝦同煙肉,兩個人根本食唔晒二人共消費:$867

🦪蠔華盛宴🦪
=== === ===

🥢生蠔🦪六隻+刺身三點⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢牡蠣🦪壽司x2 + 左口魚邊壽司x2⭐️⭐️⭐️⭐️
牡蠣壽司肥美飽滿,炙燒左口魚邊油脂豐富

🥢雙色芝士燒播磨蠔🦪x2⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
半熟狀態嘅芝士加上煙肉惹美非常,入口熱辣辣

🥢辣蒜燒播磨蠔🦪x2⭐️⭐️⭐️
我唔食辣所以會撥走辣蒜,食得辣嘅人覺得有挑戰性

🥢明太子醬燒玉子串x2⭐️⭐️⭐️⭐️
超好味,玉子熱辣辣又夠甜又超級大串

🥢鹽燒雞軟骨串x2⭐️⭐️⭐️⭐️
雞軟骨大大粒軟硬適中,鹽燒得啱啱好

🥢牡蠣🦪豚肉野菜鍋⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢櫻花蝦煎廣島蠔🦪石鍋飯⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$867

2022-12-17
2022-12-18 37 瀏覽
位於尖沙咀的日式料理店,正值聖誕節和時令蠔的季節,蠔華盛宴,期待他的豪華。特大時令生蠔,鮮味十足,肉厚又肥美,最重要清洗乾淨,不帶雜質。播磨生蠔,不同的口感,同樣鮮味十足。海膽三文魚籽生蠔,配搭不同的食材,令生蠔更有層次,更能豐富我的味蕾。三文魚、赤蝦、帆立貝刺身,最重要的當然就是優質的選材新鮮的食材,果然鮮甜美味,加上厚切,更是我加分的地方。牡蠣壽司、左口魚邊壽司,同樣的欣賞師父的手藝,飯粒粒分明,口感層次豐富。雙色芝士燒播磨蠔、辣蒜燒播磨蠔,意想不到的驚喜,芝士味香濃,不油膩,辣椒刺激了我的味蕾,走進了另一層次。明太子醬燒玉子串,鹽燒雞軟骨,燒物也做得不錯,新鮮即叫即製的就是美味。牡蠣䐁肉野菜鍋,湯底為特濃魚湯,帶給我無限的溫暖。櫻花蝦煎蠔石鍋飯,熱辣辣送到你面前,真是好熱好熱,鮮味十足。
播磨生蠔,不同的口感,同樣鮮味十足。
牡蠣䐁肉野菜鍋,湯底為特濃魚湯,帶給我無限的溫暖。
2022-12-13 35 瀏覽
最近屋企人想食生蠔,但又想試吓唔同整法,於是上網搵到呢一間居酒屋有個新套餐Menu,叫做蠔華盛宴,$788/2位,套餐入面有唔同種類嘅生蠔、壽司、刺身、串燒、野菜鍋同埋石頭飯,全部都係用蠔做主打,好抵食!👉🏻 特大真蠔(兩隻)真心大隻,口感creamy帶爽口,蠔味重又鮮甜!👉🏻播磨生蠔(兩隻)鮮甜肥美,一啲都唔腥,每咬一啖都係爆汁美味!👉🏻海膽三文魚籽生蠔 (兩隻)海膽好新鮮,質地較挺身,味道鮮甜,而且都好大片!👉🏻 剌身三點(三文魚、赤蝦、帆立貝各兩片)三款刺身都好新鮮,亦都切得好厚身,特別赤蝦好甜又爽口!👉🏻 牡蠣壽司(兩件)雖然兩粒牡蠣較為細粒,但肉質都好肥美。👉🏻 左口魚邊壽司 (兩件)左口魚真係入口即溶!加上表面燒過,令魚油味更出,好香口!👉🏻 雙色芝士燒播磨蠔、辣蒜燒播磨蠔(各兩隻)芝士燒蠔入面加咗煙肉,口感好豐富,仲有少少拉絲添!辣蒜燒蠔好惹味,但就真係有啲辣。👉🏻明太子醬燒玉子串玉子好厚身,質地好鬆化,而且上面鋪滿超多明太子,暖暖哋食一流!👉🏻鹽燒雞軟骨 各兩串好脆口,唔會死喊,會食唔停!👉🏻 牡蠣豚肉野菜鍋 (特濃魚湯)奶白色的魚湯好鮮味,魚味濃郁,菜蔬十分新鮮,再配
最近屋企人想食生蠔,但又想試吓唔同整法,於是上網搵到呢一間居酒屋有個新套餐Menu,叫做蠔華盛宴,$788/2位,套餐入面有唔同種類嘅生蠔、壽司刺身、串燒、野菜鍋同埋石頭飯,全部都係用蠔做主打,好抵食!

