2020-04-09 2026 瀏覽
一直想試這家布丁燒今次表妹特意外賣來做晚飯後甜品本身想試抹茶味,但是日沒有這款口味表妹就買了另外的口味,包括:伯爵茶﹑椰子﹑咖啡及朱古力每款口味的結構都是一樣,面層是焦糖﹑中間是布丁﹑底層為輕芝士蛋糕據餐牌顯示,是用上100%北海道cream cheese每款布丁都澆上大量焦糖醬,香甜而不膩布丁口感幼細滑溜,蛋糕軟綿濕潤,芝士味不會過重的喧賓奪主~先試試個人認為味道會較清淡的伯爵茶 Earl Grey嚐一口,滲出淡淡的茶香味,微微的茶甘香中和了布丁的甜度!椰爺布丁燒,椰青味不重,輕淡點綴的味道~布丁的蛋香味及芝士蛋糕味相對突出特別在於中間混入椰青肉,令咬口豐富整體都幾清新!回魂布丁燒,咖啡味濃郁,味道溫和而不苦澀甜度恰好~~~咖啡的餘香在齒頰徘徊~忘憂唂布丁燒,朱古力味濃醇而不甜,帶微微的苦澀味即使配上焦糖醬,整體都不會太過漏~~相比起咖啡味就會甜一點!4款口味各有特色個人偏好伯爵茶的味道,清香之餘,甜度又恰好!有布丁又有蛋糕的口感,盡享3重滋味
一直想試這家布丁燒
今次表妹特意外賣來做晚飯後甜品

本身想試抹茶味,但是日沒有這款口味
表妹就買了另外的口味,包括:伯爵茶﹑椰子﹑咖啡及朱古力

據餐牌顯示,是用上100%北海道cream cheese
每款布丁都澆上大量焦糖醬,香甜而不膩
布丁口感幼細滑溜,蛋糕軟綿濕潤,芝士味不會過重的喧賓奪主~
伯爵茶 Earl Grey
先試試個人認為味道會較清淡的伯爵茶 Earl Grey
嚐一口,滲出淡淡的茶香味,微微的茶甘香
中和了布丁的甜度!
椰爺布丁燒
椰爺布丁燒,椰青味不重,輕淡點綴的味道~
布丁的蛋香味及芝士蛋糕味相對突出
特別在於中間混入椰青肉,令咬口豐富
整體都幾清新!
回魂布丁燒
回魂布丁燒,咖啡味濃郁,味道溫和而不苦澀
甜度恰好~~~
咖啡的餘香在齒頰徘徊~
忘憂唂布丁燒
忘憂唂布丁燒,朱古力味濃醇而不甜,帶微微的苦澀味
即使配上焦糖醬,整體都不會太過漏~~
相比起咖啡味就會甜一點!

4款口味各有特色
個人偏好伯爵茶的味道,清香之餘,甜度又恰好!
有布丁又有蛋糕的口感,盡享3重滋味
2020-03-24
伯爵茶 Earl Grey
回魂布丁燒
2020-08-02 17 瀏覽
eatwhat.hk·綠茶布丁燒🍮💛掃街當然要用甜品作為總結~係葵廣就有呢間特別嘅舖頭賣布丁燒結構上其實就係焦糖+布丁+輕芝士蛋糕.綠茶味超級濃,帶苦同回甘嘅味道🍵另外見連登仔推薦earl grey,如果有人試過都可以話我知好冇味🤣(之前都試過bailey味,不過綠茶比較正😙)雖然價錢比較貴,但係真係值得食嫁(・ω・)ノ.抹茶布丁燒 $38———不專業評分💯食物指數🍴: 💛💛💛💛💛環境指數⛱: 💛💛🤍🤍🤍抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍———📍呦呦鹿鳴布丁燒 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號舖———#ewhk葵芳 #ewhk掃街 #ewhk甜品 #ewhk黃店 #黃色經濟圈
eatwhat.hk

