2019-06-05 23 瀏覽
喺葵涌廣場充滿女士獵物嘅地方,行到TOP世界, 有間開放式門面光鮮,牆上大大隻鹿仔Logo, 店舖好多像真度極高手繪畫板,咁花心思嘅嘢吸引我行近睇清楚啲布丁燒。 每日新鮮出爐,喜愛甜食嘅我呢間鋪頓時加插成為我的獵物。味道選擇好多,招牌產品爺椰布丁燒一定必試,揀多一款滿足胃口,我揀新鮮感極高嘅balieys口味。店員見我準備定相機,特意留返一個比我相機食先。布丁燒上面烙印令平平無奇嘅表面立即升lv. 但係上碟後就見唔到鹿仔喇。睇睇幾有心思畫,連鐵觀音都畫到出嚟☺相機食飽,店員以純熟手勢一"鄧"、二搖、三神速反轉。上層焦糖緩緩流落中間層布丁滲透最下層芝士蛋糕。流瀉嘅焦糖一啲都無浪費,被底層蛋糕外圈完全吸收,內圍蛋糕仍然保持干身鬆軟,與中間幼滑嘅布丁口感截然不同。爺椰布丁燒-清新椰青味道恰好夾上焦糖甜味balieys布丁燒-就係貪佢有酒味,最後仲滴多幾滴酒上面,酒味濃郁度提升。經過高溫布丁內酒精已經揮發,口中散發酒嘅香甜。食緊時聽到餅房散出香味並傳來蛋糕烙印喳喳聲,難得遇上新鮮出爐當然要試一個熱食雲呢拿口味。口感有別於凍食,熱食先食鬆軟無比蛋糕層,布丁層夠滑,“不"到布丁層焦糖跑出來,熱食甜

味道選擇好多,

睇睇幾有心思畫,連鐵觀音都畫到出嚟☺

爺椰布丁燒-清新椰青味道恰好夾上焦糖甜味

口感有別於凍食,熱食先食鬆軟無比蛋糕層,

布丁層夠滑,“不"到布丁層焦糖跑出來,熱食甜味較重,隨心混合層次食中和甜味,食到最後比我發現足料雲呢拿籽😎

$38蚊一個豐有層次感布丁燒,行街行到攰攰地整個回氣再行街都唔錯。

• 椰爺布丁燒
2019-06-04 28 瀏覽
葵涌廣場是我從小到大的蒲點🙃,行街、吃小食⋯⋯一應俱全。近年2樓和3樓各有一條美食小巷,咸食、甜品🍮應有盡有☺️。之前公司有同事派散水餅,派了布丁燒🍮,一試難忘,一直再想吃。沒想到葵涌廣場3樓也有布丁燒🍮。布丁燒有很多不同的口味,包括:伯爵茶、鐵觀音、茉莉花、Baileys、抹茶🍵、雲呢拿、朱古力🍫、椰子🥥、Tiramisu等。1️⃣ 茉莉花味布丁燒 $38 (期間限定)— 放棄了最愛的伯爵茶味而選擇了茉莉花味,沒想到有驚喜🤗。軟滑的布丁中帶有清香的茉莉花茶味😍,茶味和布丁配合得恰到好處。👍2️⃣ 雲呢拿味布丁燒 $38 — 布丁上黑色一點點的是雲呢拿籽。原味的雲呢拿味也很香滑。底部是帶濕潤的蛋糕,與布丁一起吃,味道更佳😋。

外賣自取
2019-06-01 23 瀏覽
難得來到葵涌廣場,作為甜品控的我當然要品嚐布丁燒。雖然小店獨沽一味只賣布丁燒,不過就有口種眾多。今次試試我最愛的tiramisu味。手繪畫色彩繽紛,非常吸睛,打卡一流!新鮮出爐的布丁燒。Tiramisu布丁燒 ($38)布丁燒入口便嚐到濃濃的朱古力味,但絕不會搶去布甸及芝士蛋糕的味道。三種口味在口腔中一起化開,馥郁香氣更在口腔內不停迴繞。口感濕潤綿密,香軟幼滑,吃得滋味,美味到不得了!每一口都有滿滿的幸福滋味,令人回味無窮!
難得來到葵涌廣場,作為甜品控的我當然要品嚐布丁燒。

手繪畫色彩繽紛,非常吸睛,打卡一流!