👉🏻 特大真蠔(兩隻)
真心大隻,口感creamy帶爽口,蠔味重又鮮甜!

👉🏻播磨生蠔(兩隻)
鮮甜肥美,一啲都唔腥,每咬一啖都係爆汁美味!

👉🏻海膽三文魚籽生蠔 (兩隻)
海膽好新鮮,質地較挺身,味道鮮甜,而且都好大片!

👉🏻 剌身三點(三文魚、赤蝦、帆立貝各兩片)
三款刺身都好新鮮,亦都切得好厚身,特別赤蝦好甜又爽口!

👉🏻 牡蠣壽司(兩件)
雖然兩粒牡蠣較為細粒,但肉質都好肥美。

👉🏻 左口魚邊壽司 (兩件)
左口魚真係入口即溶!加上表面燒過,令魚油味更出,好香口!

👉🏻 雙色芝士燒播磨蠔、辣蒜燒播磨蠔(各兩隻)

👉🏻明太子醬燒玉子串

👉🏻鹽燒雞軟骨 各兩串
好脆口,唔會死喊,會食唔停!

👉🏻 牡蠣豚肉野菜鍋 (特濃魚湯)
奶白色的魚湯好鮮味,魚味濃郁,菜蔬十分新鮮,再配上四隻蠔,成個野菜鍋好豐富。

👉🏻櫻花蝦煎廣島蠔石鍋飯
呢個石鍋飯一流!有好多嘅櫻花蝦,加上好多唔同嘅配料,例如洋蔥、菇、煙肉等等,令到啲飯都好入味,仲有四隻煎成金黃色既廣島蠔,超滿足!

2022-12-13 52 瀏覽
今晚和老公在尖東逛街,很久沒有吃日本餐,所以在K11附近找了一間居酒屋醫肚。餐廳內的桌椅以木製為主,明亮乾淨,店員也會主動上前推介美食,而且值得一讚的是上菜速度奇快,我們點了菜後沒過多久所有食物已上滿桌上,所以我們都吃得比預期快結束晚餐。我們點了五款食物,每樣都很好吃:1.黑松露帶子刺生沙律配柚子醬:帶子大小適中,味道新鮮,配上酸甜的柚子醬和濃郁的黑松露,口感很驚喜,不同層次的味道刺激味蕾,值得一讚。2.七味唐揚炸雞:熱騰騰的炸雞無什麼特別,炸得也挺脆口。3.脆炸軟殼蟹反卷:每件反卷夾附的軟殼蟹很大,而且脆卜卜,不過蛋黃醬落得比較多在反卷的面上,怕熱量高可以自己抹走這些醬。4.黑蒜黑豚肉卷:豚肉不油膩,彈牙爽口,配上黑蒜汁很好味。5.原條成田醬炭火燒鰻魚飯:這道菜不吃不可,一吃難忘,原條的鰻魚有我前臂這麼大和長,鰻魚醬味道濃郁,配上粒粒分明的珍珠米非常好吃。晚餐雖然只有五道菜,但我們也吃得很滿足,價錢來說在尖沙咀算OK,值得一試。

我們點了五款食物,每樣都很好吃:

2.七味唐揚炸雞:熱騰騰的炸雞無什麼特別,炸得也挺脆口。

4.黑蒜黑豚肉卷:豚肉不油膩,彈牙爽口,配上黑蒜汁很好味。

又到聖誕🎄又到聖誕🎅🏻 12月已經開始周圍去影燈飾,K11 有個小型室內市集,我都幾鍾意睇嘅!行完街買咗幾件衫,Baby帶我到附近一間幾好食嘅居酒屋🏮 享受返個聖誕大餐。裝修似隱世居酒屋的小店,餐廳整個環境很柔和,以和式木係為主題,加上懷舊日本招牌裝飾,係昏暗燈光中更加溫馨,好喜歡佢嘅酒架,令人想飲返兩杯。我旁邊仲坐咗位講日文嘅叔叔,感覺有點回到小巷橫町的風情。睇餐牌已經有聖誕節氣氛,𤦉誕限定套餐,我們選擇了食豪啲。「蠔」華盛宴 $788 兩位生蠔六隻特大時令生蠔(2隻)我哋食咗特大生蠔先,完全唔洗點任何檸檬汁,連肉都係鮮甜到不得了。建議先試一隻原味,輕易夾起快快放入口,品嚐肥美香滑又帶脆的口感,無腥味。播磨生蠔(2隻)海水味再配埋肉質的鮮味,簡直是高質素生蠔的享受,另外加少量檸檬汁,食落會有唔同嘅味道,另一番風味。海膽三文魚籽生蠔(2隻)以海膽伴三文魚籽是濃郁味道的做法,蠔混合海膽鮮甜味,加左啲三文魚籽增加口感,令味道更 refreshing.剌身三點三文魚、赤蝦、帆立貝 各兩片擺盤精美嘅剌身三點,師傅刀功超水準,每塊剌身切到厚薄均一,魚味好鮮,一啲都唔鯹,加埋蔥花同蘿蔔蓉,又有酸汁

睇餐牌已經有聖誕節氣氛,𤦉誕限定套餐,我們選擇了食豪啲。

「蠔」華盛宴 $788 兩位

生蠔六隻
特大時令生蠔(2隻)

播磨生蠔(2隻)

海膽三文魚籽生蠔(2隻)

剌身三點
三文魚、赤蝦、帆立貝 各兩片
擺盤精美嘅剌身三點,師傅刀功超水準,每塊剌身切到厚薄均一,魚味好鮮,一啲都唔鯹,加埋蔥花同蘿蔔蓉,又有酸汁提升魚嘅鮮味。帆立貝夠甜美; 赤蝦晶瑩鮮美。

壽司
牡蠣壽司、左口魚邊壽司 各兩件
壽司係日本料理不可或缺的菜式,師傅在細微的地方也做得恰到好處,廚師的心機和做法都值得一讚!

牡蠣壽司🍣 和 左口魚邊壽司 油脂味香濃,牡蠣夠大隻,左口魚邊鮮味十足。

燒物
雙色芝士燒播磨蠔丶辣蒜燒播磨蠔

雙色芝士燒播磨蠔(2隻)
雙色芝士味道非常之特別,有拉絲效果,好清新嘅感覺,再配合這個播磨蠔,簡直是絕配。

辣蒜燒播磨蠔(2隻)
另外一款辣蒜燒,辣蒜味相對比較辣,係真天然的辣椒味道,佐酒一流,食落好有新鮮感!