綠茶布丁燒🍮💛
掃街當然要用甜品作為總結~
係葵廣就有呢間特別嘅舖頭賣布丁燒
結構上其實就係焦糖+布丁+輕芝士蛋糕
綠茶味超級濃,帶苦同回甘嘅味道🍵
(之前都試過bailey味,不過綠茶比較正😙)
雖然價錢比較貴,但係真係值得食嫁(・ω・)ノ
抹茶布丁燒 $38
不專業評分💯
食物指數🍴: 💛💛💛💛💛
環境指數⛱: 💛💛🤍🤍🤍
抵食指數🤑: 💛💛💛💛🤍
推薦指數👾: 💛💛💛💛🤍
———
📍呦呦鹿鳴布丁燒 (葵芳)
2020-07-12 144 瀏覽
題外話:布甸燒我吃過元朗的小確幸做得非常出色,這間葵涌廣場的店也做得好出色!這間店在葵涌廣場3樓top世界入少少,3樓都好多小食飲品,這間我見OpenRice 之前有人寫食評, 收藏了今天終於去試!這間味道都幾特別的,其實都有好多口味,例如有tiramisu, 榴槤,豆腐,朱古力等......其實好多款都想試!最後點了特別限定茉莉花味,這個值得推介👍🏻👍🏻好香的茉莉花味,食第一下就好似飲茉莉花茶一樣,清新的氣味在口內回味,中間嗰層係蛋糕,吃出層次感,出乎意料之外好食!抹茶味🍵,這個也好好食,我是抹茶控😍但兩個相比之下,我會喜歡茉莉花,下次會再試其他口味😍😍
2020-07-12
  • 茉莉花布丁燒
2020-07-08 114 瀏覽
睇網評講到唔錯,即管試下,葵廣三樓在為食街,都算易揾。一次過試五款口味,係Tiramisu味只有堂食不能外賣。堂食係立食不過有紙碟有匙羹俾埋你,招呼周到。點解要紙碟?因為布丁燒要倒出來倒轉食,咁焦糖先可以流去中層既布丁同低層既芝士蛋糕。買左八杯送粉紅冰袋加冰種,個袋都幾靚仔。榴槤味係用新鮮榴槤做,唔過得夜,其他可以雪兩日。伯爵茶係最唔甜,啱我口味。咖啡味都好咖啡,係蛋糕部份細左些少。還有朱古力同温呢嗱味都好正,朱古力味較甜啱小朋友。無試到招牌椰青味,個人唔好呢個味道,$38一杯都值回票價,支持下小店。
2020-07-07
2020-07-05 123 瀏覽
曾幾何時我自己都試過整布丁燒,好深刻體會到有幾難整,葵芳3樓呢一間布丁燒我去親葵芳掃街都會幫襯,一有新口味我就試,味道從來冇失望過今次出左新口味即刻買黎食,仲要寫住低糖😎食完都冇咁大罪惡感焦糖苦苦地甘甘地既味索晒落個蛋糕度,有少少似咖啡,加埋上面個布丁有三個層次既口感最近好多野令人好唔開心,好大無力感,但當食返d好野既時候心情會好返d,希望呢間鋪頭保持初心,堅持繼續整好味既布丁燒比大家💪🏻💪🏻💪🏻我會經常幫襯🙏🏻

今次出左新口味即刻買黎食,仲要寫住低糖😎食完都冇咁大罪惡感

茉莉花茶(低糖)布丁燒

茉莉花茶(低糖)布丁燒
2020-06-27 161 瀏覽
眼利嘅一見到隻鹿 就一定知我食邊間🦌未正式開之前 就見到佢地自己畫畫 design間鋪 真係好靚🎨呢到嘅布丁燒有好多隻味可以揀 仲要係低糖添‼️有啲味係獨創架✨周不時都會有其間限定款🤤同埋布丁燒每日都會新鮮整 夠晒誠意✨.抹茶布丁燒(低糖)🍵 $38第一次食布丁燒 估唔到係咁 好 食‼️真係有好幸福嘅感覺💓抺茶款比較特別😎其他款都係用原味輕芝士蛋糕 不過啲款就用咗抹茶味😋加埋抺茶味嘅布甸 食落茶味真係超香濃😍呢到仲要用左100%日本小山園抺茶粉🥰抺茶控一定鐘意🤤最鐘意就係布丁嗰層 真係好似食緊燉蛋咁滑溜😚但係佢真係太細舊 每一啖都好唔捨得食😫.唯一敗筆就係焦糖醬落得太多😳少糖款都搞到變左偏甜😭雖然店員幫我哋反轉佢嘅時候 已經倒走左啲 但係最底層嘅芝士蛋糕都索到淋晒🥺cover左啲抺茶味 仲要影響左個口感 好濕☹️
呦呦鹿鳴布丁燒