新鮮出爐的布丁燒。

Tiramisu布丁燒 ($38)
Tiramisu  布丁燒
Tiramisu  布丁燒
2019-05-30 22 瀏覽
今日同友人去了葵芳廣場行街,比我地發現到一間裝潢精緻的小店,正正就是呦呦鹿鳴布丁燒了。小鹿的壁畫好吸睛,令到都會停下一望。布丁每日手作新鮮出爐有丁燒。而且店內更有不少特別的味道推薦如:伯爵茶布丁燒、茱莉花茶布丁燒、焙茶布丁燒、鐵觀音布丁燒等......行近原來還有三款店舖重點推薦: TIRAMISU、椰爺布丁燒、回魂布丁燒。店舖旁的一幅壁畫真的很美,重點寫著別摸我,我會消失可見繪畫應該是可以被抹走椰爺布丁燒 - $38椰爺布丁燒未入口已經聞到椰青的香味,食落去內有乾坤,布丁燒內加入了椰青肉,口感滑溜,配上焦糖汁,更令人回味無窮!!
小鹿的壁畫好吸睛,令到都會停下一望。
布丁每日手作新鮮出爐有丁燒。

店舖旁的一幅壁畫真的很美,重點寫著別摸我,我會消失
可見繪畫應該是可以被抹走

椰爺布丁燒 - $38
2019-05-29
  • 椰爺布丁燒
2019-05-29 37 瀏覽
行開葵廣,諗起葵廣有間賣布丁燒好出名既舖頭,於是就去試下龍與鳳。我登揀啲冇咁人氣既款式試試,於是揀左忘憂朱古力味同埋香濃既抹茶味,然後拎返屋企慢慢試。返到屋企放入雪櫃雪一陣再拎出黎食,估唔到啲布丁既幼滑口感還在。先食朱古力味布丁,上層既朱古力味布丁唔算濃郁,淡淡的,口感非常幼滑但唔會鬆散,而布丁底既蛋糕都係朱古力味,可能浸喺啲汁度令到口感同味道怪怪的,失色不少。另一件抹茶味布丁就好有驚喜,上層既抹茶味布丁味道濃郁,口感同樣幼滑。雖然底層既蛋糕依然被汁浸到淋淋的,但抹茶味布丁為整體挽回唔少分數。食完兩件都唔會太膩,亦唔會太甜(可能係低糖既關係),手工布丁黎講都算幾高質,下次再試試其他味。

2019-05-26
5 分鐘 (外賣自取)
2019-05-29 28 瀏覽
葵芳廣場嘢食嘅種類越來越多,除咗有各式各樣嘅小食同飲品之外,最近喺2樓仲發現咗有間專賣布丁燒。經朋友介紹之下,先知原來呢間布丁燒喺葵芳幾出名,所以決定同朋友叫一日一個試吓。小店有好多人手畫嘅餐牌,全部都好靚好有心思,仲介紹咗各款唔同嘅口味。收銀前嘅凍櫃展示左唔同口味嘅布丁燒,單單係茶味都已經有五款,作為選擇困難症嘅我,真係諗左好耐都決定唔到揀邊款好,因為真係款款都好吸引。最後經老闆娘嘅介紹,揀咗招牌椰青口味,同埋焙茶口味,布丁表面烙印左店舖嘅招牌鹿圖案,仲印有店舖自己個名,好特別凍食嘅布丁燒,落單之後,老闆娘會幫手將布丁搖落墊墊度,成個180度反轉,令到布丁部分向上個人比較鍾意椰青口味多啲,布丁中間仲夾雜咗椰粒,食落椰子味好突出,清甜得黎感覺好足料,而反轉之後,焦糖醬會濕潤左芝士蛋糕,令芝士蛋糕嘅芝士味唔太突出,反而更多嘅係,來自布丁嘅焦糖香估唔到葵芳廣場都有高質布丁燒,雖然價錢相比起其他小食會稍貴,但都值得呢個價錢,值得一試啊!