明太子醬燒玉子串、鹽燒雞軟骨

明太子醬燒玉子串要熱辣辣食,明太子醬咬開呈流心口感,玉子燒蛋味濃好滑嫩,玉子保留着蛋嘅香滑感,之後更提升到明太子醬嘅好味。

鹽燒雞軟骨
爽口十分彈牙,口感一流,不用點醬都夠味道。

主食
牡蠣豚肉野菜鍋
味道同口感更勝從前,食落有多種質感,估唔到牡蠣都可以做出咁多唔同嘅款式,呢客野菜鍋令我胃口大開,飲返碗濃湯,食法多一份蠔香同滑溜感。

櫻花蝦煎廣豪蠔石鍋飯

櫻花蝦香味湧出黎,煎廣島蠔好脆口,配上鹹香嘅櫻花蝦,同石鍋飯意外地好夾。

總括今晚係一個「蠔」到不得了的晚上,喜歡食「蠔」嘅朋友千萬唔好錯過,CP值好高,套餐內容款式多很飽肚,「蠔」值得再回味。

聖誕節
  • 「蠔」華盛宴
最近天氣真係凍左呀❄️真係特別想食D暖野🧡呢一晚真係好想食壽喜燒🥘所以約左老公去食日本菜🇯🇵我地今晚就揀左地點方便既尖沙咀💡最後決定了係地鋪既味道樂居酒屋📍-整間真係好有日式居酒屋的佈置,環境好COZY🧡可以用QR CODE落單📱所以更加方便!我當然立即點了牛肉壽喜燒呀!🥩係一人鍋物之選🥘有滿滿既牛肉,配上壽喜燒湯底,溫暖好飲😋牛肉份量好多,而且每塊都好均勻厚實🤩除左牛肉,仲有好多唔同蔬菜同蛋🥚甜甜既湯底真係好好飲🤩同埋以一人鍋物泥講份量都好多! 好溫暖!🧡-另外,我點了我好鍾意既煙韌小食😁醬油燒年糕!🍡煙煙韌韌真係好有咬感!😉而且唔會太咸! 不過記住趁熱食呀❣️-另外,我地點了海葡萄油甘魚刺身野菜沙律🥗第一次試海葡萄💚脆卜卜同咸咸地好得意!加上新鮮既油甘魚刺身,有魚既鮮味😋同埋蔬菜,係新鮮同清新之選! 配合上來都幾有驚喜💡值得試下呢!💖-由於驚唔夠飽,當然要叫飯卷啦🍙首先點了大葱特上吞拿魚腩卷🥢呢個搭配好食!吞拿魚腩蓉配上壽司飯,味道偏香!另外再點了辣三文魚碎卷🍙有粒粒既三文魚,咬感較多,味道偏濃🧡兩款正好向有特色,好滿足呢!-溫馨又滿足既日本菜晚上!💘不過要留意空間感偏少,如果鍾意空間
最近天氣真係凍左呀❄️真係特別想食D暖野🧡
呢一晚真係好想食壽喜燒🥘所以約左老公去食日本菜🇯🇵
我地今晚就揀左地點方便既尖沙咀💡
最後決定了係地鋪既味道樂居酒屋📍
整間真係好有日式居酒屋的佈置,環境好COZY🧡
可以用QR CODE落單📱所以更加方便!
我當然立即點了牛肉壽喜燒呀!🥩係一人鍋物之選🥘
有滿滿既牛肉,配上壽喜燒湯底,溫暖好飲😋
牛肉份量好多,而且每塊都好均勻厚實🤩
除左牛肉,仲有好多唔同蔬菜同蛋🥚
甜甜既湯底真係好好飲🤩
同埋以一人鍋物泥講份量都好多! 好溫暖!🧡
另外,我點了我好鍾意既煙韌小食😁醬油燒年糕!🍡
煙煙韌韌真係好有咬感!😉
而且唔會太咸! 不過記住趁熱食呀❣️
另外,我地點了海葡萄油甘魚刺身野菜沙律🥗
第一次試海葡萄💚脆卜卜同咸咸地好得意!
加上新鮮既油甘魚刺身,有魚既鮮味😋
同埋蔬菜,係新鮮同清新之選! 配合上來都幾有驚喜💡
值得試下呢!💖
由於驚唔夠飽,當然要叫飯卷啦🍙
首先點了大葱特上吞拿魚腩卷🥢呢個搭配好食!
吞拿魚腩蓉配上壽司飯,味道偏香!
另外再點了辣三文魚碎卷🍙
有粒粒既三文魚,咬感較多,味道偏濃🧡
兩款正好向有特色,好滿足呢!
溫馨又滿足既日本菜晚上!💘
不過要留意空間感偏少,如果鍾意空間感既朋友要留意‼️
同埋晚餐限時90分鐘,的確唔算好長⚠️
牛肉壽喜燒
醬油燒年糕(2件)
2022-12-08
牛肉壽喜燒
醬油燒年糕(2件)
2022-12-09 60 瀏覽
我啲friend去晒日本,真係令人又羨慕又妒忌,放工約咗B姨係尖沙咀居酒屋飲番杯啤酒,平衡一下心態餐廳係佢帶我嚟嘅,佢話上次同同事嚟好有feel六點幾嚟到都已經坐咗一半人,未夠七點已經全院滿座,可能食完嘢要返去睇世界盃味醂魚乾用嚟送啤酒一流,又唔會太硬醬油牛蒡漬唔知點解阿妹勁鍾意,見親都要食系撚鯛(薄切)白身魚我比較鍾意薄切,加埋師父特製調味酸汁明太子免治雞肉棒估唔到係全晚重點,超級好好食,一定要叫火炙北海道帆立貝蟹膏卷大大粒北海道帆立貝,上邊放咗一層厚厚嘅蟹膏,入口完全係大海嘅味道麒麟生啤生啤又凍又爽巨峰乳酸梳打
我啲friend去晒日本,真係令人又羨慕又妒忌
,放工約咗B姨係尖沙咀居酒屋飲番杯啤酒,平衡一下心態

餐廳係佢帶我嚟嘅,佢話上次同同事嚟好有feel

味醂魚乾

用嚟送啤酒一流,又唔會太硬

醬油牛蒡漬

唔知點解阿妹勁鍾意,見親都要食

系撚鯛(薄切)