抹茶布丁燒(低糖)🍵 $38
抹茶布丁燒

呦呦鹿鳴布丁燒
抹茶布丁燒
2020-06-25 146 瀏覽
假期, 還是有工作在身, 不過, 就早些會合文迪及晴晴吃晚餐. 吃完鹹, 當然要吃甜, 就來到葵廣的呦呦鹿鳴布丁燒.布丁燒, 這些年來, 吃過的也有不少, 呦呦鹿鳴布丁燒的款式就算是相當多, 是挺有特色的.椰爺布丁燒 $38: 8.5分, 招牌作是椰爺布丁燒, 椰爺, 即是椰青水及椰青肉, 用椰青去作布丁燒, 想不到效果是很不俗.剛剛碰到有新鮮出爐的, 當然要熱食. 焦糖面帶點脆身, 雞蛋布丁質感細滑, 椰青香味突出, 而芝士蛋糕就挺綿密, 芝士味道香濃.伯爵茶布丁燒 $38: 8分, 至於伯爵茶布丁燒, 沒有了剛出爐的, 唯有凍食, 食味真的是欠了點, 始終, 此品還是要吃熱的. 當然, 層次感依然不俗, 也帶伯爵茶的茶香.新鮮出爐的椰爺布丁燒, 讚! 椰青香味突出, 焦糖, 雞蛋布丁, 以及芝士蛋糕層次感做得好, 呦呦鹿鳴布丁燒這小店, 加油.
2020-06-23 105 瀏覽
個日特意約左2個friend ,陪佢哋去葵芳廣場 shopping😸😸,咁我就未食野😹😹,就即刻上網 search 下有咩美食啦,我上網見到好多人都介紹布丁燒,而且布丁燒啲相影得好靚好吸引,所以我同啲friend 講,第一時間嚟呢度食個布丁燒甜品先,睇嚟睇去,我哋最後都係揀左個 earl grey味嘅布丁燒試下,一入口就有一陣陣 earl grey 味道,口感都幾有層次,下次真係要再試下其他味嘅布丁燒先得喇😽😽
2020-06-09
2020-06-15 188 瀏覽
每次嚟到葵涌廣場都會心思思想食布丁燒。雖然小店只係賣布丁燒,但正所謂貴精不貴多,見到不停有人幫襯就知道有幾咁受歡迎!仲有好多唔同口味嘅布丁燒選擇!椰爺布丁燒 ($35)層次分明,頂層係香濃嘅焦糖漿,中間係滑溜嘅布丁,底層係用咗北海道芝士整嘅芝士蛋糕。布丁幼滑,芝士蛋糕入面有新鮮椰肉,椰肉軟腍,入口食到清香嘅椰青味,蛋糕帶芝士香,焦糖漿滲入咗底層嘅芝士蛋糕,口濕潤幼滑,入口即溶,味道層次豐富,一食愛上!

仲有好多唔同口味嘅布丁燒選擇!

椰爺布丁燒 ($35)

2020-06-14 129 瀏覽
終於黎到葵廣黃地朝聖1. baileys 布丁燒($38)好滑呀!同埋食到有baileys 既味道,雖然唔算超級濃烈,不過我覺得好好味🙊🙊 我食果時仲係暖架,但我冇倒出黎就咁食,焦糖就會沉底,所以幾岩我呢d少甜友,第一次熱食,感覺都好得意
終於黎到葵廣黃地朝聖

1. baileys 布丁燒($38)
2020-06-10 112 瀏覽
It’s coconut flavour! You can taste the coconut cream in it 🤣🤣 the pudding itself is like smooth creamy custard pairing with a slightly bitter caramel sauceThe cake on the top layer is fluffy Silky texture Better than I thought and it costs thirty something Worth it! Not expensive at allNomnom:4/5