2019-05-28 40 瀏覽
聽朋友講呢間布丁專賣店好出名,味道亦超正,去到 counter 時見到味道都好多款,但係無寫價錢,一問原來係 $38 一個,本身我其實好鍾意食布丁,但未食過咁貴既布丁,不過基於想試,都係買左個原味黎試,即係雲尼拿味黎既。口感幾得意,摇摇下,偏向實實地既感覺,唔會水水地既,一層焦糖,一層布甸,一層蛋糕。蛋糕果 part 好鬆軟,焦糖同布甸就無想像中咁好食。焦糖係焦到有種微微既苦澀味,或者係我食唔慣,我覺得都係普通果 d 布甸好食 d ...食完無一種想再食既感覺,而基於價錢同味道,性價比低,無下次
聽朋友講呢間布丁專賣店好出名,
一問原來係 $38 一個,
本身我其實好鍾意食布丁,
但未食過咁貴既布丁,
不過基於想試,都係買左個原味黎試,
即係雲尼拿味黎既。

口感幾得意,摇摇下,偏向實實地既感覺,
唔會水水地既,一層焦糖,一層布甸,一層蛋糕。
蛋糕果 part 好鬆軟,焦糖同布甸就無想像中咁好食。
焦糖係焦到有種微微既苦澀味,
或者係我食唔慣,我覺得都係普通果 d 布甸好食 d ...

食完無一種想再食既感覺,
而基於價錢同味道,性價比低,無下次
2019-05-28 31 瀏覽
叫老闆推介,佢竟然介紹椰青味。佢話有3層, 一層焦糖,一層PUDDING, 一層CAKE, 叫我地一野切下去, 3層一齊依。無糖層帶苦味, 怪怪的。中間椰青PUDDING真係有椰青肉, 好香椰青味, 又5會太甜。下面係一層薄GE CAKE, 就無咩特別。不過買38蚊好貴LAW, 我覺得至多28蚊........
無糖層帶苦味, 怪怪的。
下面係一層薄GE CAKE, 就無咩特別。

不過買38蚊好貴LAW, 我覺得至多28蚊........
2019-05-27 26 瀏覽
於葵廣3樓Top世界內,門口常常都站滿人,筆者於旁邊的服裝店常常看到人龍成群,這天沒多少人又帶著孩子,於是決定一試。揀選時可以看到各種味道有不同的圖案印在布丁頂部,堂食會將布丁反轉倒出,變成焦糖在面,強糕部分在底。焦糖表面滑溜美觀,令人垂涎。筆者選了最傳統的云呢拿味,感覺有點像芝士布丁,甜而不膩,感覺不錯。見到眾多好評,味道無用置疑,但覺得定價稍稍偏貴,兩三口就吃光了,筆者覺得份量與環境未能配合此價錢,故此評分會稍作調整。

雲呢拿味布丁燒
雲呢拿味布丁燒
在香港經營小店不容易,最難得的是用心製作♥️ 這裡的布丁燒每日新鮮製作,口感綿密幼滑充滿焦糖香氣,還有各種不同口味選擇,有些挺特別例如椰青和榴連~ 布丁燒不是一般的布丁,是由焦糖、雞蛋布丁,和芝士蛋糕三層組成。每一個步驟、焗製溫度和時間都會影響完成品的口感,每一層都是花足心思呢。這次試了Baileys布丁燒和回魂布丁燒😋 原來每製作一底Baileys布丁燒便需要用接近三分一支的Baileys甜酒✨ 吃前店員會額外滴上幾滴Baileys,吃起來更有甜酒香味,配上香滑的布丁和綿滑芝士蛋糕,再加焦糖的香氣,喜歡Baileys的一定會愛上這味道!😆 回魂布丁燒是落了特濃咖啡製作,咖啡味道十分濃厚,和焦糖的微苦甜味特別配合☺️。本來再想吃椰青味道和其他口味,但一個人實在吃不多🙈 看來到葵廣必吃小吃又增加一樣了~ 下次要再支持支持好物♥️