白身魚我比較鍾意薄切,加埋師父特製調味酸汁

明太子免治雞肉棒

估唔到係全晚重點,超級好好食,一定要叫

火炙北海道帆立貝蟹膏卷

麒麟生啤

生啤又凍又爽
巨峰乳酸梳打
2022-11-17
  • 火炙北海道帆立貝蟹膏卷
  • 味淋魚干
  • 芝士免治雞肉棒
▫️踏入12月準備迎接聖誕節🎄🥳 歡欣佳節又點少得聖誕大餐🤤 呢間位於尖沙咀既居酒屋非常受歡迎,即使係平日晚上都全場爆滿👀 今次推出聖誕限定既蠔華盛宴,淨係聽個名都夠晒吸引🤩🎅🏻 「蠔」華盛宴 $788/ 2pp🦪 生蠔▫️打響頭炮先黎一盤新鮮生蠔🦪😍 特大真蠔誇張到同隻手一樣大🤚🏻😮 我櫻桃小嘴要分2啖先食得晒🫦▫️仲有播磨生蠔同海膽三文魚籽生蠔,蠔肉超級鮮甜肥美🤤 已預先加左醬油同昆布調味,再按自己喜好加入青檸汁🍋 其中一隻加埋海膽同三文魚籽,配埋一齊食更加鮮味😻🦐 刺身三點▫️有三文魚、帆立貝同赤蝦🦐 刺身非常新鮮,赤蝦蝦頭仲有蝦膏可以啜😚🍣 壽司▫️牡蠣壽司一樣鮮甜,細粒啲但都好肥🦪 左口魚邊壽司真係長居我壽司排行榜no.1🥇 輕輕燒過油脂味超香🤤 食完都唔想飲水沖散陣香味🤤🍢 燒物▫️雙色芝士燒播磨蠔上既芝士輕輕燒過好香🧀 辣蒜燒播磨蠔超多蒜🧄 為左食我係唔怕口臭架🤭 不過有啲辣要飲多幾啖水🥵▫️明太子醬燒玉子串燒得金黃,鹹甜調味岩岩好超好食🍳🫶🏻 鹽燒雞軟骨好香有咬口,簡直係送酒一流小食😋🍲 主食▫️主食有2款,牡蠣豚肉野菜鍋連火燒住上🔥 等煮滾就食得🍲 湯底揀左特濃魚湯🐟 魚湯煮成奶白色

🎅🏻 「蠔」華盛宴 $788/ 2pp
🦪 生蠔

🦐 刺身三點

🍣 壽司

🍢 燒物

🍲 主食
▫️主食有2款,牡蠣豚肉野菜鍋連火燒住上🔥 等煮滾就食得🍲 湯底揀左特濃魚湯🐟 魚湯煮成奶白色,飲落魚味香濃🎣 配料除左有4隻蠔外,仲有秋葵、豆腐、娃娃菜等🥬 有啲菜食下健康啲😆

▫️仲有店員介紹不得了既櫻花蝦煎廣島蠔石鍋飯🥌 加左櫻花蝦、蔥粒、煙肉🥓、洋蔥🧅 、菇🍄 同醬油炒成金黃色,平時唔食飯既我都忍唔住要爬多2碗🥹✌🏻 同樣有4粒肥蠔,食到呢個moment已經超飽超滿足🥰❤️