Silky texture

Nomnom:4/5
2020-05-29 227 瀏覽
呢間布丁燒都幾有名氣,但都唔會排長龍因為係現貨,店員喺雪櫃拎出嚟一反轉個布丁燒就俾你😙/🍮 雲呢拿布丁燒 (原味) $38面層係焦糖醬,中間係布丁而底層係輕芝士蛋糕🧀 布丁就滑溜溜,而蛋糕質地濕潤,再配埋焦糖醬,每一啖都有多重味覺感受😚 舖頭用100%北海道cream cheese,但芝士味又唔會過濃,啱啱好~我估大部分女仔都會好鍾意😌 佢仲有好多唔同口味,伯爵茶等等~ 每款都好想試😻😻😻😻😻
🍮 雲呢拿布丁燒 (原味) $38
之前去北海道旅行,食過好好味嘅布丁燒,一直好懷念😭 家陣唔知幾時再有得旅行......好彩葵芳原來有間專賣燒布丁嘅黃店!!!一放假就立即去幫襯~!😝​ 布丁燒唔同一般布丁,主要由焦糖、雞蛋布丁,同芝士蛋糕三層組成,令人可一次過食均唔同嘅甜品質感,味蕾大滿足! 除咗招牌嘅5款燒布丁,店家仲會推期間限定口味~選擇多多~ 呢度嘅布丁燒有好多口味,今次我就order咗招牌嘅椰爺布丁燒、限定嘅焙茶布丁燒~❤️ 我覺得兩隻燒布丁,椰子味會較清香,食時有少少椰絲,爽爽地嘅口感好得意~而焙茶味就較濃郁,茶味好出,微微帶苦,茶控應該會好鍾意~真係各有各正 😋​ 不過,不得不讚,佢哋嘅燒布丁質感超正,拍得住日本食到嘅質素! 芝士蛋糕好綿密,布丁則好細滑,加埋濃濃嘅焦糖,每一層嘅質感及味道都唔同,但食上口就完美融和~處理得好好! 😋​ 不過,佢哋嘅燒布丁一個大約40蚊個,第一下睇到個價錢,都會覺得唔平,但原來佢哋會用北海道Cream Cheese整芝士蛋糕,椰子又會採用新鮮嘅泰國椰青,焙茶或抹茶粉又日本直送...等等,加上繁複嘅製作功序,一分錢,一分貨,食物質素絕對對得住價錢。 鍾意燒布丁嘅朋友,一定
左:椰爺布丁燒、右:限定嘅焙茶布丁燒
之前去北海道旅行,食過好好味嘅布丁燒,一直好懷念😭
除咗招牌嘅5款燒布丁,店家仲會推期間限定口味~選擇多多~
鍾意燒布丁嘅朋友,一定唔可以錯過!
包裝外賣袋好可愛~
2020-04-01
左:椰爺布丁燒、右:限定嘅焙茶布丁燒
  • 焙茶布丁燒
  • 椰爺布丁燒
每次經過都比佢嘅外觀吸引住,鹿仔🦌真係好ᴄᴜᴛᴇ☺️,店舖唔大,但有好多味道選擇😍,平時唔太好布丁🍮,但非常喜歡cheese cake😆,而今次係我第一次食布丁燒😆·焙茶布丁燒🍵 $38店家使用100%北海道忌廉芝士,布丁🍮口感好香滑😋,輕芝士蛋糕體較紥實,焦糖帶焦香,可惜只帶微微嘅茶味,未夠香濃🙁,呢回有少許失望,整體唔算好甜··推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
焙茶布丁燒🍵 $38
推薦指數:
★ ★ ★ ☆ ☆
培茶布丁燒
2020-05-25 131 瀏覽
葵涌廣場人氣店,幫襯第三次,店面簡約,充滿設計感,黑板畫有小鹿的圖案,呼應店舖名,清新小店感覺,好適合打卡呃like。布丁燒最上層香濃的焦糖,中間是滑溜的布丁,最底層是輕芝士蛋糕,喜歡一啖食到三個層次。第一次食椰爺布丁燒,清甜的椰青味,裏面更有椰肉喺裏面,食落好清爽,一陣陣焦糖香味,味道唔會太甜,入口又香又滑,令我一試難忘。第二次食伯爵茶布丁燒,使用茶味去製作甜品,中和了甜味,突顯出淡淡的伯爵茶香味,唔會太膩 ,可以食多幾啖。第三次食焙茶布丁燒,今次真係太失望啦。完全食唔到香濃焙茶味,入口好苦,同我上兩次食,感覺差太遠了。