2019-05-22 31 瀏覽
收工影完證件相路過葵涌廣場。忽然醒起睇雜誌介紹過有間日式布丁燒在3樓。不如。。。去試下。。其實我從未響葵涌廣場3樓食過野。因為我覺得果度好臭好大陣食野味。。今次幫襯呦呦鹿鳴布丁燒係我1次。去到經過好多熟食檔便見到塊壁畫。睇雜誌講係情侶檔賣布丁燒。壁畫係女店主自己畫。甘可愛抵支持下到達時8點幾。非常冷清。可以隨便影相我想試新鮮出爐的熱布丁燒。吾知有乜味呢?冷食布丁燒有8種味(38蚊)。招牌係椰青味的椰爺布丁燒。我本來想試。但係我想先試熱食的布丁燒。問四眼男店主。他話新鮮焗緊的只有回魂(咖啡味)或Baileys甜酒布丁燒。椰爺只得凍呀!估下我買左乜味布丁燒?我係一個吾飲酒既酒鬼(即係只喜歡有酒味既甜品同菜式囉)等左7。8分鐘。同男店主傾左陣。他見我周圍望問我係咪第一次黎? 我:係呀睇左您地情侶檔布丁燒。甘啱經過咪試下囉。他吾多好意思話我女朋友未收工。。。傾傾下。Baileys布丁燒出爐。他立即去打個鹿仔印。。呵~呵新鮮出爐布丁燒暖暖的。有陣芝士蛋糕香味。上面係輕芝士蛋糕。中間係蛋布丁。最底係焦糖甜甜地我覺得個輕芝士蛋糕幾香同鬆軟。中間蛋布丁幾滑。可惜係bailey甜酒已經完全揮發。只有甜味
不如。。。去試下
。。

其實我從未響葵涌廣場3樓食過野
。因為我覺得果度好臭
好大陣食野味。。今次幫襯
呦呦鹿鳴布丁燒
係我1次。

去到經過好多熟食檔便見到塊壁畫

到達時8點幾。非常冷清。可以隨便影相

我想試新鮮出爐的熱布丁燒
。吾知有乜味呢?

。但係我想先試熱食的布丁燒。

估下我買左乜味布丁燒?
我係一個吾飲酒既酒鬼
(即係只喜歡有酒味既甜品同菜式囉

等左7。8分鐘。同男店主傾左陣。他見我周圍望
問我係咪第一次黎? 我
:係呀
睇左您地情侶檔布丁燒。甘啱經過咪試下囉
。他
吾多好意思話我女朋友未收工

新鮮出爐布丁燒暖暖的
。有陣芝士蛋糕香味

上面係輕芝士蛋糕
。中間係蛋布丁。最底係焦糖
甜甜地

我覺得個輕芝士蛋糕幾香同鬆軟
。中間蛋布丁幾滑。可惜係bailey甜酒已經完全揮發
。只有甜味沒酒味。。。

我食緊時男店主在廚房伸個頭
問我覺得點??
我講蛋糕幾香但完全無哂酒味呀。他說
如果冷食。就會在面頭加一小test tube放甜酒。熱食就無法喇。。。
原來甘
早知食凍。

吾緊要喇。我都覺得好食的
。38蚊我覺得係合理價吾算貴

最重要個布丁燒係吾heavy。食完吾會覺得漏
。。。。
其實我頭先好想立即試埋個冷食椰爺
。但係我實在太肥
吾敢一次食2個
。您知喇。我身型成個肥叮噹甘
。中年發福易肥難瘦
都係下次再試喇