▫️以呢個價錢食到聖誕大餐真係超值🤩 仲要滿枱不同煮法既新鮮生蠔🦪 性價比真係超高😍 今年既聖誕大餐大家可以多個選擇啦🥳
2022-11-30 45 瀏覽
秋意濃濃又雨粉粉的天氣,正好來到這間日本居酒屋吃飯,特別有詩意!雖然陸續放寬可以去旅行返鄉下,但未計劃好行程所以來這間日本居酒居止一下個思鄉病先。內裡裝飾得很有舊時代的風格,牆上面掛著燈籠掛畫海報的和風特色,還有日系兒時玩具。香炸薄脆魚片這款小食配清酒🍶就最多不過,魚片炸得非常之鬆脆,每片很乾身沒有油膩感覺。原條穴子火炙壽司喜歡吃穴子,因為平時去日本餐廳大多數只有鰻魚壽司🍣,但穴子壽司比較少,原條穴子多汁鮮甜美味,輕輕用火槍燒過味道更出。火炙北海道帆立貝蟹膏卷新鮮帆立貝很厚美道鮮甜配上蟹膏也是鮮美濃郁,兩者之間發揮化學作用一啖吃下令口裡充斥着滿滿鮮味。煙肉荔枝卷👍🏻煎香的煙肉包著荔枝,吃到清新感,淡淡油香不會太油膩。黑蒜黑豚肉卷👍🏻廚師推介的黑蒜黑豚肉卷,味道非常香濃滿滿黑蒜配黑豚肉,味道很搭配黑豚肉很嫩滑,煎得香脆不會柴口。牛肉壽喜燒天氣開始冷點了牛肉壽喜燒,牛肉新鮮鮮嫩,湯底濃郁香甜豆腐很幼滑,粉絲吸滿湯汁很爽滑,疏菜新鮮加埋新鮮雞蛋🥚打在窩裡很滋味。
香炸薄脆魚片
原條穴子火炙壽司
火炙北海道帆立貝蟹膏卷
煙肉荔枝卷👍🏻
煎香的煙肉包著荔枝,吃到清新感,淡淡油香不會太油膩。
黑蒜黑豚肉卷👍🏻
牛肉壽喜燒

味道樂居酒屋 - 尖沙咀佢地推出咗個二人聖誕套餐盛惠 $788 兩位,睇落幾抵食一於試試先來個生蠔刺身拼盤,包括:🦪特大時令生蠔(2隻)真係好巨型,成隻手掌咁大,好Creamy, 味道比較清🦪播磨生蠔(2隻)呢款我最鍾意,雖然睇落比較細隻,但味道好似濃縮咗咁,非常鮮甜肥美🦪海膽三文魚籽生蠔(2隻)食咗¾嘅海膽,條膽好鮮味,好清甜😍好驚喜,配左海膽同三文魚子反而有啲蓋咗個蠔味,海膽分開食正啲😅三文魚,赤蝦,帆立貝三款都好好味😋赤蝦仲有蝦膏添🦪牡蠣壽司(2件)轉個食法,細粒啲嘅蠔配紫菜同壽司飯,都唔錯🍣左口魚群邊壽司(2件)好好味😍好驚喜,魚油油脂豐富🦪雙色芝士燒播磨蠔(2隻)芝士焗生蠔不嬲都係好拍擋, 加埋煙肉🥓好惹味,令我諗起卡邦尼🦪辣蒜燒播磨蠔(2隻)感覺有啲似避風塘,都真係有啲辣度,愛辣人士應該會鍾意🍳明太子醬燒玉子串個人好鍾意呢個,毫不吝嗇俾咗好多明太子醬,玉子燒咬落軟淋淋😋配埋明太子醬真係每一啖都好幸福🐤鹽燒雞軟骨居酒屋必食,燒得好香口調味亦都啱啱好!軟骨爽口脆咯咯🍲牡蠣豚肉野菜鍋食完生蠔,其實好想食啲暖野暖下胃😌呢個鍋正正喺最需要嘅時候出現!有四隻蠔,仲有大量雜菜,湯底可以揀
味道樂居酒屋 - 尖沙咀
佢地推出咗個二人聖誕套餐
盛惠 $788 兩位,睇落幾抵食

一於試試
先來個生蠔刺身拼盤,包括:

🦪特大時令生蠔(2隻)
真係好巨型,成隻手掌咁大,好Creamy, 味道比較清
🦪播磨生蠔(2隻)
🦪海膽三文魚籽生蠔(2隻)

三文魚,赤蝦,帆立貝
三款都好好味😋赤蝦仲有蝦膏添

🦪牡蠣壽司(2件)
轉個食法,細粒啲嘅蠔配紫菜同壽司飯,都唔錯

🍣左口魚群邊壽司(2件)
好好味😍好驚喜,魚油油脂豐富

🦪雙色芝士燒播磨蠔(2隻)
🦪辣蒜燒播磨蠔(2隻)
感覺有啲似避風塘,都真係有啲辣度,愛辣人士應該會鍾意

🍳明太子醬燒玉子串

🐤鹽燒雞軟骨
居酒屋必食,燒得好香口
調味亦都啱啱好!軟骨爽口脆咯咯

🍲牡蠣豚肉野菜鍋
食完生蠔,其實好想食啲暖野暖下胃😌呢個鍋正正喺最需要嘅時候出現!有四隻蠔,仲有大量雜菜,湯底可以揀魚湯或者泡菜湯😋暖笠笠

🍚櫻花蝦煎廣豪蠔石鍋飯
本來我就唔多食飯嘅,呢個我真係忍唔到口😋😛超級足料,每一啖都食到香脆嘅櫻花蝦同蠔仔,石鍋上熱辣辣,好好味

有咁多嘢食真係好滿足😌平安夜聖誕節食咁多蠔🤭🤭岩哂啦!加油呀💪🏻💪🏻💪🏻

2022-11-28
2022-11-27 38 瀏覽
難得今日不用加班,同朋友去咗尖沙咀味道樂居酒屋食晚飯。最近有好多同事都去了日本旅行,自己冇得去,就唯有去食日本菜,呢間餐廳裝修佈置好有日本嘅味道,影多兩張相當自己去了日本旅行也好。首先叫了油甘魚壽司、三文魚火炙壽司,魚夠新鮮,好喜歡Wasabi加壽司嘅感覺。另牛油香煎銀鱈魚$188,叫的時候朋友說好像有點貴,不過當熱辣辣送上兩件煎得很漂亮的銀鱈魚,非常香而肉質又非常嫩滑,貴少少都好值得。銀鱈魚本來就啖啖肉,我就最鍾意食,仲要整得咁好食😋黑蒜豬軟骨烏冬,烏冬夠彈牙,豬軟骨肉質都幾林,另外黑松露和牛炒飯,雖然一碗但也很大碗,而且食了壽司,這個份量已經很足夠,黑松露好香,配和牛炒飯只係$68。

2022-11-25 905 瀏覽
尖沙咀K11商場旁邊有一間感覺非常地道的日本居酒屋,最緊要是內部裝修同樣帶畀人一種返到日本的感覺,即管趁著今次機會同朋友也嘗試食物是否和日本食到的一樣出色。素描二維碼後,看到很多食物圖片都很吸引,今次先試試原隻脆炸軟殼蟹蟹子沙律,芝士鐵板餃子,黑松露溏心蛋,辣三文魚碎卷和原條成田醬炭火燒鰻魚飯。原隻脆炸軟殼蟹蟹籽沙律沙律的份量已經不細,但是原隻軟殼蟹已經成功覆蓋了整盆沙律,而且脆漿的調教比例實在出色,做到脆而不膩,軟殼蟹亦都鮮味十足,完全冇腥味。沙律上的蟹籽份量亦很多,每一啖都滿滿爽口鮮味。芝士鐵板餃子看似簡單的配搭,但餃子上面的芝士在鐵盤上慢慢融化,造成一層薄薄羽根的效果,最緊要為以菜和肉為餡的餃子帶來獨特的鹹香,這種味道配搭帶出的化學作用非常美味。黑松露溏心蛋原來糖心蛋和黑松露無論口感和味道上都非常搭配,咬落去是一個統一的綿滑,味道上卻是非常甘甜,齒頰留香。辣三文魚碎卷雖說是三文魚碎,更恰當應該是三文魚角粒,絕對不是用剩的材料,每一粒到肥瘦適中,鋪滿店舖自家製的辣醬,鮮香味非凡,飯卷中間再夾了一點青瓜,更加清新醒胃的作用。原條成田醬炭火燒鰻魚飯比在眾多食評裏見到的,實物感覺更加大條

原隻脆炸軟殼蟹蟹籽沙律

芝士鐵板餃子

黑松露溏心蛋

原條成田醬炭火燒鰻魚飯

比在眾多食評裏見到的,實物感覺更加大條震撼,足足有一個成年男人的手指尖去到手踭位置,更加無可抵擋的是鰻魚質素相當高質,魚肉細嫩而且更有一層油脂,甘香非常,配搭餐廳用上的成田醬火燒後其魚香更加突出。絕對是這裏的王牌,叫食客回頭的絕招菜式。