2019-05-22
$38 (其他)
  • bailey甜酒布丁燒
喺葵廣行行下見到有幅幾吸睛嘅壁畫, 於是買個布丁燒黎試下🍮-見到有幾多款口味, 掙扎左一陣揀18+嘅Baileys🥃定人氣No. 1嘅回魂布丁燒☕️, 最後揀左回魂布丁燒~~-買嘅時候見到個面有隻鹿仔幾得意, 但因為我係即場食, 店員會倒轉cup個布丁落個兜度, 所以隻鹿仔就瞬間唔見左😂-回魂布丁燒係咖啡口味, 個布丁係幾滑幾rich嘅, 咖啡味都香濃🍮面層焦糖醬慢慢流返落布丁&底層sponge cake(姐係印左鹿仔反轉左嗰層), 吸左焦糖醬味道更好👍🏻甜度亦適中👌🏻-認真, 係唔錯嘅, 但係價錢偏貴, 又只得企位, 加上又唔係特別impressive, 我唔會特登返去食🤷🏻‍♀️-
喺葵廣行行下見到有幅幾吸睛嘅壁畫, 於是買個布丁燒黎試下🍮
甜度亦適中👌🏻
2019-05-17 37 瀏覽
作為一個布丁控🍮志願係試晒全世界嘅布丁😂好似太誇張🤣 不過講真我食過香港好多唔同既雞蛋布丁,但係都冇係日本食嘅咁有蛋味同香滑。起初認識布丁燒係元朗個間,不過元朗實在太遠啦,所以當知道美食天堂葵廣開左之後,一直都好想黎試一試,unlucky 地每次黎到都好多人排隊,怕要等太耐之下,一拖再拖都未試到,機緣巧合下係某日閒日下午再一次黎到葵廣,見到人少少,終於可以一試呦呦鹿鳴布丁燒啦😍今次試左椰爺布丁燒 🍮 一倒出黎個陣d焦糖流出黎,賣相好吸引!食落好香椰子味,好滑,入面仲有椰子肉粒粒,最底下就係芝士蛋糕,不過略嫌d焦糖會整濕晒個蛋糕,整體而言係好食嘅!

到葵涌廣場當然是要吃小吃、掃街啦!這間布丁燒之前已經吃過一次,當時是揀了豆腐限定口味,這次和朋友再試其他口味!這次選擇了鐵觀音、抹茶、焙茶三種口味,三種都是低糖的。以味道來說,個人比較喜歡抹茶口味,抹茶布丁燒比較特別,蛋糕底是用了抹茶蛋糕。而因為低糖的關係,茶味顯得更加濃,布丁質感又軟滑,絕對是推薦口味。之後是焙茶布丁燒,這款的茶味也是很香濃。相對地,鐵觀音布丁燒茶味反而沒有焙茶味的那麼濃郁,但那淡淡茶香也令這款布丁燒的層次提升,感覺清香。

2019-05-15 43 瀏覽
平時耐唔耐都會黎葵廣掃下街,行下食下咁~葵廣有好多小店都好高質,只要細心發掘下,東張西望,就會有意想不到既收獲~~今次我行行下,就發現左呢間布丁燒店,雖然係內行,唔係對正外街,但櫥窗內既布丁燒已經夠晒eye-catching!賣相好吸引,一杯杯既布丁有靚靚既圖案印左係上面,店舖既畫風裝飾超有心思,忍唔住打卡影多幾張相!口味有多款選擇,我揀左抹茶,朋友揀左朱古力~店員用純熟既手勢將布丁倒出碟俾我地食,淋上焦糖,滑溜既布丁配上芝士蛋糕,口感好特別!抹茶口味係低糖配方,無咁甜,但清香~朱古力味好香濃,甜絲絲~~

口味有多款選擇,我揀左抹茶,朋友揀左朱古力~

抹茶布丁燒

朱古力布丁燒