2022-11-09
店入面好有心思掛滿日式街頭小燈籠,咁岩我個位隔離仲掛左d超人面具,兒時回憶飛哂出黎。▫迷你吞拿魚蓉海膽丼一見到忍唔住wow左出聲,講明迷你,但係又足料到完全睇唔到下面d飯呀,唔會食到下面就無哂d料,啖啖都係濃郁既海膽同埋吞拿魚蓉▫️岩鹽燒築地赤魚心血來源想食魚,赤魚為日本深海魚,油脂分佈均勻,肉質細膩紮實,帶油脂,沒腥味,鹹甘透鮮,又想講下一夜干是源自方今日本北海道獨有的制魚方法,當地漁民為了保存鮮魚,漁民將新鮮的漁獲洗淨並去除內臟,並浸泡於18%~20%的鹽水中,再於北海道的冷風中風乾一夜,魚肉本身會變得更紮實,較不會產生魚腥味,正因為只經過一個晚上乾燥方式做成的漁產品稱為"一夜干"。▫️美國牛柳粒溏心蛋石鍋飯食個位人兄食得好開心呀,不斷讚d牛柳粒燒得好林,好嫩,其實講真擺係石鍋入面既牛柳粒真係好容易變到overheat左,廚房係選牛同烹調上都花左功夫,先可以令到客人津津樂道。▫️煙肉荔枝卷呢個配搭好新鮮,有趣有趣,甜甜地,唔知點解甜味會中和左少少個熱氣既感覺另外,仲叫左明太子醬燒玉子串、燒秋葵,呢個正常野,正常發揮,食番碟蔬菜調劑下都係要既,仲叫左兩杯檸檬威士忌梳打、梅子梳打,梅子唔會有

▫迷你吞拿魚蓉海膽丼

▫️岩鹽燒築地赤魚

▫️美國牛柳粒溏心蛋石鍋飯

▫️煙肉荔枝卷

另外,仲叫左明太子醬燒玉子串、燒秋葵,呢個正常野,正常發揮,食番碟蔬菜調劑下都係要既,仲叫左兩杯檸檬威士忌梳打、梅子梳打,梅子唔會有藥水味,可以丫。
2022-11-18 37 瀏覽
近日天氣涼了不少,經過尖沙咀一間居酒屋,想入內飲點熱的清酒暖下身。店舖地方不大,裝修以木為主,還用了很多燈籠裝飾,很有日本居酒屋的感覺。食物種類都很多,有刺身,壽司,燒物和熱食等,還有7,8款清酒選擇。我們點了:-味道樂清酒(熱)入口香醇,飲完很暖身。-七味魚翅 炸得很香脆,味道鮮甜,送酒一流。-鹽燒厚切特上牛舌 非常爽脆入味,味道濃郁。-香煎鵝肝什菌石鍋飯鵝肝煎得表面焦脆,入口juicy,唔覺肥膩,味道很甘甜。配什菌煮的飯,不會很乾,而放在石鍋內,更可保存溫熱。很溫飽的一餐,十分滿足!

店舖地方不大,裝修以木為主,還用了很多燈籠裝飾,很有日本居酒屋的感覺。食物種類都很多,有刺身壽司,燒物和熱食等,還有7,8款清酒選擇。

我們點了:
-味道樂清酒(熱)
入口香醇,飲完很暖身。

-七味魚翅
炸得很香脆,味道鮮甜,送酒一流。

-鹽燒厚切特上牛舌
非常爽脆入味,味道濃郁。

-香煎鵝肝什菌石鍋飯
2022-11-16
  • 鐵板蒜片香煎厚切牛舌
2022-11-14 41 瀏覽
每次想食日本嘢就會嚟到尖沙咀這間「味道樂居酒屋」餐廳雖然不大但裝修好有日本風格,牆上掛上很多特色的懷舊裝飾,餐牌上的食物很多選擇亦有多款節日套餐!北海道真蠔生蠔是餐廳今日的特別推介,所以點了兩隻試下,果然有驚喜,份量有手掌般大隻,粒粒脹卜卜,入口新鮮爽甜,蠔味香濃,值得推介。三文魚腩壽司三文魚色澤新鮮,入口肥美,好好食😋加州反卷一疊有六件,件件都份量十足,壽司飯煙煙韌韌面頭加上大量蟹籽,爽口得黎口感亦都好豐富。流心芝士燒年糕年糕皮燒至微焦香口,芝士味濃郁,熱辣辣軟綿綿。牛肉壽喜燒天氣涼涼地食壽喜燒就最好,食完暖笠笠,牛肉好鮮嫩,豆腐好滑,蔬菜吸入湯汁好甜好入味😋
北海道真蠔
三文魚腩壽司
三文魚色澤新鮮,入口肥美,好好食😋
加州反卷
流心芝士燒年糕
年糕皮燒至微焦香口,芝士味濃郁,熱辣辣軟綿綿。